Flyttar hem

Nytt månadsskifte står för dörren och hästarna flyttar hem igen till vårt vanliga stall. 
 
Idag har jag pulat, städat och flyttat grejer. Trots att jag inte hade med mig så mycket till sommaruppstallningen så tog det ett bra tag att komma i ordning igen. 
 
Nu är i vart fall sadelkammaren städad vilket känns skönt inför kommande höst och vinter. 
 
Båda hästarna fick vila idag. Nya tag med träningen i morgon igen. 

Hoppning

I går kväll var det samma sak. Jag var allt för trött när jag kom hem för att ens tänka på att skriva något. 
 
Igår hopptränade jag i grupp för första gången på evigheter. Hisan visade på nytt suverän attityd till hoppningen. Han sög på hinder och bjöd. Ni fattar inte hur glad jag är för detta. Vid 14-års ålder har jag tillbaka den attityden och viljan som han hade som 4-åring. Nu låter det som om jag har haft 10 hemska år med honom däremellan men det är självfallet inte så. Hisan har hela tiden varit och är en fantastisk häst som vill göra rätt och älskar att hoppa. Vi har bara haft lite hinder på vägen om man säger så. Förra året var ett stort sådant hinder som vi nu har övervunnit.
 
Vi avslutade träningen med att hoppa en linje med räcke in tre språng oxer ut. Oxern låg på lite drygt 1.20 och känslan vi hade där var fantastisk. Hisan bjöd och jag tyckte att det kändes lätt. 
Nu vet jag att vi kommer att komma tillbaka även tävlingsmässigt på 1.20 i år och att hoppa 1.10 på nästa tävling är helt rätt beslut. Vi skall så klart träna ett par gånger till innan. Men nu känns det verkligen att vi är på rätt väg. 
 
Lilla vilade igår. 

Mycket häst

Igår däckade jag fullständigt när jag kom hem i soffan. Så inget inlägg blev skrivet.
 
Jag började morgonen med att åka in med Lilla till Jägersro för att köra ett jobb. Det var första gången sedan i februari när jag var inne sist.
 
Planen för dagen var att köra ett lugnt och positivt jobb. Det tycker jag att vi lyckades bra med. 
 
Lilla gick full distans utan drivning på en 25-tid. Över förväntan med andra ord. Jag körde direkt till stallet efteråt. Lilla flåsade inget alls efter jobbet utan hade endast lugn andning vilket var super. Så jag kommer att köra ett par liknanade jobb till sedan skall jag fundera på om det är dags att kvala eller ej.
 
 
Hisan gick dressyrträning på eftermiddagen. Jag var lite för sliten och trött för att jag skall vara helt nöjd med min insats. Jag satt nämligen i sulky när jag körde Lilla. Sittställningen i en sådan är verkligen döden för kroppen och ryggen.
Hisans insats i träningen var så klart bra. Men med en halvkass matte på ryggen så när man inre perfektion direkt. Idag skall vi i stället hoppa!! 
 
 

Galopp

Uteritt idag för Hisans del. Lite drygt 6 km varav 5 av dessa i galopp.
 
Pigg och glad Hisan-häst som bytte galopp fint i varje sväng på ritten. Han spänner till lite nere vid ån men det gör han alltid. Det finns mycket att titta på där nere. Fåglar och en och annan fiskare i vassen.
 
Det är fortfarande höstkänsla, regn och rusk. Inte sommarlikt alls och hästarna har fått ha täcken på sig. De har lovat värme om ett par dagar. Jag hoppas verkligen att det stämmer så att vi får lite riktig sommar innan sommarmånaderna är över.
 
Lilla har fått vila idag efte gårdagens mil i vagn. 

I vagn

Riktig höstkänsla idag med halv storm och regn på förmiddagen. Hästarna var riktigt glada att se mig när jag tog in dem för mat.
 
