Dusch

Gårdagens plan var att rida båda. Men naturens krafter ville annorlunda...
 
Jag red iväg i t-shirt då det var ljummet i luften och Lilla skulle gå ett ordentligt pass. Vi hann precis till skogen så det började regna. Då Lilla inte bryr sig så mycket om väder och vind så red vi på. Hur mycket och hur länge kan det regn liksom? Det är väl bara en skur... Faktum är att det kunde regna någon förskräckligt mycket och precis hela ritten, som tog 40 min dessutom. Lagom till när vi saktade av till skritt och nästan var tillbaka höll det upp. Då kan jag meddela att jag inte hade en endaste punkt på min kropp som inte var blöt. Det plaskade till och med inne i skorna... Helt galet. Jag tänkte att ritten i Köpenhamn skulle vara min blötaste ritt i sommar, men detta var snäppet värre. 
 
 
Lilla var däremot jättefin vilket faktiskt gjorde det hela uthärdligt. Hon sprang på pigga ben och ville egentligen springa på bra mycket mer än jag tyckte. Så det blev en mil i tävlingsfart igår.
 
Planen var som sagt att rida båda och solen kom fram när vi kommit tillbaka. Men med alla kläder blöta var det inte att tänka på att bege mig ut på Hisan ens för en kort runda. Jag hade ju inte heller kunnat gissa mig till att det skulle regna så pass mycket så några ombyteskläder som kunde funka i sadeln hade jag inte med mig. 
Hisans träning blev alltså framflyttad till idag. Nya tag och sol utanför fönstret.

Dags för en liten uppdatering

Förra veckan tog min semester slut. Men de sista dagarna innan jobbet kallade så red jag först med kusinen och Lilla ned till en strand där vi gick i och plaskade med hästarna. Hela rundan var kanske knappa två mil.
 
 
Hisan han med att träffa massören Göran också. Han fick omdömet fin i muskulaturen. Roligt!
 
Dagen efter var det Hisans tur att gå samma vända tillsammans med friserhästen som har varit vårt sommarsällskap i hagen. Hisan gick efter lite övertalning ner i vattnet. Han tyckte dock att ridturen var i längsta laget. Han skulle inte bli en bra disanshäst, han begriper liksom inte meningen med uteritter på mer än ungefär en mil.
 
 
Hur som var det ett bra avslut på semestern.
 
 
Nu när det har varit jobb på schemat så har jag praktiserat varannan dagsprincipen. Alltså rider jag bara en häst per kväll. Annars går det inte ihop nu när sträckan att åka till hästarna är längre dessutom. Så här har schemat sett ut:
 
21 Lilla fick gå på tur
22 Båda vilade
23 Red båda
24 Hisan tävlade
25 Lilla gick en mil
26 Hisan gick en mil
27 Lilla gick en mil
28 Hisan gick en kortare runda
29 Båda vilade
 
Tävlingen då. Vi åkte till Ringsjöorten, en av de bästa tävlingsplatserna häromkring enligt mitt tycke. Det var varmt så in i och klasserna innan drog ut på tiden. Jag hade tänkt rida 1m och 1.10 men väntan blev så lång så jag beslutade att bara rida 1m.
 
 
Hisan kändes fin på framhoppningen men på hinder nummer 3 fick jag ett stopp som jag inte riktigt kan förklara. Troligvis tyckte inte Hisan att jag var helt med. Eller så var han off i värmen. Han taggade till som bara den efteråt, men det hjälper ju inte. Vi fick endast 4 fel så det var en snabb runda som vi gjorde. Jag bryter ihop och kommer igen till nästa tävling.

Efter tävling..

... kommer vila. Eller?
 
För Hisans del blev söndagen vilodag. Lilla vilade också och jag åkte med Fredrik för att fixa hö. Betet är på väg att ta slut så vi måste även fodra extra. Trots det måste jag säga att de har hållit sig över förväntan i år. Både Lilla och Hisan har tränats och tävlats och hållit sig ok i hullet. För Lillas del är det egentligen aldrig ett problem. Det är bara Hisan som är svår att hålla i hull.
 
Fint hösilage, kraftfoder och gräs står nu på menyn. Hästarna kommer att gå ute månaden ut.
 
Lilla vilade även igår. Hisan fick gå en väldigt lätt runda i mestadels skritt. Skritt är det som är skönast för min rygg och vissa dagar är det nästan ett måste att få sitta på en Hisan-häst och följa med i rörelserna för att bara mjuka upp.

Fälttävlan - Terrängprovet

Sista dagen och dags för det som är hela anledningen till att jag anmälde mig. Nämligen att få rida tävling på Teds fina terrängbana.
 
