Den däringa Melonbanan

Hisan är fortsatt på bus humör... eller låt oss kalla det för att han har vårkänslor delux.

Det blev ingen hoppning idag utan jag red hemmavid.

Hoppsadeln åkte på för jag hade på känn att jag skulle behöva rida igenom en hel del bus för att kunna få det trycket jag ville ha i trav och galopp. I skritten också för den delen.

Hisan fjantade till en början. Tyckte inte att jag skulle använda skänklarna alls och hittade tusen anledningar till att sprätta iväg. Vissa gånger kunde jag se vad han hoppade till för men lika många var det enbart spöken i hans hjärna.

När väl koncentrationen på mig infann sig var han superfin. Men bitvis falerade den och AllanBallan tittade fram.
Övergångarna fungerade super när koncentrationen var på plats och formen var jag nöjd med.

Det verkar som om Melonbanans läge triggar Hisan. Den ligger mellan Stora Ridhuset och hingstallet. Jag tycker att det är toppen då inramningen gör att det blir vindstilla. Men Hisan verkar tycka att det händer för mycket. Nu har vi bara  Åbanan också att välja på som ren ridbana, och den har möjligen precis blivit ridbar efter vinterns höga vattenstånd. Hisan får helt enkelt lära sig att jobba med mycket som händer runt om på hemmaplan. För konstigt nog är det inget bekymmer när vi är i väg på tävling...

Lite från sidan...

Kände mig inte alls ridsugen idag. Tänkte att jag i stället skulle se till att tömköra.

Nu när jag befinner mig med Hisan vid hästmeckat nummer ett där alla kan allt så har jag inte varit så sugen på att ta ut Hisan för att longer-tömköra vilket är typ det jag gör...
Jag har ju aldrig lärt mig det där på riktigt utan jag har bara selat ut och tja, kört...

Hisan gick oavsett i fin form. Han bjöd massor och var taggad. Så där sett från sidan såg han oförkämt elastisk och mjuk ut dessutom. Det är intressant att se sin häst från den vinkeln ibland. ;)
Jag tror att min analys från gårdagen var helt rätt. Han är taggad till tusen. Vi skall bara lyckas med att tygla det.

I morgon kanske det blir hoppning. Jag får reda på det under dagen. Inte helt optimalt men annars får jag se till att köra ett rikigt hårt dressyrpass som uppladdning. Vad det blir får morgondagen utvisa.

Laddad

På söndag har jag ju anmält mig till en dressyrtävling där vi skall rida LB:2. Detta skall ske ute så därför tränar jag på att rida dressyr ute.

Hisan är så in i bomben laddad just nu. Jag fick honom i riktigt fin form i skritten och övergångarna var bättre än på länge förutom när vi skulle göra halt för då går han emot något väldigt.

Jag hade nog inte tillräkligt tryck i traven och galoppen för det var explosionsrisk utfärdat på det. Några små puffar blev det även om de verkliga explosionerna uteblev ändå.

Dels är hindermaterialet i hörnorna fortfarande livsfarligt men sedan hände det också saker som att det gick en vit häst över 50 meter bort. Och det fanns något osynligt men döfarligt i gräset längs ena kortsidan.

Nåväl, vi har ett par dagar på oss att dämpa oss till en nivå som gör sig på dressyrbanan innan söndag. På lördag skall vi dessutom hopptävla så det borde ta udden av eventuellt bus till söndagens eskapader. ;)
Annars är laddad bra, det skall vi vara. Det skall bara gå att tygla och inte komma ut i spridda explsioner...

Wild and crazy

Jag började med att rida en sväng på Svarta Hingsten.

"Ridbanan" på Jägers var öppen så jag passade på att smita in där. Han blev superfin och jobbade på kanon. Ridbana is da shit. ;)

På eftermiddagen åkte jag iväg med Hisan till Tågarp. Jag bestämde mig för att göra slag i saken och dra på ytterligare en terrängträning med en annan tränare dessutom. Tid fick jag veta sent igår.

Hisan förstod direkt vad det skulle handla om och hoppade jämfota av glädje.
Till en början av träningen nöjde han sig med det som bus och hoppade hindren utan bekymmer. När vi sedan gick över till att hoppa en liten grav så brast det för honom och han var bara tvungen att lägga av en jättebrall minst 3 meter upp i luften.
Hans matte tycker ju alltid att det är en sämre idé och var inte alls lika road.

Därefter hoppades det jämfota efter varje språng.

Han var dock duktig och hoppade med glädje. Den ända gången vi fick bekymmer var efter megabockingen då jag bromsade för mycket mot en kulvert att vi inte kom över men så snart jag kom på bättre tankar gick det super.

