Det där leendet

Idag travade jag Lilla en sväng hemmavid.
 
När vi kör årundan i högervarv och styr in på travrakan på hemvägen vet Lilla att hon får öka. Hon laddar ett bra tag inna och tar fatt i svängen. Sedan går det som bara den hela rakan ner. Jag smackar inte en gång utan hon vet att så skall det vara.
Hon sätter svansen i väderet och så går det som bara den. Det är helt fantastiskt att sitta bakom henne då jag jag kan bara skratta och le åt hur fin hon är.
Hur fort det går har jag ingen aning om för jag har inget att mäta på men det är inte det som är grejen. Detta är vår fartlek och det är meningen att hon skall få tycka att det är kul att springa fort. Det verkar funka fint för hon ökar farten för varje gång.
Nu har hon dessutom hittat formen hon skall springa i för att vara mest effektiv.
 
Vi har ingen käk, eller i vart fall bara en lång så hon väljer själv hur hon skall springa på hemmaplan.
 
Hisan fick ett kort trimpass i parken.
 
Det absolut bästa idag var nog att det vekligen märktes att Hisan börjar bli starkare i baken igen. Det har tagit lång tid att återhämta honom efter betet i år. Men nu är han rund och go över rumpan igen och han tappade inte bakbenen en gång under passet. Det gör han annars lätt när han är svag där.
Det går inte heller att vila honom i form utan han måste jobba upp styrkan på honom igen. Så har han varit under alla år dessutom.
 
Kontentan av dagen är att jag är supernöjd med båda i alla fall.

Olika scenarier

Nu har jag tänkt ut tre olika scenarier för hur jag skall lägga upp träning och kommande starter. Eller i verkligheten finns det fyra olika. Alternativ fyra är att vi lägger det på is ett tag men det är väl kanske ett ickescenario så vi bortser från det.
 
Alternativ ett är snart, alternativ två är lite längre fram och alternativ tre ligger ännu lite mer i framtiden.
 
Jag vet inte om jag vågar precisera det mer än så. Det kanske jinxar. Men när något är fast beslutat lovar jag att berätta.
 
Lilla bestämmer hur snabbt vi skall gå fram i slutändan men dessa scenarion är alla tre fullt möjliga i dagsläget.
 

Jakt...

Jaktsäsongen har börjat. För Hisans del är det dock färdigridet när det gäller jakter. Jag bifogar en bild från den senaste lyckade jakten som vi genomförde 2009. Jag saknar det måste jag säga men så är det.
 
 
  

Häst för fulla muggar

Började dagen med morgonfodring i stallet.
 
Sedan gjorde jag ett misslyckat försök att få lamporna att fungera som de skall på släpet, det får lämnas in på verkstad helt enkelt. Om någon har något tips på en bra verkstad som kan fixa sådant så tas det tacksamt emot.
 
Sedan blev det en skrittrunda med Lilla. Vi blev uppvaktade hela vägen av en unghingst som flöljde oss hela turen trots att vi gjorde en avstickare.
 
Storstilad uppvaktning
 
Därefter blev det en snabb tur på Hisan längs ån. Vi galopperade så mycket vi kunde. Hisan var dock lite spänd för dagen men gick fram skapligt.
 
Efter att ha varit och besiktigat bil och släp åkte jag till Jägersro.
 
Lyckades med att rida Yoyo före jätteskuren som kom och Sir Remington efteråt. Bra tajmat med andra ord. En fikapaus i mitten löste problematiken.
 
Jag har väldiga funderingar på hur jag skall lägga upp kommande starter med Lilla. Det finns en poäng i att starta i höst och det finns en poäng med att vänta till efter nyår. Problemet är att jag inte vet riktigt vad jag tror blir bäst.
Det som är säkert är i vart fall att jag skall vänta till efter måndag då veterinären kommer tills jag bestämmer mig för hur jag skall satsa och lägga upp det.

Två hästar ridna

Idag gjorde jag försök nummer två att rida på Lilla. Första försöker var väldigt lyckat och nummer två gick minst lika bra om inte bättre.
 
Jag var själv i stallet så jag satt helt sonika upp från pallen utanför stallet. Smackade lite och så gick Lilla iväg. Hon fick skritta runt hagen och sedan var vi klara.
 
