Vilken dag, vilken kväll

Sara Algotsson Ostholt har tagit OS silver i fälttävlan med sin fina häst Wega idag. Så galet bra! Vilken grej! Så bra för svensk ridsport!

Nu i kväll var det dessutom Hugo Åbergs på Jägersro. Där bevittnade vi hästen Commander Crowe som gjorde det omöjliga. Han vann loppet och tangerade världsrekord tiden på 1.08,9. Han gjorde det dessutom i fjärde- och tredjesprår halva loppet igenom. Helt galet och hur häftigt som helst att ha sett det live.
 
Hästarna vilade idag, dagen till ära.

Vilken måndag

Det går inte att skriva något idag utan att nämna de svenska fälttävlansryttarnas resultat i OS i London idag. Laget ligger på bronsplats efter terrängen och i delad ledning individuellt. Så roligt och helt fantastiskt.
Nu rider de hoppningen under arbetstid i morgon så jag kommer inte att kunna se det, men jag håller tummarna hårt.
 
Idag har jag ridit Hisan lite. Det blev lite trimning i paddocken mellan regnskurarna. Jag behövde ju rida igenom helgens program lite så att jag vet att jag inte glömmer bort vägarna.
Jag avslutade även med lite lösgörande arbete inspirerat av förra måndagens träning.
 
Lilla fick också gå ett litet jobb på den lilla rundan. Det resulterade i att jag blev helt genomblöt... jag hade lite mindre tur med regnskurarna när jag var ute med henne. Galet... Jag hoppas verkligen att sommaren bestämmer sig för att komma tillbaka.

Ridlägervecka

Lite taskigt med uppdateringar även om jag har hunnit slänga iväg lite bilder och annat.
 
I söndags hoppade jag Hisan själv i paddocken.

Jag måste vara tidernas sämsta banbyggare. Två hinder orkade jag släpa fram.
 
Nåväl, hoppningen gick väl hyfsat trots avstånd på en höft och så. Avslutade med att höja upp till 1.20 vilket kändes ok som höjd med med tokiga avstånd var jag och Hisan inte helt överens.
 
I måndags körde vi igång med ridläger. Första dagen var det dressyrtränare inbokad.
 
Lotta Strand var det som jag tränade för den här gången. Hennes instruktioner fungerade super, jag fattade och Hisan svarade med att bli helt gudomligt fin. Det var som magi stundtals.

Vi fokuserade på övergångar... kan man få för många av dessa?
Och på att jag inte skulle sitta i "hoppsits" i dressyrsadeln utan släppa ner knäna. Visst fick jag bli påmind om knäna en massa gånger under ritten men men, det är väl jag i ett nötskal.
 
tisdagen åkte vi först till Revinge och plaskade i Krankesjön. Hisan överaskade med att gå i självmant utan draghjälp med bara lite övertygelse från mig. Duktiga Hisan. <3

Efteråt hoppade vi lite hemma i paddocken. Hindren slutade väl på va 1.10.
 
Onsdagen bjöd på terrängträning på Velanders bana. Det var ett tag sedan vi var där sist. Hisan trivs bra där och han hoppade fantastiskt. Vi vågade oss till och med på ett par lätt klass hinder.
 
Jag skrittade även en sväng med Lilla när vi var tillbaka i stallet men jag tyckte att hon var lite matt så hon fick fortsätta vila resten av veckan.
 
I torsdags var det lägeravslutning med banhoppning.
På nytt låg hindren på 1.10 ungefär och Hisan hoppade kanon. Just nu har vi suveränt flyt med hoppningen käns det som.
Nästnästa vecka kör vi på med tävlingar igen. Det skall bli så kul.
 
Hisan har fått helvia efter lägret. Betet börjar ta slut och han har fallit ur lite.
För att låta honom spara energi i stället för att vandra när det är mycket kryp i luften fick både han och Lilla varsitt flugtäck. Så här långt verkar båda trivas med att han dem på sig. Svansarna är stilla och jag har två pigga och nöjda hästar i hagen.
 
