After work

Idag var det en kort dag på jobbet, jippi!! Jag slutade redan vi 13 och åkte direkt ut till stallet med Emmy och hennes fina hund Smilla som sällskap.Hisan var på ett sällan skådat dåligt humör idag. Han som alltid brukar vara ett solsken var inte alls lika sprudlande som vanligt. Han var inte direkt sur heller men lite nedåt med humöret. Det har ju varit sjukt dåligt väder de senaste dagarna kanske har det påverkat honom också. Jag hade med mig en påse äpplen och med lite mutor blev humöret lite bättre i alla fall.
Som pricken över i:et så började det givetvis att regna också lagom till att jag hade tagit på Hisan utrustningen. Men har man väl kommit så långt kan man lika väl rida.
Det blev en snabb runda i paddocken. Det har blivit lite för mycket vila lite väl tätt nu i denna veckan och det bidrog säkert till att Hisan var otroligt ofokuserad. Att det sedan fälldes träd på gården samtidigt som jag red var ju inte direkt något som hjälpte upp koncentrationen. Det mesta var mycket motsträvigt idag, han protesterade inte mot skänkeln som han kan göra ibland men alla försök till framåtdrivning blev galopp... även om det är i princip framåt så var det som om han tog alla initiativ till att galoppera som fanns idag i stället för att göra det jag bad honom om.
I vilket fall fick han röra på sig och morgondagens ridning kommer nog att bli bättre både vad det gäller fokus och kvallité.
Emmy filmade och ni kan bedömma själva.Min kommentar är att jag lite har rätat upp mig som jag skall och jag krummar ryggen en massa. Dessutom gnatar jag på honom med skänklarna som jag inte skulle göra... fy på mig.  Det blir till att skärpa mig i morgon.

Eftermiddagen spenderades på Herkules inne i stan. Till min förtjusning har de börjat att servera aperitivo där. Det vill säga, du köper något att dricka och de bjuder på rikligt med tilltugg. Detta är mycket vanligt i norra Italien och där kan man bli "bjuden" på underbara bufféer med både varm och kall mat som man står sig på en hel kväll. Detta var inte heller illa, jag åt en massa bläckfiskringar och en massa annat gott och drack ett glas vitt till. Detta har jag saknat, underbart. Jag borde gå på after work oftare märker jag.

Idag är en sådan dag...

... då det passar utmärkt att vila hästen.

Det var inte min ursprungliga tanke men eftersom  det är svinkallt och att det regnar riktigt kalla droppar så känns det som ett klart vinnande alternativ. Det skall ju vara roligt att ha häst och rida, och idag är en sådan dag när det inte är så kul.
Jag var ute och pysslade lite och pussade på Hisan.
Det är verkligen landet där ute i Torna Hällestad... det blir till och med flera grader kallare bara man lämnar Lund och beger sig iväg ut dit. Brr...
De andra i stallet tycker nog att jag är lite dum som inte har satt på Hisan helhalstäcket nu (han har sitt vintertäcke med halvhals skall jag upplysa om) när jag har klippt honom... jag brukar inte vara så sjåpig med sådana saker... och här i stan har det ju inte varit så kallt. Ibland är jag nog en elak matte till min lilla häst.

Hur som jobbar jag bara halvdag i morgon så då kommer jag ju ut så att jag kan kolla om han verkar vara frusen ute... han brukar klara sig bra med det vanliga täcket och som sagt, jag är inte så såpig. Det är ju bra att spara det tunga arteleriet tills det bli kallt på riktigt så att säga.

Sådär ja, nu har jag skrivit en massa svamel och tankar. I morgon blir det ridning i dagsljus trots att det inte är helg... och sedan skall jag fika med tjejen som är skyldig till att jag håller på med hästar. Hon red redan på ridskolan i Kalmar och det var vi tillsammans som vid 11 års ålder lyckades övertyga min mamma och att jag skulle få börja rida och att det inte var helt livsfarligt att hålla på med hästar.  Hon slutade några år senare medan jag förblev hästtjej. :D

Liten hingst

Efter jobbet idag åkte jag direkt till Jägersro. Jag har med Lindahs hjälp fått kontakt med tränaren Uffe där inne. Han har ett fina hästar och jag skall hjälpa honom lite. Först och främst är tanken att jag skall hjälpa honom med en liten fuxhingst som är ganska så vass. Tanken är att han skall byggas upp genom tömkörning och senare kanske vi skall bygga vidare på det genom ridning. Idag var det första dagen som jag jobbade med honom och vi riktade mest in oss på att lära känna varandra. Vi var ute och cirklade runt stallbyggnaderna i tömkörningsutrustning och chambong. I början var han bara superstark och jag fick verkligen spjärna emot i linorna för att han inte skulle dra iväg. Inget finlir där inte. Lite senare började han slappna av lite och vi kunde till och med snirkla oss fram mellan vattenpölarna som fanns på stallbacken. Den lille hingsten tycker mycket om att dra till vänster och ogillar skarpt att svänga till höger... detta är bland annat det vi skall jobba med. Det kommer att bli en ny omgång med hingsten på lördag.

Därefter blev det Hisans tur. Jag var på gymmet efter jobbet igår och lyfte skrot. Hisan gav dessutom mina arma armar en omgång igår när jag klippte... och på det hingsten. Jag tror inte att jag behöver skriva att de har fått en rejäl omgång. På tal om klippningen. Det ser verkligen hemskt ut. Jag får ta och snygga till det i dagsjus i helgen, då har armarna förhoppningsvis repat sig lite också.
Det blev ett markarbetespass i paddocken. Jag fokuserade på att rida framåt, ökningar och minskningar. Hisan blev jättefin och var mycket lyhörd idag. Nästa steg blir mera fokuserade ökningar och minskningar på bestämda antal steg... nu har jag mera haft bokstäverna som riktlinje.
Vi hade sällskap av en islandshäst till en början. Idag fungerade det bra men en töltande häst bara den inte var för nära. Kom den nära var den döfarlig. Lagom till jag var klar kom det 4 st till... det blev för mycket för lilla Hisan som formligen studsade ut ur paddocken när de rörde sig bakom honom... Normalt sätt är Hisan mer än van vid andra hästar som rörsig i paddockar... det måste bero på att de rör sig annorlunda eller så var det bara allmänt höstfnatt.

