Photo shoot

Förra veckan var jag och Lilla ute på bus på torsdagskvällen. Min vän Emmy var med oss och fotade Lilla in action med härliga gula fält som bakgrund.
Så här blev det:
 
Foto: Emmy Persson
 
Annars har hästarna vilat idag.

Intervaller

Idag åkte jag med Lilla hem till Jan för att köra ett sista rejält jobb innan Halmstad på måndag.
 
Lilla gick super men jag bländades lite av solen som stod lågt så jag hade lite dålig koll på väg ur svängen första gången vi körde till. Jag kom så pass nära stolparna att jag var tvungen att ta tag i henne rejält för att vi inte skulle köra in i dem att jag störde henne till galopp.Mitt fel, hon ställde sig direkt och travade super i övrigt.

Vi provade ut en läderklädd käkpinne som vi kan ha ihop med kindstroppen. Jag vill ju vara helt utan käk men jag tror inte riktigt att hon är mogen för det. Det är i vart fall där vi har målet. Och läderklädd känns snällare än naken stålpinne. Det känndes som att hon var tillfreds med det i vart fall.
 
Sedan måndagens dressyrkörning har hon släppt det där med att ligga på som en tog på bettet. Nu har vi den där mjuka kontakten som jag vill kunna ha. Jag tror hon kommer att vara bättre än förra starten när vi kommer upp. Eller jag hoppas i vart fall att jag har rätt här. ;P
 
Älskade söthästen                                   Foto: Emmy Persson
 
Lillas moster Karin kommer att föla endera dagen. Alla hästar på gården hade lugna svansar men hennes piskade massor, det kan alltså inte bero på flugor. Hon höll den även en massa på sniskan. Jag är inte alls bra på det där med att se fölnings signaler men detta var i vart fall lite annorlunda. Spännade är det i alla fall.
 
Jag satt även upp en kortis på Hisan. Jag kunde inte känna någon ojämnhet. Han kommer ändå få ta det lugnt veckan ut men nu sätter jag igång honom igen. Inte för att han har stått så många dagar men det är Hisan vi pratar om och han är galet överladdad redan.
 
 

Tisdags blues

Jag är helt off idag.

Det regnade som bara den när jag var på väg hem från jobbet mellan Malmö och Lund och någonstans där försvann min lust att göra något med hästarna.
 
Inte så att jag inte gjorde något alls i stallet men någon träning blev det inte direkt.
 
Det hade dock inte regnat något alls i stallet vilket var skönt för hästarna.
 
Idag var det dessutom unghästtävling på hoppbanan tvärs över så jag hade ändå tänkt ta det lugnt med framför allt Lilla.
 
Jag började därför med att justera sitsen på sulkyn inför Lillas start i Halmstad nästa måndag.

Sedan blev det en kort koll av Hisan i lina som avslutades med att han fick äta gräs. Tävlingen var bra intressant i Mr Hästs ögon och det krävdes lite för att övertala honom om att inte explodera eller takta på vägen till parken, vilket i princip bara är att runda stallet.
 
Jag kunde inte se något konstigt i Hisans steg idag men sedan är jag inte så bra på att se heller. Jag får helt enkelt känna efter i morgon.
 
Lilla busade av sig rejält i hagen och fick en rykt i kväll. I morgon blir det mer träning för hennes del.
 

Måndag

Hovslagaren var ute och skodde hästarna idag. Skönt med nya skor för dem.
 
Lilla och jag var ute på dressyrrunda efteråt. 
 
Hon har legat på bettet ganska mycket på sistone och jag är inte så glad i det. Det är ok att vara pigg men hon måste lära sig att vänta på signal från mig och låta mig bestämma tempot. Det där sista är inte lätt om man är en svart liten madam. 
 
Vi avslutade på körplan med volter. Jag är inte riktigt nöjd med volterrna till höger. Hon faller gärna in då och styr jag ut blir hon utåtställd. Jag antar att jag får ta tag i den saken på töm eller uppsuttet för att komma tillrätta med det.

Det värmer ur... eller?

Jag tittar inte jätteofta på trav på Tv och i ärlighetens namn inte så ofta live heller. Men idag tittade jag på Elitloppet. En gång om året liksom med toppen av världens hästar.

Det brukar vara spännade och jag tycker att det är intressant att se eliten på samma sätt som jag gärna tittar på Världs cuppen i hoppning.
Men idag fick jag en fadd eftersmak i munnen efter att ha sett förök nummer 2. Det har skrivits mycket här i olika sociala medier om travets hets om pengar och jag har själv skrivit om starter till vilket pris som. Det jag såg idag ställde det lite på sin spets och det på ett negativt sätt.

