Fredagsmys

Ridhuset i kväll igen med Hisan.
 
Idag satte jag lite mer press på honom och han svarade fint.
 
Jag skall resa bort nu i helgen så lite brottom hade jag. Hade velat rida lite längre annars men det blev ett riktigt bra pass oavsett.
 
Böjade på lite halvlång tygel. Gjorde en massa övergångar mellan skritt och galopp. Avslutade med en lite kortare form och en Hisan som var väl framme.
 
Han är superfin att rida just nu vilket är superkul.

Nu blir det vila för båda hästarna över helgen.

Minus

I morgon ska det bli minusgrader.

Jag fryser redan... Brrrr


Världens läskigaste bomövning

 
Hisan är überpigg just nu. Vilket på sitt sätt är härligt. Han går fram och jag får förhålla i stället för att diva. Det känns lite nytt på Hisan som annars är väldigt bekväm av sig.

Hoppas att detta nya sitter kvar i honom fram över.
 
Men nu skall jag ju bort i helgen så då får jag nog dra ner lite på havren för att över huvudtaget vilja rida på måndag.

Nu till den läskiga bomövningen:
Bommarna låg framme när vi kom till ridhuset så jag tänkte passa på att rida över dem. Det gick ju bra tills Hisan fick syn på de gula bommarna. Ve och fasa! Tur att han inte överumplade mig totalt utan att jag följde med i den skarpa svängen han gjorde.
Vi fick jobba lite på modet för att komma förbi dessa farliga tingestar på ett civilicerat sätt. De rödvita var inte ett dugg läskiga... logiken??

Jag tror att jag gillar det nya bettet skarpt. Hisan svara bra på det så här långt. Vi har ju inte hoppat på riktigt med det än så vi får se hur det känns då.
 
Innan jag red Hisan var jag ute och skrittade Lilla en runda i vagnen. Hon är pigg och glad men får ta det fortsatt lugnt.

Lila till Lilla

Idag har jag varit och hämtat Lillas lila rambo som varit på tvätt och lagning efter att hon hade krypt ur det förra året och trampat sönder innerfodret.
 
Det är riktigt varmt och gott och det kan hon behöva nu när det skall bli minusgrader till helgen.
 

Rosa nog?

Skaffade ett rosa hjälmöverdrag idag. Hade ju inget innan.

Frågan är om det blev rosa nog?
 

Piggelin

Idag var Hisan allt annat än seg och slö. Han var überpigg.

Jag red ca 30 minuter i glasridhuset.

Efter lite uppvärmning blev det övergångar från galopp till skritt. Förvändgalopp och lite andra övningar.
Till en början var Hisan lite lagom pigg så där som vanligt men allt eftersom kom han in i en andra andning och blev bra mycket piggare än vanligt. Jag fick till och med påminna honom om att det var skritt som gällde när det var det jag bad om. Han brukar annars stanna om man inte ber honom röra på sig.
 
Härligt med lite energi för en gång skull.

Jag hade det nya bettet idag med och han svarade bra på det efter lite uppvärming.
 
Lilla kommer att ta det riktigt lugnt den här veckan. Inget besök på Jägersro och enbart skritt/vila.

Inspiration?

Var finner man den i mörkret?

Jag önskar mig värme, sol och att mörkret försvann.

Nu bär det snart av ut till stallet. Jag hoppas jag kan finna lite inspiration där.


Nedförsbacken

Jag var bara tvungen att prova det cerisa schabraket på Lilla idag på riktigt.

Så jag sadlade och red iväg, i mörkret. Premiär för henne med det. Och så fick det bli premiär utan bomull i öronen.

Känslan var att nedförsbacken planat ut rejält och jag fick mycket mer bärighet i henne redan från första steget. Hon tuggade också fint på bettet och sökte sig framåt nedåt mot slutet. Det är framsteg så det heter duga tycker jag. Jag bör kanske nämna att vi skrittade från stallet och runt Pantsu & Jönssons paddock så det var inte direkt någon mastodontrunda som vi var ute på.
 
 
Jag tror att hon kommer bli fin att rida bara vi skyndar långsamt med det också.
 
Hisan var täckt i lera. Han hade hittat ett lerhål i hagen och jag fick bända loss täcket från honom. Det hade liksom en skorpa på sig.
Det fick alltså enbart bli en sanering av honom i kväll.

Fullt schema

Igår när massören tog hand om Lilla sa han att jag skulle rida Yoyo idag... ha ha. Det visste jag inte ens själv om. Men det är klart att jag gärna gjorde det. Och dessutom finns ju en den fina svarta hingsten att rida. En tur på honom tackar jag aldig nej till om jag kan. Så mycket ridkänsla är det att sitta på honom, travhäst som han är.
 
Så förmiddag på Jägersro blev det.
 
