Helg

Igår vilade Lilla enligt plan. I stället red jag Hisan. 
 
Det fick bli i skolridhuset och han var fin. Jag red inte så rysligt länge, en halvtimme på ett ungefär. För på fredagar är jag alltid så galet trött, igår inget undantag. 
 
Jag har funderat en massa över sits, funktion och annat nu i och med min rehab och kommit fram till att känslan som jag saknar i Hisans höggergalopp högst troligt beror på min högerhöft. Det känns som om jag begränsar honom med min sits och inte släpper fram honom. I och med att jag i veckan har haft rätt mycket känningar i just den höften så borde det hänga ihop. Nu blir fokus för mig vid varje ridning eller också annars att försöka motverka detta, att bli mer liksidig och starkare.
 
Idag blev Hisan riden av en av mina medhjälpare. 
 
Lilla och jag har varit inne på Jägersro. Hon gör verkligen framsteg. Vi har ökat på intervallerna och kommer att öka dessa successivt varje gång vi är inne. 
Hon tar i superfint och kommer in utan att dra en suck efteråt. 
Backen på slingan tror jag också kommer att vara superbra för henne. Där får hon ta i mycket mer än hon någonsin kan göra hemma. 
 
Trav är att bemästra mjölksyran så det är bara att fortsätta med jobb så kanske vi kan börja tänka på kval snart. 

Lite av varje

Det är inte lätt att hålla humöret uppe när det bara krånglar. 

Bilen är i vart fall på verkstaden och jag bävar för utlåtandet därifrån. Att bogsera den dit igår var minst sagt en upplevelse. Tur att vi klarade oss helskinnade fram...

I onsdags red jag Lilla en kortis på täckta banan. Hon var fin men väldigt pigg. Jag måste träna henne mera. 

Hisan reds av en av mina medhjälpare. 

Igår var jag ledig för att kunna fixa med biltransporten så jag passade på att vara i stallet i dagsljus. 

Jag var också hos sjukgymnasten en sväng igår och tränade. Jag har haft lite känningar i rygg och höft nu i veckan. Det är ingen höjdare men jag hoppas att fortsatt träning där kommer att rätta till det. 

Eftersom jag inte kunde rida i ridhusen vid den tiden jag var ute så fick jag göra en liten förändring i mitt träningsupplägg och Hisan fick vila. 

Lilla joggade däremot en mil på ett bra sätt. 

Idag vänder vi på det. Vila för Lilla och ridning för Hisan. 

Ups and downs

Blandad kompott i kväll. 
 
Jag red Hisan som var piggelin och fantastisk fin i glasridhuset. Han var precis (nåväl kanske lite väl busig stundtals då...) så som jag vill ha honom. Han tänkte framåt och blev så fin så fin under passet. 
 
Jag avsutade med att hoppa över en mycket litet kryss som stod framme (det var kanske 30cm eller så).
 
Lilla vilade enligt plan. 
 
Down var då att bilen bestämde sig för att blinka med motorlampan när jag skulle köra hem så det fick bli bogsering hem... Mindre bra för jag hade en massa planer för vad jag skulle komma iväg och göra med hästarna i helgen som nu får läggas på is.

sned

Idag har jag varit på koll hos sjukgymnasten igen. Och vad vi fann var att jag var sned igen som sist på höger sida i mitt bäcken.
Jag har inte märkt av det i det dagliga men nu när jag tänker efter så har jag blivit lite irriterad på att vissa saker inte har fungerat i ridningen. Alltså det fungerar men inte finliret. Lilla har ju varit extra springig och att svänga för sätet har liksom inte blivit som jag tänkt vissa gånger.
Nåväl jag har liksom inte reflekterat mer över det än så. Bara irriterat mig, typ.
 
Nu så efter att ha blivit lossad så fungerade det där igen och när jag red Lilla i kväll vilket bara var i skritt så var hon hur fin som helst. Gick lugnt och tog mina hjälper perfekt.
 
Intressant ändå att bli rättad och lossad. Jag brukar ju låta hästarna bli genomgångna och när en spänning lossnar så är det inte alltid superskönt percis.
 