Lite längre än de 5 steg vi tog sist med andra ord men inte för långt.
 
Jag hade tänkt att vi skulle börja lite så här och att hon skulle få känna på att bära. För det hon behöver lära sig är att förstå skänklarna och att lära sig att bära vikt för det vet hon ju inte riktigt hur man gör än.
 
Jag blev sedan plötsligt sugen på att cantra lite på galoppbanan så Hisan och jag begav oss dit.

Lite uppvärmning och sedan ett varv i frisk galopp åt båda håll blev det.

Tävlingar

Just nu har jag ju lite tävlingspaus men jag planerar lite hur jag skall lägga upp det i höst.

Nästa start blir i vart fall den 14:e på Flylinge RF. Det blir nära och bra. Två klasser hade jag tänkt rida.

Veckan efter är det tävling i Skabersjö. Fint ridhus där men bara en klass som passar oss. Jag är lite i valet och kvalet angående den. Klassen ligger dessutom på lördagen och det är bara lördagar jag kan träna Lilla på stora banan på Jägersro så jag tror att det kommer att gå före tävlingen.

Sedan är det tävling på Torns. Galet litet ridhus att hoppa fram i men det brukar vara trevliga tävlingar om än långdragna.

Därefter hoppas jag kunna avsluta året med start i någon av förklasserna till Flyinge GP på hemmaplan. Men det har inte kommit någon propp än så jag vet inte om det finns något som passar.

Lite att fundera på med andra ord.


Regn och rusk

Det regnade inget under dagen men lagom till kvällen och när jag skullet till stallet så började det. Jag hatar när det är så. Typiskt höst dessutom...
 
Det är inte så kallt än men mörker och regn är illa nog.
 
Lilla fick vila idag också. Jag funderar på att skritta henne en kort runda i morgon men har inte bestämt mig helt än. Tandkoll är bokad till på måndag och massören på onsdag.
 
Jag har funderat en hel del på hur jag skall lägga upp hennes träning inför kommande kval och starter. Jag har bestämt mig för att jag vill att hon skall lära sig att gå i grupp helt först. Jag får ragga en massa träningssällskap framöver. Och så vill jag att hon ökar tiderna lite i taget framöver. Att gå ut i kval är inte jättelönt innan hon kan göra tider under 20 tror jag. Hon kvalar på 28 och det gör hon lugnt men i alla löp för tvååringar går det superfort. De vinner på typ 15 så det känns inte jättelönt. Jag vill inte heller pressa henne för hårt. Jag är övertygad över att hon kommer att göra de tiderna men kanske inte just precis nu.
 
Hisan fick bli riden i ridhuset. Det är Breeders nästa vecka så det byggs en massa hela tiden. Flaggor i ridhuset, podier och annat att titta på fanns där också. Det är dock nyttigt med miljöträning ibland.
 
Hisan kändes sådär idag. Det var mycket att titta på och trots att han var lugn hade han inte fokus på mig alls.

<3 <3 <3

Finaste Lillhästen!
Bild från vårt första premieförsök
 
Jag är ledig från stallet idag. Därav händelsetorkan...

Tredje gången gilt

Idag har Lilla gjort sitt tredje premiloppsförsök och idag satt det!
 
Jag hade ju satt upp en annan kusk för säkerhets skull efter förra misslyckandet och det blev riktigt bra. Men vad nervös jag var... kunde knappt stå still och jag åt inget alls under dagen.
 
Lilla pep direkt till ledningen och sprang på som bara den. Tiden hon slutade på var bra. 1.29,0.
 
 
Nu blir det lite lugnare för henne ett litet tag med enbart bus hemmavid. Hon skall få träffa både tandläkaren och massören innan vi kör vidare med träning. Sedan får vi se hur hon utvecklas.
 
Film med mina något nervösa kommentarer...
 

Hösten är här

Den intog Skåne med storm och regn idag.
 
Jag blir i vart fall inte sugen på att rida när det regnar småspik och blåser. Jag skakade som ett asplöv när jag mockade hagen dessutom.
 
Nä, lite mys i stallet fick det blir.

Båda borstade och Lilla blev piffad med glanspray.
 
