Stallerhult

Idag har det regnat... och regnat.
Jag avskyr regn. Visst inser jag att naturen behöver det... men jag behöver det inte. Värmen och sommaren ger mig energi och glädje. Regnet tar det samma och kvar finns bara en påminnelse om den vinter som kommer. Den kommande kommer att behöva en rejäl kraftansträngning att ta sig igenom. Jag har inte helt återhämtat mig från den förra nämligen.
När tankarna på vintern kommer förstår jag inte hur jag frivilligt kunde flytta hem från Italien...
Resan jag skall göra i september skall jag dock ha som morot när det känns tungt. Sedan har jag bestämt mig för att möta våren i Milano i april när mitt jobb på Akelius tar slut. Jag skall köpa den resan när jag kommit hem från Sardinien och den tanken skall jag hålla fast vid varje vinterdag när det känns tungt. Det är i vart fall min plan.

Riktigt så askgrå som början av mitt inlägg låter har inte dagen varit. Men tanken har snuddat därvid.

Det är ju trots allt fredag och fredagar är bra dagar. Helger är härliga andningshål.

Direkt efter jobbet åkte jag idag till Stallerhult och tjejen som har tävlat Hisan åt mig. Hon skall rida honom åt mig på Malmö Horse Show och sedan på Flyinge och i Trelleborg så långt som vi har gjort upp planen. Sedan kan jag tänka mig någon tävling i oktober innan jag och Hisan går i tävlingside fram till mars månad då jag tycker att det blir humant att befinna sig på en tävlingsplats igen (på nytt dessa tankar på den kallare årstiden som jag avskyr något så enormt).

Tillbaka till varför jag åkte till Stallerhult.
Jag håller mig dåligt till ämnet idag.

Sara som tjejen som rider åt mig heter hade tagit dit sin tränare. Han brukar följa med henne på tävlingarna och är ett bra stöd.
Jag har pratat mycket med honom på tävlingarna och jag gillar det jag hör honom berätta. Han har mycket kloka synpunkter.
Han har dessutom tagit Sara till junior SM så något måste han ju ha gjort rätt. ;)

Det var intressant att få träna för honom. Han provade även Hisan själv.
Att tränaren sitter upp själv ser jag bara som possitivt. Efteråt kan denne veta mer om hur han fungerar och kan ge mer specifika råd och hjälp.

Hisan fick först order att gå fram, och då fram rejält för att komma igång med bakkärran. Detta är ju det samma som Jari också sa och det skriver jag under på. Bara det att denna tränaren hade mer fokus på vad jag gillar. Mjukhet, inte som Jaris burdusa hålla i, sparka och mala på en volt. Utan mera fram och så nya uppgifter hela tiden så att Hisan får tänka och använda huvudet. Det pågår en förbaskad massa i hans lilla skalle och det gäller att aktivera. När han blir på en volt och är inne på det femtioelfte varvet så surnar han lätt till.
Jag är också säker på att det går att rida honom utan att snurra runt runt på samma volt till förbannelse.
Är det monne min inställning om att dressyr är tråkigare än hoppning som smittar av sig på Hisan? Eller varför jobbar han bättre i den diciplinen. Ett par bommar eller koner på marken och mer arbetsvilja än om man bara har en tom manege.

Nu flummar jag till det igen. Kan det bero på flaskan rosé som jag sitter och njuter av...

I vart fall... Hisan fattade snabbt det var frågan om och jobbade på riktigt bra.
Övningen bestod av tänka fram i kombination med travbommar på ett voltspår.
Mot slutet av passet skuttade vi också över ett enkelt hinder på 1.10.

Han ville att jag i hoppningen mera skulle attackera honom med skänkeln och därmed ha honom väl framme. Det köper jag rakt av. Samma känsla får jag av träningarna för framför allt Janne.

På det hela taget mycket possitivt och inspirerande. Jag tränar gärna för honom igen. Även om jag inte riktigt hängde med i hans korrigeringar av min sits. Jag är vråldum på att hänga med om man inte explicit talar om vad jag skall ändra på. Jag har ju tragglat massor med Lindah och saknar sitsträningarna massor.
Mycket sitter och jag har kommit en bra bit på vägen men jag känner att jag behöver mer vägledning än "räta upp dig" eller liknande för att det skall kunna fungera alls.