Commander Crowe den otroligt vackre fuxen som vann i princip allt förra året inklusive elitloppet skulle försvara fjolårets vinst och var därför på plats.
I värmningen såg han skit ut, framhalt, nickade som bara den. I defileringen lika dant och så också i provstarten. Men ändå skulle tydligen hästen starta??
Min första tanke var - Varför tillåter veterinären detta? Varför blir han inte avvisad från banan?
 
Jag har i mitt stilla sinne alltid trott att veterinären är där för hästen och skall vara ett ombud för denne när omdömet så uppenbart brister för alla andra inblandade så som tränare, kusk och ägare. Men tydligen är det inte så enkelt.
Kanske är det inte så enkelt att veterinären helt alena kan besluta om detta? Jag är helt klart inte 100% insatt. Men kanske är det så att jag önskar att det var så det var. Någon måste ju stå upp för hästarna.
Läktarna buade i vart fall åt ekipaget som ändå startade.
 
Nu gick det inget vidare i loppet och tur i oturen var det väl att det blev så kan jag tycka. Han såg ju ändå "bättre" ut i högre fart. Det värmde liksom ur. Fast egentligen var det väl adrenalinet som rann till så att han inte kände av sin skada. (Enligt uppgifter i tidningen efteråt var det en skada som han själv tillfogat sig i hagen som gjorde att han haltade.)
 
Varför bryr jag mig då om detta? För jag är ju inte inblandad i hästen överhuvud taget. Jag är ju inte ens i Stockholm och tittar på detta.
Jo för jag bryr mig. I min värld skall inte hästar tävla om de inte är fräscha. De skall inte värma ur skador. De skall inte heller se skit ut efter loppet/tävlingen för då är vi som tar ut hästen till start fel ute.
 
Jag har ju mina idéer och faktiskt tänker jag ganska ofta på om jag är rätt ute med det här med tävlingen med hästarna. Nu blir jag än mer tveksam igen.
 
Det är ofta man ser hästar som kanske inte borde starta i lopp som startar. Kanske har jag själv utsatt min lilla häst för jobb när hon borde ha sluppit? Kanske kommer jag att starta henne utan att ha full koll på hennes mående?
Helt klart är att det hände och det borde inte få hända. Hästen måste sättas i första rummet här. Den måste få komma tilltals gällande sin dagsform och också få slippa även om det står miljoner på spel.
 
Jag hoppas att dagens händelser skall öppna ögonen på flera och få flera att tänka på hästen inför start. Så den har en chans att prestera det vi önskar av denpå ett bra sätt och att den inte pressas onödigt mycket.

Lördag

Jag har ofta morgonfodring och utsläpp på lördagar. Den här veckan är det extra bra för då kan jag passa på att kolla Hisan igen. Märker inget på honom alls igen utan han går ut och ställer sig och äter hö utan att vila något ben.
När hästarna äter sitt morgonhö ute busar de aldrig. Äter de höet inne brukar det bli morgonbus á la fullt ös.
 
Åker sedan och tränar Lilla på Jans bana. 
Hon springer helt felfritt, fintar bort sällskapet i alla intervaller och är kanonfin. Vi körde 4 bakvarv som uppvärmning och 6 intvaller i rätvarv I mellan 25-30 fart.
Möjligen ligger hon på lite mycket. Vi skall vara hos Jan i år på bete och då skall jag passa på att skritta en massa och köra långsamt där med precis som på Jägersro så hon lär sig att det inte alltid betyder att hon skall springa fort bara för att hon är på banan. Annars vet hon precis nu hur hon skall springa på banan för att klara svängarna och hon laddar som bara den. 
 
Hisan fick massage och manen fixad idag. Han vilade inte benet något alls medan jag fixade med honom men spänningen i ländryggen var kvar.
 
Hisan ÄR min drömhäst oavsett hur bufflig och busig han än kan vara. Därför känns det inte alls bra att han inte är fräsch. Att jag inte ringer ut veterinär direkt är för att hältor undersöks bäst på klinik och nu är det helg. Helgöppna kliniker tar bara emot akutfall och en diffus hälta på böjt spår som detta är är inte akut. Hisan har också väldigt låg smärttröskel. Det betyder inte att jag ignorerar när han visar obehag utan att han visar mig när det inte stämmer riktigt långt tidigare än andra hästar vilket jag tycker är oerhört positivt.
Jag skall kolla hältstatus i eftermiddag och beroende på hur det ser ut bestämmer jag om kliniktid skall bokas eller ej.

Fredag

Hisan var pigg och fin när jag släppte ut honom på morgonen. Jag kunde inte se något speciellt med honom.
 
