LARS-cup

Jag brukar låna ut Hisan till studentryttartävlingar när de är i Lund. Idag var det en sådan så Hisan fick vara finalhäst och hoppa en bana två gånger med okända ryttare.
 
Först bad jag en vän rida fram honom och visa honom inför finalisterna. Normalt sett brukar jag göra detta själv men nu kände jag mig lite för ringrostig. 
Min vän och jag har tränat ihop tidigare och det roliga är att vi har samma bakgrund från Kalmar och samma ridskola då vi båda har ridit för Loppan. Min vän Celie är typ 100ggr bättre ryttare än mig men det är just det som gör det så kul att se andra rida min häst. Det är ju ändå jag som lagt grunden och det är verkligen inget att förringa.
 
Den här gången var det två killar som skulle rida i finalen. Den första killen red Hisan så trevligt och bra att det typ vattnade sig i munnen när jag tittade på min häst. Tänk att det ändå är min häst liksom...
 
 
Hisan gjorde två felfria rundor med killarna. Jag är så stolt över min kära häst. <3
 
Lilla och jag mös i vårvädret. Vi gjorde tvärt emot vad det hade inneburit att åka in till Jägersro idag. Vi skrittade årundan. Den var skittbar men inte så mycket mer. Jag var tvungen att spola benen på henne efteråt, så lerigt var det trots att vi tog det lugnt.
 
 
Jag provade min nya airbag-jacka så lite trav blev det. Jag ville känna hur den kändes att rida lätt i och stå i fältsits. Men det var inga bekymmer. Nu skall den vara på vid hoppning och uteritt framöver. 
 
 
 

Hedershästen

Igår blev det ridning av Hisan igen. Tog glasridhuset den här gången och där var underlaget nyharvat. Prefekt med andra ord och Hisan dansade fram. 
 
Jag har känningar i ryggen och är alltså inte på topp. Men det spelar mindre roll när man sitter på Mr Häst him self. Han är en klippa och en mycket rolig häst att ha. En riktig fyrbent kompis. <3
 
Tempoökningar och minskningar stod på schemat igår plus mycket galopp.
 
Idag står det hoppning på Hisans schema och i morgon hade jag velat rida ut en sväng. Men vädret ser rent ut sagt för jävligt ut på prognosen så vingård kanske skjuta på den planen. 
 
Lilla skall få komma ut och röra på sig idag. Vi skall mest mysa runt och ta det lugnt. Nästa vecka börjar bootcampen för henne. 
 

Stjärnklart

Vilken dag! Klart väder, sol och 8 grader varmt. I kväll var det stjärnklart och hög luft.
 
Lilla vilade idag enligt plan. Jag skall lägga om hennes träning. Hon skall jobbas med fokus på styrka, långsam träning. Det blir inga snabbjobb eller ens intervaller på lång tid. Jag tror också att jag släpper fokus på travträning ett tag och bara tänker matcha mot distansritter i vår. Vi får se vart det barkar och hur det känns. Men distansritter var det planerat för redan innan och träningen jag tänkt mig kommer att gagna henne för båda grejerna.
 
Jag red Hisan i skolridhuset. Underlaget var inget vidare. De hade kört med vagn där inne och spåret var packat. Hisan var i vart fall fin. Jag satsade på att göra tempoväxlingar som föll riktigt väl ut. Han blev mycket mer vaken för mina hjälper och det är ju viktigt. 
 
Innan idag var jag hos sjukgymnasten igen. Träningen går framåt och jag kör mycket hårdare nu. Men ryggen blir trött. Idag var jag riktigt trött när jag kom till stallet. Så ridningen var ingen jätteskön upplevelse. 
Jag tycker ändå att jag har blivit starkare även här. Men förut så blev ryggen bättre av ridning. Nu blir den tröttare.
Hoppas att det kommer att vända längre fram. För det är ju inget roligt när det känns så här.
 
Det kliar i mina tävlingsnerver förresten. Jag har en liten plan. Vi får se om den går i lås.
Framför allt måste jag ta tag i att träna mig själv nu snart. Jag har hållit upp eftersom jag inte känt mig 100% efter all förkylning och sjukdom. Men nu måste jag snart vara frisk. Mars månad skall bli en månad av trimmande för mig.

