Skymningsritt

Efter jobbet idag blev det eftermiddags upplur på soffan innan jag åkte ut till stallet. Ibland måste även jag ta det lugnt. Dessutom hade jag insläpp idag så det v ingen mening med att åka ut för tidigt.

Det har kommit en ny häst till stallet idag så det ver minst sagt livat att ta in Hisan som var mycket uppjagad av det nya sällskapet på andra sidan staketet. jag tyckte dessutom att det var en bra idé att ta in hansboxgranne tillsammans med honom vilket livade upp stämingen än mer. Kul med en brallande Hisan i ena handen och en försynt ponnydam i den andra. Det gick bra ändå men kanske var det inte så genomtänkt.

Därefter gav Hisan och jag oss ut på en skymningsritt. Vi hade det mycket trevligt och Hisan både jobbade bra och uppförde sig kanon.
Jag tycker dock att han tappar lite igen... har ökat upp maten lite till både när det gäller kraften och höet. Tänk att det kan bli så när vi har så näringsrikt gräs i hagarna.

I morgon blir det en hård dag. Först morgonfodring, avläming av Ninis för passning i Malmö och sedan ridning av travhästarna innan Hisan åker på helg kollo för att passas av Frida medan jag och Fredrik åker till Göteborg för att titta på U2 och för att hämta hem vår nya familjemedlem Jackson.


Fläskläpp

Just nu verkar det som att jag behöver ett hårt slag i huvudet varje gång för att rida ordentligt... jag får nog skärpa mig lite för det kommer annars att bli ohållbart i längden.

Idag var det hoppträning och det var Janne Jönsson som höll i det.

Vi började med att rida i trav över ett litet räcke i en åtta. Därefter gick vi över till att rida samma övning i galopp. Hisan bjöd fint men han ville inte landa i rätt galopp.

Därefter gick vi över till att rida två linjer. Det lilla räcket och fem korta fram till ett litet kryss. Därefter högersväng till ett litet räcke och sedan ut över en oxer.
Första gången vi skulle hoppa ut över oxern gjorde jag en klassiker och hade inte Hisan framme. Tvärnit blev det och jag slog huvudet i mankammen och bet mig rejält i läppen. Efter en snabb check på att alla tänder var kvar och att det bara var ytliga skador så hoppade jag vidare. Nu fick jag däremot fart på honom och resten av träningen gick super. Vi hoppade till slut banan på mellan 1.10 och 1.20 med tre olika vattenmattor.
Det blev ytterligare ett stopp i slutet av träningen. Jag red mot en stor oxer på en halvdistans. När det blev uppenbart för mig blev jag direkt passiv i sadeln och stoppet kom som ett brev på posten.

Det är på sätt och vis skönt att det inte är denna helgen jag skall tävla utan nästa. Jag behöver lite mer tid på mig att begripa att jag måste rida tydligen.

Summa sumarum av träningen var att vi går framåt i vart fall. Det var mer harmoni i honom denna veckan än förra och trots fäskläppen hade vi mer flyt.

Hugo Åbergs

Efter jobbet var det först Hisans tur.
Tjejen vars travare jag testade uppe i Halmstad skulle testa att rida Hisan. Jag tycker att det var ett ypperligt tillfälle att studera Hisan från marken. Man lär sig massor. I och med att vi tränar för samma tränare var det också intressant av fler anledningar. Hon har tränat för henne bra mycket längre än mig och att se Hisans reaktioner var lärorikt för det ser inte alls lika dant ut från backen som när man sitter på och tittar ner på honom.

Hisan körde hela registret på utskutande bogar och ovilja att böja sig. Från marken blir det än mer uppenbart vad han gör.

Hisan fick dock tillslut ge sig och jobbade bra. Stackars tjejen var helt slut i benen efteråt.

Våra hästar är verkligen olika. Hisan är stor och är framför allt mycket häst att rida. Hennes häst är liten och behändlig att rida. Hisan behöver milt sagt övertalning för att gå fram men har i gengäld bra rörelser när han väl lägger manken till.

Kvällen avslutades med festligheter på Jägersro då Hugo Åbergs gick av stapeln. Riktigt kul att se de fina hästarna på nära håll. Vinnaren av Åbergs Torvald Palema utstrålade sådan självsäkerhet. Han riktigt ägde banan och kusken hans satt bara och myste i defileringen. Härligt att se.

Auktion

Igår var dagen då planeringen inte riktigt gick ihop i teorin men på något sett fungerade det i praktiken... hur nu det gik ihop.

Jag var på jobbet riktigt tidigt och var också i från jobbet tidigt.

Åkte ut till Hisan. Red en tur på en piggelin Hisan tillsammans med Tittut på heden. Vi red inte så långt men han han få sträcka på sig rejält och hann även med att bralla lite... bushästen. Inte minsta svettdroppe i det varma vädret trots all galopp.

Därefter bar det av in till Jägersro. Först var jag ute med Tysken en sväng. Vi skrittade bara idag och höll oss i volten. Tysken kändes fin och han utvecklas hela tiden. Dock testar han också och nu tyckte han att han skulle skrämas genom att lyfta lite fram. Max 10 centimeter... fjant sa jag och så utförde han allt jag bad honom om därefter utan knussel.