En tanke på varför det blivit så här är att jag nu medan jag bygger upp mig har jag snedbelastat mig. Jag har ju framför allt nu över jul bara kört på som förr trots att jag kanske inte var stark nog för det. Nästan allt stallarbete är ju dessutom så kallat assymetriskt. Alltså jobbar den ena sidan mer än den andra. Och i och med att jag är och har varit svagare än normalt så har detta gett utslag på ett helt annat sätt än för en normalstark person.
 
Nu när jag har blivit rättad och lossad i min krampande ena ryggfilé så skall jag börja göra allt tvärt om. Mocka åt andra hållet och likadant med sadling och täckespåläggning. Det kommer att kräva lite extra tankeverksamhet från mig för det mesta går med rutin efter alla år.
 
Hisan vilade idag enligt plan. Det skall bli spännande att rida honom i morgon och se om jag har samma upplevelse med honom.

Jump, jump

Idag har jag och Hisan skuttat tillsammans för första gången efter våra frakturer. Det känndes bättre än jag väntat mig. 
Jag har haft för mig att jag skulle känna mig mer nervös och harig men i stället känndes det bara mer rätt.
Nu blev det inga höjder (host host, hö hö). På Flyinge får man inte hoppa annat än sockerbitar på egen hand. Högsta sockerbiten är 61cm enligt tillverkarens specifikation så det var så högt vi hoppade. Det betyder ju att det blev lite mer än ett galoppsprång i vart fall och lite mer än en bom på marken som vi har testat tidigare. 
 
Suddigt bildbevis
 
Nu skall vi bara lägga upp en plan för pay&jumps, träning och försiktig tävling i vår. Roligt skall det bli. 
 
Lilla vilade idag helt enligt plan. 

Jägersro

Då var första träningen på banan avklarad efter operationen.
 
 
Lilla var jättefin. Hon fick trava tre varv på slingan i friskt tempo. Slingan är lite backig så det sög nog lite mer än när vi travar tre varv på plan mark hemma. Sedan avslutade vi med en repa på rakbanan i högre tempo. Hon sprang rakt och fint hela vägen. Rakbanan är också bra mycket längre än den sträckan som jag har låtit henne gasa lite på hemma. 
 
Planen är nu att öka på på rakbanan nästa vecka då vi åker in. Sedan blir det kanske dags för stora banan. 
 
Det som var värst idag var mina händer... Jag försnillade ju mina vintervantar förra helgen och trots att jag har lagt en beställning på nya så har de inte kommit några än. 
Jag hade dubbla vantar idag men trots det frös jag och när fingrarna blir så där kalla så käns det som om jag tappar greppet om tömmarna. Obehagligt och det gör också att jag tappar finkänsligheten i händerna. 
Till nästa sväng hoppas jag på att vantarna skall ha kommit så blir det bättre. 
 
Hisan kommer att ridas av en av mina medhjälpare i eftermiddag (jag kommer att slagga på soffan). Jag nöjde mig därför med att mysa lite med honom i hagen när jag kom tillbaka.

In remembrance

I kväll satt jag och tittade på gamla bilder på min fina Lena, värdens finaste svarta och mor till Lilla.

Jag har skrivit mycket om henne förr för bloggen fanns redan då.

Hon var mitt projekt, vild, vacker och jag skulle laga henne, och till viss del gick det ju.

Foto: Malin Brånemo 

När jag fick henne hade hon rasat så hon fick tid och fick föl och sedan skulle hon få bli ridhäst. 

Jag red igång henne och först gick det superbra.

Vi kom efter ett tag till en punkt där det inte gick längre. Gammalt dåligt kom fram igen och Lenas kropp fixade det inte längre.

Jag tänker på henne rätt ofta med både kärlek och en liten klump i magen. Det känns fortfarande som om det var igår när jag åkte iväg med henne och tog farväl. Jag hade väl inte tänkt mig ett sådant slut, inte så snabbt.

Foto: Emmy Persson
 
Hon gav mig Lilla och i henne lever hon vidare. Lilla är i mångt och mycket väldigt lik Lena och då inte bara till färgen. Sättet och mentaliteten är så lik även om Lilla är något mildare.
 

Planering och tankar

Red Lilla i ridhuset igår. Lät henne trava på längs fyrkanten och sedan på en stor åttvolt. Hon var snäll men dragig och hon har energi som sprutar ur öronen. Till exempel blev hon helt uppspelt av en annan häst när jag ledde henne hem. 
 
