Fredag

Igår orkade jag faktiskt träna hästarna lite i stallet efter jobbet. Eller Hisan tränade ju inte direkt. Vi skrittade i 10 minuter och sedan fick han äta gräs i 20 minuter ungefär. Jobbigt liv. 
 
Lilla och jag var på ridbanan igen. Hon börjar begripa det där med volter nu. Jag har också börjat introducera en övning som vi ofta har som uppvärmning i hoppningen. Den kallas öppna/stänga. 
Det är inget komplicerat och lämpar sig bra i skritt. 
När Hisan och jag hoppar använder vi den för att komma åt ytter i svängar. 
 
Först låter man yttersidan vara öppen och hästen går ditåt, sedan stänger man ytter och får hästen med sig. Hisan brukar få göra övningen i alla gångarter och ofta han den användas i en serpentin eller längs långsidan där han går I öppna för att sedan stängas till en 10m volt och tillbaka ut i öppna. 
 
Lilla får inte göra så avancerade grejer än utan här leker vi lite på stora volterna med något steg öppna och sedan stänger vi för att bevara voltens form. Vi byter även volt och öppnar och stänger då. 

Silverpjux

Lilla skoddes med finfina aluminium skor igår. Jag hoppas att hon skall springa lite lättare och inte gå på sig med dessa på. Hon slår sig ju lätt på ena framknäet annars. 
 
Till nästa start skall jag fixa rosa pjux. :)
 
Vi var ute och joggade en mil igår på ett bra sätt. Stannade vid maratonhindren och skrittade igenom på så krokiga vägar som jag kunde. Allt för att få henne att böja sig. 
 
Hisan och jag var ute och gick en sväng igen. Vi avslutade med att äta gräs. Jag längtar tills återbesöket på måndag så jag vet hur vi skall lägga upp rehaben mer på riktigt.
Han blir bara piggare och piggare nu och det märks att han vill bli mer aktiverad än han blir för tillfället. 
 

Anmält

Idag har jag inte ens varit i stallet. 
 
Men helt utan häst blir det ju aldrig ändå. 
 
Jag har anmält Lilla till lopp igen och denna gången blir det start i Sverige. Men inte på hemmaplan. 
Vi skall ut på en roadtrip på tisdag och resan går till Skara. 
 
 

Rehab

Det går sin gilla gång i stallet. 
 
Vi gjorde inte många knop igår. Båda hästarna ryktades och Hisan och jag var ute och betade utanför hinderhagen. 
Man kan se det lite som mental träning kanske. ;)
 
 
 
 

Måndag

Det var många fler hästar i rörelse på Flyinge igår än det har varit på länge. 
 
Först var jag och skrittade Lilla i paddocken. Det var hästar både där och på Kastanjegården. Nyttigt för Lilla som tyckte att det var lite konstigt.
hon skötte sig bra och gick fint längs staketet. Hon börjar förstå att jag vill att hon skall flytta sig för min skänkel. Det är en bra början och jag kan styra annat än med tyglarna. 
 
Hisan och jag var på promenad och idag var det mycket i görningen. 
Först fick han syn på ett ekipage med vagn. Sedan kom där en svärm rullskidåkare. Behöver jag nämna att han var i gasen efter det. 
Det blev några gånger som han hoppade till för ingenting och for i luften. 
Vi kom ju i vart fall hem tillsammans utan några skador.

Söndag

Ny promenad med Hisan idag. Han var bra mycket lugnare idag även om det inte gick så ville till igår. Han behövde bara påminnas om att fokusera på mig en gång. Vi gick ännu lite längre idag. 
Warren-Haistings och sedan in i skogen och runt längs vägen tillbaka till stallet. 
 
Lilla vilade idag. 
 
Stallägarens häst kom också hem från betet vilket gjorde att det blev lite uppståndelse bland hästarna med en hel del gnäggande. 

Lördag

Lilla och jag var inne på Jägersro igår morse. 
 