I dag har jag kört Lilla en kort sväng. Hon passade på att rymma från beteshagen igen.... och kan man rymma så kan man träna.

Superpiggelin var hon och ville knappt skritta alls. Så nu kör vi igång med båda igen... Lite lagom lugnt med Lilla men och lite mer med Hisan som skall tävla redan nu till helgen i fälttävlan på hemmaplan.
 
Lite styling blev det också. Den där travarlooken som Lilla har fick stryka lite på foten...
 

Mumintroll?

Jag har aldrig tyckt att det där med flugtäcken har behövts men nu fick hästarna varsitt. De verkar gilla dem. De är lugna och harmoniska och viftar inte ens på svansarna.


RGB bär OS-fanan

Är inte det coolt så säg? Han är tredje svenska ryttaren genom tiderna som får äran att göra det.


Nytt tävlingsschabrak

Hisans nya tävlingsschabrak är broderat och klart. Jag har dock inte provat det på honom än utan väntar på nästa start. Så här blev det:


Bättring

Lillas feber var som bortblåst idag och nässelutslagen har lagt sig. Kvar är små ödem under magen som beräknas försvinna under de kommande dagarna. Så så här långt allt väl.


Nässelutslag

Ingen tävling i morgon för Hisan.
Det är inget fel på honom men eftersom han delar hage med Lilla får han bli hemma.

Lilla däremot är nedsatt i allmäntillståndet och full med nässelutslag. Huvudet har också svullnat upp på henne och hon har feber.
Troligtvis har hon fått i sig något eller så har hon fått en reaktion på den medicin hon har ätit på grund av hematomet i framknäet.
Medicineringen har jag avbrutit nu och hon står under observartion till i morgon. Har inte febern gått ner och utslagen försvunnit får hon kanske få en dos kortison. Men vi vill undvika det eftersom hon har ätit smärtstillande (NSAID) som kan reagera med kortisonet och ge blödande magsår. Ingen höjdare att få precis så det bästa är om det lägger sig själv.
 
Hå hå, ja ja... kul det här med att ha häst... eller hur?

Ett par dagar utan inlägg

Skall åtgärdas nu...
 
I onsdags red jag samma runda med Hisan som Lilla gick dagen innan. Den visade sig vara 8 km lång och tog 45 minuter. Men det var bra mycket mer trafik när jag red där än dagen innan, det var också mindre kor längs vägen vilket var trevligt. ;)
 
Lilla fick gå två varv på dem lilla slingan vid stallet. Det blev 5 km. Inte illa.
 
I torsdags fick båda hästarna helvila och igår blev det ponnyridning på Hisan för hela slanten.
 
Hisan är väldigt bra med de små. Det spelar ingen roll om det är människor eller små hästar. Han tar hand om dem lite extra. Det är härligt att se. <3
 
Idag är det uppladding inför morgondagens fälttävlan som gäller. Men först skall jag in till Jägers och rida lite.

Rymmaren...

Jag fick ett nytt samtal runt midnatt om att min lilla svarta hade rymt igen... så i natt fick hästarna stå på box.
 
Hon kryper om jag inte har skrivit det innan. Trådarna går inte sönder utan möjligen bara rivs ner.
 
För att stävja det hela för det går ju inte att ha henne lös på det viset. Det är en fara för bilister och för henne själv skall båda kvarvarande tiden på betet gå i en hage uppe vid gården på nätterna. Där finns det rejäl ström och trästaket. Hoppas att det håller smågangsters på plats.
 
Idag har jag gjort ett nytt försök att rida dressyrprogrammet med Hisan i paddocken. Vi har ridit lite dåligt lösgörande på sistonne, fokus har ju hamnat på Lilla. Jag får ta tag i det inför söndagens start. Programmet sitter i vartfall.
 
