Årets sista ritter

Lilla och jag åkte till Vomb idag där vi skrittade en runda. Vi hade sällskap av det ett år äldre fullblodsstoet Donna. 
 
Lilla uppförde sig som den ängeln hon är. Fina ponny-hästen. 
 
 
Hisan och jag var i skolridhuset. Han fick gå ett rejälare pass idag. Svullnaden är helt borta nu. Såret skall bara läka ihop det sista. Dessutom har han varit för pigg för sitt eget bästa de senaste dagarna och han skall ändå vila i helgen. 
 
Han var superfin så vilan har gjort honom gott. 
 
 
Gott nytt år! I morgon och övermorgon tar jag paus härifrån. 

Jägersrolördag

Lilla och jag åkte in till Jägers. 
 
Hon fick både skritta och trava på milen. Totalt gick hon 8 km. 
Hon skötte sig bra även om hon var lite väl pigg där inne. 
 
Berättade jag atta jag glömde ta med mig stigläder och stigbyglar sist jag åkte in för att rida. Idag hade jag dem med och det blev en tur på självaste svarta hingsten. 
 
Hisan fick gå en kort runda hemma. Han är mer än galet pigg just nu. Såret läker om än långsamt. I morgon hade jag tänkt att han skulle få gå lite i ridhuset.  Han behöver jobba om än lugnt. 

Sen kväll

Jag har precis kommit hem från stallet. Det blev sent i kväll för jag passade på att gå till frissören efter jobbet i Malmö och kom därför senare hem än jag brukar.
 
Hästarna hade planerad vila idag båda två.
 
Hisans ben ser än bättre ut idag även om det behövde tvättas lite. Det är frysgrader ute i kväll så jag fick trixa lite med slangarn för att få rinnande vatten ute på spolplattan. Men det lyckades i vart fall. Ett par dagars tvätt till tror jag räcker sedan skall det nog vara läkt och färdigt. Bra tajmat med vilan i helgen med andra ord.
 
Nu tar jag helg och gör kväll på riktigt.

Summering och nya mål

Året lider mot sitt slut och det är dax att sumera.
 
Mina mål för 2012 så som jag skrev dem inför detta året var följande:

Lilla skall gå premie. I fall det blir i vår eller i höst är för tidigt att säga. Men prema skall hon. Lite beroende på hur hon verkar kommer planen att kunna ändras.
Mitt drömscenario ser ut så här:
Uppträning och premie i början av juni. Sommarlov för Lilla och sedan kval till hösten. Tvåårslopp är inget jag siktar på.
 
Lilla har verkligen infriat de mål jag hade satt upp. Inte riktigt enligt min drömtidsplan men inte långt därifrån heller. Vad månde det bli av en sådan liten fantastisk häst?

Hisan och jag skall starta LA med minst 60%. Och vi skall bli stabila på 1.20. Kanske blir det någon mer start i fälttävlan men fokus kommer att ligga på hoppningen.
 
Hisans mål nådde vi inte riktigt upptill till. Vi var nära 60% på sista programridningen, men nära skjuter ingen hare. Men visst blev vi stabilare på 1.20 frånsett alla starter där jag trillade av. För jag trillade av massor i år. 
Vi startade i två fälttävlan och lyckades kvala till 100 klassen. Men det skall vi inte starta än på ett tag. 
 

Vad blir då våra mål för 2013?
 

Lilla skall köras in med "vanlig" vagn och skolas i kördressyr. Hon skall också bli stabil i formen under sadel och lära sig grunderna i dressyr. 
Vi tränar också vidare på ovalen och ser vart det leder. Jag har inte bråttom att starta henne i lopp. Men troligast kommer hon till start under 2013. 
 
Hisan och jag skall traggla vidare på 1.20. Att sätta upp 1.30 som mål vågar jag inte, men vi får nosa på höjden på träning. Målet i 1.20 är felfria rundor. Jag skall heller inte trilla av så mycket. 
I dressyren vill jag klara de där 60% i LA. Vi får traggla på med det också. 
I fälttävlan vill vi vässa våra resultat i debutant. Framför allt är det dressyren som skall vässas. Ett bra resultat där är avgörande för hur resten skall bli. 
 
Men mitt främsta mål är nog att kunna fokusera lika mycket på båda hästarna. Först då kan det bli bra. 

