Valborg

 
Förra året gjorde vi detta på Valborg. Idag är det bra mycket kallare och det där med att bada känns kanske inte så aktuellt. ;)

Måndag

Idag var det verkligen en händelselös dag i mitt stall. 
 
Lilla fick nya skor och hästarna fick varsin rykt. Jag gjorde en tankevurpa i morse då jag glömde ta med mig stallkläderna, så därför blev det ingen ridning. Två dagars vila för Hisan gör att det kommer bli spännande i morgon. 
 
Efter stallet åkte jag till ett ställe där min kusin har sin fina Morgan. Jag skulle hjälpa min andra kusin med ridningen så idag har jag stått och skrikit på henne i Torns ridhus.  
 
Så fin min kusins Morgan har blivit. Hon har gjort ett jättejobb med honom. Tänk, han kom från travet när hon tog över honom för fyra år sedan och nu är han stabil i formen och har tre mycket trevliga och inte alls "traviga" gångarter. Dessutom är han vacker som en dag och ser ut att njuta massor av sitt ridhästliv. <3

Söndagens aktiviteter

Det har varit en busy dag idag. 
 
Jag började med att rida Uffes hästar inne på Jägersro. Sedan var det Lillas tur. Men hon fick inte gå jobb där inne utan i stället åkte jag med henne till Jans. 
 
Idag fick vi sällskap där utav en lite äldre häst som hete Long Life. De båda gick intervaller tillsammans på Jans bana. 
De fick gå 6 intervaller totalt I 30-fart.
 
Lilla kändes starkare idag och uppförde sig bra. Dock blev hon lite stark och låg på rejält till en början. Hon har gjort det på sistone. Jag vet inte riktigt vad jag skall göra åt det. 
Hon är inte omöjlig att reglera eller så utan ligger bara på massor så man får ta rejält i henne men hon svarar på förhållning ändå. 
Jag får fundera lite på det, jag vill ju gärna ha henne lätt i handen. 
 
Hisan fick vila idag. 
 
På vägen hem stannade jag till i det stall där jag hade Hisan innan och pratade lite.

Terränglördag

Lördagen bjöd på terränghoppning i Dagstorp i hop med en vän. 
 
Jag har inte tränat terräng tidigare i år så det var superkul att komma ut och hoppa lite. Hisan tyckte också att det var roligt och var väldigt positiv. Vi fick i och för sig något stopp ibland men det var för att jag mesade. I terrängen får man inte mesa... Det är därför jag hoppar terräng. Både jag och Hisan måste bli modiga. 
 
Vi hoppade de flesta hindren som var med i senaste tävlingen jag red där.
 
Nu längtar jag redan till nästa gång vi beger oss ut. 
 
Lilla joggades en mil hemma, det vill säga två varv på årundan. 

Fysiologi

I fredags var massören ute igen till Lilla. Han var mycket nöjd med hur hon musklar sig. Hon sätter just nu rejäla ryggfiléer och överlinjen är på gång. 
Hon hade lite känningar i höger sida i bog och bäcken. 
Hans förklaring är travovalen. När hästarna springer fort i doseringen får de bäst grepp med inner bakben. Det andra slirar i doseringen och därför bildas spänningar. Han säger att han märker detta på alla travhästar han behandlar. Galoppörerna har en liknande problematik som beror på att de alltid går snabbt i samma varv, höger bak blir då svagare. Det stämmer nog bra, Hisans högergalopp har alltid varit svagare. Det kan ju härröra från det även om det är bra länge sedan han kom från galoppen nu. 
 
Vi diskuterade även käkens vara och inte vara och hjälptyglar och hjälpmedel i allmänhet. 
 
Vad han sa som jag tror på är att det kan vara så att Lillas korta hals ligger henne lite i fatet. Hon har ju en sådan lätthet i gången men i och med att hon har så kort hals måste hon träna upp sin koordination mera innan hon kommer att kunna trava så där riktigt fort. Hästens balans sitter nämligen vid basen av halsen. 
 
Därför kommer jag fokusera på det där med koordination med henne. Bomträning med andra ord. Nu är det säkert många travtränare som kommer att idiotförklara mig men jag tycker att det verkar logiskt. 
 
Kondition och koordination. Som sagt det får ta den tid det tar. 
 
Hisan vilade, det regnade...