Går bet

Igår skrittade jag Lilla i ridhuset. Vi hade hjärngympa i skritt där hon fick bekanta sig med en vattenmatta och gå över "nedgrävda" hinder. 
 
Vattenmattan framkallade massor av fnys och frust, men Lilla är sjukt nyfiken så det dröjde inte länge innan hon stod mitt på.
 
Jag verkligen älskar hennes inställning till sådant här. 
 
Idag har vi varit inne på Jägersro igen. 
 
Banan var superfin idag idag och Lilla sprang jättebra. 
 
Men jag har en gnagande känsla som jag inte kan skaka av mig. Hon springer liksom mer på vilja än på kraft och så kan vi inte fortsätta. Hon kommer att spränga sig om hon kommer ut i lopp nu om det är så här.
Hon har musklat sig himla fint nu, så här mycket rumpmuskler har hon aldrig haft innan. Så detta talar ju för att operationen av hasen var bra. Kan det vara något annat som hon har känningar av?
Det är styrka jag saknar. Utan styrka kan hon inte gå så fort som hon behöver utan att ta skada.
 
Med största sannolikhet har jag inte tränat henne tillräckligt helt enkelt. Men frågan är då bara hur jag skall lägga upp det i stället för att det skall bli rätt. Borde hon gå varannan dag? I sand? I backar? I vatten? Snabbt eller långsamt? Jag vet faktiskt inte. Jag vet inte alls.
 
Jag är verkligen förvirrad och nära att ge upp...
 

Och så var de bara två...

Idag minskade hästantalet i stallet. 

Man säger ju att hästar inte känner som vi men ibland undrar jag. 

Lilla har gått själv sedan operationen. Men idag av alla dagar beslutade hon sig för att ta saken i egna hovar och gick helt sonika igenom staketet in till Hisan. Så nu går de tillsammans igen. 

Älskade små liv. <3

Avstånd...

Jag hade stora planer för dagens skuttande i ridhuset. Tanken var att släpa fram en serie men ryggen ville annorlunda. Eller snarare inte alls...
Jag nöjde mig med ett litet sockerbitshinder tillslut. Bättre lite skuttning än inget alls är mottot.
 
Hisan hoppade fint men jag var verkligen inte nöjd med min avståndsbedömning. Jag tänkte att jag skulle komma från långt avstånd och vara klar tidigt. Det gick så där när jag inte såg någon distans alls.
Nu hoppade han ju allt och eftersom sockerbitshindren enbart är 60cm höga så är det ju inte hela värden att komma fel. Det är bara frustrerande och jag vet att jag kan bättre. 
Bara att bryta ihop och komma igen. 
 
Lilla vilade idag och skall vila även i morgon. Sedan kör vi på med dressyr igen. 

Lerinpackning

I morse var jag inne på Jägersro och körde på stora banan. Den stängde kl 10 och 9.57 var jag klar med jobbet hennes. Till nästa vecka skall jag se till att ha lite större tidsmarginaler...
 
Lilla tog det hela med ro och uppförde sig perfekt. Då det regnat hela natten så var banan inte i något toppenskick. Innerspår var som en väldigt smutsig vattenpöl och det kändes inte riktigt som att hon fick det greppet som hon skulle ha. 
Nu gjorde hon full distans i 30-fart och jag tycker att det var perfekt. Det var bra att hon kunde ta det så pass lugnt i det där kladdet. 
 
Allt som allt blev det ett bra mycket lugnare jobb än det hon gick i onsdags, men det är också perfekt. Jag är mycket nöjd med henne. Nu kör vi på.
 
Dagens selfie. Något lerig efter jobbet... Gissa om jag såg något genom glasögonen eller om jag behövde saneras efteråt? Att köra travhäst är glamoröst... Not!
 

Fredag kväll

Hisan fick gå ett kortare pass i ridhuset idag. 
 
Jag fokuserade på att han skulle fram när jag använde skänkel. En reaktion direkt. Men också på rak höst och tempoväxlingar i galoppen. 
 
