Early bird

Då var helgen i stallet till enda. Jag var uppe med tuppen i morse och klar med stallet vid 7. Då hade Hisan fått ta en motionsrunda i glasridhuset. Jag hade fokus på annat så passet gick ut på att motionera honom. Två varv i trav åt varje håll och sedan tre varv i varje galopp. Ridhuset är stort. Tänk tre vanliga fullstora ridhus så det går att jämföra med en uteritt för rastning på ett ungefär. Hisan undrade nog mest vad han gjorde där så tidigt. 
 
Igår gick Lilla ett pass på 7km på täckta banan igen. Hon gjorde det bra och var riktigt pigg på slutet när hon fick göra små ökningar på raksträckorna. 
 
Hisan gick ett trimpass igår i ridhuset. Vi övade på att fokusera, hade bättre fokus igår. Och att göra fin halt från galopp. Hisan jobbade på bra. 
 
Nu tar jag en liten time-out från snö och kyla. Berättar mer när jag är åter på svensk mark. 

Fredags fokus...

... Var väl inte riktigt närvarande. I vart fall inte hos herr Häst. Eller jag lyckades inte att få honom att fokusera på jobbet under vår ritt trots bommar och goda förutsättningar. Troligt berodde väl det på min fredagströtthet och att jag bara ville hem.
 
Nåväl, det blev ju inte helt pannkaka av det. Bara en kortare ritt än planerat då jag valde att avbryta då inget gott kom ur det som blev. Spänning föder mer spänning und so weiter.
 
Lilla vilade igår, helt enligt plan. Nu är det helg så då tar vi nya tag. 
 
Morgonfodring i snöigt Flyinge
 

Mörker och snö...

Idag har Lilla travat 5km längs snöiga vägar. Rätt mysigt på sitt sätt även om snö och kyla inte är något jag föredrar. Lilla var pigg som tusan. Hon måste träna hårdare men det kommer att få vänta ett par veckor till. Just nu är hon lite rastlös och gnabbas med Hisan i hagen. Tyvärr är det allt hon som drar det kortaste strået där. Det är typiskt hästar om vintern.
 
Svart häst i mörker gör sig bra på bild... Eller?
 
Hisans uppgift för kvällen bestod i att vara provdocka för hoppschabrak som min vännina sedan skall sälja i sin hästshop. Passformen var verkligen super måste jag säga. Och snygga kommer de att bli!

Veckans planering

Måndag: Trimma Hisan
Tisdag: Tempo Lilla
Onsdag: Trimma Hisan
Torsdag: Skrittövningar Lilla
Fredag: Trimma Hisan
Lördag: Tempo Lilla & Galoppjobb Hisan (ute om underlaget tillåter)
Söndag: Lättare jobb Hisan
 
Så borde det kunna se ut rent planmässigt. En jobbdag orkar jag endast med en häst. Så är det, bara att acceptera. Dels beror det på mörkret men också på fysisk form. Man lär sig vad som funkar och inte. Lagom ridning är fint för ryggen. Ren terapi, för mycket kombinerat med arbetsdag är förödande.
 
Dagens pass bestod i att trimma Hisan. Jag valde skolridhuset framför glasridhuset idag. Det var varmare där inne. Jag gillar inte snorkallt. Dagens trimpass blev fokus på att inte hänga på en tygel. Hisan är fenomenal på att "luta" sig mot tygen. Ta stöd där och sedan "faller" han på innerbogen. Jag försöker då att ta bort stödet av tygeln mot halsen och få honom att belasta bogarna jämt. Svårt för mig och jobbigt för Hisan. Han jobbade på fint i vart fall. Just nu är han i en väldigt härlig period också samarbetsvillig. Härligt!
 
Lilla vilade och fick enbart nöja sig med borstning. Hisan har varit lite våldsam mot hennes täcke så nu provar vi med ett annat. I och för sig har jag sett hur hon går fram och retas med Hisan i hagen, han är inte svår att få igång...
 
Båda hästarna fick nya skor idag också.

Söndag

Somnade i soffan efter kvällsmaten. Inte riktigt det jag planerat. Men det är ju helg...
 
