Funderingar

Det rullar på ute hos Hisan. Han blir bättre och bättre varje dag. Såret läker och jag har behandlat det varje dag under helgen med Biolight. Han är nu ohalt och idag har jag varit ute och gått med honom i ca 30 minuter. Jag hinner dock med lite dåligt och är helt slut efter en sådan promenad. Hisan sköter sig och är konstigt nog lätthandterlig vilan till trots.
Jag funderar på att sitta på i morgon för att lättare hänga med i skritten... hm... jag får nog ta tag i min form också men efter förra veckans sjukdom är det lite kvar tills flåset är på top.

Igår var jag förutom i Hisans stall inne på Jägers. Jag började morgonen med en ritt på den Svarte kungen. Han var stel efter fredagens snabbjobb och mina hjälper gick inte igenom. Lite känning hade han nog i ländryggen. Dock är han alltid possitiv ändå.

Efteråt kom Annette in med Knodden och Blixtra. De fick gå tillsammans på stora banan. Blixtra är häftig. Hon är mycket mogen sina två år till trots och visade Knodden hur man skulle bete sig när man var där inne. Lite långsamt gick det i hennes smak men annars skulle inte herr Knodd kunna hålla jämna steg.

Idag har jag dessutom hämtat hem Lena från betet. Hon showade när hon släpptes ihop med de andra damerna hos Annette. Sommarbetet har gjort henne gott. Hon är nu fin i hull och jämn i musklingen över baken. Steget hennes har också blivit markant bättre.

Malins Morgan åkte sedan med oss till Vensville där han skall bo framöver.

Jag har börjat fundera lite på hur jag skall göra med mina hästar. Jag vill ju samla dem på samma ställe men det är inte så lätt att hitta ett ställe än som uppfyller alla mina önskningar... eller det som behövs för hästarna nu är inte samma som kommer att behövas sedan med ridbana/travbana etc. Det är svårt, jag har höga krav. Sedan är det det där med resorna... jag åker fruktansvärt mycket mellan alla stall. Vissa dagar blir jag galen på det och känner mig splittrad. Det är därför jag vill samla hästarna.

En variant är att ha båda hästarna hos Annette. Det hade varit superkul men hennes gård är ute på försäljning och därför ligger jag lågt med en sådan lösning. Det lutar åt att det blir en lösning åt det hållet ändå till slut men kanske inte på den platsen där hon är idag. Det återstår att se.
Jag saknar att ha Hisan hos Jan. Han mådde bra där. Han var mer stabil i psyket och fick gå av sig allt bus i Jans stora hagar men det fungerade ju inte, och rent ridmässigt har jag ju det bättre nu.
Nu har jag dessutom nästan alla mina vänner som har ridhästar samlade på Vensville. Dit har jag ju sagt att jag inte vill flytta tillbaka Hisan eftersom han fick sandkoliken där men gemenskap är ju också trevligt och viktigt under mörka vinterkvällar. Och det är billigt och jag kan nästan se stallet här hemifrån. Tänk vilken skilnad om man kan cykla... framför allt för min plånbok.
Jag funderer allvarligt på att börja med att säga upp Hisans box i morgon i alla fall. Jag har tre månaders uppsägningstid på Rusthållaregården så det är nog där jag skall börja. Stallplats på något annat ställe hittar jag nog...

Sårvård

Hästlivet blir lätt lite trist och tråkigt när det är sårvård som står på schemat.

Morgonen startade i stallet med Biolighten i högsta hugg. Hisan blev lyst och sedan tvättade jag av honom innan han fick hippotrim och sedan gå ut. Allt medicinerande i år har i vart fall lett till något possitivt. Hisan har slutat bråka när han får spruta i munnen... Han vet att han får äta det ändå till slut även om han proteserar.

Efter jobbet åkte jag ut igen och svullnaden har krymt till mindre än hälften. Den där makapären stiger helt klart till graden häsftig manick i min bok. Jag lekte därför lite till med den på såret och på de gamla inkarna som inte rikigt vill försvinna. Den kan ju lixom inte skada så varför inte.
Såret blev nu mer grundligt tvättat och Hisan fick mer medicin. Det kom var ur det nu men han lät mig spola ur det med spruta efter lite övertalning.

Händelserik dag så det förslår. Bättre blir det i morgon när jag skall både rida och köra inne på Jägersro.

Vetrinär och biolight

Idag åkte jag tidigare från jobbet för att möta upp med vetrinären hos Hisan. Jag ville ha tvätt på såret och eftersom jag inte kan fixa sådant själv så lätt eftersom min kära Hisan slås så är det bara droger som gäller.

När jag kom ut i hagen möttes jag av ett bauta ben. Hela underarmen hade svullnat upp något kopiöst. Det såg het groteskt ut och det var inte så jag lämnade honom igår utan detta har uppkommit i hagen.