Norra Skåne

I kväll har jargong Hisan varit upp hos min tränare på hans gård i Norra Skåne och hoppat. Vi har nämligen ingen utebana att tillgå för hoppträning för tillfället och vi behövde rida ute. Så därför den lite långa körsträckan. 
 
Hisan tände i vart fall till när vi mot slutet hoppade en liten bana. Då tog han tag i hindren och hoppade även ur fellägen. Det är så det skall vara. Han skall vilja hoppa och han skall ta tag i grejerna. 
 
Min förhoppning är att detta nu skall hålla i sig över tävlingssässongen. 
 
Jag hann med att köra Lilla innan. Det blev 2,5 varv runt årundan. Hon behöver trava på lite mera och nu när slingan nere vid ån ändå är så fin. 
det blev dryga milen och vi var hemma på ca 45 minuter med avskrittning. Egentligen behöver hon gå ännu mer men vi tar det lite pö om pö.

Vardag

Vanlig vardag igår. Inget speciellt på schemat med andra ord utan bara vadagsbestyr.
 
I måndags vilade hästarna så igår var det jobb som gällde. 
 
Jag började med att hämta vagnen som hade blivit föredömligt lagad. Därefter fick Lilla komma ut på en kort jogg.  Hon skall ta det lite smålugnt även denna veckan. 
Hon var fin, möjligen lite pigg. Förra helgen var det körtävlingar på Flyinge så nu är alla vägar fixade och plana. Perfekta att köra på med andra ord. Underbart att kunna låta henne jogga på längs ån i stället för att skritta där för att inte studsa ur vagnen för alla ojämnheter i marken. 
 
Sedan var det dax för Hisan. 
Melonbanan har fått underlaget bytt och nu var det premiär för oss där. 
Hisan kan spänna sig lite mellan husen och i går blåste det dessutom massor. Men trots detta kunde jag jobba honom hyfsat lösgjord. 
Lite drygt var det då han envisades med att krukorna utanför grinden var döfarliga gång på gång men jag vet att han bara gör det på "lek" och skärper sig när man ber honom. 
 
Det är viktigt att rida ute massor när han sedan skall prestera ute på tävling. 

Fixardag

Idag har jag verkligen hunnit med massor. 
 
Började med att städa hemma och putsa fönster. Sedan blev det en tripp till tippen så nu är vi av med julgranen...
 
Sedan åkte jag med Lilla till Jans och körde på hans bana. Jag lånade även vagn och sele eftersom min vagn ju är trasig. 
Lilla gick ett fint jobb med intervaller mellan 30-23. Hon börjar få snits på banan där och laddar som bara den. Hon var lätt och fin i handen idag så jag tror att vilan gjort henne gott. 
Ännu kör vi på lite mer i veckan och satsar på ett nytt jobb till helgen. 
 
 
Jag passade även på att byta däck på släpet och fixa så att dragkroken som kärvade gick att ta loss igen. Jag får helt enkelt bli bättre på att plocka av den när den inte används för att inte riskera att den fastnar igen. 
 
Därefter strippade jag vagnen och körde iväg den till en kille som skall svetsa den åt mig. 
 
Nu sent på kvällen var Hisan och jag i Vomb och galopperade ihop med en vän. Hisan var först cool för att bli superstörig när han väl fick galoppera. Han laddade som bara den och lade iväg jättebrallar. 
Men efter det var det som om det som behövt komma ut kommit ut för då kunde han rulla på i lugn canter sida vid sida med den andra hästen, precis som det skall vara. 

Tävling i världs ände

Anläggningen heter faktiskt så och ligger mitt ute i ingenstans utanför Sjöbo.

Placeringen till trots var anläggningen tiptop och Hisan verkade tycka att utebanan var ok. Han har annars mycket synpunkter på underlag och sådant.
 
Han hade synpunkter idag men det berodde mest på att vi inte har hoppat något ute i år och så valde jag att förlägga tävlingsdebuten till en just en utetävling, på gräs dessutom.
 
Han var fin på framridningen i ridhus. På framhoppningen var han först lite svårövertalad på räcket i höger varv men kom snabbt på bättre tankar. På oxern var han fin.
 
