Regn

Det regnar... igen... jag avskyr regn...

Det tog emot att åka till stallet även om det finns ridhus. Sommartid skall man rida ute tycker jag... men när det rikigt pissar ner är det inte ett kul alternativ. I och med starten i helgen är inte heller vila för Hisan en bra idé.

Jag hade också dressyrprogrammet att träna in.

Hisan var på tårna då han fokuserade mer på att det rann vatten i stuprören utanför än att lyssna på mig. Jag fick snabbt ta tag i det och efter att ha gjort lite Mattias-övningar i for av tempoväxlingar och öppnor/små volter längs långsidorna lossnade han fint.

Han är fruktansvär på G just nu och är när fokus sitter rätt himla fin. Nu hoppas jag att det sitter kvar så skall vi göra väl ifrån oss till helgen.

Lilla fick vila från tömkörningen då jag inte ville bli blötare än nödvänligt. Jag nöjde mig med att prova den stora klickselen på henne. Med lite vilja och ett stort underlägg går det att få den att passa.

Landsvägskörning

Igår vilade Hisan men i stället gick jag ut med Lilla och lät henne bekanta sig med landsvägen. Där skall hon spendera mycket tid framöver.

Hon vinglade lite först men gick sedan fram fint. Jag lät henne trava lite också... med mig flåsande i hasorna på henne. Jag vill lova att det såg kul ut till en början. Hon tittade skeptiskt bakåt mot mig och hade hon kunnat prata hade hon nog frågat mig om vad jag sysslade med där bak.
Hon beslutade sig snabbt för att det tydligen inte var något kontigt och travade på så fint. Hon saktade sedan av på mitt röstkomando med en lite kram i tömmen. Så duktigt.


Bilden är från idag då vi gjorde samma sak.

Hisan och jag har hoppat. Jag var till en början mycket off efter jobbet och kände mig urkramad och orkeslös.
Till en början och under markarbetet först var jag totalt oinspirerad men när vi sedan började hoppa kändes det mycket bättre.

Vi hoppade räcke med vatten under på diagonalen. En linje längs långsidan med tre räcken. Tre språng mellan de första och två till det sista. Det var långt på tre språng och kort för de två.
Slutligen hoppade vi även en trippelbarr som stod längs den andra långsidan. Vi värmde upp genom att hoppa trippeln som var ombyggd till en svinrygg.

Hisan var rikigt taggad och hoppade super. Jag kände mig också taggad. Nu är vi alltså redo inför helgens kommade fälttävlanstävling.

Regnig måndag

Men nu kan det väl inte regna mera... tredje dagen på raken nu. Det är ju sommar. Fast idag var det första dagen på jobb för mig efter semestern så då gjorde det inte lika mycket att det var lite blött ute. Och så kunde jag ju använda mina fina Hunterstövlar. ;)

Jag tömkörde Lilla helt själv idag. Hon är riktigt styrbar och jag började så smått att låta henne trava lite korta bitar... jag bör ju däremot ha mer kondis, typ.

Innan jag gick hem passade jag på att gosa en massa extra med henne... en stor drummel i boxen bredvid blev synbart avis. Synd bara att han inte tycker att det är rikigt så spännade att gosa själv.

Hisan och jag tränade in dressyren till fälttävlansstarten i ridhuset. Jag är rikigt glad att det finns nu när det är sådant här väder.
Det blev alltså mycket skritt för Hisan när jag red igenom hela programmet med mobilen i högsta hugg för att samtidigt kunna kolla bilderna på Stallbacken.com.
Programmet är osymetriskt... sådant gillar inte jag. Men det är ju oväsentligt i sammanhanget.

Hisan kändes fin och jag avslutade med att fokusera på att hålla in sidfläsket med armarna för att se till att få lite böj i armbågen och en mer buren hand.

Det verkar fungera bra som tanke. Jag har ju en massa olika konstiga tankar för mig när jag rider när jag kan fokusera. Blåa badbollar och tandkrämstuber och sådant.

Tömkört själv

Idag har jag tömkört Lilla själv i ridhuset.