Vetrinären kom och undersökte och drogade och hade sig... Hisan var inte så lite sur utan viftade med bakbenen trots den höga dosen lugnande som han hade fått.
Nu blev det ändå tvättat och sondat... hela två-tre centimeter kunde hn föra in sonden... inte konstigt att det gjorde ont. Såret blev sedan spolat och sprutat med salva... sedan fick han både metacam och hippotrim intravenöst. Jag skall forsätta med att ge honom det i munnen i 5 dagar... morgon och kväll... jippi. NOT

Därefter åkte jag in till Jägers för att rida lite på Sir Remington. Den fina hingsten tyckte det var kul att komma ut under sadel och var på ett strålande humör. Vi höll oss till skritt och han jobbade fint. LIte motstånd vid bogen in i höger varv, annars utan bekymmer. Han skall starta igen nästa lördag och då på hemmaplan. Jag kommer att stå på publikplats då!

Jag fick även låna en grej av Uffe som heter Biolight. Den ser ut som en blandning av ett strykjärn och en handdamsugare ungefär och säder ut IR-ljus. Den skall bland annat kunna stimulsera sårläkning så den skall nu testas och upp till bevis. Hisan var lite tveksam till den först men slapnade sedan av och tog emot behandlingen utan knussel. Det skall bli spännade att se om det har gått ner något till i morgon bitti.

Av och på

Lite så är det med allt just nu...

Jag bestämde mig för att köpa sadeln igår i vart fall.. detta bör räknas in bland på grejerna. Planen var att prova den igen och att Lindah skulle hjälpa mig att titta. Nu blev det inte så. Dels för att tiden rann iväg och dels för att min kära häst hade lyckats med att skaffa sig ett två centimeter långt och konformat sår mellan armbåge och framknä på vänster fram. Pipiga lät mig sin vana trogen inte tvätta det ordenligt. Han hade dock ingen feber och åt med god aptit igår. Jag pratade med veterinär igår kväll och vi beslöt att vänta till idag... rapporten från stallet säger att han var rejält vinglig och ville inte gå fram alls ut till hagen. Jag väntar nu på tid från veterinären.

Det var den tävlingen på lördag det...

Varför blev då tiden knapp igår? Jo...

Först var jag ute hos Jan och körde Karin. Instruktionen var att köra så långsamt det gick och jag lyckades faktiskt hitta "av-knappen" på henne. Vi kunde göra intervaller i 35... och hör här... det var MED sällskap i bredd!!! Det tar sig. Hon var som vanligt fin och det är så kul att köra henne.

Sedan bar det av till Annette och vidare till Slätteröd. Jag skulle få köra Blixtra. Hon är två och har precis gått sitt premielopp. Det är kul att få köra flera hästar och Annettes är så behagliga. Man får genast en mjuk kontakt med dem och de svarar för minsta lilla. Blixtra var taggad och hon gick mot Knodden. Knodden hade fullt upp att hålla jämna steg med den lilla madammen som med sitt effektiva steg snabbt lägger mark undersig.

Sedan var det ett snabbt besök hos min Lilla Lena. Det var ett tag sedan jag var hos henne och när jag ropade kom hon springade i en bländande trav. Hon är så go. På söndag flyttar Morgan och då kommer Lena att få komma tillbaka till gården. Jag skall då försöka lägga mer tid på henne. Mycket rykt och promenader skall det bli i höst.

Velig

Jag brukar aldrig vara velig... igår provade jag ytterligare en ny dressyrsadel. Denna gången var det en 18-tummare alltså en rejäl sadel.
Jag uppfattade att jag satt bättre i denna... Hisan gick bra och han satte mig på rejält prov... han visade nämligen hur vig han var och att det var superkul att kasta sig handlöst åt olika håll. Allt av glädje... varför är jag då velig? Jo, jag undrar om sadeln ligger helt rätt på Hisan...
Svettfläckarna på schabraket visade att den låg an där den skulle men jag undrar om den inte är lite vid. Nog för att Hisan inte är optimalt musklad just nu och jag skulle vilja ha mer musklig runt manken. Har jag en sadel som ligger för tajt där borde det vara svårt för honom att bygga muskler också. Eller tänker jag helt fel nu?
Hoppsadeln låg ungefär sådär när jag köpte den. Jag hade till och med fårskin under och då var Hisan inte mer än en liten räka. Nu ligger den utan utfylnad och jag funderar på att bredda sadeln. Att byta ut hoppsadeln finns inte riktigt på kartan.
Vad jag mer kan säga är att det skav som Hisan fick på manken när jag var bortrest läker på och gick inte upp igår trots att jag tyckte att sadeln kanske var för vid.
Jag testade fatksikt att stoppa under fårskinnet för att se men det såg inte klokt ut och Hisan gjorde stora grimascher bara han stor på stallgången utan spänd sadelgjord. Jag skall bestämma mig under dagen.

Vad gjorde vi då igår.
Jag åkte och lämnade den sadel jag hade lånat först i Malmö och åkte och lånade denna andra i Gärdslöv. Sedan bar det av till Torns för avdelningsträning.