Vi har nu kommit dit hän att jag inte kan träna henne enbart hemma längre. Det går inte att rida tillräckligt i ridhuset för att räcka för det hon behöver göra, hon skall ju inte enbart vara ridhäst, och ute kan jag inte träna något vettigt på vardagskvällar. 
 
Därför skall vi åka in till Jägersro i morgon. Riktigt hur vi skall lägga upp träningen där inne skall jag fundera ut i kväll men jag tror att vi siktar på slingan och några bakvarv på stora banan för att se hur hon känns. Sedan får jag fundera ut hur jag skall lösa träningen nu de kommande veckorna. Elljusträningen på onsdagskvällar är inställd till och med mars månad så det är inget alternativ och jag behöver kunna träna henne mer än en dag i veckan. Dessutom lovas det minusgrader. 
 
Hisan reds ut idag. För hans del skall jag också fundera ut en plan under helgen. Vi är ett par stycken som rider honom nu och det behövs kontinuitet och en plan för att det skall bli bra och utvecklande framöver. Så nästa vecka får vi ta tag i det. En plan med träningen är alltid bra att ha.

Spänd

Idag var det Hisans tur att styrketräna. Han fick göra det med hjälp av galoppfattningar från skritt och halter.
 
Redan i stallet var hästarna spända idag. Lilla kom travande till exempel. Hon brukar komma i lugn skritt när hon skall in. 
Hisan stissade innan jag fick på utrustningen och var som en fiolsträng när vi gick till ridhsuet. Vad de jagade upp sig för begriper jag inte. Jag kunde inte se något märkligt i mörkret, det är ju alltid mörkt när jag är i stallet så här års så det var ju som vanligt. 
 
I ridhuset kunde han slappna av vilket faktiskt förvånande mig lite. Sådant här brukar sitta i. 
 
Passet blev bra även om jag kände mig lite off och har träningsvärk som heter duga från rehabträningen igår. 
 
Men på väg hem från ridhuset när jag ledde Hisan såg han spöken så in i. Något måste varit i görningen i kväll... Jag såg inget, hörde inget...
 
Nåväl jag är nöjd med passet även om det var lite kort rent tidsmässigt och kunde ha innehållit ännu mer galopp. Det viktigaste är ändå att vara nöjd med vad man åstadkommit.

Styrketräning

Idag ligger där vitt mög på gräset här i Lund. Jag trodde därför att det skulle vara värre ute i Flyinge med massa snö och dant. Men när jag kom ut märkte jag att det till och med var varmare där och inte en flinga syntes till. Tur det tycker jag ändå. 
 
Hisan var redan riden när jag kom ut så idag var det fokus på Lilla. Det blev styrketräning för henne i ridhuset. Det vill säga övergångar mellan skritt och trav. Hon fick samla sig och ur det trava ett par steg. Nyttigt sådant där.
 
Nästa ridpass skall bli fart för henne. Variation förnöjer. 
 
Jaghar varit hos sjukgymnasten idag och åter igen har jag blivit varse hur dåligt koordinerad jag är i min vänstersida. Jag fick nämligen en ny övning som var att stå på ett ben med en tyngd i motsatta handen. Sedan skulle jag böja mig framåt och stå som i ett liggande F. Kanske är det en dålig förklaring. Men det var en jobbig övning och jag svajade som bara den när jag stod på vänsterbenet. Nu måste jag ligga i med träning framöver. Jag vill bli stark igen. 

Försnillade vantar

Åhhhh, jag avskyr att inte ha koll på mina grejer. Framför allt i stallet. 
 
Igår lade jag lite checkt mina vantar på biltaket medan jag plockade in grejerna från bilen när vi kom hem. Tydligen blev de liggande där och var de ligger nu vet ingen. Troligen i någon vägren... Nu var vantarna i och för sig typ slut redan med en massa hål men de var ju mina bästa vintervantar ändå. Vintern är ju inte över så det blir till att skaffa ett par nya för att inte förfrysa händerna. Men störigt är det.
 