Vi började med att min medhjälpare gick med som vanligt men sedan backade han och knäpte av linan. Hon gick fram själv utan bekymmer och styrningen fungerade.
Nu har vi nått ytterligare en milstolpe i inkörningen. Under veckan skall jag befästa tömkörningen och sedan skall vi bekanta oss med vagnen.

Hisan och jag har varit inne på Jägers och han har varit förhäst igen. Jättekul tycker Hisan som uppför sig helt prickfritt.

Det har regnat både idag och igår, frågan är när det skall sluta att regna?
Så hästarna blev inte en svettiga trotts att de ändå gick i normal canter ett helt varv runt cussiontracken.
Det är för övrigt en cool bana. Eller snarare är underlaget coolt.
Det är någon sorts fiber i som gör att det är helt tyst att galoppera på det. Det ända som hörs är hästarnas andning.
Jag har tidigare skrivit om fibersanden på Pantsus och Jönssons bana som är som att rida på en bäddmadrass. Detta är typ samma men ändå inte då det är mer fluffigt. Det är i vart fall sviktande och coolt.

De där ouppnåliga procenten...

Nu har jag nått dem.

I första klassen fick vi över 61% i LB:3.

Hisan kändes jättefin och tydligen var domaren och jag överens.

Till klass två fick Hisan vänta i över två timmar i släpet. Han hade svårt att ladda om och även om han kändes fin var han inte lösgjord tillräckligt. Han blev lång och energilös.
Känslan precis när jag gick av banan var dock bättre än vad protokollet visar men när jag tittar på filmen så har jag definitivt fått rätt bedömning. Även om den första domaren gav kreativa och dessutom possitiva kommentarer och den andra var mer barsk i sina utlåtanden.

Nu har jag nått mitt dressyrmål för sommaren och det käns super. När vi flyttar "hem" till Flyinge igen skall vi ta tag i tränandet igen och till nästa sässong skall vi sätta målet högre. Då är det även någon placering som gäller och eventuellt godkänt i LA.


Räta upp mig och inte attackera

Det skall jag tänka på när jag rider terrängen nästa helg.

Idag har jag ridit upp för fälttävlanskortet så nu får jag starta i tävlingen nästa helg.

Jag hade ett stopp på brjörkhindret med graven under första gången jag red ann mot det. I övrigt skötte sig Hisan helt fantastiskt bra. Han tog tag i hindren och hoppade utan bekymmer.

Efter morgondagens tävling laddar vi för fullt inför kommande helgs äventyr.

Tömkörningen med Lilla går framåt än mer. Idag backade min medhjälpare bak till mig och jag kunde styra henne själv. I morgon får hon vila och i natt går hon med sina gamla vänner i och med att Hisan står inne för att vara ren... Jag fick bada honom två gånger först innan jag åkte till träningen. Han hade minst 1 cm tjock lera på ryggen och sedan när jag kom hem för att få honom rikigt ren inför tävlingen.

Hunnit med en hel del

Idag har jag lagat taket på släpet. Det blev rikigt bra för att vara en snabbfix. Lite syns det men det gör inget. Jag hade behövt en slipmaskin för att få det jämt. Jag har en sådan men den var här hemma så denblev inte använd.

Sedan fick jag hjälp med tömkörningen av lilla idag också. Jag tror att jag kommer att kunna tömköra henne själv om bara någon dag. Det går framåt med stormsteg.

Därefter red jag igenom lördagens dressyrprogram i ridhuset. Det regnade massor men oavsett är ridhuset det bästa stället om man skall rida dressyrprogram.
Hisan var superfin idag men han tyckte att det var en bra idé att liva upp stämningen lite genom att skygga varje gång vi red förbi ett ställe med ett suprör på utsidan av ridhuset i och med att det lät massor när det regnade. Nåväl... förutom detta var han som sagt fin. Jag hoppas att han kan vara lika fin på lördag. :)

Därefter kom massören till Hisan. Han hade faktiskt inget att anmärka på denna gången. Fin muskulärt och inget som var stelt eller satt fast. Han käns super så det stämmer ju bra med min känsla.

Hoppträning

Idag var det dax för Tordträning igen.