Sir Remington och jag var ute på vår valiga runda. Han var super och mycket spänstig. Han skuttade glatt ur stallet och var pigg men också konsentrerad och jobbade mycket fint. Det börjar närma sig v75 final för hans del.

Resten av kvällen spenderades med att titta på fina åringar på Kolginis autkion i ridhuset bredvid.

Helg i Halmstad

I fredags vilade Hisan och blev ändast ompysslad lite snabbt inan jag gav mig iväg till Halmstad. Resten av helgen har han också vilat.

Jag skulle träffa en gamal god vänoch ägna mig åt lite andra aktiviteter än att bara hänga i stallet. Vi har pratat massor, ätit gott och varit på bio (The Proposal) för att sammanfatta helgen lite kvickt.

Innan jag lämnade Halmstad åkte jag ut till en gård norr om staden för att testa att rida en häst som tillhör en tjej som också tränar för Lindah.
Hästen är en omskolad och välriden travhäst och det var mycket intressant att sitta på en häst som redan kunde allt som jag har lärt mig om sitsen sedan jag började träna för Lindah. Han var mycket känslig för alla små förändringar jag gjorde med sisten, både de medvetna och de omedvetna. Hästen hade bomlössadel och reds bettlöst. Det var spännade att testa att rida i det också. Sadeln var mycket avslöjande och jag blev snabbt varse hur jag satt och drog upp benen i jumskarna. Jag sitter tydligen också hyfsat snett. Hästens rumpa drog bestämt inåt i vänster varv och jag fick konsentrera mig rejält för att få den att göra anorlunda. En tanke som slog mig är, hur sned är då Hisan? Den bomlösa sadeln övertygade mig inte... tänk en sådan på busiga Hisan... huga. ;)

 

An other one bites the dust

Idag har jag verkligen käkat grus... dessutom mer än en gång.

Först var det hoppträning. Denna gången var det för Piia. Det gick till en början super. Hisan var väl framme och bjöd. Vi hoppade olika linjer och det känndes super. Vi skulle avsluta med bana på tävlingshöjd, för mig låg den därför mellan 1.10 och 1.20. Första rundan gick bra även om den var lite orytmisk och Hisan rev ett par hinder. Andra rundan gick än bättre till en början. Inga hiner ner. När vi kom till en linje som var ett rättuppstående ur snäv sväng och 5 galoppsprång fram till en kombiation med ett språng, oxer in, räcke ut lite tajt. Här blev det lite trångt ut Hisan hoppade mig nästan ur sadeln. Jag stannde i sadeln men drog honom nog lite i munnen när jag räddade mig kvar.
Samma linje skulle tas igen men nu ville inte Hisan hoppa ut på räcket. Han kastade sig åt vänster med enorm hastighet. Jag räddade mig kvar ett par försök men sedan blev det mig övermäktigt. Jag hamnade på halsen och sedan i gruset. I fallet blev det för ett ögonblick svart och det snurrade rejält när jag satte mig upp. Jag blev sittande en stund och flyttade mig sedan till en bänk. Här satt jag en stund tills det hade återtagit normal snurr i mitt huvud...

När jag satt där upptäckte jag en udda svullnad på Hisans högra framknä. Kan han ha slagit i det under hoppningen? I vart fall satt jag sedan upp igen och travade och galoperade i väntan på att hinderna skulle sänkas. De hamnade på ca 60 cm och linjen hoppades ett flerta gånger innan det var färdigt. Vi tar vid på den tidigare nivån på kommande träning. Ett rejält blåmärke uppkom på min högerarm som påminnelse.

När Hisan väl var hemma och badad så gav jag mig av hem till Jan.
Det var körning som stod på schemat.
En av amatörerna på Jägers, även kallad Norrlänningen, har lämnat sina hästar hos Jan medan han är bortrest. Hans tvååring Zanquin fick jag först köra. Han var fin och gick intervaller i stabil trav ned till 40 tempo.

Därefter fick jag köra sportbil... sorry... Karin. Hon gick intervaller i 30-tempo och kändes så som Karin alltid gör. Får hon bestämma är allt frid och fröjd och hon vet exakt hur man skall springa på den banan. Förhopningen är att hon startar i danmark nästa vecka. Jag håller tummarna.

Så nu har jag ätit grus så det räcker för en lång tid framöver, framför allt den delen som innefattade avramlingen... köra häst är tillräckligt roligt för att man skall ha överseende med att ha munnen full med grus efteråt.

Förresten, om jag beter mig konstigare än vanligt framöver så vet ni att det beror på att jag slog i huvudet idag då...

Inne

Igår valde vädergudarna att skicka hit ett regnväder lagom till när jag slutade jobba. Inte för att det blev superkallt men det skulle ha blivit bra blött.
Hisan vilade för att hans matte då drabbades av ett akut tillstånd av latmask.

Dock hade han en sko på sniskan höger bak som fick läggas om. Hovslagaren är inbokad till i början av nästa vecka så det är ingen kris på något vis.

Hisans box ströades upp och i natt fick han sova inne igen. Han är en rejält domesticerat djur som faktiskt verkar trivas bra mycket bättre så än i andra mer naturliga varianter.