Nu har vi roat oss hela helgen så för Hisans del väntar seriös träning på dressyrbanan resten av veckan. ;)

Fölis hoppar

Innan gårdagens ridtur på Hisan var jag nere hos Fölis igen.

Hon måste ju tränas lite.

Vi lämnade alltså de andra i hagen. Inga bekymmer här.
Blev borstade... bakbenen fick jag inte riktigt ta på men jag behöver hjälp med detta. Jag kan inte både hålla i och se till att hon lyfter dem... omöjligt. Jag kan inte heller binda upp henne för det har hon inte lärt sig än. Kanske skall jag börja i rätt ände. ;)

Vi gick sedan in i ridhuset. Hon slappnade av mycket bättre denna gången. Skrittade fint, och stannade på kommando.
Vi avslutade med att jag sprang med henne och att hon skuttade över ett par bommar som låg på marken.


Vomb

Idag har vi varit i Vomb och ridit.

Hästarna hade vårkänslor som hette duga. De skrittade så lugnt och fint tillsammans men så fort Hisan satte hoven på de fina sandvägarna så anade han att det var galopp det skulle handla om. Så han brallade en massa och var bara störigt pigg. Skutt som var med var inte sen att hänga på heller.

Efteråt var det döfött att försöka få Hisan att trava långsamt, men skritta kunde de göra fint tillsammans. De är så goa de där två.


Vårkväll

Sol och över 10 grader. Jag bara måste skriva det för jag njuter av att det äntligen är vår i Luften.

Jag hann med att rida Sir Remington idag. Han var superfin. Nästa start är på tisdag så då skall jag se till att åka in till Jägers och titta på honom.

Tyvärr hann solen att nästan gå ner innan jag hann ut med Hisan.
Hans vårkänslor svallar nu. Men turligt nog jobbar han som aldrig förr. Idag var han super i formen när jag red i dressyrsadeln på Flyinges melonbana... mellan buset...
Det stod hindermaterial i två hörnor, livsfarligt. En bil som åkte förbi, potentiellt dödligt. För att inte prata om alla löv som virvlade omkring i blåsten. Vad mer kan behövas som ursäkt för att skutta iväg?

Jag avslutade med att rida igenom programmet inför nästa helgs start. Jag var nöjd med prestationen även om vi måste slipa på övergångarna. Skritten var rundare än vanligt när jag hade varit på honom lite och i den ökade skritten hade vi lite sökning... det tar sig.

Helgen kommer att bjuda på uteritter men i nästa vecka är det trimma som gäller.

Träning för Tord

Vi var bara två i dag. Det är bra att ha full fokus på sig.

Jag har ont i armen efter lördagens avtrillning. I dag hade jag inte ätit någon ipren vilket var dumt när jag skulle träna.

Med lite vilja gick det ändå.

Vi började med att hoppa en liten trestuds där vi behövde komma in med kort galopp och bibehållen bjudning. Allt eftersom övningen fortskred blev först mittenhindret ett räcke och sedan även utsprånget.
Hisan drog lite till höger genom studsen och jag fick jobba för att hålla honom rak.

Därefter hoppade vi ett räcke. Jag hade lite bekymmer med detta till en börja eftersom det låg på 1.20 typ och jag hade min krasch färsk i minnet. Jag fick alltså inte rida av honom mot det. Nyttigt med andra ord. Vi fick lite stop när jag inte red men på slutet fick jag till det kändes det som.
Det gäller att ha lagom mycket ben, inte glömma ben, inte attakera (rida av honom) och framför allt inte lägga mig fram och ge upp.

Vi avslutade med att rida en diagonal med en oxer, studsen och sedan ett annat räcke också på diagonalen.

Kontentan av övningen var possitiv och jag känner att jag nog är på gång att få kläm på det... inte rikigt än men snart. ;)


Arger...

Inte jag, och inte Hisan... men Fölis.

Det blåste, hon fick lämna kompisarna i hagen och gå in i ett tomt stall. Är det verkligen rätt? Får man inte försöka tala om för den där som försöker lyfta bakbenen att låta bli då?

Fölis som tidigare har skött sig med bravur när hovslagaren har kommit och verkat visade helt andra tendenser. Det kan ha berott på att stallet var tomt denna gången och att hon blev stressad av det. Sist var det hästar inne.

Nu fick vi plocka fram bremsen för att det skulle gå att lyfta hennes bakhovar.

I övrigt var hon duktig. Hon följde med så fint så. Sedan gick vi en lite sväng till ridhuset där hon följde med mig utan knussel och till och med gick över ett par bommar som låg på marken.

Duktig liten. :D

Vi har massor att öva på. Kratsa hovar, bli uppbunden, stå stilla och att slappna av i ridhuset till exempel.

Vårkänslor

Igår var det första rikiga vårdagen. Det var ljummet redan på morgonen.

