Pelham

Trots motivationsdippen var jag iväg och hoppade igår.

Jag testade ny bestsling på Hisan nämligen pelhamstång. Tanken är att få honom rundare i anridningarna och därigenom får honom att hoppa rundare. Sedan när han har stärkt sig i det skall han få gå tillbaka till sitt novabett.

Pelhamet fungerar hyfsat men jag får honom inte att komma fram till det utan har knappt något stöd alls. Just därför kommer jag enbart ha det på hopplektionerna. Jag vill inte ha en massa okontrollerat krullande.

Själva hoppningen fungerade bra. Vi hade fokus på att utesäsongen börjat trots att vi var inne och banan var byggd med långa avstånd och mycket galopp. Vid ett tillfälle när vi kom mot en 1.20 oxer och jag var lite mesig gjorde Hisan en av sina specialare. Det var då bra med bettet för han blev paff när jag tog i honom när han hade pipt åt sidan. Ingen mening med att fortsätta med sådana koster med andra ord.

Efter tidigare veckors stopp och tråkerier hade han ändå bra vilja mot hindren. Kanske gjorde fighten vi hade dagen innan sitt till.

Jag är i vart fall nöjd med träningen och min stora buse till häst just nu.

Håhå-jaja

Min motivation är i botten just nu. Jag har bara lust att ge upp allt runt hästarna och bara sluta. Kan man det?

Det kommer i och för sig inte dröja många dagar innan jag saknar det igen, det är jag säker på så det verkar lite onödigt jobbigt att ge upp.

Med Hisan går det bakåt just nu. Jag hinner knappt med att rida själv och det sätter sina spår. Det går inte att ligga på latsidan och tro att man skall kunna prestera samtidigt.

Och det är just i detta som den största delen av mitt motivationstapp ligger. Det har gått framåt med Hisan hela vintern. Vi har kommit långt men just nu går det käpprätt åt skogen. Vi är tillbaka på ruta ett när det gäller massor av basala grejer så som att jag bestämmer vägen när vi är ute och rider och så det där med att kicka mot skänkeln igen.

Igår var det det första som kom som svar på min travhjälp. Ett stor spark bakut. Det är inte ok. Hisan är 11 och vet bättre, det är bara ofog.

Vi red intervaller igår. 6 st på rakbanan. Det hade regnat så underlaget var bra, precis lagom.

Efter första galoppen ner började konstrandet. Hisan skulle inte gå. Backade och lyfte lite fram. Jobbigt som bara den. Jag fick bli arg för att vi skulle komma dit jag ville. Sedan galopp ner och upp igen. Vid nästa intervall ner skulle han inte heller vända, det räckte tyckte han. Jag fick på nytt bli arg.
Galopperna var dessutom utan bjudning och vingliga. Suck och pust.

Jag tycker inte att ridningen är rolig alls när man måste ta igenom sådana här saker om och om igen. Då lessnar jag. Jag vill inte behöva bli arg på min häst när det har funkat tidigare.

Inte konstigt att inte hoppningen fungerar heller. Det kommer ju här av. Han ifrågasätter mig och på tävlingsbanan är det inte rätt plats att ta en sådan konflikt.

I tisdags var massören på plats. Hisan blev grundligt knådad och var tydligen mycket fin i muskularturen. Bara en liten låsning i två revben på höger sida. Det kommer troligen från bus i hagen.

I måndags var jag på möte och red inte själv.

Lilla då, min lilla solstråle.

Hon vilade i måndags och joggade i tisdags.

Hon var riktigt bra piggelin. Vi hade ett litet jobbigt möte med ett gäng som var ute och promenerade. De var galet farliga. De brukar ju inte vara där. :)
Sedan gjorde hon även osorterade bakbenshopp genom vattenpölarna som fanns längs ån.

Igår var vi inne på Jägersro och travade på milen. Den här gången var det rätvarv som gällde (vänstervarv). Det skapade lite problem då hon gärna tittade ner i diket vid innerspår och då åkte rumpan ut åt höger. Det i sin tur ledde till bekymmer med att springa rakt och då också att sätta fötterna rätt.

