Helt still

Det har i princip stått helt still på hästfronten för mig denna veckan.

I måndags kom Lilla in med ett sticksår på underarmen vänster fram. Jag har tvättat det varje dag och det läker bra. Men Lilla är mycket arg på mig. Det gör ju ont och då skall jag låta bli det, framför allt skall jag inte tvätta om hon får säga vad hon tycker... men nu är jag elak nog att göra tvärt om så vi har haft en dust varje kväll.

Hisan har vilat då jag tror att han har en hovböld. Det är lite diffust för han är varannandag ren och varannan dag riktigt halt.
Kliniktid är bokad till nästa vecka. Jag skall lägga omslag i morgon och hjälper inte det så har jag ju kliniktiden så får vi se.


Förra veckans hoppträning filmades och igår red jag en kompis häst på träningen i stället.

Ett litet fux sto, också fullblod så klart.
Hon var mycket annorlunda mot Hisan, och då inte bara för att hon var mindre. Framför allt hade hon en superskön attityd till hinder. Man kände sig mycket trygg på henne. Sedan var det mycket som inte stämde. Jag tyckte att det var svårt med avstånden på en annan häst. Men jag vet också att jag är mycket bortskämd med Hisan här. Han sköter ju det mesta sådant själv.

Sedan hoppar ju olika hästar olika, jag har inte den rutinen utan det tar mig ett bra tag att komma underfund med andra hästar.

Det är i vart fall mycket lärorikt att inte bara rida sin egen. Jag är jätteglad att jag fick låna henne.

Här kommer filmen, den är inte i helt kronologisk ordning men ändå.


7 dagar

I måndags fick båda hästarna vila igen. Jag drabbades av extrem måndagströtthet nämligen.

I tisdags fick Hisan gå ett trimpass i ridhuset. Han var superfin och svarade kanom på övningarna.
Jag red en blandning av övningar från Ridsport Special och Lussans reportage och Tords övningar med öppna, stänga.
Redan från början av passet såg jag dessutom till att sitta rakt över och verkligen sitta över till vänster i vänster varv. I höger varv var jag noga med att få med vänsterbogen som han gärna vill sticka ut.

Hisan var verkligen med på noterna och svarade kanon. Han bjöd på och det kändes som om vi är något bra på spåret.

I onsdags var jag hästledig men i stället för att hålla mig från stallet åkte jag iväg och köpte ett tillskott som heter Equitop Gonex till Lilla. Det är speciellt framtaget för leder. I vart fall lugnar det mig om hon äter det.

Lilla var något tveksam till tilltaget då det smakar som fruktgodis med en touch av skaldjur... men varje dag har det varit helt tomt i krubban så hon har ätit det. ;)

Anledningen är att hon har fyllt i lite i hasen och det gör mig bekymrad. Jag har ju inte haft någon ledopererad häst tidigare, och veterinären sa att hon skulle vara instabil i leden ett bra tag framöver.

Vi fortsätter i vart fall att skritta ett bra tag framöver.

I torsdags var jag och hoppade med Hisan i ett nytt ridhus utanför Staffanstorp. Det är helt nybyggt med ett suveränt underlag. Stort är det också vilket är fantastiskt bra.
Hisan hoppade kanon och jag kände mig knappt osäker alls. Utom på den övningen som var ett psyktest på oss ryttare. Ett ensamt högt räcke med lång anridning. För mycket tid att tänka innan hindret kommer helt enkelt. Men vi hoppade det utan problem. ;)

I fredags var det dax för vila igen. Jag var helt off när jag kom hem och kände mig nästa sjuk. En bra dag för att vila hästarna med andra ord.

Dock var Hisan lite varm i en kota.
Jag hörde en rejäl duns i hagen precis när jag skulle ta in så det kan vara så att han snubblade. I vart fall så vilade han och i lördags fick han skritta en lång tur. Kotan var kall och torr men för säkerhelts skull.

Idag har båda hästarna skrittat en kort runda på 30 minuter. Så i morgon är det jag som får hålla i mig när jag rider Hisan tror jag. :)

En hel vecka

Jag har slarvat med att uppdatera.

Förra tisdagen var det premiär med Lilla som handhäst som jag tidigare har nämt. I onsdags var jag hästledig och i torsdags fick det bli en ny handhästrunda innan jag lämnade Lilla i stallet och begav mig till ridhuset med enbart Hisan.

Han kan ju inte bara skritta en massa dagar i veckan bara för att Lilla skall det.

Jag hade läst en artikel om hur Lussan tränade galoppen på hästarna genom att under korta intervall koncentrera sig på olika övningar så som till exempel att göra övergångar eller tempoväxlingar. Det var en bra påminnelse för mig för det är övningar som Hisan svarar jättebra på men som jag kanske glömmer bort ibland.
Vår korta ritt i ridhuset blev alltså väldigt effektiv.

I fredags var jag på återbesök med Lilla i Svedala. Hon blev longerad i ridhuset igen och denna gången fattade hon precis vad jag ville. Hon var så duktig. Hon var också helt ren när hon sprang. För att rikigt kolla fick hon trava på löpargången och vi böjde till och med hasen. Inga bekymmer så nu kör vi.
Det vill säga jag har tänkt mig att skritta henne ett bra tag till. Minst november ut i vart fall. Vi får se hur det känns. Sedan lite trav för att kanske jogga mot slutet av december, kanske.