Båda hästarna fick vila idag. Jag friserade enbart deras manar och svansar. Hisan fick manen rykt och Lilla fick sin klippt. Jag tycker att rykt man är snyggast men se det tycker inte Lilla. Hon blir arg bara jag klipper den, försöker jag rycka så sitter jag som ett frimärke i väggen. Hon har humör den lilla svarta. Så vi jämkar, hon slipper få manen rykt och jag får den i den längd jag vill (kort för att vara travhäst) med hjälp av saxen. 
Svansarna klipper jag endast så att de är jämna nedtill inget vid svansroten eller så, där får de vara naturliga. Jag gillar inte heller kortklippt bakom öronen där nackstycket ligger, man och pannlugg brukar gå att separera ändå tycker jag. Många travhästar har kort kort stubb en bra bit ner i nacken men det gillat jag inte heller... Lilla får en inbakad fläta där i stället när hon startar. Det funkar lika bra tycker jag. 
 
Så här flätar jag - foto Emmy Persson
 

VOMB!!

Idag åkte jag och en av mina medhjälpare med båda hästarna till Vomb.
 
När jag tänker efter så har jag nog aldrig varit där med båda innan så det var super att vi kunde komma iväg. 
 
Det blev bara en kort tur i skogen, vi gick av vid första möjliga ställe. Jag tyckte att det räckte så för denna gången. Nästa gång tar vi en längre tur.
 
Hisan fick ligga först och höll sig lugn så. Det blev bara en bakutsprak strax innan vi saktade av. Det är bra gjort för Hisan som brukar likna en ångvält första gången han är i skogen åå länge.
 
Lilla skötte sig super men tyckte att jag var tradig när jag bad henne ta det lugnt och ligga bakom Hisan. Eftersom jag har distansritt som mål för henne så kommer det att bli många fler sådana här turer framöver för henne.
 
 
Givetvis is var jag tvungen att föreviga ritten... Något suddigt blev det ju så klart, så blir det av kombinationen av rörelse, iPhone och dassig ljus...
 

Rymling

När jag kom till stallet i fredags hade Lilla sprängt trådarna i hagen. Elen fungerade inte så det var säkert bidragande, men jag undrar om hon inte hade blivit skrämd av något för att forcera staketet så där.
 
Hon hade inte en skråma eller svullnad någonstans. Det enda jag hittade var att hon trampat av sig ena skon, men det är ju lätt fixat.
 
Då tristessen av att gå själv och vila två dagar kan ha varit bidragande så följde jag planen och körde lite dressyr i ridhuset. 
Lilla var på dressyrhumör och passet blev bra. Hon var mjuk och fin och följde mina hjälper. 
 
Hisan vilade i fredags. När jag tränar hästarna själv så kommer det endast bli en häst som tränas per vardagskväll. För Hisans del passade det bra med vila helt enkelt.
 
Igår medverkade Lilla i körskola. Hon var väl inte riktigt nöjd med det tilltaget men fick foga sig. 
 
Dels så fick hon stå inne tills staket och el var fixat och sedan tyckte hon inte att det gick fort nog att skritta på körplan. I vagn springer/joggar man ju...
 
Hon uppförde sig som alltid men under mild protest om man säger så. Efter körskolan så fick hon jogga ett par kilometer för att bli mer tillfreds.
 
Hisan fick gå ett pass i skolridhuset. Vi var själv igen så det blev ruter och mycket galopp. Jag filmade mig själv lite så nu har jag en hel del att fundera över med sitsen igen. 
 
Visst är det märkligt och frustrerande att det sällan ser ut så som man tycker att det känns när man bara slår en blick i ridhusspegeln emellanåt... 
 
Jag behöver jobba med mina fötter som tydligen har intagit Charlie Chaplin-position på nytt. Sedan är det överlivet som är min återkommande grej. Framåtlutad som vanligt men också att jag blir för yvig med det när jag sitter ner i galoppen och vill driva. Nu är jag ju tämligen säker på att en stor del av problemet är att jag inte har återfått full bålstabilitet som förut än, men detta är inga nya problem i min sits så egentligen så kan jag inte skylla på olyckan.
Jag får helt enkelt jobba hårdare för att nå dit jag vill. I veckan som kommer så skall jag till sjukgymnasten igen. 

Resumé

Då kör vi en kort resumé på de senaste tre dagarna. 