Jag satt hela dagen i sol vid datorn på jobbet och längtade ut. Bara det var länge sedan... det har ju varit så kallt så länge.

Grundplanen var att trimma med Hisan men det gick ju inte utan det blev en uteritt i stället. Kvällen var varm och det höll sig runt 10 grader.
Jag red det vanliga rundan på Flyinge. Det har torkat upp bra nere vid ån, men det är inte helt ridbart än. Normalt kan man galoppera hela vägen där nere. Nu var underlaget slipprigt bitvis och så stod det vatten på andra.
När vi sedan kom fram till travbanan blev Hisan glad av att ha fast mark under fötterna. ;)

Han skötte sig vint men var pigg och det kändes att han också hade vårkänslor.

Vi tog ett och ett halvt var på galoppbanan i höger varv. Han är fortfarande mycket tittig på allt där.

Jag blir bara mer och mer sugen att sadla på honom löpsadeln och rida ett rejält jobb... :D

Tvådagars hopp- och terrängträning dag 2

I dag var vi ute och hoppade.

Hisan var taggad när jag satt upp och var redo att cantra till start. Men så fort vi kom ner på fältet där vi skulle vara så slappnade han av och det märktes att han gillade det. <3

Jag tänker nog inte skriva så mycket om det utan filmen får berätta i stället.Hisan var så duktig och det strålade om honom när vi var klara. Ni skulle ha sett.

Emmy följde med och fotade. Här kommer ett urval av hennes fina foton:

  
  

Tvådagars hopp- och terrängträning dag 1

Idag startade vår fälttävlans karriär. ;)

Vi började med hoppträning inne i glasridhuset. Träningen var inriktad mot terräng med långa galoppsträckor och lite specialhinder. Vi hoppade bland annat en spets och smalhinder på böjt spår med murdelar under och fixerad bom överst.

Hisan var jättefin och löste allt utan bekymmer fram till när vi skulle hoppa en liten bana på mellan 1 meter och 1.20. Vi kom mot ett litet räcke på bara metern där jag red honom för lång och tryckte av honom. Oftast gillar inte Hisan det utan stannar oftast i de lägena.
Denna gången gjorde han inte det utan snubblade rakt in i hindret och rumplade till. Hisan rättade upp sig i nästa språng men jag blev hängande på sidan för att sedan åka i backen. Jag slog mig inte så mycket men det såg tydligen vådligt ut.

Hisan drog en massa repor i ridhuset innan vi kunde fånga honom så han fick motion nog för dagen i vart fall.

Vi avslutade med ännu en liten bana där jag stundtals inte red helt hundra utan fick ett par stop på ett av hindren då jag inte hade ordentlig galopp i honom. Vi avslutade ändå bra på de sista hindren.

Innan träningen var jag nere och ryktade Fölis.
Hon har börjat släppa björnpälsen nu.
Jag lyfte ben och pysslade. Hon stod still och lät sig tas om hand på en föredömligt sätt.

Det är dax att börja visa henne ridhuset inför kommande tömkörning.
Jag skall även se till att boka ny verkningstid till henne snarast.


Dressyrframsteg

Det går framåt även på dressyrfronten här. ;)

Hisan är så fin just nu och bit för bit verkar falla på plats.

Igår var det dressyrträning och ursprungsplanen var att jag inte skulle rida själv men nu blev det så ändå. Tyvärr blev det heller ingen film.
Jag var nog dessutom lite för trött för att det skulle vara optimalt och det måste jag se till att göra något åt. Mer motion åt matten med andra ord.
Jag kände det på torsdagens hoppning också att jag är helt matt just nu. Antingen har jag något som är på gång att bryta ut eller så är det vårtrötthet som är boven i dramat.

Fast nu var det inte mig vi skulle fokusera på.

Jag värmde först upp Hisan själv och sedan började vi med att jobba med skritten.
Målet var att Hisan skulle vilja ta stöd och vilja bli kvar i en rund form i skritten. Normalt sätt är han mycket tjafsig och vill inte riktigt komma hop sig alls i skritten utan går emot, släpar benen efter sig och kastar med huvudet.
Nu fick vi honom att vilja  gå kvar i rund form. Vi jobbade också med övergångar och de är på gång att bli bättre även om de inte är helt bra än.

Vi red även en del sidvärts. Hisan är duktig på att skuta ut ytterbogen och det krävs att jag verkligen passar den hela tiden.

I galoppen jobbade vi med att han skulle korta sig och bli snärtigare från backen. Vi red små bågar längs långsidorna i förvänd galopp för att han skulle komma ihop mera.

Hisan var mycket finare i formen denna gången än sist. Det var mycket stor skillnad till och med. Massagebehandlingen förra veckan gjorde mycket gott.