Hon tränar fantastiskt bra och jag letar lopp till henne. I morse var det anmälning till ett som jag har kikat lite på men jag fick kalla fötter och struntade i att anmäla. Jag är rädd för att det blir för hårt motstånd då loppet skulle ha gått fredagen innan derbyt på Jägersro. 
Det kommer fler lopp framöver som jag hoppas blir bättre.
 
Hisan och jag gick en runda i Warren-Haistings. Uppförandet var ok ända tills vi kom längst bort. Då var han tvungen att spunka till det och jag var tvungen att rycka till i grimman för att påkalla uppmärksamheten och hålla honom på backen. 
Bus Hisan.
Jag skall ringa veterinären om återbesökstid på måndag. 

Fredag

Vid detta laget känner ni mig väl nog för att veta att fredagar är dagar då jag helst inte gör många knop i stallet. 
 
Idag har Lilla vilat. 
 
Hisan har däremot fått gå på första promenaden utanför stallplan. Vi rundade hagarna... Jag gillar att ta det lugnt och försiktigt till en början. 
 
Än så länge tar han allt med ro och uppför sig. Så i morgon skall vi våga oss lite längre bort från tryggheten i stallet. Jag tänkt gå ett varv i Warren-Haistings. 
Vi skall snart på återbesök hos veterinären också. Jag har inte bokat tid än men det är sagt att det skulle ske ca 2 veckor efter att stygnen togs och det gjorde vi ju i måndags. 
 
 

Hage och ridbana

För Hisans del var det första dagen i sjukhage idag.
 
Han gick ut snällt och fann sig direkt i att stå i hagen ute.
Lilla däremot var busig till tusen och lyckades med att både fara rundor och pipa på den korta biten ut. Sedan skulle hon fnatta runt lite också innan hon kunde stanna vid sin höhög.
 

Vid intaget var det en mycket nöjd Hisan som hade varit ute en massa.
 
Lilla och jag har varit på ridbanan igen. Idag råkade det hamna på film också.
 
Det är ju ingen hördarridning som vi sysslar med än men efter en dag ut och med bett i munnen så var hon sitt gamla jag igen.
 
Jag lägger upp filmen för att kunna jämföra lite längre fram.
Som det är nu är det så här länge som vi jobbar på ridbanan som är på filmen. Vi skrittar till och från banan också förstås. Min tanke är lite att dels gå lugnt fram men också att inte kräva för mycket, i vart fall inte för länge.
Kondis får hon ju i vagnen så den behöver vi inte bygga på ridbanan.
Vad gäller trav så tycker jag att det få komma längre fram. Jag kan trava henne uppsuttet ute men att rida volter i trav behövs inte än på ett tag.
Planen är att lära henne att bära sig först innan vi tar traven och jag vill också lära henne galoppfattningar för att kunna dra nytta av det för galoppträning.
Men det kommer att ta lite tid för jag vill ogärna välta över henne i galopp bara för att. Jag har tänkt mig en lite mer samlad variant så det lär dröja.
Så här ser det ut nu. Fjärde gången i livet på en ridbana. :)
 

Två dagar

Det rör lite på sig för Hisans del.
 
Igår fick han skorna på bak igen och idag har han fått slippa bandagen.
Jag är lite rädd att jag har tryckt honom lite med dem för han fylde benen lite när han stått utan någon timme. Men det lättar förhoppningsvis på någon dag när han har varit utan och fått gå ut.
 
I morgon skall han få komma ut i boxhage redan på morgonen. Så det blir tidigt upp för mig så att jag hinner släppa ut och kolla till dem en liten sväng innan jag måste åka till jobb.
 
Lilla skrittades en kort runda på ridbanan igår. Jag vill inte rida henne för länge nu när jag försöker lära henne lite mer riktig ridning i stället för att bara åka runt på henne.
På vägen tillbaka från ridbanan blev det däremot livligt. En gigantisk skördetröska kom på vägen och så snart den hade åkt kom en motorcyklist i full kareta och skrämdes. Det är 30 väg i Flyinge...
 