Månsken

Det är riktigt ljust ute i kväll. Eller i vart fall så ljust det Liam vara när det är mörkt. 
 
Jag var först ute och joggade Lilla. Vi joggade så mycket det gick mellan vattenpölarna. I pölarna fick det bli skritt annars hade jag blivit blöt och det vore ju trist. Det är kallt nog som det är. 
 
Därefter var det Hisans tur. 
 
Hans ben är fortsatt svullet. Såret har en ficka uppåt som jag spolade ur med slangen men det är därför det är svullet. 
 
Eftersom jag får tvätta och greja med bara miniprotester är det inte så farligt tror jag. Gör det ont slåss ju Hisan när man försöker. 
 
Vi skrittade även en liten sväng efter tvätten. 

Staffansritt

Lilla och jag var på äventyr på förmiddagen. 
 
Vi åkte till Revinge hed där vi slöt upp med 11 andra både till häst och till vagn. Lilla tyckte inte alls att det var något konstigt. 
Vi stannade också mitt i och åt korv. Inte ens det var konstigt, lilla söthästen. 
 
 
iPaden och blogg.se krånglar vidare. Den vill tydligen inte ladda upp bilder... Nåväl, det var denna jag ville ha publicerat nyss.
 
Vi kände oss lite små bredvid de andra körekipagen när vi var ute. Två resliga halvblod går ju inte av för hackor och inte en dölehingst heller.
 
 
Så här kul tyckte Lilla att det var att vara ute på äventyr.
 
 
Hisans ben såg lite bättre ut och vi var ute och skrittade en kort sväng på hemmaplan. Svullanden gick då ner till hälften så att strukturerna i benet kunde anas men när man kände på honom var han fortsatt svampig ända ner till hoven.
Fullblod och ben, jag säger då det. Fast på ett sätt är det bra att han tar det lite lugnare nu. Han får lite halvvila vilket han är värd.

Men åh

Jag har en massa roligt att skriva om dagen och en massa bilder. Men vad möts jag av när jag försöker logga in på blogg.se via webbläsaren?
Jo bara kod. Suck, ni får helt enkelt vänta...


Juldag

Gårdagens inlägg måste ha varit ett av de sämsta som jag skrivit. Men jag var inte alls överens med tangentbordet på min iPad igår.
 
Detta skriver jag på datorn så förhoppningsvis skall det bli hyfsat... eller något.
 
Idag hann jag ut med Lilla precis innan skymningen. Jag hade nämligen en slapp morgon och förmiddag hemma i sann juldagsanda.
Lilla var superpigg och fin. Underlaget har tinat så pass nu att det går att trava lite lugnt. Så det gjorde vi mellan vattenpölarna.
 
Hisan däremot hade hittat på att han skulle ha ett sår strax under framknäet och hade svullnat rejält i hela benet. Han var inte halt när jag sprang med honom på stallplan så jag tror inte att det är så farligt utan bara ett sår. Men han var störd av det och stod och avlastade benet i stallgången.
Så tvätt av sår fick det bli för hans del i kväll, och lite mys och rykt så klart. Men jag hade laddat för ett trimpass i ridhuset och i morgon skulle vi till Revinge och rida. Nu får Lilla följa med dit i stället. Det kan blir spännade för henne att komma  ut och göra sådant som Hisan brukar göra.
Givetvis skall hon inte gå under sadel utan vagnen får följa med dit. Det skall vara fler ekipage med vagn så vi blir inte ensamma.
Troligtvis är det de två nordisarna som var med på hubertusritten. :)

Hoppas nu att Hisans ben ser bättre ut redan i morgon så kan han få skritta en runda då i stället för idag.

Julafton

Jag tror aldrig att jag har hunnit med att rida något på julafton tidigare. Men i år blev det.
 
Lilla och jag var föstruten på en tur i skritt. Dels är vi fortfarande inte igång och dels är underlaget fortfarande skit.
 
 
Hisan och jag tog sedan en tur tillsammans. 
 

 
 
 

Dagen före dagen

Igår blev det vila för Hisans del.
Jag hann helt enkelt inte med att rida mitt i alla bestyr inför julen. Jag var nämligen tvungen att spendera förmiddagen på ett köpcenter i Malmö.
 
