Mörkt redan

Igår var jag inte alls i form. Jag kände mig dålig och vaknade med feber på morgonen. Hästarna vilade därför.

Det var ju inte helt enligt planeringen men det går inte alltid att följa den.
 
Jag fick ta igen det i dag i stället. Annars brukar jag försöka alternera så att jag inte tränar båda hästarna på kvällen i mörkret. Det tar minst 3 timmar att göra allt och det brukar jag inte riktigt orka. Men nu fanns det ingen pardon.
 
Lilla och jag var i skolridhuset. Jag hade tänkt vara i glasridhuset men jag hörde att de höll lektion där inne och det skulle ju kunna vara Bo Jenå eller någon som höll lektionen och då skulle jag skämmas... för jag skulle ju tömköra och jag har ju egentligen ingen koll på vad jag gör här jag tömkör...
I det andra ridhuset hade de precis avslutat hoppträning så till en början var det fullt med hästar och hinder i ridhuset. Bra träning för Lilla med andra ord.
 
Idag jobbade vi vidare på att söka framåt nedåt. Det går riktigt bra och hon förstår vad jag vill. Däremot har hon inte styrka till att korta ihop sig, vilket inte är så konstigt att hon inte har... och så är hon ju så byggd i nedförsbacke att det blir väldigt framstupa när hon försöker. Men gör vi det inte allt för ofta är det nog ingen fara och så är ju tanken att hon skall växa i sina långa bakben någon gång så att det blir lite lättare att bära med dem. Eller det är i vart fall vad jag hoppas på. Hon behöver lite mer balans där om det skall kunna gå riktigt fort när hon travar också.
 
Nedförsbacke...fort verkar det ju gå också eftersom fotot är suddigt
 
Hisan fick sedan gå ett litet pass i glasridhuset. Det stod hinder framme och låg lite bommar.
Vi hade lite bekymmer med de upphöjda travbommarna. Hisan fattar inte riktigt meningen med dem, det är ju en bra konstig variant på studs tycker han.
Vi fick i vart fall till det lite ibland.
Sedan fanns där galoppbommar på böjt spår. Hisan var duktig och blev efter hand mer taggad. Jag märkte att han sög mot hindren även om vi inte hoppade.
Bra, för då har vi lite bjudning om än inte helt på rätt grejer.
Vi avslutade passet med att hoppa ett litet hinder som "råkade stå i vägen". Att jag inte hoppade mer beror på att det faktiskt fick räcka för dagen, på torsdag är det hoppträning på schemat och på lördag skall vi tävla.
 
Nu blir det hästpaus för mig i morgon då jag är upptagen med jobbet på annat.
 

Normaltid?

Jag avskyr då tiden ställstillbaka till den så kallade normaltiden. Det är bara bull och det blir så mörkt. Jag hinner ju inte ens lämna jobbet i Malmö innan solen gått ner. Det är drygt och jobbigt.
 
Idag var jag inne på Jägers utan Lilla och red Sir Remington. Han är på gång igen och startar. Fin var han som vanligt att rida.
 
Jag satt faktiskt upp på Lilla igen när jag kom tillbaka till stallet. Vi skrittade en kort tur i parken. Jag missade helt var stigen var dessutom så det blev en runda i terrängen med andra ord. ;)
Lilla sköter sig men har inte riktigt hajjat det där med skänklar än och vad de betyder. Det spelar ju inte så stor roll för det går ju alltid att "köra" henne från ryggen om man säger så.
Hon kan ju redan broms och sväng och starta funkar ju bara man smackar lite på henne.
Hon känner ju skänkeln, är inte bekymrad över den men begriper inte vad den betyder. Hon kommer att lära sig vart det lider.
 
Hisan var lite skum idag. Han var mycket spänd till en början och gick inte fram för drivning. Han var inte seg utan bara trampade luft. Jag blev inte klok på vad som felade.
Gick in i ridhuset för att ta hjälp av speglarna men kunde inte känna eller se något. Där inne slappnade han av och var riktigt fin och stabil i formen.
I morgon får han vila så får jag känna på honom igen på tisdag så får vi se hur han känns då i stället.

Härlig höstdag

Strålande sol men attans så kallt idag och frost kvar i skuggan. Tänka att det var hela 20 grader ute förra veckan. Galet!

Först var jag ute och skrittade en timme med Lilla och njöt av solen.
 