Jag var även och hälsade på Lena som hälsar att hon hellre befinner sig i nedre delen av hagen just nu för det är för mycket flugor vid grinden.

Kvällen avslutades med bio besök där senaste Harry Potter filmen var vad som beskådades.

Jägersrotisdag

Nu är semestern slut. Jobb igen och mycket mindre tid till allt.

Igår kom mina svärföräldrar på besök och Hisan vilade. Vi åkte i och för sig ut allihop och matade honom och de fick klappa.

Idag när jag kom ut till stallet blev jag snabbt på mycket dåligt humör. Det var meningen att vi skulle kunna stalla in igen denna veckan. Men igår målades det tak och likadant idag. Jag riktigt känner hur det bubblar av ilska i mig när jag tänker på det. Hisan behöver komma in nu om han inte skall rasa helt i hull. Plus att jag inte hinner åka ut extra gånger för att fodra nu när jag jobbar igen.
Att vara arg på annat är aldrig en bra start på ett ridpass. Jag red ändå. Det gick sådär... Eller det var inte alls dåligt men inte harmoniskt... jag var ju inte i harmoni om man säger så. Jag spände mig och kom inte ner i sadeln alls när jag försökte sitta ner i traven.

I vart fall fortsatte jag att rida tempoväxlingar och att försöka få honom fram ordentligt. Jag fick honom ganska rund och fin. Jag försökte dessutom få honom mer på ytter men jag vet inte om jag tänkte rätt. Han gick i vart fall inte att få att ta stöd där utan spjärnade emot. Svänga för ytter var mer hans melodi men inte stöd inte. Jag försökte då att enbart rida med ytter tygel och låta inner hänga. Det funkade ju på sätt och vis men sådär utan harmoni som tydligen var dagens signum blev det också sådär. Hisan var ändå väldigt medgörlig och ville göra rätt... han är en ängel.

Efteråt åkte jag in till Jägers där jag hade tre lopp som jag ville se. Håvard i montén, Dina i lärlingsloppet och Betforemoremoney i ett annat lopp. Ingen av hästarna slutade på någon framskjuten plasering idag. Men Dina gjorde en superfin start efter två omstarter och tog ledningen. Tyvärr blev det ingen plasering även om hon gick på en mycket bättre tid än i sin senaste start.

Jag fick en hel del intressanta tips på träningsupplägg för Hisan också som jag skall fundera lite på. På något sätt måste jag förbättra hans kondis i alla fall för han blir trött på tävling.

Världens bästa Hisan

Nu är det semestertider och det innebär att även det dagliga skrivandet här har viss fördröjning. Sedan senaste inlägget har det nu gått tre dagar och jag har haft minst sagt en del hästigt för mig.I fredags vilade Hisan. Han var dock den ända som vilade. Jag själv startade dagen tidigt inne på Jägers. Jag skulle hjälpa Annette att köra Håvard som sällskap till Blixtra som skulle visas upp för sin ägare.


Håvard tände verkligen till på stora banan och var som en tiger. Han fick dock hålla sig lite på mattan för det var ju Blixtra som skulle få visa hur duktig hon var. Vi övade voltning och sedan bar det av. Blixtra var jätteduktig, det är premielopp nästa som gäller för henne och Håvard var mycket rolig att köra, han startar på tisdag. Det är alltid lika kul att köra och då speciellt på stora banan.Därefter begav jag med av ner till Falsterbo i sällskap med Lindah, Annika som kom ner på besök och Jan. Vi tittade på nationshoppningen som bjöd på fina ritter med världseliten och jag fick shoppat lite. ;)
Det blev ridvantar av märket Roeckl i svart och brunt, stigläder i samma modell som innan men hela, ridbyxor i min favoritmodell från Pikeur i beige och en gratis boxgardin från Folksam.

Några skor blev det tyvärr inte för det fanns inga i min storlek. De får helt enkelt vänta någon månad.

På lördagen hade jag först tänkt att åka ner till Derbyt men eftersom vädret inte såg så lovande ut åkte jag och Annika ut till Jan i stället och åt tårta. Det är helt klart ett bra substitut för ett regnigt Falsterbo.
Vi tog även ut Karin på en liten tur i den gula vagnen på banan. Det var fantastiskt kul att få köra Karin igen, det var nsätan ett år sedan, även om vi bara skrittade och travade sakta. Annika fick också köra lite.Vi åkte även ut till Lena en sväng för Jan ville hälsa på henne.

Fram åt eftermiddagen fick jag och Annika ett lite crasy infall och tog med oss kusin Malin och hennes sambo ner till Falsterbo. Vi hann med en timmes shoppning innan de stängde och såg Six Bar tävlingen där de hoppade hela 2 meter höga hinder.Jag shoppade ytterligare ett par ridbyxor. Dessa var i jeans och från Kingsland. Nu är jag väl rustad och har massor av nya roliga saker.Sent på kvällen var det Hisans tur Annika fick sig en drilling på hans rygg. Det gick över förväntan att instruera henne, jag har sjukt dåligt självförtroende när det gäller det.
Hisan gick riktigt bra och efteråt satt jag själv upp en liten stund för att känna lite på honom inför söndagens tävlingar. Jag fick fram honom hyfsat men det var inte utan ansträngning. Jag flåsade som en blåsbälj efteråt.