Däremot hann jag med att köra in med Lilla till Jägersro en sväng. Hon är under igånsättning så vi gjorde inte många knop där inne. Men det var just det som var det fina. I och med att vi i princip alltid travar fort när vi är där är det ju precis det som Lilla förväntar sig. Hon skall kunna både och nämligen. Jägers skall kunna vara ett ställe där man går lugnt också och har avkopplande arbeten precis som hemma.
Det tog en stund innan hon kopplade av. Vi hade sällskap men trots det fick jag säga till på skarpen att det var skritt som gällde och efter en stund kunde hon skritta på lång töm. Dock inte riktigt lika avslappnat som hemma men det kommer.
 
Idag blev det tvärt om. Hisan fick motion och Lilla fick vila. Jag hade velat skritta Lilla idag också men det blåste storm. Soptunnorna var helt vilda och flyttade sig över stallplan. Jag tyckte inte att det verkade vettigt att ge sig ut. Tänk vad vi hade kunnat träffa på utanför stallplan.
 
Med Hisan vågade jag mig i stället till ridhuset. Det kändes lite tryggare i alla fall. Men det var mycket ljud där inne på grund av blåsten som han inte var van vid. Det innebar att vi var på helspänn i ivart fall 5 minuter innan Hisan började slappna av.
Han var till och med så spänd idag att jag inte trodde att det skulle gå att rida honom men i stället var han helt underbar så snart han slappnade av.
Han var rund och fin och framför allt stabil i formen.

Det blev alltså en underbar lillejulaftonsritt. Jag hoppas att julaftonsritten blir minst lika bra.
 
 

Snö och is

Verkar jag tjatig?

Det är snö och is överallt. Underlaget är under all kritik ute.

Idag försökte jag skritta Lilla i vagn. Det var knappt att det gick. Det är så kasst. I morgon åker vi in till Jägers för att åtminstonne kunna göra ett ok pass i skritt. Det suger.
 
En ny sele är beställd till Lilla nu i alla fall. Travhäst som hon är så stämmer inte alla mått. Hon är full runt buken men cob i bringan... det får bli så bra det kan.

Söthästen skrittade fint trots snö och is och trots att vagnen lät konstigt när det skar ner i snön och genom isen.
 
Hisan vilade.

Styrketräning

Både Hisan och jag fick ha styrketräning under hoppningen idag.

Vi red en serie med tre hinder ett språng emellan. Tanken var att jag skulle komma i kort galopp och jag fick inte sitta i galoppen vilket jag gärna gör när jag skall ha tryck i honom i lite lägre farter.
 
Hisan och jag hade lite meningsskildaktigheter då han lätt blir loj då eller helt enkelt går emot skänkeln och sparkar bakut.
Stundtals sparkar han dessutom åt alla håll med alla ben samtidigt så att han inte ens kan galoppera eller trava. Just de movsen skulle jag vilja ha på film. Han måste se galet kul ut då.
 
Mot slutet av träningen var jag mer än lovligt mör och orkade knappt hålla styrfart på oss som ekipage. Hindren var då ombyggda till två oxrar på böjt spår 6 språng. Ändå vill inte Tord att vi skulle sluta om det inte blev perfekt så jag fick ta om och ta om.
 
Hisan svarade tillslut som vi ville och gick i kort galopp, svarade på mina hjälper och var jättefin.
 
Inga hinder var så höga idag utan låg runt metern. Vi hoppade i stället destu fler språng.

Puder

Ett lätt lager pudersnö har kommit sedan igår. Precis sådär mycket så det döljer isfläckarna under. Komplett livsfarligt med andra ord.

Igår var jag inte i stallet utan i stället tillsammans med två vänner och åt lussekatter och pepparkakor och drack glögg. Inte illa alls som onsdagsaktivitet med andra ord.

I kväll hoppas jag på hoppträning. Om inte vädret ställer till med något under dagen så att vi inte kommer iväg.


Varför halka runt på is och ha det glatt när man kan gå i lera och sörja

Nu har så gott som alla is försvunnit. Eller det är bara en hård bark kvar i hagen men ingen direkt hal is. Bitvis är det också riktigt kladdigt. Den här tiden på vintern är riktigt jobbig, kallt, blött och framför allt mörkt. Suck och dubbelsuck.
 