Därefter satt jag och frös i vagnen medan Lilla skrittade. Hon gick helt rakt i dag men jag ville inte att hon skulle jobba mer än så så här dagen efter behandling.
Jag provade även det nya schabraket på Lilla för att se i fall det matchade bra. Så här snygg är hon i ceris:
 
Men matte... skall vi verkligen ut i regnet/Lilla
 
Eftersom jag ska resa till Värmland nästa helg och det då är 1 december åkte jag mitt i allt till Hisan gamla stall där jag fick låna domkraft och eldriven manick för att kunna byta däck på släpet.
Manicken var kanon och för första gången kunde jag lätt och smidigt byta däck själv. Jag brukar få ha med mig Fredrik annars för att få upp bultarna. Jag är för svag helg enkelt.
 
Hisan fick prova sitt nya bett idag. Och så här road var han av det tilltaget.
 
 
Han funkade hyfsat på det. Men jag vill prova det vid fler tillfällen innan jag ger ett färdigt utlåtande. Mycket beror det även på att Hisan var tittigt spänd idag... men bara bitvis.
Det regnade massor utanför ridhuset och det i sig är ju livsfarligt. Sedan lämnade någon dörren i sargen på glänt... farligt. Någon pratade i ridhsuet... det är lika med döden. Ja ni hör, inte helt optimala förutsättningar med andra ord.

Det stod "hinder" framme som var på ca 50cm så vi passade på att prova i lite skapare läge. Jag har tänkt mig att ha bettet i framför allt hoppningen. Vi testar det i riktigt skarpt läge på torsdag då vi hopptränar.
 
Kommer jag fram till att det passar honom med det så kanske jag uppgraderar det till ett Stübbenbett. Det är troligtvis lite mer anatomiskt och typ minst 4ggr så dyrt.

Från mörker till dagsljus

I morse åkte jag tidigt till stallet för att morgonfodra. Jag stannade därefter kvar i stallet ända till två tiden då jag snabbt åkte in om Eslöv och shoppade lite. Ett cerist shabrak till Lilla och ett tredelat Baucherbett till Hisan. Det får bli hans julklapp.
 
Jag började med att skruva fast sistsen på vagnen. Så här efteråt kan jag säga att det var tur att jag inte ens försökte göra det igår i mörkret. Jag hade blivit supersur på mig själv och inte lyckats och troligtvis tappat bort skruvarna den fästs med i gräset också till på köpet.
Det satt nämligen färg i gängorna på sitsen och det var minst sagt pilligt att gänga upp dem igen och så behövde becket den fästs i böjas till lite för att hålen tydligen inte var placerade exakt som på den förra.
Det kan tyckas som små bekymmer men det hade varit jobbigt att fixa det i skenet av pannlapan.
 
Lilla och jag kom därefter iväg på en tur med jogg.
Jag tyckte att hon stoppade ut rumpan lite åt vänster när jag körde men hon är helt rytmisk i övrigt i traven. Jag travade även lite volter och serpentiner på körplan och där märkte jag tydligt hur hon inte ville ställa alls till höger men var mycket lättare till vänster. Nu skulle massören ändå komma ett par timmar senare så jag tyckte inte att det var så allvarligt men det bekräftade min teori och att hon hade fått vissa låsningar tillbaka.
 
Jag red även ut en sväng på Hisan. Det märks att det är vinterperiod på honon nu. Det blir ju mest ridning i ridhus i och med mörkret och då blir han lätt extra spänd och tittig ute.
Idag var inget undantag. Han var spänd, slappnade av, blev spänd om vartannat. Och så hade de ju till och med flyttat terränghinder ute på slingan som vi brukar rida... vojne vojne. Det var så illa att det inte ens gick att galoppera förbi dem om tyckte Hisan. Tänk då om vi skulle ha hoppat dem? Troligtvis hade det inte ens funnits på Hisans karta.
Vi träffade även på två ursöta ponnies med vagn. Inte farligt i Hisans värld.?? Var finns logiken. Vilken som helst annan häst med sådan vagn är livsfarlig.
Jag kostaterar därför att små hästar med vagn är ok och stora är samma lika som döden... tydligen. Små hästar är sådana som är under 155cm ungefär. Lilla är ju inte farlig, men så har hon ju travvagn.
 
Vad sa då massören om Lilla?
Jo, hon var mycket bättre i muskulaturen baktill. Hon hade börjat sätta fina ryggfiléer och hade början till fin överlinje.
Hon hade lite låsningar strax framför SI-leden bak på vänster sida och i halsen. Vid nacken på höger och längre ner mot halsens bas på vänster. Det stämmer ju väldigt bra med vad jag upplevde innan när jag körde henne.
Halsen var det som var svårast att fixa på henne, det var det sist också.
Hon kommer att behöva täta genomgångar av massören ett bra tag framöver tror jag. Nästa behandling är bokad till i mitten av januari.
 
Nu blir det soffhäng för min del fram till studentryttarfesten som jag skall på i kväll.

Äntligen hemma

Det blev en lång morgon i stallet idag.
 
På vägen hem hann jag precis in om Djurgårdens i Eslöv och råkade få med mig två saker hem.
 