Söndagen startade hyfsat tidigt och jag var minst sagt trött.
Jag lyckades till och med med konststycket att spärra mitt ica kort i bensinautomaten genom att stoppa in det i stället för bensinkortet och trycka "fel kod"... dax att vakna kanske?

Vi gav oss av upp till Klippan och Herrevads kloster. Lagom till när jag skulle börja rida fram öppnade sig himeln. Vi kunde krypa in i ett ridhus som var under uppbyggnad men blöta belv vi ändå.Jag red massor av tempoväxlingar i både trav och galopp på framridningen och Hisan kändes super. I första klassen som var en meter så nollade vi både grunden och omhoppningen men jag svängde inte tajt nog och fick därför en "långsam" tid. Vi hamnade en bit ner i resultatlistan och givetvis utanför plasering.Till nästa klass fortsatte vi med tempoväxlingar och han kändes super. Grundomgången nollade vi men fick ett nedslag i omhoppningen på näst sista hindret. Här svängde jag dock lite mer vågat. Det var inte svängarna som fällde oss utan snarade kändes Hisan lite trött när vi vände upp på sista linjen. Mer konditionsträning kanske?Jag är ändå fruktansvärt nöjd då det kändes jättebra och han bjöd fint på alla hinder, inte en tvekan någonstanns.

Dessutom hade vi tekniska problem så endast ett par språng av tävlingen fastnade på film.

Jag tror att jag kommer att anmäla Hisan till tävling den 9 augusti och då går vi ut i 1.10 och 1.20 som är de klasserna där vi skall ligga.Lena fick också besök under söndagen. Hon fick mer flugmedel på sig och stog länge och tittade efter oss vid grinden.


Två dagar

Igår följde Lindah med mig ut till stallet. Hon instruerade oss i flyttning av bakdel repsektive fram del. Detta för att Hisan är mer än lovligt svårsvängd. Genom att lära honom att koordinera sina kroppsdelar bättre skall han också kunna svänga bättre. Det är nämligen så att när jag allt som oftast försöker svänga för innertygeln vilket man i och för sig inte skall sedan så flytre vi ut å det grövsta. Svängarna blir viiiida och det bli til stor nackdel i hoppningen. Koordinerar Hisan sig kommer han förutom att lättare följa mina hjälper också att bli smidigare på att vända.
Vi red alltså på små fyrkanter och vände i hörnorna omväxlande genom att flytta undan bogen och bakdelen. Deta var jättesvårt för mig även om det låter enkelt och det var krävande för Hisan. Vi kom en bit på vägen även om vi inte bemästrade det helt.
Fokus blev på Hisan denna gången och inte på min sits.
Hisan var dessutom bitvis helt upptagen av att jaga flugorna. Nytt flugmedel skall därför inhandlas i morgon.

Idag har Hisan och jag tagit en kort tur på Reving. Vi red i alla gångarter men i ett mycket moderat tempo. Dessutom brilierade Hisan i att kunna stå still så att jag kunde öppna den svåra grinden från begge hållen. Att stänga den har vi inte bemästrat än.

På kvällen åkte jag med kusinen ut till Annettes. Jag tog en liten tur på Dina, det var länge sedan och mycket roligt. Hon var inte heller så nöjd med flugorna. Hon skall starta på tisdag och är i strålande form just nu. Jag kommer att hålla tummarna hårt för henne då.

Jag har varit ute hos Lena båda dagarna nu också. Hon börjar bli riktigt betestjock vilket är himla trevligt. Flughuva har hon också fått då det börjat rinna lite ur hennes ena öga. Hon skall också få flygspray så fort det är inköpt för flugorna är inte nådiga där hon är heller.

Dubbelt upp och Pärlan är hemma

Pärlan är hemma igen. Det lönade sig alltså att skälla lite på verkstaden så fixades bilen direkt.

Nu är den tillbaka och den är pigg och härlig att köra som det skall vara.

Fram mot eftermiddagen idag åkte jag ut till Hisan. Det har varit varmt idag och alla flugor var i full färd att äta upp honom. Det blev en kort ritt för oss eftersom jag kände mig lite seg och sedan skulle jag ändå in till Jägers en sväng.

Hisan skötte sig kanon och det var härligt att vara ute även om det inte blev någon superlugn ritt. Vi var ju tvugna att springa ifrån flygfäna.
Det gick även bättre för Hisan att äta i fållan idag. Det var lugnare med mindre spring runt honom vilket nog var bidragande.

Väl inne på Jägers skulle jag titta på två av Uffes hästar som skulle starta. En av den var ju Tysken och han var dessutom först ut. Kortlopp med voltstart och så spår 12.
Loppet gick kanon och han vann lätt. Det är superkul att få vara med och jobba med så fina hästar.
I första dagens dubbelloppet var det Holländarens tur. Han fick ett perfekt lopp i ryggar som utvecklade sig kanon. Seger för honom också. Det blev skålande i champagne denna gången också med andra ord.


Hisans hyss

Det har blivit några dagar utan blogg nu. Tiden har inte funnits. Jag har haft gäster, lagat en massa mat och sådant.

