Solig söndag

Det är inte så ofta det är soligt väder i november. Jag passade på att njuta av vädret och samtidigt försöka börja ta tag i min egna träning. Det blev 5km power walk. Jag kan inte riktigt "skrämma" igång mig själv med jogg direkt. Det kommer enbart att sluta i bakslag. Delmål ett är att prommenera varje helg. Sedan får det utökas målet är jogg 5km två gånger i veckan. Klarar jag att hålla det på den nivån utan att bli sjuk eller något annat så får jag sätta nya mål. 
 
Jag red även runt Granelundshallen med Hisan. Han var nöjd och glad efter gårdagen i skogen. Lika bra att passa på att rida ut i det fina vädret. Det skymde medan vi var ute. Men det var ändå lite ljus kvar när vi kom tillbaka. Nu är det endast lite drygt 3 veckor kvar till vi nått årets mörkaste dag och det vänder. 
 
 

Tar ett omtag...

Så det kan gå när tiden bara springer och man helt glömmer bort att både publicera inlägg och att skriva. Nu skall jag försöka få någon ordning på det här med vad hästarna och jag gjort i november. Framöver skall jag försöka skriva lite mer frekvent. Det blir lättare för mig att komma ihåg allt då. - Varning för långt inlägg...
 
5 november - redan här sviktar mitt minne. Lilla hade vilat ett par dagar efter vaccination. Och om jag inte missminner mig så tog jag först en lugn tur på lördagen men mest skritt.
Hisan var i gasen efter den oplanerade vilan då jag var dålig i veckan. Jag har för mig att jag red honom i ridhuset.
 
6 november - här mins jag tydligt. ;) Jag åkte till Vomb med en klubbkamrat i distansklubben. Hisan var med och vi körde den vanliga rundan som är på runt en mil. Det var härligt att komma ut till skogen. Hisan var i gasen och brallade i galoppen till en början, vilket han så klart inte får. Min "baktanke" med att välja Hisan till detta, förutom att det var lite tajt inpå Lillas vaccinering var att han skulle få gå av sig lite då jag bokat in hoppning på tisdagen efter.
 
Lilla gick en lite längre runda efteråt än dagen innan. Hon var som alltid pigg.
 
7 november - Lilla vilade, Hisan trimmades inför hoppningen dagen efter.
 
8 november - LIlla reds av min medhjälpare. Hisan hoppade i stora ridhuset. Han var samlad och jag kunde hoppa honom bra. Under uppvärmingen hoppade vi något hinter som var upp mot 1.10. Skynda långsamt och blanda in lite högre emellanåt kommer jag sikta på. När vi väl hoppade en bana på slutet var den på låg höjd. Men det kändes bra och det är huvudsaken.
 
 
På natten mot torsdagen drog det in ett snöoväder.
 
9 november - Båda hästarna vilade. Det är svårt att veta hur underlaget ser ut när man är i stallet i mörker.
 
10 november - Jag åkte upp till Stockholm för jobbets räkning. Där uppe var det ett enormt snökaos. Tur att det kom mer moderata mängder nere i Skåne. Mina medhjälpare tog hand om hästarna.
 
11 november - Halvdag för mig på jobbet. Så trots att det var vardag kunde jag skritta Lilla ute och avsluta med lite trav på täckta banan.
 
Hisan trimmades i ridhuset.
 
12 november - Jag och klubbkompisen hade bestämt oss för att göra Vombritten till ett stående arrangemang nu i vinter. Det kommer att bli en helt galet bra vinterträning för våra distanshästar. Men den här veckan fick vi ställa in. Det var inte läge att bege sig ut. Vanligtvis ligger ju inte snö så länge så det var ingen fara att ställa in en gång.
 
I stället fick både Lilla och Hisan springa på fast mark på täckta banan. Man kan säga att båda var lyckliga av att få röra på sig.
 
Lilla laddade som vara tusan där inne. Hon tycker verkligen att det är kul att vara där.
Hisan brukar jag inte rida där inne då det är lågt till tak. Men jag gjorde ett undantag. Han trivdes med tilltaget.
 
