RGB inspiration

Igen ridning för mig idag utan bara lite pyssel med Lilla. Hisan blev dock riden ut. Det råder full kaos på Flyinge denna veckan för det är Breeders. Men det innebär också mycket trevligt så som kvällens clinic med Rolf Göran Bengtsson till exempel bara för att nämna något.

Roffe red tre olika och för honom okända unghästar på 4,5 och 6 år.

Han visade hur han först och främst koncentrerade sig på att rida hästarna rakt fram och få dem raka. Sedan red han över bommar och cavaletti som han ramade in med bommar på sidorna.
Han började med byten tidigt och då genom att rida mot bommar med stöd vid sidan som inramning och en bom snett liggande mot mitten av bommen han skulle över. Han använde denna för att få stöd att rida hästen mot så att den mer självmant skulle byta galoppen.

När detta fungerade började han hoppa. Han hade en variant av den 5,5:a vi red igår som han travade in i. Sedan byggde han på den med ytterligare ett hinder ca 6 meter efter men fortfarande trav in.

På den 6:åriga hästen hoppade han lite linjer. Jag tog lite kort för att komma ihåg men tyvärr blev kvallitén inte helt 100. Jag lägger ändå upp några så att ni får en känlsa av det jag beskriver.

Den första linjen var en evighetsövning 20,5 meter mellan och den går att variera massor.Något som Roffe också använde sig mycket av är hjälpbom efter hindret. Han får då hästen att ta ett kort steg efter och komma fram/ner med halsen och välva ryggen. Det hjälper hästen att hoppa bättre med bakbenen och den lär sig hur vi vill att den skall hoppa.I de fall då hästarna inte hoppade rakt över hindren använde han också hjälpbommar som han la upp på hindret. På så vis kunde hästen lättare förstå hur han ville att den skulle hoppa och den rättade sig direkt.

de var fantasktiskt att se hur han tog sig an hästarna och under clinicen syntes det tydligt hur han tog fram det bästa i hästen och hjäpte den att komma rätt.

I ett fall kände han att han hade dålig galopp och låg helt fel. Han styrde då undan hästen  långt innan han kom fram till hindret så som att han inte alls hade tänkt att hoppa och gjorde om det perfekt.
Noggrannheten som är hans signum syntes tydligt.

Han pratade mycket om hur han ville att hästen inte skulle kyrpa bakom utan att man skulle ha ett stöd på den unga hästen och ett bett som den vågade gå fram till. Han ville att hästen skulle hoppa upp sig väl och välva ryggen. Han menade också att om vi släpper det där stödet kommer huvudet upp och ryggen ner, tvärt om vad vi vill för att kunna komma upp i klasserna.

Nu har jag säkert glömt en massa men detta var mer eller mindre kontentan.
Det är oerhört inspirerande att lyssna till proffsen och få höra hur de gör. Det ser så lätt och enkelt ut när de sedan rider och det är fruktansvärt svårt att komma din hän själv men sporrad att rida bättre och lära sig mer blir man.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0