Mitt i veckan

Det blev ridning av båda igår. 
 
Först ut var Lilla och jag fick till flera fattningar från skritt till trav som jag var nöjd med.
Ähon var väldigt duktig som själv gick in mellan pysdörrarna när vi skulle gå in också. Tidigare har hon tvekat så jag har suttit av och lett in henne men idag visade hon att hon var modig nog.
Mamutpälsen hennes gör att hon blir lite svettig i ridhuset men det får hon se till att lösa själv. 
 
Hisan stod på tur sedan och tills dess var det tomt i ridhuset. Det innebar att vi hade mycket svängrum och roade oss med att rida ruter o full galopp över hela ridhuset. 
Hisan var fin men hade lite uppstart, han var lite loj till en början. Hisan har begripit att det är dax att släppa pälsen. Han fäller som jag vet inte vad. Det är troligast anledningen till att han var lite loj. 

Trött

Jag var så trött i mössan igår att jag inte orkade med någon ridning. 

Det blev mys i stallet i stället med borstning och puss på mulen. 

Jag själv slocknade i soffan när jag kommit hem...

Måndag

Trim i ridhuset för Hisans del.
 
Jag försökte ha honom på yttertygel men det kändes inte rikrigt som om vi pratade samma språk där. Till slut lyckades jag ändå att få honom så rund som jag önskade men det var inte utan mycket slit.

Jag undrar ofta vad det är som jag gör annorlunda när jag rider själv mot vad jag gör när jag rider för tränare för då fungerar det ju.
 
Lilla vilade.

Första galoppen

En kort skrittrunda blev det för Hisan hemmavid. Han var lugn och fin tills han fick syn på två andra som galopperade en bit bort. Nu blev reaktionen enbart att han taktade och slängde med huvudet så det var inte så farligt.
 
Det är nyttigt att skritta och ta det lugnt även för små Hisan-hästar.
 
Lilla och jag åkte till skogen idag. Det var länge sedan hon var där sist och det var länge sedan hon åkte någonstans.
Först var hon lite spänd men slappnade av och travade som en gudinna. Luftigt och med massor av schvung i alla tempon.
Vi hoppade också över ett par små sockar. Dessa var helt okända för henne men det var nemas problemas. Hon tittade inte ens.
På slingan föll hon sedan in i galopp när det blev svängigt så jag lät henne bara rulla på. Så nu har vi avverkat vår första galopp tillsammans. Jag vill ju galoppträna henne så småningom så jag tyckte nog att det kunnde få vara så nu när det blev galopp. Kanske kan jag få henne att associera slingan till galopp helt enkelt.

Galoppen var så klart fyrtaktig och det gick undan, hon var som ett svart streck. No surprice där men hon stressade inte och jag välte inte över henne. Dock så tappade hon ju balansen in i galoppen av sig självt.
 
Jag hoppas att hon tyckte att det var llika roligt att vara ute som jag tyckte.

Skogen

Igår var det mycket häst på schemat för mig.
 
Först följde jag med min vän Nicola på dressyrtävling i Dagstorp. Jag blev väldigt sugen på att hoppa lite terräng kan jag säga när jag såg banan där. Om någon vecka så.
Det gick bra för min vän. Hon slutade fyra i klassen och tyckte att domarens bedömning stämde med vad hon tyckte.
 
Efteråt tog jag ut Lilla en sväng i vagn. Hon var superpigg och hade svårt att skritta ordentligt. Det blev mest taktande, när hon sedan fick trava så hade jag fullt sjå att hålla det i en moderat fart. Dessutom skulle vi ju se upp så att vi inte skrämde någon ponny på vägen i och med att det var Baltic Cup också. Vi lyckades parera ponnysarna kan jag meddela.
Kanske var det högtalarna och allt liv runt om som gjorde henne extra taggad. Det är bra att öva lite extra på så allt sådant är välkommet.

Hisan och jag åkte sedan till Vomb och red med Marie. Hon rider en häst som bor vid kanten av Vombskogen. Tänk att ha de ridmöjligheterna precis runt knuten. Vilken lyx!
 