Vi har inte ridit i grupp på detta sätt sedan tidigt i våras. Hisan tycker att det är latjo och parades denna gången ihop med en fux som såg ut precis som Figge. Jag rikigt kände att Hisna tittade till men nä, det var inte den gamle polaren.
Hisans bus kommer i olika möten... till exempel när vi möts för att rida i par på medellinjen eller det roligaste snett igenom med möte i mellan trav... iiii.
Man känner hur Hisan laddar för att sedan slänga sig iväg i brall från den mötande hästen. Japp, kul. Eller inte... Där satt jag i ny sadel... dessutom dressyrsadel med en busig häst mellan benen. Jag lyckades hålla mig kvar trots att stigbyglarna flög åt alla håll... ett stort plus för sadeln alltså.

Tredje rundan med samma dressyrprogram hade Hisan kunnat komma till sans och gjorde det han skulle utan bock, pip och skutt. Det är tävling på lördag... hi hi... vi får se hur det går. Då skall vi dessutom visa honom för hand vilket vi tränade lite på också och sedan hoppa en banan på en meter.

Operation ny dressyrsadel

Operation ny dressyrsadel har nu startat. Idag hade en Passier Grand Gilbert lånats hem. En fin sadel och eftersom jag formligen älskar min hoppsadel trodde jag att jag skulle älska denna.. det gjorde jag inte. Den var fruktansvärd. Jag satt lixom ovanpå och min sits blev katastrof. Stolsitsen allan kallade Lindah den för. Tanken är ju att sadeln skall främja sitsen och det är anledningen till att jag byter.

Det var inte sadeln med stort S och den kommer att lämnas tillbaka i morgon. I stället skall jag satsa på något annat märke.

Sökandet fortsätter.

Sjuk

Det är inga hästar som är sjuka denna gången utan jag... och tur är väl det på sätt och vis.

Jag pallade mig ut till stallet på eftermiddagen då jag började känna mig lite piggare... den orken tog dock snart slut.

Efter att ha mockat en box och tagit in tre hästar och fodrat dessa är jag helt slut. Någon ridning blev det därför inte.

Jag hoppas på att må lite bättre i morgon. Jag har nämligen ringt på en annons för en ny dressyrsadel... det skall bli spännade och mycket roligt att få prova denna....

Nu bäddar jag ner mig och käkar vitlök för att vara fit for fight i morgon.

Fredag och lördag

Dålig uppdatering av mig igen... Jag har åkt på något elakt virus så just nu gör jag inte många knop.

I fredags följde Lindah med mig ut till stallet för att hålla lektion. Denna gången startade vi med att hon red. Det var mycket intressant för mig. Hon hjälpte mig genom att rida Hisan enligt Kyras ABC.

A: Start och stop skall fungera
B: Svänga skall fungera
C: Flytta sig undan för hjälperna skall fungera.

Sedan fick jag sitta upp och känna på resultatet.
Det här med start och stop syftade till att få Hisan mer elektrisk för skänklarna och mer självgående. Skänkel betyder framåt och en reaktion skall ske omedelbart.
Jag har nog mer suttit och småskänklat hela tiden vilket har gjort att Hisan har struntat i det helt. Nu skulle jag i stället hålla skänklarna ifrån honom och endast använda dem när ja ville något. Detta låter väldigt elementärt men det finns mycket saker som jag gör när jag rider som jag är så att säga omedveten om. Det som Lindah hjälper mig med är att öka min medvetenhet i ridningen och då framför allt vad jag gör med min kropp. Undan för undan när jag gör rätt kommer också resultaten. Jag har en helt annan Hisan idag än när jag började rida för henne.

Vidare skulle han svänga utan att lixom ramla runt i svängen. När fick han svänga med huvudet först och därefter följa med med bogen. Slutligen skulle detta kombineras med att gå undan för innerskänkeln. Nästa steg blir att få honom att inte flyta iväg med ytterbogen i detta läget men där är vi inte än.

Vi gjorde även tempoökningar/minskningar för att befästa det där med start och stop. Hisan gjorde många fina ökningar som tyvärr inte fastnade på film. Jag bjuder på ökning i alla fall.

 

Vi kom även fram till att det tvådelade bett som Hisan har idag inte är en hitt. Han vågar inte gå fram till bettet som det är idag och ett mjukare syntetbett kanke kan falla honom mer i smaken. Vad man då skall kunna rida honom på om det blir tal om dressyr har jag ingen aning om.

Jag har även bestämt mig för att dresyrsadeln skall bytas ut. Jag gillar den inte och rider nästa aldrig i den. En teori är att jag skall ha en sadel med smalare midja. Jag gillar ju min hoppsadel skarpt och funderar därför på att köpa en dressyrsadel av samma märke. In nuvarande sadel åker därmed ut på annons omedelbums.

I går började jag med att åka in till Jägers. Jag skulle hjälpa Annette med träningen av Blixtra genom att köra Håvard. Inte mig emot det är superkul att köra. Blixtra gjorde ett superjobb på 1600 meter då hon gick väl under 30. Det är roligt att se hur hon utveckals för det gå framåt med stormsteg för varje träning.