Hisan kändes super men det är ju fredagskväll och då är jag sällan särskilt taggad till att rida länge. 
 
Lilla vilade idag också. I morgon skall hon och jag in till Jägersro igen. 

I skymningen

Igår var jag i stallet före solen gick upp. Det är lite speciellt att släppa ut hästar samtidigt som solen går upp och det ljusnar.
 
Jag åkte hem i mörker men hann att göra båda hästarna i dagsljus. Det var helt underbart. 
 
Hisan fick sig en duvning i skolridhuset. Jag jobbade med att hitta energin i gångarterna och tyckte att jag lyckades hitta den med hjälp av "trampandet" som vi lärde oss förra hösten. Något riktigt trampande är det ju så klart inte men en lätt samling i skritt och så iväg i galopp. Fattningarna blir super och Hisan tycker att detta är roligt. 
Jag vill att han svarar fram för skänkel och till detta är denna övning super.
 
Idag vilar jag, eller det är inte riktigt rätt för jag har rehabtränat som sig bör. Men jag vilar från ridning.
 
Snart blir det en kort sejour i stallet med kvällsfodring och pussar på hästmular.

Morgonträning

Idag har jag tagit ledigt för att kunna träna Lilla. En liten miss i min planering var ju att det är V86 på Jägersro idag. Jag hade nämligen tänkt köra henne på stora banan. Men så blev det ju inte, den är alltid stängd på tävlingsdagar.
Nu börjar ju inte tävlingarna förrän halv sju i kväll så jag passade på att träna henne ändå. Det fick bli slingan och intervaller igen. 
 
Idag var det vårkänsla igen. Över fem plusgrader och lite, lite sol som tittade fram stundtals. Att temperaturen var lite högre var perfekt för jag frös inte alls om fingrarna som sist vilket var fantastiskt skönt.
 
Lilla är väldigt taggad nu och ligger på som bara den på slingan och går som ett skållat troll i intervallerna. Jag ser förbättring i henne från varje jobb hon går. Hon går fortfarande i långvagnen så jag förväntar mig en stor förttring när hon får gå i sulky bara för att vagnen blir lättare och bättre att springa i. Men jag tror inte att min rygg är riktigt redo för sulky, och det passar bättre med den andra vagnen på slingan dessutom. 
 
 
 
På lördag skall vi in igen och då skall jag prova henne på stora banan. Det kommer att bli spännande. Tror dock att jag skall köra på det andra bettet för säkerhets skull.

Short recap

I måndags vilade Lilla. Jag var i stallet bara en kortis.
 
Hisan reds men inte av mig. 
 
I tisdags var jag på nytt på rehab. Jag har fått börja göra sneda rörelser med lite tyngd. Det tar kan jag säga men jag måste ju också bli starkare för att inte slita ut mig.
 
Jag red även Lilla igår. Hon gick ett skrittpass i ridhuset. Jag hade tur, det stod hinder framme. En serie som jag blev sugen att bygga till Hisan. Jag får se om det blir av till helgen. 
I vart fall kunde jag dra nytta av denna till Lilla. Den börjar med bom och sedan studs, perfekt att svänga tajta svängar runt för lilla svarta. Jag fokuserade på att svänga för sätet med rak häst. Hon jobbade fint i svängarna. Jag tycker att det är så mycket lättare att hitta fokus i en sådan typ av övning om det finns något att svänga runt. Om jag dessutom slipper släpa fram detta något så är det ju bara underbart. 
 
Hisan vilade igår.

Heldag

Jag har haft en heldag i stallet idag. 
 
Lilla har fått gå två pass. Det första var som barnponny. ;) Så inte allt för ansträngande med andra ord. 
 
 
Hon blev borstad och matad med morötter dessutom. Hisan fick bli klappad i hagen lite också.
 
Efteråt blev det en kort tur ihop med kusinen och hennes Mogge innan mina fingrar förfrös igen. 
Vi hade ändå rätt varmt idag tänkte jag men det blåste så dant att det var mycket kallare i verkligheten. 
 