Målet med tävlingen var att rida felfritt på hinder och att ha kul. Lyckades jag med min föresats. Jajjamen! Vi hade kul och inte en tvekan på något hinder. Score! Men vi red lite långsamt.. så det slutgiltiga resultatet var ju inte så lysande. Men det var ju inte heller målet med tävlingen. Vi skulle ju genomföra och ha roligt. Efter ryggskada och fotskada är det en vinst för mig att genomföra en fälttävlan med min fina Hisan.
 
Här kommer film från rundan!
 
 
Näst tävling för hans del blir åter på hoppbanan.
 
Lilla har fått luftats idag också. Vi red den korta rundan i frisk trav. Hon har fått vila ett par dagar nu när jag har tävlat med Hisan.

Fälttävlan - Hopprovet

Idag var det hoppning som stod på schemat. Där känner vi oss mer hemma och det var trevligt att få visa att vi är bra på den här delen. Vi nollade så klart!
 
Mot sista hindret blev Hisan förstås lite tittig men inte värre än att han gick att övertala. 
 
Här finns film på härligheten!
 
 
I morgon väntar terräning. Jag har redan gått banan och den ser spännande ut. Det är en hel del hinder som har flyttats sedan jag och Hisan var där och tränade. Ben på är det som gäller i morgon!

Fälttävlan - dressyrprovet

Idag var det dags för den årliga fälttävlansstarten. Vi gör det bara för att det är kul och för att vi kan. Det är fälttävlansvecka på Flyinge och många namnkunninga ryttare är på plats.
 
Idag var det då dressyrprovet som gällde. Vi fick rida på fina Kastanjegården.
Vi är ju som bekant inte så där fantastiskt bra på dressyr. Vi kommer helt enkelt inte överens med grenen, så enkelt är det. Men den ingår i fälttävlan så vi gör vårt bästa. Vi fick väl ett relativt rättvisande resultat i år. Hisan blev sur i övergången mellan mellangalopp och arbetsgalopp och han visade sitt humör genom att sparka bakut. Behöver jag säga att det inte direkt uppskattades av dommaren? Han tog även ett steg bakåt i sista halten. Inte heller det var så särskilt uppskattat.
 
Vi satsar på att göra bättre i nästa gren där vi känner oss mer hemma.
 

Kort uppdatering

I tisdags vilade Hisan och i stället var jag och Lilla på utflykt. Vi red bort till Sövdesjön som lång bra mycket närmare än vad vi först trodde. Lilla fick bada med vatten upp till magen för första gången i hennes liv. Tidigare har hon bara plaskat i vattenpölarna som är vattenhinder i Flyinge. Det är inte så djupt där.
 
 
I onsdags blev det tvärt om. Då vilade Lilla och Hisan fick i stället galoppera på gräsvägarna i skogen. Han var pigg och fin. Det var en bra uppladdning inför fälttävlansdagarna som kommer.

Min semester

Mina semesterplaner i år har varit och är att försöka att planera så lite som möjligt. Det går upp och ner på den fronten. Vissa dagar är hårdplanerade men andra är slappa. Jag har ändå hunnit med massor som jag annars planerar bort så som att till exempel njuta av min balkong och odlingarna som jag har där ute. Det kan tyckas futtigt och tråkigt men normalt sett med jobb och hästar så går dagarna i etthundranittio för mig och tanken med semester är just avkoppling så att batterierna kan laddas inför den kommande hektiska hösten. 
 
Hästarna har ju så klart fått uppmärksamhet och träning även om jag försöker varva ner. Att rida och umgås med mina djur är avkoppling för mig. 
 
Lilla vilade i början av förra veckan men efter tre dagars vila var hon som ett plåster på grinden till hagen så fort jag var ute vid betet. Så onsdagen och torsdagen fick hon komma ut på lite bensträckare vilket gjorde henne nöjd. Hon är i toppenkondis just nu så vila är inget hon prioriterar. Dock är det lite lugnare och kortare turer som gäller just nu. Vi behöver inte ladda på många veckor när. I söndags red vi också ut i lugn takt och upptäckte nya vägar.
 
Hisan har i stället uppladdning inför fälttävlan till den kommande helgen. Det innebar i och för sig vila för honom i tisdags. Men onsdag, torsdag och fredag reds han ut. En av de nya vägarna vi har hittat har ett par stockar liggande som bara skriker hoppa mig när man rider ditåt. Så Hisan och jag har skuttat lite fint när vi ändå skulle förbi där. 
Igår blev det ett "dressyrpass" i skogen som innebar samling i alla gångarter. 

Fun in the sun

I söndags gjorde inte jag många knop. Hästarna vilade och jag hade träningsvärk som hette duga. Det gick knappt ens att tänka tanken att rida och bara en så simpel sak som att gå ner för en trappa var komplicerat. När man vet att det beror på träningsvärk är det ändå ok, det gå över.
 
Men igår var det full fart på mig igen. Jag hade planerat in en terrängträning med Hisan. Vi begav oss till Revinge där jag red för Ted.
 