Det blev en lite ny sträckning på rundan idag, det är alltid spännade att upptäcka nya vägar i skogen. Märker också att mina siktmärken är väldigt bra. Även om jag absolut inte kan alla vägarna där så återkommer de ställena hela tiden och då vet jag ju var jag är.

Idag får det nog bli en liten lätt tur för Hisan hemavid. Det kommer att vara svårt att hitta något bra ställe att rida på men jag funderar på att skritta en runda. Sedan är det Lillas tur att få åka till Vomb.
Det blir första gången efter hemkomsten från Annettes som hon åker så det är bra att det blir till ett mysigt ställe där de flesta hästar slappnar av bra och gillar att vara.

Trim trim

Igår kväll blev det ett trimpass för Hisan. Vi gick ner till Walleberg vilket inte gick helt smärtfritt.
 
Deat är ju som sagt mycket i görningen på Flyinge just nu och det bra är att ridvägen är upplyst men för Hisan blev det lite väl mycket när vi kom ner mellan husen (vagnslidret och stostallet). Någon osynlig variant av fullnlodsätande väsen fanns mitt emellan där. Om du sedan adderar två bilar och en traktor i mörkret så har du the picture.
 
Jag fick ta till ett gammalt beprövat knep. Hisan ville nämligen backa (läs: springa baklänges). Vilket jag är mindre road av. Men visst han ville gå bakåt, så han fick gå bakåt men åt mitt håll. Hisan blev väldigt frustrerad kan jag säga. Överlistad!
 
I ridhuset gick allt enligt plan. Han var mjuk och fin. Det kan man inte säga om ridhusbotten direkt. Det var svinhård, så hård att det riktigt ekade om hovlsagen. Hoppas att den harvas snart för det känns inte helt 100.
 
Fin Hisan och nöjd matte är det viktigaste i vart fall.

Hoppningen igår

Då har jag klippt ihop filmen. Jag har valt att ta bort det dåliga. Kanske är det dumt men jag vill verkligen fokusera på det bra just nu. Jag tittar nämligen gärna på mina egna filmer för att få inspiration till nästa hoppning, nästa pass och just nu måste den bli en uppåtgående spiral men energi, fokus och positivitet. Det får man inte genom att bara mata sig själv med negativa saker.

Så klart har jag även kvar orignalfilemerna men jag väljer att inte publicera dem. Rätt eller fel... nu provar jag att peppa mig själv så här.
 
Vi hade ett stopp första rundan. Hisan drog mot dörren och jag var inte uppmärksam. Till andra rundan försökte jag rida mer men det slutade med att jag jagade honom mot det hindret och jag for av.
Vi hade även ett stopp på första hindret i andra rundan. Det var två andra hästar i ridhuset och jag blev osäker på om den ena var på väg upp bakom hindret så jag mesred. Dumt gjort men men.

På framhoppningen var Hisan super. Han var taggad till tusen men också väldigt villig att hoppa. Vi hade en bra feeling.
Det som var negativt var att jag missbedömde tiden. Vi var klara långt innan det blev min tur och vi fick ladda om ett par gånger. Jag tror att Hisan var lite trött när vi väl kom in på banan och det kan ha bidragit till vägringarna. jag upplevde ingen sådan tveksamhet hos honom på framridningen nämligen.
 
Här är då det bra: 
 
Nu skall jag peppa mig själv och försöka få ordning på mitt självförtroende tillsammans med min fantastiska hoppeHisan.

Miljöträning

Nu i dagarna kommer Baltic Cup gå av stapeln på Flyinge. Det är ponnytävlingar.

Flyinge ställs i ordning vilket betyder att nästan hela min ridväg (den är kort...) till ridhuset är upplyst på kvällen och det står staket som skall avgränsa åskådare från hästar utställda. Det var så redan igår till pay&jumpen men då fick Lilla vila. Idag fick hon testa på att titta på detta. Det blev en hel del drakblåsande och hög nacke på henne kan jag säga. Men det är nyttigt. I ridhuset stod där också ett bord uppdukat men grejer på. Men det var tydligen inte farligt alls. Hisan är helt tvärt om. han hade tittat på det där bordet med blå duk (ve och fasa).
 