Hon har haft fläta i pannluggen ett tag men idag var den borta. Undrar om någon ätit upp den. Det var en tuss pannlugg borta nämligen... inte så snyggt men jag får väl skylla mig själv när jag låter henne gå med fläta.
 
Lillas utrustning blev också putsad inför morgondagen.

Handhäst

Idag blev det handhästträning igen. Lilla behövde gå så Hisan fick ställa upp. Eller det är ju bra för honom med uteritt också och de tycker att det är kul att vara ute tillsammans.
 
Vi var ute i 30 minuter och avverkade 6km. Det blev mycket trav och galopp. Nere vid ån där Hisan fick galoppera på tog Lilla lite mycket egna initiativ och drog iväg lite och brallade. Vojne vojne.
 
Jag som hade tänkt mig att kunna variera med handhästridning i vinter i mörker får nog lägga den idén helt på is. Jag behöver kunna se henne för att ha koll.

Det får nog bli lite seriös inridning på schemat i stället för annars vet jag inte hur jag skall kunna träna mellan turerna in till Jägers.
 
Lerigt var det också och vi behövde lersaneras alla tre när vi kom hem. Har jag sagt att jag HATAR lera? Annars säger jag det nu. Verkligen skit är det.
 
Hisan skulle behöva lite mer seriös träning och då framför allt av hans styrka. Det verkar som om vi kommer att stå över hoppningen den här veckan så jag får hitta på något annat att träna. Jag är lite sugen på backträning. Kanske skall jag åka till tippen och ta några varv en dag.

Blandad kompott

I torsdags var det hoppning som stod på schemat. Det var ett tag sedan jag hopptränade på både gott och ont.
 
Så där värst sugen var jag inte innan men jag vet ju att det blir roligt när jag väl kommer dit och utan hoppning vill jag ju inte vara. I och med att det var ett tag sedan sist så var det dessutom välbehövligt.

Hisan var lite springig precis som på pay & jumpen men med skillndaden att han inte sprang förbi några hinder... men det är störigt när tränaren säger 5 språng på en linje och jag inte får honom att gå på fler än 3. Så länge han inte vägrar så... eller?
Just detta med att han är springig nu ger ju lätt en framtung häst som jag har tjatat om ett tag nu. Med största sannolikhet beror allt detta på att han är lite svagare bak just nu. Vi måste verkligen hitta tillbaka där och det snarast.
 
I fredags gjorde jag ett nytt försök med att ha Lilla som handhäst. Jag har ju inte tränat henne så sedan i vintras då det hela slutade med att vi stod med ett huvud åt vardera håll och hade svårt att komma på rätt köl igen. Då skrittade vi och nu körde jag alla gångarter. Det gick bra mycket bättre.
Det ser säkert helt galet ut när jag kommer galopperandes på Hisan med Lilla travandes bredvid. ;)
Men jag tror att det kan vara bra för henne att träna utan både vagn och bett i mellan åt. Jan körde ju mycket med sådan träning på sitt vis, men jag gillar inte att släppa kontrollen helt så detta om det funkar tycker jag är en bättre idé.
Båda uppförde sig bra utom när de simultanbrallade på hemvägen. Det är lite överkurs faktiskt...
 
Igår vilade hästarna från mig. Eller Hisan vilade inte men Lilla och jag var på Jägersro i stället och red Sir Remington. Det är så kul att få ha tagit upp det igen.
Sedan körde jag också en annan häst på träningsbanorna. Det hade regnat hela dagen och shit vad lerig jag blev, det var knappt att jag ville sätta mig i bilen hem. Tänk att man förtränger hur skitigt det blir varje höst när det är tort och fint på sommaren...

Blott en tanke..

Har ni lekt med tanken om allt ni skulle kunna hinna med att göra om ni inte hade häst?

Och alla pengar som ni skulle kunnat spara?

Varje höst slår den tanken mig. Det är när mörkret sakta kryper närmare som jag verkligen saknar mitt "gamla" liv. Då jag kunde vara mer fri och spontan, resa mera...
Då jag bodde mitt i storstaden i mitt älskade Italien. Det är framför allt den här tiden på året som den tanken slår mig med en vansinnig kraft.