I morgon blir det skritt längs grusvägarna för Hisans del inför tävlingen.

Träning för Janne

Jag är förbaskat nöjd med dagens hoppträning. Allt bara flöt.

Det var Janne Jönsson som höll i det idag.

Vi red först över små cavalettis på volt med skarp sväng. Jag vet att det låter knäppt men eftersom volten skulle ligga runt ett vis hinder blev det helt plötsligt en skarp knyck på volten. Sedan snett igenom till ett räcke och ny snett igenom till ett smalhinder. Sedan lades en linje med oxer och räcke, fyra språng och sedan en kombination med två språng till. Banan höjdes till 1.20 och Hisan hoppade som en gud.

Jag tror att jag börjar få koll på hur mycket energi jag måste ha i honom för att det skall bli bra. Vi skall bara alltid ha den energin också.
I vilket fall var det en bra träning inför helgens tävling. Jag känner mig mycket peppad.

Jag var också nere hos Lena och Fölis. Lena fick bli riden. Jag testade att trava ett par steg och insåg snabbt att här fattas det styrka. I skritten är hon mycket arbetsvillig och det är bra. Vi håller oss till skritt ett bra tag framöver med andra ord. Dock blir hon trött snabbt och därför avbröt jag ridningen så att allt enbart skulle vara possitivt.
Hon var mycket nöjd efteråt i alla fall.

Fölis fick också träna. På att gå i grimma då. Idag var det till och med lättare att fånga henne än sist.
Hon accepterade också att vi tog på henne och vi behöde inte hålla i henne hårt utan bara lätt lätt för att hon skulle stanna kvar.
Jag är lättad över att det fungerar bra och att mina försök till att leda henne inte har ställt till med något rent hanteringsmessigt.

Tävlings krångel

Idag har jag bara tagit hand om Hisan. Han har blivit masserad med arnika och grundligt borstad. Vila med andra ord. I morgon skall jag in till Jägers efter jobbet och titta på Hugo Åbergs så då blir det inte heller ridning för min del. Hisan blir riden ändå. Jag hade ju anmält mig till tävling i Hästhagen på söndag... trodde jag. Tävlingen blev inställd på grund av för få starter. I stället panikanmälde jag mig till Södra Sallerup och då till unghästklasser i stället eftersom jag tänkte vara lite ekonomisk nu när jag efteranmälde mig. Men nu verkar det som om jag slapp betala efteranmälningsavgift... Det kan ändå vara bra att rida unghästklassen. Det blir mindre press på mig då och mindre folk på framridningen. Ja ja vi får se. Det var ju ett tag sedan jag tävlade nu. Tur att Hisan är mer van. ;)

Årets första höststorm

Det blev upp tidigt i morse. Redan vid halv 6 för att hinna med allt inför Hisans debut i 1.30 med sin tävlingsryttarinna.

Emmy följde också med som sällskap och proffsfotograf.

Hisan badades igår och fick sova med täcke i natt. Han var därför ren och snygg när vi kom. Sådant sparar tid. Jag fick dock brodda honom inför avfärd för att han inte skulle slita ner blindbrodden i onödan i hagen över natten.

Det var riktigt kallt på morgonen och när vi kom fram till Ystad blåste det något förbannat. Det var superkallt men jag fick tillfälle att inviga min fina jacka som jag köpte på Falsterbo, även om jag gärna hade väntat en månad eller så på att använda den ändå.

Hisan gick först ut i 1.20.
Han hoppade super men tyvärr hade han ner sista hindret i trekombinationen som var sista hindret i grundomgången.

OBS! Stäng av ljudet på datorn när ni tittar på filmerna på grund av blåsten!Inför 1.30 blev det först lite vila i släpet.

Jag tycker att 1.30 är superhögt. Tur att inte Hisan är av samma åsikt och med rätt ryttare i sadeln så verkligen flög han över.
Hisan och ryttarinnan hade dock lite komminications missar på banan vilket ledde till två stopp och uteslutning. Hon gör oavsett ett riktigt bra jobb med honom och har tagit honom långt i sommar så jag är nöjd. Hon rider ju honom inte annat än på tävling så de har ju ingen möjlighet att fintrimma in sig på varandra. Hisan visade ändå att han hör hemma på denna höjden och att vi inte har nått gränsen för hans kapacitet.Nästa helg skall jag tävla honom själv. Därefter fortsätter vi med 1.30 för att utbilda honom vidare.