Så nu skall vi öva på att rakrikta oss. Jag har en lite idé om att vi skall tömköra på volter för att stärka upp sidorna.
Vi har ju inte direkt övat på vänstervarv tidagare då det alltid är högervarv på milen de dagar jag har åkt in.

Fast det får bli fredagens övning för i dag är det hoppträning som gäller.


Framåt för den ena

Många dagar har gått sedan mitt senaste inlägg. Två av dessa har jag varit hästfri och i Stockholm med jobbet.

I fredags var jag tillbaka i sadeln och trimmade Hisan inför lördagens tävling. Det blev ett pass i parken med graman denna gången. Jag fokuerade på kvickhet hos Hisan men jag var ganska trött efter veckan måste jag säga.

Jag hann också med att köra Lilla 30 minuter före jag red.

Tävlingen gick inget vidare. Jag är för stressad helt enkelt. Inte av ridningen men av allt annat som händer i mitt liv just nu med resor och jobb och det går ut över ridningen. Det hade varit konstigt annars. Och jag vill ju göra allt, bara det att det inte går att göra det på en och samma gång.

Jag har därför bestämt mig för att ta en time out från tävlande i en månad, minst. Jag har ju en anmälning till en dressyrtävling som jag tänkte starta men hoppningen får vara. Jag skall träna i stället innan vi går ut på tävlingsbanan igen.

På lördagens tävling gick det så här:
I 1.10 idag kom jag runt. Men i 1.20 knöt det sig helt. Jag hade väntat i flera timmar och lyckades inte ladda om alls.

Nervositeten som jag har känt tidigare kom tillbaka och då rider jag kass. Det där med att gå in och ha kul på banan känns dessutom avlägset.

Väl hemma från tävlingen skrittade jag Lilla i en timme. Hon är i vart fall fin så in i bomben just nu.

Idag har jag varit på Jägers med Lilla. Jag är fruktansvärt nöjd med henne. <3

Vi var själva på milen och körde för idag fick jag inget sällskap. För första gången hade jag med mig en klocka ut för att se hur fort hon sprang. Jag klockade henne till 50-tider men hon var nere och nosade runt 40 stundtals. Det var väldigt upptrampat på innerspår också och ingen draghjälp så jag tycker ändå att hon svarade fint. Jag behövde inte driva heller utan smackade bara igång henne.

Uffe kollade lite på henne när jag värmde och berömde hennes steg. Självklart blir man nöjd när ens stjärna får beröm. Han trodde inte premieloppet var så långt bort så jag tror att min plan kommer att hålla.
Mitt mål är ju att hon skall ha premat till midsommar så jag ligger alltså ganska bra på det med träningen.

Nu skall vi bara ta oss in en onsdag för att kolla in stora banan lite och så försöka leka fram lite mer fart.

Jag hann med att rida de två hästarna där inne också och den där Betfor försökte sig på bus idag. Dock var det inget mot vad Hisan kan lyckas med att hitta på. Men travgubbarna höll andan. :)

När jag väl kom tillbaka till Flyinge hade det dragit in en hagelstorm över byn. Hisan gav mig onda ögat när jag tog in honom och menade att små fullblod inte tål vatten och att det var första gradens Hisanplågeri att ens tänka på ridning så han slapp.

Från och med i morgon skall jag verkligen se till att lägga i alla klutar för att få mig i form också. För mycket av problematiken med Hisan beror delvis på bristande ork från mig. Så diet och motion för mig. Och så lydnad för Mr Häst. Det skall hända något när jag ber om det och han skall gå fram själv. Vi får se om det kommer att fungera. ;)

Sena kvällar

Igår kom jag hem så sent att båda fick vila. Måndagar är ju bra vilodagar dessutom så det passade bra i planeringen.

Idag har jag däremot inte legat på latsidan.

Först var jag ute 30 minuter med Lilla. Mest trav. Hon börjar bli fin i pälsen nu även om den fortfarande är lite lång fast nu anar man sommarpälsen där under.

Sedan bar det av hem till Tord med Hisan.

Han skulle hjälpa mig genom att rida honom lite. Han ville gärna testa honom på ett skapare bett så pelhamet åkte på. Vi var båda överens efteråt att det inte behövs men testa är ju inte fel.