Nu provar vi den nya sitsen


Fredags trött

I morse var det tungt att öppna ögonen.
Det var länge sedan jag hade två sådana helkvällar med hästarna som i onsdags och torsdags. Jag kom inte hem före 22 någon av dagarna.
 
Nu tog energin helt slut efter att jag hade varit i Staffanstorp och lämnat in täcket för brodyr. Så snart det är klart skall jag fota Lilla med det. Hon kommer bli så fin.
 
Hästarna fick varsin rykt i stallet och stor puss på mulen. Mer än så blev det inte.
Jag orkade helt enkelt inte ens försöka skruva på sitsen i mörkret. Det kommer att bli lättare att göra det i morgon i stället.
 
Nu blir det fredagsmys för min del i soffan.

Hoppträning

Vi fortsätter att jobba på att ändra galoppen och kontrollen. Hisan hoppade mestadels bra men bröt ut ett par gånger när jag blev osäker.
De första gångerna skulle jag rida in stort på en linje på 18m, 4 språng. Räcke in och oxer ut. Att han skulle komma in stort var för att han skulle bromsa själv mot oxern och hoppa upp sig mer därför.
Jag såg inte distansen vilket ofta händer och då smet han ut smidigt som bara den.
 
Det upprepades två gånger innan jag fick tag på honom.
Sedan hände det ett par gånger när jag red med lång anridning mot ett enkelt räcke. Det är det absolut värsta enligt mig. Jag ser aldrig distansen i de lägena. Jag vet inte alls varför... Och ungefär 2 språng innan ger jag omedvetet upp lite grann, då passar Hisan på att smita ut igen.
 
Det verkar på något sätt ljupt rotat hos mig. Kommer jag på böjt spår mot samma hinder brukar det inte vara något bekymmer men om det är lång anridning blir det pannkaka.
 
Efter lite vägledning av Tord gick det i och för sig bättre men jag begriper inte varför jag alltid skall göra samma fel... jag borde lära mig... eller hur?
 
Jag tyckte nog att Hisan var lite loj idag. Jag fick smacka en massa på honom för att han skulle gå fram ordentligt. Inte för att han hade stannat om jag inte hade gjort det men då hade han tappat för mycket energi.
Sist vi tränade fick jag hålla i mig så han laddade.
Det kan vara den misslyckade tävlingen förra veckan som sitter i. Men i så fall tror jag att vi löste det under träningen idag.
Jag berättade för Tord om misslyckandet. Han tyckte att vi skulle ut på någon tävling till för att inte avsluta så. Men jag är tveksam. För mig är sässongen över. Jag är inte ett dugg sugen på att ge mig ut på tävlingsbanan något mer. Däremot skulle jag gärna rida någon mer Pay & Jump i vinter men just nu har jag inte hittat någon. Troligtvis dyker det väl upp någon.
 
Idag fick Lilla vila, välförtjänt för henne. Om jag lyckas byta sitsen på vagnen i morgon i mörkret så kan hon få skritta en runda.
Har jag skrivit hur mycket jag hatar mörkret så här års?

Sitsen has arrived


Brodyr

I morgon lämnar jag in Lillas ylletäcke för brodyr.

Jag funderar lite på typsnittet bara. När jag har låtit brodera Hisans schabrak har det varit enkelt. Jag har ju hans namn skrivet på arabiska där och arabiska i sig är vackert snirkligt.

Lillas riktiga namn är ju också på utrikiska men skrivet med "vanliga" bokstäver. Frågan där är snarare om det skall vara i skrivstil, tryckbokstäver, tjocka, kursiva eller ja ni kan själva föreställa er.

Nu vet jag ju inte direkt vilka typsnitt brodyrmaskinen klarar i sig självt för jag hade inte tänkt mig att låta skapa något speciellt brodyrkort som för arabiskan.
Jag skev i vart fall ut lite exempel från Word för inspiration. Vad blir snyggast?


Närgånget

Hisan hade busat till det igår i hagen.

Ibland önskar jag att jag hade haft en kamera uppsatt där för det händer en hel del när de är ute själva.

Tidigare i veckan hade delar av ett träd fällt till exempel.

Igår hade Lilla fått hjälp med att kliva ur ena skon bak. Ett litet balltramp skvallrade om tilltaget förutom att skon var av då.

Hon är snäll att sko så det var inga problem att sätta på skon igen.

Bus djur de där..


Jägersro

Åkte in efter jobbet för att köra ett jobb med Lilla. Skönt med lite ljus om än elljus på kvällen så att det går att se vad man gör.

Lilla var pigg och glad.
 
Jag hade ju bestämt mig för att köra ett lugnt jobb med henne och trots att jag glömde klockan i stallet så lyckades jag bra med det.
Satte på Endomondo under träningen så jag kunde kontrollera tidera efteråt.
 
Lilla sprang runt 40 i rätvarv och det var ju lugnt och fint. Fast jag fick påminna henne om att ta det lugnt ett antal gånger.

