Årets näst sista dag

Bjöd på en härlig tur i Vomb precis innan det skymde tillsammans med Skuttelin.
Det var länge sedan vi var där sist. Mest beror det på att jag inte hinner ut innan det blir mörkt men nu går vi ju mot ljusare tider.

Hisan var glad i hatten och busig när vi skulle galoppera. Han fick hålla sig bakom Skuttelin och det fyrades av en massa bockar... Jag satt långt fram på halsen bitvis. Detta varvades med ett antal bakutsparkar av mindre kaliber.

Skuttelin bjöd oss på en massa skratt då hon visade sin uppfinningsrikedom på hur hon skulle komma åt att äta på grangrenarna.

En härlig eftermiddag med andra ord.

Då Lilla har fått vila lite på grund av väntan på hovslagaren och nu eftersom hon vaccinerades har jag i stället börjat vänja henne vid en massa tokerier i stallgången. Hon har till exempel fått lära sig att det är helt normalt att matte hoppar jämfota eller står upp på pallar bredvid. Jag har böjt mig över henne och klappat henne på båda sidor när jag står bredvid. Hon tycker att jag är lite konstig men står snällt still och låter mig hållas. ;)

Nu skall jag ut med Hisan på nyårsritt.

Gott slut och Gott Nytt 2012!


Ändring

SvRF har bestämt sig för att frysa det moment som gällde loggor och tillverkares exponering på tävlingsbanan fram till 2014. I sommar skall det komma nya direktiv. Detta tycker jag är bra. Framför allt för att det kommer att bli 18 månaders respit från att vi får reda på exakt vad de nya/nygamla reglerna kommer att innebära. Här går det att läsa: http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2011/12/TillfalligfrysningavMom1512/

Så nu blir det tävling för min och Hisans del under 2012. I vilken intensitet och i vilka grenar få vi se. Helt klart är i vart fall att vi inte börjar förrän tidigast i mars.

Idag har båda hästarna blivit vaccinerade. De tog det lugnt och det gick städat till. Man vet ju aldig med Hisan. ;)

En milstolpe

Lilla har blivit stor på riktigt.

Igår kom hovslagaren och slog på hennes första par framskor ever.

Hon stod så snällt så snällt i gången och tyckte inte alls att det där var någon big deal. Min fina lilla svarta.

Jag hade hoppats på att kunna ha henne barfota ett tag till men vägarna och hagen sliter för mycket. Vi får se när hon behöver skor bak med men just nu får det räcka fram.


Färdigtävlat?

Det stormar i ridsportens Sverige nu i dagarna.

Lagom till jul kom 2012-års TR ut. Nytt för kommande år var licenssystemet som få aktiva är rikigt tillfreds med. Jag har skrivit på protestlistor, men någon effekt verkar det inte ha. För mig personligen blir det inte negativt så länge jag har kvar Hisan då han har livstids hästlicens, men om jag en dag skaffar en annan häst kommer licens att behöva lösas per år även för hästen. Ryttarlicensen blir för 2012 billigare. Men ingen kan inbilla mig att inte den avgiften kommer att höjas.

Men nu till nästa nyhet. Eller det skall tydligen inte vara ny utan enbart ett förtydligande som bygger på FEI:s internationella regler.
Kontentan just nu är att det är mycket svårtolkat och bara sedan dagarna före jul till nu har det kommit flera direktiv men inte mycket har ändrats i grundbetydelsen.

Det som fått alla att gå i taket är skrivningen om att i fall inte sposoravtal finns får enbart tillverkarens logga vara 1x3cm och max finnas en gång per produkt. Skall man tillämpa detta har jag få saker jag får rida med.
Träns, sadel och schabrak kan jag ha. Men inte min hjälm, benskydd, sporrar, stövelskaft, ridskor och ridbyxor går bort. Då har jag ändå det bra i jämförelse med många andra. Först gällde reglerna hela tävlingsplatsen men ändrades sedan till enbart tävlingsbanan.