Hisan hopptränade i det lilla ridhuset i fredags kväll. Det gick över förväntan för jag fick fram honom bra mycket bättre än förra gången.
Vi red tempoväxlingar som uppvärming och sedan använde vi oss av ruterövningen i trav och galopp.
Till nästa träning skall vi vara i ett större ridhus i Staffanstorp. Det kommer att underlätta massor.

I lördags var jag först på Volkswagen riders tour och på eftermiddagen red jag Hisan i Vomb. Tanken var ett canterjobb på 1600 meter med hästen Donna som snart skall kvala. Jag tror nog att Hisan tjuvlyssnade på oss för någon lugn canter blev det inte utan han tyckte att Donna skulle ha en genomkörare.
Jag var lite mindre nöjd med det. Nu skulle ju Donna gå hela vägen så jag kunde inte rikigt ta upp Hisan vilket jag hade velat så han fick helt enkelt gå i ett högre tempo än jag önskade men ändå relativt städat.
Jag får väl helt enkelt skylla mig själv när jag sätter på honom galoppsadeln och ett träns utan nosgrimma...

I söndags var Emmy med ut och red Hisan medan jag skrittade Lilla i vagn. Det var premiärturen efter operationen.
Båda hästarna skötte sig givetvis helt prickfritt. Så kul att för sitta bakom min fina Lilla igen.Idag är det måndag och måndagar är prefekta vilodagar.

Måndagsträning

I måndags ringde jag Mattias för att boka en träning under veckan. Han hade tid för mig och Hisan redan på kvällen så vi kastade oss iväg på träning.

Hisan var fin men möjligen lite matt efter helgen.

Vi frågick den ordningen vi brukade rida och började direkt med galoppen. Jag hade som tur var med en vän som filmade. Det är så sjukt nyttigt att se sig själv.

Hisan sitter över mig något grymt åt höger i vänster varv. Jag tycker att det känns som om jag sitter rakt men så är det inte. Jag blir plågsamt uppmärksammad på det på filmen. Detta får jag alltså jobba på det som bara den.
I höger varv släpper han just nu inte ner mig helt i sadeln och skjuter ut bogen. När jag får in bogen blir han rundare men också sur som ättika. Det gäller att passa bogen med andra ord.

Att börja med galoppen gjorde att han inte ålade lika mycket i traven. Men å andra sidan var han mattare. Övergångarna måste vi jobba vidare på. Jag är inte nöjd. Han blir dock lättare att hålla ihop en bit in i passet men när man ser hur det ser ut är det långt kvar.

I galoppfattningarna i början stod han emot något så in i bomben. Det ligger alltså också högt upp på listan att jobba på. Han skall ju fatta direkt för hjälpen, det är ju dit jag strävar i vart fall.

Här komme hela filmen från passet. Den är 23 minuter lång.


Helgens tävling

Söndagens tävling blev två hinder ner. Men också en mycket possitiv känsla.

Jag var beslutsam och mycket lugnare i magen än på länge även om vi hoppade 1.15. Det är nästan så att det är synd att jag har beslutat att det inte skall bli fler tävlingar i år. Men jag vet att jag kommer att ångra om jag anmäler mig till fler. Framför allt för att det kommer att bli så kallt och trist därigenom den här årstiden.

Hisan hoppade bra första delen av banan. Men mot hinder 8 kom jag för nära så han rev och sedan fick jag ett rikigt konstigt språng över kaktusen. Till sista hindret blev jag kvar i handen efter svängen så där fick vi ett till ner.Jämför med Pay & Jumpen jag red tidigare i veckan. Det är milsvid skillnad i min ridning.


Rapport om Lilla

Jag har visst glömt att berätta vad jag har gjort med Lilla den sista tiden.

Hon har bsetämt sig för att hon är frisk och att jag bör sluta att dalta med henne. Detta har hon klart och tydligt berättat genom att fara i luften ett antal gånger.
Jag har varit när att bli sparkad av både fram och bakben. Inte för att hon vill träffa men hon är för pigg för sitt eget bästa.

Jag öppnade därför upp hennes hage men lät henne gå själv en vecka till. Det räkte inte för hon lät mig förstå att det var nog med att vara själv. Hon ville ha sällskap. Så nu går alla ihop igen. Anledningen till att jag ville ha henne själv var ju att Hisan busar så mycket och drar med henne. Hon skall på återbesök på fredag så min grundplan var att släppa ihop dem efter det, men, men.

Så nu igår gjorde jag ett försök att rida Hisan med Lilla som handhäst. Det gick super, båda hästarna var lugna och fina. Det är så hon kommer att få träna i vinter.
Jag tycker nämligen inte att det verkar vara en sådär bra idé att köra ett stycke ung häst själv ute i bäckmörker. Det känns bra mycket tryggare att sitta på Hisan och ha honom som sällskap till henne.


Hoppning

Idag har jag tävlat med Hisan.

Jag hann knappt komma hem och slå på SVT live för att titta på världscupen innan jag möttes av de hemska scenerna när Eric Lamzes fina hingst Hickstead dog mitt på banan.

Allt annat kom av sig och jag får återkomma till min tävlingsdag en annan dag.

Mina tankar går till Eric Lamze och kretsen kring den fina hästen Hicksted.

RSS 2.0