Nu på lördag kommer massören. Han kom ju inte förra veckan. Tanken var att inte köra på förrän efter det. Dessutom var det ju en månad sedan hon gick fort sist så detta blev fint. Får vi klartecken kör vi på mera nästa vecka.
 
Körde ju utan käk för första gången på stora banan idag och det tyckte jag gick fint. Vi kör på så ett tag.
 
Testade även de nya knäkapporna. De funkade fint.
Dock blev den högra lite repig fortfarande. Inte så mycket som de förra men ändå.
 
 
Hisan fick finna sig i att vila idag. För hans del väntar hoppning i morgon.
 
 

Vitt?

Borde inte det vita sitta på benen Lilla?


Jägsersro i morgon

I fall jag inte hade varit i stallet varje dag... tänk så många blogginlägg jag hade kunnat göra då. Eller är det så att jag har tråkigt när jag inte pysslar med hästarna.
 
I morgon blir det Jägersro för Lillas del.
 
Det är faktiskt exakt en månad sedan vi var inne där sist.

Det blir invigning för de nya knäkapporna och jag tror att det får bli ett pass utan käk på stora banan. Premiär för det med. Men framför allt blir det ett någorlunda lugnt jobb för hennes del. Vi väntar med farten ett tag till.

Shopping?

Jag undrar om det är något fel på mig. Jag var ju på Sharpman i helgen och köpte nada. Igår gick jag igenom Börjes hela sida och blev inte sugen på att köpa något alls förutom sitsen då men det var ju ett måste.

Jag brukar alltid vara sugen på en massa hästsaker och håller mig tillbaka allt som oftast. Jag brukar även sitta och kolla på Tradera i fall det går att göra några fynd där.
 
Men det är väl inte så mycket jag behöver just nu helt enkelt.
 
Det är två bett jag funderar på i fall jag behöver.

Hisan skulle kunna få ett nytt Novabett. Det gamla gick ju sönder men han har ett extra som jag använder till honom nu. Det är lite slitet men inte som det jag slängde.
 
 
Bilden är snodd från ryttare.com
 
Jag har ju också tjatat länge om ett Baucherbett och jag är fortfarande bra sugen på att prova det. Nu är bara frågan hur kul jag tycker att det är att prova och i fall det är värt typ 800kr. Julklapp till Hisan kanske?
En liten grej som jag funderar på är storleken bara. Hisan har 11,5 i bett vanligtvis. Stübbens baucherbett som är det jag funderar på görs inte ens i den storleken utan finns från storlek 12,5. Kommer det verkligen att fungera?
 
Den här bilden har jag snott från sharpman.se
 
Nu är det dax att ge mig av med katten.
 

Hästfri igen

Idag är det den här som står i fokus och som skall till veterinären för rutin koll och vaccination.
 
 
Han kommer att avsky mig ett litet tag efteråt på sannt kattmaner.
 
Kanske blir det sedan lite världscup hoppning som jag har inspelat för mig i kväll. Hästigare än så blir det nog inte...
Kanske blir det rent av lite matlagning och lite husliga sysslor i stället.
Det börjar bli dax att koka glögg... och baka lussekissemissar.

Trasig

Sitsen på vagnen gick sönder. Väldigt obehagligt måste jag säga. Kändes som om jag höll på att trilla ur vagnen bakåt.
 
Lilla uppförde sig bra som vanligt. Tur att jag har henne och att hon är den hon är så att jag slipper vara orolig trots att jag sitter på sniskan bakom henne.
 
Nu blir det ingen mer träning av henne i vagn förrän sitsen är utbytt. Börjes is da shit!
 
Hisan fick vilodag idag.

Motivation

Jag skulle behöva hitta motivation till att komma i form själv. Det är ju en sak att träna hästarna i topp trim. Det är jag ganska bra på. Men själv? Jag suger på att hålla mig själv i form.

Hur skall jag hitta den motivationen? Speciellt nu i vintermörkret.
Har ni några tips?


Söthästen<3

Jag vet inte riktigt om jag helt förtjänar min fina lilla söthäst. Hon är helt galet underbar. Kanske är det till och med bra att jag har fått en sådan förståndig liten häst för jag är ju milt sagt lite stollig själv emellanåt.
 
Idag har jag varit ute och kört Lilla i bäckmörker efter att vi kommit hem från Vadstena.

Jag hade i och för sig försett mig med pannlampan men den hjälpte inte så mycket om jag skall vara ärlig. Jag skall prova med nya batterier för att se om det blir mer ljus i den då men annars är den inte till mycket nytta.
 
Däremot ser ju Lilla bra i mörker och hon kan vägarna. Därför insåg jag snart att det bästa jag kunde göra under dagens tur var att inte blanda mig i själva styrningen utan bara reglera farten.
Visst låter det galet men när jag försökte styra var vi på väg in i saker...
 