Med alla ändringar kan jag inte säga att jag hänger med helt. Det som var tänkt att förtydliga har snarare krånglat till det.

Kommer detta att införas skall jag mycket noga överväga i fall det blir någon tävling med Hisan kommande år. Jag har nämligen inte alls lust att jaga ut för att handla nya grejer, inte heller att rida runt med tejp över alla märken.
Hjälm har jag tänkt köpa men nu är det ju bra att jag inte har det för den som jag hade tittat ut hade definitivt också varit förbjuden.

Som det ser ut idag lägger jag sjukt mycket pengar på mitt hästintresse. Jag tycker att det är värt det då det för det mesta är roligt, men nu börjar jag undra.
Det jag tycker bäst om är att träna och tävla.
Skall det då bli krångligare/dyrare är det inte säkert att det är värt all möda, tid och pengar som jag lägger ner.
Är man amatör så är man. Det finns ingen som står och väntar med ett fett sponsoravtal direkt.

Kanske är det när allt kommer omkring en storm i ett vattenglas.
Men med dagens regelformulering är detta konsekvensen.
Frågan är om det kommer att ändras? För när allt kommer omkring är det skillnad på att tävla på gräsrotsnivå och att rida internationellt där FEI:s regler normalt gäller.

Jag väntar alltså med spänning på ytterligare ett förtydligande från SvRF. Sedan skall jag ta ställning till hur jag skall fortsätta.

God Jul

Då var det juafton igen. :)

Jag vill passa på att önska alla som läser en riktigt GOD JUL!

Trimmat på riktigt

Borstning av Lilla blev det idag.

Och så trimning med Hisan i ridhuset.

Han var jättefin men det är mycket att jobba med nu. Han tappar så lätt när han står och jag har ju mest ridit ut.

Han är stabilare i formen nu men jag skulle vilja ha mer styrka bak. Så vi jobbar på. Övergångar körde jag i dag.


Dax att sko

Jag tror bestämt att det nu är dax att slå på små pjux på Lillas tassar.

Idag visade hon att hon var motig när vi var ute. Jag har ju inte behövt verkar henne sedan vi flyttade från betet. Hovslagaren har kollat på henne med det har inte funnits något att ta. I och med att vi har börjat trava lite mer så slits hovarna snabbt så nu är det dax.

Jag antar att även hovslagaren vill fira jul så vi får väl se när han vill komma. Lysande tajming som vanligt med andra ord. ;) Tills vidare ligger alltså hennes träning på is.

Hisan fick gå dubbelt pass idag. Först en sväng i ridhuset och sedan en liten runda med Lilla.

Han kändes fin men jag har mest ridit ut och det märktes. I morgon blir det ändrig på det i och med att det bara är han som skall träna.

Körlicensen

Idag har jag skrivit upp för körlicensen. Tre fel hade jag på 45 frågor. ;)

Så äntligen är den i hamn och jag kommer att kunna köra Lilla Tingeling i hennes premielopp nästa år.

Det har ju tagit så lång tid för att det inte är allt för lätt att låna häst för att få köra i de där utbildningsloppen. Men äntligen har jag fått ihop 5 st godkända och i och med att jag har tagit ut licensen i år räcker det. Nästa år får jag köra 2 lopp (det får bli premie och kval då) så är licensen klar även för 2013. Planering långt fram med andra ord.

Nu kan jag dessutom damma av den där dressen som jag köpte för evigheter sedan. Den har bara hängt i garderoben. Undrar hur den passar nu...?

Jag är mycket nöjd i varje fall. :D


Totalt mörker

Uteritt idag med. Det var stjärnklart men månen syntes inte till. Mörk som bara den var det alltså. Trots det tog vi oss fram i alla gångarter.

Lilla var lika pigg idag och busade till det rejält med att hoppa på bakbenen... Hur skall detta sluta...?