Idag fick jag hjälp med ridningen av Hisan. Båda blev motionerade i glasridhuset samtidigt. Jag hade tänkt ett tempojobb med Lilla men jag får skjuta fram det ett par dagar. Hon kommer ju inte riktigt till sin rätt i ridhuset, framför allt inte när det är många ekipage där inne samtidigt. Men så stor roll spelar det inte för tillfället då målen för henne ligger relativt långt fram i tiden. 
 
Hisan skötte sig bra. Nu gäller det att lägga upp planen mer noggrant för hästarnas träning i veckan som kommer. Det kommer att behövas detaljplanering för att få veckan att gå ihop.

Kyla...

Det har gått ett par dagar sedan senaste uppdateringen. Jag har varit med jobbet i Berlin två dagar. Hästarna har vilat var sin av de dagarna och blivit ridna av min medhjälpare en dag var. Igår när jag kom hem fick de vila. Det var helt galet kallt igårkväll. -10 grader... i Skåne... Brrrr!
 
Idag var det lite mildare, bara -5. Hästarna bryr sig inte så mycket om kylan, men jag gör det. Till exempel blir det ingen körning av Lilla när det är så kallt. Mina händer klarar inte av det. Ridning funkar ok om det inte är enbart skritt för då blir jag för kall.
 
Idag har jag ridit båda. Lilla först i glasridhuset. Vi travade en del för att jag skulle hålla värmen. Hon skötte det bra mycket bättre än sist jag försökte. Skritten gör underverk. Snart håller hon balansen även i ridhus. Det kom in folk med körningen som skulle användas i morgon i ridhuset så vi hade även lite miljöträning. En dressyrhäst som var där inne fick Lilla att krypa ur skinnet varje gång de möttes. Tokfia... Hon är lite för pigg för sitt eget bästa. I morgon blir det tempopass för hennes del.
 
Hisan fick ridas i andra ridhuset i stället. Jag utnyttjade att bommar var framtagna och red en övning som gick ut på att rida över en bom på en volt, vända ut och lägga en liten volt innan jag red över nästa bom igen. Hisan var jättefin och passet avslutades kanon med pigg häst som verkligen var igenom.

Det där med att hålla sig till planen...

Det stod ett hinder i ridhuset idag när jag kom med Hisan som bara skrek: HOPPA ÖVER MIG!
 
 
 På

Jag var bara tvungen... #hisan

Ett filmklipp publicerat av Ulrika Lönnqvist (@skaune) Jan 12, 2016 kl. 11:18 PST

 
Så är det bara ibland. Hisan var väldigt fin att rida idag förresten. 
 
Lilla vilade idag och Hisan vilade igår. Igår skrittade Lilla och jag i ridhuset. Hon har helt fattat vad jag önskar att hon skall göra med bakdelen nu när jag ber henne om slutatänk. Fina Lilla.

Heldag med Hisan

Idag har jag varit iväg med Hisan som har hoppat en p&j med Marie som är ställförträdande hoppryttare. Vi var på Torns ryttarförening utanför Lund. 
 
Jag kan säga att jag är rejält frusen efter en heldag, eller i vart fall flera timmar ute i kyla och blåst. Det tar alltid längre tid än man tror med p&j. Det går aldrig att räkna ut starttiden av någon outgrundlig anledning. Till en tävling brukar det gå att räkna ut rätt bra faktiskt. 
 
Hisan skötte sig bra efter ett lite misshap på framhoppningen och nollade sin runda. Han gick 1m i två faser trots statusen på evenemanget. Nollade gjorde han också och bjöd fint på hindren. Jag är därför mycket nöjd. 
 
 
Jag var för frusen efteråt för att rida Lilla. Dessutom var det utlovat snöblandat regn nu på kvällen... Blä... Men det var planerat att hon skulle vila i och med att hon gick ett så pass tufft jobb igår. Lite pyssel i stallet blev det.
 

Först kommer det snö och sedan blir det tö. Skåne i ett nötskal. Vinter är inget att ha här nere. Hästarna står och spänner sig i hagarna dessutom, trots broddade hovar. Låt oss få barmark och plusgrader igen...
 
Igår tog jag fredag och vilade hästarna efter jobbet. Lika bra för det regnade småspik...
 