Körde ca 8 km med Lilla På kvällen. Hon var pigg och fin.
 
Sadlade Hisan och begav mig till Melonbanan. Travade ett varv i vänster där han var som vanligt. Bytte till höger och det blev skit. Satt av och knäppte loss tygeln så att jag kunde se honom på volt. Han tar då kortare steg med höger bak.
 
Går hem med honom och undersöker igen. Det enda jag kan hitta på honom är en liten spänning i ländryggen. Masserar honom där med arnika. 
 
 

Torsdag

I torsdags åkte jag med Lilla och sulkyn på utflykt in till Lund. 
 
 
Min kompis hängde med och planen var att fota henne med gula rapsfält som bakgrund. Någon direkt träning annat än miljöträning blev det väl inte men förhoppningen är att det i vart fall skall bli något fint kort.
 
 
Jag red ut en sen tur på Hisan efteråt. Han var lite spänd till en början men det är han ofta när han har vilat två dagar som nu.
 
Han uppförde sig fint och vi fick sällskap längs ån...
 
 
Jag avslutade med ett varv längs galoppbanan och lite trim i parken. 
När jag travade i högervarv kände jag att han tappade höger bak och kändes lite skum. Jag avbröt och tog hem honom.
kunde inte känna något på benen, han protesterade inte mot att böja benen eller stretchas. Dock ville han gärna vila höger bak.
 
Lindade honom och planerade att åka ut före jobbet för att se hur han såg ut när han släpptes i hagen från en natts stillastående.

Dålig uppdatering

Känner mig lite deppig så jag har inte orkat uppdatera. 
 
Hisan är inte riktigt 100. När drömhästen inte mår bra och är hel räder svårt att hålla humöret uppe....

Beslutet

Jag bestämde mig till sist att strunta i Loppet på Jägersro och i stället sikta på Halmstad. 
 
Jag hade hästledigt igår kväll och båda hästarna vilade. 

Velig delux

Nu vet jag inte alls hur jag skall göra. 
 
Jag har ju tänkt starta Lilla nästa tisdag. Men den första kusken jag har talat med är avstängd och nummer 2 hoppade av i gårkväll så nu står jag utan. 
 
Det är kanske löjligt att hänga upp sig på men jag vill verkligen ha koll på vem som kör. 
Nu såg jag ett stolopp för hästar med max 15000 i Halmstad veckan efter. Att det är ett stolopp i stället är ju bra men jag är inte säker på att Lilla tycker att det är en bra idé att åka så långt. Det tar ändå ca 2 timmar upp med släp och hon står ju och skrapar redan efter 20 minuters resa. 
 
Jag hade kunnat köra själv i Halmstad men jag är ingen superkusk direkt även om jag känner henne utan och innan. 
 
Ah, vad svårt det är. 
Jag måste bestämma mig till strax innan kl 9 då anmälningen går ut. 

Bara vanlig måndag

Igår blev det jogg för både Lilla och Hisan. 
 
Båda hästarna skötte sig bra och kvällen var fin men mycket kvav,
 
Jag körde Lilla med vanligt tvådelat tränsbett och "ridhuvudlag". Jag tyckte att hon verkar trivas bättre med det faktiskt. 
Kan det beror på de löpande bettringarna? Eller att själva mundelen är mer rund på ridbettet mot lite mer oval på travbettet?
Eller så är det bara tycke och smak från den lilla madammen. Jag skall prova Hisans anatomiska tredelade Sprengerbett på henne nästa gång jag kör henne tror jag. 

Plötsligt är de här

Och det en masse.
 
Insekterna är det jag menar. 
 
Båda hästarna fick på sig flugtäcken idag för de var uppenbart störda av alla småkryp som dök upp så snart regnet försvunnit. 
 
Jag passade på att mysa en massa med Lilla både i stallet och hagen idag. Hon har tagit gårdagens jobb bra och mys går det inte att få för mycket av någonsin. 

Tävlingsdax

Alltså ni anar inte HUR mycket det regnade idag på tävlingen.
 
När jag åkte från stallet var det enbart molnigt, annars hade jag nog gett upp redan där.
Det började regna medan jag gick banan och inte lite redan då.
Efter veterinärbesiktningen var jag och Hisan redan riktigt blöta och han gick sista biten på tvären i regnet.
 
Innan jag hann att sitta upp i sadeln hade där bildats en lite pöl av vatten i sitsen... härligt.
Dessutom har jag tunna vita ridbyxor. Modellen heter second skin...
Nu vet hur en blöt t-shirt blir va? Så blir mina ridbyxor... helt genomskinliga.
 