Lilla var superfin och klev på bra med pigga steg trots gårdagens jobb. Det bådar gott.
 
Nu på kvällskvisten har Hisan dessutom fått hoppa lite. 
Jag dristade mig till att ta fram två "hinder" och gjorde en liten studs (nästa gång får det bli tre "hinder"). En evighetsväg red vi som bestod av lång anridning, studs, sväng och galoppbyte och så ny lång anridning. Här övade vi massor på en gång. Tajt sväng, byten, båda galopperna och så ytterst lite mjölksyra med studsen eftersom vi kunde hoppa den många gånger på rad.
 
 
 
Jag hittade nästan alla distanser och kunde hålla om och mjukna precis som jag vill att det skall vara. Jag måste få till alla distanser men det kommer mer och mer. Distanser är verkligen färskvara. Bjudningen på hinder är det inget fel på.
 
jag försökte filma dagens pass men mobilen tyckte inte att det fanns plats för filmen så tyvärr fastnade bara 40 sekunder innan jag ens hade ridit an första gången. Mög! Det får bli bättre på filmfronten nästa gång. 
 

Helgreflektioner

Oj vad jag har sovit. Efter Jägersro igår tog jag en nap på soffan.
 
Sedan blev det stallet en gång till och ridning av Hisan. Efter maten blev det sova på soffan igen och idag har vi haft sovmorgon här hemma. Jag tror nog att jag har hagt ett visst behov av sömn att fylla. 
 
Ridningen av Hisan igår gick bra. Jag har dock ett par punkter som jag och medhjälpare skall jobba med framöver. 
 
- Ytterhjälper. Hisan vill ogärna vara i ytter tygel. Detta skall vi jobba med i kombination med att han skall vara rak.
- Bättre energi i traven. Han lallar runt för mycket. Jag vill se mer energi i varje steg utan att för den skull tjata och gnata på honom med skänkel.  
- Bättre energi i galoppen. Mer tempoväxlingar. Han måste också här ha mer energi i steget. igår var han på väg att bryta av massor av gånger. Även här skall han gå fram för hjälpen och stanna där vi har bett honom. Inget tjat och gnat från ryttaren.
 
Vi vi får se om detta var gårdagens grej och att han är mer självgående idag när jag tänker ta fram lite bommar. 
 
I övrigt var han super i ridningen igår. Men finns inte energin där så är han inte framme för hjälperna på riktigt. Det är ju lite hans problem och något som måste jobbad med hela tiden. 
Jag tycker att han har varit bättre på detta på sistone. Men nu har jag ju inte ridit alls på sista veckan så då märks skillnader mer så att säga. 

Jägers igen

Lilla och jag har varit inne på Jägers nu på morgonen. Idag var det på nytt lugnt i stallarna, men det var väldigt många som ville köra intervaller. 
 
Bra bra på ett sätt tycket jag för då fick hon lite sporrning att vilja gå fatt de andra. Hon gjorde ett fint jobb så nästa gång får det bli stora banan. 
 
Största minuset idag var att jag blev så galet kall om fingrarna igen. Jag tappar liksom feelingen i tömmarna och idag kunde jag knappt få liv i dem i stallet när jag tog av vantarna. Betänk då att det ändå var plusgrader idag. Galet...det är helt enkelt inte vettigt att köra häst vintertid.
 
Men mina fingrar är ändå perifert. Det viktiga är ju ändå att hästen var jättefin och går framåt med varje besök vi gör där inne. 

Kväller

Lilla fick gå i ridhuset idag igen. Från och med nästa vecka så skall jag träna henne lite annorlunda. Då skall jag kunna åka in till Jägersro två gånger per vecka. Jag tror att det kommer att leda till mer effektivitet och att vi verkligen kommer någon vart.
 
Hon är annars jättefin i ridningen precis som jag skrev igår, inget snack om saken. Det bådar gott inför distansridningen som vi skall syssla med i vår. Men jag hoppas så klart att hon skall kunna starta något travlopp innan det.
 
Hisan reds även han idag men inte av mig.
 
I morgon kommer båda hästarna att vila för i helgen blir det fullt ös för båda, så mycket jag orkar.

