Ömsom regn ömsom sol

Red en mil hemmavid igår på Lilla. Det kräver sina snirklar för att få ihop den distansen. Till exempel blev det lite drygt två varv på galoppbanan. Lilla var pigg och fin, kanske lite för pigg till och med. Hon försökte be om att få springa på lite men målet var inte fullt ös medvetslös. Vi höll ända 12,5km/h som snitthastighet inkl skritten i början och slutet så jag tyckte nog att det gick fort nog. Vi busade till det lite genom att springa genom vattenhindren. 
 
Även Hisan fick jobba igår. Men för hans del blev det på Melonbanan. Men den däringa bruna hästen... det regnade igår och så fort det blev uppehåll så skulle han så klart rulla... Kladdigare än kladdigast lagom till ridturen var det bara att ställa honom på spolspiltan. Annars skulle det inte gå att sadla. 
Så blöt häst och hjälpligt avspolad blev det trim. Hisan var lite spänd med jobbade ändå bra. Jag fokuserade på min position och Hisan fick gå skolor. 

Midsommar och insikter

Glad midsommar ni som läser! Här kommer en resumé av den senaste veckan. 
 
Månadagen den 19 juni vilade Lilla. Jag red ut på Årundan med Hisan. Han skötte sig fint och var pigg och glad. Jag tränade vidare på min position och tycker att jag nog kommit framåt. Inte så mycket bara lägga fram överlivet utan mer lårmuskler som jobbar och därmed en bättre placering av tyngdpunkten. Jag hambar så lätt i dåliga mönster runt min position om ingen säger till mig från backen som ser. För skillnaden är liten men konsekvensen är stor. 
 
Tisdagen den 20 juni gick åt till att hämta hösilage. Hästarna fick därför vila från arbete och endast nöja sig med en kort rykt. Hästarna fick även nya skor. Det innebar att Hisan nu är utan sulor fram, han har haft dem sedan hovbölden och tappskon i våras. Men nu borde han kunna gå oskyddad igen. Kanske sätter jag på sulor igenom framåt hösten om det blir mer ritter i Vomb då igen.
 
Onsdagen den 21 juni var det fullt ös igen. Hisan hoppade på Öveds gräsbana i fruktträdgården. Han var fin på hinder och sög på. Vi hade Tord till hjälp och fokus låg mycket på min position igen. Jag faller fram mer i höger varv än vänster. Det kanske har med att det är Hisans svaga varv som kräver mindre ridning? Fast mest troligt har det att göra med att jag är oliksidig. Jag måste lägga fokus här. Vilket är svårt. Jag riktig kände att jag tappade tusen andra fokusområden när detta var prio. Tur att Hisan hoppade så bra som han gjorde för det kändes bra tillslut. Övningen var tre räcken. In i vänster galopp och sedan båge till höger, ytterligare en båge till höger. 
Vi tränade även på en linje med sex språng. Här var det många gånger jag som red orytmiskt mellan. Men de sista gångerna återfann jag rytmen.
 
Här har jag mycket att jobba med för jag sitter och letar stopp lite och oroar mig för mycket över vad som kan bli fel i stället för att rida. När man letar fel kommer ofta fel... Tords hjälp var ovärderlig och jag känner att framstegen och återkomsten till gammal god form är på gång. 
 
Jag red även ut på Lilla en sväng när jag kom hem. Hon rastades på Årundan. Pigg och glad som alltid. Vi red även över alla tre träbroar som finns i Flyinge bara för att vi kan. Lilla har aldrig några beskymmer med sådant. Ingen uppgift är för komplicerad. Hon är alltid på.
 
Torsdagen den 22 juni blev det ett trimpass i Warren-Hastings för Hisans del. Jag försöker jobba vidare med positionen i allt arbete. Hisan jobbade på bra men han blir mycket störd av intäkterna trots ridzebran. De är sommarens verkliga plåga. Jag älskar sommar och värme. Det är synd att dessa flygfän ska förstöra idyllen. Jag sitter och smider planer på att införskaffa en bromsfälla och sätta upp andra varianter som skrämmer flugor i sommarhagen. Vi får se hur det blir med det. 
Lilla fick besök av Göran och massage. Hon är inabsolut toppform rent muskulärt. Det var endast lite runt SI-leden som ens behövdes rättas. För något år sedan var det helt tvärt om. Då var hon spänd både här och där och Göran hade att göra när han kom och behandlade henne. Att hon är i fin form känns även i ridningen. 
 
Midsommarafton fredagen den 23 juni vilade båda hästarna. Jag begav mig ut på äventyr med min sambo. Vi åkte till Berlin över dagen. Det blev därmed en lång dag för oss med mycket promenad och härliga intryck. Idag kommer det bli träning igen för båda. 
 