Idag däremot har jag varit flitig. Lilla har gått 32 varv på täckta banan. Det blir ca 7km så det är inte så långt. Hon gick tempojobb med intervaller och ruscher där inne. Hon kändes väldigt fin men var om möjligt lite för pigg bara. Känns som ett lyxproblem.
 
Hisan gick galoppjobb i glasridhuset. Vi hade fokus på bogarna idag. Han blir också piggare och piggare, men på ett väldigt bra sätt. Det känns som om han är på gång riktigt ordentligt nu. Roligt! Jag längtar lite tills jag kan hoppa honom igen. Jag kommer dock inte att ens försöka förrän tidigast i februari. Varför - kanske ni undrar? Foten är fortfarande instabil och sådant här väder med is och to som ger knagglig mark är döden för foten. Det känns inget vidare ens att gå. Att stå i fältsits i galopp går med nöd och näppe. Det känns efter ett litet tag i vristen. Hur blir det då att landa efter ett språng? Jag måste se till att träna mer så att jag blir starkare innan jag vågar mig på det... surt....

Som måndag, fast torsdag...

Då var julledigheten över för min del. Tillbaka till vardagen med andra ord. Men det blir en kort vecka, torsdag idag även om måndagskänslan är påtaglig. 
 
Lilla fick vila i kväll då det blir sent nog som det är med träning av en häst en vardagskväll. Hisan blev alltså vald till att beträda ridhuset. Det var hoppträning i glasridhuset så det blev samma ridhus som igår. 
Rolf-Göran hade ju clinic igår på Flyinge och en sammanfattning från den fanns i Hippson idag. En sak av alla bra som han tog upp var stolsits... lite träffande då det var just det som jag skulle ta tag i att öva på efter att ha sett film på mig själv igår. Så dagens pass gick ut på att inte hamna för långt bak i sadeln. Det var bra jobbigt för lårmusklerna i lättridningen kan jag säga. Inte konstigt att jag lite slappt satt mig längre bak då typ. Nu är det alltid väldigt svårt att ändra sig sådär bara på en gång. Tålamod, tålamod... och träning. Men träning är bra. Jag vill ha ordning på mig själv igen så lite övning för slappa lårmuskler är perfekt.

I snön

Igår kom där snö. Jag var helt oförberedd för det stod inte alls i prognosen. 
 
Lilla fick gå på en promenad i snö och sol. Väldigt vackert var det. Tyvärr ligger där inte tillräckligt mycket för att släta ut alla ojämnheter i marken så det går inte att göra annst än att skritta ändå. 50 minuters skritt i minusgrader, då blir man rätt kall. Även om det inte går att jämföra med att köra häst i minusgrader... Brrr
 
Hisan fick jobba i skolridhuset. Det var clinic igång på Flyinge så jag ville hålla mig lite avskilt. Passet gick riktigt bra. Vad jag kommit fram till är att bålstabiliteten börjar komma på plats. Magmusklerna är tillbaka. Jag sitter mer still med överlivet i galoppen. Yeah! Vad jag har slitit för detta. Jag sitter dock lite i stolsits i hoppsadeln när jag trimmar. Det får jobbas på. En sak i taget...
 
 

Piggelin

Jag rastade av Lilla på täckta banan idag. Totalt blev det 24 varv uppdelat på 4 intervaller. Hon var inte nådigt pigg till en början. Hon till och med brallade lite. Att bralla på Lilla-vis är att skaka lite på huvudet och ibland ta ett luftsegrar med ett ben. Väldigt sött och harmlöst, men bralla ska man inte med ryttare på ryggen så en verbal tillsägelse om än mild fick hon.
När vi kom in på banan så var där ett körekipage där inne. Jägersro tänkte Lilla. Nu går det ju inte att hålla någon superfart där inne. Banan är liten, ca 400m med snäva svängar. Men när det är isigt i backen är den guld värd. Man får gasa på rakorna och ta upp lagom i svängarna. Då blir det intervaller i intervallerna. Det måste ju bli dubbelt så bra då...
 
Det skymde precis när vi var ute så bild blev där efter.
 