Emmy tog en massa fina bilder. Tyvärr var ju inte väderförhållandena så fördelaktiga så ljuset blev lite skumt. Här kommer ett urval:

  
  

Om det int ehar framgått tidigare så är jag mäkta stolt över min Hisan!

Gone into tilt-mode

I förmiddags var jag med Camilla i Vomb och red. Vi tog det lugnt och skrittade mest men vi hann också med trav och galopp. Hisan uppförde sig så exemplariskt att jag nästan trodde att han var sjuk. Men han verkar gilla att vara ute med Skuttelin som hans uterittskompis kallas. Hon skuttade lite men Hisan brydde sig inte utan var kolugn hela tiden. Han vilade dessutom igår så därav min förvåning.

Härligt är det i och för sig att han är sig själv efter alla bekymmer vi har haft.

När vi kom tillbaka till stället där vi hade parkerat släpen så var det tydligen en rovfågel i farten och någon annan fågel verkade ropa sitt varningsläte. Båda hästarna tittade till lite extra men det vara bara Hisan som när jag sedan skulle lasta honom helt gick in i TILT-mode. Han blev helt okontaktbar och ville givetvis inte gå in i en aluminiumburk i det läget.
Vi fick vänta ut honom tills han kom tillbaka till verkligeheten och sedan fick jag påminna honom om att det var dax att skärpa till sig och kliva på släpet.
Han har aldrig TILTAT förut vid lastning utan enbart "dummat" sig men fortfarande varit närvarande.

Om ni inte riktigt greppar vad som händer när ett fullblod går in i TILT-mode så måste det nästan upplevas för att förstå. Det är vad som tidigare har hänt när vi har ridit och jag har skrivit om hur jag tyckte att det var läskigt och att jag bitvis blev rädd för honom. Det är inte kul att sitta på/hantera en stor okontaktbar häst.
Om man inte förr har förstått varför han togs av galoppen så är det nog detta han visade idag som han tidigare har visat vid lastning till startbox.
Jag skyller dock helt på fåglarna som trissade honom. Han stod som ett ljus när han väl gick in och var sitt vanliga jag när vi kom hem.

Jag åkte sedan ner till Annettes efter att ha ätit lunch.

Jag började med att rida Lena i hagen. Jag ville se om det gick att rida bland de andra. Jag gjorde så förr när jag red fullblodet Skaune utanför Kalmar. Då var det aldrig något bekymmer. De andra hästarna höll sig på ett ställe och jag red i övriga hagen.

Det gick hyfsat nu också.
När Lena såg mig komma in i hagen med sadeln kom hon springande. Kul att jobba tyckte hon. Och det vet jag, det är det som är lite poängen med att skritta henne just nu. Hennes igångsättning skall bli långsam men det är heller inget massivit arbete jag kräver. Idag blev det två varv runt hagen i skritt och så ett par åttvolter på slutet. Hon var mycket nöjd efteråt och jag med. Hon är samarbetsvillig och tycker att det är roligt. Då har vi nått vårt första delmål.
De andra hästarna var mycket nyfikna och samlades runt Lena och mig. Prinsen skulle hjälpa till med sadlingen tyckete han. Fölis och Prinsen tyckte sedan att det var värdens grej som hände idag och drog repor i hagen. Troligen kommer de att tycka att det är trist som bara den om jag rider henne i hagen lite oftare.

Därefter blev det ledträning med Fölis. Hon fick gå i hagen och trots att prinsen störde henne lite genom att gå bakom och småbita henne i baken så gick det riktigt bra. Hon utveckas.
Vi kunde till och med fånga henne där ute i och med att hon sprang rakt in i min famn.

Trimmat

Idag packade jag in Hisan i släpet och begav mig till Flyinge för att trimma. Min första tanke var att rida på Melonbanan men eftersom den ligger inne bland husen fick jag för mig att det skulle bli lite väl varmt för mig. Jag red i stället på gräset där det normalt är framridning när det hoppas på Breedersbanan. Det där med att sitta och rida på gräs, det är sommar på riktigt för mig så jag misstycker inte ett dugg.
Hos Jag finns det inga bra öppna ytor att rida på så att åka iväg är ett självklart alternativ om det inte är rakt fram man vill rida.