Hisan var glad och hoppade fint. Kanske behöver vi skruva upp tempot mellan hindren på den kommande tävlingen som jag har anmält till. Men i övrigt så kändes det bara super.
 
 
Lilla har helvila veckan ut. Men jag har på känn att hon kommer att känna sig uttråkad långt innan dess. Söta hästen.
 
Några lärdomar från helgens tävling har jag dessutom gjort, förutom träningsvärken då... Jag måste ha med mig fler ombyten till mig. Ett per sträcka jag rider är rimligt. För som det regnade i Köpenhamn, och jag hade ju en väldigt regnig ritt i Halmstad också tidigare i år. Men jag tror att jag blev blötare nu. Så fler regnjackor och ridtajts skall införskaffas.
 
Lillas utrustning höll däremot måttet. Nya schabrak varje sträcka och byte av benskydd till rena och torra.

På andra sidan sundet

Lördag morgon var det uppstigning ännu tidigare som gällde. Klockan 4 ringde klockan, allt för att vi skulle hinna i tid till tävlingens Köpenhamn.
 
 
Så över bron begav vi oss med Lilla på släp. Det blev hennes tredje resa över sundet. Vi kom fram i tid och kunde veterinärbesiktiga i lugn och ro. Lilla hade låg puls 40 innan start. 
 
 
Lagon till när starten gick öppnade sig himlen. Vi avverkade de första 3,8 milen i hällregn. Jag tror inte att det fanns ett endaste ställe på min kropp där jag var torr trots regnjacka och rainlegs... Det regnade dessutom så mycket att banan vi red på blev vattensjuk och slirig... Mindre bra, men distansritt innebär ju bland annat att man får anpassa sig till de förhållanden som råder under tävlingen. 
 
Vi tog det väldigt lugnt första rundan. Gpsen sa att vi red på 11,5km/h på ett ungefär. Det är väldigt långsamt. Men underlaget medgav inte så väldigt mycket mer, vinröd ändå på ordentligt på slutet när det blev bättre.
 
 
Andra rundan som var på 2,5 mil red vi på i ett mer lämpligt tempo för tävlingen.  Det hade slutat regna och det torkade upp allteftersom vi red. Men vissa ställen var ändå väldigt kladdiga och sliriga. 
 
Till sista rundan var det skritt som gällde på vissa ställen. Slingorna gick på samma ställen och vi visste var det var kladdigt och var man kunde rida på. Lilla hade väldigt pigga ben hela ritten igenom trots leran.
 
 
På upploppet lyckades vi dessutom stick nosen före över mållinjen!
 
Efter väntan på prisutdelning och att vi dessutom sprungit upp på volt för veterinärerna för klassens best condition utmärkelse så blev det prisutdelning. Lilla tog hem båda priserna!!
 
 
Jag är så stolt över min lilla svarta häst! Hon är så värld att få vinna en tävling! Och jag är extremt nöjd med att ta hem best condition på första tävlingen över 80km. Hon kändes helt galet fin så hon förtjänade det verkligen. 
 
 

Vilken vecka!

I tisdags fick Hisan åka till Flyinge igen. Han skulle visa upp sig för veterinären innan deltagande i Wuec. Dessutom skulle han visa upp sig på banorna där han sedan skulle tävla för den tekniske delegaten. Så efter jobbet åkte jag i ilfart ner och hämtade honom. 
 
Han fick sedan gå några varv på Kastanjegården och avslutade med ett fåtal språng i hinderhagen.
 
 
Lilla joggade med min medhjälpare. Hon fick ett nytt träns som skulle invigas på riktigt på kommande tävling.
 
 
 
På onsdagen blev det en riktigt tidig morgon för att hämta Hisan och förbereda honom med knoppa i manen inför dressyrframträdandet. 
 
 
När jag visade honom var han riktigt fin och showig. Med deltagarna var han något tjurig. Så kan det vara med Mr Häst. Sista ryttaren som red verkade passa Mr Häst bäst... Han kan minsann ha åsikter den...
 
Lilla vilade och laddade.
 
Torsdagen var en mellandag för Hisan med vila. Jag la krutet på persedelvård åt båda hästarna. Lilla joggade lite hemma för att få sträcka lite på benen. Hon testade sitt träns och kändes superfin.
 
Fredagen var hoppdag för Hisan. Upp tidigt igen för mig. Jag var helt galet nervös inför att visa honom. Mina nerver säger jag bara. Men jag borde inte ha bekymrat mig. Han hoppade fint och jag är nöjd med att jag kunde bita ihop och hoppa lite högre än vad jag var bekväm med för tillfället inför publik. 
 
 
Hans ritter är jag mycket nöjd med. Han hoppade fint och ur hans perspektiv var det tre mycket bra rundor. 
 
Lilla fick vila och bli fixad inför lördagens start. 
 

RSS 2.0