I och med de framsteg som vi gör så skall det bli jättekul att testa att tävla dressyr igen om två veckor. Alla tips jag fick från förra helgens programridning kommer också att komma väl till pass. Bara vi kan överleva att gå förbi den där farliga typen som sitter vid bordet vid C i ridhuset så skall det nog bli bra. ;)

Nu under helgen är det terrängträning för Janne Jönsson som gäller. Vi skall börja med lite hoppning i ridhuset idag och förhoppningsvis terränghinder ute i morgon (en liten reservation för underlaget finns... men i så fall flyttar hindren in så terräng blir det oavsett). =D

Det regnar is!

Vilket bakslag! Hisan och jag har ju börjat få vårkänslor på allvar och så kommer detta... Blä!

Vi hade Tord-träning inbokad idag. Men på väg hem från Malmö fick jag ett SMS som berättade att det var isskorpa på allt utanför Lund. Med tanke på att det enbart regnade i Malmö var det först svårt att tro. Men när jag kom hem fanns det is på allt här hemma så vi beslöt att det var en dum idé att åka iväg med hästarna i släpen.

Turligt nog var det Janne Jönsson träning på Flyinge som vi kunde haka på i stället.

Jag hade insläppet och Hisan lät mig tydligt förstå att jag kom försent... han hade velat gå in långt tidigare.
Att jag sedan tyckte att han skulle ut igen i detta vädret var rent ut sagt oförksämt och han var minst sagt sur och jäklig tills han hade torkat upp på halsen och andra blöta delar så som hovar och nedre delarna av benen... Sedan var han go och glad igen. Varesig Hisan eller jag är alltså roade av rådande väderomständigheter...

Själva träningen då...

Hisan vilade ju igår och var väl i gasen. Att det sedan är ett stort ridhus dämpar ju inte lusten att ladda iväg.
Han hoppade fantastiskt och vi tränade på olika linjer med olika antal galoppsprång.

När hindren blev lite större blev jag lite osäker som vanligt och då är det antligen av eller på. Ingetdera är riktigt bra, speciellt inte när avstånden är relaterade.

Sista rundan fick vi lite mer reglering i galoppen och kunde korta den lite med bibehållen energi.
Detta måste vi verkligen öva på. Vi kan inte vara fullt ös eller totalt avsaknad av ös längre... inte om vi vill komma framåt och det vill vi.

Nu laddar vi inför helgens terrängträning med dressyrträning i morgon. ;)

En dag för sent

Nu släpar inläggen lite igen.

Igår var Hisan matte-fri. ;)

Jag roade mig i stället med att rida Sir Remington efter jobbet.
I och med att det var tävligsdag på Jägersro så var det fullt ös på stallbacken. Fina Sir tyckte inte att det var så mycket att bråka om utan lufsade iväg utan bekymmer.

Vi höll oss ner mot slingan till och red lite på en av longeringsvolterna där. Underlaget är inte det bästa och halva volten är en vattenpöl, den andra lutar något förbaskat. Det är ju bra om man nu longerar... skall man rida är det mindre bra.

Jag var sådär nöjd med det arbetet vi hade fått utfört i blåsten. På vägen tillbaka upptäckte jag att grinden till "Jägersros belysta ridbana" som tydlingen används som hage åt ponnytravarna stod öppen.

Jag smet in där och kunde därför rida igenom honom mycket bättre på ett platt underlag och med hjälp av staketen. ;)
Det är stor skillnad att jobba en häst på en bana eller ute på vägar där det brukar springas fort. ;)

Jag fick ihop honom jättebra och vi kunde göra fina ökningar och minskningar av volter. Sidverts och snygga serpentinder där jag kunde öppna och stänga honom.

Tänk om vi alltid hade haft en ridbana till våra övningar. Det hade gjort stor skillnad...

Jag passade också på att lämna in otroligt många täcken till sadelmakeriet när jag ändå var inne... det var bara hälften också... fler kommer i sommar.

I kväll blir det vila för Hisans del. Jag har annat på min agenda då Fredrik och jag firar 10 år tillsammans idag. :D

Väta

Regn idag. Men jag hade gett mig dän på att Hisan skulle skrittas. Att bara sitta och rida runt runt i ett ridhus är inte riktigt min grej så jag skrittade helt sonika ut.

Blöta blev vi men det var rikigt trevligt. I vart fall tills vi kom till skolridhuset där ett annat ekipage stod still. Tjejen lyckades inte rida sin häst förbi där och Hisan var inte sen att haka på i tokerierna. För att få fram honom fick jag bryta en gren från ett träd i och med att jag hade lämnat spöet hemma. Hisan och jag har diskuterat detta stället flera gånger innan och han har på sistonne gått förbi där utan knussel, men nu visade ju den andra hästen att det verkligen var farligt så det var bäst att ta det säkra före det osäkra.
Bus-häst!