Inne på banan stod han emot och jag fick smacka och driva massor för att han skulle hoppa. Det var tveksamt och tittigt över i princip alla hinder.
Mot sista hindret låg vi bra om vi tog det på en flyer (stort språng). En oxer på 1.10 är inget problem för Hisan men han höll tydligt inte med mig. När vi red an igen kom vi med mindre galoppsprång och då passade det.
 
Dagens lärdom är att vi måste träna mer och framför allt på att rida/hoppa utomhus. Tänk att det skall vara en sådan nyhet varje år?
Hisan är annars en typisk utomhushäst. Han har svårare att "få plats" i ridhus.
 

En liten stilstudie

Fröken Lilla börjar blil stor.
 
Kroppen börjar anta en färdig form på henne. Hon växer men knappast på höjden. Däremot sätter hon muskler och bräddar sig som bara den.
 
Överbyggd är hon ju men det var Lena hela livet så jag tror hon kommer fortsätta vara det. Halsen är lite kort.
Hela hon är lite ponny även om hon faktiskt mäter hela 152,5 cm över havet. ;)
 
 
 
 
 

Hej bloggen! Long time no see

Min inspiration har varit zero, noll, zip till att skriva på bloggen. Därav den skrala uppdateringen. Inte för att det inte hänt något för det har det. Jag sammanfattar allt här:
 
Tittar jag bakåt har jag glömt att skriva att Lilla joggade årundan i onsdags occh Hisan gick ett lätt pass i parken på torsdagen.
 
Hisan reds dessutom fredag/lördag när jag var borta.
 
Söndag
Jag kom hem från London rätt tidigt och hann med att ta ut Lilla på en kort skrittrunda. Hon hade då hagvilat två dagar så det var bra att hon fick göra något i alla fall.
 
Hisan reds men inte av mig.
 
Måndag
En vän var med ut och Hisan och Lilla fick en lätt uteritt med mest skritt. Det var otroligt härligt väder. Första dagen detta året då termometern närmade sig 19 grader på kvällen och vi och hästarna bara njöt. Lite lugn trav för Lilla men mest skritt. Vi var ute 1 timme.
 
Tisdag
Lilla tömkördes ute.
Jag lät henne göra volter och serpentiner. Det är första gången hon tömkörs ute men det var inga problem. Det är det sällan med fina Lilla.
 
 
Hisan trimmades ett kort pass med dressyrsadel i parken. Han hade lite synpunkter på det mesta.

Båda hästarnas pälsfällning har exploderat. Det yr päls runt den bara de rör sig... galet.
 
Onsdag
Hästfritt för mig vilket innebar att Lilla hade hagvila och Hisan reds av en annan.
 
Torsdag
Jag red ut på Lilla. Ville inte rida så långt i och med att vi inte gör det så ofta.
Travade henne uppsuttet för andra gången i hennes liv en kort sträcka och vilken trav hon har.
Givetvis lät jag henne i trava fort men det räckte. Hon har sådan lätthet i sitt steg.
Skritten hennes är ganska alldaglig och lite platt, den är vägvinnande men inget mer. Men traven... galet härlig.
Jag har ju tidigare pratat om både Lenas och Sir Remingtons snabba trav att den var något speciellt, jag tror att Lillas kommer att kännas minst lika bra när det går undan. :)
 
Hisan hade sedvanlig hoppträning.
Vi hoppade utomhus linjer även om vi var inne och skulle rida på rejält i galoppen. Hisan var hyfsat lydig ända tills vi skulle hoppa bana på slutet. Då helt från ingenstans fulnitade han in i en oxer. Jag blev helt överuplad och landade givetvis mitt bland bommarna.
Hisan skärpte sig efteråt och hoppade fint.
Lite trött på att ramla av är jag måste jag säga, även om jag lanade bra. Fick bara ett skrapsår på höger armbåge.
 
Fredag
Det blåste som bara den ute. Vilket gjorde att temperaturen inte orkade upp så mycket.
Jag skrittade en kort runda med Lilla i den trasiga vagnen. Det var inte tänkt att den skulle bli riktigt så kort men jag frös något så innerligt att jag inte kunde med att vara ute längre än 20 minuter. brrr
 
I övrigt var det puts av saker som stod på schemat. Hisans tävlingsdebut för året stundade och då måste utrustningen vara tiptop.
 
Så även Mr Hisan som är allt annat än dammfri. Men indränkt i pälsglans lurar han beskådarens öga.
 
