Höga hopp

I torsdags var det dax för hoppträning igen.

Vi hade ett styrkepass av rang för hästarna.
Studs på diagonalen och ett språng till antingen oxer eller räcke.
Övningen hoppades i en åtta, två varv åt gången.

Vi började med att rulla på över ett kryss, sedan enbart studsarna, och slutligen med även de sista hindren.

Hisan hoppade väldigt possitivt och det enda bekymret var att det kom in en vit ponny som ställdes i ena hörnet. Ponnier i hörn är det farligaste som finns.
Hisan hoppade, tvärnitade och kastade sig ifrån den uppenbara faran.
Så snart ponnyn flyttade sig försvann den uppenbara faran. Hästlogik när den är som bäst med andra ord.

Allt eftersom träningen fortgick höjdes hindren. Slutligen låg räcket på 1.30 och oxern var 1.30 lång, dock inte lika hög.

Känlsan jag hade i magen var ändå lugn, jag är så nöjd. Igår var jag fredagstrött så hästarna fick enbart stora pussar på mulen.

Täckta banan

Igår testade jag täckta banan för första gången.
Det är en 200m oval galoppbana med tak som finns på Flyinge.
Jag har medvetet valt bort den då det är väldigt lågt till tak där och jag har liksom inte riktigt sett meningen med den.

Nu var anledningen till testet att klura på i fall jag kunde nyttja den med Lilla. Men jag är mycket tveksam.

Lilla och jag gick ut och mätte upp Warren-Haistings som är 450m och så täckta banan då.

Lilla tyckte att det var lite läskigt och spännande på samma gång. Svansen i vädret och mycket frustande. :)

Hisan var först lite skeptisk till banan men sedan slappnade han av. Något vidare jobb blev det inte utan bara galopp.
I och med att den bara är 200m blir det ju en faslig massa varav för att komma upp i någon sträcka att tala om. Boring sa Hisan.


Iskallt

Nu har kylan slagit till på riktigt. Is överallt. Helgens snöblask har frusit. Blä!

Lilla hade lyckats med att tappa bort sin grimma i hagen idag. Hur i hela friden har hon lyckats? Hagen är ju inte stor alls men den var väck.

Jag trodde att Hisan skulle vara på tårna då han stått mer still i hagen på grund av underlaget men han var bara lite taggad till en början. Sedan riktade han energin rätt och kom snabbt till riktigt härligt jobb. Han är så fin just nu, galet fin.

Det var många andra i ridhuset samtidigt idag och några byggde små hinder med sockerbitar. Jag kunde inte motstå att ploppa över en liten blå planka som de andra hästarna tittade massor på. Hisan kom i jämn galopp mot och fortsatte likadant efteråt. Det blev en bra belöning att få ta ett skutt på slutet.

Det skall fortsätta att vara minus hela veckan. Jag funderar på hur jag skall kunna hitta på något vettigt med Lilla. Att gå ut och gå med henne är förenat med fara för att jag skall dra dit på någon isfläck. Som handhäst blir det bara skritt med risk för att hästarna kommer att halka. Jag klurar på om inte täkta banan kan vara användbar. Men kan jag köra där eller skall jag ta med henne som handhäst...? Jag får klura lite på det helt enkelt.

Fina Lilla och vattenpölar

Hisan är en bra läromästare. Han lär snabbt och enkelt ut diverse bus.

Jag har lärt Hisan att man skall hoppa över vattenpölar och pinnar på marken. Det passar ju bra då han är hopphäst. När Lilla varit med som handhäst har hon snabbt lärt sig av sin läromästare hur man skall hanskas med sådana saker när man är ute. Så nu hoppar hon över pölarna så grasiöst så. Det är ju klart mindre bra om det skulle vara en pöl vatten på travbanan.

Kommer hon i långsam trav går hon igenom, eller hoppar och landar i trav. Kommer hon i lite snabbare trav blir det ett fint hopp och fortsatt galopp. Splendid...

Hon är för söt men det blir ju ingen höjdare det där. Jag skall inte göra för stor sak av det utan bara ta det lugnt genom pölarna så får vi hoppas att hon slutar med tilltaget.

I övrigt var Lilla mycket nöjd med att ha Hisan och Emmy med sig som sällskap idag och uppförde sig än mer exemplariskt än tidigare. Hon travade på och ville själv öka lite vilket hon fick. Hon är galet fin och mycket positiv.