I vart fall kändes ridningen helt ok idag. Jag har hittat tillbaka, hur nu en veckas vistelse utomlands kan göra så stor skillnad.

Jag red tempoväxlingar i trav. Öppnor och slutor. Ökade och minskade volter i galopp. Förvänd galopp och även serpentin med byten.
Hisan kändes fin och det fungerade bra.
För att avsluta skuttade jag över de terrängövningshinder som finns där. Underlaget var i hårdaste laget just där så det blev bara ett skutt.

Vi får hoppas att Hisan bevarar formen till de kommande helgernas tävlingar.

Backe

Idag har Hisan och jag galopperat på tippen. Jag har grym träningsvärk i benen. Jag har dock ingen känning från avtrillningen vilket är super. Jag tror att jag gillar det underlaget skarpt.

Jag är ringrostig till tusen. Tydligen tar en veckas vistelse i Tyskland hårt på en. För mycket mat och vin gissar jag. I morgon skall jag därför ut och springa för att råda bot på det. Man måste ju börja någonstanns.

Hisan var i vart fall fin. Han var lite irriterad av inseckterna men inte alls farligt mycket. Det var varmt i kväll så han blev rejält svettig.
Jag har låtit honom fortsätta att gå ute. Dels för att värmen verkar hålla i sig och dels för att jag tror att han stressar upp sig för mycket om jag ändrar. Jag håller det dock öppet angående installning och kollar hur vädret utvecklar sig.

Jag åkte vidare ner till Annettes för ledträning av den lilla vilda. Jan följde med.

Hon var mer med på noterna idag och det var inte samma problem att komma nära som sist. Dock krävdes det övertalning.
Ett par gånger till så går det kanske att leda henne utan bekymmer.

Lena är så tjock och däst nu att hon är helt väck. Dax att ta tag i det tror jag. Till helgen skall jag göra ett försök att rida henne i hagen.


En studie i TerraTex

Första ridpasset efter en hel veckas frånvaro från häst.

Och jag väljer att åka på hoppträning. Värre var det väl när jag efter ett halvårs vistelse i Rom och utan hästar valde att anmäla mig till en helgs dressyrkurs... det slutade med en avtrillning i total utmattning. Dagens hoppövningar slutade också med att jag landade på banans underlag. Men det var inte på grund av utmattning utan snarare på grund av att jag efter dagens jobb hade en grym huvudvärk och lite yrsel. Det gjorde att min fokus var någon helt annanstans än där den borde.

Jag börjar från början.

Jag var lite vinglig redan från början och huvudet är inte som det skall nu heller. Troligtvis är det sviter från resan i kombination med för lite sömn.

Vid första anridningen tappade jag helt galoppen och kom alltså inte över hindret.
Övningen bestod av tre studsar som skulle hoppas med både lång och kort anridning. Så fort jag fick igång galoppen gick det super.

Sedan skulle vi hoppa en bana och första delen gick super ända till jag skulle hoppa en oxer längs långsidan som jag tidigare hade hoppat åt andra hållet. Vi låg bra mot då plötsligt det ökända "ensilageplastmonstret" uppenbarade sig bakom hindret och Hisan slog på tvärnit. Jag var min vana trogen lite framåtlutad och hamnade på halsen och senare på backen.

Piia och Fredrik har ju byggt en ny bana med sådant dära TerraTex material. Det känns super att rida på och nu kan jag dessutom upplysa om att det är mjukt att landa på. I fall jag kommer att känna av min avtrillning alls kanjag rapportera om i morgon. Just nu känns det inte alls. Hisan stog dessutom still och väntade på mig så det var inte av illvilja han vägrade denna gången utan han blev helt enkelt skrämd och matte var inte med.

Vi hoppade om linjen och först var jag lite vimsig och utan fokus men efter ett varv i galopp tog jag mig samman och hoppade resterande hinder utan problem.

Jag hoppade sedan om linjen där vi hade problem och denna gången tog Hisan tag i det mera och hoppade super.

Till nästa vecka får jag se till att vila upp mig så att jag är fräsch till träningen.