Lilla och jag har upptäkt en ny väg och travat längs grusvägarna. Lilla uppförde sig kanon i vagnen som vanligt.
Jag blev i och för sig varse att hon har en viss koskräck... inte för att jag kan klandra henne för det.
Två svartvita kossor attakerade henne bakom ett staket längs vägen. Vem som kan få skrämselhicka av det. Men Lilla tog bara ett halft travsteg i skritten, lyssnade på min förhållning och drakfrustade. Helt klart med beröm godkänt på det. <3
 
Jag har fått filmen från förra torsdagens hoppträning. Varsågoda!


Dessa djur

Jag blev väckt i morse av ett nytt samtal om att Lilla var på rymmen idag. Själv den här gången och Hisan var utom sig.
 
Jag blir galen. Jag har inte gjort något med henne på två dagar och då hittar hon på grejer. Andra normala hästar går ju liksom kvar i hagen där man lämnar dem men inte Lilla... hon kryper ut. Vad skall man göra?

Motion blev det för henne idag så att hon skulle bli lite stimulerad. Lilla rundan två varv. Det bästa med rundan är att det är en lång sugande uppförsbacke i den. Kanon helt enkelt. Hon fick jogga upp för den idag.
 
Väl tillbaka i stallet var det ridning av Hisan som gällde. Lilla fick gå i hagen bredvid. Nu hör det till att hon är brunstig till tusen och stod och gnabbades med hästen i hagen bredvid. Hux flux hörde jag ett brak och då hade de gnabbats lite för väl. Lilla hade troligtvis sparkat mot den andra och sparkat ner staketet. Wtf?
Jag såg från ridbanan hur hon var röd på ena bakbenet och tänkte. Jäklar ett jättesår. Så in med Hisan och in med Lilla. Det visade sig att det var färg från staketet som är målat med falurödfärg. Pust.

Hisan och jag övade lite på dressyrprogrammet till fälttälvan som jag skall rida till helgen. Men vi blev ju lite avbrutna och så var Hisan mest intresserad av att skygga för hindren i hörnet än att bruka allvar... bushäst.
 
Den mest välartade av de två - i vart fall för tillfället. Foto: Hanna Sjöberg

Falsterboshopping dag 3

Nämen jag skulle ju inte shoppa något mer... men den här hjälmen råkade visst följa med hem.
Det är en svart Charles Owen Ayr8 i läder med guld på. Jag köpte den med 25% rabatt.
Ett par strumpor fick också följa med hem.

Båda hästarna har vilat helt både idag och igår.


Lite blandat

Torsdagen bjöd på en kort runda i vagn för Lilla.
Jag tror det gör henne gott att få komma ut. Hon tycker att det är superkul och är mycket nöjd efteråt.

På kvällen blev det hoppning för Hisans del.
Han hoppade bra men var mycket betestrött och lite platt till en början. Jag får nog ändra foderstaten lite till honom tror jag.
 
Vi hoppade studs på diaonalen och lite luriga avstånd ut till ett räcke på ena hållet och en oxer åt andra.
 
Gårdagen bjöd på en sen kvällsritt med vänner från Stockholm och Rebecca nere i Staffanstorp. Vi var ute cirka en timma på fina gräsvägar.
Kul för både häst och ryttare.

Falsterboshopping dag 2

Idag bar det av ner till Falsterbo igen och lite fler saker blev shoppade.

Jag har ny mer än väl fyllt min kvot för vad jag fick handla för den här gången och jag är mer än nöjd med mina inköp.

Det som blev inhandlat idag var:
Schabrak till Hisan från Cirstina Sport
Tröja i blått från Horseware
Tävlingskjorta i rosa från Spooks
Nya tyglar med gummiinsida från Equipe
Ridskor från Ariat
 

Igår torsdag var Hisan och jag och hopptränade och idag har vi varit och ridit med vänner. Jag återkommer om det senare.