Mindre pälsig

Idag har jag bråkat länge och väl med Hisan... Jag avskyr att behöva bråka med honom men skall pälsen bort så skall den.
Det är inte det att jag har en rikt bepälsad häst på vintern. Skall jag vara ärlig så blir det nästan ingen vinterpäls alls att tala om.
Första vintern som jag hade honom helklippte jag honom under vilda protester. Både jag och min medryttare Maria som hjälpte mig var rejält omtumlade efteråt. Då beslutade jag mig för att det kanske vore bättre att låta honom ha pälsen kvar för att slippa bråka.
Året efter var det alltså full päls som gällde. Då kom nästa problem. När Hisan blir svettig och blöt i ridhus blir han helt tokig. Han formligen vill krypa ur sin päls, han kan inte stå stilla han kan knappt gå fram och protesterna är vilda... samma effekt blir det om man lindar Hisans ben och rider ett krävande pass med honom. Då försöker han sparka av sig lindorna och blir inte lugn förrän de är av.
Förra året klipptes Hisan igen men med en täckesklippning. Med brems funkade det faktiskt riktigt bra och jag slapp använda drogerna som jag har fått utskrivna just till klippning. I år hade jag ju skaffat en mindre och tystare maskin och tänkte att samma sak skulle funka igen...
Han reagerade i och för sig mindre på apparaten men det protesterades ändå högljutt... en viss Hisan stampade med frambenen när bogarna klipptes, han hytte med bakbenen när jag kom nära virveln och han småstregrade när nacken skulle klippas... Om han bara kunde bestämma sig för hur han skulle ha det... Han får gärna ha kvar pälsen för mig bara han inte beter sig som jag vet inte vad när han blir svettig... eller så kanske han skulle kunna lära sig att tollerera att bli klippt...Inte blev det så snyggt heller... men det är inte så lätt när man är själv och hästen är typ överallt samtidigt och man har en sax i ena handen. Det får bli finjusteringar i morgon.

Mörker...

Nu har vi ställt om tiden på klockan och genast blir det mycket jobbigare med mörkret. I och för sig är det ljusare på morgonen men jag hinner inte sluta på jobbet innan det skymmer... och snart är det mörkt när jag åker dit också... brrr. Jag får nog börja gå ut och gå på lunchen för att få lite dagsljus i veckorna.
Efter jobbet idag åkte jag till Jägersro för lite shopping. Målet var Hööks men jag smet in om Lindex för att invetsera i fler braiga ridtrosor. På Hööks investerades det i en yttepyttig liten klippmaskin så nu ryker pälsen i morgon...

Ute i stallet konkade jag fram bommar igen. Idag fick de stanna på marken... jag orkade inte ta fram stöd. Övningen är den samma... två bommar 20 meter emellan. Det spelar i och för sig ingen roll för Hisan hoppar även över bommar som ligger på marken. Jag hade en väldans sjå att få honom att trava kavaletti och inte hoppa studs över dem... ;)
Jag nämnde för Nina att jag tyckte att den förvända galoppen var lättare i hoppsadeln och så är det nog... min balans är bättre i korta läder än i långa.
Idag hade vi sällskap i padocken av den islandshäst. Hisan jobbade fint ända tills den lilal hästen började tölta... Jisses... Hisan fick upp huvudet och sänkte ryggen och for iväg... den var farlig ju, den sprang konstigt. Han har blivit sådan en gång innan när han träffade på en häst på LCR som hade tuppspatt, dvs ett monster.
När busehästen hade lugnat ner sig efter denna omvälvande händelsen så gick det kanon. Vi kunde variera oss mellan 5 språng framåt och tillbaka på 7 språng. Bra mycket mer reglerbart än tidigare. Jag försökte även öva på min andra läxa: att inte "tjata" på Hisan med skänklarna utan att han skall bibehålla det tempot jag ber om. Idag fungerade det mesta bra... och denna läxan är verkligen mest till mig.

Höstrusk på riktigt

Jag tyckte att jag hade planerat denna veckan riktigt bra. I tisdags regnade det och då vilade Hisan så påpassligt... i fredags var det också kasst väder och ja just det... vila var inplanerad. Men idag blev det nog inte fel på planeringen... idag var det ju del två av träningen för Nina.

 

Vi packade snabbt in oss i transporten och så bar det av. Det regnade verkligen mycket och på den korta tiden som det tog att lägga på Hisan sadeln blev vi riktigt blöta.Själva träningen idag koncentrerade vi oss på att Hisan skulle vara mer självgådende och jobba mer possitivt framåt. Jag blir lätt så att jag sitter och skänklar på Hisan hela tiden. Efter ett tag slår han dövörat till och struntar i mig för jag är ju bara jobbig som tjatar... detta skall jag verkligen fokusera på framöver. Jag ber om trav och trav skall det vara i det tempot som jag har sagt... jag får inte tjata om det utan tempot skall hållas. Dessutom lyckas jag inte fullt ut med att vinkla om mina fötter (sigartterna...) jag är fortfarande mycket Charlie Chaplin när jag rider. Detta kommer nog efterhand men förljden av det just nu är att jag har lite för lätt att sticka in sporren i sidan på stackars Hisan... reaktionen kommer direkt... Hisan blir sur och sparkar mot skänkeln. Jag förstår honom... matte får skärpa sig och bli bättre.
Hisan var jättefin idag och vi fick ännu mer beröm.  :D Passet avslutades med att jag fick rida förvänd galopp. Piia brukar låta oss göra det på uppvärmingen till hoppträningen. Jag har oftast mest problem i vänster varv... och så var fallet även idag... höger varv fungerade perfekt... misstänker en koppling till att jag kan få ihop vänstergaloppen mycket mer än högergaloppen.

Det var ett väldigt kackel i stallet när jag kom dit i morse. Följ länken och se varför...

Dressyrträning för Nina

Det var snart ett halvår sedan jag sist tränade för Nina... hon har ju fått fart på sin karriär och är väldigt upptagen hela tiden.  De senaste träningstiderna som jag har fått för henne har dessutom alla gått om intet på grund av olika saker som förkylning eller liknade. Så nu var det dax i dagarna två dessutom.