Hisan började med att vara lat och gärna bryta av.
Efter lite övertygande och glada tillrop (läs bra mycket mer skänkel än vad jag kan åstadkomma) från Tord fick han fart på benen och jobbade på ordentligt.

Tord hoppade honom lite också och det gick precis lika dant där. Han började lite tveksamt men snabbt vände det och han tog i och hoppade fint.

Nu skall jag bara lära mig att hålla i det där. Och att kunna rida honom till den där bjudningen som vi så väl behöver. Och inte trilla tillbaka i gamla kassa mönster... lättare sagt än gjort, men skam den som ger sig.

Det där med tävling

Ja gårdagens tävling gick ju inte riktigt som planerat.

Hisan var fin på framridningen till första klassen. Sedan när vi väl kom in på banan blev jag för ivrig och tyckte att jag hade en bra galopp fast i själva verket hade vi stått och somnat till lite. Hisan blev därför överumplad av ettan och stannade. Vi kom sedan över och jag red för jäkla illa mot tvåan så där stannade han också. Vi kom dock över det men uteslöts.

På nästa framridning ville inte Hisan alls och han ville ännu mindre inne på banan.

Något störde honom och jag kan inte sätta fingret på vad. Det behöver inte vara något fysiskt, det kan vara underlaget, ljuset, att det var inne och vi hoppade fram ute, pälsfällning, tidigt på säsongen, you name it.
Men summan av det hela var att han inte ville hoppa.

Väl hemma var han tjurig i stallet men studsade ut och krombuktade sig i hagen.

Han brukar vilja berätta något när han är så här men jag försöker fortfarande luska ut vad det är han vill ha sagt. Det är svårt när de inte kan prata.

Jag red en kort sväng idag också för att se. Han var lite bromsig först men så poff lossnade det och han blev pigg och glad som han brukar. Och han är inte den som biter ihop, inte Hisan inte. Han är högljudd om det inte passar.

Så jag får se i veckan hur han käns.

Lilla fick gå en tur på grusvägarna i går. Vi letade nya vägar. Nu hittade vi inga jättebra men variation är alltid trevligt.

Idag har Lilla och jag varit inne på Jägers och traven stämmer fortfarande super.

Hon travade på så fint så fint, inte ett felsteg. Jag hade kortat käken lite. Inte så att den blev kort alls men så att den gjorde det jobb den skulle. Innan har den varit så lös att den i princip inte hade behövts alls.

Idag hade vi en annat jämngammalt sto kompis på banan. Det var intressant att se hur olika de kan vara. Lilla är ju så liten och den andra var bra mycket mer färdig i kroppen. Inte för att det spelar någon roll men det är intressant att se i vart fall.

Hon kom dessutom på idag att hon skulle ta i när kompisen bakom närmade sig. Att hon skall springa ifatt den framför har hon inte klurat ut än men det kommer säkert nästa gång. Hon är så finurlig.

Jag har ridit två hästar också dessutom inne på Jägers. Vi fortsatte och gick ett steg längre med den röde Betfor. Han skrittade själv helt avslappnat flera varv runt hagarna mellan stallarna.

Yoyo lär sig för varje gång mer och mer vad det är jag vill att han skall göra. Idag förstod han att jag ville att han skulle böja sig i bålen. Gångerna innan har han liksom inte hängt med och bara tyckt att jag varit jobbig. ;)

Laddad

Fredag kväll och i morgon är det hopptävling som gäller.

Jag har trimmat Hisan i Warren-Haistings en stund på kvällen men innan dess har jag inte ridit sedan i tisdags. Hisan har dock gått förutom att han vilade igår och han var superfin idag.
Jag försökte rida honom rund och få honom att bjuda framåt. Jag tycker att jag lyckades riktigt bra även om det är lättare att sitta och rida när man har en spegel att glutta i emellanåt. Fast Hisan och jag trivs så bra där i parken.

Jag har också kört en runda med Lilla i kväll. 30 minuters lugn trav. Hon var minst sagt taggad efter två dagars vila.

Håll nu tummarna för oss på Åsbo RF allihopa.