 


Dagen i bild


Rosa outfit

Idag har vi varit hos veterinären och röntgat det tjocka knäet från alla håll och kanter. Det fanns inget konstigt på plåtarna utan hon har sparkat Wi själv så att hon har punkterat venen som går på insidan av benet. Resultatet är ett stort hematom. Nu skall hon ta det lugnt i två veckor och får äta antiinflamatoriskt så länge. Jag passade på att prova hennes nya rosa outfit på henne.


Falsterboshopping dag 1

Idag blev det en del shoppat till mig och Lilla.
Hisans saker får vänta till senare i veckan.

Det blev:
Ridbyxor från Animo
Tröja från PK sports
Welly socks till mina Hunterstövlar
Rosa Amigo regntäcke
Rosa Professional's choice boots


Födelsedags present

Idag fyller jag år och det har jag firat med en förmiddagsritt i Vomb med min älskade Hisan. Vi hade sällskap av Kristina och Rune. Härligt väder var det dessutom. Underbart!

Dagens bästa present var att Lillas svullnad på benet har börjat ge vika. Skenan är nästan fri från svullnad nu men knäet är fortsatt stort. Men det är på väg åt rätt håll och det gör mig glad.
 
Hjälps åt
 
Lite andra hästrelaterade grejer har det också blivit:
Ny flugspray och en magic brusch. Det skall blir spännade att prova den borsten, alla pratar ju så gott om den.
 
Bästa flugmedlet
Fler hästrelaterade presenter kommer när jag varit nere i Falsterbo. Inköpslistan där är lång. Vi får se vad jag hittar. :D

Dagens Hisan och Lilla


Terräng

I stället för vanlig hoppträning i torsdags blev det en tur till Tågarp med ett par vänner för att hoppa lite terräng.
 
Hisan var spänd till en början och kom nära och trampade om till följd men slappnade av till slut. Vi hoppade ett par nya hinder dessutom.
 
 
När vi var iväg fick Lilla stå i en box och vänta. När jag kom tillbaka hade hon haft sönder halva dörren. Så dumt. Ganska irriterande att hon inte kan vara någonstans utan bekymmer. Inte i hagen och inte i box just nu. Hon är understimulerad och det är troligen anledningen. Men samtidigt kan jag ju inte träna henne när hon är tjock i benet.
 
Idag tog jag ändå ut henne i vagn och skrittade en kort bit på grusvägen för att sedan vända hemåt.
Hon tog uppgiften på fullaste allvar och var mycket nöjd med att få ha gjort något efteråt. Helt enkelt är det så vi får göra i vart fall tills vi åker till veterinären i nästa vecka.
Det var också lättare för henne att stå och vänta i boxen efteråt utan bekymmer.
 
Hisan som fick vara i boxen var inte ett dugg nöjd med arragemanget. Han blev ensammast i värden där i boxen och det var synd om honom tyckte han.
Nu överlevde han och vi fick ett trevligt pass tillsammans i paddocken efteråt. Jag övade lite på delar av LA:3n. Bland annat den förvända galoppen som för dagen satt perfekt.
 
Frågan som kom upp nu inför tisdagens veterinärbesök är var jag skall göra av Hisan medan Lilla är iväg. Det kan ju ta tid på kliniken. Kommer han att kunna gå själv? Jag vet inte om jag vågar det. Tänk om han får spunk och hoppar ut ur hagen? Skall han stå själv i stallet där han stressar när han blir själv? Det är ju en sak om jag är ute i 15-20 minuter men en annan om det blir timtal. Kan jag ta med mig båda till kliniken? Fast är det så mycket bättre? Där har jag lite att fundera på måste jag säga.
 