Framridning och framhoppning var inomhus vilket var super i samanhanget.
 
Underlaget var bra till en början men blev direkt nästan hur blött som helst. Jag startade som nummer 8 så det var mängder som kom.
 
Själva ritten kom igång bra och trots att Hisan var i och knackade i lite bommar låg de kvar.
Hinder nummer 4 som var en kombination såg lite märklig ut när jag styrde på men jag var bestämd att inte tveka så jag red på. Domaren skrek i högtalaren och det visade sig att jag hade fått startsignal utan att alla hinder var uppe efter att tidigare ekipage hade rivit. Så jag fick starta om på det 4:e hindret och red fas 1 utan bekymmer.
I fas 2 presenterade jag hinder nummer 8 kasst, det kom snabbt ur sväng så där nitade Hisan. I anridning nummer 2 tog han det och vi avslutade banan utan fler bekymmer.
 
Totalt fick jag 0 fel i fas 1 och 6 fel i fas 2 då vägringen även kostade två tidsfel.

Hisan är fortfarande inte 100% framme men med tanke på att både han och jag HATAR regn och att då ändå prestera så här under de förhållandena gör att jag har lite överseende.
 
Regnet både hörs och syns tydligt på filmen
 
Jag strök från 1.20 för det var helt omöjligt att vänta på nästa klass och ladda om så blöta som vi var.

Morgonstund...

I morse gick jag upp helt galet tidigt trots att jag hade lördag. Det var nämligen så att jag skulle hinna in till Jägers och köra innan det satte igång med b-lopp där inne.
 
Så till strax efter 8 var jag klar och kunde köra ut.
 
Jag hade sällskap av en vän på banan men om jag skall vara ärlig kunde vi inte direkt dra så mycket nytta av varandra.
Min väns häst skulle inte gå snabbare än 30-40 och även om jag hade tyckt att det var en bra grej för Lilla att gå ett heat så långsamt som måste jag erkänna att jag inte kan hålla henne i de farterna nu.
Det är jag inte nöjd med men jag vet inte riktigt om jag vill betsla upp henne heller.
Nu skall hon anmälas till nästa vecka igen.
 
Min plan är att köra in så ofta jag bara orkar under min semester och skritta och småjogga på stora banan för att avdramatisera den för henne. För just nu är det bara snabbjobb eller tävling som gäller för henne där och då är det ju inte konstigt om hon tar i. Det brukar ju vara det hon skall göra.
 
Efter uppvärmingen körde vi 2140 där Lilla kutade iväg på 22 första varvet och jag lyckades hålla henne ner mot 28 mot slutet. Planen var ju att köra 40... men visst.
 
Jag tog en liten paus och sedan gick hon ett litet heat till på 1640m. När jag vände upp där första gången galopperade hon. Jag släppte iväg henne och smackade på. Det fungerade inte.
Nu har hon ju aldrig startat därifrån någonsinn så det var kanske konstigt i sig men ändå.
Jag avbröt i alla fall och gjorde om starten. Nu höll jag i henne lite mer och då gick hon iväg felfritt och sprang på en 18-tid.
 
Med andra ord gick hon ett superjobb igen. Jag hoppas bara att hon kan komma iväg felfritt i starten nästa gång för då kommer det att gå fint i loppet tror jag.
 
Jag provade även att ha tungband, spärrgrimma och lång käk. Jag känner inte mycket skillnad kan jag säga. Det kan ju vara så att tungbandet är bra att ha ett tag i alla fall för hon tenderar att lägga upp tungan bakom bettet och hålla emot så. Det är ju ingen höjdare så det kanske kan visa henne hur hon skall göra i stället.
Annars är det skarpare bett som finns som alternativ om hon bara blir starkare men jag vill gärna undvika det så långt det bara går.
 
Hisan och jag har varit och myst i Vombskogen med en av hans damer, nämligen den bruna lilla Donna. Det blev bara skritt men det kan vara perfekt för honom som uppladdning inför morgondagens tävling.
 
Ni anar inte hur högt fåglarna sjöng där i skogen och hur underbart vädret var.

Fredags kväll

I går kväll gick Lilla två och en halft varv på årundan hemma. Hon joggade fint och avslappnat.
Det var dessutom en sådan där kväll som man drömmer om hela vintern. Varmt, sol och bara aldeles underbart.
 
Jag körde henne i kortärmat.