Måndags feeling

Ledig i flera dagar och ändå har jag inte hunnit med allt som skulle göras. Fönsterrutorna är fortfarande inte putsade. Men jag får skylla på att det blev kallt och snöade.

Tisdagen blev till en måndag just därför och eftersom det blir en kort vecka var det inte tid för någon vila alls.

Lilla fick skritta i en timme. Hon gjorde det mycket bra då hon klev på med stora raska steg hela vägen. Fina gulle hästen. <3

Hisan fick gå en kortis i ridhuset. Han var pigg och fin. Inte alls lika sirappig som dagen innan.

Min kusin kom sedan på besök med sin hund en stund på kvällen.

Idag har jag varit i Stockholm hela dagen. Eftersom jag är lite flygrädd är det fantastikst skönt att vara hemma igen. Två flygningar på samma dag är påfrestande när man sitter på helspänn hela resan.
Hisan har bliviit riden ändå idag men inte av mig. Lilla har fått vila.

Påskledig

Igår följde jag med upp till Gärds där min vän skulle starta fälttävlan. Hon hade fått en himla trevlig starttid för vi behövde inte åka förrän vid 10-tiden. Dessutom hade vi grym tur med vädret. Dagen innan hade det snöat 10 cm som blev liggande. Men när vi kom upp var det återigen bara gräs.

Idag har jag haft ytterligare en dag i hästens tecken..

Först morgonfodring och sedan bar det av in till Jägers.

Jag hann med att rida Yoyo en runda på slingan innan mitt körsällskap kom.

Lilla travade helt fantastiskt idag. Jag är så nöjd med henne. Gissningsvis springer hon runt 50-fart nu. Det är ungefär lika snabbt som kallbloden kvalar. ;) Men nu stämmer det för henne och då är det bara att leka fram farten i henne. :D

Sedan har jag även suttit in den något besvärlige röde Betfor. Vi har pratat om att rida honom i åratal men först nu har vi gjort slag i saken. Med tungband, graman, huvudlag plus stigbett vågade vi oss ut. Ingen uppsittning inne i stallet på den. Han har bucklat till innertaket i stallgången redan och det var utan att ryttare var inblandat.
Men han höll sig lugn idag och det gick finemang.

Sedan har jag varit med Rebecca i ridhuset och hoppat med Hisan.

Det känns bättre och bättre nu även om han var som sirap till en början idag trots att han vilade igår.

Som sista övning fick för mig att öva på det jag är sämst på... långa anridningar.
Givetvis fick vi då en utbrytning. Men i nästa anridning gick det vägen och Hisan hoppade upp sig kanon över det lilla räcket på 1.10.

Vi bytte även hästar med varann en stund på slutet. Det är alltid lärorikt att prova andras hästar och Zamona var verkligen häftig. Känslig och rörlig med ett swungfyllt steg och så bra mycket mer högställd än Hisan.

Glad påsk

En liten rapport så här mitt i påskledigheten får jag nog avlägga.

Igår var det fredag men trots det, eller kanske för att det inte var en vanlig fredag blev hästarna ändå motionerade.

Lilla fick åka till Vomb för första gången. Hon fick sällskap av Skuttelin.

Mitt när vi satt och snackade om att det är bra att vara två när man åker iväg så långt och rider/kör i skogen i fall något skulle hända kom en lös häst med sadeln under magen kutande förbi oss i 190-knyck.

Man skulle ju kunna tro att Lilla skulle göra något i detta läget men hon gick till sidan precis som jag bad om och rörde inte ett öra. Så underbar hon är.
Sedan travade vi på slingan. Hon tog i så fint i uppförsbackarna och travade på så fint.

När vi var klara och hade packat in allt började det regna. Perfekt tajming med andra ord.

Hisan fick därför gå i ridhust. Regn är ju varken hans eller min grej.

Gårdagens pass var suveränt. Hisan kom ihop sig bra och jag fick honom jätterund och fin i galoppen. Övningarna satt med andra ord.

Idag hade jag en tjej med mig ut som skall hjäpa till lite nu när ordinarie medhjälpare inte kan. Så hon fick rida Hisan medan jag körde Lilla.