Men jag vet att jag drömde om hästar när jag bodde där nere och visst lever jag på sätt och vis min barndomsdröm nu.
Varför blir man då aldrig nöjd? Är det månde höstmörkrets fel? Är jag ensam med dessa tankar?


Less

Jag är ganska less på allt just nu. Inget går riktigt som planerat.
 
Jag hoppade pay & jump med Hisan igår på Flyinge.
Han var springig och lyssnade knappt på mina signaler. Jag valde att hoppa enbart 1m därför i stället för att rida 1.15 som tänkt. Jag är nöjd med det valet men ändå bröt Hisan ut på ett hinder i första rundan.
1m är ju skitlågt. Jag vet inte rikigt vad jag skall tycka om det hela.
Är vi på väg ner i en supersvacka igen? Jag orkar likson inte riktigt med det...
 
Jag körde även Lilla igår. Hon var superfin och tog i som bara den på rakbanan på vägen hem.
 
Idag var vi inne på Jägers igen och snikade oss till ett par varv på stora banan innan den stängde.
Lilla är inte avslappnad där utan spänner sig massor.
På milen är hon avspänd och där travar hon som en dröm. Lite synd bara att det är på stora banan som loppen går...
 
Jag tror att den enda lösningen på detta är att köra mer på stora banan... men hur skall jag lösa det när banan bara är öppen när jag jobbar??
 
I vart fall gjorde hon ett ganska dåligt jobb på banan. Eller inte direkt igentligen men ändå. Vi värmde först på milen och hon var kanon. När vi kom upp på stora banan var jag nog lite stressad och hon kände av det. Galopp från start och i första sväng. En ny galopp på andra varvet på bortre långsidan. Galet.
 
Jag är less som sagt... inget går som jag vill...

Long time no see

Jag har verkligen inte orkat blogga... tror att jag började förr förra inlägget lika dant men det håller i sig.

Mycket beror på att det inte är mycket som går om tänkt sedan jag kom hem från semestern. Inte på något drastiskt vis direkt men allt går så där lite lagomt tokigt.
 
Dagen efter jag kom hem från Tyskland (torsdag) åkte jag iväg och hopptränade. Hisan tog i som bara den och var en riktig tiger. Härligt på ett sätt men jag tycker ändå inte att han är som han skall efter att ha tappat muskler på betet. Han är liksom lite svagare än tidigare.
 
På lördagen var det dax för dressyrtävling och fredagen ägnade jag åt att ta igenom skänkelvikning vilket Hisan hade fått för sig att han inte skulle göra alls. Framför allt då den undan höger skänkel. Mot slutet var han fin och på lördagen var han super på tävlingen... på framridningen i vart fall. Väl inne på banan kom han ihåg att han skulle bråka i skänkelvikningen... vad säger man? Detta var i vart fall året sista dressyrtävling och vi är långt i från att nå vårt mål.
 
 
På söndagen blev det vila för Hisan och måndagen bjöd på en Pay & Jump på Flyinge i stora ridhuset.
 
Hisan laddade som bara den på framridningen i Crafoord. Jag har inte varit där inne på hela sommaren så tydligen var det roligt nu. ;)

Vi hade anmält oss till 1.15 men det var så galet många starter att jag valde att hoppa 1.10 i stället för att kunna komma hem i rimlig tid.
Vi rev en hel del i första rundan och fick ett förargligt stopp på ett räcke med grind för att jag fesred. I runda två kom fi runt utan sådana palavrar men det trillade fortsatt en massa bommar. Jag tyckte inte att jag fick upp honom helt utan han var ganska framtung.

Tisdagen bjöd på seminarium om modern hästhållning och presentation av Active Stable. Intressant att lyssna men fokus var på stordrift och det håller ju inte jag på med som har två hästar.
 
Sedan bar det av till Stockholm för min del i två dagar. Trevligt att vara iväg men lite dumt för den uteblivna träningen både av mig och hästarna.
 
Fredagen blev lugn, jag hade knappt hunnit landa hemma förrän det var kväll.

Lördagen bjöd förutom jobb på ett kortare genomkörar pass för Hisans del eftersom jag anmält till årets sista utetävling i hoppning. Södra Sallerup var tävlingsplatsen men tydligen föll den inte Hisan i smaken den här gången.
 