I tisdags reds Hisan av en av tjejerna och jag red Lilla. 
Lilla var mest på springhumör så passet blev så där. En riktigt bra skritt fick vi till innan jag la ner. Det är inte så lönt när man inte är på samma våglängd så att säga.

I onsdags var jag iväg med jobbet till Östersund. Det tog precis hela dygnet med flyg upp och ner. Men vad vackert det var där uppe med snön och vidderna, men kallt. Brrrr....
Hästarna vilade. 

Igår reds Hisan av en annan tjej. Det regnade hela dagen så jag myste bara med Lilla i stallgången. 

Idag är det däremot så att hon behöver träna så det får bli ett nytt försök med dressyr i ridhuset. 
I dag skall det vara uppehåll. ;)

Vad Hisans planer för kvällen blir är inte helt bestämt än. 

Explosivt

Dristade mig till att sätta mer tryck i Hisan idag. Han blev så fin så men med mer tryck kommer också explosivitet. Som att han bara var tvungen att spätta till för att det andra ekipaget som befann sig i ridhusets ryttare behagade klappa sin häst ljudligt på halsen. Detta var så klart mot slutet av passet när det började bli lite jobbigt. 
 
Jag gillar att ha honom så där med tryck med jag ogillar explosionerna. Det måste tydligen explodera om man heter Hisan. Det är också mycket därför som hoppningen passar honom så mycket bättre än dressyren för där får man ju hoppa iväg, över hindren då...
 
Lilla fick vila i kväll. I morgon skall hon dressyra däremot.

Ruter

Det gick att köra Lilla trots punka och blåst. Hon var pigg så in i och jag lär ha träningsvärk i armarna i morgon trots att jag inte behövde hålla henne så hårt mer än en gång. Vi träffade nämligen på den fina lilla NF hingsten Eros tre gånger under turen och Lilla tycker att han är så snygg. Så för att visa upp sig så drog hon till med värsta tävlingstraven på ett ställe där hon brukar få gå på lite.
Det bådar gott att hon visar sådana takter och underlaget var jättebra så ingen skada skedd förutom då träningsvärk hos mig.
 
Hisan fick göra övningen ruter i skolridhuset. Jag passade på när vi var själva där och eftersom det är en galoppövning tyckte jag att den passade bra. Hisan behöver nämligen galoppera massor nu för att komma i form. 
Ruter rids över hela ridbanan på hörnlinjerna med tvära vändningar vid A och C och lite mindre tvära vid E och B. Tanken är också att man skall gasa ut ur vändningarna. Alltså blir det samla, vända och gasa. Hisan tycker att detta är superskoj och blir väldigt alert och på av övningen. Dessutom får han verkligen slitta lite i galoppen när han vänder vilket är nyttigt. 
Jag har tuffat till mig lite i ridhuset nu så det passade bra med en sådan här övning då.

Egon drar fram

Storm idag igen. Det känns som en höststorm då det är 9 plusgrader ute. 
 
Jag hade tänkt köra Lilla då det inte kändes som om det blåste så mycket här hemma. Men väl i stallet så kändes den tanken helt fel så det fick blir ridhuset i stället. Jag tror att beslutet var rätt i slutändan. Lilla var superfin idag. Hon slappnade av fint trots att det ven runt ridhuset och att det slog som bara den i ena ändan. 
 
På vägen tillbaka till stallet skojar jag inte om jag säger att vi höll på att blåsa bort. 
 
Hisan har också blivit riden i stormen men inte av mig. Han var i det andra ridhuset där det finns stallar runt om på sidorna. Där var det mycket lugnare. 
 
Det sägs att det skall blåsa i morgon också. Båda hästarna måste gå då så Hisan lär få vara i skolridhuset om jag skall sitta på. Jag borde köra Lilla men vi får se hur vädret är och ta ett beslut då. Det kan hända att jag rider henne på täckta banan i stället. Blir det så är jag sugen på att prova löpsadeln på henne. Hon har inte haft den på ryggen något än. 

Stormigt värre

Vi har storm här nere igen. 
 
Jag red ändå Lilla i ridhuset. Efter två dagars vila var hon galet fin även om det var väldigt mycket störningsmoment under passet. 
Dels slog det i alla ridhusets dörrar och dels så var det väldigt många ekipage i ridhuset i kväll. 
 