Alltså hur kan man vara så klok när man är en häst? Och dessutom bara två år. Vad månde det bli av en sådan individ? Hon ger mig rysningar blandat med ett jätteleende. Underbara lilla häst. <3
 

Hästfritt

I vart fall nästan. Jag har varit en sväng till Sharpman utanför Mjölby för att kolla in om de hade något kul.

Lite besviken blev jag faktiskt på deras sortiment. Det kändes som om de plockat ut en hel del, det är ju Globen nästa helg. Eller så är jag bara så bortskämd med de butiker som vi har nere i Skåne. Det blev alltså inget inhandlat idag.

I vart fall har Sharpman galet bra service i sin webbutik. Jag beställde ju ylletäcke till Lilla från dem. Beställde det på fredagen och fick det med posten i Lund på måndagen. Dessutom hann jag lägga till en del till beställningen efter att jag lagt min order. Suveräna.

Jag hann med och fika med en syssling i Linköping också. Jag har inte träffat henne på kanske 20 år så det var jättetrevligt.

Kanske blir det en sväng till stallet i morgon kväll för att köra Lilla. Jag har inte bestämt mig för i fall jag skall det eller ej än. Det beror på när vi kommer hem och i fall jag orkar.
Lilla skulle må bra av det men det skulle bli ett träningspass i mörker i så fall.

Undrar om de skulle funka att köra med pannlampa?


Inte direkt årets bästa ritt...

Kanske till och med den sämsta...
 
Hisan var spänd redan till veterinärbesiktningen.
 
Inte blev det bättre på framridningen och ve och fasa... det stod en bil i hörnet på ridhuset. Det gick bra att passera den i höger varv men absolut inte i vänster. Så det blev hoppat 5 hinder.
Innan dess hann vi riva 4 och stoppa en gång på grund av att Hisan var så spänd. Troligtvis beror det i mångt och mycket på att vi inte har varit på någon tävling med så mycket dekorationer överallt tidigare. Vi har ju startat i förklasser till större tävlingar på Flyinge förut. Senast före SM. Men detta var större.
Det är bara för Hisan att vänja sig. Men det är lite svårt att öva på om inte på just tävling.

Här kommer en printscreen från filmen som ser skaplig ut i vart fall. ;)
 
 
Lilla och jag har varit ute på förmiddagen också.

Härligt att köra henne i dagsljus.

Jag har oroat mig över att det kändes som om hon sprang snett när jag varit ute och kört i mörkret. Idag var hon spikrak men också galet pigg.
Vi måste verkligen in och köra lite på Jägers snart igen. Vi får se om det blir på onsdag. Nästa lördag är det ju V75 så då går det inte.

Mörker

Jag hann med att vara ute på en tur i mörkret och dimman på Lilla innan jag träffade kusinerna.
 
Men i och med att det blev lite stressigt kom bara hälften av de reflexer vi borde haft på oss på. Det var ju mindre bra men ingen skada skedd.
 
Jag måste också fundera över någon form av belysning på vagnen. Idag var det förutom mörker också mycket dimmigt. Det betydde att jag knappt såg något alls när vi kom ner till Kävlingeån. Innan dess såg jag staketet som vi kunde följa. Som tur var har jag en app i mobilen som tänder blixten som en ficklampa. Med denna kunde jag styra oss rätt genom körhindret och över bron och vidare på andra sidan längs ån.
 
På frågan om i fall jag tänkte att det var en dum idé att köra ut i kväll själv med en tvåårig liten häst... så ja, det tänkte jag också. Men då var jag ju redan ute och det skulle varit en ännu dummare idé att försöka vända med vagn på en smal väg och riskera att fastna...
 
Det gick ju bra i alla fall. Lilla är ju världens snällaste och underbaraste. <3

Krock

I kväll krockar mitt hästliv med mitt ohästiga liv.

Det betyder att det kommer bli stressigt delux för mig för att hinna med allt stallarbete innan jag skall iväg.

Det är kusinträff som står på schemat och det skall bli så roligt att träffa dem.


En världsstjärna på besök

Idag har jag sett GP hoppning på Flyinge. Evenemanget gästades dessutom av Rolf-Göran Bengtsson som inte direkt gjorde det sämre.
 
Han hoppade ett sto som inte hette La Silla i efternamn och han levererade. Nolla i grunden och två ner i omhoppningen. Det räckte till en 6:e plats.
 
Men oavsett nedslag syntes det tydligt vem som besatt mest rutin och vem som var kung i kväll. Han sitter bara blickstilla på hästen och den hoppar som bara den över alla gigantiska hinder. Tänk om jag hade kunnat rida bara ens lite i närheten av det...
 
 
Jag hoppades att kvällen skulle ge inspiration och om den gav det. Så kul det är att se världstjärnor live och så nära en vardagskväll i ruskiga mörka november.
 