Jag glömde skriva att jag var nere hos Fölis igår. Hon har knapt börjat fälla sin björnpäls. Fast hon lär behöva den ett litet tag till. Hon växer och blir bara gosigare.

  

Förövrligt vet jag inte vad som flög i mig när jag anmälde Hisan och mig till dressyrtävling på Torns den 3/4. Dagen innan skall vi hoppa på LCR. ;)
Det är för övrigt på Torns som de enligt Hisan har fasligt farliga domare bakom helläskiga bord... hualigen.

Ofrivilliga hopp och avsittningar

Hopptävling idag då.

Fredrik och jag steg upp okristligt tidigt för att först morgonfodra och sedan åka en timme ner till Trelleborg.
När vi väl kom fram blev det strul eftersom veterinären inte var på plats. I och med att jag startade tidigt i klassen blev det till att hoppa först och besiktiga sedan.

Igen fara skedd för besiktningen gick som en dans. Fattas annat...

Hisan var taggad och jättefin både på framridning och fram hoppning som hör och häpa gick i båda varven. ;)

Inne på banan tog han tag i hindren och hoppade som en gud. Vi nollade grunden enkelt trots att jag fick skrika på den andra ryttade inne på banan så att hon flyttade sig.

I omhoppningen hade vi däremot lite olika idéer om vilken väg vi skulle ta vilket resulterade i ett extrasprång över en målskärm och en bra mycket längre väg än planerat. Det kostade oss en placering, men jag är mycket nöjd med att ha dubbelnollat ändå.

Till andra klassen fick vi lite mankemang på framhoppningen då Hisan inte ville vara med om inte jag red. För att visa att han menade allvar satte han helt enkelt av mig i hindret.
Nu har jag alltså slagit upp min skada på vänster skinka och är lite allmänt gul och blå då jag till och med fick trassla mig ur alla bommar när jag hade landat. Armen klarade sig dock helt utan skador vilket är sannslöst bra.

Inne på banan blev jag hängande åt höger i en högesväng och rev därför hinder 7.Ser man det i ett helhets perspektiv och har med sig i tanken att det brukar låsa sig helt för mig när jag ramlar av så är detta ett stort framsteg.

Jag är så nöjd så med Hisan. Han har helt bytt attityd nu och är så possitiv i alla lägen. Det är underbart kul att rida honom. Härligt! I morgon skall han få mycket extra pussar på mulen och jag skall köpa extra goda morötter att ge min fantastiska häst. :D

Gästspel i dressyr

Idag har Hisan och jag varit på LCR och ridit LB:2 för domaren Tomas Berlin.

Upplägget var att man själv fick välja program och sedan hade man 30 minuter att disponera tillsammans med domaren.
Vi red alltså först programmet och fick det bedömt. Därefter fick vi hjälp av domaren med de saker som vi hade mest problem med. Därefter fick vi rida programmet igen samtidigt som domaren guidade oss.

Det var mycket lärorikt och det blev verkligen skillnad.

Eftersom jag gillar att skylla ifrån mig lite så blev jag ganska störd av att mina stövelskafts dragkedja gick sönder när jag skulle ta på dem. Jag fick alltså rida utan och det är ingen höjdare.
Sedan lossnade min halsduk under ritten så att jag fick slänga den av mig... irriterande när utrustningen inte fungerar enligt plan.
Vi fick ändå bättre betyg på programmet än vi någonsinn har fått tidigare så alltså har vi höjt vår lägstanivå för den första uppridningen låg värkligen på låg nivå.

Här kommer film. Jag har lagt in de poäng vi fick. På omgång två hörs domarens kommentarer mer än väl. ;)


Hemma SPA

Lite avis på Hisans behandlingar är jag allt. Jag får nog se till att unna mig själv någon snart.

Massören kom nämligen idag.

Hisan har ju varit lite kantig i höger galopp på sistonne så det kändes extra skönt att han fick bli behandlad idag.
Massören hittade lite i höger fram och längs revbenen på samma sida. Jag var lite förvånad över att det satt där. Jag trodde att det skulle sitta i länden. Men jag har ju dålig koll på det där med anatomi så det var inte så konstigt att jag gissade fel.

Eftersom han ändå har fungerat så bra på sistonne så var det bra att det inte hann utveckla sig till något dumt.

Nu har vi en aktiv helg framför oss med dressyr på lördag och hoppning på söndag.

Två på en kväll

Igår red jag Sir Remington igen. Det var evigheter sedan sist. Men jag har inte hunnit. Just nu har jag för mycket för mig helt enkelt plus att energin just börjat återvända från vintern.