Dessutom har min bakong fått sig en rejäl asiktslyftning. Jag har numera träd och en fullfjädrad låda med härliga örter. Det skall nog lagas än mer mat här framöver...

I lördags hände det inte mycket på hästfronten. Hisan fick komma in och äta och det var allt. Nästintill hästledigt för mig alltså.

I söndags hade jag med mig Elinor ut till stallet. Hon har börjat rida i vuxen ålder och hade gjort ett uppehåll sedan hon var nere och hälsade på sist.
Hisan fick först gå ett kort pass med mig i padocken vilket han gjorde med bravur. Därefter fick Elinor rida. Hisan har en massa bus för sig annars men när han får en annan människa på ryggen än mig brukar han alltid uppföra sig. Det gjorde han nu också. Snäll ponny den. :) Elinor kunde rida honom i alla gångarter utan problem.
Stolt var han också efteråt när han fick en massa beröm.

Igår blev det bra mycket mer häst.
På eftermiddagen åkte jag till Jägers.
Sir Remington och jag gjorde vår vanliga runda och han var superfin. Uffe hade ett vnligt läderklätt bett som jag använde i stället för det vanliga i gummi. Detta var ett bra byte. Kommunikationen lytes verkligen och han kändes superfin. Vi jobbade extra med att öka och minska både traven och skritten utöver de övningar vi vanligen gör.

Tysken reds också på samma bett och det funkade super på honom också. Vi tavade lång och låg och han var avslappnad. På slutet verkade han dock vilja liva upp det hela lite och låtsades bli skrämd för en massa obefintliga saker under skritten hemåt. Detta varvades med att vara hur fin och avslappnad som hälst, det är en buse den där. Han startar i kväll för övrigt.

Hisan fick tillslut en skrittur i Skrylleskogen tillsammans med en nordsvensk som heter Gnägga och en islänning vid namn Movi. Treligt var det i varje fall.

Nu till Hisans hyss. Han har på sistonne haft en massa fuffens för sig. Oftast är det flugornas fel som när han nästan la sig ner på heden för att bli av med en fluga i ansiktet eller när han rammade en häck av samma anledning. Men nu var det inte flugorna.
Stallet är stängt för städning den kommande vekan och i stället skulle jag ställe honom i de utomhusfållorna som finns. Han brukar inte gå att binda upp rakt fram så jag försökte inte ens, det finns möjlighet att stänga in honom med en repgrind där. Hisan tyckte inte att det var någon bra idé däremot och kände sig ensam. Helt sonika kröp han då i stället under repet den busen.
Det kommer alltså bli en "rolig" vecka detta....
Att sedan få honom att äta i fållan var en historia för sig. Man skulle kunna säga att han blev rejält stressad.

Vad är det med Kaninlandet?

Oj vad det har regnat idag. Jag kom inte väg förrän sent på eftermiddagen. I och för sig blev ju mycket saker gjorda hemma och det är ju aldrig fel.

Efter att ha mockat ur boxen inför sommarstädningen gav jag mig ut på tur. Det blev kaninlandet. Vi har haft lite problem där tidigare. Idag hade jag som valigt lite svårt att få honom att slappna av där. Det är något som gör att hästarna alltid är på helspänn när man rider där. Oftast rider man bara över fältet och fortsätter och då är det inget problem.

Vi började med skritt och jag satt och tänke på sitsen. Sedan blev det spänd trav. Jag galopperade lite och hoppade över några små fjuttiga grenar. Därefter red jag ut från fältet på en superhispig Hisan. Jag bestämde mig för att det var fel att bara låta det vara så och red tillbaka igen. Det blev galopp på nytt och när vi skulle svänga firade Hisan av bocksprånget Allan. I och med att jag på någon vänster satt kvar blev jag sur på uppförandet. Hisan ick galoppera. Vi red runt fältet flera gånger och svängde åt alla möjliga håll. Hisan skötte sig och slappnade undan för undan av. Måste man bli ursur på honom för att han stundtal skall sköta sig?

På vägen hem mötte jag mina stallkamrater som skulle rida en kort sväng på Revinge så jag hängde på. Vi skrittade mest och Hisan skötte sig.

I morgon blir det vila för hästen där av den myckna ridningen idag. Likaså måste tydligen mer energi ut eftersom herrn nedlåter sig till att bralla.

Lång dag

Idag vaktade jag STCs anmälningslistor innan jag gav mig iväg. Tyvärr var det till ingen nytta. Jag hade blivit lovad en ritt på Kronoborgs Karin i Karlshamn om bara hennes poäng räckte så hon kom med i loppet och det var ju som så att hon slutade som första utanför... Typiskt. Kanske kommer det någon mer chans framöver.

I vilket fall åkte jag till Hisan och fodrade. Medan jag väntade passade jag på att mocka lite i hagen.

Därefter åkte jag in till Jägers. Sir Remington var först ut och han var super på alla sätt och vis idag. Mjuk och fin och aldeles lagom taggad. Vi gjorde de vanliga övningarna och avslutade med framdelsvänding vilket vi aldrig har provat tidigare. Den svarta fina hingsten svarade direkt på allt och det kändes bra. Jag håller tummarna för att han skall få ett bra lopp och vinna det på lördag. Jag skall däremot inte spela på honom. Det verkar vara så att han går bäst när jag inte spelar.