 
Dessutom var det det där med tävlingsoutfiten. Jag hade tänkt att piffa upp det hela med lite rosa i år. Jag kör ju hårt på rosa till Lilla men Hisans färg är brun. Brunt och rosa är ju mina tävlingsfärger så tada!
 
Valde dock att ha kritvita ridbyxor till.

Jahapp

Då har vagnen jag kär med hemma gått sönder... Bra där. 
 
Nog för att Lilla skall ta det lugnt men, men...

Torsdagens provlopp #3

Lilla gick ju provlopp i torsdags. Jag hade bett Janne Henriksson köra henne. Det är ingen mening med att jag sitter och kör. Jag gör det ofta taffligt och när det sedan blir riktiga lopp får jag ändå inte köra. Dessutom kör Janne henne riktigt bra. 
 
Nu hade jag analyserat vad Sofie Svedin sa när hon körde och lyssnat på hennes tips så Lilla fick en mössa på sig. 
 
Skämsluva
 
Att döva henne fungerade bra. 
 
I och med att hon bet sig fast i bettet när hon spände sig på slutet sist och aldrig gör det när jag kör annars gissade jag att det hängde ihop med käken. Jag kör ju aldrig med käk annars men hade henne rätt högt käkad då. Alltså tog jag bort käken helt nu. Resultatet blev att hon inte bet sig fast. Jag gillar ju inte käk så det känns bra. 
 
I loppet låg hon till en början i rygg men fick släppa varvet kvar. Det var inte alls konstigt eftersom loppet gick riktigt fort runt 18. Lilla har aldrig sprungit så fort förut i sitt liv så det var en bra prestation. 
 
Lilla har nummer 10 och sulkyn har blåa hjulsidor.
 
Jag har däremot lite att jobba med. Hon låg nämligen på lite mycket och det gjorde hon även hemma dagen innan när jag joggade henne. Nu har jag maxat hennes uppladdning så jag tänkte att det berodde på det. Men nu efter loppet har jag beslutat att hon skall vila lite ett par veckor och få varva ner. Vi backar helt enkelt lite. 
Jag har inte tänkt att hon skall helvila utan skritta, tömköras och bara ta det lugnt. 
 
Start får helt enkelt vänta ett tag till. 
 
Men tro inte att jag är missnöjd med henne. Jag är tvärt om sjukt nöjd. Jag tror bara inte på att pressa vidare här utan ta det lugnt. 

Pay&Jump

Nu är det massor av dagar sedan jag bloggade sist. 
 
Jag har varit iväg i London och det har varit fullt ös hela tiden och dessutom har jag inte alltid haft uppkoppling till internet tillgänglig. 
 
 
Jag skall försöka blogga ikapp men det kommer nog ta ett litet tag. ;)
 
I onsdags hoppade jag pay&jump med Hisan på Flyinge. Det är ju hemmaplan och när man är hemma är det alltid de minsta sakerna som i Hisans värld är de avgörande. Den här gången var det träning inför utesäsongen som gällde men i och med att våren låter vänta på sig hölls hoppningen i glasridhuset. Där rider vi ju mest så att det helt plötsligt är hinder där är ju konstigt bara det. Framhoppningen var i stora ridhuset och där brukar ju banan vara. Überkonstigt i Hisans tycke. 
 
Därför var Hisan fin på framridningen men spände sig galet mycket inne på banan. Så till den milda grad att han var tvungen att stanna på 75% utan alla hinder minst en gång. Han var inte styrbar och inte gick det att sitta på honom heller när han var som en fiolsträng. Runda nummer två fungerade utan stopp men med flera rivningar. Jag höll kvar honom lite i handen tror jag. Det kan lätt bli så när han spänner sig nämligen. 
 
Nu är vi dessutom anmälda till tävling nästa helg. Vojne, vojne... hur skall det gå. 

Teaser

Lilla har gått nytt provlopp med bra resultat idag och Hisan gick P&J igår. 
 
Redogörelse för båda kommer lite senare...

3 år <3

Idag fyller Lilla 3år.
 
det känns som om det var igår som hon föddes. <3
 

Sanering

Det blåste och var kallt igår kväll. Jag kunde faktiskt inte förmå mig varken till att sitta och frysa i en vagn eller på en hästrygg. 
 