Innan showen hann jag rida Hisan en kortis i ridhuset. Det var mindre hästar där i kväll och mindre kvavt så luften var lite bättre. Hisan var fin men jag hann inte riktigt rida igenom honom. Det får va helt enkelt. Jag får hoppas att jag får igenom honom ok på framridningen på fredag.
 
I morgon skall han vila för jag skall träffa ett gäng kusiner på kvällen. Det skall blir superkul och det är bra med omväxling.
 
Lilla vilade idag också. Massören som skulle ha kommit var tyvärr sjuk så vi får skjuta på hennes behandling. I morgon hoppas jag på att hinna skritta henne en kortis i vart fall.

Svacka

Jag har en lite svacka just nu.

Inget blir riktigt som jag tänkt med hästarna.

Ridpasset med Hisan igår blev katastrof. Överfullt ridhus, Hisan var irriterad av den dåliga luften där inne och jag var opepp.

Lilla vilade och massören är sjuk så hennes behandling får flyttas.

Jag borde ladda inför fredagens tävling. Jag hoppas jag lyckas.

Jag skall försöka hinna med att titta på Grand Prixen på Flyinge i kväll.
Lite inspiration av Angelica Augutsson och Rolf-Göran Bengtsson borde vara helt rätt helt enkelt.


Blue monday

Måndagar är speciella. Jag avskyr den alltid dessutom.
 
Idag var jag ute och körde Lilla. Hon skall träffa massören igen på onsdag och jag tror att det blir jättebra.

Nu var det mörkt i kväll och hon var superpigg men jag tycker att hon drar en massa till höger när jag kör. Jag får styra upp henne på vänster töm och då blir hon lätt banan. Inte så jag vill att hon skall gå. Bra med koll med andra ord.

Jag skall försöka tömköra henne i skritt i morgon så får vi se hur det känns då.
 
Jag är så galet kass på att vet hur jag skall göra med dressyr, ställa, böja i vagn. Om det ens går... jag skulle vilja fixa under sadel men i och med att hon bara är sutten på tre gånger så hjälper det föga. Hon är för liten, för oinriden och dessutom förstår hon inte skänkel än. Nä, vi provar med tömkörning i stället... fast det är jag inte så bra på.
 
Hisan hade gjort ett styvt jobb med att kladda in sig i all lera han kunde hitta i hagen. Hela pannan var en lerkaka. Hur lyckas han?
Det fick räcka med borstning för hans del i kväll.

Sjunde dagen är vilodagen version 2.0

Pytsan heller...
 
I morse startade jag med att åka in till Jägers. Yoyo blev riden en sväng.

Sedan tittade jag på när min väns häst Donna kvalade. Det var nämligen galoppdag idag.
 
Efteråt bar det av till Eslöv för att hoppa en runda 1.10 på en pay&jump där. Det var tänkt som en uppladdning inför fredagens start i Flyinge.
1.10 kändes busenkelt och Hisan nollade.
 
Han försökte sig även på att öka svårigheten lite i banan genom att ta lite egna initiativ till en dog-leg sväng efter näst sista hindret till en bakvänd oxer. Turligt nog hann jag avstyra det hela och styra oss rätt till sista hindret.

Jag var iväg sjäv den här gången också så tyvärr finns det ingen film. Jag har däremot en bild på banan. Kanske inte så inspirerande men thats how it is.
 
1. Vit/gul/grön oxer ur sväng. 2. böjt spår till natur oxer med vågplank. 3. gröt/gult räcke 4. vit/gul oxer. 5. vit/gtön oxer med grind 6. böjt spår till lila räcke. 7. kombination räcke/räcke på diagonalen. (här försökte Hisan ta 6:an åt fel håll) 8. regnbågsfärgat räcke med vatten under.
 
Jag hann även med att köra Lilla en sväng tillsammans med en tjej i stallet som rider stallägarens häst. Så trevligt med lite "ridsällskap" eller heter det körsällskap? Äsch, ni förstår vad jag menar.
 
Fullt ös medvetslös med andra ord. Nu är jag helt slut och har intagit soffläge.
 
 

Hubertusritt

Idag har Hisan och jag varit i Vomb med en massa andra och ridit hubertusritt. Helt utan hinder tyvärr denna gången.
 
 
Det bästa var att vi fick bara master så Hisan fick gå först och var då helt lugn med uppgiften. Nog för att han låg på lite men inte så farligt.
Vi hade med en vagn som drogs av två härliga maffiga kallblod, en dölehäst och en nordsvensk. De tog sig fram precis överallt och hade med sig 8 passagerare. Totalt livsfarligt om ni frågar Hisan, och då är han ju ändå rätt van vid häst och vagn vid det här laget.
 
Kallbloden
 
Jag körde även Lilla en sväng när vi kom tillbaka till stallet. Hon har vilat i två dagar nu och var superpiggelin. Jag fick ta tag i henne rejält ett par gånger för att det inte skulle bära av i 190 knyck.
Nu skall hon få träffa massören igen i nästa veckan och sedan skall vi försöka komma igång med Jägersträningen igen.
Hon känns superfin just nu så jag tror hon kommer att slå alla med häpnad nästa gång hon går ett jobb på ovalen. Jag har det på känn. Vi får se när det blir bara.
 