Hästkrafter

Gårdagen ägnades åt att återigen hämta bilen på verkstad. Inte ok!
Och till att försöka kurera mig från en mastodontförkylning. Vad är det med denna vintern? Jag har sällan varit så här mycket sjuk, någonsin i vuxen ålder...
 
Idag var det dags för stallet igen och ridning av Lilla. Hon gick ett ridhästpass i ridhuset med inslag av trav. Och vad fin hon var. När jag tittade till i spegeln blev jag så stålt över henne. Hon ser inte alls tagning och framtung ut längre utan får liksom mer massa under ryttare och växer.
 
Hisan har blivit riden både igår och idag. 

Jahapp

Igår var det helt galet fint väder. Riktigt vårkänsla och jag hade en riktigt slapp och skön dag.
 
Jag avslutade med att åka till stallet i godan ro och pysslade och mös.
 
På vägen hem strulade bilen... mög! Nu blir det en tripp till verkstaden igen.
 
Idag fick jag skjuts ut till stallet som tur är och Lilla har fått gå ett riktigt bra skrittpass i ridhuset. Hon var jätteduktig och tog det lugnt och väntade på mina hjälper.
 
Jag har även varit hos sjukgymnasten idag igen och blivit mörbultad. Jag lyckas tydligen med att få rejäla spänningar i ryggen precis vid skadan, det fortplantar sig ner i höften. Ingen höjdare direkt men det är tur att jag får hjälp med att rätta till det så att jag kan försöka träna upp mig till att bli jämnstark.
 
Hisan reds både igår och idag av min ena medhjälpare. Han gick dressyr igår och ett lättare pass idag.

Hoppat!!

Då var den officiella combacken på hoppbanan avklarad.
 
Vi var ju tvungna att börja någonstans och vi började på 80cm.

Hisan gjorde en fin runda utan krusiduller även om han blev lite busig mot slutet av banan. Han är dock väldigt röststyrd och lyssnar fint på nej även om det kliar i pälsen på honom.
 
Jag är i vart fall väldigt glad för vår runda. Den är ett jättekliv på vår väg tillbaka.
 

Intervaller

Lilla och jag har varit inne på Jägersro idag. 
 
Oj, vad mycket folk det var i stallarna idag. Jag har ändå varit där på ungefär samma tid ett par veckor nu och då varit i princip själv. Nu kändes det som om det var vår på gång. Inte bara för folket som var där utan för att det faktiskt var sol och 5 plus ute. 
 
Lilla gick samma jobb som sist men med fler intervaller. Hon tar i fint i backen och i intervallerna får jag hålla henne lite för att det inte skall gå för fort och då går det i 20-fart. Det lovar gott och hon känns jättefin. 
Jag tror att vi skall sikta på ett jobb på stora banan nästa gång vi åker in. Men vi får se hur veckan som är dit utvecklar sig först. 
 
Snart rt är det dags för äventyr med Hisan men först en powernap. 

Fredags kväll

En sak som jag har noterat nu efter att jag har tagit tillbaka en del av ridningen av Hisan själv är att han har blivit så mysig. 
 
Han har alltid lite motvilligt gått med på gos tidigare men nu sticker han huvudet i min famn innan tränsning varje gång vi är ensamma i stallet. 
Jag låter honom få sin lilla stund. Sådant här skall uppmuntras.
Jag vill tro att detta betyder att han har saknat mig och att vi har ett starkt band. Men så skall man inte tolka in en massa i djurs beteenden. Fast lite får man...
 
Hur som var det fullt med terränghinder i ridhuset i kväll. Bra att ha lite miljöträning och något att rida runt. Hisan tittade lite till en början men slappnade fort av.
Han var fin men jag måste jobba på högergaloppen för jag är inte nöjd ned den. Jag tycker mig känna att det är jag som begränsar honom och att det hänger ihop med min höft.
 
Jag får jobba vidare på att bli jämnt stark helt enkelt.
 
Lilla vilade idag. I morgon skall vi in till Jägersro igen. 

Piggelin

Lilla svarta fortsätter att vara überpigg. 