Det var i vart fall kul att rida honom. Han är supertaggad och skulle verkligen behöva lite mer dressyr. Jag skall försöka hinna med det mitt i allt.

Sedan var det Hisans tur och insläpp i nya stallet.

Jag hade också lite andra aktiviteter som stod på schemat så det där med att ha honom uppstallad så nära ridhuset är fantasktiskt bra. För det är verkligen löjligt nära dit nu.

Hisan var pigg och gick först in i giraff-mode. Det tog en stund att övertyga honom om att han inte behövde ha koll på den andra hästen och kunna slappna av.
När han väl coolat ner var han super och nu börjar bjudningen komma på riktigt tror jag. Utan drivning hade han ett helt annat go än på länge och jag fick till och med be honom lugan ner takten lite och bromsa för att det inte skulle gå undan allt för bra, av sig självt då. Snacka om vändning. ;)

Idag har jag varit i stallet och morgonfodrat. Inte helt optimalt en jobbdag men sådant är ibland livet.


Vombat

Idag har Hisan och jag varit i Vomb och vombat med Skutt.

Det blev en lugn tur på en timme då vi skrittade på härliga skogsvägar. Hästarna passade på att kalasa på grangrenar så vi red runt i en härlig doft av Wunderbaum...

Hästarna slappnade som vanligt av i varandras sällskap och vi tvåbeningar hade en härlig pratstund.

Jag brukar ju vila Hisan efter tävling men idag blev det ett undantag. Väl värt det och skritt är ju alltid nyttigt.

Lång dag

Årets andra tävlingsdag och det har verkligen varit en heldag.

Morgonfodring först. Jag hade lite dålig koll när jag skrev upp mig på den och därför fick jag gå upp tidigt efter gårdagens bal. Inte helt optimalt. Men jag tog igen det med en tupplur innan själva tävlingen började.

Efter lite vanligt kaos då jag hamnade i tidsnöd så kom jag och Hisan till Granelundshallen. Typ två minuters körning från vanliga stallet.

Fram till starten i första klassen flöt det på bra och vi var båda taggade. Det resulterade i en bra ritt och vi var dubbelnolla. I omhoppningen fick jag ett stort språng på näst sista hindret och fick en tråkig sväng till sista där vi tappade lite galopp. Vi klarade ändå hindret men tappade tid. Vår ritt räckte ändå till en 9:e placering och det är mycket värt för mig bara det. Jag lyckas ju så sällan ens med att nolla så det var super.

Till nästa klass var det hundratalet starter... jag skojar inte nu. Och det tog tid.
Jag hann ligga av mig rejält och jag har ju svårt att fokusera vanligtvis så när jag dessutom är frusen och lite extra trött sitter det långt inne.
Andra rundan blev därefter.
Förövrigt hade vi framhoppning enbart i högervarv denna gången. Det suger lika fett som enbart vänstervarv. Vem i hela friden kom på denna vansinniga idé. Idag fanns det ju framridning ute som fungerade i alla fall så hästen kunde värmas upp... suck.

Vi hade lite bekymmer på framridningen inför 1.20 men med Tords hjälp klarade vi ut det.

Väl inne på banan blev jag dock osäker och i anridningen mot ettan tyckte jag att vi låg tokigt så jag bromsade. Detta ledde självklart till 4 fel + ett tidsfel.
Jag ilsknade till på mig själv så resterande bana hoppade jag i bara farten. 2 hinder ner blev facit.

Jag är oavsett mycket nöjd med mitt första resultat.

Men vad jag måste jobba vidare med mig själv. Både sits och mentalt.
Jag hade mer tryck i benen idag men det ursäktar ju inte allt.

Här kommer den osminkade sanningenOavsett vad man kan tycka om min ridning så är jag sjukt stolt över min Hisan. <3

Plusgrader

Hela dagen har idag spenderats i Flyinge.

Jag började med att titta på bruksprov och en massa fina hingstar.

Därefter blev det Hisans tur att bli riden och utrustningen pustsad inför morgondagens tävlingar.

Det var inte nådigt mycket folk i rörelse på ridspåren idag. Det är ju första dagen på länge som det är mjukt i marken och dessutom bjöds vi på solksken. :D
Att likna det vid ett gäng kalvar på grönbete är inte fel. Det var folk och hästar överallt.

Hisan var till en början lite spänd. Det kan ha varit nyhetens behag men också att det kom hästar i galopp från alla håll.
Jag bestämde mig därför för att låta honom gå ett par varv på galoppbanan. Jag lät honom enbart cantra i en vagvinnade galopp inget snabbt alls. Han var först lite tveksam till omgivningarna men kaxade snart till sig och var pigg och glad.

Efter ritten fick han mysa lite i hagen naken. Det var minsann inte igår som det gick senast.


-Hej matte... vad gör du?