Hästarna har dock inte riktigt hunnit med att aklimatisera sig utan blir direkt supersvettiga av bara lite jobb. Men de vänjer sig.
Jag kan ju säga att det samma gäller mig. Värmen är underbar men jag är långt i från van. Men på värme klagar jag inte. :D

Hisan och jag var nere på åbanan. Han fick gå ett jobb med mycket galopp och bommar. Jag red lite distanser över bommar och Hisan var fin men blev störd av alla småmyggor som höll till där nere. Jag var inte riktigt berädd på det och hade helt missat att ta på honom flugmedel.
I och med värmen har allt exploderat. Så även mängden småkryp. Förra veckan hade vi inga alls. Dax att rota fram flugspray med andra ord.

Hoppträning

Torsdag igår vilket betyder hoppträning. 
 
Jag åkte hem till min tränare som bor utanför Ljungby Hed. Det är en bra bit bort och faktiskt ganska drygt att köra på kvällen. 
 
Själva träningen gick däremot super och Hisan hoppade positivt.
 
Anledningen till att jag filmar de flesta rundor jag gör med Hisan ute på P&J och tävlingar är att jag också visar dessa för tränaren.  Det gör att han bättre kan hjälpa till och ge rätt råd sedan. 
Sednast sa han att jag förutom det jag hade analyserat fram även styrde för mycket med händerna. Det gör att Hisan tappar ramen. 
Vi koncentrerade oss därför på att hoppa utan att styra med innertygeln.
 
Till slut hoppade vi dessutom ett räcke på dryga 1.20 med lång anridning. Det är det jag gillar sämst men Hisan var väl framme och hoppade det fint. 

Utbrytardrottningen

Gick igenom Lilla i gårkväll och hon var torr och fin i benen och verkade ha tagit sin start bra.
 
Jag provade också att sätta på henne ett tungband i lugn och ro hemma för att se vad hon tyckte om det. Som den utbrytardrottning som hon är så började hon genast greja och lyckades faktiskt komma ur tungbandet en gång.
Jag gick ett varv runt stallet med henne för att se hur hon reagerade när hon hade annat att tänka på.
 
Efteråt var det trimm som gällde för Hisan. Jag började med att trava runt den fd terrängbanan och avslutade på Melonbanan.
Hisan var först lite spänd men det var inte så konstigt med tanke på att han hade vilat i två dagar. Fokus låg på framåt och form. Jag tycker att han svarade bra på det och var fin.

Travdebuten

Fatta HUR nervös jag har varit hela dagen. Helt galet. 
 
Och så var det över strax efter starten då Lilla körde ner huvudet när hon skulle ta i och slog ihop, galopperade Och blev diskad.
 
Hon gick ändå ett jobb efter de andra vilket hon gjorde bra. Kusken tyckte hon var fin vilket glädjer mig. Lilla var knappt svettig eller andfådd efteråt.
 
Nu tar vi nya tag. Ser över om utrustning eller annat skall ändas och mäler ut igen till start om två veckor. 
 
I stallet
Värmning

Det skau gauå

Efter en kort sejour till Jägersro och en lite tur på finaste svarta hingsten så var det då dax för P&J med Hisan.

Målet var att komma igenom en 1.20 bana och det var verkligen rätt mål för dagen.
Här följer en analys över min ritt. Kommentera gärna, jag vill ha input. Kanske har jag missat något.
 
Hinder 1 och 2 flyter på fint. I svängen till 3:an kommer vi i ett sådant där läge.
Han blir lite lång men jag tycker att han borde ha kunnat hoppa. På 4:e försöket gick det.
Hinder nummer 4 var tydligen döfarligt och kunde inte övervinnas förrän de schackrutiga hinderutfyllnaderna hade tagits bort. Detta är enbart hitte-på från Hisans sida, bara för att han kan. När vi väl kommer över blir jag passiv och därav stoppet på 5:an. Jag väljer att hoppa vattnet för det är i princip alltid vatten på tävling och han kan vatten.
Mot 6:an blir jag på nytt passiv i början av svängen. Jag kommer på mig själv för sent och Hisan utnyttjar det. Vid anridning nummer 2 sitter det. I och för sig litar jag inte riktigt på honom här så jag blir lite kvar i handen in över oxern men nu har vi tydligen gjort upp klart för dagen för resten av hindren, 3
st, flyter på fint.
 
Det var verkligen inte någon superritt på något vis men jag är ändå glad att jag åkte dit och fick chansen att hoppa klart banan. 1.20 är ju på regional nivå som lägst och då blir man alltid utesluten på andra stoppet. Nu skall det ju givetvis inte vara några stopp alls men ibland när de kommer blir det som en hang-up och då är det skönt att kunna rida igenom banan.
Jag vet ju sedan innan att Hisan har kapasitet för bra mycket mer än så här och att problemen sitter i mig och just därför är det viktigt att kunna komma runt.
Nu tar vi detta med oss. Vi kan hoppa det, höjden är inget problem, nu går vi vidare och det kan bara bli bättre.
 