Tro det eller ej men just idag kom det ett galet snöfall precis när vi gav oss ut. Så mitt i snöyran var vi, och kallt var det med.

Hästarna verkade dock inte bry sig något nämnvärt. Värre var det för oss tvåbeningar.

Lilla travade på som bara den. Leran yrde från under hennes hovar och idag stämde det helt med hur hon satte fötterna. Hon vinklade ut haserna och klev på med bakbenen utanför precis som hon skall göra utan någon vidare drivning.
Det som inte stämde de senaste veckorna var helt bortblåst. Underbart att ha lilla söthästen tillbaka 100%. <3

I morgon skall jag till Gärds med min kompis Rebecca som skall rida 1m fälttävlan. Det känns ganska bra att inte tävla själv just den här gången. Nästa vecka däremot blir det start för min del igen men i hoppning som vanligt.

Kort vecka

I måndags var jag hästfri och var bara hemma och vilade mig. Vardagslyx med andra ord.

I tisdags blev det ridhuset för Hisan och en tur på ca 30 minuter i jogg för Lilla. Det var skapligt kallt på kvällen så hade jag inte kunnat vara i ridhuset hade jag förfrusit, framför allt efter att ha suttit i vagnen så pass länge.

Det som är lite jobbigt är att det är den långa rundan på Flyinge som går så pass fort att köra. Det går ju bra till att rasta av sig på men det är inte träning nog.
Jag får nog försöka introducera Lilla till Vomb. Kanske redan nu under påsk. Vi får se, för de har inte lovat jättebra väder.

I onsdags blev det bara en kort sväng till stallet för min del för jag hade andra kvällsaktiviteter för mig.

Idag har jag varit hemma hos Tord och hoppat på hans utebana. Det blev årets första utehoppning.

Vi tränade på linjer och på att jag skulle tänka och planera i anridningen.
Det blir lätt så att jag slarvar lite och det är lätt hänt att vänster bog blir lite för fri i högersvängarna. Det är framför allt till vänster som han sticker ut när han gör sina patenterade Hisan stopp/utbrytningar.
När han suger tag på hinder brukar han hoppa ändå men minsta lilla tveksamhet från min sida så är utbrytningen ett faktum. Sedan är han ju inte sen att utnyttja mina svagheter heller min kära buse.

Hoppträningen slutade på topp med att jag hoppade ett räcke på 1.20 helt utan problem. Så förhoppningsvis skall nästa helgs tävling gå super. Jag skulle vilja hinna med en träning till innan dess men vi får se om det går att få till.

Lilla fick jogga ytterligare ett pass på 30 minuter. När vi kom på rakbanan fick hon kliva på lite och idag stämde det med aktionen utan bekymmer.

Helhästig helg

Jag har knappt varit hemma alls i helgen utan med och runt hästar hela tiden.

I går skrittade jag Lilla en timme på årundan hemma. Hon klev på positivt och bra och vi hade en trevlig runda i solen trots att det blåste.

Därefter red jag samma runda på Hisan men i trav och galopp tog det bara 25 minuter att ta sig runt. Det är på tog för kort som träning om jag skall vara ärlig.

Sedan bar det av in till Jägers för att titta på ett lopp i V75. Tyvärr blev hästen jag hejade på oplacerad men så är det ibland.

Idag har jag varit inne med Lilla för träning. Hon är mitt i en växtfas nu så travet stämmer inte alltid. Det är inte så mycket att göra något åt. Hon växer väl klart så småningom. Tills vidare får vi trava på så fort hon klarar och skritta en massa.
Flåset hennes är det i vart fall inget fel på. Hon är inte anfådd efter träning alls.

Efteråt åkte jag ner till Blentarp för att rida ut med sällskap av Donna och Greven.

Först skrittade vi i 40 minuter innan Hisan och Greven fick gå en extra runda i lite snabbare tempo. Det vill säga mest galopp. Vägarna är så fina ute i Blentarp. Sandvägar i skog med lagom svikt. Vi hittade även lite nedfallna träd som vi tog oss över.
Båda hästarna gillade uteritten skarpt.


RSS 2.0