Dagens övning bestod i att först sammla hästarna. På volten hade Tord satt koner innanför spåret som vi först skulle rida utanför och sedan innanför och sedan rida varannan utanför och varannan innanför. Detta både i trav och galopp.

Själva hoppningen var ett kryss och tre språng till ett räcke. Därefter skulle vi in på volten innanför konerna.

Sedan gick vi över till att hoppa en studs i båda varven. Vi avslutade med att rida en liten bana. Studsen, till krysset som stod på diagonalen snabbt ur sväng till räcket och sedan avslutade vi på en 1m oxer med vattenmatta under. Längden på hindret blev då ca 1.50m. Hisan hoppade som bara den på det sista hindret och vi verkligen hängde i luften över det.

Idag hade jag verkligen återfått självförtroendet och hoppningen kändes jättekul inte alls så där läskigt i magen som sist.
Jag har också hunnit med att tagga ner lite på farten och allt nu när jag har semester så det har säkert bidragit.

I morgon åker jag in en sväng på Jägers och på fredag blir det fälttävlanskortstagning, alltså träning på terrängbanan. :D

Dressyrat

Idag blev det dressyrträning för Hisan. Jag red igenom lördagens nya program LB:3. Jag har aldrig ridit det på tävling förut. Hisan kändes jättefin och jag är possitiv inför tävligen. Nu skall jag bara få en starttid och hitta någon som vill följa med på en heldag till Kristianstad med mig och Hisan.

Jag fick hjälp med tömkörningen av lillan av Annette idag. Hon var så duktig och börjar begripa det där med stryrning litegrann. Ett par veckors nötande så kan vi säkert komma dit hän att hon kan börja bekanta sig med vagen också.Hon blir bara mer och mer lik mamma Lena allt eftersom hon växer. Lilla söta.

Back in business

Då var jag hemma igen och tillbaka i sadeln.

Resan har varit suverän och aldeles underbar med shopping en masse, sol och bad. Det enda tråkiga var att min väska tydligen inge kom med planet hem utan är fortfarande på vift någonstanns. Jag hoppas att den kommer i morgon. Jag saknar mina kläder massor.

Idag har jag jobbat vidare med tömkörning av den lilla. Hon var bra mycket vingligare idag och ville bestämma en massa själv om var hon skulle gå. Dessutom tyckte hon att det var en superidé att bli rädd för linorna i ridhuset. Nåväl, det är det man har en medhjälpare till när man börjar. Mot slutet gick hon lugnt och svängde i princip där jag ville. Halt fungerar klockrent på henne i vart fall. Hon har ju vilat från allt i inkörningsväg i en vecka nu så det var väl dax att testa lite.

Hisan och jag var ute en sväng med sällskap. Vi red långa vägen ner till Skönabäck och galopperade på rakbanan där. Jag släppte Hisan och lät honom gå snabbare. Sällskapet hängde med bra i vår fart trots att det inte var ett rent fullblod som var med. Coolt måste jag säga, det har inte hänt förut. Hisan njöt i fulla drag över att få gå rejält.

I morgon väntar det dressyr för hans del för till helgen vankas det tävling.

Lite trimning

Hisan fick gå ett litet pass i ridhuset idag. Det bestämde sig nämligen för att droppa lite från himlen plus att jag vill kunna komma åt honom ordenligt nu innan jag skall vara borta.

Han var först lat som bara den men med förstärkningen av sporrar som jag fick gå in och hämta.

Med dem blev det ett helt annat ljud i skällan och jag blev tillslut nöjd med passet.

Den lilla blev tömkörd igen och börjar ta lite styrning. Hon var helt avslappnad idag. Vi började med att svänga lite ute på stallplan och slutligen gick vi in i ridhuset där det lägligt stod en massa hinder från vår hoppning förra onsdagen som vi kunde svänga runt. Hon är så duktig den lilla.

Nu kommer hon att ha en veckas ledigt innan hårdträningen sätter igång igen. När jag kommer tillbaka skall vi tömköra lite till för att befästa och sedan skall vagnen på.

Nu pausar bloggen i en vecka.