I vart fall skrittade och travade jag och Lilla i ridhuset. Första travfattningen var jag inte nöjd med alls. Hon var på bogarna något så in i. Men till nästa fick jag henne att starta bakifrån och fick en helt annan trav. Jobbigt sa Lilla som kanske nu kan inse att det är dax att krypa ur mammutpälsen och sätta en tunnare variant.
 
Filmen från gårdagen kommer lite senare. Hisan hade välförtjänt vila idag.

Planterad

Det var P&J som stod på schemat i kväll.

Hisan planterade mig i en bajs vid ett hinder så han står inte högt i kurs just nu. I övrigt hoppade han kanon men var taggad till tusen.
 
Film finns men jag kommer inte att redigera den i kväll utan det får bli i morgon.
 
 

Om nu någon undrar...

...över hur en tunna med attackgranar vid sidorna ser ut så tänker jag visa en exklusiv bild här:
 
 

Cavaletti

Hisan har fått en dags vila idag för imorgon skall vi hoppa en liten bana igen.

Lilla och jag har däremot varit i ridhuset. Där låg det en massa bommar framme och faktiskt en serie för trav!!!

Jag kunde ju inte motstå att testa. Lilla tyckte att det var roligt men begrep nog inte riktigt meningen med att springa över pinnar, så oerhört onödigt...


Söthästen jobbade ändå på bra och efteråt i stallet stod hon till och med och stretchade sin lilla mage. Nyttigt det där med pinnar. Vi får ta och träna mer på det helt enkelt.
 

Helgen

Lite dålig uppdatering från min sida här men jag har tyvärr haft dåligt med tid.
 
I fredags reds Hisan ut och Lilla vilade.

Igår var jag och Lilla på en liten körrunda. Det gick riktigt bra att köra lugnt med henne. Hon har varit lite överladdad i vagn. Som tack för att hon själv tog det lugnt fick hon på mitt initiativ öka på rakbanan. Hon var nöjd efteråt.

Hisan och jag var i Wallenberg och blev trimmade av Nicola. Vi övade på uppvärming och avslutning. Det låter kanske lite dumt men fokus låg på att ha honom låg och få honom att söka kontakt i bettet.
Nicola har ju ridit Hisan när jag hade bruten hand så hon vet precis hur han är.

Idag har det varit Pay& Cross och vi hade superkul. Vi hoppade inte så högt, bara 70-80 och övervägande lätta hinder.
 
Näst sista hindret var ett alternativhinder där vi kunde välja på en vanlig stock eller ett smalhinder. Smalhindret var mellan 90-1m och väldigt smalt i min mening. En tunna bara med granar vidsidan om.
Jag lät Hisan nosa på detta varvid den ena granen på någon vänster föll över honom.

Detta och det faktum att smalhinder är svårare och att vi inte har tränat på detta någonsin gjorde att Hisan var skeptisk.
Han ville inte gå ända fram första gången på första rundan varvid jag valde stocken i stället. Till runda nummer två gjorde jag ett nytt försök men fick inte tillbaka honom helt och han var fortsatt skeptisk. På tredje försöket kom vi över men jag borde nog ha övat lite på detta först innan. Smalhinder ingår inte i de klasser jag rider så det är därför vi inte har tränat på det.
Men jag gillade utmaningen.
 
Här är film:
 
Lilla har fått vänta med att göra något till i eftermiddag då jag skall åka och ta in dem.

Downward spiral

Alltså dagens hoppträning... Jag trodde att jag skulle bli lite glad av att träna ikväll men träningen gick så in i hoppsan dåligt. Eller Hisan var fin och pigg men jag red som en påse nötter.
Kasst så in i...
 