Det bästa med det hela är att henns has endast är lite svullen nu. Den blir alltså stadigt bättre trots att vi har skruvat upp farten med mer trav och dessutom hennes bus.

Det blir väl inte direkt så mycket motion som Hisan skulle behöva. Vi var ute i 30 minuter idag... men det får vi ta igen sedan.

Snö i Lund och uppehåll i Flyinge

Det var ju för väl att det var så.

Det svartnade på himelen här i Lund runt 13-tiden. När snön tog i bestämde jag mig för att åka ut till stallet lite tidigare än tänkt för att rädda hästarna från eländet. Men det visade sig att det var ett lokalt oväder.

Så uppehåll i Flyinge och då kunde jag inte med att inte ta ut hästarna.

Så det blev en lite kortare variant av lördagens ritt men åt andra hållet. 30 minuter var vi ute. Lilla är verkligen på G. Hon hoppade, pep och studsade bredvid Hisan.

Hisan höll sig lugn fram till andra galoppen då han efter att ha hoppat över en vattenpöl med Lilla eftersig i skutt inte kunde hålla sig utan brallade till det han också. Nu låter det som om det var riktig oordning på allt med så var inte fallet utan de höll sig så fint bredvid varandra och jag satt mest och skrattade på Hisans rygg för det måste ha sett kul ut. Vi mötte två hippologer på skärrade hästar... de kan inte ha trott att jag var riktigt klok... fast det är jag kanske inte. ;)

Taggade

På fredagskvällar är jag sällan sugen på att rida. Det är lite samma sak på måndagar men det är lite lättare att motivera sig då.

Så vila i fredags.

I dag var det inte tal om vila för någon. Jag var uppe och morgonfodrade. Medan hästarna åt passade jag på att göra storrengöring i stallet.
Alla lädergrejer blev putsade. Det var inte igår som jag gjorde det sist om man säger så.

Lite fix hann jag med på släpet också.

Därefter blev det 40 minuters tur för båda hästarna.

Lilla var taggad idag och taktade bredvid Hisan med svansen i vädret.

Hisan var också i gasen och jag fick försöka lugna ner honom lite. När det väl blev galopp kunde han inte hålla sig från att sparka bakut lite grann. Lilla taggade till lite av detta dessutom så det blev även lite galopp för henne.

Jag har dessutom hunnit med att tvätta bilen. Inte en dag för tidigt... Men jag måste bara säga att svart är ingen bra bilfärg. Den blir aldrig riktigt ren... *suck* Men läderklädslen blev insmord i vart fall, en så där 6 månader efter att jag köpt smörjet... bra där!


Hoppträning

I torsdags blev det hoppträning som vanligt.
Kanske blev det årets sitsta. Vi får se om vi hinner med någon träning i mellandagarna, nästa vecka blir det för stressigt i vart fall.

Vi hoppade banor med olika linjer. Bansträckningen ändrades hela tiden så en svårighet var också att inte blanda ihop och rida rätt väg.

Jag fesred lite när vi hade stått lite tills det var vår tur nästa gång och då fick jag två stopp. Det blir ju lätt så med Hisan. När vi står still blir han bekväm och jag med. Vi behöver snurra igång. Gör vi inte det blir det soppa torsk. Jag borde ha koll på det vid detta laget men det är så lätt att vara bekväm.

Hisan kändes fin men det kändes att det verkligen var dax att höja upp maten till maxnivå nu. Han var rejält trött och jag skulle vilja ha den där extra energin på träningarna.


Nu lackar det mot jul

... och det innebär att tiden bara springer iväg.

För att inte bara skriva superlånga inlägg varje gång skall jag dela upp det lite denna gången.

I onsdags tog medryttaren hand om Lilla och Hisan. jag roade mig i stället med att köra häst inne på Jägers.

Det var en för mig okänd häst som jag hade fått låna för att kunna rädda licensen och för att ta det där förargliga sista loppet som jag har haft hängade efter mig.