Avstämningsritt

Söndagen den 18 juni bar det på nytt av till Vrångabäck. Den här gången hade jag två i släpet. Lilla var med men även kusinens häst Morgan.
Tanken är att jag ska tävla honom lite i sommar så ritten var tänkt som en avstämning. Det går ju inte att rida en massa mil på en häst om man inte är överens så att säga. Nu tvekade jag inte en sekund på detta men det var länge sedan jag red Morgan, många år sedan och då hade han inte debuterat som distanshäst. Det har han ju nu. Han har gjort många fina starter med min kunsin som lett till placeringar och vinster. 
Till Lilla hade jag med en tjej från klubben som rider och tävlar en hel del. Vi gav oss ut på turen som var upplagd i två heat just för att pröva lite mer allvarligt än bara en ritt. Totalt blev det knappa 3 mil som vi red. Första slingan var 1,8 mil och vi snittade 12,7km/h. Både Lilla och Morgan pulsade ner till 60 på under 3 minuter i pausen.
 
Sträcka nummer 2 var 9,2km och vi snittade 13,2km/h. Lilla pulsade ner lite långsammare än Morgan. Hon kom ner på under 4 minuter. Han var nere under 3 minuter.
 
Just det där med pulsen var också en av anledningarna till att jag testade så här. Det var riktigt varmt så jag ville prova Lilla lite. Nu blir det ju inte samma som under tävling någonsinn när det inte är tävling så att säga. Men tillräckligt nära.
 
Både Morgan och Lilla ska ha varsinn guldstjärna för uppförande.
 
Visst ser vi proffsiga ut jag och Morgan. Det måste bero på solbrillorna jag har på mig. ;)
 
 
 

Tävlingsdags igen

 Lördagen den 17 juni hade jag planerat in tävling igen. Den här gången bar det av till Eslöv. Det är så där nära och bra. Så pass nära att man ofta kommer i tidsnöd just bara för att det är så nära... Nu till exempel lät jag Hisan äta frukost ute så att jag kunde göra stallet under tiden. Lagon till när det var dags att ta in honom så hör jag hur han lägger sig och rullar i hagen. I och med att det regnat dagen innan så var det bara att ställa honom i duschen efteråt och köra iväg med honom blöt...
 
Första klassen var 90cm mest tänkt för att vi skulle komma runt utan bekymmer. Vi fick ett stopp på hinder nummer tre för att jag kände mig osäker. Vi tog oss dock samman fort där efter och red resten av banan ok.
 
Nu hade jag vidtalat Tord att komma till tävlingen och han plockade snabbt fram det där lilla extra i oss som behövdes för att jag skulle kunna ta mig samman till nästa klass som var en 1m. Jag har ju tyckt att just 1m av någon konstig anledning käns så mycket större i år än tidigare år då det känts lågt...
Med Tords coachning så kom vi i alla fall tillbaka i andra klassen och nollade båda faserna. Jag kan villigt säga att trots dagens långsammaste omhoppningstid så kändes det som att vinna. Det var en personlig seger.
Min ridning kändes så mycket bättre än tidigare i år. Jag hade självförtroende igen och red därefter.
 
Håll till godo med film. Den får tala för sig själv.
 

Lång uppdatering

Tiden springer som vanligt iväg. Jag är allt annat än taggad till att uppdatera bloggen. Nu gör jag ju inte det för att jag har så fasligt många följare utan det är för min egen skulle så lika bra att få det gjort.
 
Senast jag skrev här var det Kristihimmelsfärd. Vad har jag då hunnit med sedan dess:
 
Måndagen den 29 maj spenderade jag i Halmstad med jobbet. Så hästledigt för mig med andra ord. Kvällen spenderades med katten i soffan. 
Hästarna togs om hand av mina medhjälpare.
 
Tisdagen den 30 maj skrittades Lilla i vagn. Hon var oförksämt pigg och ville egentligen inte alls ta det lugnt. Hisan vilade.
 
 
Onsdagen den 31 maj var jag i Stockholm med jobbet över dagen. På kvällen var jag och min sambo över i Köpenhamn för att lyssna på mitt favoritband Depeche Mode. Så av förklarliga skäl blev det ingen stallvistelse för mig. Hisan reds av min medhjälpare och Lilla vilade.
 
Torsdagen den 1 juni, första sommarmåndaden, redan. Jag testred mina nya tajts med fina stora rosa X på. De kommer att bli väldigt snygga att ha framför allt till Lilla.
Hon fick för övrigt gå i vagn på nytt. Lite jogg den här gången.
 
Efter det hade jag ett mission som innebar att åka en sväng med kusinens häst till veterinären för att fixa en grundvaccination som gäller i Danmark. Mer om det kommer senare.
 
Fredagen den 2 juni jag höll fredag och hästarna vilade.
 
Lördagen den 3 juni joggades Lilla under sadel hemmavid. Hisan trimmades en kortis.
 