I fall ni undrar över ludd-bonanzan så kommer han att gå i hagen med grimma i nya stallet. Jag vill inte att han skall få skav på huvudet så därför kör vi hårt med fårskinn.
Lite löjligt kanske, men skav är fult.

Den utlovade filmen från i onsdags

Idag har jag inte varit i stallet och i stället har jag haft tid att klippa ner filmen från onsdagens träning lite.
23 minuter blev dryga 9. Lite mer hanterbart att titta på även om det också är en lång film.
Det är lite från hela träningen.

Jag skall jobba på den där sneda sitsen...

Jag tycker också att man tydligt ser skilnaden i rundhet på galopperna. Den vänstra är rund och fin och den högra är platt och kantig.


uppladdning

Tillägg om Fölis

Det var inte bara Hisan som hans med igår. Fölis fick också en snabb rykt och en massa kramar och pussar. Jag måste se till att hinna ner i dagsljus snart. Tjejen växer i vart fall för varje gång och hon blir bara mysigare och mysigare. Hon uppför sig bra och jag får bara höra possitivt om henne. Det känns väldigt bra måste jag säga.
Så fort all turbulens runt hr det kommer att bli med jobb och annat för mig har lagt sig så skall jag lägga mer tid på henne. Det är hon verkligen värd.

Nu har vi haft tävlingsuppladdning i hoppning för Tord.

Vi hoppade linjer, rakt fram 5 språng och böjt spår också 5. Kombination på 7,5m, det vill säga ett språng.
Detta för att ladda upp inför söndagens tävling.

I början av passet var Hisan lite matt. Troligtvis efter gårdagens dressyr. Det innebär att lördagens ridning enbart kommer att bli lätt för att behålla power till söndagen. Jag skulle vilja ha ridit ut och helst i Vombskogen, men det kan jag väl se mig om i stjärnorna efter. Det är för långt att åka för sunkigt fryst underlag men när det väl har tinat är det värt det alla gånger.
Den som lever får se heter det så lördagens ridning kommer inte att planeras förrän i sista stund.

Tillbaka till idag då. Mattheten kombinerades med att högergaloppen inte fungerade alls till en början. Han ville inte fram och han kändes kantig platt och näst intill 4-taktig. Inte bra med andra ord. Vänster galopp var en fröjd. Rund och mjuk och reglerbar.

Halvvägs in i passet lossnade det dock och vi fick igång galoppen även i höger.

När kombinationen höjdes hade vi två stopp på insprånget då jag fegade och slutade rida... min signum vid detta laget. När jag väl blev sur på mig sjläv och red så fungerade det super och vi hoppade som bara den.

Vi avslutade med att göra en liten bana.
Högervarv mot oxer, fortsatt högersvängväng mot ny oxer och sedan lite böjt spår mot smalt räcke med björkbommar.
Vänster sväng och sedan kombinationen, räcke räcke ett språng. Fortsatt vänstersväng och så tillbaka längs andra långsidan oxer 5 språng räcket med björkbommarna. Det kändes bra till slut och Hisan var taggad.

Nu skall jag bara vara med mentalt också till på söndag. Det kommer att bli en utmaning för jag skall på bal på lördag...


Snett skall bli rakt

Redigerat inlägg

Vilket pass det blev i kväll... och vilken tid det tog.

Jag hade bokat tid för träning för Mattias och vi begav oss av i god tid. Lite väl god tid visade det sig. 5 minuter tog det att köra. Jag är helt lost utan min GPS så vi var en halvtimma tidiga... bra där Ulrika.
Möjligtvis blev det lite drygt när det visade sig att trängaren var en sisådär 40 minuter sen...

Turligt nog pallade jag att vänta för jag behövde verkligen hjälp med ridningen av Hisan idag.
Han var motig. Inte med tempot denna gången utan formen. Tempo hade vi massor och jag blev uppriktigt förvånad över hur fint han svarade på skänkeln. Vi fick mycket beröm för det dessutom. 

Men i stället hade vi nada samarbetsvilja när det gällde form. Alltid är det något. Hisan var inte alls med på noterna där och gick alltså emot mig fast på ett nytt sätt. Han tänker för mycket den där och kommer på snillrika lösningar på att slippa.

Vi red mycket sidvärtsövningar idag för att få honom rak. Föst att flytta undan rumpan på böjt spår och sedan samma övning längs långsidan. Därefter gick vi över till att rida skänkelvikning med mycket tvärning.
Hisan är duktig på att flytta sig undan, men kan böjer sig också gärna. I just dessa övningar skall han ju vara rak.

Hisan är dessutom duktig på att flytta ut höger bog och för att kompensera sitter jag över till höger. På några av dagens filmer ser man det så tydligt att det nästan är smärtsamt.