Hemma igen

Då var vi hemma. Skönt på sätt och vis. Jag har verkligen saknat djuren.

Katten gav oss ett varmt med speadat välkomnade igår. Sedan sov han nöjt på Fredriks kudde som brukligt.

Jag jobbar nu igen och skall göra det i tre veckor innan jag går på nästa del av min semester. Det innebär att det blir fullt ös som vanligt igen för att hinna med allt.
Nu i och med att Hisan är hos Jan fodrar jag morgon också innan jobbet vilket betyder att jag har att göra om man säger så.

Därför har jag beslutat att åka till Sardinien i september. Förhoppningsvis skall jag delta i studentryttartävlingarna. Annars får jag bara njuta av Italien i ett par dagar och ha en förlängd sommar. Jag har aldrig varit på Sardinien innan så det skall bli spännande.

Tillbaka till nuet.

Ninis har inte mått bra idag. Han har varit off. Vi vet inte heller hur länge han har varit det i och med att vi inte har varit hemma.
Vi vågade inte vänta ut det utan begav oss till djursjukhuset vilket tog dryga 4 timmar. Vad som fattas Ninis vet vi fortfarande inte. Men vi vet nu att han har något långa kindtänder, men det kan inte vara orsaken.
Han fick kissa på beställning och enligt de analyser som gjordes såg det bra ut. Han fick också ta och lämna ett blodprov som skall analyseras för lever- och njurvärden. Han har hela tiden när han varit hos oss drukit kopiöst, men när han var och blev kastrerad var värdena ok.

Jag hoppas att han repar sig och turligt nog har Fredrik semester och kan vara hemma med honom.

Trots långt veterinärbesök hann jag ner till Annettes. Det var länge sedan jag såg fölis och hon har blivit mycket svart sedan senast.
Jag fick hjälp med ledövningar. För det reder jag inte ut själv. Framför allt inte ensam.
Lena är så tjock nu att det är helt otroligt. Jag får se till att sätt igång henne för det är inte nyttigt.

Jag var ute hos Hisan redan i morse och så nu igen på kvällen. Han fick vila men slapp inte undan att bli friserad inför helgens tävlingar som innebär debut i 1.30.
Hoppträning blir det för hans del redan i morgon.

Två dagar

Igår blev det ritt för Hisans del igen.

Jag reda i hoppeskogen. Tyvärr har de lagt nytt material på skogsvägarna där. Sådant där som knappt går att rida på för att det är så vasst.
Sedan hade de sågat av björkstocken så det var den hoppningen det.
Ridturen blev ändå bra och Hisan fungerar super vid varje ritt just nu.

Idag har det varit riktigt riktigt varmt med svenska mått mätt. 28 grader redan på morgonen och 33 mitt på dagen. Härligt. Vi har varit på stranden och ritt fick vänta till lite senare. Dock hann inte temperaturen falla nämnvärt. Dessutom kom värsta åskovädret på kvällen. Jag hann rida innan och kom tillbaka till stallet sekunderna innan det brörjade droppa. Naturen behöver regnet och lite regn på Hisan gör inget nu när det ändå är så varmt.

Under ritten var han super idag igen. Inget nytt att rapportera där.

Efter badet var vi nere och tittade till Lena och Fölis. De mår super båda.

Nu kommer jag att vara hästledig i en hel vecka. Jag och Fredrik skall åka till Tysklad och vila upp oss.

Falsterbo gång nummer två

Idag har Emmy och jag varit nere i Falsterbo igen.

Det blev endast lite shopping idag. Jag köpte en tröja som är turkos. Och så en boxskylt till Fölis. Det kommer dröja innan hon kommer in på box dock. Men är här skylten:Emmy och jag stog/satt i solen och tittade på nationshoppningen. Den utvecklade sig till en riktigt rafflande tävling där Rolf Göran Bengtsson slutligen gick in och gjorde en fantasktisk ritt som gav Sverige segern. Helt underbart att vara med när det riktigt kokade på läktaren av glädje och jublet var öronbedövande.

Här kommer lite bilder på de svenska ekipagen:

  

På vägen ut från området var jag så segerrusig att jag impulsköpte en rosa vår- och höstjacka från Musto för halva priset som bara råkade hänga där i precis rätt storlek när jag gick förbi.