Tysken var nästa ut. Han gör stora framsteg varje gång nu. Idag var han helt avslapnad och gick att rida djup utan några problem. Vi kunde till och med skitta i en låg form på halvlånga tyglar tillbaka till stallet och han kändes mycket harmonisk. Ur detta skall vi nog kunna komma långt.

Jag fick för mig att ta den där ritten på Revinge idag i stället eftersom bilproblemen i går gjorde det omöjligt. Hisan och jag gav oss ut. Han var lite spänd till en början men slappnade snart av. Väl bortom den 4:e grinden där det även finns stockar att rida blev stackars Hisan överfallen av elaka bitflugor. Jag fick hoppa av och befria honom från ett par innan vi kunde fortsätta.
Tidigare har flertalet stockar varit perfekta hinder. Nu i det höga gräset var det svårt att urskilja vilka som var bra och vilka som var dåliga. Jag kunde heller inte stanna och kolla efter eftersom han då blev uppäten. På det hela taget uppförde han sig bra även om det bitvis ville springas lite väl fort från Hisans sida.

Det verkar som att transport till tävlingarna nästa helg kommer att lösa sig. Är det någon som vill följa med som hästskötare?

Födelsedag med kaos

Dagen startade bra med tårta och mamma och moster på besök. Vi hade det trevligt på balkongen i det inte allt för varma vädret. Sedan var det in planerat en ritt på Revinge och jag satte mig i bilen glad ihågen och i god tid för kvällen aktiviteter. Vad hände... jo den annars så tillförlitliga Pärlan (bilen alltså) bestämde sig för att kasta in handduken och orkade knappt upp för garageuppfarten än mindre i någon betydande hastighet därefter. Jag kom snabbt på bättre tankar och Pärlan parkerades å det bestämdaste här utanför på lämpligt ställe för att lätt kunna bli bogserad till verkstaden. Det "roliga" med det hela är att Pärlan nyss är hemkommen från service för mindre än två veckor sedan. Jahapp... hej då dragbilen säger man då. Hur skall jag kunna klara mig utan bil. Jag som har hästar som jag jobbar med i tre olika stall.Turligt nog går försäkringen in och förser mig med hyrbil men utan krok så det blir till att leta efter snälla människor som kan låna ut sin dragbil till mig de kommande vekorna. Tid på verkstaden blir det inte förrän den 22:e. :-O
Och visst att jag fyller år och att en juste ny dragbil finns i tankarna långt fram i tiden men det var inte det som jag tänkte mig i present detta året. Nu står det i och för sig högst upp på listan.

Två timmar senare än jag hade tänkt och bra stressad kom jag ut till stallet. Tid för uteritt fanns det inte och stackar Hisan fick en irriterad matte på halsen. Trots allt detta skötte han sig kanon i padocken under det korta men effektiva passet han fick gå där. Jag är inte kul att tas med när jag blir stressad men som tur är krävs det en hel del innan stressen kommer. Men bil haveri är en sådan sak som utlöser detta.
Hisan skall få sin uteritt i morgon och jag lovar att bara vara snäll då...
I vilket fall jobbade änglahästen super och gick riktigt bra den lilla stund som blev ridning.

Den 18:e har jag ju planerat in tävling... någon som har en dragbil att låna ut?

Var tar allt tid vägen?

Nu har det gått två dagar och jag har inte uppdaterat bloggen. Jag har inte tid att skriva nu heller för jag borde lägga mig... men jag vill.

Jag har börjat stödfodra Hisan två gånger om dagen nu för att kunna ge honom mer så att jag för hoppningsvis kan se till att han inte faller ur. Jag börjar se en liten tendens nämligen. Vilken häst jag har... som inte kan klara av det mest naturliga, att gå på bete. Men nu är det så det är och han skall vara ute på natten i nästa vecka också innan jag kan stall in honom igen så det är bara att bita i det sura äpplet.

Jag åkte i vart fall in till Jägers efter att ha fikat hos Jan igår. Det var trevligt att komma på besök men jag saknar verkligen den gården och banan...
Inne på Jägers blev det först ridtur på Sir Remington. Han var enormt taggad, jag tror inte att jag har varit med om det tidigare. I vart fall hade han svårt för att ta det lugnt. Inte alls på något jobbigt sätt men han tolkade allt som att han skulle springa... andra alternativ fanns inte. Trots detta jobbade han bra som vanligt. På lördag startar han i V75 igen så han behöver säkerligen vara taggad för att göra bra resultat där.

Tysken var pigg och jag konsentrerade mig på att rida honom djupt. Det gick till en viss gräns. Jag försökte pressa honom lite mer men då blir han sur. Han är bara sådan. Det blir till att skynda långsamt och stryka honom medhårs. Han gör hela tiden framsteg.