Söndagen den 4 juni hade vi bokat in en långritt med utgång från Vrångabäck. Hisan fick följa med för Lilla skulle fortsatt ta det lite lugnare i vecka till efter tävlingen. Prognosen såg inte så farlig ut men så fel vi hade. Hisan var ändå på väldigt gått humör i regnet. Han brukar ju hata sådant annars men nu var han idel solsken... Han gick 1,8 mil i regnet på ett himla trevligt sätt och kunde till och med ligga efter den andra hästen utan att tycka att det var det mista jobbigt. Det var minsann inte igår det hände sist kan jag säga. Lilla vilade då jag var minst sagt dyngsur när jag var klar med ritten.
 
Måndagen den 5 juni trimmade jag Hisan en kortis inför tisdagens tävling. Lilla reds också en kortis.
 
Tisdagen den 6 juni stod hopptävling 1m på schemat i Ringsjöorten. Hisan kändes fin på framhoppningen. Men inne på banan saknades det där sista lilla extra när hästen tar tag i uppgiften. Vi hoppade ändå hindren fram till det sista som var en kombination med bara ett nedslag. På kombinationen tog det tvärstopp och med en avsittning till följd så åkte vi ju ut. Lilla vilade.
 
 
Onsdagen den 7 juni var det jobbdag igen. Hisan fick vila enligt plan. Tanken var att jag skulle ha motionerat Lilla lite. Men det kom ett monsunregn och dessutom var det något kallare än vad jag kunnat tänka mig när jag åkte ut till stallet så det blev bara pyssel inne i stallet. Jag tror inte att hästarna misstyckte.
 
Torsdagen den 8 juni var jag ute och fälngde igen. Stockholm över dagen med jobbet stod på schemat. Så inget hästeri för min del. Hisan reds av min medhjälpare och Lilla fick ytterligare en dags vila.
 
Fredagen den 9 juni vilade Hisan men Lilla fick komma ut och sträcka på benen lite.
 
Lördagen den 10 juni gick Lilla ett travjobb hos Jan. Det var länge sedan hon fick gå ordentligt för vagn. Hon tyckte att det var jättekul och gick som tåget. Hon har verkligen balanserat upp sig av all ridning för hon hade en helt annan egen balans mot tidigare. Om man vågar tro på GPS:n så gick det undan också.
 
 
Efteråt var det Hisans tur att trimmas ordentligt. Jag packade in honom i släpet och styrde upp mot Hässleholm och Magic Park stable där vi fick låna deras fina utebana. Riktigt magisk plats att rida på med en lite sjö bredvid.
Tanken var att ta tag i problemen vi hade i hoppningen men det slutade endast med ett nytt stopp där jag trillade av på nytt. Min väninnna satt upp och hoppade honom väldigt fint på 130 hinder. Så det är ganska klart var felet sitter... i sadeln. 
Jag blir för osäker och rider inte som jag ska och då kommer stoppen. Hisan känner mig så väl och han vill inte bjuda till om inte jag är med. Jag i mitt ställe sitter mer och väntar på nästa stopp och därmed rider jag avvaktande och kass.
Det är ändå väldigt bra att få det svart på vitt. Det är ju bättre att jag är problemet än att hästen mår dåligt.
 
 
 
Söndagen den 11 juni steg jag upp galet tidigt för att följa med en vän och hinka på en tävling i Danmark. Jag hade gärna ridit själv så klart men man kan inte vara med på alla tävlingar, så att då hänga med och hinka är ju nästan som att rida själv. Framför allt så lär man sig saker även som groom och jag har massor kvar att lära om distansritt så det är lika bra att ta alla tillfällen som bjuds. Det gick bra för min vän. Hon tog en del i kvalet till unghästfinalen med sin häst och var godkänd. Heja heja!
 
Lilla vilade men Hisan trimmades en snabbis i Warren-Haistings.
 
Måndagen den 12 juni vilade Hisan. Lilla fick i stället gå Årundan. Hon var pigg och fin som vanligt.
 
Måndagen innebar även ett kortare dressyrpass på kusinens häst Morgan. Han är en gammal bekanting till mig då jag red honom en del för länge sedan innan min kusin fick honom. Han är en supersnygg blond fux med vita ben. Men travhäst ville han inte vara, som ridhäst har han däremot kommit helt till sin rätt.
 
 
Tisdagen den 13 juni var det Hisans tur att gå Årundan. Han fick gå på rejält framåt. Lilla vilade.
 
Onsdagen den 14 juni var det Stockholm som på nytt stod på mitt schema. Lilla vilade och Hisan reds av min medhjälpare.
 
Torsdagen den 15 juni gick båda varsitt lättare pass. Lilla gick Årundan. Vi fick till en superfin galopp på vårt vanliga ställe. Det tar sig med det där.
 
Hisan trimmades i Warren-Haisings. Han uppförde sig fint trots att han fick ha rosa lindor på bakbenen.
 
 
Fredagen den 16 juni var jag hästledig igen. Jag spelade boule med kollegorna efter jobbet. Det är mer än värt att nämas då jag i lag med en kollega vann hela turneringen! 
 
 

RSS 2.0