Någon ridning blev det inte idag det fina vädret till trots. Jag var alldeles slut när jag kom tillbaka så ridningen får vänta till i morgon bitti.

Födelsedagsritt

Idag har Hisan och jag varit ute på eftermiddagsritt.

Vi tog först vägen till Hardeberga och sedan ner längs vägen till Tygelsjögården och Nina Bengtssons ridhus som vi var i i vintras. sedan tillbaka via Billebjer i lika delar skritt, trav och galopp. Vi var ute ca en timme och det var en härlig ritt. Perfekt temperatur och vi hittade superbra fält att galoppera på.

Hisan kändes också fin trots gårdagens dubbla pass.

Två pass

I morse åkte jag iväg okristligt tidigt för att rida ut tillsammans med en vän som är galopptränare i skogarna kring Vomb. Jag har bara varit hos kusinen tidigare och hon bor ju på norra sidan om sjön. Nu var vi på västra sidan.

Lutfi Kolgjini har har gjort i ordning milslånga slingor i skogen där som är perfekta att galoppera på.
Idag skrittade vi bara och det var mysigt att rida omkring och snacka. En lite rolig grej. Min väns häst är uppfödda av den famlijen utan för Kalmar som jag red Skaune hos en herrans massa år och det var hos den famlijen som jag blev riktigt fullblodsbiten. Världen är liten.

Hisan uppförde sig helt exemplariskt trots flugor och det märktes att han gillade sällskapet av en likasinnad.

Efter en kort lunchpaus hemma i hagen lastade jag honom igen och begav mig till Flyinge för hoppträning.

Fredrik höll i träningen idag igen. Vi hoppade en linje med kryss, tresprång, oxerplank och så tre språng kryss igen. Sedan ytterligare en linje med tre räcken med ett språng mellan med hjälpbommar. Och så slutligen en lite större oxer med hjälpbommar ett språng både framför och bakom. Denna sista oxern kombinderades med ett litet smalhinder som skulle hoppas på bruten linje innan och så fyra korta språng fram till första galoppbommen. Denna linjen var kurig. Minsta lilla som man kom stort på smalhindret så blev distansen helt fel och var omöjlig att rätta i efterhand.
Vi redde ut det bra ändå och jag fick till och med komentaren "det där var fanimig bra ridet" vilket jag är mycket nöjd med. Det tar sig.

Hisan hoppade fantasktiskt. Jag tryckte av hon inför linjen med räckena en gång när den låg på 1.20 men då ville inte Hisan vara med. Klokt av honom kan man tycka.
Problemet är nog att jag misstar mig på fart och fram plus att när jag tycker att det är lite stort så trycker jag gärna av i lite panik liksom.

Men jag lär mig även om det går långsamt. ;)

Uteritt, falsterboshopping och "ponnyridning"

Precis i den ordningen.

Idag började jag med en kort uteritt med Hisan. Vi red på den röda vägen och tillbaka över hundstigen som.
Hisan skötte sig bra, han vilade i och med betessläppet dagen innan så han var lagom piggelin. Det som slog mig mest var att vi inte har stött på så mycket flygfän i år än... jag får antagligen äta upp att jag har skrivit detta nu. Jag kommer med största sannolikhet att behöva rida i en hel svärm med bromsar i morgon och sedan varje dag under resten av sommaren.

Emmy och jag begav oss sedan tll Falsterbo för lite seriös shopping. Efter att ha vandrat igenom alla stånden och tittat på en massa prytlar så köpte jag följande:

- En boxskylt till Lena, likadan som Hisan redan har.
- Ett ljusrosa shabrak med mörkblå kant till Lena.
- Ett par mörkgrå tunna ridbyxor med coola bakfickor av märket Animo (italienskt, eh eh).
- Nya benskydd Veredus carbon gel till alla fyra benen i i brunt. De ser ut som han gamla vilket är lite trist men de skall vara superbra eftersom det är gel och kolfiber i dem... harkel.
- Sedan har jag även köpt ett par sporrar med tjocka trissor som sitter horisontellt. De skall vara mycket "snälla".

Efteråt hämtade jag Cecilia och Sebastian för att först klappa hästbäbisar och sedan roa oss med lite "ponnyridning" på STOR häst.
Sebastian är nämligen störtförtjust i att rida ponnisar när sådan ridning bjuds. Stor häst är heller inget probelm att sitta på... men klappa är farligt.