Hisan var av och på redan under uppvärmingen som bestod av ett litet språng (sockerbitar) och tre galoppbommar på volt. Han gasade både över bommarna och språnget. Jag hade fullt sjå att ta tillbaka honom innan det bar av igen. Kanske var det redan här som jag blev för passiv i min ridning. Alltså jag skall inte rida av honom men jag skall hålla om honom med skänkeln men när han blir så pigg så blir det lätt att jag glömmer det. Sedan skall jag ju inte heller behöva sitta och dra i honom vilket i stället lätt blir resultatet och på sistonne tycker jag att det har blivit mycket slå upp med huvudet för hans del när vi hoppar. Han tar liksom inte förhållningen alls utan ångar på och så huvud upp nästan invid hindret när jag panikartat tar i honom... alltså ni hör ju själva hur illa det låter.
Detta föder osäkerhet i mig och då kryper jag gärna lätt fram med överlivet... och så var vi tillbaka igen i det dåliga.
 
Jag tror att jag lätt hamnar i den sitsen när det börjar gå dåligt för det är ett invant mönster och det tar lång tid att bryta mönster.
 
Jag är inte heller så pepp just nu rent allmänt och det lyser väl igenom i att jag lätt blir negativ och inte tror att jag klarar något. Hoppning är ju lite kasta hjärtat över hindret och följ efter och när jag inte ens orkar det för att jag är så opepp så blir det liksom inget alls av något.

Det är troligtvis så att det är vintern, att det är mörkt. Just i år har vi knappt haft något solljus alls under januari och de futtiga timmar som vi har haft så har jag suttit inomhus...
 
Jag är alltså rätt nere och det brukar vara så så här års men det är nog en av de sämsta vintrarna hur som.
 
Det är ju dumt att skylla på allt annat när man rider kasst men allt hänger ju ihop.
 
Jag provade även Lillas bett på honom idag. Jag tyckte väl att han svarade ok på det men jag vet inte om jag tycker att han gillar det helt. Jag får prova någon gång till som utvärdering. Lillas bett är ett Max Control. Det är tredelat men låser sig och kan inte vikas ihop om hästen blir stark, alltså blir det just då lite skarpare. En bra grej med det och anledningen till att jag har köpt det till Lilla är att det inte kan slå upp i gommen då det inte böjs.
 
Jag tänkte visa en liten film från en runda som gick hyfsat i alla fall. Att sitta och titta för mycket på det som är kasst ger ju inget positivt i alla fall.
 
 
Igår red jag Lilla i ridhuset. Hon gjorde som vanligt sitt allra bästa. Idag har hon vilat. Ny skritt i ridhuset får det bli i morgon.

Bommar!!

Jag gillar när det ligger bommar och skräpar i ridhuset. Då kan man passa på att rida över dem utan att behöva släpa fram en massa hindermaterial själv. 
 
Idag låg där bommar som avgränsade ridhuset till en bana av vanligt mått 20x60 och ett enstaka litet hinder med vattenmatta. 
 
Bommarna var perfekta för att göra olika volter med olika diameter. Allt för att öva på galoppen och placeringen av Hisan. Detta varvade jag med galopprepor längs fyrkantsspåret. 
Han tycker också att detta är mycket roligare än att bara sitta på en volt och rida. Bommar är helt klart mer stimulerande. 
Resultatet blev en supefin Hisan som var väldigt reglerbar i galoppen, målet uppnått. Vi avslutade med ett skutt på det lilla hindret. 
 
 

Mysfarbror

Hisan har verkligen gått och blivit mysfarbror. Han står ofta med huvudet i min famn, det hände typ aldrig förr.
 
Idag var vi ute på en lite promenix och han bara lufsar med. Inte för att Hisan inte har kunnat uppföra sig tidigare men han har varit spändare på sådana här utflykter i mörker tillexempel.
 
Jag tycker mig märka ett stort lugn över honom om man säger så.
 
Båda hästarna vilade alltså i kväll. I morgon blir det nya tag. Då få Hisan trimma i ridhuset igen. Lilla får vänta ytterligare en dag på hennes "trim" i ridhuset.

Blå himmel = uteritt

 
Idag ag tittade en blek sol fram och det var 6 plusgrader. Jag hade tänkt trimma i ridhuset men det gick ju inte när vädret var så pass bra. 
 
Båda hästarna reds därför ut. Synd att jag inte kan ta båda samtidigt bara. 
 
Båda skötte sig finemang och uppskattade nog turen. Hisan var lite tittning men snäll. Han brukar kunna vara så efter en period av ridhusridning och det går över. 
 