Jag tror hon dessutom kommit in i någon form av femårsuppror. 

I förrgår blev hon helt till sig när vi skulle in i ridhuset. En annan häst gick i hennes närhet. 
Hon började kvasta och kunde inte stå still så att jag kunde trycka på dörrknappen. 

I går kom vi ut ur ridhuset på en vit plätt (borde kunna kallas för snö men det är tveksamt) och vi skulle fortsätta rakt fram där det var snöfritt och brun mark. Det var ju så klart omöjligt att beträda det bruna vilket ledde till kräftgång åt sidan en bra bit tills hon insåg att jag inte bad henne om att stiga ner i ett bottenlöst djup. 

Frånsett dessa små incidenter så är hon kalasfin just nu. 
Jag önskar att jag kunde köra henne hemma men just nu är det för hårt i backen för annat än skritt. Kanske blir det bättre till i morgon då de har lovat plusgrader igen. 

Hisan reds också i ridhuset samtidigt igår. 

Raketbränsle

Jag undrar då om inte Lilla har hittat något sådant att stoppa i sig. Det ligger inte i hennes foderkunskap i alla fall. Hon var galet pigg och min första idé om att skritta bara fick jag skrota på studs.
 
Vi fick trava av oss en gnutta energi först. Men vad fin hon var att rida trots att det sprutade energi ur öronens på henne. Lilla duktiga fjant till häst jag har. Hon gick totalt ett ridhästpass idag. Egentligen en allt för lätt träning för henne.
 
Det skall bli så kul att se hur hon kommer att utvecklas i vår.
 
Hisan reds av en av mina medhjälpare. 

Skor med hål i

Lilla fick skor med broddhål i idag så nu behöver jag inte vara så orolig för att hon skall springa och halka i hagen. Toppen!
Vi kommer också att kunna ta oss till ridhuset i morgon utan att halka omkull. Bättre än så kan det inte bli. 
 
Det är inte så att vi har några massiva snömängder här nere men nog är det vitt. 
 
Hisan reds i ridhuset av en medhjälpare ända till det kom in en vagn där för att det skulle hållas körutbildning. Grymt farligt tyckte Hisan och vi avbröt, i och för sig enligt plan men det förtar inte hur läskigt Hisan tyckte att det där var. 
 
Lilla skall skrittas som dressyrträning i morgon.

Vitt, vitt, vitt

Vi har minus och snö... Även i Flyinge. 
 
Hästarna har fått brodd på. Eller i vart fall Hisan. Lilla skall få nya skor som går att brodda i morgon och tills dess har hon fått nya söm i som ger lite grepp.
 
Mina nya vintervantar kom idag så nu kan jag vara i stallet utan att frysa så förbaskat om fingrarna. 
 
 
Inte en dag för sent eftersom det skall vara minus i vart fall veckan ut. Ordningen återställd med andra ord. 
 

Söndagsnöje

Vilket märkligt väder det har varit idag. I Lund där jag bor har vi lite snö som har blivit liggande, framför allt på gräset. Så i morse ägnade jag en hel del tid till att fundera ut hur jag skulle brodda hästarna. 
 
När jag kom ut till Flyinge så var där helt snöfritt. Nu var ju det fantastiskt bra. Mjukt i backen och snöfritt så här februaris första dag är helt klart i min smak.
 
Lilla har travat en mil relativt lugnt idag. Jag fick påminna henne om att det inte skulle gå i 190 och vi skulle inte slira runt alla svängar.
Min kusin och hennes häst Morgan var med så idag fick vi träningssällskap. Riktigt kul tyckte både jag och Lilla. 
 
Hisan och jag var i ridhuset och hoppade över en bom på sockerbitar igen. 
 
Jag försökte hitta avstånd och jag var rätt ringrostig kan man säga. Det hade varit konstigt om det inte var så, men ändå...
Men till slut fick jag till ett par anridningar både på volt och med lång anridning som jag var nöjd med där vi kom rätt utan att jag rattade. 
 
Till nästa helg har jag lite andra planer för hoppandet. Hoppad att de kan gå i lås.
 
 

RSS 2.0