Hisan stannade snällt när Sebastian sa Prr... och skrittade vid smackningar.Hisan ställde snällt upp fast han hade nog inte misstyckt att bli klappad också...


Värmebölja

Värmen är här med besked. Och njuter för fulla muggar. Så till den milda grad dessutom att jag inte ens har tagit mig tid till att sitta framför datorn. Det finns ju så mycket annat härligt att göra på ljumna sommarkvällar än att uggla med datorn i soffan.

Här kommer därför ett mastodont inlägg:

Onsdag
Jag var hemskt sugen på att hitta ett ridbart fält i stället för att rida i paddocken. Tyvärr finns det inget sådant nära stallet så efter en kort runda utanför på en upptrampad stig som vi får rida på så masade jag mig in i paddocken ändå. Jag red tempoväxlingar och tyckte att jag fick en bra känsla och det var mycket possitivt.

Torsdag
Hisan vilade då jag ägnade mig åt andra aktiviteter.

Fredag
Jag skulle titta till hästarna hos Jan och för att kvällen inte skulle bli allt för sen i och med att Hisan också skulle ridas så tog jag honom med mig. Vi red Billebjersrundan och det var minsann inte igår. Vägarna var lite i hårdaste laget men rundan var fin och Hisan skötte sig exemplariskt.

Lördag
Släpade fram bommar i paddocken för trav och galopparbete. Upphöjda travbommar och så variation på galoppsprång mellan galoppbommarna.
Emmy och jag åkte sedan ner till fölis för att ledträna.

 

Jag har länge klurat på hur jag skall få henne att följa mig. Min lösning var dock inte den bästa och med facit i hand inte heller den rätta.

Fölis är för vild. Hon tollererar att man kommer när och klappar men tam är hon inte. Det blev mycket tydlig då jag försökte mig på ledövningarna.
Jag har ju haft grimma på massor och grejat med henne i boxen. Men eftersom jag inte har så stor koll så blev det heller inte riktigt bra.
Det slutade med att fölis stregrade och då marken hon stod på lutade så satte hon stig på rumpan då hon tappade balansen och gick över.
Den stackars lilla blev mycket chockad och det tog henne ett tag att komma över det. Både Emmy och jag chockades också.Nu verkar det som att detta lilla äventyr inte gick allt för lilla i alla fall.

Söndag
Idag började jag med att åka ner till fölis. Jag hade legat och tänkt på gårdagens eskapader hela natte och var orolig för att fölis ändå inte skulle vara ok.

Annette hjälpte mig först med ledövnigar på ett mycket odramatiskt och mycket mer hästpedagogiskt vis. Den lilla är inte dum utan hajar ganska fort vad man vill att hon skall göra. Därmed inte sagt att hon är tillfreds med det. Hon hade en mycket snörtp mule hela tiden för att visa vad hon tyckte.

Därefter skulle jag testa att rida en sväng på Lena igen.
Lena fungerar super just nu. Hon är avslappnad, söker sig fram till bettet och käns fin. Oavsett vad fölis gör är hon lugn. Perfekt med andra ord...

Idag hade hon dock behövt ha lite mer koll på fölis då hon var sjövild. Hon pep, brallade och rejsade när vi var ute.
Fölis sprang iväg och triggade upp de andra hästarna i hagarna och jag hade fullt sjå att få med henne tillbaka in då det var mycket roligare att fara rundor och vara fri.

Vi får nog lägga ner ridningen ett tag tills hästarna har fått nya hagar så att vi har ett inhägnat område att vara på för att den lilla inte skall iväg på allt för stora äventyr. En bra bieffekt är ju att Lena inte sätts igång för fort i alla fall.

Jag var sedan inne på Jägersro och tittade på galopplöp och klappade Sir Remington.

På kvällen blev det ridning av Hisan.
Jag red ut med stallkompisarna. Det var ett bra tag sedan sist vi var ute alla tre. Skitkul sa hästarna. Alla var harmoniska och pigga.

Härlig att rida ut utan jobbigt bus utan bara härligt pigga hästar.

Idag skall jag flytta Hisan till bete hos Jan där han skall vara i 4 veckor.

RSS 2.0