Idag har Lilla och jag joggat 1,5 mil. Hon var galet pigg och mycket fin.
Jag var däremot inte nöjd med vagen då den slår ihop och det låter något galet mycket och inte var jag nöjd med bettet heller.
Så efter första varvet åkte jag in för materialfix.

En handuk löste problemet med vagnen temporärt tills jag kommit på en bättre lösning.
Bettet jag hade först var det läderklädda tvådelade. Jag upplevde det som att hon bara stretade emot och aldrig slappnade av på det idag. Hon brukar ju göra det annars. I stället fick hon ha Hisans hoppträns som har Novabett. Det vet jag att hon gillar. Och efter en liten stund med annat bett fick jag mer av den där mjuka kontakten som jag vill ha.
 
Lite udda ser det väl ut tillsammans med vagnen. Men annars passar hon ju rätt bra i pullarträns. ;)
 
Jag funderar på om jag kan hitta ett mjukt (som i böjligt) läderbett som jag får köra på utan lekkedja på henne. Undrar om det en finns. Det hade hon nog gillat.

Tagit stygnen

Det går framåt med snigelfart här.
 
Men idag har vi med hjälp av massvis av äpplen (ponnyplegg) tagit stygnen på Hisan.
Han var hungrig när vi kom så han var lättmutad och fult fokuserad på att stoppa äpplen i munnen så han brydde sig inte så mycket om att jag drog i stygnen. Hade han fokuserat fel hade det aldrig gått.
 
 
Nu har han två dagar kvar i box innan han får gå i boxhage och skrittas för hand innan återbesöket hos veterinären.
 
Lilla och jag har varit ute och skrittat i vagn. Min hemmapulade lagning av dämpningen på vagnen fungerade inte så jag får fundera ut något annat.
Den fungerade fint att skritta med i vart fall.
 
 
 
Vi hade med oss Emmy och hennes hund ut på turen också. Innan busade vi lite i hagen också.
 
Jag passade på att svänga en massa i de nya maratonhindren som byggdes till kör-SM för två veckor sedan. Det lossade Lilla superbra att få svänga runt i de där konstruktionerna. Jag skall verkligen se till att använda mig mer av dem nu än jag har gjort tidigare. Det går ju att lägga en massa olika svängar i dem där och det blir mer tydligt för henne att hon skall svänga när hon har något att gå runt. Tanken är inte att vi skall göra det i någon snabb gångart utan skritt fungerar suveränt och det är den gångarten vi skall satsa på när det gäller svängar i vart fall.

Vilodagen

Söndag idag och det skall vara vilodagen. 
 
Lilla hade i vart fall vila och har fått spendera nästan hela dagen i hagen. 
 
Hisan har fått skor på fram. Hans hovar ser verkligen risiga ut nu efter en dryg vecka på boxvila. Hur hade de då sett ut om han Hadelöv på sig i hage?
nu är skorna på fram i vart fall. Bak skall på om någon dag men först skall stygnen tas i morgon. Kanske kan jag slå på bak i morgon med, annars får jag vänta till tisdag. 
Bakfötterna ser lite bättre ut än fram men de har också slitits mycket. Är inte det galet?
Anledningen till att han har varit barfota är att veterinären tyckte att han skulle vara utan skor till uppvaket efter operationen och de tyckte inte heller att jag skulle sko när han var nyopererad. Men nu gick det liksom inte längre. 
Skall han läka får han ju ha hela fötter att stå på. 

Jägersro

Idag har jag och Lilla varit inne och tränat på stora banan. 
Hon var taggad till tusen kan jag meddela och ville inte skritta. Efter tre bakvarv slappnade hon av lite och efter det fjärde kunde vi skritta. 
 