Hisan fick vila idag men Lilla fick ett pass i vagn. Hisan var inte nöjd med att få gå ut själv efter maten. Han sprang och skrek efter Lilla. Jag begriper inte varför de beter sig så här nu i sommarstallet. De brukar båda vara så coola annars. Lilla blir så klart lite på tårna när Hisan skriker efter henne även om hon är den som är coolast. 
 
Själva jobbet hon gick var kanon. Det blev två mil i vagn. Till en början var hon überpigg men lugnande snabbt ner sig. Efter jobbet drog hon inte en suck och var endast svettig under selen. Väldigt bra efter ett så pass långt pass i relativt friskt tempo.

1 meter

Årsdebuten eller vad man vill kalla det i 1m gjordes idag.
 
Banan kändes lätt och höjden var inget problem. Nu när jag äntligen har tagit mig ifrån 90cm-träsket så skall jag se till att inte harva runt på 1m för länge. Faktum är att jag skall ta tag i hoppträningen mer med en gång så att vi kommer vidare dit vi vill. För detta kändes bra. Att träna på banan i torsdags var också helt rätt.
 
Bästa hästen ever <3

Nästa tävling tror jag att jag skall anmäla till 1.10 direkt. Jag skall fundera på det ett par dagar till först innan jag anmäler men det käns som om det är rätt väg att gå.
 
 
Lilla har vilat idag.

Fredagsmys

Lilla och jag har skrittat runt terrängbanan. Lite många flygfän var där i luften. 
 
Hisan fick trimmas på melonbanan. Mest skritt och galopp blev det. Himla fin var han i alla fall. 
 
Jag själv hade lite problem med höften till en början. Jag kände mig stel. Men nog tyckte jag att det lossnade till slut. Den där höften har strulat son bara den på sistone. Jag hoppas att jag kan få rätt på den. 

Öppen bana

Idag har jag varit med min hopptränare i Billinge och ridklubben Hästhagen. Jag skall tävla där i helgen och idag var där öppen banan. 
 
Det vill säga att det gick bra att mot en liten avgift få hoppa på deras tävlingshinder. En bra förberedelse inför helgen. 
 
Jag får bra hjälp av min tränare och Hisans attityd idag var helt klart 100%-ig. Han tog tag i hindren och ville verkligen hoppa. 
Vi hoppade lite olika linjer. Hindren låg på allt mellan 90cm och lite drygt 1.10. Det kändes jättebra. Känslan skall jag ta med och så skall jag inte glömma bort att rida... Det svåraste, inte glömma att rida.
 
Lilla har vilat idag. Hon såg pigg och fräsch ut. Inga bekymmer upptäcktes heller vid visitering. 

Lillas utflykt

Idag på förmiddagen har Lilla och jag varit nere i Blentarp hos Cissi som hon var hos när jag var skadad förra året. 
 
Hon gick ett jobb ihop med en av hennes hästar för att se lite var hon ligger. 
 
Vi joggade först två varv i sand och sedan körde vi till 3000m på deras travbana. Banan var lite drygt en kilometer lång. 
 
Lilla svarade över förväntan på detta. Jag har ju inte kört något fort med henne sedan i februari utan bara travat i sand hemma varvat med ridning och distansträning. Tanken var ju att det skulle kännas lätt för henne nu när vi testade eftersom träningen i sand är stärkande. Och jag fick det svaret jag önskade. 
 
Hon kändes stark hela tiden och väldigt på gång. Ett travjobb så här var heller ingenting jämfört med en runda på fyra mil i skogen. 
 
Nästa vecka skall vi in och köra ett jobb på Jägersro. Känns det lika bra som idag så skall jag våga planera lite...
 
Vackra omgivningar nere i Blentarp.
 

Mellandag

Idag blev det en sådan där mellandag på hästfronten för mig. 
 
Då hästarna gick rätt rejält igår så fick båda vila idag. För Hisans del var det ett riktigt hårt pass. Han går sällan så långt i ett sådant tempo. För Lilla däremot var det mest en walk in the park. 
 
I morgon blir det däremot fullt ös igen. Lilla och jag skall på utflykt. 