Grundplanen var att rida båda. Men när jag insåg hur mycket det lät av blåsten i ridhuset så valde jag snabbt bort att rida Hisan. Jag spänner mig så lätt om han blir hoppig och efter bussincidenten så känns det som en dålig idé.
 
Nu skall jag bara lyckad med att köra Lilla i helgen trots punka på vagnen och nästa storm som är på ingång under morgondagen som dessutom spås bli värre än den i kväll. 

Jag kom av mig...

Igår var det isbark över hela gårdsplanen och därför skippade jag att rida Lilla som inte har broddhål i skorna. Hagen var helt fri från sådant mög så där var det ingen fara. 
 
Hisan hade planerad vila. 
 
Idag har Hisan ridits men inte av mig. Lilla fick vila idag också då jag hade annat att tänka på i kväll. I morgon däremot får det bli andra bullar av.

Sista dagen ledigt

Då var det sista vardagen på ett bra tag som jag kunde vara i stallet i dagsljus och köra Lilla. Jag avskyr mörker.
Nu fick jag punktering på ena vagnshjulet också när jag var ute så det är inte bara mörkret som kommer att begränsa mig. 
 
Lilla vilade igår och var helt galet fin idag. Vila är underskattat, det är då alla uppbyggnad sker. Jag körade henne 8km idag och som hon kändes på slutet så var det mycket lovande. 
 
Hisan fick gå i ridhuset. Ett 45 minuters pass blev det idag. Jag var rätt mör på slutet men Hisan var fin. 
 
Nu när det blir jobb igen på vardagarna så får jag lägga upp ett snillrikt schema. För min rygg kommer inte orka med att träna båda varje kväll, i vart fall inte nu. Kanske är jag starkare längre fram i vår. Vi får se.
 
 
Hisan har fått ett nytt skrittäcke som tål regn. Hans gamla försvann mystiskt här strax innan jul och det har varit saknat. Men nu är ordningen återställd. 

Bom

Idag har jag tagit ett steg närmare att komma tillbaka till hoppningen. Ett myrsteg men ändå. 
 
Jag har galopperat över en bom. 
 
 
Det blev ett pass på upp emot en timme i ridhuset i kväll. Är det inte konstigt vad mycket roligare det är att rida om man blandar in en bom...
 

De små sakerna

Det är de som gör det. 
 
Lilla fick nya skor idag. Det blev travpjux på för nu skall hon ju igång. Att köpa rätt skor så här års med alla helgdagar är en historia för sig. Det kan vara så att jag har dålig framförhållning... men det känns bättre att skylla på att affärerna är stängda. Jag fick till slut tag på rätt skor i nästan rätt storlek i alla fall. Det är tur att Hovslagar Anders är bra på att fixa det ändå. 
 
Dagens reflektion är att Lilla har slutat stå och väga när hon skos fram. Det har hon nämligen alltid gjort innan. Gått in med bakbenen långt in under sig och stått och gungat och nästan suttit i knäet på hovslagaren ibland. Nu stod hon så snällt så och höll upp benen själv.
 
Jag kan bara se detta som att operationen har varit lyckad och att hon nu inte känner av något alls när hon står på tre ben. Positivt till tusen med andra ord.
 
När hon var klar travade hon ut i hagen på lätta fötter (travskorna är mycket lättare än de ridhästskor som hon har haft efter operationen) med svansen i vädret.

#faceyourfears2015

Rädslor och rädslor... men jag kan erkänna att jag inte varit så värst avslappnad i sadeln på sistone. Jag är inte rädd för att rida i säg men jag är rädd för att jag skall trilla av och skada mig igen. Kanske inte så konstigt efter vad jag råkade ut för förra sommaren. 
Men nu är är det ju så att man inte kan bli av med en rädsla utan att utsätta sig för den. Så att inte rida förbättrar ingenting. 
 