Hisan gick ett pass i paddocken och som tur var höll sig vädret som tydligen verkar vara mycket lokalt numera. Hisan jobbade på bra och trots att jag kände mig helt ur balans i dressyrsadeln så föll allt till slut på plats.
Vi hade därefter stallmöte och jag kan säga att jag inte är på något sätt överens med stallchefen om hur en frodig hage ser ut. Men enligt mig om hästarna faller ur så är inte hagen full med mycket näringsrikt gräs och även om Hisan är ett extremfall och givetvis faller ur först så är det ändå ett mått på hur det ligger till. Vi fick i varje fall stödfodra med hö... hallå, vi är inte ens i mitten av juli än och vi behöver lägga ut hö på vårt "frodiga" bete. I say no more.

Idag har Hisan och jag tagit en runda på ca 1 timme runt Dalbyvägen. Jag kan meddela att Hisans foderstat är i obalans. Han behöver all mat för hullet men jag anar att jag nu inte rider tillräckligt igen. Det var en mycket spänd Hisan som tittade och hoppade för allt till en början. Han lugnade dock snart ner sig och blev sitt vanliga lugna jag igen. I morgon blir det därför Krankesjörundan. Den tar ca 2 timmar i normal takt med massor av galopp... och på fredag har jag tänkt rida de där intervallerna jag har pratat om. Skulle inte det räcka rent motionsmässigt vet jag inte vad jag skall göra.

Söndags kul

Idag började jag dagen med travträning i Slätteröd med Dina. Vi körde intervaller i 30 fart... fast Dina tyckte att det allt gick lite långsamt och sprang lite snabbare än så. Hon är kul att köra, och så ambitiös. Varje intervall blir roligare och hon springer med glädje. Underbart!
Jag körde i shorts vilket kanske inte är varlden smartaste grej.... men vad gör man inte för lite solbränna... att det gör ont när stenar kommer farande går lätt att förtränga.

Fram åt eftermiddagen blev det Hisans tur. Jag tycker att utegången på natten börjar ta på honom och jag började med att höja upp maten idag. Han kommer att gå ute i två veckor till då stallet stängs för årlig städning. Det blir till att ge honom mat två gånger om dagen i vart fall... och mer åkande för mig. Tur att jag har semester.
I vart fall skrittade jag ut en tur på heden med mina stallkamrater. Mysigt men vi blev lite blöta av regnet som precis drog in och så envisades de så eländiga flygfärna med att bitas ändå. Hisan nästan lade sig ner vid ett tillfälle för att få av sig de elaka insäkterna.

I morgon blir det fullt ös igen. Travarna skall ridas inne på Jägers, Hisan skall ridas och dessutom blir det snabbinkallat stallmöte på kvällen.

Slapp dag

Idag har mustn verkligen gått ur mig. Jag startade dagen med en joggingtur men efter det har jag varit helt utan energi.

Hisan har vilat men det var inplanerat efter tävlingen. Han har i stället fått en rykt och fått komma in och äta mat. Mycket ansträngande eller hur?
I bland måste man ta det lugnt bara.

Jag har i stället tagit mig en titt på tävlingsterminen och tittat ut en del tävlingar. Jag har tänkt att försöka hålla mig till grus i år eftersom vi hade problem med gräs förra året. Därför anmälde jag mig till Åsbo ridklubb den 19:e vilket i och för sig är sista dagen på Falsterbo, och det är ju dumt med krock men jag hoppas på mindre anmälningar bara därför. Åsbo ligger tydligen utanför klippan. Vi hoppar 1 meter och 1.10 där också och känner efter.

Därefter ser planeringen ut som följer:

Fjälkestad (Kristianstad) 25-26 juli, gräs men derbybana. Jag är lite osäker på detta så jag skall ta mig en funderare. 1 meter, 1.10 men det var det där med gräset och så är det ju två dagar i rad och lång körning.

Trolleholm grus den 8:e eller 9:e augusti beroende på vilka klasser jag kan tänkas starta.

Ringsjön vilken är en av mina favorit tävlingsplatser som alltid har banken med även på låga höjder och grusbana 15:e eller 16:e augusti.

Sedan finns det en tävling i Eslöv också på grus den 29-30 augusti men då kan vi vara bortlovade på ungdomslagstävling i Tågarp så Eslöv får nog tyvärr vara.

Längre än så här tänker jag inte titta i kalendern. Dessutom kanske det blir lagtävling i division 2 i höst som kan omkullkasta allt detta om vi nu vill vara med på det. Det återstår att se. Först blir det i vart fall besök och inspiration i Falsterbo och sedan Åsbo då.

Hisan skall gå intervaller i nästa vecka och får stå över hoppträningen på onsdag.


Rosett

Då var hopptävlingen avklarad. Lindah följde med som hästskötare och hon var dessutom ett bra stöd som hjälpte mig massor under framridningen.

Inför en meter gick det först trögt med bjudningen men jag började rida fram i tid så vi han komma igång rejält. Väl inne på banan var han jättefin. Första gick som en dans men mot andra blev vi lite oense och hoppet blev långt åt vänster sidan och det var nära att hinderstödet följde med på kuppen. Nu stod det kvar och resten av banan gick som en dans. Det var bedömning A i denna klassen så en fin rosett följde med hem.


Film från första klassen. Hinder nummer ett saknas.

Det är fortfarande riktigt varmt väder här nere vilket är skönt men det kändes mindre roligt att stopa in Hisan i ett varmt släp mellan klasserna. Nu var det i och för sig inte så lång väntan vilket var super.