Vomb igen

Två mil i Vomb har Lilla och Hisan fått gå idag. 
 
Båda hästarna var pigga och glada och taggade varandra på slingan. Det är alltid lika härligt att komma ut i skogen varje gång. Både för häst och människa.
 
Men trots långa ritter på Lilila i år så var jag helt slut efter ritten på Hisan. Han är mycket häst att sitta på även om man inte behöver hålla något nämnvärt i honom ens i galoppen. När vi rider vår vanliga längre runda i Vomb så är den lite drygt en mil bara så idag var det det dubbla.
Lilla var taggad hela rundan och tyckte inte att två mil var något att hänga i granen. Det tyckte inte Hisan heller, det var bara hans matte som blev medtagen.
 
Så kontentan, mer kondis åt mig helt enkelt. Lättare sagt än gjort bara. ;)

Fälttävlans SM

Både idag och igår har jag suttit hinderdomare på fälttävlanstävlingarna på Flyinge. Det är kul att se alla hästar i terrängen. 
 
 
Hindret jag satt vid idag var detta. Rätt maffigt med graven framför. En sådan grav uppfattas oftast som mer läskig av ryttarna än av hästarna. Men när ett sådant hinder dyker upp i en SM-klass som detta var så blir det så klart inga problem. Innan var där ett upp hopp och för de flesta blev det en distans på 6 språng (30m) emellan även om vi såg både 8 och 7 språng med. 
 
Igår var det lite längre hinder men i stället var det en heldag för mig som hinderdomare.
 
Båda hästarna fick vila idag. Igår vilade Lilla och Hisan blev trimmad av min medhjälpare. I fredags var jag i Båstad  över dagen. Hästarna blev ridna av mina medhjälpare. Lilla gick 9km och Hisan skrittades efter tävlingen. 

Revanschen

Tävlingen är avslutad. Jag fick soppa torsk i vattnet och ett stopp på uthoppet där. Det är jag väl inte direkt nöjd med men det kändes som om Hisan blev lite osäker på underlaget i vattnet som var små stenar och inte vanlig botten. Hade vi tränat lite mer så hade det inte varit några bekymmer. Resten av hindren hoppade han väldigt positivt. Med så lite träning som vi har haft i år och tanken på att jag själv bara har varit tillbaka i sadeln sedan strax innan jul så är detta en revansch för oss. En revansch på förra årets frakturer som både jag och Hisan fick. För vi är tillbaka på banan. Vi skall bara finslipa.
 
Nu tränar vi på och håller oss till hoppningen. Nästa år ger vi oss ut på samma bana igen. Vi trivs där!
 
Ytterligare ett av årets mål är nått. Vi har genomfört en fälttävlan tillsammans. Det är inte bara vinsterna eller placeringarna som räknas. I bland kan där finnas helt andra saker som räknas precis lika mycket och detta är en sådan sak.
 
Nästa mål är att komma tillbaka till den nivån som vi var på innan alla skador i hoppningen. Och vi kommer att komma dit, just watch us! Året är inte slut än!
 
 
Film kommer. Den blev bara rysligt stor och kommer att ta sin lilla tid att ladda upp.
 

Summering i halvtid

Dressyr och hoppning i årets fälttävlansstart är avverkade.
 
Jag är nöjd med dressyren. Det är sällan jag är överens med domaren, per definition är vi liksom inte överens ens innan jag har ridit men idag kände jag att jag fick en fair bedömning.
 
Ritten är filmad men inte redigerad, det kommer i morgon efter terrängritten.
 
Jag är särskilt nöjd med 6,5 på inridningen och en 7 på uppridning och halt på slutet. Jag brukar få en kommentar om att det är vingligt här men inte idag minsann. 7 på gångarter fick han också. Den vanliga kommentaren om att han saknar energi fanns inte heller. Superglad är jag för det. Mycket hänger det säkert på att jag red lätt i stället för att försöka sitta ner, läs skumpa runt okontrollerat i sadeln i traven. Slutpoängen var 62,250%. Det är jag nöjd med. Men jag spillde nog en hel del champagne från glasen under ritten...
 