 
Löven har rasat ner från träden den senaste veckan så det är är riktigt svårt att hitta vägarna mellan träden när man inte ser vad som är vad.
Lilla var pigg och glad och uppförde sig som vanligt helt prickfritt.
 
Hisan trimmades på gräspätten utanför hoppbanan efter att vi värmt upp med en galopp nere på den gamla fälttävlansbanan. Vi jobbade med galoppfattningarna och Hisan blev skitfin rent ut sagt.
Härligt att marken håller sig så bra så att det finns möjlighet att rida ute fortfarande.

Ridhuset

I torsdags var jag på Hockey. Ja, ni läste rätt. Och alla som känner mig vet att det inte är något jag brukar gå och titta på.
Nu var jag där med jobbet. Det är alltid roligt att vidga sina vyer och se nya saker. Men jag kommer inte springa på hockeymatcher själv, så ni behöver inte bli oroliga.

Lilla vilade därför och Hisan trimmades i ridhuset av min medhjälpare.
 
I går fick Lilla bekanta sig med stora glasridhuset för första gången. Jag har bara varit i skolridhuset med henne tidigare och det var väl bara max två gånger förra vintern.
 
Dörrarna är bra läskiga kan jag meddela. Men efter att ha titta lite på dem slappnade hon av fint.
 
Vi skrittade volter och serpentiner och övade på att sträcka hon skall sträcka sig framåt nedåt mot bettet al à unghästform.
 
Ett annat ekipage som också var i ridhuset hade ställt fram en bomserie så vi roade oss med att skritta lite över blågula bommar också till en början.
  
Vet du vad matte? Det är en till svart häst här inne.

Kjol

Någon som har provat någon termokjol? Är det något att ha?

Jag är ju så galet frusen och letar efter något att ha på mig när jag framför allt kör också sitter still men om det funkar att rida i så skulle det ju vara en trevlig bonus.

http://www.uhip.se/sv/vinter-20122013/termo-tackkjolar/


Skritt

Idag har Lilla och Hisan varit ute tillsammans i skymningen och skrittat men ingen handhästträning den här gången.

Emmy var med och hon red Hisan.
 
Lilla fick gå utan käk för att kunna gå i en lägre form. Hon skötte sig som vanligt utan bekymmer.
 
I morgon har jag andra aktiviteter på kvällen men på fredag tänker jag mig att hon skall tömköras för att jobba vidare med sökning framåt nedåt och ställning och böjning.
Det där med tömkörning är inte riktigt min starka sida men det där med ridning på henne får vänta ett litet tag till. Annars är jag säker på att jag kommer åt henne bäst under sadel.

Massage

Idag har båda hästarna blivit väl genomknådade.
 
Hisan satt lite fast i vänster sida. Jag har känt att han har varit lite svårare att ställa igenom åt det hållet än vanligt på sistonne men inte gjort så stor sak av det eftersom jag ändå hade bokat in massören.
Han lossade honom i halsen/nacken, manken och ländryggen/korset.
 
Hisan njöt hela behandlingen igenom.
 
Sedan var det Lillas ut att bli genomgången.

Massören hittade en massa snedheter på henne och förhoppningsvis kommer vi med lite tid och ett par bahandlingar till att komma tillrätta med att hon slår sig på insidan av carpus på höger. Knäkapporna skall hon ha ovsett men jag tror det hör ihop.
Förutom snedheten i ryggen har hon låsningar i halsen. Hon har satt ganska mycket underhals och troligtvis har käken med den att göra.
För att råda bot på detta redan nu skall hon först och främst få ta det lugnt i ett par veckor. Vi skall vila aktivt och skritta massor och då utan käk för att få en sökning framåt nedåt i henne. Sedan skall vi även stretcha lite med godis efter arbetspass.
Massören är redan inbokad igen och först efter den behandlingen skall vi igång med snabbjobb igen.
 

Det kan bli ganska bra för jag har ju ändå tänkt ta det lugnt och nu har jag än mer anledning till det.
 
Igår joggade jag och Lilla årundan.
Hon var hur duktig som helst och förståndig. Vi träffade på lastbilar och trånga möten under skottlossning från jägare på andra sidan ån. Inte ett ögonlock eller öra rörde hon.
 
Hisan och jag var i ridhuset och jobbade. Först var Hisan motig men han lossnade bra till slut. Jag tyckte att jag fick till en riktigt luftig trav på honom dessutom. Galoppen var lite sådär men blev undan för undan bättre.
 