Jag gav mig ändå ut på en skrittrunda med Lilla. Hon skötte sig som vanligt hur bra som helst. Söta lilla bushästen. Utan broddarna hade vi dock inte kommit runt rundan. Det fanns till och med snö kvar på vissa ställen ute längs ån. Jag skall, om vädret är med oss försöka komma igång ordentligt med henne nu igen. Men det kan bli svårt. Prognosen säger kyla och kanske snö igen. Vi får se helt enkelt.
 
Hisan och jag tog en sväng i ridhuset. Han var minst sagt besvärlig i kväll. Superfin när det passade honom men så snart det blev lite jobbigt fyrade han av bockar, brallar och sparkar. Det var bara att hålla i sig med andra ord.
Bjudningen mellan besvärligheterna är däremot bättre än på länge. Tydligen var det en miss att vila honom igår. Jag får försöka att inte göra fler sådana missar.

Vem beställde regnet?

Det regnade massor när jag åkte ut till stallet men var uppehåll när jag kom fram.
Lusten att göra något med hästarna rann i vart fall av mig lika fort som vattendropparna rann av bilen typ.

Marken har förvandlats till omväxlande knögglig is och lera. Härligt... NOT!
 
Jag är i vart fall glad att hästarna har brodd på för hagen är inte att leka med just nu kan jag säga.
 
Hästarna fick i vart fall puss och gos på stallgången. Det har blivit en hel del av den varan på sistonne. Bra på ett sätt men de behöver aktiveras mera.
 
Min rygg var i vart fall inte så glad i kvällens aktiviteter. Träningsvärken som heter duga var det...

Jomen så att..

Tänkte bara meddela att jag gjort det igen.

Skaffat mig träningsvärken med stort T.

Det bara går inte att ge sig ut och rida jobb i galoppsadel och korta läder så där en gång i halvåret och aldrig annars... så är det bara.
Att jag aldrig lär mig!


Jägersro

Det blev en lång dag idag inne på Jägersro.
 
Hästarna blev skodda och båda blev tränade. Dessutom hann jag med att rida Yoyo. Allt innan det blev mörkt, och det blir mörkt fort nu.
 
 
Hisans framhov med snösula          Lillas framhov med snösula

Lilla var helt galet pigg. Min tanke var att skritta ett varv på slingan men Lilla ville trava. Så vi hade en hel del diskussioner under rundan. Nu är det så att när man diskuterar med Lilla är det mest så att hon frågar om vi inte skall trav och jag säger nej, hon frågar igen och så vidare. Hon blir inte stark eller het eller så. Hon bara ställer snälla frågor. Hon är så underbar. Hon fick trava lite men jag försökte få henne att skritta mestadels av tiden.
När man diskuterar med Hisan är det lite mer att han säger att han inte vill och behöver övertygas om att han ska. Lite skillnad där faktiskt.

Hisan fick gå ett jobb på Ascot i skymningen. Banan var våt och tung så han fick bara gå i kort galopp. Han är ju inte van vid så tunga banor och jag vill inte riskera något. Vi tar det där snabba en annan gång.
Han uppförde sig bra hela tiden idag.
Bra att vi ändå har lyckats med uteridning både idag och igår. Det blir så mycket ridhus ändå så här års när det är mörkt på kvällarna när jag kommer ut till stallet. Dessutom blir det ju mer sträcka ut när det blir galopp rakt fram ute än det någonsin blir i ett ridhus.
 
Glad Hisan efter avverkad ritt idag.

Snögalopp

När jag kom ut i hagen nu i eftermiddag var Lilla som ett plåster på mig och nästan kom efter och drog mig i jackan när jag gick iväg med Hisan. Hon har helt klart vilat klart nu och bör skrittas igång. Det är bara skorna som saknas, och vägarna är inte framkomliga med vagn heller för den delen.
 
Hisan och jag begav oss i vart fall ut på en snögalopp även om det tyvärr var flera plusgrader och trist tung snö. Vi galopperade i vart fall runt årundan som normalt sett är helt off limit så här års. På så sätt är snön trevlig. Det är bara allt annat som är jobbigt. Kyla, tyngre att göra allt osv.
 
Hisan var i vart fall pigg men snäll. Han fick galoppera på halvlång tygel hela vägen och han var bra nöjd efteråt.
 
Jag dristade mig till att skritta en liten runda på Lilla efteråt. Världen ser ju bra annorlunda ut nu med all vit snö så hon stod och funderade en liten stund på om hon kunde gå över en snövall eller inte. Hon kom fram till att det nog skulle kunna gå bra.
Jättepigg var hon också men det är ju inte så konstigt när hon vilat i 3 veckor.
 