Hoppningen gick väl så där. Hisan rev inget men hans matte gjorde en stor tabbe i anridningen mot nummer fyra som var en trippelbarr ur en vänstersväng. Jag blev helt kvar i innertygeln ur svängen och Hisan kunde helt enkelt inte hoppa ur det läget utan slog på en tvärnit. Endast mitt fel så shame on me. Sjukt irriterande. Resten av sprången blev jättefina och detta på en något ojämn gräsbana. Hisan kan vara känslig för underlaget så jag är nöjd med hur han tog banan i det stora hela.
 
Nu skall jag försöka tagga om till i morgon. För då skall jag enbart ha kul i terrängen. Vi är långt ifrån allt vad placeringar heter så det är enbart för mitt höga nöjes skull som vi ger oss ut i morgon. 
 
Lilla hälsar att hon var fruktansvärt upprörd över att jag stökade i stallet och inte ville släppa ut henne på studs direkt efter frukost. Broddar på sommaren och knoppar i manen är för mesar enligt Lilla. Tur att det bara Hisan som utsätts för sådant.

Vomb

Idag har båda hästarna varit i Vomb. En vän följde med ut och red på Hisan. 
 
Det är mycket som händer på Flyinge just nu så det kändes bra att åka iväg. Dessutom är det få saker som slår att låta båda gå sida vid sida ute i skogen i varsin gångart. Hästarna älskar det. 
 
Nu laddar jag i TV-soffan inför morgondagen. Hisan myser i nyspånad box trots att han blev badad.
 
Dressyr och hoppning väntar i morgonbitti. Jag ser mest fram emot del två av tävlingen. 

Dressyr

Det är så mycket man skall hålla i huvudet när man rider. Det skall hållas ordning på mjukglassar, champagneglas, cigarettfimpar och badbollar. Dessutom skall man se till att inte sätta sig på paddan så att den stackaren blir mos.
 
Skämt och sido, eller skämt är det ju inte på något sätt. Möjligen bara totalt obegripligt för den som läser...
 
Men det absolut bästa är att bara rida ytter bak. Det fungerar och Hisan käns så fin att rida just nu. Hoppas att det kommer att se lika bra ut som det käns på onsdag när vi skall ge oss i kast med bedömd dressyr... Vi skall starta fälttävlan.
 
Dagens pass gick alltså ut på att lära mig programmet. Det ser nog rätt kul ut när jag övar program. Jag brukar skritta hela över hela banan. Ibland stannar jag och tar upp mobilen för att kolla skissen så att jag inte rider fel vägar. Dessutom pratar jag högt med mig själv i stil med. Här galopp, galopp, galopp, avbrott trav, trav, trav etc. Jag pratar inte så högt, tror jag inte i alla fall.
 
I vart fall fungerar det för min inlärning. Efteråt red jag så klart programmet i sin helhet med rätt gångarter.
 
Fälttävlan är kul och på min nivå som för närvarande är den lägsta, debutant på 90cm så tävlar vi enbart för erfarenheten och för att ha kul. Möjligen är nackdelen med sporten alla prylar man måste ha med sig ut. Två sadlar, flera träns. Västar, hjälmar i plural och benskydd i mängd. Typ halva sadelkammaren till bara en häst. Så idag startade jag stora persedelputsningen. 
 
Lilla vilade idag förövrigt. 

Uteritt

Idag fick Lilla och Hisan ridas ut tillsammans. Jag är säker på att de uppskattade att få vara tillsammans och slippa bli lämnade själv i stallet i väntan på den som var iväg och blev tränad. 
 
Det var rätt mycket insekter ute i kväll och hästarna kände av dem rätt mycket. Båda hästarna skötte sig trots det super.
 
Det blev en lugn tur men trots det blev både ryttare och hästar rejält varma då det var superkvavt ute. 
 