 
När det blivit Hisans tur så fick det bli ridhuset igen. Jag tycker att det blir för nära till taket när man sitter på honom på täckta banan så jag rider sällan där. Lilla är mer lagom storlek där inne.
Bommarna i ridhuset hade bytt plats vilket var bättre. Då kunde jag träna på anridningar på volt och rena avståndsbedömningar. Vi träffade det flesta perfekt. Men i början av passet var Hisan lite övermodig då han tyckte att matte styrde på minst lika höga hinder som Marie hoppade honom dagen innan...
 
 
Så det kan gå!
 
Dagens positiva var annars att jag red i mina vanliga hoppläder utan att foten sa upp sig. Jag var även hos sjukgymnasten på förmiddagen och cyklade på träningscykeln förutom mina vanliga övningar. Sjukt bra! Jag behöver röra på mig ordentligt och eftersom jag inte kan springa eller ta långpromenader för tillfället så är det där toppen. Nu innan jag låter för hurtig så hade jag högst troligt inte gjort sådant som att springa eller gå ute i någon större utsträckning just nu när det är minus ute så cyklingen är fantastiskt bra. 
 
 

Hopp igen

Rysligt kallt ute... Bestämde mig för att Lilla fick vila även om vädret var fint med sol. Det hade ju ändå inre gått att rida ute och jag skulle iväg med Hisan efteråt, han skulle hoppa. En sak som är viktig för att inte frysa ihjäl i skånsk kyla är att inte gå runt i svettiga kläder i onödan. Alltså ingen ridning före jag skulle stå i ett kallt ridhus. Det är forfarande inte dags för mig att hoppa själv med foten. Faktum är att det inte kommer att vara dags före januaris slut alls... Även om jag är nådigt sugen på att få göra det roliga jobbet själv. Jag är orolig för att foten skall "kollapsa" i landningarna och därmed göra ont. I stället får jag tagga sjukgymnastik. För den som inte testat så är sjukgymnastik rysligt trist. Långsamma övningar och ibland även smärta. Tur är ju att det ger effekt i slutänden. 
 
Hisan fick hoppa en liten del av grundserien. Mer än så fick vi inte plats med i ridhuset. Det blev trångt nog med tre hinder. Grundserien består egentligen av studs, ett språng räcke, ett språng oxer med trav in. Nu bidde det bara studs och oxer som fick plats. 
 
 
 
Marie hoppade honom bra. Han var mer positiv än sist men som sagt så hämmas han lite av det lilla ridhuset. Det kan vara svårt att motivera honom till att gasa på liten yta. Han bjuder inte direkt till då alls. Hisan är nämligen latheten personifierad ("hästifierad")... Vi avslutade med ett uthopp på en oxer. 
 

Snålblåst

Det blåser isig halv storm och det är minusgrader idag. Understället fick letas fram ur gömmorna för nu är det vinter på riktigt. 
 
Trots kylan så red jag båda i ridhuset ikväll. 
 
Lilla skrittjobbades. Vi la även in lite övergångar till trav där hon verkligen fick jobba. Lite "sluta" blev det också.
 
Hisan jobbades i galopp. Blåsten tog i väggarna i ridhuset så bitvis hade vi lite problem med fokus under passet. Men till det stora hela var han superfin. 
 
Mys före ridturen med Hisan.
 
När det blåser rejält så är filtar ett måste vid ridningen. Minst två måste man ha. En till hästen och en som jag kan vira in mig i när jag sitter på för att inte frysa ihjäl. Här är en liten studie i häst i filt.
 
 
Den med svarta öron liksom drunknar i filtarna... ;)
 
 

Ha den äran alla hästar

Grattis alla hästar på födelsedagen. Hisan har nu blivit 15 år och Lilla 6 år.
 
Idag bestämde jag mig för att ha en slapp dag utan ridning. Så alltså fick hästarna nöja sig med lite kvällsrykt. Jag tror nog att de var rätt nöjda med det tilltaget. De fick dessutom gå ute länge idag. De verkar ha tagit nattens smällande med ro i stallet. 
 
Igår däremot fick båda motionera. Lilla fick gå långsamt i vagn. Lite långsammare än vad hon ville för marken var hård av isig vind och lämpade sig inte för någon snabbare variant av trav. Vi skittade mest i går.
 
 
Hisan fick jobba över bommarna igen i ridhuset då dessa låg kvar. Vi övade precision vilket är svårt. Nyttigt för mig att träna mitt öga för avstånd. 
 

RSS 2.0