13 november - Det är ju trist att inte göra något på helgen. Så jag lastade Lilla och åkte in till Lund. Där mötte jag upp med min kusin och vi skrittade ut en timme. Det gick precis att ta sig fram mellan snöplättarna.
 
Hisan trimmades i ridhuset.
 
14 november - Trim med Hisan inför tisdagens träning. Snön höll på att tina bort. Lilla vilade
 
15 november - Hoppning igen i stora ridhuset. Att vädret slog om gjorde Hisan hostig. Så vi avbrött träningen tidigt. Men det lilla vi hoppade kändes väldigt bra.
Lilla vilade.
 
16 november - På onsdagen var jag på möte på kvällen. Mina medhjälpare tog hand om hästarna.
 
17 november - Lilla reds av sin medhjälpare och jag passade på att drilla Hisan medhjälpare lite i ridhuset. Jag känner mig inte riktigt bekväm i den rollen. Att vara "lärare" i andra situationer har jag inget problem med men när det kommer till hästar tycker jag att det är svårt.
 
18 november - Sedvanlig fredagsvila för hästarna.
 
19 november - Vombritten blev av. Och vilket väder vi fick. Lilla var pigg som tusan och vi averkade 2 mil med härligt sällskap av fyra andra klubbkamrater. Härlig dag.
 
Hisan fick också ridas ut. Men hemma i stället. Det blev årundan men i mer skrit än vanligt. För nere vid ån var det kladdigt som tusan, men ridbart. Så här års är det ofta inte alls möjligt att rida där nere alls.
 
20 november - Vila för Lilla. 
Hisan trimmades i ridhuset.
 
21 november - Tidig morgon för mig. Lilla skulle chippas och jag körde därför iväg henne innan jag började jobba. Hon hämtades senare på eftermiddagen. Helt nöjd med tilltaget var inte madammen. Men nu har hon en kod i sitt pass.
 
Hisan vilade.
 
22 november - 23 november - Jag var iväg på jobbresa igen. Hästarna togs omhand av mina medhjälpare.
 
24 november - Efter veckans resande och tidiga morgonar var jag helt enkelt för trött för ridning. Hästarna vilade.
 
25 november - Lilla vilade men Hisan fick ett trimpass i ridhuset. Han var helt med på noterna och väldigt trevlig. Vi avslutade med att hoppa över en liten cavalettibock som lägligt nog stod framme.
 
26 november - Gårdagen... Jag lastade båda och åkte till Vomb. Lördagen är ju den dagen vi ska köra ritt där ute. Lite mulet väder men vad gör väl det. Hisan var mer på backen än sist men han behöver är att komma ut där mer för att slappna av helt och funka bättre i grupp med andra hästar.
 
Lilla var så fantastiks som bara hon kan vara. Tyvärr pajande min rygg lite så det blev bara 1 mil i skogen den här gången. Mer hade jag inte fixat... så kan det gå. Ryggen kommer nog alltid vara ett aber för mig.

Oktober ut

Nu har hela oktober gått utan att jag uppdaterat. Lite dåligt kan man ju tycka. Det största problemet med det är att jag faktiskt glömmer bort vad jag gjort om jag inte passar mig.
 
Så här kommer en kortare genomgång av de sista 8 dagarna i oktober månad.
 
Måndagen den 24 - Hisan reds av en kille som fått uppdraget att hoppa honom åt mig på träningen dagen efter. Jag har ju som jag skrivit låst mig lite när det kommer till hoppningen. Han ville känna på honom lite på maken innan för att lära känna honom. Och det fick han ju så klart.
 
Lilla fick också vara med i ridhuset samtidigt. Lika bra att passa på att få båda tränade samtidigt. Lillas pass bestod mest av skritt.
 
Tisdagen den 25 - Lilla reds ut av min medhjälpare tidigare på dagen. Perfekt när det kan bli så eftersom det är så mörkt nu när jag kommer ut till stallet själv.
 
Hisan hoppades och var mer än lovligt taggad, vilket jag misstänkte sedan innan. Killen redde ut det bra och jag tror att Hisan var mer än nöjd med att få hoppa lite. Han tycker att det är så kul.
 