Lilla visade hur mycket hon kunde smyglänga på steget på travrakan. Hisan var inte sen att hänga på.

Morgon i stallet

Skönt att ha klarat av stallet väl innan lunch. 
 
Lilla har varit ute och sprungit en mil i vagn. Det är rätt mycket som händer på Flyinge just nu. Voltige den här helgen och fälttävlan nästa vecka. Jag skulle vilja köra typ två mil en runda i början av nästa vecka men jag vet inte riktigt om det går att få till det med alla begivenheter. Idag höll vi oss mest nere vid ån och på galoppbanan för att inte vara i vägen.
 
Vi får se helt enkelt. Hur som var Lilla superfin. 
 
Hisan fick vila idag efter gårdagens terräng. Han gjorde ett kort försök till helvila. 
 
 
Men var snabbt uppe på benen igen efter att ha rullat och gnussat i sanden. I morgon skall han få dressyra då jag skall försöka öva in nästa veckas dressyrprogram. Hisan är rätt bra på att lära sig dressyrprogram han med. Dock brukar han vilja ändra en massa på rörelserna när han kan det (läs - han brukar förekomma ryttaren). Kanske för att liva upp stämningen lite. Inte helt poppis. Framför allt inte hos dressyrdommarna. 
 
 

Terräng

Jag har inte hoppat någon terräng sedan förra året. Men idag var det dags. 
 
Begav mig till Dagstorp och fick sällskap av en tjej jag inte träffat innan som hette Ingela. 
 
Vi hoppade lite alla möjliga typer av hinder. Hisan var väldigt positiv och hoppade allt som han rimligen kunde hoppa.
 
 
Roligt hade vi verkligen. :)
 

Long time no inlägg

Många dagar sedan jag uppdaterade något nu. 
 
Måndag och tisdag var jag i Berlin med jobbet. Det var helt galet fint väder där nere. Jag älskar värme så jag stortrivdes med det.
 
Hästarna vilade ju så klart inte för att jag var borta. Eller Hisan hade planerad vila i måndags och trimmades i tisdags. Lilla vilade helt men det var planerat att hon skulle få ta igen sig efter distansritten. 
 
I går fyllde jag år och då fick båda vila. Jag var ute och pysslade med hästarna en sväng. 
 
Idag däremot har det inte vilats något på hästfronten. Tyvärr har vädret varit vedervärdigt men det är bara att gilla läget.
 
Först var jag nere i Falsterbo och köpte lite saker som jag har funderat på ett tag. 
 
 
Jag är nöjd med vad jag hittade. Min för året något snäva budget hölls också.
 
Lilla fick en kortare uteritt i kväll då jag bara kände på hennes form. Jag tänker mig att köra ett tuffare pass i vagn med henne i morgon.
 
Hisan trimmades i Warren-Haistings. Det är voltigetävlingar på Flyinge nu så det kändes inte riktigt rätt att rida på melonbanan mitt ibland allt. 
 
Båda hästarna spänner sig en hel del när de rids på hemmaplan just nu. De skriker fortfarande efter varandra när jag är ute. Men trots att de är spända så fokuserar de på uppgiften. Hoppas att de kan koppla av snart. Det är ju inte så många veckor tills vi flyttar hem igen men jag hoppas att de coolar lite långt innan dess. Normalt sett bryr de ju sig inte alls om att den ene är kvar i stallet när den andra är iväg och jobbar. 
 

Hisans tävlingsdag

Det blev en fullskalig tävlingshelg den här helgen.

Tydlingen är det ett vinnande koncept. Liksom sist när jag red distans på lördagen och hoppade på söndagen så blev det två rosetter igen.