 
På framridningen var han riktigt fin idag dessutom. Men det var inne och själva banan ute. Vi har nog inte riktigt kunnat ladda ordentligt ute än i år men det kommer väl det också.
Jag har tänkt att efteranmäla mig till Torns där vi var idag nästa helg. Jag tror att det kan vara bra med en tävling på grus och nu när vi dessutom har känt på banan idag verkar det kunna vara en bra plan.
 
Lilla har skrittat i vagn idag. Eftersom jag fick lite hjärnsläpp och tvättade travselen före jag skrittade henne fick hon prova den andra selen med travvagnen idag. Det var kanske inte helt optimalt men det gick ju bra det med. Lite mer linor och pyssel för att spänna för bara.
 
 

Det är något visst...

...med att kunna rida i t-shirt. :)
 
Idag har jag laddat med Lilla. Hon har fått bli tömkörd på Melonbanan och har fått bekanta sig med en kavalettibom. Jag tycker att en kunde räcka idag så lägger jag till fler nästa gång. Tanken är att i vart fall ha en tre-fyra stycken som hon skall skritta och trava över men allt behöver inte ske på en gång.
 
 
Hisan laddades med uteritt som jag tidigare skrev. Solen kom fram just när vi var ute och det var underbart att rida. Hisan var också på fint humör. Vi hade en mysig tur runt årundan och sedan ytterligare ett varv runt gamla fälttävlans banan. Även med den extra rundan tog det oss bara en halvtimme att komma runt. Just idag passade det mig perfekt eftersom jag skulle ner till sta'n i Lund och heja på Fredrik som sprang Lundaloppen men som jag tidigare har sagt så är det en helt galet kort runda.
Två varv är minimum för att det skall vara något att ha annars. Då blir det 1 mil.
 
Nu är det tagga inför morgondagens 1.20-bana som gäller.

Klämdag

Härligt med en klämdag så här i maj.
 
I lugn och ro kunde jag och Fredrik först åka och handla blommor till balkongen och lite annat fix och trix som behövdes här hemma. Balkongen börjar kännas i ordning inför sommaren och det växer så det knakar i alla krukor. Dessutom har jag nu skaffat pallar och andra anordningar för att kanin-freda alla ätbara växter där ute. Min kanin är nämligen väldigt sugen på allt där ute och det är inte första gången som mina jordgubbsplantor har fått stryka med tidigt på sässongen. Nu skall det förhoppningsvis kunna bli lite bär på. ;)
 
Lilla fick en vilodag igår och blev enbart fixad med pälsglans och olja på hovarna. Hyfsat onödigt om du frågar henne men fina flickor skall ha nagelack. :)
 
 
Jag målade även i skavanker på vagnen som idag skall lackas. Min förhoppning är att färgen håller lite bättre om lack kommer på plus att det blir snyggare om den blir lite glansigare.
Alla tankar på dekor har jag lagt på hyllan, den får vara helsvart.
 
 
Hisan trimmades på Melonbanan mitt i pågående treårstest. Men dagen till ära var han helt avslappnad trots att det kom en massa hästar både i ryttargången vilket hörs där ute och utanför paddocken.
Faktum är att han var helt galet fin redan från början. Jag tror att det sitter mycket i sadeln. Den sätter mig bättre och ligger bra på Hisan. Vi kan båda slappna av och jag kan därför rida på ett helt annat sätt.
Sedan tror jag också att mina MH skor och tillhörande stigbygelplattor har del i det hela. Jag sitter inte och fixar med stigbyglar som tappas utan de håller sig på plats. Ytterligare en sak som gör att jag slappnar av mer och koncentrerar mig på rätt sak, nämligen att rida.
 
Idag är planen att tömköra Lilla och tagga inför morgondagens p&j med Hisan. Det innebär kravlös uteritt för hans del.
Och så vagnen då...

Kristi flygare

Gårdagen spenderades till största delen i stallet.

Lilla fick åka en sväng till Jans bana och gå ett jobb där. Det gjorde hon som vanligt suveränt.
 
Jag har lånat vagn och sele av Jan när jag har varit där de sista gångerna. Det är skönt att slippa baxa upp min vagn på släpet faktiskt. Jag tror dessutom att den mår bättre av att inte åka rundor, speciellt nu när jag har lagat upp den.
 
Att jag lånat sele beror på att jag har en klicksele och Jan har den äldre varianten, remsele.
Så det blir en hel massa remmar att hålla koll på. Klickselen (Quick-hitch) är ju en förenkling och det är bra mycket smidigare.
 