Först serverades lunch i stallet... ett mycket trevligt initiativ måste jag säga och det är trevligt att pratas vid utan i lugn och ro utan häst också.
Därefter var det 40 minuters genomkörare för både mig och Hisan. Han kom mycket snabbt till jobb idag men så fort han samlar sig så lixom försvinner bjudningen frammåt och det blir till att riiiida för att det skall bli bra. Det är lite av vårt dilemma tror jag, samma problem finns i hoppningen men där tar den ju sig annat uttryck. Jag antar att detta delvis kan bero på bristade styrka hos Hisan och han försöker komma undan genom att bli trög. Men jag tror också att mycket kan bero på att jag lätt luras när det går i undertempo och tror att det är bättre än det är. Frågan är om Hisans energi kommer av sig självt när styrkan finns där eller om något annat också skall till... mer energi i maten kanske? Jag har inte riktigt koll på hans foderstat måste jag säga... fast jag tycker att han har blivit finare i hullet än på länge just nu... många frågor och få svar.
Hisan och jag fick mycket beröm idag i alla fall och det är ju inte fel. En grej som han gjorde idag var att stoppa i bakdelen åt vänster i vänster varv. Jag har inte noterat att han har gjort det innan. Nina tyckte att jag skulle tänka öppna för att i stället räta ut honom, usch vilken dålig förklaring det blev.

Väl tillbaka i stallet fick jag ett ryck och slet ut helteckningmattorna som satt på väggen längst fram. Jag undrar fortfarande hur man tänkte när man tyckte att det var en bra idé att ha det materialet i ett släp... ja ja... det blir en del jobb innan det blir snyggt även utan mattor.Nu sitter jag i TV-soffan med en stor god latte och vilar upp mig inför morgondagens prövningar.

Repetition av läxan

Idag hade jag med mig Fredrik ut till stallet med kameran i högsta hugg.

Jag måste erkänna att jag var mindre fokuserad idag men Hisan hade lärt sig från igår. 5 språng var a piece of cake i båda varven idag. 6 gick också bra och i vänser varv lyckades det till och med bli 7... detta var ju inte riktigt planerat men Hisan visar ju att han kan korta sig och rundan där efter länga sig igen så att det blev 5 språng.

 

Detta är första hoppen och dessutom den enda filmen som är typ se bar... det skymde just när vi höll på vlket blir enormt tydligt på filmen.
Nästa gång jag roar mig med att hamna på film får jag se till att göra det i dagsljus. ;)

Hemläxa

Igår blev det inte mycket träning. Jag åkte ut till stallet efter jobbet, mockade och tog in hästarna. Fodrade och sedan fick Hisan en puss på mulen. Därefter åkte jag hem och lade mig i TV-soffan och somnade. Himla skönt måste jag säga.

Idag blev det mycket mer gjort. Jag stannade till på gymmet efter jobbet och körde ett pass... jag tog i rejält med armarna och det känns redan nu kan jag meddela... det är tur att jag har ett kontorsjobb. ;)

Efter gymmandet åkte jag ut till stallet. Dagens plan var att öva på "min läxa". Bommar med 20 meters avstånd och 5 galoppsprång. Jag började i vänster varv. När jag bara lät Hisan rulla på i galopp blev det naturligt med 6 språng för honom. Skulle jag rida på 5 blev det rejält fram. I höger varv var det hetl tvärt om. 5 språng kändes naturligt och jag fick rida som attan för att kunna korta upp honom för att få in 6 jämna. Dessutom drar vi markant åt höger i vänster varv och i höger slår Hisan gärna om galoppen mellan bommarna. Jag upprepade övningen tills jag blev nöjd. I morgon blir det repetition av läxan.
Jag försökte tänka på mitt överliv också. Jag tycker att det är svårt att räta upp mig utan att svanka. Jag skall se om jag inte kan övertyga Fredrik om att följa med ut och filma mig i morgon... Jag undrar om jag som vanligt bara tror att jag rätar upp mig eller om jag faktiskt gör det... *Ullis funderar* jag gissar ju förstås att sanningen är att jag mest tror att jag gör det... men förr eller senare måste jag ju lära mig... eller?

Till helgen är det nu inbokat dressyrträning för Nina både lördag och söndag. Här skall det tränas!

Piia träning på riktigt

Dag har vi varit i Flyinge och tränat igen... och idag var det Piia som stog för träningen. Det blir alltid mycket mer noggrann framridning när det är hon som står för passet. Idag red vi ökningar på långsidorna och "bakdelen ut" u hörnorna... mycket jobbigt sa Hisan och han blev jättfin. Sedan var det dax för hoppning, två bommar som det skulle vara 7 språng mellan... lite kort och mycket jobbigt för en storgalopperad Hisan. När vi väl hade lyckats med att rida avståndet på 7 fick vi rida det på 6. Höger galopp är mycket svårare än vänster måste jag säga för där satt det riktigt hårt inne. Därefter hoppade vi linjer med komblinationer och titthinder. En liten muratrapp ställde till det rejält för oss och hela linjen blev tokig bara för att Hisan tyckte att den var farlig. Vatten tittar han inte alls på längre, han har blivit van vid det nu.
Jag fick hemläxa till nästa gång... jag skall rida bommar 20 meter mellan och 5 galoppsprång så det blir onsdagens och torsdagens jobb. Dessutom skall jag försöka fila på hoppsitsen. Jag har tydligen börjat dra bak skäklarna och så var det det där med överlivet... I morgon skall Hisan få välförtjänt vila.
Efter träningen lekte jag och Hisan följa John. Det gick ut på att jag bar bommar och Hisan följde efter mig utan att jag höll i honom. Det funkade bra och var roligt till en början, efter ett tag var Hisan lite trött på den leken... ;)

Dagens notering:
Flyinges ridhus är isolerat... En svettigare Hisan fick man således leta efter. Han blir otroligt kliig i hela pälsen då och när det är obehagligt visar Hisan det. Detta ledde till ett antal sparkar med bakbenen och några bocksprång. Det är alltså dax att klippa redan. Det är ju inte bara när vi hoppar som det blir svettigt men där blir det värst. Lilla Hisan är ju inte begåvad med någon björnpäls direkt men tydligen tillräckligt mycket för att det skall bli för varmt...
Jag har inte behövt klippa så här tidigt på året någon gång innan men någon gång skall ju vara den första. Klippmaskinen är bokad till nästa helg och då ryker pälsen.