Onsdagen den 26 - Hisan fick gå ett lösgörande pass i ridhuset där vi varvade skritt med kravlös trav på halvlång tygel. Han fick ju gå rätt rejält på hoppträningen och ibland är det bra att lägga ett lugnare pass efter. Att bara vila efter en prestation är inte alltid av godo.
 
Lilla vilade.
 
Torsdagen den 27 - Hisan reds av min medhjälpare och jag passade på att rida Lilla. Det blev ridhuset igen då det var mörkt. Den här gången travade vi lite mer än sist. Och jag lyckades få till två korta bitar trav där hon blev väldigt fin och swungig i steget. Det får vara målbilden. Att orka mer än så här just nu är inget att tänka på. Jag är glad för det lilla så skyndar vi långsamt. Men det är superkul att hitta det där lilla extra i sin häst.
 
Fredagen den 28 - Båda hästarna fick vila och Lilla fixades inför lördagens eskapader.
 
Lördag den 29 - Lillas medryttare skall flytta så som avslutning fick hon starta en träningsritt som min klubb anordnade. Det var en ganska kort ritt på bara 16km. Men det var ett lite roligare träningspass under tävlingslika förhållanden.
 
Lilla gjorde så klart bra ifrån sig och var först i mål. Ritten var dock i kortaste laget tyckte hon.
 
Efteråt red jag ut på Hisan och sedan rök till och med vinterpälsen. Jag klipper honom årligen och det brukar passa bra att göra detta i oktober.
 
Söndag den 30 - Vila för Lilla då varannan dag är det jag strävar efter för hennes träning även om vi ibland gör avsteg.
 
Hisan fick ridas ut igen då vädret var underbart och det hade varit synd att hålla till i ett ridhus. Det gäller att passa på för höstarna brukar sällan bjuda på så många fina dagar.
 
Måndag och sista dagen i oktober - Lilla reds ut av sin medryttare. Hisan fick ett pass i ridhuset. Han kändes fin och lyhörd. Det fanns en liten bom framlagd så vi passade på att galoppera över den och anpassa stegen så att vi kom i en jämn rytm. Vi borde rida mer över bommar helt enkelt. Fast kanske mest över upphöjda bommar även om det inte blev så igår.

När man tror att man har en planering...

Veckan som gåt gick inte enligt plan. Jag trodde jag hade tänkt ut allt så bra men sedan blev jag helt däckad i feber i onsdag. Inte helt bra alltså. Det är märkligt hur virus/bakterier kan slå ut en helt på kort tid. 
 
Veckan såg ut så här:
 
Måndag 31/10 - Lilla reds av min medhjälpare och Hisan trimmade jag i ridhuset på kvällen. 
 
Tisdag 1/11 - Båda hästarna trimmades av sina respektive medhjälpare och jag hade en lugn kväll med enbart kvällsfodring. 
 
Onsdag 2/11  - Lilla vilade enligt plan pch blev vaccinerad för att hennes vaccin skall anpassat till FEI:s reglemente. Hisan fick också vila då jag var helt golvad i vad jag tror var en släng av influensa. 
 
Torsdag 3/11 - Hästarna vilade på grund av att jag var dålig. Absolut inte enligt plan. Men man måste få vara sjuk ibland. 
 
Fredag 4/11 - Det vill säga igår. Jag var på benen igen men brak förkyld. Hämtade hösilage. (Himla bra att det lyfts in i släpet med truck. Minimalt med arbete med andra ord.) 
Lilla fick ytterligare en dags vila efter vaccinationen men Hisan blev trimmad i ridhuset. Fredagen bjöd på regn från morgon till kväll. Hisan hade nog därför enbart rört sig minimalt i hagen. Det tog han i stället ut under ridpasset. Dålig tajming att han vilat två dagar innan och att jag var mör efter sjukdom... men skam den som ger sig. Nu i helgen skall han få galoppera så att han blir "normal" i energi nivå igen så vi kan komma till ridning.  

RSS 2.0