Jag gick ut i en 1.10 men trots att det var lågt var det inte bra. Hisan var osäker på första som stod i nedförsbacke, hoppade tvåan bra men ballade ur på trean. Där bröt han ut och strax efter skyggade han för staketet. Det ledde till att jag drog i backen och så var den tävlingen över. Jag valde att stryka från 1.20.
Det kändes inte som en bra idé när Hisan visat att han inte trivdes av någon anledning.
 
Lilla har gått nästan alla dagar jag har varit hemma. Hon gick ett intervalljobb på söndagen efter att jag kommit hem från tysklande och ett på fredagen när jag kommit tillbaka från Stockholm. På måndagen provade jag vagnen på henne för att ha den i ordning inför tisdagens premielopp... som TADA gick åt pipan. Lilla kände sig olustig med alla hästarna runt om och galopperade i första sväng. Sedan ville hon inte riktigt gå fram och på bortre långsidan vände en annan häst upp vilket fick Lilla att tro att hon också skulle vända och galopperade lite igen. Vi var vid detta laget så långt efter att vi hade missat tiden rejält. Suck.
 

 
Hisan gick i stället ett kort jobb på mådagen och reds av min medhjälpare på tisdagen.
 
Onsdagen betydde vila för Lilla men uteritt för Hisan med Kristina. Kul att ses och prata ifatt lite igen. Jag saknar verkligen att ha sällskap i stallet allt som oftast.
 
På torsdagen var det tänkt att jag skulle ha hopptränat men det blev inställt. Körde Lilla lite i stället.
 
På fredagen trotsade jag tröttheten och red Hisan lite i ridhuset. Lilla fick vila.
 
Lördagens aktivitet var att köra Lilla inne på Jägers. Det gick över förväntan och hon sprang på nytt bländande, men så var vi också bara två... Det där med att sällan ha träningsällskap är ett bekymmer.
Jag fick hjälp med att trimma in utrustningen lite. Dels kortade vi käken ett hål men så la jag också av slaggjorden och kanske var dessa saker avgörande. Jag tyckte att hon kändes mer till ro i sulkyn än innan.
 
Hisan gick i ridhuset på kvällen inför söndagens fälttritt. Också denna sista för säsongen.
 
Dressyren på söndagen gick riktigt dåligt utan att Hisan protesterade på annat vis förutom att han var matt och drog benen efter sig.
 
Hoppningen nollade han utan bekymmer.
 
I terrängen blev han lite överumplad av hinder tre och jag åkte väl lite för mycket då de första två gått så bra. Han hoppade gång nummer två och resten av banan gick också bra förutom att jag tappade stigbygeln i skogen efter graven och vill fånga den inför slutet av banan. Det tog tid att stanna och ta den så tiden blev än mer usel. Men vi kom ju runt i vart fall. Det var ju bättre än i Gärds förra året.
 
 
Lilla vilade i söndags.
 
Idag har jag hästfritt.
 
Men som jag började med att skriva. Det är inte mycket som går som planerat just nu. Jag hoppas att det vänder och det snart för motivationen sjunker lika säkert som en sten i vatten.

Dagen innan

Lilla skall göra försök nummer två på premielopp i morgon. Vi har fått spår 3 bricka 8.

Håll tummarna för oss kl 16.35.

Idag har jag därför provsuttit den nymålade sulkyn. Den funkade fint. Så här blev den.

Lilla fick trava ett varv runt Warren Haistings så att vi fick känna lite på den.

Den är inte helt klar, jag har missat lite när jag har målat. Och så blev den lite skavd när jag körde ut den till stallet. Men nu har jag inte mer tid på mig inför morgondagen plus att den inte hinner torka om jag målar mer nu.

Jag red Hisan lite i parken i dag också. Mot slutet var han mycket fin vilket var superkul.

I'm back

Jag har varit hemma i 1 och en halv veckan... eller hemma är väl att ta i men men.

Någon ork att blogga har jag inte haft alls så därför har det varit helt tyst. Nu får jag dock ta tag i det. En redogörelse för vad som har hänt den senaste tiden kommer efter hand.

RSS 2.0