Årets sista tävling

På sätt och vis känns det bra att ta en rejäl paus nu, både för mig och för Hisan tror jag.
Idag hade vi en fin känsla på framridningen men den kom inte gratis. Jag fick driva massor och mina ben var spaghetti lagom till att vi skulle in på banan. Hisan hade en stabil form och trots att jag fick driva känndes det bra, jag kunde sitta ner på honom utan ansträngning.
Väl inne på banan blev det stelt och spänt, den fina formen från framridningen var som bortblåst... poängen blev därefter 53%. Inget vidare med andra ord.
Att det blir spännt inne på banan är nog med stor snnolikhet nerver... dessutom kom jag inte riktigt ner i sadeln, jag drog upp benen och stigbyglarna hoppade rundor på fötterna.
Bättre lycka nästa år... och då har vi ju hunnit träna en massa mera också.

På vägen hem hade jag med mig Fredrik och gjorde då ett expriment. Jag åkte med Hisan bak i släpet för att se hur han betedde sig. Han har inte åkt så bra som han brukar på sistonne och jag ville se om det var något med släpet som var orsaken.
Det är inte ventilationen i alla fall. Det var luftigt och bra... Det vibrera lite i golvet när man kör men det verkar inte vara det som är problemet. Vad som däremot skall sägas är att Fredrik inte kommer att få förtroendet att köra med Hisan i släpet igen förrän han själv har åkt där bak... det gick på tok för fort i alla svängar och det var skitläskigt sa Hisan som nästan lade sig ner i svängarna. Vad som kan vara orsaken är nog att jag har kört för fort med honom också... jag har varit i tidsnöd för att komma till träningar... detta får jag se till att ändra på. Antingen får jag komma för sent eller så får jag starta tidigare. Det var i alla fall nyttigt att se hur det var där bak och nu skall Hisan få mera åkkonfort.

Långritt

Idag belv det äntligen av med ridturen runt Krankesjön.
Jag var i och för sig väldigt seg upp ur sängen i morse, känner att det är en förkylning på gång. Inte förrän jag hade masat mig ut till stallet så där lagom försenad och upp på hästryggen så började jag vakna.

Rundan vi red tog i runda slänga två timmar och var himla mysig. Kul sa Hisan som tvärt emot de andra bara blev piggare och piggare... i slutet av ritten spurtade vi upp för en lång backe... de andra stannade av på mitten i ren utmattning... he he det är härligt med fullblod. ;) ... och det bådat gott inför jaktritten om två veckor.
Lite av dagens energi som formligen sprutade ur Hisans öron mot slutet hoppas jag att vi kan bevara till morgondagens dressyr. Detta blir årets sista tävling, fast det är en sanning med modefikation. Jag skall ju ställa upp i avdelningsridningstävling också fast det räknas ju knappt eftersom det inte är individuellt... eller?

Efter långturen blev det persedelvård i kubik och en tur till Vensville där jag hjälpte till att slå på en tappsko på Iddi.

Avdelningsridning

Idag var det dax för lite annorlunda träning. Jag begav mig till Torns ridhus för att träna avdelningsridning. Tanken är att jag skall ingå i ett 4 manna lag i vinter. Jag har ridit lite avdelningsridning förut på studentryttartävlingarna men då har det varit på lånade hästar. Hisan har faktiskt varit med om det förr också fast med andra ryttare, det var när han var med på Nations Cup 2007. Nu var det premiär för oss tillsammans.
Det var lite dålig uppslutning på hästsidan så vi ficköva med ponnierna. Det innebar att vi var 6 st som red ett program för 4 st. Lite knixigt var det men det funkade ju... och vägarna tyckte jag nog att vi fick kläm på. Det blev därför inget finlir alls idag utan mer fokus på synkronisering och att anpassa sig efter de andra.
Lite bus hann Hisan med... det var jättekul att skygga för mötande hästar... och så hade den andra storhästen oranga lindor... helt klart ett skäl till att inte riktigt våga gå nära den sa Hisan...
Roligt var det i varje fall och det kommer att bli vårt fredagsnöje fram till tävlingen...

Dagens notering:
Paddingen på väggarna i transporten är inte kompatibla med fleecetäcke... täcket lixom fastnar i paddingen och hamnar på sniskan på Hisan... bättre utan tyker han... jag vill att han har täcke när det blir kallare så jag får fundera ut ett som är kompatibelt med släpet... Det tål att funderas på, lösning på problemet kommer senare.

Träning i höstrusk

Brrr... det regnade brrr. Nu sitter jag här i soffan och fryyyser. Sådana här dagar funderar jag på varför jag flyttade hem, för jag avskyr vintern och mörkret som finns här. Nu är dock inte allt en dans på rosor bara för att man flyttar söder ut men vissa saker bli lättare. Så här års längtar jag alltid tillbaka...

Idag red jag ett dressyrpass i padocken i skenet av belysningen och i regn... brr igen. Mitt under passet så är det nog mest klafsandet av Hisans hovar mot underlaget som på minnde mig om vädret i övrigt var jag för fokuserad för att bry mig om vad som kom från himeln.
Jag fuskade lite idag och satte på gramanen. Jag fokuserade på att rida framåt och rakt. Jag upplever att jag behöver ställa honom mer utåt i vänster varv än i höger till en början. Hisan jobbade bra och efter ett tag hade jag fått i hop honom bra. Så fort jag kunde sitta på honom så red jag igenom programmet inför söndagen. Det är mycket lättare att fokusera på att sitta bra om Hisan inte är spänd, det är dessutom lättare att få honom att slappna av "hemma". Tänk om jag skulle lyckas med att få till det så bra på söndag... men det är väl för mycket att hoppas på.


Vila

Idag var det inte Hisan som skulle träna utan hans matte. Jag var nyfiken på Pilates och idag fanns det ett lämpligt pass på gymmet.
Innan dess hann jag dock ut till stallet för att mocka och titta till Hisan.Hisan och hans polare i hagen. Gissa vem som är vem?

I morgon rider Jessica medan jag är på ost- och vinprovninig efter jobbet... mums!

TUT-mannen i tidningen

Denna artikel stod i dagens sydsvenskan. Artikeln

Måndag...