Därför vilade hästarna. Både Hisan och Lilla fick sig varsin rykt i stället och Hisan blev sanerad. Han rullar ju så dant i hagen och blir därför helt galet skitig. Nu har vi bara kallvatten i stallet och även om Hisans päls verkligen skriker efter en schamponering så går det inte än. Det näst bästa är då pälsglans så nu är han helt indränkt i det. 

För kort

Den vanliga rundan på Flyinge är för kort. Två rundor fick det bli igår men ändå tog det inte mer än 40 minuter. 
 
Jag måste hitta andra vägar och en annan lösning på det där för jag kommer att spy på rundan annars. 
 
Båda hästarn behöver gå längre rundor även på vardagarna. Helst skulle det vara ca 45 minuter i blandade gångarter för Hisan och jogg för Lilla. 
 
Föehoppningsvis är det snart bättre underlag ute så att det går att åka iväg och träna i till exempel Vomb. 
 
Båda hästarna gick igår. 

Platt fall

Åkte till Vomb igår med Camilla. Det är evigheter sedan vi var där sist och det sög verkligen i Vombtarmen. 
I och med att det är skog så var vi helt inställda på att det kanske skulle kunna vara lite is här och där men det var mycket kvar. 
 
Att rida i någon annan gångart än skritt var inte att tänka på tyvärr. 
 
Dessutom lyckades vi med konststycket att gå omkull i skritt... Hisan skrittade på en liten liten slänt som för ögat verkade helt tinad. Tydligen låg det is under barren så han fick inget fäste alls och bene försvann under honom. 
 
Nu skedde detta inte in någon större hastighet så vi skadade oss inte. Men Hisan blev väldigt förvånad.
 
Det är minst två veckors väntan tills det går att rida där ordentligt. Slingan var totalt oridbar som den är nu. 
 
Jag längtar verkligen tills världen har tinat upp helt. 

Lördags aktiviteter

Jag åkte till Jans bana med Lilla. Hon gick 8 varv i backen där, det är över en mil det. 
 
Hon är galet fin just nu om jag får säga det så jag måste verkligen klura ut en lösning på att hon spänner sig med alla hästar runt om inne på banan. 
 
Hisan och jag trimmade lite i Warren-Haistings efteråt. Jag fokuserade på att rida i banhoppningsgalopp. Det börjar närma sig tävlingsstart för oss och då även utomhus så det är bara att öva. 

Hoppträning

Torsdagen bjöd inte bara på trav och Jägersro. På kvällen blev det hoppträning för Hisan. 
 
Jag var bra mör på kvällskvisten. Dels hade jag varit uppe tidigt men det berodde inte bara på det. Efter Lillas lopp behövde jag rensa tankarna lite så jag passade på att rida båda Uffes hästar. Inte för att någon av dem gick hårt, men jag rider ju inte tre hästar vanligtvis numera. Alltså... det var en lite vek Ullis som skulle träna själv för Tord. Det innebär hårdträning för mig med mycket tempo. 
 
Vi hoppade en evighetsbana åt båda håll. Hisan kom igång bra men min kraft dog emellanåt och det innebar ett och annat stopp. 
Men när jag orkade var han superfin. 
 
Bjuder på en supersnajsig bild över banan.
 

Fredagen var hästfri för mig och båda hästarna vilade. 

Provlopp nr 2

Det blev väl inte riktigt som jag hade tänkt i torsdags. 
 
Lilla var ju så fin gången innan även om hon inte gick ikapp de andra helt. Den här gången spände hon sig något galet och det låste sig helt för henne. 
 
Jag hade en ny kusk till henne men det var inte problemet. Det var alla hästarna runt omkring som ställde till det. 
Hon har aldrig startat från bakspår tidigare och dessutom kom där hästar från tillägg bakom henne denna gången. Det blev för mycket. 
Kusken tipsade om att döva henne mera så nu är mössa och gummiöron inköpta. 
 
 
Gummiöronen skall sitta inuti mössan. 
 
Hon syns bara i början av filmen sedan kommer hon för långt efter. 
 
 
Tanken är att hon skall ut i provlopp på torsdag igen. Jag har inte bestämt mig än för hur jag skall göra med kusk då. Jag skall fundera på det över helgen. 
 