Håller det sig nu så kan vi börja lägga grunden för tävlingssäsongerna med road-work. Galoppjobb för Hisan och längre joggingturer med Lilla. 
 

Dagen i bilder

Lilla gick 30minuters jogg i vagn. Hon är pigg som bara den nu och vill massvis men vi måste bygga upp flåset igen innan hon kan gå fort. Håller sig vädret så här så kan det gå ganska fort men fryser det på igen så får det vänta. 
 
Städ i hagen. Lilla hjälpte så klart till.
 
Hisan och jag roade oss med den här i ridhuset. Bra mycket roligare med en bom.
 
Hisans matte var däremot ledbruten till tusen efter hagstäd och annat stallstäd. Hade kunna önska bättre ridning av mig själv om man säger så. 
Men Hisan var superfin. Pigg och glad och positiv. 
 
 

Vårtecken

Mr Hisan var verkligen inte glad i kväll. Blött väder är ju inte hans favorit och jag kunde inte släppas in dem snabbt nog från hagen. 
 
Alltså blev det inte något mer vettigt gjort idag än borstning på stallgången. En fin upptäckt jag gjorde var ett säkert vårtecken. 
 
Hisan har börjat fälla. 
 
 
I morgon blir det nya tag och förhoppningsvis bättre väder. 
 

Finaste Hisan-hästen <3

Idag har Hisan och jag varit i Wallenbergshallen. 
 
Det blev lite markarbete i hoppsadeln. Jag stod över hoppträningen som vi annars gärna är med på på torsdagar för att det hoppades nog mycket igår. Jag tänker vara mesig med mängden hoppning för Hisans del åtminstone februari ut tror jag. 
 
I vart att fall hade jag en kanonfin Hisan att rida i kväll. Möjligen var jag lite matt, jag har ju inte ridit sedan i söndags... och jag har varit en riktig latmask och inte tränat något annat alls i veckan. 
 
Lilla vilade idag. 
 
 

Löshoppning med hippologer

Idag har båda hästarna varit med på löshoppningslektion med hippolog-ettorna.
 
Deras duktiga lärare gav tips och lärde dem hur de skulle tackla olika hästar. Jag var mest med som filmare.

Hisan fick väldigt fina omdömmen. Han är mycket hinderklok och även om det är latjo-lajban att springa fritt i ridhuset så såg man att han hinner med att tänka inför varje runda. Han kastar sig inte bara över hindren utan kommer balanserat.
Jag har inte direkt löshoppat honom innan. Jag har enbart ett svagt minne av att vi hade fram hinder en gång i Assarhusas paddock och en gång hos Jan i hagen där. Men nu var det ju mer på riktigt.
 
Nu är ju inte Hisan ung längre utan han har klart för sig hur han vill hoppa och är inte så sugen på att ändra sig i någon större utsträckning. Det är svårt att lära gamla hundar sitta. Han hoppar ju ändå till synes utan ansträngning och det finns massvis av kapasitet i honom.
Lite spänd var han idag. Lilla var ju utanför och väntade.
 
För Lillas del var det mest att bekanta sig med bommarna. Hon valde trav och även om vi gav henne en studs på slutet så hade hon inte riktigt kläm på hur hon skulle ta sig an det hela. Men jag tror att hon klurar ut det till nästa gång hon ställs inför hinder.
Roligast tyckte hon att det var när grinden öppnades så att hon kunde sprinta iväg i trav.
 
 
 

Tjohoo

Det är så tacksamt att rida unghäst. Från en dag till en annan trillar liksom poletten ner och man hoppar framåt i utvecklingen med stormsteg. 
 
Idag kunde jag på riktigt börja rida skritten på Lilla. Hon har tidigare tagit sjumilakliv men nu har hon begripit att hon skall ta lugnare och kortare kliv. Nu kan vi börja leka med steglängden och verkligen rida. 
 
Härligt!
 
För övrigt tror jag att hon har börjat växa lite. Eller låt mig i vart fall få tro att hon är hela 155cm över havet nu fram till nästa gång som jag vågar ta fram tumstocken för att mäta henne. 
 