Jag tror att jag och Katten Gustav har en del gemensamt. We both hate mondays... så att säga. Jag har varit helt off på jobbet idag och det var inte en uppåt Ullis som åkte till stallet. Men väl där ute vände det direkt. Det är det som är det härliga med hästarna och just stallet. Är man inte på topp när man kommer ut så vänder det så lätt. Hisan är ju en stor del i att det är så lätt att bli på bra humör, han är alltid så possitiv och det smittar av sig.

Idag skulle det ha varit hopning på Flyinge igen men det blev inställd på grund av förberedelserna inför Breeders i veckan. Jag var inställd på att hoppa så jag provade stallets hinderpark och hoppade själv. I och med mina bekymmer i samband med hoppningen under året så är det inte helt fel att hoppa lite själv ibland också för att avdramatisera så att säga.
Jag byggde upp en oxer ett räcke och ett litet hinder med galoppbom framför och bakom på böjt spår. Målet var att skutta lite små hinder och verkligen se till att Hisan var framme för skänkeln. Det vill jag säga att jag lyckads med. Hisan laddade och bjöd på de små hindren. Det känns som att det är enklare att få till det ute oavsett om det är hoppning eller dressyr. Det är möjligen så att han tappar lite energi som kommer gratis när vi är ute när vi kommer in i ridhus...

Hur som var det kul att skutta lite och även om det är lite jobbigt att släpa hinder och bommar så borde vi göra det oftare.

Pansarvagnar och TUT-mannen

Revinge var stängt idag på grund av stor övning och därför blev det ingen ritt till Krankesjön. På ett sätt var det ju bra, vem vill möta en pansarvagn när man sitter till häst lixom...? Nog för att Hisan är hyfsat trafiksäker men, nej jag tror inte att det är en bra idé...

I stället red jag ut med en av tjejerna i stallet, hon skulle visa mig en annan ridväg. Denna gick åt Dalbyhållet i stället. Hon är kul att rida ut med. Ritten går i skritt och galopp, ytterst lite trav. Hisan galopperar på i för honom lugn takt och hon har supersvårt att hänga med. När hon väl är bredvid blir Hisan supertaggad, han brukar ju kunna galoppera jämsides utan att bli så uppe i varv... fast det var ju ett tag sedan vi hade sådant sällskap så det är klart att det är extra kul. Jag hittade även potentiella hinder ute i bokskogen som vi red genom. Tyvärr var det något geggigt där nu men jag hoppas att det skall torka upp och då skall dessa hoppas.

I Torna Hällestad har de problem med "TUT-mannen". Han kör en bil med registreringsnummer TUT, bilen är ljusblå. Denna man är mycket avigt inställd till hästekipage och kan till synes utan anledning med brott mod försöka köra över hästarna när han träffar på dem. TUT-mannen är polisanmäld efter en incident i fredags när han var väldigt nära att köra på en av mina stallkamrater. I väntan på eventuellt åtal så får vi hålla utkik efter TUT och hoppas att vi inte stöter på honom.


Programridning

I natt formligen vinglade jag hem på cykel genom halv Lund. Lite nöjd är jag faktiskt att jag lyckades att undvika att krocka med killen som ramlade med kundvagnen utanför studentkvarteren här. Jag måste säga att den styrförmågan om jag hade då var inte så mycket att hänga i julgranden direkt. Hem kom jag i alla fall utan att trilla av cykeln vilket var tur.
Idag vaknade jag således med en hangover som hette duga och jag hade precis blivit lite mer människa till klockan 13 när jag skulle infinna mig på ridskolan för att bygga dressyrstaket.
Som vanligt är min tajming med olika grejer lite dålig, för att inte säga helt kass. Dagen innan en sådan här övning som jag gjorde idag är det inte helt optimalt att vila lilla Hisan. Igår vilade han trots detta eftersom jag var och roade mig på sittning. Hisan brukar i princip alltid bli mera spänd än vanligt när han har haft kort vila. Jag är inte skicklig nog att rida honom avslappnad i de fallen. Kontentan av detta var att han som vanligt inte var framme för skänkeln när vi väl red programmet... detta börjar kännas tjatigt nu. Problemet när han är spänd inför ett dressyrprogram är att jag absolut inte kan sitta ner på honom i traven då. Det stutsar något fruktansvärt och det leder ofelbart till att vi båda spänner oss och gissa vad som då händer... jo inte blir det bättre resultat inte. Det är också därför som det blir en ondcirkel i dessa fall. Jag har honom inte fram tillräckligt från början. Dressyrprogrammet kräver att jag sitter ner och följden blir att jag absolut inte kan rida honom fram tillräckligt...
Helt jättekasst var det väl kanske inte, jag fick 55% nu också men jag vet att vi kan så himla mycket bättre och det är frustrerande... den fina känslan från i torsdags ville inte infinna sig alls idag.
Nästa söndag har jag anmält mig till årets sista tävling och det är dressyr, samma program som idag och målet är att höja procenten från idag... Hisan skall på inga villkor vila dagen innan då.

Dagens noteringar:
Jag har blivit av med Hisans svansskydd under flytten. Idag lindade jag svansen men det uppskattades inte och en mycket irriterad Hisan lyckades med att skava svansen rejält ändå i släpet. Han gjorde väl tappra försök att ta av sig lindan kan jag tänka. Nytt svansskydd skall inhandlas på måndag.