På eftermiddagen red jag Hisan efter att ha vilat lite. Fredrik har ju smittat mig och jag kände redan av förkylingen igår.
Jag var ute på en mindre tur på Revinge med mina stallkamrater. Det var superkul för Hisan att få sällskap. Han blev dock lite väl pigg i traven och vi fick snabbt växla upp till galopp och rida före de andra för att han inte skulle få en flipp. När det väl blev tal om galopp höll han sig i skinnet. Jag hade som i ett led av mindre smarta beslut som Ulrika tar skafft mig ett Nova-bett som jag skulle testa. Det var inte alls osmart men när jag provar bett åker nosgrimman av och nytt bett + utan nosgrimma kombinerat med galopp på heden är kanske inte att rekomendera. Nu funkade det super ändå och jag behövde inte ta i honom en enda gång så jag är nöjd. Inget gapande från Hisans sida så det verkar som om han tycker att det är ok. Han får ha det ett tag i varje fall tills jag har funderat vidare och eventuellt fått tag på ett sådant  här

Avvaktande

Jag hade ett samtal med "min" veterinär uppe på Helsingborgsdjursjukhus på onsdagsmorgonen. Jag ville veta hur lång inkubationstiden på kvarka är för att ha någon sorts ram att gå efter. 3-14 dagar sa han och stall i karantän brukar friskförklaras efter 10 dagar utan symtom. Så jag håller mig avvaktande och hoppas att vi får någon sorts information.

Massören ombokades i onsdags men Hisan fick vila ändå som tidigare planerat. För säkerhets skull har jag tempat varje dag men inte minsta tillstymmelse till feber. Dock tycker jag att lymfkörteln är på väg att bli större igen. Jag befarar att jag måste operera honom. Jag lär veta i nästa vecka. Tills vidare rider jag på hemma men låter honom inte lämna gården.

I torsdags stod det hindet framme i padocken... och det kliade i hoppnerven. De stod längs med medellinjen tre stycken som upplagt för att rida en åtta. Vidare fanns det två galoppbommar med ett gigantiskt långt avstånd mellan. Det gick att trycka in både sju och nio språng. Dock föredrar jag att det är ca 5 språng lite fram och sju tillbaka när jag rider bommar men latmasken i mig slog till så jag orkade inte ändra.
Jag red på en volt och försökte håll amig på ett förutbestämt spår mellan skutten (hindren låg på ca 50... orkade inte ändra det heller). Det gick bra till min kompis kallade in sina hästar i hagen bredvid... då for Hisan iväg och det var lögn att få honom till att koncentrera sig på uppgiften efteråt... Så här gör han aldrig när jag är iväg och tränar och tävlar men det händer hemma vid... för lågt och för tråkigt kanske...

Det blev heller ingen ridning på Jägersro. Sir Remington springer V75 på Mantorp på lördag. Jag vill inte råka smitta honom så jag håller mig borta och kommer i stället hålla tummarna framför ATG live på datorn när loppet går.

Hus i helsike

Ulrika är arg!

Nu är snart måttet rågat.

Men jag ahr skrivit ett långt e-mail och skickat till alla berörda så nu lär det inte blir roligt i stallet när jag kommer dit. Det går inte att bara bita ihop och sura för det tar bara en massa energi som jag behöver till annat.

För att ta det kort så kom en av islänningarna in i stallet i söndags med förmodad feber... hallå!! Sedan sas det att febern berodde på en sårskada och det kanske är så.
Nu igår kom dock ett larm om att en av sommargästerna har fått så kallad kastad kvarka och har avlivats. Sommarhästen åkte från gården runt månadsskiftet men ändå. Där kommer ju verkligen vikten fram av att inte sätta in sjuka hästar i ett friskt stall... nu har vi alltså inte karantän då preliminära provsvar för den avlivade hästen var negativa men vi bör vara försiktiga. Alltså jag blir knäpp på vad dålig koll det är i stallet... vidare så medicinerades hästen med något... vi visste inte vilket. Det visade sig vara metacam. Varför i hela friden kan man inte informera och ha sunt förnuft för.
Jag kanske borde leta nytt stall efter detta... ledingen som är idag och jag kommer ändå inte överens.

Ridning blev det igår också. Jag red i dressyrsadeln och det vore väl synd att säga att det gick bra. Jag upplever det som att jag rider illa i den sadeln. Dessutom hade jag fortfarande träningsverk i musklerna runt bäckenet. Idag blir det vila för Hisans del och massören skulle ha kommit, vilket vi fick ställa in... se ovan.

Jag hann med att köra tvååringen i min nya vagn hos Jan. Det gick super och den var bekväm. Jag har även köpt en sele idag... ;)
Tvååringen var pigg som tusan och sprang fint ner till 32 tid. En intervall blev det dock galopp som jag tar på mig. Jag drev lite plumt in i svängen.
Han lägger huvudet på sned åt vänster när man skall vända honom åt höger så att han blir grymt svårstyrd.