I dressyrträningen säger allt Mattias att jag skall ha en rak häst. På hoppträningarna säger Tord att jag sällan böjer honom. Lite förbryllad över detta är jag men jag antar att Tord vill ha ställning och Mattias ser en förböjd häst i framför allt hästen när jag försöker ställa nacken men lite lyckas så bra. Jag får försöka studera filmerna för att begripa tror jag.

Hisan kom som sagt inte helt igenom under träningen. Vissa steg kändes helt underbara och vissa behöver vi ju inte direkt sätta ord på.. men det var lärorikt. Vi fick dessutom läxa att rida mer undan för skänkeln som idag för att rakrikta.

Något jag uppmärksammade idag var att Hisan halkade på underlaget i avsaktningarna. Galet, det brukar han inte göra i ridhus. Det var bark i underlaget här, det är det ju i Stallerhult också och där har han aldrig halkat så.

Film kommer att komma inom kort, så fort jag hinner redigera den. det är nämligen hela 23 minuter film och det är lite långt att lägga upp på nätet oredigerat. Jag har inte ens hunnnit kolla igenom allt själv än. ;)
Jag har sovit så dåligt på sistonne att det inte finns energi över till extra pyssel på kvällarna. Den trenden hoppas jag i vart fall att jag har vänt nu, men det tar ett par dagar att komma i fatt till en mer normal nivå.

I morgon kväll skall vi hoppa vilket skall bli superkul.

Ondgörelse

Nu må jag vara trött för jag har sovit dåligt de senaste nätterna. Det medför en större risk för att jag läser och tolkar saker fel än annars. Jag har heller inte ridit utan haft tid att sitta och fundera här i TV-soffan.

Om man nu gör om regler för att öka djurskyddet och delar upp tävlingar i olika riskgrader... varför i hela friden sänker man då veterinärkontrollen av hästarna i hoppning och höjer den i dressyr? Var det någon som hade mer otur än vanligt när de tänkte till lite där?

Tidigare har det varit veterinärbesiktning från regional tävling och uppåt om så höjden på hindren i lägsta klassen har varit 1m eller 1.10. Nu skall man tydligen få hoppa upp till 1.20 utan veterinärkoll.

I det syniska tillstånd som jag befinner mig i just nu tror jag att det skuttar runt fler "småhalta" hästar på hoppbanorna är det någonsinn har gjort på dressyrbanorna där ekipagen dessutom skärskådas av domare.
Dressyr innebär tydligen inte heller någon risk för hästarna förrän det blivit svår nivå... om det ens är en risk då. Troligtvis inte... om inte hästen snubblar på staketet eller liknande.
Dressyrryttarna revolterar mot detta och skriver insändare efter insändare i hästsporttidningarna. Tvälingarna blir ju så dyra... ha! Dessutom klagas det på att boxarna måste vara rena och urmockade till meetings... skärpning. Vem vill ställa sin häst i en skitig box där x antal hästar har bott innan och sedan låta hästen gå igenom ett dopingprov?

Med tanke på underlag, fart, landning och annat anser i vart fall jag att hoppningen slår dressyren i risk för skador med hästlängder.

Klart att det inte heter lätt klass för inget men detta är ju knappast en skärpning av sjurskyddet?

Skall jag vara ärlig så klagar jag inte på att slippa ytterligare en avgift runt tävlandet men av ren principiell omtanke om djuren begriper jag inte detta alls.

I fall jag nu bara yrar så kopierar jag in texten för hoppning och dressyr från ridsportförbundets hemsida så att även ni kan läsa. Plus en länk till originaldokumentet.

Medelhög djurskyddsrisk - ska tävlingsveterinär i den omfattning som Jordbruksverket beslutar om dels före tävlingsklass eller moment besiktiga tävlingsområdet och de deltagande hästarna/ponnyerna, dels vidta och se till att genomföra eventuella ändringar.

• hopptävling med svårighetsgrad fr o m 0,80 meter för A-ponny, 0,90 meter för B-ponny, 1,00 meter för C-ponny, 1,10 meter för D-ponny och 1,20-meter för övriga hästar
• svår dressyr (Svår B, Intermediaire II och Grand Prixklasserna)
• hoppmomentet i fälttävlan om detta sker efter terrängmomentet


Låg djurskyddsrisk
- inget krav på veterinär närvaro
• hopptävling med svårighetsgrad under 0,80 meter för A-ponny, 0,90 meter för B-ponny, 1,00 meter för C-ponny, 1,10 meter för D-ponny samt 1,20-meter för övriga hästar
• dressyrtävling på lägre nivå än svår nivå
• dressyrprov vid fälttävlan
• hoppmomentet i fälttävlan om detta sker innan terrängmomentet

Sådär... nu har jag gnällt klart!


RSS 2.0