 
 

Hej Matte


Söndagsfunderingar

Det är inte bara över upplägg på Lillas träning/framtida tävling som jag funderar...

Idag är det mycket lite verklig häst i mitt liv. Min medhjälpare rider Hisan och Lilla vilar. Jag skall bara ut till stallet för att hämta släpet som skall till verkstaden för att bli fixat och förhoppningsvis kunna gå igenom besiktningen sedan.
 
Idag har Ridsportförbundet precenterat förslag på ändringar i TR inför det kommande året. Det är bra att de lägger ut dessa öppet så att vi aktiva kan få se dem.
 
Det är två saker som jag noterade som negativa:
1. Jag vet att det har varit mycket problem med många anmälningar till dressyrklasser som blir fulla så snart de öppnas upp för anmälan. Detta har aldrig hänt i de klasser jag tävlat i men det har väckt rabalder i hela Ridsportssverige.
I ett sätt att stävja detta försöker man med att införa en anmälningsavgift på 100kr som inte kan återfås ens innan anmälningstiden gått ut om inte veterinär-/läkarintyg kan uppvisas.
Tanken är väl bra för man kommer att tänka till innan man anmäler men för min personliga del är det inte bra.
Jag tycker att 100kr är för mycket för mig att bli av med bara för att jag har gjort en miss i planeringen eller så. Det kommer innebära att jag blir mindre benägen att starta i dressyr tror jag. Nu gör jag ju inte så fasligt många dressyrstarter per år ändå men, men.
 
2. Jag lade också märke till ändringen i momentet om klädsel i hopp TR. Tidigare har det varit obligatoriskt att bära hjälm med knäppt hakband för alla vid all ridning under tävling. Nu har det ändrats till detta.
Jag citerar: Hjälm av godkänd typ med hakbandet i funktion, ska bäras vid all ridning. Endast seniorryttare får ta av hjälmen vid prisutdelning.
Varför särskilja seniorer här? Självsanering i sporten kanske? Seniorer utan något värt att skydda rensas automatiskt ut? Tänk på vilka signaler detta skickar till yngre. Men framför allt är det ju bara helt löjligt att inte alla skall behöva bära hjälm. Skärpning ridsporten!
 
Annars tycker jag att det är bra att det skall utredas runt dödsolyckor. Obduktion och dopingtest på häst kommer att bli obligatoriskt när olyckan är framme.
 
Vill ni läsa mer själva finns förslagen här.

Brittsommar

19 grader och sol! Helt underbart om ni frågar mig. Jag vill ha mer sommar i oktober! Ge mig!

Hisan som redan hade satt sin vinterpäls i förebyggande syfte blev lite väl varm av en helt vanlig uteritt än vanligt. Jag fick till och med spola honom med slangen efteråt, så svättig blev han. Han blev dock inte anfådd så det var enbart överflöd av kläder som var orsaken. Överkurs.

I morse var jag inne på Jägers med Lilla. Hon gick ett jobb själv på banan och joggade i samma fart som hon kvalade helt utan att jag drev henne, snarare höll jag i henne lite.
 
Nu kommer jag få ett avbräck i träningarna där inne. Mest för att det är V75 nästa helg men jag tror att det är bra. Jag skall koncentrera mig på mängdträningen i stället. Om vädret blir fint nästa helg, uppehåll räcker, så åker vi nog till Vomb och travar någon mil eller så. Det hade varit bra för Lilla med lite omväxling faktiskt plus att det kommer att stärka henne. Frågan är bara hur länge jag skall hålla mig från rundbaneträningen? En vecka, två veckor eller mer.... det är lite att fundera på. Nu när vi går mot mörkare tider är det svårt för mig att träna ordentligt utan belysning på vardagskvällar. Nomalt sett är det elljusträning på Jägers på onsdagskvällar under vinterhalvåret så det kan komma att bli banträning två dagar i veckan rätt snart. Kanske bör jag mängdträna fram till dess? Många frågor och få svar, jag får fundera lite på det helt enkelt.
 
Jag har också ridit Sir Remington i 40 minuter. Det känns i min rygg kan jag säga. Jag är helt enkelt för ovan vid så mycket ridning. :)

Hoppträning och härlig skrittrunda

Igår var det hoppträning igen.
 