Övar LB:2

På lördag har jag anmält mig till programridning på LCR. Dressyrdomare Thomas Berlin kommer och han skall bedömma när vi rider plus att han skall ge ca 15 minuters feedback och tips efteråt. Jag skall rida LB:2 ett program jag aldrig har ridit och som dessutom är på stora dressyrbanan...
Idag var det alltså dax att öva in programmet, bättre sent än aldrig lixom.
Jag började med att skritta vägarna med programmet i högsta hugg i näven. Därefter red jag det två gånger i rätt gångarter.Jag spände mig något otroligt till en början idag. Efter att jag hade ridit färdigt vägarna lyckades jag mycket bättre med avslappningen. Jag längde mina läder fast det var nog inte det avgörande. Jag fokuserade på att rida honom rak och att rida olika stora voltspår. Efter en stund lyckades jag samla ihop honom ordentligt och jag kunde till och med sitta ned i traven på honom utan ansträning. Jag inbillar mig att jag faktiskt hade honom framme idag för det kändes väldigt bra. Men jag kan ju ha lurat mig själv.
Hur som måste jag rida fram ordentligt på lördag så att jag kan få honom att kännas så avslappnad och fin, för då kan det bli riktigt bra. I morgon blir det vila för Hisans del och fest för mig... :D


Jag hann med att tvätta CUL också när jag var ute. Detta är resultatet (jag har tagit bilderna i dåligt ljus med mobilen, det är därför som färgerna är så blaskiga):

  

Dagens noteringar:
Jag fick en väldigt bra känsla på slutet av ridpasset. Jag red utan graman men med sporrar idag. Önskar att den känslan skulle infinna sig oftare... vi får jobba på det.
Inga hostningar i dag heller. Helt underbart, det känns ju tråkigt att han har hostat så mycket fram tills nu men det är ju helt underbart att han slipper.
Det verkar som om det kan bli träningar för Nina Bengtsson framöver på LCR. Det ser vi fram emot, vi skall ju träna massor hela vintern. ;)

Finns det verkligen hopp?

Idag har jag varit uppe i Klippan efter jobbet och hämtat CUL. Hela notan för släpet blev exakt 9.305kr inklusive besiktning och reparationer. Hyfst billigt tycker jag. Reparationerna blev bra så nu är det bara tvätten av släpet kvar innan jag är nöjd för i höst. Om målning får bli till våren och nästa sommar, det är för kallt redan för att det skall bli bra.

Vid 18 idag var det träning på Flyinge igen. Och premiäråkningen i släpet. Annorlunda sa Hisan. Denna gången var vi inne i stora ridhuset. De har verkligen high-tech portar där. En massa knappar att trycka på för att öppna och stänga och så puffar det om hydraliska annorningar som sköter öppnadet och stängandet. Hemskt farligt sa Hisan som hoppade till varje gång.
Vi hoppade små banor med olika linjer. Värst var nog hindret med regnbågarna under men det kom vi över utan allt för stora missöden. Vad som inte fungerade alls idag var högergaloppen. Den hade nada energi och jag fick gå på honom massor för att det skulle gå att hoppa ur den. Kan det vara så att han fortfarande har känningar sedan träningen i fredags... fast det är ju ett tag sedan så det känns otroligt. Jag måste nog bara träna mera. Att vi var innomhus kan spela roll kanske? Vad jag tänkte på var att han blev supersvettig redan, det är bara oktober. Jag brukar klippa i december... jag skall ta mig en funderare på det. Vad jag deffinitivt måste träna mera på nu när jag har möjlighet är små skutt  så att de kan bli många och att öva avstånd. Jag får försöka hinna med det så fort som möjligt framöver. Jag måste också se till att han verkligen alltid tänker frammåt. Jag är dålig på det och det märks både i hopningen och i dressyren. Skärpning säger jag till mig själv. I morgon blir det dock att träna in programmet inför lördagens programrindning.

Övriga noteringar idag:
Jag kom sent till träningen och var själv mycket stressad när vi började. Hisan blev väl lite därefter när det gäller det mesta. Och är matte ur gängorna blir allt lite tokigt.
Hisan hostade inte alls idag trots att han både hade åkt transport och var i ridhus... mycket possitivt.
Hisan sågs väva i lördags morse. Jag har inte sett honom göra det alls nu sedan han flyttade. Jag fodrade själv kvällsmat och han fick ingalunda maten först, ingen vävning när jag såg på i alla fall. Jag hoppas att han kommer att trivas så bra att han i princip inte väver alls. Fast en gång skadad med en olat så finns de alltid kvar, de skall bara minimeras med så trivsam miljö som möjligt.

Ingen ridning för min del...

Idag följde Jessica med ut till det nya stallet. Jag skulle visa henne var allt fanns och så skulle hon få rida. Skall jag vara riktigt ärlig just nu så var det trevligt att mina muskler fick vila lite efter igår, plus att det är intressant att se Hisan riden av någon annan ibland.
Jag trädde dessutom in i den mycket obekväma rollen som "instruktör". Jag undrar om jag någonsin kommer att känna mig bekväm i den rollen när det gäller hästar??
I vilket fall brukar det ju gå bättre om någon står på marken och på minner en om små saker än om man sitter själv och nöter.
Jag passade också på att bara stå och kela med Hisan, och det är ju heller inte helt fel. Det är ju inte varje dag som man har tid att bara stå och mysa med sin häst heller.

I morgon blir det en häktisk dag. Jag skall börja jobba redan vid 7 och sedan skall CUL hämtas och Hisan och jag skall till Flyinge för att hoppa. Jag undrar så vilken som är den närmsta vägen dit... jag hittar ju inte så bra runt Torna Hällestad än...
Dessutom har jag anmält Hisan till löshoppning nästa torsdag på LCR. Och så är anmälan till jaktritten på Revinge den 8 november skickad.

Tränar på

Jag tror att det är något fel på mig. Nu skall jag ha tid att göra saker och det har jag gjort, men jag är ändå inte hemma förrän sent på kvällen. Kanske tar det ett tag att lära om beteendet.
Idag gick jag till gymmet direkt efter jobbet. Joggade 30 miuter på löpband och gick igenom alla maskiner som jag hade blivit tilldelad av en instruktör där. Två gånger i veckan skall jag försöka hinna med det. Allra bäst skulle det ju vara om jag gick till gymmet de dagar som Hisan vilade, men riktigt så enkelt går det tydligen inte att planera...

Efter träningen åkte jg ut till stallet för mera träning. Denna gången var det Hisan som skulle träna, fast hans matte åker ju på lite träning också. Jag red i paddocken med gramanen. Jag misstänkte att Hisan skulle vara pigg efter att ha vilat igår och så var det. De som stod i ena hörnan var farliga och snygga byten med bocksalut framfördes. Något som är mycket positivt är att jag upplever Hisan som mycket mer elektisk, eller hur jag skall säga. Han har ibland varit ganska så loj när jag har ridit. Det blev bättre efter vilan men inte helt bra. Nu är han rejält pigg och går av sig självt på ett helt annat sätt. Det tycker jag är mycket possitivt. Han är ju fullblod och skall tänka framåt. Det kanske inte blev vårt bästa pass idag men ändå mycket possitivt.