Nu blilr det två dagars paus för hennes del innan vi skall hitta på något igen på onsdag. Vi får se vad det blir då.


Snöoväder

Det har snöat massor idag. Det är dessutom plusgrader så det är riktigt otrevligt och blir bara blött. Dessutom får hästarna klampar under hovarna. Jag avskyr sådant här väder.

Mina hästar har inte snösulor i år. Det har inte varit lönt. Nu skodde jag ju dessutom i måndags, utan, så det är lite dålig timing. Men troligtvis är det borta i morgon. Det regnar nu och är fortfarande plusgrader. Däremot skall det vara kallt hela nästa vecka... vilket är mindre bra.

När jag kom till stallet var stallägarens medryttare på väg ut. Hon hade inget emot att jag hängde på med Lilla i vagn. Det var super att få sällskap.
Lilla tyckte att det var spännade med nytt sällskap dessutom. Hon var lite på innan jag fick fast vagnen helt men så var inte heller sällskapet van vid det där med vagnar och spänna för små svarta tvååringar. ;)

Vi kom iväg väl och Lilla uppförde sig lika fint som vanligt. Hon var pigg och framåt och tyckte att det var kul. Öronen framåt hela tiden.

Det var mycket folk på Flyinge idag och när vi var på väg tillbaka över stora parkeringen var det många som kommenterade hur söt Lilla var. Det värmde i hjärtat kan jag säga. <3

Därefter red jag ett pass i glasridhuset på Hisan.

De märktes på honom att han har stått stilla en massa i hagen idag. Troligtvis på grund av snöklamparna. Det är smart av honom tycker jag men jag fick stå ut med en massa bakutsparkar och en något överladdad Hisan.

Det blev mycket galopp idag för att göra av med energin.

Så snart energinivån var mer normal kunde Hisan slappna av och jobbade helt underbart bra.

Skitväder

Uppehåll hela dagen, fram till att jag skulle köra ut sista mockningskärran innan ridning. Då började det vräka ner isisgt regn.

Jag hade ju bestämt mig för att rida men jag var inte sugen.

Vare sig jag eller Hisan gillade vädret och när vi väl kom fram till ridhuset som ju ligger nära var vi båda blöta och sura.

Turligt nog vände humöret på oss båda och vi kom till rikigt bra jobb.

Jag försökte koncentrera mig på min sits. Cigaretter som skulle släckas, badbollar och krok i naveln. Dessutom försökte jag sitta ner i traven.

Först spände sig Hisan massor och jag studsade. Jag avbröt och började om. För varje gång slappnade han av mer så jag lyckades sitta lite längre för varje gång. Jag vill så gärna lära mig ordentligt. Men det lär ju ta tid, en snabbfix hade varit trevligt. ;)

Tisdagsmys

Idag kom det en mycket glad liten häst springande mot mig när jag kallade i hagen.
Hon har kommit i sakta mak tidigare. Skorna gör henne gott med andra ord. Hoppas nu bara att de sitter och att hon inte blir allt för laddad när vi skall sätta igång och jobba. ;)

Fast det får vänta till helgen.

Jag var inte alls sugen på att rida i kväll men i och med att Hisan vilade igår var det inget snack, rida skulle jag.

I glasridhuset hittade jag lite roliga bommar och annat utlagt så jag passade på att nyttja dem. Jag var dessutom helt själv i ridhuset vilket är härligt.

Det var 4 galoppbommar på block, 2 utlagda bommar med 7 språng mellan och ett litet litet hinder. Variationsmöjligheterna var många och Hisan fick verkligen ta i. Eftersom jag inte skall hoppträna i veckan var detta ett bra substitut.

Jag fokuserade på att räta upp mig i den lätta sitsen i galoppen och använda benen i stället för att bara vinkla överlivet. Det brände bra i lårmusklerna måste jag säga.
För Hisans del låg fokus på att energi och vara framme för skänkel. Jag tycker att jag lyckades bra med det och på slutet hade jag mycket driv och go i honom. Han kändes lösgjord och fin.

Tänk vad lite bommar och grejs på marken kan göra för motivationen. :)

Folkets pris!

Värdens bästa hoppryttare har precis vunnit Jerringpriset, svenska folkets pris. Och han vann det med en överlägset flest antal röster, över 40%. Vilket stöd han har.

Grattis Rolf-Göran Bengtsson!

Detta är stort inte minst för ridsporten och hoppsporten här i Sverigen som genom detta fick ett enormt erkännande.

Härligt och mycket inspirerande!