Hisan var taggad till 1000 och vi hoppade en liten bana med snäva svängar. Det var nära att jag inte hängde med i vändningarna där stundtals kan jag säga.

Kul att Hisan var så taggad och han hoppade verkligen super. Det var ju inte direkt högt men ändå.
 
Idag har jag skyndat mig ut för att hinna skritta Lilla innan det mörknade helt. Vi kom tillbaka precis när det mörknade. Hon skrittade på med långa kliv på slaka tömmar. Hon är en fröjd mitt lilla hjärta <3.
 
I morgon blir det träning för båda hästarna nu när de fått en dag vila vardera.

Dagen efter

Jag är helt matt nu på eftermiddagen. Därför blev det vila för båda idag.

Lilla skulle ju givetvis ha vilat men på Hisans planering stod det från början arbete. Men, men, ibland får man ändra sig.

I stället blev det mys med båda och rykt.
 
Lilla verkade ha tagit gårdagen bra. Pigg och glad idag.
 
Jag har funderat en massa på kommande uppägg men kan inte riktigt bestämma mig för hur jag skall satsa. Jag tror att jag får fundera i någon vecka eller så innan jag vet hur jag ställer mig till det.
Det är mycket att väga in i mitt beslut känner jag.

Söthästen <3

Vi klarade det! Kvalet alltså.
 
Men oj vad jag var nervös. Som tur var kom Jan och höll mig sällskap och hjälpte till med allt nödvändligt annars hade det nog inte gått.
 
Lilla satte dessutom nytt rekord och joggade hem det på fina tiden 1.25,1. Det var väl över vad hon var tvungen att göra för att klara kvalet men inte tillräckligt för att klara av ett lopp. Därför skall vi nu träna vidare och inte ge oss på fler utmaningar förrän hon är väl mogen för det. Hon måste börja tävla med de andra och hon måste kunna vara med i loppen. Som det är nu vinner de på 16-tider. Lilla har en bra bit ner till det men hur fort hon utvecklas vet hon bara själv.
Jag har inte bottom. Vi har uppnått de mål jag hade satt för henne som tvååring redan. Jag är så ofantligt nöjd med henne. <3
Här är loppet i rörlig bild.
 
Lilla har bricka 6 och ni följer oss lättast genom att titta efter min rosa dress. Tyvärr klarar inte min kamera av att filma med skärpa när det skymmer så ni får hålla tillgodo med film ur fokus.

En riden...

Jag har tagit ledigt idag och har spenderat förmiddagen i stallet.
 
Hisan har blivit klippt och trots att jag hade lånat en äldre masin som låter som ett helt tröskverk gick det över förväntan.
Lilla fick vara inne medan jag klippte som moraliskt stöd till Hisan. Tänk att den som är yngst behöver hålla den äldre i handen va?
Hisan fick också ha bomull i öronen vilket kanske inte riktigt gillades av den brune.
 
Klippningen blev i vanlig ordning inte snygg med funktionell.
 
Något grumpy, men färdigklippt
 
Efteråt blev det en kort uteritt för hans del. Han var ganska spänd idag men lugnade ner sig tillslut.

Underlaget ute är under all kritik just nu. Det har regnat som bara den just nu och vägarna står under vatten. Någon seriös ridning gick inte att åstadkomma så vi får vänta med det till i morgon kväll då vi får trimma lite i ridhusen.
 
Nu väntar lunch för mig sedan skall jag och Lilla in till Jägersro för att köra kvallopp. Håll tummarna!

Skritt med två

Lilla gick som handhäst igår igen i mörkret. Jag skrittade bara med det blev knappast händelselöst för det.
 
Precis när vi började vår runda red två ryttare om oss. När vi hade kommit en bit på vägen hade de tydligen vänt och kom mot oss i snabb trav/galopp. De såg oss tydligen inte alls för de saktade inte in. Vägen är dessutom allt för smal för att mötas 4 i bredd redan som det är och i mörker är det ingen hit alls.
Båd Lilla och Hisan tyckte att det var lite läskigt att bara höra hästarna och knappt se dem. Jag fick hojta till dem så att de blev varse att vi var där ute i mörkret och saktade in.
Båda var skärrade ett tag efter och vi snurrade en massa varv innan vi tillslut kom på rätt köl och kunde fortsätta dit vi skulle.
 
Lilla visade hela registret av ofog både för och efter incidenten, hon är verkligen taggad.
 