Sedan när jag vände upp fattade Lilla svarta galopp, lugnt och sansat, strax innan första sväng men hon ställde sig snabbt. 
Hon drog sedan iväg i 20-tempo med mig hängandes i tömmarna. Kanske inte så bra men hon är på gång i vart fall. 
Hon gick förresten i 20-fart hela distansen.
 
Galoppen tar jag inte så allvarligt på. Det kännes som om hon kom ihåg förra provloppet och då blev hon skrämd just där och galopperade. 
I övrigt kändes hon stark, sprang rakt och bet sig inte fast i bettet. Jag hade det tvådelade läderbettet på henne. 
 
Hisan och jag har betat en stund utanför stallet. Hans liv är inte så spännande just nu även om jag ställde till det lite genom att rucka på rutinerna när jag kom i morse. 
Dels brukar jag inte komma så där på morgonen. Och så skulle ju Lilla och jag iväg. Men han överlevde. 
 
Han är finare i hullet trots lite mat och boxvilan än jag vågat hoppas på. Däremot är hovarna skit. Han är fortsatt barfota, jag skall slå på skorna i början av nästa vecka. Hovväggarna flikar sig och det trots att han inte gör mer än att stå på box. Fullblodshovar säger jag bara...
 
Dagens Hisan. Käkar gräs.
 

Fredag

Idag blev det bandageomläggning för Hisans del. 
 
Det var varmare igen och fullt med flugor överallt. Mindre trevligt och båda hästarna var irritade. 
Lilla tyckte i och för sig att flugor var mindre läskigt är att bli sprejad med flugsprej. Hon har inte fattat nyttan med det där än. 
 
Hisan är annars mäkta uttråkad nu och det börjar krypa i honom. Jag känner redan att det kommer att bli mycket spännande att börja promenera honom nu i nästa vecka...

Ridhäst?

 
Andra gången i livet riden på en ridbana. 
 
 
Bättre fason på uppförandet idag dessutom. 
 

Fröken brall och bus

Gjorde ett försök att rida min sköna svarta igår med det sidepull som jag själv hade knopat ihop i förra veckan. Det skall nog läggas till listan av mindre smarta saker jag har hittat på med henne.
Hon respekterade det inte för fem öre utan spände till och sköt rygg och brallade. Detta trots att vi bara skrittade och höll oss på ridbanan.

Min tanke var att hon skulle få vila munnen från bett men, men. Till nästa försök kommer jag att sätta ett bett under på henne.

Hisan mår fortsatt väl. Han fick beta lite gräs precis utanför stalldörren igår.


Fröken piggelin

Bra svalt i kväll och varvat med regn.
 
Jag var ute och körde en mil med Lilla. Hon var superpigg. Dels var hon ju loss i kroppen och dels var det ju inte lika varmt längre.
 
Lilla ville således inte ta det lika lugnt som jag ville. Härligt ändå att hon är så på g.
 
Jag provade också ett nytt bett på henne som jag har lånat. Det är ett läderklätt tvådelat. Jag måste prova det ett par gånger till innan jag vet vad jag tycker om det.
 
Hisan har gjort samma ritual som igår frånsett bandagebytet.
Stått på gången, stått i boxen, gått ut och fått medicin... etc.
 
Han är pigg och glad i vart fall. Jag är uttråkad till max.
 
I morgon skall jag jobba lite på att lära Lilla dressyr. Jag tror vi får ta och bekanta oss med paddocken uppsuttet. Det har hon aldrig varit med om förr.
 
Dessutom skall jag prova sidepullet som jag byggde ihop till henne i helgen. Det skall bli spännade nu när hon är så pigg.

Massage

Hisans dag igår såg ut som följer.
 