Mycket remmar blir det.
 
För hästen är jag rätt säker på att det kvittar vilket i vart fall under själva körningen. Men det kan möjligen vara bättre med klicken när man kommer tillbaka till stallet eftersom det går snabbare att koppla av vagnen.
 
Lilla gick i vart fall 5 intervaller i 30-tempo upp för backen, ingen som hellst drivning krävdes och hon låg inte heller på nämnvärt. Återhämtningen var också normal när vi sedan kom till stallet.
 
Avskrittning på banan.
 
Jag såg också till att bada av henne vintern med schampo i duschen. Ett tilltag som inte direkt gillades av damen, men hon får stå ut. ;)
 
Schampo kan aldrig vara bra./Lilla
 
Hisan och jag var ute på tur i Vomb på kvällen. Han uppförde sig över förväntan efter två dagars vila och kunde till och med galoppera bakom vårt sällskap utan brallar eller andra protester.

Vilsen i veckorna?

Var det fredag igår? Det känns så men almanackan säger att det visst var onsdag.
 
I tisdags var jag inte i stallet. Men helt hästfritt blev det inte.
Jag åkte förbi Jägersro en sväng för att titta på min andra 1000-del som sprang. Han är stor och brun, men har en stjärn. ;)
 
 
Han kom 3:a i sitt lopp och lovar stort inför framtiden.
 
På kvällen var jag på möte med ridklubben jag tävlar för. Jag skall ansvara för hemsidan där. Länk kommer så småningom.
 
Igår var det Lilla som fick en joggingtur hemma vid på 1,3 mil som del av uppladdningen för nästa vecka.

Hon är pigg och ligger på lite till en början. När hon väl slappnat av blev hon fin och lätt i handen. Kvällen igår bjöd på underbart väder och hela 20 grader. Jag njöt så in i. Vad jag har saknat sådant här väder.
 
 
Löven på träden har börjat komma och allt går i härliga gröna toner. Att sedan kunna köra sin häst på vägar kantade av mattor med vitsippor är ju inte heller fel.
 
Hisan har vilat i två dagar nu. Jag får alltså hålla i mig nu när vi skall ut i eftermiddag.

Nästa vecka

Nu är det snart dax för start. Jag är redan nervös... hua
 

Söndagens första ritt

Här är söndagens 1.10. Kommentarer finns i det tidigare inlägget om tävnlingshelgen.
 
 
Håll till godo.

Tillbaka till vardagen

I fredags vilade båda hästarna och i lördags hann jag ju även med att köra Lilla. Hon vilade igen i söndags.
 
Nu idag var det tillbaka till jobb för hennes del.

Både Hisan och Lilla var med ut och det var en suverän kväll. Årets hitintills varmaste dag med 21,7 grader här i Lund.
De fick gå 1.5 mil och det tog en timme. Hisan var något busig hur han nu orkade med att vara det. Han borde varit lite småmör efter helgen.
Lilla däremot var lugnet själv och så där lätt på handen som jag vill ha henne. Underbar att köra med andra ord. Hoppas nu att det håller i sig.

Tävlingshelgen

Det blev minst sagt blandad kompott och då var inte någon av starterna direkt bra.
 
Lördagens start var ändå bäst. Då rev vi två hinder.
Framridningen var kaotisk med det fungerade ändå rätt bra. Inne på banan ville Hisan hoppa men jag fick aldrig fram tigern i honom. Vi behöver tigern för att få det där trycket att kunna rida ur. Tigern kom fram en liten stund på sista träningen i vart fall. Här är lördagens start.
  
 
Söndagen blev mest pannkaka. Vi blev sena från veterinärbesiktningen. Framridningen blev därför bara galopp och inne på banan tappade jag fokus. I anridningen till tvåan blev jag hängande kvar i innersidan och kom på en halvdistans. Hisan bröt därför ut. Mot 6:an blev han lite överuplad och jag var också kvar i svängen mot så det blev vingligt. Då det var en kombination så styrde jag undan. Det går inte att hoppa in i en kombination utan fart över en oxer. Resten av hindren hoppade han super.
Jag har ritten filmad men jag har inte orkat ladda upp den till datorn än.
 
Till 1.20 som var långt senare på eftermiddagen lyckades inte jag ladda om alls. Framridningen var super efter ett antal stopp i höger varv. Sista språnget innan jag gick in på banan kändes kanon. Men sedan när jag fick startsignal gick musten ur mig och jag tvärdog rent orkesmässigt. Benen blev spaghetti så då går det inte att hoppa. Vi stannade därför ut oss på första.
 