Som jag tidigare skrev hade jag velat skritta henne i vagn men när jag red hela rundan med Hisan såg jag att det inte hade varit möjligt att komma fram. Snön är för djup och vagnen hade skurit ner för mycket och det hade blivit för tungt. På en plogad väg hade det gått men ridvägarna är inte plogade. Så riktigt hur vi skall lösa träningen just nu vet jag inte. Jag vill inte rida henne allt för mycket tror jag. Kanske smälter snön i veckan men risken finns också att det kommer mera snö och då spelar det ju ingen roll att det smälter nu.
Att ha henne som handhäst blir nog lite för latjolajban tror jag, eller det är i vart fall vad jag har på känn.
 
Jag får nog sova på saken.

Det blåser upp till storm

Igår kväll tog vinden i framåt kvällen. Jag hade först tänkt att jag skulle kunna ta en sen uteritt med Hisan men det kändes inte riktigt som en bra idé med tanke på att vinden flyttar snön och att det eventuellt skulle bli probelmatsikt att komma hem.

I stället fick det enbart bli fredagsmys med hästarna i stallet.
 
På söndag skall jag åka in med båda till Jägersro för att få dem skodda. Så jag åkte en kortis förbi MyOne i Malmö på vägen hem från jobbet för att köpa skor till Hisan.
Jag brukar ju inte köpa skor till honom själv så jag har inte så stor koll på hans storlekar i skor. Till LIlla har jag ju koll eftersom jag köper till henne hela tiden. Det är ytterst sällan hovslagare håller med travskor. Mest för att det finns helt galet många sorter och alla tränare har olika idéer om vad just deras häst skall ha på fötterna. Det hade varit omöjligt att hålla koll på det.
 
Som liten kurriosa har båda hästarna samma storlekar i skor... men ridhästskor och travskor numreras helt olika så de är givetvis inte lika stora även om båda har 1:or fram och 2:or bak.
 
 
Idag har jag redan varit ute en sväng. Jag hade morgonfodringen och fick krypa fram på en myckte snöig E22:a men enbart ett körfält öppet.

Det var fortfarande mörkt ute då och det snöade men var plusgrader. Nu regnar det och det blir underkylt när det landar på snön så jag undrar verkligen hur jag skall komma ut i eftermiddag.

Lilla får i vart fall vila tills jag har fått på henne skor som går att brodda och det går att komma fram ute med vagn. Jag undrar hur lång tid det kommer att ta innan det går.
Hisan skall ridas idag. Jag hade velat rida ute men det får nog bli ridhuset ändå.

Återkommer med rapport om det...

Permafrost

Nja, kanske inte men det känns bra kallt.
 
Idag skulle hästarna ha skotts men så blev det inte. Hisan och jag skulle ha hopptränat, men så blev det inte heller.

I stället blev det ett pass i ridhuset. Jag trodde jag skulle ha frusit ihjäl flera gånger om bara på vägen dit så att rida någon annanstans var inte att tänka på.
Annars är det gudomligt vackert ute just nu. Rimfrosten hänger tjock på alla grenar och det gnistrar och glimmar i snön. Jag är bra sugen på en snögalopp men då får det vara lite varmare än -10 grader ute annars lär jag förvandlas till en isstod...
 
I ridhuset snodde jag in mig i Hisans filt för att klara av att rida utan att frysa. Vi höll oss mest till galopparbete och Hisan var minst lika fin som sist... och lite busig.
Dubbla täcken
 

Hästledig kväll

Inget stall i kväll för min del.

Rätt skönt då det minst sagt är kallt ute i kväll. Det var -3,6 när jag lämnade jobbet i Malmö och under färden hem med bilen såg jag hur termometern kröp nedåt till -14 i södra Lund men stannade enbart på -10 här hemma i norra delen. Brr... jag är glad att jag inte skulle ut med Lilla och sitta i vagn i alla fall.
 
I stället blev det bullbak för min del och lite julstämning här hemma.
 
 
Lussekatter...
Lussekatt??
 

Hinder i vägen?

Bestämde mig för att träna på sitsen idag och rida med de nya stigbyglarna. Jag ville också testa om jag kunde ta till mig de råd jag fick av min vän i Värmland.
 