Stå på box. Stå i gången. Stå i boxen. Stå i gången. Gå utanför stallet och få medicin. Stå i boxen. Kul eller hur?
Jag lade om bandagen på honom igår också. Det såg fint ut under. Inget svullet eller kladdigt utan tort och fint.
Stygnen skall tas i nästa vecka. Det om något skall bli intressant. Undrar vem jag kan locka med mig ut till stallet som hjälp då? Någon måste jag nog ha dit för jag fixar det inte själv.
Medicinen fick han i spolspiltan igår. Den ligger precis utanför stalldörren och precis innanför stalldörren är Hisans box. Anledningen till att jag gav ute är att det är så mycket lättare att tvätta av spill och kladd där. Och ja, Hisan är en motvillig patient som inte är allt för förtjust i att få medicin även om det till och med smakar gott.
 
Lilla hade besök av massören igår. Det var inte en dag för sent kan jag säga.
Han var inbokad långt tidigare men eftersom jag åkte till veterinären med henne så fick massören vänta.
 
Nu hittade han en massa spänningar på henne. Både i nacken och bäckenet.
Jag har inte kunnat ställa henne till höger i vagn på sistonne. Förklaringen kom här. Sedan hör det ju till att jag dessutom tycker att det är svårt att göra det i vagn och Lilla förstår mig bara halft när jag försöker men ändå.
 
Nu skall det vara loss i alla fall och vi skall försöka oss på ett snabbare jobb till helgen för att se var hon står. Efter det skall jag kolla upp lopp lite noggrannare.

Operationen

Det blev en tidig morgon i torsdags. Jag var uppe redan vid 5 för att hinna med att hämta Hisan och vara i tid till operationsinlämningen på Jägersro som var vid 7.15.
 
Hisan var lugn och samlad och uppförde sig bra mycket bättre än väntat både med att bli stucken med nålar och att sätta kanyl. När detta väl var gjort så åkte jag och jobbade lite.
 
Operationen gick bra. Det var mycket att rensa i lederna tydligen för inflammationerna var kraftiga och ledkapslarna hade blivit förtjockade. Veterinären bedömde ändå prognosen som god för att han skall kunna komma tillbaka till full atletisk förmåga som det så fint heter. Så nu får vi hålla tummarna för att det blir så också.
 
Benbiten fick jag som suvenir och den har jag redan visat bild på. ;) Stor som bara den är den. Inte konstigt att han inte har velat hoppa.
 

Jag plockade hem en mycket omtöcknad häst med två ben i paket. Han gick väldigt sakta ut i släpet kan jag säga.
 
I fredags fick Lilla stå inne medan jag var på jobbet som sällskap. Så kommer jag att göra konvalecensen ut. Hon får gå ut på kvällarna i stället då det inte är så lätt att hålla Hisan lugn när hon går ut och då är det dumt att fixa med det när man är stressad på morgonen.
 
Hisan är vävare om jag inte har berättat det. Det är ju en dålig grej att hålla på med om man har två opererade framkotor. Så mycket energi går åt att hitta vilket arrangemang som får honom lugnast.
 
Just nu har jag bundit upp honom i gången utanför boxen så fort jag kommit till stallet. Sedan har jag tagit ut Lilla, mockat och fixat klart innan han har fått gå in igen.
Jag har också begränsat Lillas hage för jag har märkt att han triggas av att hon går utanför fönstret till hans box. Jag trodde att han skulle tycka att det var bra att se henne först men tydligen är det tvärt om. Nu kan han i och för sig fortfarande se henne lite men hon är längre bort och då är han lugn. Han är också lugn när hon står inne bredvid honom.
Hästlogik på hög nivå alltså. Men vävandet kan aldrig vara bra för läkningen så jag gör allt för att han inte skall triggas.
 
Positivt är ändå att det går att lämna honom själv. Lilla kan vara ute, hade hon inte kunnat det hade det varit ohållbart. Och för hennes del spelar det nog mindre roll om hon är ute medan jag jobbar eller på kvällen.
Hela helgen har Hisan stått snällt medan Lilla har spenderat massor av timmar i hagen och hon har till och med ätit ute.
 