Jag är grymt missnöjd med mina ritter och då med mig själv. Jag har massor att jobba med där och då framför allt mentalt och konditionsmässigt.
 
Jag skall börja med att jogga i morgon bitti.

Milda makaroner

Jag tror nog att Lilla har hittat farten och balansen.
 
Vi var på milen igår och hon överträffade verkligen mina förväntningar så nu är nog starten riktigt nära. Jag vågar inte skriva ut när än för då går hon väl och hittar på bus i hagen så jag får stryka.
 
 
Brunstig var hon också igår. Här har hon hittat en riktigt snygg en att visa upp sig för. ;)

Dagens hoppträning

Torsdag idag och det betyder hoppträning.
 
Hisan var till en början lite stel och trög i kroppen men det var säkert lite mjölksyra från gårdagens galopp i Vomb.
Så snart han kommit igång och galopperat sig varm så släppte det.
Vi var också lite sådär de först sprången men det blev bättre, för att inte säga kanonbra. ;)
 
Vi hoppade en linje med oxer in och så 26 meter till ett räcke med vattenmatta och så stod där en trippelbarr på diagonalen.
Övningen vi gjorde idag var ingen superteknisk histora utan mest för att kolla av att vi kunde galoppera på med utomhusgalopp och distansen 26 meter var för att det var en vanligt förekommande utedistans. Den är lite mitt emellan men skulle ridas på 6 språng.
För Hisans del är det till och med på gränsen till trångt om han är ordentligt framme.
 
Hindrena blev snabbt maxade men det behövde vi för vi skall tävla till helgen och skall jag kunna rida 1.20 då måste jag kunna hoppa det på träning.
Och det gick bra. Trippelbarren låg till och med på 1.25 när vi tog den sista gången.
 
Rätt lång var den...
 
Jag lyckades få igång Hisan så pass att jag verkligen kände det där drivet i galoppe och att han faktiskt var på bakdelen. Då är det bara att hålla i det där och styra för han suger tag i hindren då (men man får aldrig tappa benen... för då stannar han).
 
Jag slutade efter att vi hade hoppat en liten bana där Hisan visade bjudning. Jag ville verkligen ha de där fina sprången i kroppen inför tävlingsdagarna.
 
Jag har anmält honom till 1.10 på lördagen och på söndagen kör vi två klasser 1.10 och 1.20.
Jag hoppas verkligen på fint väder och ingen blåst så att Hisan känner att han vill ge gärnet.
 
Lilla vilade idag.

1:a maj

Efter en härlig Valborg med bål och härlig buffé i hop med fina vänner så var det tillbaka till vardagen igen idag fast det var helgdag. 
 
Jag har nästan kunnat följa min plan idag. 
 
Jag har tömkört Lilla, men inte över bommar. 
Det visade sig att Bo Jenå tömkörde en fin dressyrhäst samtidigt som jag var i paddocken och jag kunde inte med att fråga om det passade sig att jag la ut bommar just då. Jag är visst lite mesig ibland. ;)
Vi kände oss dessutom ganska bleka i jämförelse med hans häst...
Lilla jobbade ändå fint och jag fokuserade på hennes ställning i skritt. 
 
 
Hisan och jag har varit i Vomb och galopperat. Härligt var det. Hisan taggade till lite väl mycket efter ett tag men kom tillbaka fint till slut och gick lugnt och fint. 
 
I morgon får kanske Lilla vila. Jag har inte bestämt mig än. Hisan skall hoppa för att vara väl förberedd inför lördagens och söndagens starter.

Gårdagen

Jag hann med en hel del igår. 
 
Först var jag ute och joggade Lilla. Det blev 1,5 mil, det vill säga tre varv runt årundan och det tog en knapp timme.
Jag är bra sugen på att åka med henne till Revinge där det är fint underlag och jogga där i stället. För det är rätt tråkigt att köra massa varv runt runt hela tiden. 
Jag bytte bett igår också och hon var lättare i handen. Hon har haft tredelat ett tag nu och nu fick hon ett tvådelat vanligt i stället. 
Jag funderar även på att prova novabett på henne men problemet med det är att hon inte får stata med det för det har ingen kärna utan är bara silikon. 
 
Jag hann även med ett kort dressyrpass på Hisan i parken. Han var väldigt stretig till en början så jag fick verkligen rida honom för att han skulle komma till arbete men tillslut var han fin. Det var nog de där två vilodagarna efter terrängen som blev lite tokigt. Bättre att skritta dagen efter ett lite jobbigare pass annars blir han stel.
 
Nu blir det vila för mig innan Lilla skall få jobba över bommar och Hisan skall till Vomb för att galoppera. 

RSS 2.0