Skor runt om

Hovslagaren var på besök idag.

Hisan fick nya pjux och Lilla fick skor på bak för första gången.

Hon var snällare att sko fram men bak är alltid lite mer kritiskt.

Inte för att hon var dum direkt men hon ville gärna sitta i knäet på hovslagaren och det var ingen höjdare. Det var lite läskigt när han spikade också.
Till nästa gång får vi öva på att banka lite på hovarna tror jag.

Nu får hon gå själv ytterligare en dag för att känna in sig utan bus sedan får alla tre hästarna vara tillsammans igen. De mår bäst då.

En hel vecka

Nu har jag slarvat igen. Men det är svårt att hinna med allt.

I måndags var det kasst väder.
Hisan fick vila men jag var ute och gick med Lilla. Hon fick nämligen stå på box för att vila upp sig efter Hisans bus med henne i hagen.

I tisdags hann jag med att skritta ut med båda.
Lilla var dock mycket piggelin och roade sig med att hoppa jämfota på bakbenen bredvid Hisan. Han tog det med ro men tyckte att det var lite lustigt och vi slog nästan knut på oss själva innan vi redde ut åt vilket håll alla skulle gå samtidigt.

I onsdags hade jag andra ohästiga aktiviteter så hästarna fick vila. Lilla fick dock gå ut i hagen igen. Men hon får en egen fram till hon har fått skor bak.

I torsdags var det hoppträning som stod på schemat.
Det var ett bra tag sen sist och jag var lite rädd för att Hisan skulle ladda som bara den. Nu blev det inte mycket laddande utan mest en massa sparka bakut.

Vi hoppade en kombination med kryss in, 6,5 meter, räcke, 6,5 meter, oxer. Hindrena höjdes allt eftersom och mot slutet låg de på dryga 1.15.
Jag är väldigt nöjd med min känsla. Hisan var så fin och jag hade ett stort lugn i magen trots att det blev lite högre.

Nu är jag laddad.

I fredags var jag inte alls sugen på ridning så det fick bli vila igen.

Igår var jag på Löberöds hästklinik som hade kundaktiviteter med bland annat hästvisningar. Det var sjukt inspirerande att se fina dressyrekipage.

Efteråt blev det en tur i Vomb. Enbart i skritt och trav denna gången då det hade börjat frysa på i backen.

Idag har jag dels kört Lilla en sväng själv. Hon var så fin. Så positiv och gick fram överallt. Det var mycket frusna pölar och trots att hjulen skar ner i den tunna isen och framkallade diverse ljud rörde hon inte ens ett öra utan var hur cool som helst. Jag älskar verkligen hennes underbara psyke. <3

Därefter red jag Hisan en sväng i ridhuset. Jag försökte ta med mig inspirationen från gårdagen. Men jag blev snabbt varse att i och med att jag har fått upp energin i Hisan igen så kan jag inte sitta på honom på nytt.
Mög! Jag kan ju inte strypa traven bara för att kunna sitta. Då dödar jag ju bjudningen på nytt. Jag har ju jobbat så för att få den åter. Jag måste lära mig hur jag skall sitta så där fint och absorbera rörelsen utan att skumpa...

Långhelg

Jag har varit delvis deckad under helgen. I torsdags var det helt katastof. Efter stallet var jag helt väck.

I fredags uppbådade jag krafter för att ge mig ut i Vombskogen med två vänner. Det var soligt väder, något som vi här nere i Skåne verkligen har suktat efter länge nu.

Hisan var lagom pigg trots ganska mycket vila. Eller kanske lite laddad. Det blev i vart fall en hel del brall då han fick gå sida vid sida med Skuttelin för att inte balla ur.

Turen blev lång och det var härligt att vara ute. Underlaget var perfekt även om det var en hel del vattenpölar längs vägen.

Igår red jag en sväng i ridhuset. Dagen efter en rejäl uteritt med mycket galopp brukar Hisan vara mjuk och fin. Så var han även denna gången.
Nu kunde jag be honom om att ta i lite extra och bli lite snabbare i steget. Han kändes hur fin som hellst, jag skulle ha fått mig filmad. Det hade varit kul att se.
Det bådar i vart fall gott för att kunna klara av mina mål för 2012.

Idag följde Emmy med mig ut och Hisan och Lilla fick gå en lite tur med mycket skritt på de torrare delarna av Flyinge. Det är helt sjukt mycket vatten i ån nu och nästan alla marker är översvämmade.