Lite lugnare är jag nu när jag har skrivit av mig på två ställen.

/Ulrika den felfria!

Har blivit med vagn

Men jag saknar både sele och körbar häst... en tvååring skall dock få gå mellan skaklarna i morgon så att jag får provåka den fina vagnen. =)

Min planering blev lite si och så idag... jag hann med hälften. Anledningen är ovan namnda vagn. Jag hann således inte ut till lilla Lena. Jag kommer dock att åka dit i morgon.

Emmy följde med ut till Hisan. Han kändes mycket fin idag och jag tänkte mycket på mitt bäckens placering... och attans vad ont jag hade i musklerna däromkring... träningsverk som heter duga.
Jag fick mer bjudning i Hisan och gjorde som jag blev tillsagd igår att snarare inte försöka driva med överlivet... eller jag försökte i alla fall. Det är ju det där med kroppsuppfattningen. Jag tror att jag gör något men så blir det ett annat... Känslan var i vart fall en mer följsam häst och mer bjudning... mindre tjafs i munnen dessutom. Forsätter vi bara på denna linjen blir det super.

Emmy red lite också. Hennes Figge har tyvärr varit konvalesent hela sommaren så hon har inte kunnat rida. Det tar dock fort på både muskler och ork när man är i från det och man blir fort varse vilka muskler som behövs för att rida... Hisan skötte sig fint.

Hela helgen

I fredags blev det ritt på Revinge för Hisans del efter att jag hade tagit igen mig efter jobbveckan.

Det var kanske inte en av mina smartaste idéer att försöka skritta på fältet... men sedan när är jag känd för smarta idéer... I vart fall gick det bra till en början och inte förrän vi hade kommit ut en bit på fältet började Hisan ömsom lätta bak och ömsom fram... Jag anade en analkade konflikt och hoppade av. I stället gjorde jag en övning från marken som jag gjort med Lindah, den går ut på att man skall "tömköra" och försöka få hästen att bjuda fram till handen. Det gik utmärkt och bjudningen ifann sig bra mycket bättre än på ridbanan. Hem kom vi tillsammans i alla fall.
Kvällen avslutades med Titiyo i Malmö.

Lördagen gick i Jägersros tecken. Jag fick erbjudandet om att köra utbildningslopp med Kronoborgs Karin efter att hon hade missat sin start i Danmark kvällen innan.
Det är alltid kul att köra och jag känner ju hästen.
Jan gav mig följande order för värmingen som ja, kanske inte följdes... Kör så sakta det går, kanske 40 och släpp sista 500 så du känner vinddraget i ögonen... Resultatet blev första 500 i 30, näste 500 i 20 och sedan gick det bara än snabbare...
Själva loppet gick finfint... jag hade spår 4 och Karin var snäll att volta... sälva loppet gick i lite mer moderat tempo med 25 första 500, och 22 1000 och sedan 16 på upploppet. Jag tror inte rikigt att det var så det var tänkt att det skulle köras men kul var det, och först över mållinjen var vi också.
Därefter hjälpte jag Annette att värma Blixtra med Håvard... som sagt, det är kul att köra och Håvard är fullt reglerbar. Dessutom är han en tiger när han går mot Blixtra.
Blixtra gjorde sedan ett fint godkänt premielopp så värmingen måste ha varit godkänd.

Jag var ute och luftade mina tävlingsfärger och oj vad mobbad jag blev. Jag gillar faktiskt ljusrosa... och brunt. Det är fina färger... :( Jackan är visserligen hemsydd men så ful är det väl inte... lite kort kanske när man sitter i sulky men den är ju sydd för monté.

I vilket fall blev det en tur på Sir Remington som var på strålande humör trots regnet. Det är fortsatt fin form på honom. Vi hade ett litet missförstånd angående bogen in åt höger men så snart vi enades om vad jag menade gick det bra.

Idag har Lindah varit med mig ut till Hisan. Han känns super nu igen så vilan har nog gjort honom gott. Dagens övning gick ut på att få mig att vrida bäckenet rätt... jag gör nämligen tvärt om mot vad jag tror... jag tror att jag skjuter fram inner höft men när jag tittar ner på mig själv gör jag tvärt om... mycket frustrerande... När jag gjorde rätt svarade Hisan direkt även om det kändes bakvänt för mig.
Vi galopperade även och vände tvärt i språnget. Vi gjorde även fina ökningar och minskningar. Jag måste jobba massor mer med detta. Både vändningarna och ökningarna/minskningarna.
Denna övningen var mycket nyttig för mig och jag var helt slut efteråt.

Vild och vacker

Den vackra svarta...

Foto Malin Brånemo


Jägersro - Blentarp - Torna Hällestad

Eller en helt vanlig torsdag...

Sir Remington blev riden efter jobbet. Det kändes som en befrielse att komma ut till hästarna idag efter arbetsdagen. Det har varit en minst sagtspäckad dag idag också. Fortsätter det i den här takten kommer jag snart att vara helt slut på riktigt.