Lilla har joggat en mil hemma i torsdags och igår var vi inne och joggade lika långt på slingan på Jägersro. Det var en taggad Lilla där inne kan jag meddela. Först var det ju rätt länge sedan vi var inne sist och sedan vet hon ju vad Jägers brukar betyda. Nu skulle vi ju bara ta det lugnt men ändå. Jag åkte in där för ett långsamtjobb bara för att det var SM i körning hemmavid i helgen. Då är det svårt att kunna träna överhuvudtaget faktiskt om man inte kör iväg någonstanns.
 
Det kommer att vara tråkigt för Hisan ett tag framöver. Boxvilan han skall ha är hela 14 dagar innan han får börja gå i boxhage eller promeneras för hand.
Det mest spännade som kommer att hända i veckan för hans del är att hans bandage skall bytas...

Benbiten

 
Utförligare redogörelse kommer senare. 
 

Diagnosen

I måndags var Hisan och jag hos veterinären på koll. 
 
Anledningen att jag åkte var senaste tävlingens stopp och att han inte tar tag i hinder som han brukar. Jag ville vara säker på att det inte var något veterinärt som låg bakom.
 
Jag åkte till samma veterinär som jag har varit med Lilla till i Svedala. 
 
Vi började med ridprov. Jag visade upp honom i alla gångarter och avslutade med att hoppa några små hinder. Det hon kunde anmärka på var att han hoppade av nära och att han sökte mark snabbt som hon sa. Han borde ha tagit luftigare språng. 
 
Vi gick in och böjde honom. Där hittade vi smärta i båda kotlederna. SKIT!
 
Vid röntgen hittades det sedan fynd som gör att han skall opereras redan i morgon. 
 
Vad detta kommer att innebära för framtiden kan vi inte veta förrän efter ingreppet och det beror också på hur han läker.
 
Jag är så ledsen. Min fina Hisan. <3

Komma ikapp för Lilla

Lilla skirttades i vagn på lördagen inför hennes återbesök hos veterinären.
 
Sedan blev det vila söndag och återbesök måndag.
 
Tisdagen bjöd på vila.
 
onsdagen körde jag i skritt igen med små travintervaller.
 
torsdagen körde jag igen och på fredagen blev det vila.
 
I lördags körde jag ett nytt jobb med lite mer jogg och lika dant på söndagen.
 
Idag vilar Lilla.

Komma ifatt

Då skall jag försöka komma ifatt lite. Jag börjar med Hisan:

Förra lördagen red jag lite dressyr på travbanan. Det låter tokigt men det innebär att jag rider öppnor, skänkelvikningar, övergångar på den breda raktsträckan. Sedan vänder jag och rider åt andra hållet. Det kräver en hel del av dig som ryttare att variera ridningen när det bara är rakt fram.
 
I söndags var det tävling men det gick inget vidare alls. Framridningen var han fin på men inne på banan stannade han på första och ballade sedan ur på tredje igen. Jag gav upp och strök mig därför från nästa klass.
 
Förra måndagens utritt har jag redan skrivit om i inlägget om Lillas återbesök hos veterinären.
 
Tisdag och onsdag vilade Hisan. Det var ju Åbergs på Jägersro och i onsdags orkade jag helt enkelt inte.
 
I torsdags red jag ut med en tjej i stallet. Det var en trevlig tur men det var mycket flugor som störde.
 
I fredags vilade båda hästarna igen. Jag har sällan mycket ork på fredagar.
 
I lördags åkte jag ner till en tjej som har en massa travhästar söder om Blentarp. Vi skrittade till en sjö i närheten och badade med hästarna. Vädret var helt underbart och det var härligt.
 
 
 
I söndags gick Hisan ett galoppjobb på travbanan.
 
 

...

Ledsen för dåligt bloggande. 
 
Mer uppdatering kommer i helgen...

RSS 2.0