Jag måste sko Lilla runt om. Hon sliter allt för mycket och nu när hon fick skor fram blev det för stor skillnad. Tills dess får hon ta det lugnt med bus i hagen och minimera springet där. Hisan busar massor med henne nämligen. Bus har jag normalt sett ingen emot så så snart hon fått på skor bak kan de busa bäst de vill.

I morgon är det vanlig vardag igen med stallgöra i mörker...

Förkylt

Det regnade och blåste precis hela dagen idag och lyckades med att få en förkylning som bröt ut med full kraft under dagen.

Så vila för hästarna och soffan för mig hela kvällen.

Igår var jag hästledig med Hisan reds.

Jag satsar i stället på att vara på benen i morgon då det är helgdag och ridning i dagsljus som gäller.

Årets första ridtur

Igår blev det en sväng till ridhuset.

Hisan var lika fin som sist. Jag bestämde mig för att ta tag i högergaloppen och med lite extra tryck blev den också fin. Men den slitter lite längre in.

Idag hade jag tänkt rida ut med båda igen. Jag har valt att låta Lilla vila efter att hon skoddes. Jag ville att hon skulle vänja sig lite vid att ha skor på fötterna innan jag jobbade henne.

Men i stället kom stormen Emil och drog in över oss. Förbaskat också.

Så nu blåser det massor och pisseregnar. Ingen ridning idag med andra ord.

Hästarna var mycket glada att få komma in när jag kom till stallet. Och det känns bra att ha dem inne nu i detta väder måste jag säga.

Summerar 2011 och mål för 2012

Jag brukar alltid summera året som gått.

Förra året bjöd på en massa spännande. Vi har kommit långt jag och Hisan.

Vi har tillsammans placerat oss på flera tävlingar och till och med vunnit vår första 1.10. Vi debuteade dessutom i fälttävlan. Något jag aldrig trodde att jag skulle våga.

Min sits har förbättrats under året. Det ser man även i min lilla kavalkad som jag kommer att bjuda på här i inlägget. Vi har massa kvar, men även om målet är högre ställt måste man glädjas åt de små framgångarna som kommer på vägen.

I dressyren känns det som om det har lossnat massor bara nu här i december. Bjudningen är på gång och formen är stabilare än tidigare. Jag är så nöjd med Hisan.

Men året har inte bara varit uppåt. Jag har trillat av rejält ett par gånger och jag har behövt jobba en massa med mitt självförtroende på nytt för att komma tillbaka. Nu på slutet hade jag hittat tillbaka till en stabil magkänsla när jag hoppade och då kom de efterlängtade placeringarna.

Hisan har ju varit på topp 2011 frånsett sparken i hagen och den där förargliga hovgrejen han hade nu i december.

Lilla har gått från klarhet till klarhet. Hennes ben är inte helt läkt än och det skulle ju kunna dröja. Men inkörningen gick ju super och hon är så underbar att ha med att göra. Följer med på allt och är superpossitiv.
Jag ser fram emot att träna på i vår.

Mina mål för 2012

Lilla skall gå premie. I fall det blir i vår eller i höst är för tidigt att säga. Men prema skall hon. Lite beroende på hur hon verkar kommer planen att kunna ändras.
Mitt drömscenario ser ut så här:
Uppträning och premie i början av juni. Sommarlov för Lilla och sedan kval till hösten. Tvåårslopp är inget jag siktar på.

Hisan och jag skall starta LA med minst 60%. Och vi skall bli stabila på 1.20. Kanske blir det någon mer start i fälttävlan men fokus kommer att ligga på hoppningen.


Nyårsritt

Sista dagen på 2011 bjöd på kyla och hård mark. Så trots att jag hade möjlighet att rida i dagsljus fick det bli i ridhuset.

Hisan var först lite loj så som bara han kan men med hjälp av övergångar blev han superfin.

Varje gång jag tittade till i spegeln gick han precis som jag ville i stabil form med en bjudning som jag inte har hittat i honom tidigare.

Det var en suverän avslutning och det bådar gott inför nästa år.

Idag har det däremot regnat, regnat och regnat lite till. Temperaturen har stigit igen så det är ingen risk för halka.

Men orken att rida och viljan uteblev. Lugn dag med andra ord.

Lilla verkar ha varit orolig i natt och har troligtvis valsat runt lite mer än vad som är bra för henne i boxen. Nästa nyår skall hon få ha tussar i öronen över natten.

RSS 2.0