Lördag och söndag

Lördagen innebar vila för Hisan.
I stället fick Lilla prova på att ha linor som jag gick och höll i. Det tog en liten stund innan hon slappnade av och gick utan att ledaren fick hålla i rejält.
Någon styrning kom vi inte till men vi skyndar långsamt.

Igår var jag in till Jägersro med Hisan. Han sköter sin uppgift som lekfarbror med bravur. Det är som om han har koll på att det är en liten som skall lära sig som är med. Annars kan han klippa i när det kommer någon annan bakifrån men inte när hon kommer. Då tar han det lugnt och låter henne gå upp bredvid utan att ens försöka ta tag i det själv. Likadant är han koncentrerad och vare sig skyggar eller hoppar för något.
Det är kul att han har förstått vilken uppgift han har här. <3

Födelsedag!

Igår hade jag en suverän dag. Det regnade förvisso på förmiddagen men vad gör väl det när man kan få inviga sina nyinköpta Huterstövlar. ;)

Vi åkte ner till Falsterbo och gjorde lite mer seriös shopping. Min favorit syssla på födelsedagar. ;)
Jag fick med mig ett par ljusgrå Animo ridbyxor hem och så beställde jag en ny ridhjälm i svart och guld. Tyvärr fanns den inte i min storlek på plats.
Hästschampoo, sadelolja och ytterligare ett paket morot på box kom med hem. :D

Nu är det färdigshoppat med hästgrejer för ett bra tag.

Sent på kvällen åkte jag dessutom ner för att rida en sväng på Hisan. Det blev lite trimning i ridhuset.

Det var ett tag sedan vi dressyrade nu och Hisan behövde lite övertalning till en början men sedan flöt det på bra.

När jag kommer hem från Italien står det först dressyrtävling på schemat och sedan terräng och fälttävlansstart så det är lika bra att trimma på rejält nu innan.

Lyckad terrängträning

Även om gårdagens träning kändes kass på grund av min feghet tog jag ändå med mig det där med tempot till dagens träning i terrängen.

Nu är det ju en helt annan sak att rida där mot att rida i ridhus men ändå.

Jag har tidigare ridit för mesigt med för lite galopp när jag har varit ute. Jag har i stället skjutsat på de sista sprången i stället för att hålla en jämn lite snabbare galopp. Men i dag kändes det som om fegheten var bortblåst och i stället fanns där en lugn känsla i magen och mer jävlaranamma. Precis som det skall vara. Jag får bara se till att det kommer att vara så i banhoppningen också.

Vi hoppade flera linjer på 90 höjd. När hindren är fasta är det ändå rejäla hinder tycker jag.

Hisan hoppade fint och bjöd kanon på allt jag styrde honom på.

Den ända gången vi fick ett litet stopp var när jag kom på den 90 höga björkstocken med grav under. Hisan har alltid varit tveksam på gravar ända sedan jag fick honom. Det börjar lätta men han är bra tveksam. Innan graven var där en häck. På häckar skall man rida på i tempo men på en grav där Hisan tvekar får jag rida mer "banhoppning" med mera tryck från mig. Första gången missade jag detta och där av stoppet. Andra gången hoppade han det efter lite övertalning.

Vi avslutade med en liten bana som kändes super. Vi hoppade den höga banken. In i skogen över en liten stock, men det sluttade ner i landningen. Över det stora stigsprånget. Över två kullar med ett litet vanligt hinder mellan. Sedan bort till den röda stocken och runt till vedstapeln. Sedan kom vi till häcken och graven med björken över som jag skrev om tidigare. Därefter avslutade vi med vattnet. Inhopp över liten stock och ut över större stock i uppförsbacke.

Som sagt det kändes super och jag ser verkligen fram mot den där fälttävlansstarten i slutet av juli. Jag skall bara ta det där fälttävlandskortet först så att jag får starta. :D

Glömde skriv igår att jag selade lillan som var så duktig. Hon fick selen på idag också. Det är vardag för henne nu vilket är bra.

Hon stod inne själv när vi hoppade. Det uppskattas inte av henne att bli lämnad men hon får lära sig.