Det var en stor valack med det underbara namnet Will Leva som jag fick låna.

Just när det gäller trav och sulky och stora hästar är det lite speciellt. När man sitter där bakom och nära rumpan är det bra maffigt. ;)
Wille var mycket trevlig. Han var väl skolad och mycket snäll.
Jag fick spår 4 och normalt sett med en så stor häst skulle det ha varit lite problematiskt men inte med Wille. Jag fick prata lite med honom i volten så att han tog det lugnt sedan vände han runt på en femöring och var på rätt plats varje gång i alla provstarterna. I loppet valde jag att gå i ryggar och hamnade i tredje par invändligt. Det var ett mycket dåligt läge, framför allt då loppet gick superlångsamt till en början. Vi satt alltså där vi satt. :)

Just när det gäller utbildningslopp är det lite strunt samma om man blir instängd då det ändå inte skall vara någon körning på slutet och i och med att jag inte kände hästen så var det en bra position ändå.

Loppet blev godkänt och vi räknade ut att om jag plockar ut licensen före årsskiftet klarar jag mig. Annars har jag tre nya lopp som måste köras efter månadsskiftet.

Provet skrivs alltså på tisdag. :)

Trimmat

Ett helt vanligt pass i dressyrsadeln i skolridhuset blev det i kväll. Så härligt att vara fullt igång igen.

Jag upplever det som att Hisan är än mer på G nu efter att ha tagit det lite lugnt. Och då menar jag på G på ett possitivt sätt. Han är inte överladdad utan mer fokuserad och energirik. Kanon med andra ord.

Jag red mycket trav och övergångar men också förvänd galopp och volter.

Lillas has överaskade mig med att se nästan helt ren ut när hon kom in från hagen. Hon vilade ju igår och vilade idag men den har inte direkt ändrat utseende på länge oavsett motion eller ej. Det känns som om det går åt rätt håll.

Hon har däremot blivit rejält blöt nu två dagar ur rad och även om jag vet att hon har en päls som heter duga så skär det lite i matte-hjärtat speciellt som hon verkligen springer in från hagen till boxen och värmen/maten.

Jag har även hunnit med lite Lussefika i kväll hos kusin. Jag fick jättefina förstoringar av bilder från sommaren 2009 av henne då Lena och Morgan fick vara fria på betet hos Annette. Jag saknar Lena så.

Mot ljusare tider? Snart är vi där i alla fall...

10 dagar kvar tills det vänder!

Nu var det ett tag sedan jag skrev igen. Och kanske har jag hittat mer ork till att blogga. Vi får se.

Förra måndagen testade jag att rida ett kort pass i ridhuset. Hisan kändes fin men det märktes att han hade tappat mycket på de veckor jag inte hade ridit. Han blir alltid så. Det går i och för sig snabbt att jobba upp igen men han tappar massor i ork framför allt.

I tisdags och onsdags red jag inte själv utan var upptagen med andra aktiviteter. Hisan vilade tisdagen och reds onsdagen i vart fall.

I torsdags drog jag en rövare och åkte iväg på hoppträning. Jag tog det lugnt och hoppade varjen mycket eller högt. Det var roligt tyckte Hisan men han var inte rikigt lika mycket på G som vanligt. Troligtvis mest för att jag inte har ökat upp maten klart än.

I fredags var jag iväg och besiktigade mitt släp ur djurskyddssynpungt. Jag behövde det i och med att Lilla är aktiv travhäst och har jag då inte papren i ordning kan det bli bekymmer vid en kontroll. För att inte tala om i fall jag skulle vilja starta henne i Danmark... 14.000kr har jag hört att böterna kan landa på då. Inte kul med andra ord.
Men nu är släpet kollat så då är det lugnt.

Hisan fick därför vila.