I vart fall var Sir Remington i sitt esse. Han var som en formbar lerklump och gjorde precis allt som jag bad om. Underbart. Han skall ha ridhästskydd på bakbenen när jag rider framöver... han går tajt med bakbenen när han går i en djupare form. Han tog med andra ord sin V75 final bra och formen är fortfarande på topp. Nästa helg startar han på Mantorp. Jag håller tummarna för ett bra språr. Då blir han farlig.

Därefter åkte jag ut till Annette, här blev det dock lite mindre häst och destu mer prat om hästar.

Slutligen blev det Hisans tur. Det blev vila för honom idag trots att jag hade sagt annat igår. Nu blev det rykt och linimentering. I morgon blir det dock ridning i skritt för hans del... ingen pardon där.

Ända till skymingen

Efter en minst sagt fullspäckad dag på jobbet åkte jag ut till Jan. Eller det var en sanning med modifikation. Jag åkte först ut oc vände i Hisans stall. Jag hade glömt hjälmen och passade på att ta med mig däcken till bilen.

Hos Jan körde jag Görans tvååring. Premielopet kommer allt närmare för hans del. Från att inte ha sprungit självmat går han nu utan drivning ner till 35 fart och han tycker att det är roligt. Denna gången hade han med sig sin syster i träningen. Hon är däremot inte alls lika självgående och brukar inte allvar.

Efter körningen blev det däckbyte. Jag fick som vanligt bra hjälp av Jan till det... har man varit däckhandlare så kan man däck. Så nu kör jag lagligt igen. Nya vinterdäck är desutom bestälda till bilen.

Sist var det Hisans tur. Och vid detta laget började det skymma. Dagens plan var skritt och det blev den korta turen i Skrylle. Hisan skrittade på fint med långa kliv och uppförde sig super. Nästa pass skall bli lite mer krävande för hans del.

Lugn dag

Hisan har vilat idag också. Emmy var med ut till stallet och hälsade på.

Hisan blev insmord med arnika och benen böjdes som i lördags. Ingen reaktion alls idag.

Vi var även hos Lena och hälsade på. Hon var på rikigt myshumör och ville vara nära.

I morgon blir det skritt för Hisan.

Laser

Efterjobbet idag åkte Hisan med oss hem till Annette. Där fick han laser behandling av båda bak knäna. Min förhoppning är att han om han tar det lite lugnt denna veckan inte skall behöva ha mer än den känningen som han hade i går.

I vårt fall verkade han tycka att utflykten var kul och såg märkbart nöjd ut med att få en rejäl rykt av Fredrik och sedan bli insmord med arnika av mig.

Förutom lastade Fredrik Hisan två gånger igår... jag måste säga att jag är impad av båda. Fredrik eftersom han gjorde det och Hisan för att han gick in även om den som höll i repet inte riktigt visste vad han gjorde. ;)

Kaninen och katten var sedan ute i band så jag har faktiskt hunnit med nästa alla mina djur i kväll. Ninis verkar helt ok i sitt ben igen. Tålig sak den där kaninen.

Bottennapp

Idag har verkligen det mesta blivit tokigt från början till slut.

Jag kom upp i tid och skulle precis iväg till morgon fodringen. När jag öppnade dörren möttes jag av kaninen utanför. Nu hör det till att han bor på balkongen en våning upp... Snacka om att jag blv chockad. Han verkade ha tagit sin luft färd bra och har kommit undan med bara en stukad tass men skit alltså... kaniner kan inte flyga.

Jag kom iväg, slog på Hisans tappsko och lät honom gå ut en sväng för att rasta av sig innan förberedelserna satte igång.

Vi kom iväg i god tid och kom fram i precis rätt tid för att gå banan.

På framridningen kändes Hisan fin men inte riktigt som vanligt. Han bjöd men ändå inte. Jag fick rida som en gnu för att få rätt enerig i honom. Nog för att han kräver ridning men inte så här mycket.

Väl inne på banna i 1.10 kändes han fin de första två hindren och sedan tog det stopp. Jag var inte med och han tappade därför galoppen. Och så fick vi stopp.

Inför andra klassen så red jag fram med än mer tryck och han kändes fin. Hoppade bra på framhoppningen fast vi kom nära. Inne på banan tog det dock slut på första hindret trots att jag hade bra tryck i honom. Han liksom vara sprang fort utan bjudning.

Lindah som var med som hästskötare kommenterade att han avlastade sitt högra bakben lite och vid närmare koll visade det sig att han faktiskt har lite ont där. Han är ju av den pipiga sorten så att bara böja ihop benet visade att han tyckte det var obehagligt.

Att klasserna gick dåligt gör inget. Det kommer flera. Det är däremot lite sämre med en markering på höger bak. Nu kommer han att få rehabilitering i skritt ett par dagar och blir det värre väntar Hbg.

Jag har ju vekligen inte gjort någon kalas uppladdning heller i och med att jag har varit borta men hoppningen i onsdags gick så pass bra att jag trodde att vi skulle vara i form.