Jag lyckades också med att "reparera" elfelet på mitt släp genom att köra det uppför en mycket knölig uppförsbacke igår. ;)
Halva (högersidan) har varit släckt i flera veckor och trots att jag har försökt få rätt på det har det inte funkat. Nu skakade tydligen kablarna på plats igen och vips lyser lamporna. Smidigt värre. :D

En lång dag

Idag har jag knappt varit hemma alls.

I morse startade jag tidigt och begav mig in till Jägers för att galoppera. Det var inte Hisan som skulle ridas denna gången. Jag hade helt andra planer för honom idag.

I stället blev det ett var på träningsbanan med Fröken Skuttelin. Det var roligt och gick mycket bra.

Därefter gjorde jag en snabbvisist till Falsterbo för att se huntingen.

Jag hann också med lite shopping.
Det blev:
Ett paket hästgodis med morotssmak.
Ett par gummistövlar i brunt av märket Hunter.
Ett pannband till Hisan i svart läder med guldiga strass på. Jag har letat efter ett sådant för en rimlig peng länge.


Något ovillig mannekäng

Vi avslutade dagen med hoppträning. Men vid detta laget var jag för trött för att kunna rida ordentligt. Hisan var också ganska springig. Det i kombination med att jag inte litar på underlaget gjorde att jag efter att ha hoppat några linjer hyfsat ok och blivit arg på Hisan för att han inte tog de förhållningar som jag ville lämnade över hoppandet med varm hand till tävlingspiloten.

Hisan hoppade supertrevligt med henne och vist överreagerade jag angående underlaget då han med facit i hand inte halkade en endaste gång.

Dagens övning bestod i att rida linjer med utomhustempo fast inomhus. Det var därför det blev tokigt för mig. Eller det blir nästan alltid tokigt.

Nu skall jag ändå hoppa än mer utomhus i morgon då jag skall ge mig ut i terrängen igen så det löser sig nog ändå.

Vardag på sommarkollo

Idag gav jag mig ut på upptäcktsfärd runt Stallerhult. Jag har aldrig ridit ut där utan bara i ridhuset. Men sådana här fina dagar är inte ridhus något som jag eftertraktar.

I vart fall blev det först grusväg. Sedan skritt längs 102:an ner för Stenberget fram till Skönabäcks slinga runt fälten.
Sträckan längs 102:an var inget vidare. Det var en hel del trafik. Det är tur att Hisan är så trafiksäker som han är. Men oavsett är det aldrig kul att bli omkörd av en enorm lastbil så vi gjorde allt för att undvika det och lyckades. Just denna vägen lär lämpa sig bäst på söndagar då risken att träffa på lasbilar är mycket mindre.

Hisan fick galoppera en hel del och var fin och mycket lydig. Men så gillar han att upptäcka nya vägar och är alltid trevlig när vi är ute på sådana upptåg. ;)

Lilla fick ha sele och huvudlag på idag också. Vi gick en lite längre väg runt gården och avslutade med ett par varv i ridhuset. Jag sprang också lite med henne där inne för att se hur hon tog det.
Idag testade hon att rysta lite på huvudet och fick känna att checken tog emot. Inga direkta protester utöver detta blev det. Hon uppför sig suveränt. Jag är så stolt.

Lat dag

Idag har jag firat att min semester bröjat genom att ta en lång sovmorgon. Sedan har jag bara varit hemma ända till eftermiddagen. Det var länge sedan och djuren här hemma har i vart fall gillat att ha mig här. ;)

Hisan har liksom jag fått en lugn dag. Han har endast blivit avlerad... vilket säkert kommer att behövas varje dag nu under sommaren. Så länge Hisan är nöjd får väl jag stå ut.

Den lilla är den ända som har tränat idag.

Dagens pass bestod i att jag själv selade på henne och lade på huvudlaget uppbunden på stallgången. Sedan gick vi ut och gick en runda runt på stallbacken innan grejerna åkte av igen.
Hon var så duktig idag igen. Inga konstigheter att få på sig sakerna. Hon är så cool med allt. Tanken är att påbörja tömkörning nu till helgen.

Placerad!