En annan sak jag funderar på är angående käken. Jag kör henne helt utan till vardags och även i jobb när jag kör henne ensam på banan. Nu i provloppen har jag käkat upp henne till lika kort som jag hade i premie och kval förra året. Kanske är det för kort nu. Hon har ju hittat en egen balans när hon går utan och jag omkullkastar ju den lite när hon får kortare käk och begränsad rörelsefrihet med halsen. Det borde ju kunna vara del i att hon spänner sig. 
 
Kanske skall hon få gå utan även i lopp? Hon går intervaller i 20-fart utan och senaste jobbet jag körde själv var ju 25 full väg utan käk.
Eller så kan kanske en längre käk vara rätt? 
Problemet är nog att jag inte riktigt vet hur jag skall tänka runt det där, bara att känslan jag har är att jag skall ändra detta. 
 
 

Premiär!

I kväll har jag premiärtrimmat utomhus på gräs med Hisan. Med dressyrsadel dessutom. 
 
Hisan tog i och var superfin att rida. Härligt att ljuset äntligen räcker tillräckligt länge och att marken är torr nog för att möjlig göra ridning på gräs. Det är ändå så både jag och Hisan trivs bäst. Ridhus är så förbaskat tråkigt i jämförelse med att rida i en park. 
 
 
Ännu är det bara de gröna tonerna i gräset som saknas. Men snart kommer även det! Jag känner mig redan gladare av blotta tanken.
 
Båda hästarna skulle ha skots om i kväll med hovslagaren hade visst mosat sin smartphone och alltså sin kalender. Typiskt!
Så nu blir det att boka nya tider. 
 
Lilla skall gå provlopp i morgon så hon får nya skor redan i morgonbitti. Hisan får vänta lite till. 
 
Jag har satt upp en annan kusk i morgon så jag hoppas att det kommer att göra susen. Håll tummarna för Lilla i morgon förmiddag. Jag kommer att vara så galet nervös själv....

Ställd

Jag var som vanligt lite off i kväll. Det är ju trots allt "måndag" idag även om det är tisdag. 
 
Hisan fick därför vila. Lilla fick skritta ca 40 minuter i vagn. Och äntligen har polletten trillat ned hos henne angående att ställa i nacken. Kanon, då kan vi dressyrköra lite mera. 
Fast hon tycker att det är lite jobbigt att jobba när det år långsamt. Nyttigt är det!
 
I morgon blir det nya pjux till båda. 

Sommartid

Äntligen har vi gåtta över till sommartid och i skrivande stund, strax innan kl 20, är det fortfarande inte mörkt. Det är underbart. Idag har det dessutom vart väl över 5 plusgrader också mitt på dagen, nästan 8 tror jag till och med. 
Det är också underbart!
 
Lilla och jag har varit hos Jan och kört på hans bana. 6 varv blev det igen. Lilla var jätteduktig! Som vanligt. 
Sol hela tiden och banan badade i sol. Härligt för både häst och kusk. 
 
Hisan fick också njuta av solen men för hans del blev det heat på galoppbanan hemma. Jag red i hoppsadeln för han brukar skygga och fara när vi är där. Mindre kul att stå i korta läder i galoppsadeln då. 
Han ick två varv i kort galopp därefter skritt och sedan ett varv till i kort galopp. 
Sista varvet blev inte direkt helt i galopp jag var nämligen inte själv på galoppbanan och kunde inte bara bränna förbi de andra hur som riktigt. 
 
Hisan skötte sig bra men taggade till rejält och hade lite problem med att skritta tillbaka.
 
i morgon får det nog bli dressyr för hans del. Lilla skall skritta. 

Påskdagen

Igår hade vi sol, vindstilla och plusgrader. 
Jag och hästarna passade därför på att njuta. 
 
Lilla fick sig en grundlig rykt ute i solen och avslutade det hela med att äta äpple och vara nakenfis i hagen en stund. 
 
 
Hisan och jag begav oss ut på skrittrunda runt hela området. Väldigt kravlöst men härligt då solen faktiskt värmde lite.
Hisan är i stort behov av en vårdusch. Han är så skitig och underhåller detta med att rulla sig in absurdum varje dag. Badet får dock vänta då vi bara har kallvatten i stallet. Så jag för en ojämn kamp mot hans skitiga hårrem med diverse borstar.
 
 
Idag kommer det bli lite mer fart på våra aktiviteter. 

RSS 2.0