Idag har jag lyckats med att helplanera in resten av veckan utan att ens tänka mig för. Undrar hur det gick till... det kommer att bli fullt upp. Tisdag kommer Jessica med ut, onsdag hämtning av släp och om allt klaffar hoppning. Torsdag träning på gym och ridning. Fredag vila för Hisan och middag för mig. Lördag programridning på LCR, förmiddagen är i och för sig ledig än så länge och på söndag blir det långritt runt Krankesjön... jag får jobba på det där med att ta det lugnt tror jag.

Förresten blev jag tillfrågad om att ingå i ett avdelningsridningslag i dressyr framöver. Det låter superkul då det kommer att ingå träning för att synkronisera framträndandet då fyra ekipage skall rida programmet samtidigt. Som sagt tidigare... det kommer att bli riktigt roligt i höst och vinter. :D

Tävlingen som inte blev

Idag skulle jag ha åkt till Klippan för att rida andra delen av Allsvenskan Div II. Problemet var bara det att mina lagkamrater bestämde sig för att inte åka, anledningen var "stormen"!? Nog för att det hade blåst under natten men de största problemen fanns i Halland och längre upp längs med västkusten, dessutom hade den bedarrat. Så det var den tävlingen det... Jag hade hunnit lasta Hisan innan jag fick beskedet. Busiga Hisan tyckte att det var en superidé att kissa i släpet det första han gjorde när han kom in där. Så i stället för att åka iväg fick jag tvätta släp.
På ett sätt var det bra att vi stannade hemma. Det var ju ett förskräckligt regnade och en bra dag att vila Hisan just därför. Tävlingsdagen blev helt enkelt en dag i hagen. Jag tror faktiskt inte att Hisan misstycker.

Efter att jag hade kört tillbaka släpet till Vensville åkte jag in till Jägers för att med Lindahs hjälp knyta nya kontakter där inne. Jag vill inte lämna travet helt och det är möjligt att jag nu kan få hjälpa till att köra lite häst där inne ibland och kanske också rida någon häst. Inte allt för ofta dock... Hisan och sambon skall prioriteras mera.

På eftermiddagen var det stallmöte Vi var tre av 7 som kom. Bra uppslutning eller hur? Lite mer koll på hur allt fungerar där ute börjar jag få i alla fall. Jag har dessutom lyckats med att packa in alla prylar i mitt lilla skåp... men det är överfullt nu. Och en helt IKEA kasse med saker som jag skall göra mig av med har det blivit.

Revinge

Tidigt på morgonen åkte jag ut till stallet för att vi skulle ha hopsläpp med hästarna. Varför tycker man att det är en bra idé att göra det tidigt en lördagsmorgon för?
Det var inget bekymmer att släppa ihop dem... de fann sig snabbt och de verkade trivas tillsammans.
Därefter var det dax för frukost hemma med Sambon som hade sovit vidare och Lindah som var på besök. Vi åt en härligt stor frukost, detta är en lyx som jag inte har unnat mig på länge. Det är mycket som jag skall se till att unna mig framöver, sådant som är vardagslyx.

När jag hade lämnat Lindah på stationen åkte jag hem till Emmy för att åka med henne till Flädie för att köpa täcken. Jag skulle verkligen inte köpa några själv... jag har för många redan. Emmy handlade tre stycken och jag hittade två nedsatta tröjor som jag inhandlade.
Därefter åkte vi ut till Vensville för att byta täcke på Figge. Han skulle få ha på sig ett av de hela som Emmy precis hade köpt. Figge var nog lite sur för att Emmy inte har kunnat vara ute i stallet på sistonne på grund av foten. Han ville verkligen inte bli fångad och var lite extra bufflig till en början i stallet. Det nya täcket blev jättesnyggt. ;)
Jag tog med mig Emmys släp ut till mitt stall inför morgondagens tävling.

Väl ute i mitt stall hängde jag med Hisans boxgranne ut på en tur på Revinge. Det var superkul sa Hisan. Han laddade som bara den och blev riktigt uppe i varv. Han visade också att han tyckte att kossorna där ute var riktigt läskiga. Han tyckte att det var ok att galoppera fort förbi dem men ta det lugnt var oerhört läskgt. Han kommer nog över det när vi har ridit där lite fler gånger. Höger galopp var rejält stel idag. Det måste vara för att han för en gång skull faktiskt jobbade ritigt i den igår när jag till slut fick ordning på mina sittben.
Därefter blev det mer av i ordning plock av grejer. Jag har sorterat ut en massa som jag skall se till att bli av med och det finns ytterligare en hel del saker som jag skulle kunna sortera ut.

På vägen hem ringde jag och kollade med mina lagkamrater inför tävlingen. Det visade sig att en av dem inte tänker åka i morgon om det blir storm vilket SMHI har varnat för. Så just nu är det tveksamt om det bli tävling. Jag kommer inte att ligga och åka upp till Klippan med Hisan själv för en ynka liten hoppklass. Då är det skönare att stanna hemma. Vi får helt enkelt se hur det bli i morgon bitti.


Pass i paddocken

Idag har Lindah haft träning med mig i paddocken. Lite blött var det...
Vi övade vidare på att ha honom rak och att jag skulle rida honom för ytterhjälperna. Vi kom fram till att mycket av våra problem med vinglighet rent allmänt bottnar i att jag inte har koll på var jag har mina sittben. Inte helt oväntat men bra att ha lite koll på vad som är problemet.
Värst var det i höger varv där jag inte anväder mig av mitt inre sittben alls vanligtvis. När jag väl gjorde det så blev det en helt annan Hisan. Han kom ihop massor och blev hur fin som hällst.
Vi avslutade passet med att rida en åttvolt i galopp som var 7 meter i diameter.
Vi avslutade med en vinkväll hemma hos mig. Inte så illa det var inte igår som jag hde tid med sådana utsvävningar. Det måste bli mer av den varan framöver.