Planen för dagens tävlande gick inte helt i lås. Jag hade tänkt hoppa både 90cm occh 1m. Jag var riktigt taggad inför detta men dels var det lite för varmt för att låta Hisan stå och vänta i släpet mellan klasserna, och så har jag ett flyg att passa nu i kväll som jag inte får missa.
Så det säkra före det osäkra. Men framför allt för att jag inte vill utsätta min tävlingskompis för att stå i ett kokande släp ett par timmar en av årets varmaste dagar. Tävlingar kommer det fler.
Min strategi inför nästa tävling blir att enbart anmäla till 1m. Då kommer det ju inte vara något snack om saken utan det kommer att bli start i den klassen.
 
Alla avstånd stämde idag utom mot sista där jag forcerade lite och vi fick omtramp. Jag hade full fokus på att ha kul och rida ytter bak. Energi i ytter bak helt enkelt. Och det fungerade.
90 cm käns simpelt så det är rätt att rida högre klasser nu. Jag har kommit över första tröskeln på vägen tillbaka. Nu är det enbart tiden som kan vara emot oss.
 
 
 Lilla hade välförtjänt vila idag. Det ser ut som att hon har tagit gårdagens start bra. Oavsett är vila inplanerad fram till onsdag för hennes del.

Hisan får vila i morgon och skall sedan trimmas av min medhjälpare på tisdag.
 
Jag hoppas på fortsatt fint och varmt väder. Det gör underverk för mig. Och dessutom är det ju Falsterbovecka att tagga inför.

Öresundsritten

Distanstävling idag i 30 gradig värme. Lilla gick runt på minimitiden plus nio minuter och vi var slagna av kusinen min med två hundradelar i mål. Tiden var ju oväsentlig då det var Clear Round men ändå. Snöpliga hundradelar...
 
Både Lilla och jag var rätt tagna av värmen när vi väl kom i mål. Både hon och jag var tröttare än i våras när vi red i Glimåkra men hon hade fin puls på 52 både på vetgaten i mitten och efter målgång. Det där med att pulsa ner är hon onekligen bra på. 
 
Rundorna i bokskogen vid Torup löpte på bra och vi red i skuggan nästan hela tiden. Det var nog det som räddade tävlingen så att säga. 
 
Vi hoppas att nästa sommarstart föregås av varmare väder så att vi hinner vänja oss. I år kom ju värmen tidigare nu i veckan bara. Varesig hästar eller människor var riktigt förberedda på det. Värmen passade dock min rygg bra måste jag säg. 
 
Med två godkända ritter CR 40 (fyra mil) är vi kvalade till unghästfinalen som går i början av oktober. Detta var mitt mål för året så det känns skönt att ha uppnått det. Själva finalen är liksom bara grädden på moset.
 
Hisan vilade idag av förklarliga skäl. I morgon är det hans tur att tävla. Så just nu är mitt fokus inställt på att ladda om. 
 
 

Två dagar

Igår flyttade jag hästarna till årets sommaruppstallning. Två stall bort med större hage. Hästarna var nöjda och glada med att få gå i större hage. Men tyckte att det var lite jobbigt när Hisan skulle ut och ridas. Normalt sett tycker de ju att det inte är någon fara att bli lämnade ensamma men nu blev det lite väl bra med mycket nytt på en gång. 
Båda stimmade lite men det la sig fort. 
 
 
Hisan reds igår och hade besök av massören Göran idag. Han var mycket fin i musklerna men hade roterat lite i bäckenet och satt lite fast i korset. Precis som jag misstänkte och det är säkerligen anledninge till att jag inte tycker att han musklar sig så fort som han borde med den ridningen han får just nu. 
 
Nu bygger vi vidare. 
 
Lilla gick ett kort jobb idag bara för att släppa ut lite energi och kolla av läget inför helgen. Det har blivit varmare nu så hon blev lite svettig under utrustningen.
Jag provade de nya skydden i skarpt läge idag. Hon blev rätt varm under dem. Troligtvis beror det mest på värmen.
 
Jag har även skaffat distansstigbyglar som skall invigas till helgen. De ser helt gigantiska ut och kanske inte kan beskrivas som supersnygga. Men klarar jag mig ifrån värk under fötter, i rygg och knän så må det vara hänt. 
 
 
 
 

RSS 2.0