Igår hann jag med en hel del.

Det regnade massor på morgonen, så pass att jag funderade på om det verkligen var klokt att bege sig ut. Men det gjorde jag ju ändå och väl på tävlingsplatsen var det uppehåll. Men det var så pass mycket vatten på banan att det stänkte upp i ansiktet på mig från Hisans hovar.

Först på morgonen var det hoppträning hos Åsbo RF som gällde. Tord kom dit och coachade och det hjäpte massor. Det kändes bra inne på banan och Hisan och jag hade rikigt kul.
Så kul att det faktiskt renderade i en 9:e plats i först klassen.
Nu lyckade jag ju ändå med att göra en rejäl ryttarmiss till omhoppningen men det spelar ju ingen roll. Jag är supernöjd med Hisan och framför allt med att det kändes så bra.

Här kommer film med Tords kommentarer.Därefter installerades Hisan på Stallerhult där han skall bo i minst en månad i sommar. Jag släppte ihop honom med Fölis så nu skall de gå ihop. Det är suveränt för då kommer jag lättare att kunna jobba med Fölis då hon går närmare stallet och då jag är där ofta.

Hisan firade att få bli släppt i större hage med att rulla sig otroligt många gånger (minst 10) och att hoppa rundor i hagen.
Lilla undrade vad det var för komplett galning hon hade hamnat med och försökte till och med ta sig ut. När jag tänker efter har hon fråsett sin jämnåriga kamrat som är halvblod aldrig träffat någon häst av annan ras än travare och aldrig någon så stor som Hisan. Så lite förstålig var ju hennes reaktion.

Så här såg det ut.Idag har jag också hunnit med mycket.

Först har jag varit inne på Jägersro med Hisan för att han skulle gå som förhäst till en tvååring. Men först var jag tvungen att befri Hisan från gårdagens lerinpackning. Det gick inte att borsta bort kan jag säga, det var knappt att jag fick honom ren med slangen ens.

Väl inne på Jägers efter att vi hade lastat på den andra hästen i en svärm av bromsar skötte sig Hisan helt exemplariskt. Han är värd många guldstjärnor i protokollet idag.När vi väl kom hem fick jag hjälp med att lägga på Lilla Fölis sele och huvudlag första gången.
Hon var så enormt duktig och accepterade allt utan knussel. Lite arg blev hon när vi skulle lägga på henne svanskappan men efter att ha fått fundera lite gick det också bra. Inget knipande med svansen utan bara ett OK då från henne.Nu skall jag lägga på henne utrustningen ett par dagar på raken sedan blir det tömkörning.

Laddar

Nu jäklar...

Jag brukar aldrig, eller i vart fall nästan aldrig hoppa dagen innan tävling. Men idag bestämde jag mig för att det ändå var en bra idé.
Anledningen var onsdagens hoppträning som verkligen gick åt skogen.

Det är ju så att det är svårt att kunna hoppa själv på Flyinge. Det är en hel del som är kringskuret där vilket är synd. Inte för att vem som hellst skall kunna bete sig hur som men ändå.
I vart fall bestämde jag mig för att hoppa lite.
Så jag tog fram två stöd som ändå stod i paddocken och två bommar. De där som Hisan brukar tycka är farliga när de står i hörnet men inte när de står framme.

Jag började med att sätta upp ett litet kryss som vi hoppade tills det kändes ok. Det blev totalt 6 skutt i båda varven.

Sedan höjde jag det till 1 meter. Det blev totalt 8 språng över och de sista två var riktigt bra. Hisan kom med possitiv galopp mot och det kändes som om jag ändå fick det där tycket i sitsen som jag behöver. Jag blir så lätt passiv och osäker.

Vi avslutade med en lång skritt efter att vi hade plockat undan efter oss.

Det känns bra att ha haft ett par fina språng på tävlingshöjden innan själva starten i vart fall.

Nu när jag har lite semester skall jag passa på att träna mig själv och jobba på med den mentala biten när det gäller min ridning. Vi skall ladda inför fälttävlansstarten i slutet av juli och så är det ju Falsterbo förstås. :)


RSS 2.0