Nu är allt flyttat

Det har varit en lång dag idag igen, men konstigt og är jag fortfarande fylld av energi. Jag undrar dck när det kommer att ta slut, det borde göra de någon gång i alla fall.
I morse hade jag tid för besiktning av CUL i Lomma. Det gick väldigt snabbt och jag kom ut med anmärkningar på bromsarna. Det hade ju i och för sig tjejen jag köpte det av sagt så jag var inte förvånad. Jag fick komma med ner i hålet under och titta på golvet och hela underredet. Golvet var fint men en balk var lite missformad. Det kommer att behöva åtgärdas men det var inte akut. Det fanns en hel del rost på balkarna så när vädret tillåter så skall det rostskyddsbehandlas.
I morgon skall jag upp till Klippan med CUL på morgonen. Lemmen skall fixas och bommar skall sättas in. Dessutom får de fixa till bromsarna så att jag får köra med det. Nog om CUL nu.

Efter jobbet åkte jag ut till Jan och städade ur det sista och gjorde upp det ekonomiska. Lillebror kommer att lämnas tillbaka till Kent Roland. Det blir upp till honom vad som kommer att bli hans öde. Han är lite läng halt men han är långt i från frisk.
Jan skall träna sina själv men ingen av dem har några poäng kvar att snacka om och Jan är nog sämre än han vill ge sken av. Det känns ju inte som en fullträff att lämna stallet åt sitt öde på detta sätt men jag får ju ändå inte hjälpa till så det är inte så mycket att göra.
Efter att alla grejer var i hop plockade så sade jag hej då till travarna. Jag pussade extra länge på Lena. Hon är den av dem som har tagit den största delen av mitt hjärta. Jag tycker otroligt mycket om dem så det är inte lätt att bara ta föraväl sådär. Sedan fick Jan en kram och jag kunde inte hålla tårarna tillbaka. Det var riktigt tungt att lämna allt.

Väl ute på Rusthållaregården möttes jag av min underbara Hisan som befann sig i en stor gräshage och såg ut att tycka att livet var underbart. Jag hann med att ta en liten runda i paddocken innan jag plockade in resten av grejerna. Hisan var pigg men inte alls så störig som han kan vara ibland när han har vilat. Jag har inte hunnit få alla grejer på plats än... men det kommer. Mitt hinder fick stanna i Hardeberga. Det bor nu i Petras paddock där hon och Hatte kan slita det med hälsan till den dagen jag behöver det igen.

Det har som sagt varit en lång dag... I morgon kommer Lindah på besök och förutom sitsträning skall vi hinna med att dricka gott vin och skvallra för fulla muggar. Det kommer att bli superkul.

CUL i fokus

Tänkte lägga in lite blider på CUL här så kan ni se mer vari rnoveringsbehovet finns. Jag tänkte visa sedan undan för undan när jag hinner reparera och snygga upp det.

   

Flyttat

Idag har jag fixat och donat en massa efter jobbet. Först bar det av ner till Höllviken för att avsluta släpköpet. Jag stack ju iväg förrförra lördagen och tittade på ett renoveringsobjekt. Jag såg potensial i släpet som i och för sig behöver en massa renovering med mest finjusterningar.Det är lätt, boogi och helt i aluminium. Bra däck, nybytta axlar och nydragen el. I morgon skall det besiktigas och på fredags morgon skall det in på verkstaden för svetsning av lem och isättning av bommar.
Släpet heter CUL och det har jag tänkt att ha med det.

Hisans flytt gick i hällregn. Jag hade hämtat Emmys transport på lunchen, köpt en garderb att ha mina saker i och kört ut det till Jans. Vill man hinner man med mycket på 45 minuter.
Jag packade in det mesta, med hjälp av Fredrik. Shit vad mycket grejer jag har. I morgon skall jag ta det sista och städa ur fint hos Jan.
Hisan gick på med lite tvekan. Det stod ju en garderob bredvis honom i släpet. Vi åkte den inte allt för länga biten ut till Torna Hällestad och lastade ur en mycket nyfiken liten häst.
Hisan fann sig till rätta direkt måste jag säga. Han var inte stirrig för fem öre och kastade sig över maten som han fick. Det finns möjlighet för hästarna att sticka ut huvudet i boxen och det verkade Hisan tycka var spännade.
Jag tror att han kommer att trivas bra där ute. Hoppsläpp med de nya kompisarna kommer att ske på lördag. Vare sig jag eller min kompis som har stallet har möjlighet att göra det innan.
I morgon skall det dessutom bli ridning för Hisans del. Han har fått en lite oplanerad vila på tre dagar så det kommer nog att bli lite turbo.

Jägersrokväll

Trots att jag är avskriven från allt tränande av travhästarna blev jag uppsatt till att rida lopp på Karin på tisdagskvällen. Alla tre hästarna i stallet startade så det var minst sagt ett stort företag att transportera in alla och få allt att klaffa.
Först ut var Karins och min start. Lite nervös var jag måste jag medge. Värmingen på slingan och milen funkade kanon och hon kändes stark och fin. Väl i loppet kom vi iväg lite för långsamt men var med hela tiden jag lyckades ta ett par placeringar i fältet men när vi väl kom in på upploppet var kraften slut hos damen. Jag drev henne så mycket jag förmådde men till ingen nytta. Jag kom i mål som nummer 9, dvs andra utanför placering.
Med stor sannolikhet är det min vikt som spelar in när allt kommer om kring. Kanske skulle jag kunna minska några kilon till men fågan är om det räcker. Några planer på att bli hur smal som helst har jag inte, det är inte sunt och innebär för mycket uppoffrignar. Jag har ju ingen aning om ens får rida fler lopp ju.
Innan loppet berättades det om Ida Olssons allarliga olycka på Halmstads travet på måndagskvällen. Flera av ryttarna var nog ganska så skakade av den händelsen och det skreks som bara den  om att hålla spåren i klungan. Turligtvis verkar Ida redan må bättre. 
Ingen av de tre hästarn lyckades placera sig i sina lopp. Ett riktigt uselt resultat med andra ord... Men sådant är livet.

Hisan har vilat både måndag och tisdag i denna veckan. Lite övergiven känner han sig nog, jag möttes av en hjärtskärande gnäggning när jag kom tillbaka till stallet efter helkvällen inne på Jägers igår. Tyvärr kommer det inte bli någon träning för hans del i dag heller. Dagens plan är att han skall flytta så nya intryck kommer det ju att bli i alla fall. Mer info om dagens eskapader kommer i kväll.

RSS 2.0