Det stod hinder framme i ridhuset vilket gjorde att jag genast ångrade mitt val av aktivitet och sadel. Men jag hoppar inte i dressyrsadeln, jag sitter så dåligt kvar i den om Hisan hoppar till så som han brukar även över små hinder... surt och trist. Hoppning är ju så kuligt.
 
Hisan var till en början som vanligt. Lite loj och så. Jag lyckas sälla tänka på alla små delar av sitsen på en gång. Det är mycket att hålla koll på och det verkar som om en sak i taget funkar i hjärnan. Idag gick jag i vart fall igenom alla delar jag kom ihåg. Klappa katten, släcka cigaretter, spänna rumpan, hålla in sidfläsket, ner med knäna, sitta på triangeln, sträcka på mig (ihop med skulderbladen)... ja, ni hör själva.
Hisan brukar svara ganska direkt om man gör rätt så jag tror ändå att det blev ganska bra idag i alla fall om man ser till resultatet jag såg i spegeln.

Hisan blev rund och fin och stabilare i formen än på länge.
Däremot verkade han bli avis som bara den på de andra hästarna i ridhuset som fick hoppa för efter en stund kom han på att han skulle bli livrädd (läs hoppa och bralla) så fort någon häst nuddade en bom så det lät.

Turligt nog hade jag en sadelfast dag för han for som bara den. Busehästen, han är ju hur van som hellst vid sådana ljud och reagerar normalt inte alls på sådant. Ja, ja, det är väl vinterpigghet som ligger bakom buserierna.
 
I vart fall var han riktigt laddad mellan brallarna och jobbade bra med fint tryck i steget. Han var inte spänd idag utan bara laddad. Ett steg i rätt riktning.

Jag fick bokat en ny tid med hovslagaren idag också. Han kommer på torsdag. Tydligen hade han fått en häst i knäet igår när han jobbade och skadat sig. Väldigt obra när man har ett jobb som är så beroende av att kroppen är hel som att vara hovslagare. Hoppas att han läker skadan fort.
 

Snöoväder #2

Blåst och snö idag med. Det har kommit ganska mycket men det har inte direkt ställt till med så mycket problem för mig.

Förutom då att hovslagaren inte kunde komma. Han skall dock kunna hinna komma senare i veckan sa han.
 
I och med att jag var inställd på hovslagar besök hade jag inte tänkt rida. Alltså fick Hisan vila. Han hade kunnat gå men jag var inte så sugen plus att det är dumt att ge sig ut på något som tar tid när varningar för snödrev har utfärdats även om det inte blev så illa som befarats.
 
Jag stannade förbi på ett par ställen och gjorde lite inköp.

Det fick bli ett par nya stigbyglar till dressyrsadeln. De jag har där är lite små och jag har fått sådana där coola mountain horse-stigbygelplattor som passar ihop med mina nya bruna skor. Så större stigbyglar blev det alltså. Sedan köpte jag brodd till Lilla med mindre gängor.
Hon på Hööks där jag handlade dem var tvungen att fråga flera gånger om jag var säker på att det var sådana som jag skulle ha.. men ja, annars har jag en hel uppsättning brodd av alla möjliga storlekar till Hisan med vanliga gängor. I travskor är det tydligen alltid små gängor och sådana brodd hade jag ju inte.
Jag hade först tänkt köpa guldskor till Lilla med fasta brodd men eftersom vintern i Skåne inte är att lita på så vill jag kunna ta av brodden också. Travskor finns tydligen inte i utförande med bara traktbrodd som ridhästskor men man behöver ju inte sätta brodd i alla hålen.
 
Vi får se hur hon gillar greppet de ger helt enkelt. Jag vill i vart fall inte att hon halkar omkring och om jag nu skall köra henne i snön vilket jag planerar så snart skorna är på så är det viktigt för mig att hon inte glider omkring.
 
Undrar om det ens går att komma fram med vagnen nu... Jag får nog ta ut Hisan på en tur för att kolla läget endera dagen.

Råkade handla lite..

Visst behövde jag allt..
 
 
Återkommer senare...

Snöoväder

Och så idag kom den här vinterns första snöoväder.
 
Jag tyckte inte att det såg så farligt ut så jag begav mig iväg in till Jägersro för att rida lite. Men när jag kommit halvägs till Malmö insåg jag hur mycket som kommit.
Då var det ju inte lönt att vända.
 