Nu hade ju Hisan och jag en liten incident i december som höll på att sluta illa då han krockade med bussen och sedan dess har jag inte ridit ut på honom. 
Idag var det så galet fint väder att jag bara var tvungen att rida ut. Jag kunde liksom inte med tanken på att vara inne i ett ridhus, och så här års måste man ta tillvara på de fina dagarna. Det går inte så lätt att veta när nästa kommer, det kan dröja länge. 
Så därför var det dags att ta tag i den där rädslan och rida rundan som blev galen sist. Jag hade i och för sig sagt att jag skulle vänta med att rida ut tills min AirShell-jacka kom men nu fick det bli jockeyvästen i stället så att jag inte kände mig för låst. Mitt mål var att ha en avslappnad Hisan och en trevlig tur. Nummer ett var att inte tvinga honom till enbart skritt utan att hålla tempo. Han brukar gilla det bättre och nu är inte läge att ta några fighter Om rundan skall vara avslappnad. 
 
Så tempo fick det bli. Vi travade nästan hela vägen och lade dessutom in två korta galopper. Det blev heller ingen lång runda utan bara runt terrängbanan, hela 20 minuter var vi ute. Men målet blev uppnått, och det var hela grejen. 
Vi hade det mysigt i solen och tog oss runt på halvlång tygel helt utan krav i alla gångarter och jade det mysigt.
 
 

Jogg

Lilla joggade idag också. Hon har en bra bit kvar att stärka sig innan vi kan köra ordentligt. 
 
Det märkligaste var att när jag släppte ut i morse före min frukost så var det helt barmark. När jag åkte ut för att köra och rida så hade det haglat och det blev liggande. Så det var vitt på vägarna, dock inte halt och marken var mjuk.
 
Vi var ute en halvtimme idag och det blev 6km som hon joggade. Vi kommer att hålla oss på den här nivån tills jag märker att hon är stark nog att avancera till nästa steg så att säga. Hoppas nu bara att jag kan jogga på med henne för jag kan inte riktigt göra samma jobb i ridhuset om det skulle bli för hårt i backen.
 
 
Det är underbart att vara på g igen!
 

Körd

Idag har jag kunna köra Lilla igen. Vi var inte ute så länge men det blev ändå en halvmil. Lilla fick springa på lite vilket hon tyckte var väldigt bra. Lite svettig blev hon också i mamutpälsen som hon har satt på halsen. 
 
Till nästa gång får vi vara ute lite längre också.
 
Hisan har också blivit körd, tömkörd. Jag kände att det var en bra idé att vara på marken idag eftersom han hade vilat en massa. Men jag oroade mig i onödan. Han var jättesnäll, möjligen lite stel till en början men det ändrade sig snabbt och han sökte sig fint till bettet. I morgon får det bli ridning för hans del igen. 
 
Vissa hästar tycker inte att matte har nog att göra i stallet utan de ser till att de måste saneras före träning...
 

Stormen Svea

Svea drar över oss nu. Det blåser massor och regnar stundtals småspik. All önskan om att träna hästarna är som bortblåst så det fick bli vila för båda idag trots att det är nära till ridhuset. 
 
Det är väldigt trevligt för min rygg med dessa pauser också kan jag säga så det är rätt välkommet. I morgon skall det blåsa mindre så då är det bara att ge sig på träningarna igen. Jag hoppas att mildvädret äntligen kan ha fått bort all is så att jag kan köra Lilla lite igen.

Proppar

Jag har börjat smygläsa 2015-års proppar. Både gällande hoppning, distans och trav. Men jag vågar inte riktigt göra upp någon plan. 
 
Det känns som om jag gör det så kommer allt gå åt pipan på direkten. 
 
Hisans lusens är uppdaterad för året och jag har registrerat Lilla i TDB och gula boken ligger klar till henne här hemma, så på sätt och vis är vi förberedda. 
 
 

2015 har startat

Jag är spänd på vad detta nya året skall bära med sig. Lite skrämd är jag också eftersom jag har 2014 i bagaget.
 
Både igår och idag har jag ridit Lilla i ridhuset. Underlaget är inte tillfredställande ute. Bitvis har det tinat men det finns stora partier av vägarna som står under vatten och där kan det vara precis hur som helst. Ibland är det blankis under ytan och ibland är det bara vatten. Jag vågar mig inte riktigt på det än.
 
Lilla fick springa på på långsidorna igår. Hon tyckte att det var riktigt latjo så det är dags att jogga på ordentligt nu. Plusgraderna ser ut att hålla i sig så det kommer att bli snart det. Blir det inte hemma då blir det någon annanstans. Släpet skall besiktigas på måndag så efter det så.
 
Hisan har vilat nu runt nyåret.

RSS 2.0