 
 
 

Hästfri

I dagarna två.
 
Jag befinner mig i Stockholm och är hästfri. Härligt att ha någon dags paus så där ibland.

Julklappen

Ett ylletäcke är det som hon skall få. Det kommer att vara utmärkt när hon skall åka släp nu under vinterhalvåret.

Jag funderar bara på i fall jag skall låta brodera hennes namn i ena hörnet eller ej...?

Ny skodd

Lilla fick nya pjux idag. Hon har fått en storlek större skor bak nu.
 
Efteråt hade vi lite kackel-bowling i mörkret när vi var ute och körde. Vi mötte hela tre andra hästar ute. Det blev lite varierande uppförande på dessa men alla möten gick fint trots att jag knappt såg dem alls. Lilla skötte sig precis som alltid exemplariskt. Jag kan inte riktigt begirpa hur jag har kunnat få en så fantastiskt klok lite häst. Underbar är hon. <3
 
Hisan hade gjort lerinpackning och fick nöja sig med att bli sanerad i kväll. :D

Hoppning

Hoppträning igår trots att det var tisdag. Vi fick ändra lite då ridhuset var översvämmat förra veckan och då jag kommer att vara bortrest i morgon.

Jag var helt disträ på kvällen, värre än vanligt till och med. Turligt nog lyckades jag hålla i tankarna tillräckligt för att komma ihåg rätt ordning att hoppa hindren ändå.

Övningen bestod i en linje på 28 meter, räcke räcke längs långsidan. En linje på 22m på böjt spår, räcke vatten, och en oxer på diagonalen.

Hisan var lite stark igår. Inte så att han ligger på som bara den men han vill liksom inte korta sig. Övningen gick ut på att rida hästarna kort och lägga till ett eller två galoppsprång för att nästa gång i stället länga galoppen och bibehålla lydnaden.

Så fort vi testade en ny linje blev Hisan stark. Vid nästa försök kom han tillbaka fint.

Jag har fortfarande inte släppt idén om att prova ett baucherbett på honom i stället i hoppningen för att se om det ger någon effekt. Jag får försöka få tag i ett som han kan gilla. I övrigt hoppade han super igår, mjukt och runt i alla språng. Han kändes som en katt över hinder.

Lilla fick vila. Det gör hon ju alltid när jag hopptränar på kvällar efter jobb. Lite puss och rykt hann vi med i stallet efteråt ändå.

Idag blir det Hisans tur att vila. Lilla skall bli omskodd och borde gå ett pass i vagn. Hoppas bara att jag hinner med att hämta det där däcket på verkstaden.


Julklapp till Lilla

Hon kommer bli superglad för hon har alltid önskat sig en sådan... Eller nej, kanske inte.

Men det är en bra förevändning att köpa hästprylar till sig själv. Eller hur?
På självaste julafton får hästarna alltid extra gottis i maten i form av morrötter och äpplen och jag får prylarna. ;)


Klippt igen

Idag har jag utvärderat saxen jag köpte igår och Hisan är klippt på nytt på vanligt vis den här gången med bar mage.
 
Saxen var tyst och klippte bra. Den var lätt att hålla och batteriet verkar super. Jag laddade den i 18 timmar enligt manualen och den blev inte trött av att klippa en halv Hisan.
 
Hisan var hyfsat nöjd med behandlingen. En bit in i klippningen slappnade han av och jag lyckades till och med klippa honom riktigt fint vid öronen.
 
Jag är supernöjd! (Hoppas att Hisan kommer att vara nöjd med sin kortare hårrem under morgondagens träning.)
 
Lilla fick gå i ridhuset igen idag.

Hon har fattat det där med lång och låg ordentligt och kan till och med göra fina övergångar mellan skritt och trav i unghästform.
Dock har hon ju väldigt kort hals så hon blir ju rätt kompakt fram när hon böjer på nacken... och så den där nedförsbacken som hon är byggd i.

Vi skrittar när vi gör tömköringsövningarna, förutom övergångarna då.
 
Pysdörrarna är fortfarande mycket jobbiga enligt henne. Och idag var det vattenpölar utanför ridhusporten. Ve och fasa. Lilla bushästen hoppade ut från ridhuset för att undvika avgrundsdjupet. ;)

Och sjunde dagen är vilodagen...

Eller hur? NOT!
Det är på söndagen allt som inte har hunnits med tidigare skall hinnas med!
 
I morse träffade jag Kristina i Vomb för att vi skulle rida en runda ihop. Dagen bjöd på riktigt fint uterittsväder med sol som strålade ner mellan träden.
Det hade regnat i natt så gräsvägarna till och med lät blöta när vi red där men fästet var ändå bra för hästarna. Slingan däremot var åt det tyngre hållet så vi tog det lugnt.
Hisan älskar ju Vomb, tyvärr var det rätt länge sedan vi var där sist. Vi får skärpa oss på det planet och åka dit lite oftare.
 