För utom klinik besök sitter jag och klurar på kommande tävlingar med Hisan då. Jag är sugen på att tävla nu när det gått uppåt på de sista tävlingarna men nu i juli finns det inga tävlingar att åka till alls. Falsterbo är nästa vecka och då verkar hela ridhästsverige ta semester. Att ingen arrangerar tävling just den veckan har jag 100% förståelse för men resten av månaden. Det finns inte heller några självklara tävlingar i början av augusti heller.
Nu hade jag tänkt rida två debutant fälttävlan snart men jag vill först och främst rida 1.20-klasser.
Vilka bekymmer jag har... ;)

Tävlingar och betssläpp

Motivationen att blogga är inte på topp vilket ni säkert har märkt. Nytt långt inlägg på gång alltså.
 
I lördags var jag nere i Vellinge och red dressyr.
När jag anmälde mig till tävlingen lusläste jag proppen och valde att anmäla för att det var en utetävling. Tji fick jag, dressyren gick i ett supervamt ridhus där det var rena bastun.
Gissa hur kul Hisan tyckte att det var. Jag fick rida som bara den för att få honom fram och domaren tyckte inte alls att det såg bra ut. Så vi fick bara 50%. Jag vet ju att vi kan mer men ibland blir det fel.
 
Nåväl vi får snart göra ett nytt försök.
 
Lilla joggade för att hålla igång inför starten och var superfin som vanligt.
 
I söndags gick jag och Fredrik upp tidigt och begav oss till Åsbo RK för tävling.
Det var gigantsikt många starter så jag och min träningskompis som också skulle starta hade hyrt varsin box. Det hade inte varit ok att ha hästarna stående på släpen så många timmar i solen. Bättre med box där de kunde koppla av och äta mellan.
 
Till första starten som var 9.30 ungefär kändes Hisan först lite loj men han vakande till precis när vi fick startsignal. Rundan kändes bra men jag fick ett ner på en linje där Tord sa till  mig att jag skulle tänka på att ta halvhalt och få upp honom. Jag tänkte men utförde inte så hindret föll.
 
Till 1.20, som gick starx efter 15, fick jag en rikigt bra känsla men två hinder ramlade då jag inte ser avstånden tillräckligt bra och red av honom helt fel.
 
 
Det blev en riktigt lång dag och vi var inte hemma förrän sent.

Lilla fick en ny joggingtur vid 22-tiden. Tur att dygnet har många ljusa timmar.
Lilla gick som vanligt fint och förberedelsena gick enligt plan.
Ett mega skutt över en vattenpöl lyckades vi med och det var nära att jag ramlade ur vagnen. Bus häst.
 
Måndag morgon mötte jag upp med hovslagaren i stallet. Jag möttes även av ett tjockt knä på Lilla. Inte vad man vill hitta dagen innan start.
Riktigt vad det svullna knäet beror på kunde vi inte hitta och hon är inte halt vad jag kunde se.
Starten ställdes givetvis in.
 
Hisan reds men inte av mig.
 
Tisdagens planer fick ändras från start inne på Jägersro och sedan betessläpp till enbart betessläpp.
Hästarna skall bo precis utanför Flyinge hos ett par vänner. Mina två stordjur trivs ju ihop så jag tror det blir bra.
 
Min mat är slut, får jag äta din?
 
Igår onsdag blev det urstädning av stallet och sedan ridning av Uffes hästar inne på Jägersro. Sist fick Hisan sig en lite dust på ridbanan.
 
Jag får utarbeta ett sätt att få det att fungera smidigt på betet. Somd et är nu vågar jag inte riktigt lämna Lilla helt själv i hagen. Den ligger en liten bit från stallet där hon inte ser andra hästarn. Jag är rädd att hon går ut.
Därför tog jag upp båda till stallet och satte Lilla i en hage där. Då de andra gick in i samband med det blev det ändå så att Lilla kröp ur hagen och in i en passage mellan paddocken där jag red och där hon skulle ha varit.
Hisan ville berätta detta för mig genom att stå på bakbenen. Så bästa sättet att få lugn och ro och inga skador var att ta in Lilla i paddocken till mig. Så så fick det bli.
 
Jag vill också vara med
 

RSS 2.0