I lördags skrittade jag ut i ca 1 timme runt årundan med båda. Det blåste men hästarna uppförde sig prefekt och faktiskt var det nästan lä nere vid ån så det var riktigt angenämt. Trevligt att inte ta samma runda hela tiden heller.

Igår blev det först en liten tur med båda. La in lite trav och testade till och med att galoppera med Hisan en liten bit. Jag var mycket nyfiken på hur Lilla skulle reagera. Hisan gick i kort galopp och Lilla bara längde lite på sig och travade med. Perfekt med andra ord. Så skall jag kunna träna båda på ett bra sätt.

Jag avslutade med att rida ett kort pass i ridhuset på Hisan. Satte lite mer press på honom än sist men vi har en bit kvar till var vi var tidigare.

Av vad som var innan i hov och ben märker jag inget längre så nu kör vi på för fullt med vinterträning.

Idag regnade det massor när jag kom hem från jobbet och eftersom det var måndag och dåligt väder fick hästarna vila. Tyvärr tror jag inte vädret blir bättre i morgon men då får jag bli blöt då i stället för idag.

Tappat sugen...

Detta med att hästarna inte fungerar fullt ut och att det är så förbaskat mörkt tar knäcken på mig. Jag har inte orkat skriva några inlägg just därför.

Förra helgen var Hisan fortfarande inte ren när jag sprang med honom. Jag la därför ett jodopaxomslag då han nu var rejält varm i hoven.

På måndagen kom hovslagaren ut och klämde på hans hov med visitertången. Bara för att hovslagaren kom var hoven dessutom sval och han reagerade inte ett dyft på något alls. Han tog av skon och la om den. Innan hovslagaren kom sprang jag med honom och han travade upp rent. Så man skulle kunna säga att han kom i onödan.
Efter besöket gick jag till och med ner med Hisan i ridhuset och travade en kort bit för att känna efter. Igen reaktion...

I tisdags skrittade jag ut med båda hästarna i mörkret längs den gamla terrängbanan. Hisan kändes fräsch.

Min medryttare red i onsdags och hon tyckte att han kändes lite sådär då. Men i torsdags kunde jag inte känna något. Man kan ju bli galen för mindre.

Lilla har varit med ut varje kväll när jag har ridit Hisan. Hon har skött sig fint måste jag säga.

Samma sak i fredags, en kort tur längs terrängbanan. Lite trav längs en upplyst grusväg som kändes bra.

Jag vet inte rikigt vad jag skall säga. Jag känner ingen hälta men jag tvivlar på mig själv, vilket jag aldrig brukar göra...

Igår red jag ut igen. En rikigt dålig dag att göra det på då det regnade iskallt på tvären och blåste storm.

Hästarna tyckte också att det var en väldigt dålig idé och ställde till lite bekymmer då de ansåg att det fanns hästätande presenningar och livsfarliga människor med illblåa paraplyer ute i buschen.
När vi väl kom på rätt kurs igen gick det bra... Jag har ju inte allt för stor vana att vara ute med två hästar.

Idag var Emmy med ut igen och jag körde Lilla.
Vi travade lite och jag passade på att titta på Hisan från sidan. Jag kan säga att jag inte ser något nu heller...

Så i morgon skall jag se hur han är på böjt spår. Känner jag inget då heller få jag avskriva det annars får det utredas. Så dumt bara att jag skall tvivla på mig själv. Men jag har ju heller ingen erfarenhet av hovbölder.

Lilla är så fin. Pigg glad och tog sig till och med an vattenpölarna och gick mitt i. Hon går rakt och travar rakt i vagnen. Jag tror att vi är på rätt språr.
Vi får hålla tummarna för att det inte fryser på nu för då blir det omöjligt att ens skritta henne vid hand. Det lär bli helt galet knögligt och det vill jag inte utsätta varesig henne eller Hisan för.

Jag hoppas på att återfinna sugen nu i vart fall. Det vänder snart och går mot ljusare tider och det är ju alltid något att se fram emot.

RSS 2.0