Inför 1.10 red jag fram mest på marken och försökte kolla av bjudningen på nytt. Vi lyckades mycket bra och Hisan kändes än bättre inne på banan. Tyvärr hade vi ner två hinder i farten vilket var synd men efter alla problem som vi har haft det senaste året så var detta ett rejält lyft. Ingen tvekan och Hisan bjöd kanon och framför allt var han väl framme för skänkeln. Nu skall vi tänka på denna possitiva känslan och ta dem med oss till kommande start så kommer det bara att bli bättre.

Efter en välbehövlig lunch hemma åkte jag och Lindah in till Jägers och firade gårdagens seger för Betforemoremoney och SIr Remingtons senaste med ett glas bubbel. Lindah och jag roade oss sedan med att titta på vackra fullblod med amerikans inpiration.

AFA

Så heter sådant här väder på italienska. Det är sjukt hög luftfuktighet nu och bara man rör sig blir man svettig.
Därför började jag dagen med en joggingtur runt fälten... eller det var inte alls därför men det blev så. Härligt var det efteråt i varje fall.

Efter ett möte inne på jobbet så var det Jägersro som gällde för mig.

Sir Remington var först ut och han verkade inte bekommas alls av värmen. Pigg som bara den var han men också mjuk och smidig. Han var inte alls stel eller något idag men höger sidan behöver mer jobb.

Tysken var mycket koncentrerad och fokuserad. Vi jobbade mycket bra på volten och kunde göra förberedande öppna. Han lyssnade fint och joxade inte så mycket som han brukade med munnen. Han startar i Halmstad i morgon.

Jag var även ute hos Annette och pysslade med Lena. Hon blev borstad och fick hovarna verkade innan hon gick ut på betet igen. Lisa och hon fick gå kvar en natt hemma eftersom trycket på flygfän på betet är stort och Lisa behövde flugtäcke på för att klara anstormningen bättre.

Slutligen blev Hisan badad och i ordning inför morgondagen. Han sover inne i natt och fick sällskap av sina hagkamrater. Min kära lilla häst hade verkligen sett till att kleta in sig i lera i hagen så badet var verkligen på sin plats. I morgon bär det av till stallet tidigt för min första klass startar redan vid 8... lite okristligt kan man tycka. Håll nu tummarna för att vi får en rosett med oss hem i alla fall.

Än mer hopp

Igår var jag dålig på att uppdatera men vi var på Depeche Mode konsert i Köpenhamn på kvällen...och då får helt enkelt bloggen vila. Konserten var underbar, det är härligt att se de gamla rävarna på scen och höra alla låtarna live ger ju ett extra lyft. Är man dessutom gammal festivalräv som jag så är det något som måste göras.

Igår var jag först ute och skrittade med Hisan i skogen. Jag tänkte att han kunde ta det lugnt en dag med tanke på värmen och på att han kommer att få gå i helgen.
Inga problem med uppförandet och flugorna höll sig hyfsat på avstånd.

Där efter va det stora transporteringsdagen då jag hade lovat att skjutsa in Annettes hästar till Jägers då de skulle st arta och hon själv var på möte uppe i Stockolm. Därefter skulle hon hämtas på Sturup i god tid innan starten för Dinas kvallopp. Allt gick enligt planen och vi stannade så att vi såg kvalet innan det bar av till Köpenhamn för oss. Dina gjorde ett bra kval så nu skall madammen starta. ;)

Dagen idag började tidigt. Lena skulle slutligen på 45 dagars koll även om vi nu är långt över 50 dagar. Sagt och gjort. Madammerna hämtades på betet och kördes till Brodda. Lena är så behaglig just nu. Det är nästan som om svävar på små rosa moln, inget bekommer henne alls. Dessutom ser hon riktigt fin ut i kroppen nu också vilket är jättekul.
Beskedet från veterinären idag var fortsatt dräktig vilket är än roligare.


I väntan på undersökning på Brodda Stuteri

Kvällen bjöd på hoppträning på Flyinge. Lite sliten var allt jag och trots att sitsen fungerar än bättre hade jag helt glömt bort min vänsterskänkel. Det är alltid vänster som kärvar om det är någon som inte skall hänga med som den skall. Vi fick en del utbrytningar på kuppen men till slut hittade jag rätt även på den. Hisan bjuder mer på hindren nu när jag har rätat upp mig men bitvis känns det som att jag halkar tillbaka i gamla vanor om jag inte vatar mig. Dels kan överlivet tappa possition och dels är det min dålig vana att inte rida honom fram för hjälperna som gör sig påmind. Allt kan inte fungera helt och hållet från första början men det är retsamt när det inte fungerar.
Vi hoppade i vart fall olika linjer med fokus på svängar. Jag fick med mig Hisan hyfsat och när jag kom ihåg min västerskänkel gick det bra.


Efter träning och bad blir det lätt såhär

På fredag blir det tävling av för oss. Hisan skall badas i morgon och får sova inne.
Jag söker någon morgonpigg som skulle vilja vika sin fredagsmorgon till att följa med mig och Hisan... någon som känner sig manad?

RSS 2.0