Jag red alltså en runda där innan jag begav mig ut till Flyinge.
 
På E22:an hamnade jag bakom plogbilen så det gick i ca 40km/h. Lika bra det för då var det ju välplogat i alla fall.
 
Lilla får fortsätta att vila. Jag har inte bråttom att sätta igång henne och dessutom känns det som vansinne att sätta sig att frysa i vagn just nu.
Och skall jag vara ärlig kommer vilan bara att göra henne gott, även om hon själv börjar bli lite rastlös nu.
 
En skum sak idag var att den ena snösulan bak hade helt krupit ur skon. Kvar var en liten bit som satt under den bakersta sömmen på insidan. Resten var puts väck och skon satt precis som tidigare med alla söm kvar. Galet.

Nu skall hovslagaren komma i morgon så jag orkade inte ta tag i det, dessutom hade jag ingen sula heller. Frågan är om jag ens har skor till henne i morgon. Det får bli en sväng in om Jägers i morgon på luchen med andra ord.
 
Hisan och jag var en sväng i ridhuset. Det fick bli skolridhuset idag för dörren in till glasridhuset hade hängt sig och ville inte öppnas.

Hisan trivs ju inte så bra där nere och vi hade en uppgörelse strax utanför vagnsskjulen som innebar att Hisan backade och stegrade. Ingen höjdare med andra ord. Jag är glad att han har brodd och snösulor på så att jag vågar gå på honom i det läget. Det hade varit hemskt om han hade kunnat halka okontrollerat när han dummar sig på det viset.

Nu vet jag att han blev rejält rädd just där för någon vecka sedan så det är troligen därför han reargerade som han gjorde. Nu gick han ju efter lite nätt övertalning så förhoppningsvis har han "glömt" att där är farligt till nästa gång.
 
Själva passet gick sedan bra. Jag försökte tänka på min sits och vad jag kom fram till när jag såg en film från när jag provade att rida min väns dressyrhäst.
 
Jag har nog lagt mig till med en ny olat. Jag sitter nästan enbart på rumpan, inte på den där berömda triangeln. Nu skall jag bara lyckas att räta upp mig utan att falla fram med överlivet igen...

Lördag

Innebar att jag hade morgonfodring och skulle ut tidigt.

Så där runt 7-snåret när jag åkte ut var det -14 grader och precis så där kallt så att näshåren fryser när man andas.
 
Min tanke hade varit att rida en sväng i det fina vädret men eftersom det var så kallt och jag hade lite bottom för dagen skulle ägnas åt annat så la jag ner den tanken.
 
Hästarna låter inte kyla bekomma dem på samma sätt. Men för mig som skall sitta still i vagn eller på en hästrygg i skritt tycker inte att det är så lockande.
 

Ett par dagar sedan sist

Hoppas, ett par dagar har gått sedan senaste inlägget.

Jag har nämligen inte varit hemma och hunnit skriva och dessutom har mobilappen slutat fungera. Så kan det gå.
 
Det kommer nog bli ett par inlägg över helge för att täcka upp dagarna.
 
I torsdags var jag iväg med jobbet så då blev det ingen hästaktivitet för min del.
 
Sent hem blev det också.
 
I fredags blev det dock lite tid i stallet men ingen ridning. I stället blev det skofix.
 
Hisan hade tappat en baksko och Lillas skor satt på sniskan bak. Så blir det lätt när jag skor själv. Jag har ingen fungerande nittång så då lyckas jag inte alltid att få sömmen att sitta. Nåväl... det var ju lätt fixat i alla fall.

Snö, snö och mera snö

Det har snöat hela dagen. Inte mycket men tillräckligt. I Stockholm har det varit kaos men här nere har vi varit förskonade från det värsta. Jag minns dock 2010 och vintern som var då för då hade vi minst sagt kaos här nere.
 
Hästarna fick vila idag för jag var inte alls sugen på att göra något.
Dessutom har jag ont i min arm. Jag har ju en gammal skada i höger axel och jag brukar inte känna av den om jag inte har trillat av eller gjort något annat konstigt/märkvärdigt. Idag satt jag bara på kontoret... men det kanske är vädret, eller att jag la om skorna i måndags som spelar in.

Jag har i vart fall ett back-on-track skydd, som jag har för mig var till armbågen men som går att dra högre upp som jag använder när jag får känning där. Det lindrar verkligen och är superbra.
 