Nog deppat, nya tag så kommer vi igen.


Final i silverdivitionen

Fredagen ängnades åt helt hästfria aktiviteter. Jag följde med kretsen bakom Sir Remington upp till Stockholm för att se honom springa finalen i silverdivitionen på Solvalla.
Fredags kvällen vegs åt trevligt resaurang besök och jag passade på att träffa Annika.

Lördagen däremot gick lite mer i hästens tecken även om jag inte gjorde mer än att klappa lite på den fina hästen. Ibland måste man ju faktiskt ta det lite lugnt också.
Förmiddagens aktiviteter bestod av titt i diverse affärer i stan och så en god lunch med Sushi på Östermalm. Efter lunch åkte jag och Annika ut till Valla och lyckades med konststycket att köra rejält vilse och hamna i Vällingby... det är ju också intressant på sätt och vis. Vi kom fram tillslut i god tid och fick se loppet.

Sir Remingtion hade fåt det tråkiga spåret nr 12 lottat till sig. Det var synd för han var i kalasbra form och gjorde ett superlopp trots de dåliga förutsättningarna. Resultatet för hans del blev en 5:e plats och en putsning av sitt rekord ner till 1.12.6.

I morgon väntar hopptävling för Hisan. Enligt de rapporter jag har fått har han tappat en framsko... han var ju nyskodd i onsdags... suck.
Därför spenderades lördagen i boxarrest för hans del.Han hann dock bli riden innan så han har inte stått still hela dagen vilket är tur.

Energi på/energi av

Idag vaknade jag med världens energi. Jag hade gått och lagt mig riktigt tidigt igår och det föll väl ut.

Morgonen började med fodring ute hos Hisan. Där efter utsläpp och sedan jobb.

Efter jobbet åkte jag till Jägersro och red ett lätt pass på en suverän Sir Reminton. Han är verkligen i fin form inför sin final på lördag. Han känns verkligen 100%. Mjuk, spänstig och enormt samarbetsvillig. Uffe säger likadant om honom i jobben. Han har bara fått ett enormt tråkigt spår i mycket hård konkurens så utgången av loppet är långt ifrån given. Hur som skall jag med upp till Valla och det kommer att bli mycket spännade och väldigt trevligt.

Därefter åkte jag till Jan. Det blev jobb med Karin som skulle vara lektant för ett treårigt sto som är hos Jan över sommaren. Karin var långt ifrån den optimala lektanten. Allt som gick under 30 i fart gjorde henne sur och vrång och hon pullade då massor. När hon väl sedan fick springa på i 20 var det helt annat ljud i källan hos henne. Treårsstoet gick tillslut 30 ett par varv men det var inte Karins förtjänst. Karin gick dock fint och jobbade bra när farten passade madammen.

Därefter körde jag tvååringen som jag hade kört en gång innan. Han gjorde stora framsteg. Jag tjoade på honom de första rundorna sedan fattade han konseptet och sprang 40-36 utan drivning i intervallerna. Han har dock ett stort baksteg och han kom emot mina skor ett par gånger. Nästa gång får vagnen sättas längre bak så att han går fri.

Slutligen var jag ute hos Hisan. Han vilade idag och tur var det för min energi dalade snabbt.

Så nu slocknar jag på direkten. I morgon väntar resa till Stockholm efter jobbet.

*ridå*

Dagens betraktelser

Dagens hoppträning gick super, det var Fredrik Jönsson som höll i det idag... det var bara det att mina små incidenter de senaste veckorna lixom kom ifatt mig. Efter att jag ramlade av förförra vecka kände jag mig jättetuff... efter incidenten med läppen kände jag mig bara sur på att jag skulle skada mig men idag av ingen anledning fick jag en jobbigjkänsla i magen medan vi stod still och tittade på de andra.
När vi väl satte igång lättade känslan något men det fanns kvar där ändå.

Tur var väl att det inte smittade av på Hisan. Han hoppade som en gud med bra flyt och bjudning.

Vi red över bommar i trav idag sedan galoppfattning och räcke i sväng. Över bommarna åt andra hållet och sedan galopp och oxer i sväng. Kombination med kryss in och ett galoppsrprång ut över stor oxer. Sedan ny linje med räcke med vattenmatta och två språng till nytt räcke och sedan sista linjen stor oxer och fyra språng ut över räcke.
Vid ett tillfälle fick vi ett stopp vid en halvdistans till det minsta räcket till de större hindren som låg väl över 1.10 var det inga bekymmer.
Jag behöver öva mer på att få galoppfattningarna direkt när jag ber om dem. Det blev mycket spring in i galoppen idag och då stämde inte alltid distansen. Jag får helt enkelt trimma bättre hemma. I övrigt kändes Hisan super och lösgjord idag.

Vad som mer blev fullkommligt klart idag var att det var tur att hovslagaren skodde honom i morse för med justa fixade hovar kändes allt mycket bättre. Hisan har en dum matte som inte har sett till att han har blivit skodd tidigare.