Därefter bar det av in till Jägers för lite ridning på Svarta Hingsten. Jag passade även på att byta storlek på knäkapporna som jag håller på att prova ut till Lilla. Jag är fortfarande inte säker på att jag har hittat rätt. Så här se de ut i alla fall:
 
 
Knäkappor är bra mycket svårare än ridhästskydd. De här skall sitta väl. Ridskydd köper man för att de är snygga i förstahand...
 
Jag investerade även i en ny klippmaskin idag. Jag gillar de små även om de inte riktigt är till för att klippa en hel häst. Nu har ju båda mina fin och kort päls så små maskiner brukar räcka.
En sådan här blev det fast i lila:
 
Bilden har jag snott från ryttare.com. (fast maskinen är 400kr billigare i travshoppen, om någon blir sugen på att köpa).
 
Efter Jägers blev det en kort tur i vagn med Lilla. Hon har redan hajjat hur jag vill att hon skall jobba framöver i jogg i lång och låg form. Hon är så smart den där lilla söthästen.
Igår körde jag visst punktering på vagen igen så idag var det lite snett med bara luft i ena. Cyckelstället jag lämnar in på var inte öppet idag eftersom det är söndag så det är bara att gilla läget. Det är ju bara lördag och söndag som jag kan köra ordentligt i dagsljus så det blir tokigt att hoppa över.

Tävlingdax

Idag har jag varit och tävlat på Torns RF. Det blev inte riktigt enligt plan men ändå väldigt possitivt.
 
Jag hade anmält mig till 1m och 1.10 och kom till start i 1m.
 
I morse blev tjejen som skulle hjälpt mig akut magsjuk så jag åkte själv. I och med att Hisan numera är väldens bästa häst att ha med sig när man åker själv var det inget bekymmer.
Jag red fram lite lätt, stoppade Hisan i släpet medan jag gick banan och tog sedan ut honom och fortsatte.
 
Han var lite spänd på den blaskiga framridningen först och när vi kom in på framhoppningen var det kaos som vanligt i det lilla ridhuset.
Framhoppningen gick bra tills vi skulle hoppa oxern andra gången. Jag gjorde en klassiker och la mig fram vilket gjorde att vi stoppade tre gånger och rev hindret rejält den tredje gången. Sedan skulle vi in. Jag hann precis hoppa hindret igen innan jag skulle in.
 
Inne på banan var Hisan taggad och fin. Vi nollade grunden lätt men i omhoppningen slarvade jag i en snäv sväng och blev kvar i svängen/handen så vi rev grovt.
 
Men med facit i hand är jag mycket nöjd med rundan ändå.
 
Från dagens tävling
 
Jag strök mig till 1.10. Dels var det lång väntan och jag pallade inte sitta där själv så jag hade i princip bestämt mig att stryka redan innan jag red in till 1m. Sedan såg jag också att Hisan hade rispat sig när vi stoppade på framridningen.
Jag ville hem och tvätta och undersöka det för säkerhetsskull.
 
Det var som sagt bara en rispa men i och med att det var så klafsigt på framridningen och väntan hade det kunnat bli infekterat om vi hade stannat kvar. Det kommer fler tävlingar.
 
Lilla joggades ett par kilometer hemma. Hon är så galet pigg just nu, mer eller mindre dansar fram.
Jag testade att köra lite på körplan men där ville Lilla mest visa upp sig för hästarna i hagen bredvid. Svansen rätt ut och sända steg à la arab. Ingen höjadare och inte mycket till jobb. Vi får öva vidare på det en annan gång.
Vi avslutade i Warren-Haistings och det verkade som om Lilla greppade hur jag vill att hon skall jobba när vi joggar och sökte sig framåt nedåt superfint både i skritten och i övergångar till trav. Vi avslutade där.

Regn, mörker, tråk och antiklimax

Idag skulle vi ha hopptränat. Men det hade blivit översvämning i ridhuset så vi ställde in. Det är översvämning utomhus också för det regnar som bara den.
 
Två minst sagt tjuriga hästar som tyckte att de höll på att smälta av allt vatten trots regntäta täcken sprang in i stallet vid insläppet.

Jag hade inte hjärta att släpa ut dem i regnet igen för att träna. Läs: Jag hatar själv regn så jag tappade helt lusten att gå ut.
 
Det fick bli mys i stallgången helt enkelt efter fodringen.

I morgon har vi halvdag på jobbet så jag kommer att hinna ut med hästarna innan mörkret faller. :D

Det skall bli riktigt härligt med ett sådant tillfälle utöver helgen.
 
Det sämsta är nog att jag verkligen hade behövt träna idag. Inte minst inför helgens tävling. Tur att jag har anmält till låga klasser i vart fall eftersom vi inte har varit ute på ett tag.
Men det löser sig nog.

RSS 2.0