I morgon hittar jag på annat på kvällen så inget stall för mig.

Hoppning

Lite rokad på dagarna som det är träning på den här veckan. På torsdag var nämligen både jag och tränaren upptagna med annat.

Vädret idag lämnade däremot mycket övrigt att önska.
Massa snö och kallt igår, plus idag och så frös det på på kvällen. Tur att vi har den bil vi har för vi tog oss fram säkert ändå. Jag körde lite saktare än jag brukar och så körde jag 108:an och E22:an hem i stället för över Dalby och Södra Sandby. Det blev lite längre men det är större vägar så ibland får man köra där det känns säkrast.
 
Själva hoppningen då. Vi hade ju övat på kort galopp sist och idag skulle jag också till en början rida kort. Det gjorde att jag tappade galoppen i Hisan och när vi då skulle komma över en trestuds blev det helt kajko. Hisan tittade som bara den på sista hindret som hade vattenmatta och knövlade sig över de små hindren med ett språng mellan varje. Helt galet. Efter en liten stund fick jag lite fart på honom och Tord höjde undan för undan hindren.
 
Därefter längde han så att det blev en tvåstuds och ett språng lite långt ut på ett kryss. Därefter ändrade han ingen så att det blev tre kryss med ett språng mellan varje.

Det vi övade på var att jag skulle komma in lugnt men med en bra galopp. Ge handen och få honom att ta tag i det själv och hopppa.
 
Vi avslutade tillsist med en 5 och en halva där stigsprånget ut låg på 130.

Tänk att jag kan hoppa det när jag har ett hjälphinder men om det står ensamt känns det oöverstigligt. Hur kan det vara så och varför tänker min hjärna så? Logik i det?
 
Jag är mycket nöjd med min Hisan i kväll. ;)
 
Storaste hindret!

Snowgrips

I fredags lämnade jag ett snöfritt Lund och kom igår hem till ett Skåne i snökaos. Är inte det konstigt så säg? Speciellt med tanke på att jag har varit norrut.
 
I morse åkte jag därför ut till stallet till 6 snåret före jobbet för att lägga om skorna på hästarna och förse dem med snowgrips.
Jag har ju nyligen låtit behandla båda av massören och vill inte på några villkor att de går och halkar eller spänner sig i hagen i onödan. Blir det nu barmark igen så får jag slita av dem sulorna. Dessutom kommer hovslagaren nästa måndag och då blir skorna justerade på nytt.
 
Båda skötte sig bra dessutom när orutinerade jag spikar skor...
 
Efter jobbet ringde det från brodyrstället och sa att Lillas täcke var klart. Jag var så nyfiken att jag var tvungen att åka och hämta det på en gång. Så här fint blev det:
 
Lite dålig vinkel när det är fotat så här på stallgången men det går inte att fota utomhus i mörkret. Det får bli en annan gång.
 
Jag blev lite sugen på det där med körning nu när jag har varit uppe och kört fina ponnier så efter jul skall jag ta tag i det där med Lilla. Det finns ju massor av tränare i Flyinge så jag hoppas att någon vill ta sig an oss och att vi inte är helt hopplösa. Tycker vi att det är kul får jag investera i en sådan sele som det skall vara till vanliga vagnar.
 
Hisan och jag var i ridhuset. Jag trodde att han skulle vara någonstans uppe i takbjälkarna i och med att han vilat hela helgen men han var lagom pigg. Härligt!
 
Det låg bomserier framme idag också. Perfekt. Galoppbommar med sju språng lite kort mellan och travbommar i två grupper på böjt spår. Alltid lite roligare med bommar än att bara trimma utan.

Inkörd

Busen, en welsh hingst på 8 år har blivit inkörd. Egentligen heter han Hayabusa. ;)

Så duktig han är.

Fann sig direkt i att ha vagn och uppträder som om han aldrig gjort något annat tidigare.

Idag var vi ute i en 30 minuter och skrittade och travade på grusvägarna andra dagen han var för vagn.


Äventyr

I går kväll åkte jag iväg på hästrelaterat äventyr.

Första etappen var nattåg till Stockholm. Och nu är det vidare tågresa till Karlstad som gäller.

Italiensk frukost, även om den intogs i vår Hufvudstad:


RSS 2.0