Fusk

Någon och jag säger inte vem har börjat fuska med högerbogen nu.

Hisan gick ett pass i padocken på ca 40 minuter. Mot slutet av passet fick jag ihop honom riktigt bra men jag blev också varse högerbogen... det var vänster innan.
Hisan sa att det var superjobbigt och att han hellre hotade med att stå å bakbenen än han gick med bogen in åt höger... ja ja. Ett par steg blev det och vi jobbar vidare på det.

I övrigt gick han fram mycket bättre idag och kändes mycket bättre. Han är däremot hopplöst gammalskodd så jag blir förvånad om han inte är störd av det. Hovslagaren kommer i morgon klockan 7 så det skall vara fixat till eftermiddagens hoppaktiviteter.

Jag var även inne på Jägers och tittade på ett par lopp idag. Tyvärr blev det inga placeringar men det är alltid lika trevligt att vara där inne en tävlingsdag.

Förresten på söndag är det hopptävling i Trolleholm för min och Hisans del. Det blir årsdebut i 1.20. Någon som känner för en heldag med oss som hästskötare?

Vardag igen

Så var även denna helgen slut och veckan började med regn... Det blev rikigt blött att ta sig till jobb och det var med stor ovilja som jag ens gav mig ut. Runt lunchtid var det inte bättre så jag vände utanför entrédörren och gick in och jobbade igen. Vilket väder.

Det var inte mycket bättre på kvällen då jag begav mig ut till stallen. Först var det fodring och pyssel med hästarna hos Annette. Alla var pigga och glada fast Morgan var skitigast. Stalljobbet var snabbt avklarat och därefter bar det av till Hisan.

Lisa som skall ta hand om Hisan i helgen var med och vil hjälptes åt att rida Hisan på banan. Lilla Hästskolan höll lektion på ena halvan och det blev minst sagt trångt på banan även om de bara var två. I och med att "min" halva dessutom var begränsad av att ena hörnan stod under vatten så var det väl knapast någon rikigt hit. Tillslut jobbade Hisan skapligt men inte rikigt så bra som jag skulle vilja. Jag får jobba vidare på det i morgon. Jag har tidigare sagt att det inte fungerar bra med deras verksamhet tillsammans med vår ridning och nu fick jag mer vatten på min kvarn. Vad var det jag sa lixom.

Morgondagen bjuder på ridning för Hisan och lopp på Jägers. Jag skall bara se över logistiken i kväll så att det går att få ihop det rent tidsmässigt.

Alla djuren på rätt plats

Denna helgen har jag varit på ständigt resande fot känns det som.

I fredags var jag ledig från jobbet. I stället hade jag morgonfodring i stallet så det blev ingn sovmorgon där inte. När hästarna hade gått ut lämnade jag kaninen för passning vid Värnhem och åkte till Jägers och red.

Sir Remington var först ut och han känns helt underbar just nu. Inget känns för svårt utan det bara flyter på och det rikigt känns hur glad han är. Den kommande helgen blir det V75 final så det är helt rätt att han skall vara på topp just nu.

Tysken var nästa ut och Uffe sa att han nog skulle vara lite pigg. Först ville han att jag skulle trava på asfalten så att han kunde checka av gången på honom. Det var lättare sagt än gjort för jag fick honom inte till att trava ett enda steg. I stället var det en stilig uppvisning i bock och brall med diverse jämfotahopp som visades. Jag tyckte att det verkade trevligare att rida honom i detta tillstånd på lite mjukare underlag i fall vi skulle skiljas åt under övningarna så Uffe och jag kom överens om att han skulle kolla traven efteråt i stället.
Det blev en runda på slingan när vi hela tiden balanserade på gränsen till explotion men ändå lyckades med att jobba hyfsat. Utom när det kom ett lag med hästar på den djupa banan... Att rida olika övningar på voten kändes som att utmana lite för mycket så de gjordes i stället på rakt spår. Han var helt med på noterna så när han inte var upptagen av allt som hände runt om blev det bra.
Vi visade sedan upp en superb trav på asfalten innan vi var klara för dagen.

Hisan lämnades sedan på kollo hos Annette för att Frida skulle kunna passa honom medan jag var i Göteborg och tittade på U2. Konserten var inte den bästa. Vi satt högt upp och det blev ingen magi där uppe. Dessutom blåste det massor och jag frös hela konserten igenom.

På hemvägen åkte vi en rejäl omväg om Motala för att hämta hem lilla Jackson som nu ligger och myser i soffan efter att ha busat något förskräckligt. Det har varit en lång dag för honom med en lång bilresa. Han tog den väldigt bra, bara lite jam i början sedan sov han hela vägen.

Hisan har också kommit hem igen. Han var på piggelin humör och fick rasta av sig lite i padocken innan boxen väntade.

Jag var även hos Lena en sväng. Jag skulle tippa på att hon var nära att föla redan när man ser hennes stora mage... hur skall det bli sedan kan man undra. ;) Hon mår i vart fall prima.

RSS 2.0