Hisan har vilat idag. Vi har haft en mysstund i stallgången bara. Han hade kalla torra ben med kalla hovar så inget där skvallrar om känslan från igår. Jag kunde inte känna några andra konstigheter på honom heller så det talar för min teori om snösulorna helt enkelt. 

På och av

Ja hopp, då.
 
I morse red jag Pay & Jump med Hisan på LCR. Jag är inte ett dugg nöjd med rundan om man säger så.

Hisan trivdes inte med sina snösulor som han hade kvar. Jag var osäker på hur snösituationen var på klubben och lät de sitta.
Framhoppningen gick bra och jag trodde att han skulle kunna hoppa bra i stora ridhuset som har fint fiberunderlag. Men han hoppade nära och ville inte ta för sig eller gå fram alls.
 
Det innebar att det blev två stopp på första hindret (de är inte med på filmen) innan vi kom iväg med ett kråkhopp. Resterande hinder fram till sexan kom han i botten på men sedan till sjuan verkade det lossna lite.
 
 
Snösulorna åkte av fortare än kvickt när vi kom hem. Detta är inte första gången som han reagerar på snösulorna men det är första gången som han har reagerat på dem så kvickt. Min teori är det beror på skoningen. Vi har ju ändrat nu och han har backad tå. Enligt min teori ligger snösulan an på ett annat ställe där han är känsligare.
För Hisan har känsliga hovar. Han är ju fullblod. Hans hovar har fina väggar och sulan är skålad och ser fin ut men den är tunn så in i norden. Han reagerar därför direkt på tappsko och det är också därför jag själv slår på tappskor på honom direkt, han fixar inte att vänta tills hovslagaren kan komma. Han skos normlat i övrigt vilket är bra.
 
Så trots superunderlag kan han vara ömfotad på grund av en så simpel sak som snösulor. Jag ångrar inte att jag lät hovslgaren lägga på dem i tisdags för de har funkat bra de dagar det har varit snö ju, och vrickade ben med snöstyltor är ju inte heller någon höjdare.
 
Nu blir det lite kort vila och sedan enbart lätt jogg innan vi går vidare med något annat för hans del. Och om min teori om snösulorna stämmer så kommer det att märkas fort. Stämmer den inte så får det blir något annat. Till nästa vinter får jag dessutom hitta någon annan variant på snösula.
 
Lilla och jag har varit i ridhuset och tränat också. Hon gjorde som vanligt bra ifrån sig. Även hon fick bli av med snösulorna idag.

Min rygg gillar inte sådana här hovslageriaktiviteter. Må det dröja länge till nästa gång det behövs.

Snöbus

Lilla och jag var ute med vagnen idag och plöjde genom drivorna. 
Roligt sa Lilla. 
Visst borde man då kunna kalla henne snowracer?
 
 
Hisan och jag tog oss runt årundan. Underlaget var tyvärr askasst större delen av vägen men lite snögalopp blev det. 
 
 
Nu regar det dessutom och det utlovas plusgrader så det lär bli barmark i morgon. Jag behöver nog rycka av Hisan snösulorna i morgon innan P&Jn men andra ord. Han har tunna sulor och känner lätt av snösulorna så snart det kan komma in skit under. De har inte suttit en vecka ens då...
 
 

Operation stärka bakdel

Den skall Lilla (troligtvis högst ofrivilligt) delta i. 
 
Vi började med skritt träning i ridhuset idag. Fokus låg på lugn skritt och jobb.
 
Hon är så ambitiös så det gick så klart bra. Möjligen blev vi lite störda av det andra ekipaget i ridhuset som smackade och drev sin häst högljutt. Lilla är ju van vid rösthjälper och svarar bra på dessa trodde nog att de var menade till henne. Dessutom rider jag ju henne utan bomull i öronen (ridhästar har inte sådant och med sadel på ryggen är hon ridhäst).
 
Vi har ju sysslat med en massa sådan här ridning hela vintern men tanken var att intensifiera den nu.
 
I morgon hoppas jag på att kunna ta en snögalopp med Hisan. Han har vilat idag. Lilla skall också få pulsa i snö har jag tänkt. 

RSS 2.0