Hennes ben ser fint ut men jag har dröjt med att besluta mig för i fall det blir kvallopp eller ej. Vi får helt enkelt se när jag har varit ute i stallet och vänt.

Söndag

Körde Lilla som var fantastiskt fin innan regnet satte igång på riktigt. Vi travade först runt på fältet och sedan tre rakor på rakbanan.
 
Tanken var att jag skulle ha ridit Hisan också men jag blev helt galet blöt, ungefär som om jag hade stigit direkt ur duschen, bara av att mocka ur hagen.
Det blev alltså ingen ridning för jag tappade helt sugen där.
 
Jag hade också tänkt klippa Hisan men min klippmaskin ville inte alls klippa något. Jag gjorde ett försök på bogen men den luggade honom bara.
Jag skall få låna stallägarens maskin men den låter som ett helt tröskverk. Nog för att jag har klippt Hisan med en sådan maskin förr men anledningen till att jag köpte min lilla pluttemaskin var ju lite för att den var hyfsat tyst. Spännade skall det bli i vart fall...
 
Världskuppen i hoppning har startat igen idag gick den i Oslo, kvällen har spenderats med att titta på den inspelade sändningen från SVT.
 
Så häftig har min söndag varit...

Lördag

Gårdagen bjöd på mycket häst.
 
Jag red Sir Remington på Jägers. Han är alltid lika kul att rida trots att vi nästan enbart skrittar. Men villken inställning den hästen har. Tänk om Hisan bara hade haft en gnutta av det där, då hade han varit oslagbar på alla plan.
 
Lilla skrittades den vanliga rundan som blir jättelång om man håller sig till skritt. Den är 6km.
Hon var pigg och glad och efter varje krök frågar hon i fall vi inte skall springa där. Söta hästen. Såret läker och svullnaden går ner av rörelse vilket är mycket positivt.
 
Hisan fick ett pass i ridhuset. Vi hade lite otur med att det var ett annat ekipage som tränade där samtidigt för en tysk och mycket högljudd tränare. Hisan var inte alls berädd och tyckte att det var mycket jobbigt. Varje gång tysken gav det andra ekipaget order om hur de skulle rida spände sig Hisan... störigt. Jag trodde att han var van vid tyskar i och med att min sambo är en sådan... men skenet bedrog. ;)
I övrigt var Hisan fin när han slappnade av.

Fredag kväll

Fortsätter att tvätta Lillas sår. Det blir bättre men jag vill helst att det fösvinner på studs.

Det blir oavsett ingen träning för Lillas del inne på Jägers o morgon även om vi skulle ha behövt det. Jag skall in ändå men för att rida travarna.
 
Hisan vilade och jag har tagit fredag.

Hoppträning!! :D

Det var en massa veckor sedan jag hoppade eller för den delen tränade sist.
 
Så idag var det verkligen dax.
 
Vi hoppade en enkel uppställning med tre hinder. Två räcken längs mittlinjen och en oxer på medellinjen.
Eftersom det var så länge sedan jag hoppade sist koncentrerade vi oss på min position och att skapa tryck i Hisan.
 
Han svarade direkt på vad vi ville och hoppade fint. Det blev inga direkta höjder idag utan vi höll det lågt. Det är ungefär en månad till jag eventuellt skall tävla igen så det är ingen brådska.
 
Lite hinder från dagens träning
 
Hisan behöver klippas förresten. Han blev helt galet svettig av träningen i kväll. Hoppas nu bara att klippmaskinen fungerar. Jag skall göra ett försök i helgen.
 
När jag kom tillbaka till stallet och skulle gå igenom Lilla inför kvällen upptäckte jag ett sår på hennes vänstra bakkota som hade vätskat sig och gett henne en liten svullnad. Jag kunde inte upptäcka att hon var öm eller halt av det men det är oroväckande. Jag får springa med henne i morgon och kolla. Såret blev tvättat i vart fall.
Lilla har lite "fullblodsben" de svullnar upp för minsta lila. Här Hisan får liknade sår brukar det gå bort med tvätt och lätt rörelse så jag hoppas att det blir samma för Lilla nu. Morgondagen får utvisa det.
 
"BH" dax

Inte riktigt som planerat

Jag skall tydligen köra Lilla själv i kvalet nästa veckan. Det var ju inte riktigt så hade tänkt att det skulle bli... men, men.

Spår ett fick vi också och det är minsann inte så lätt att leda volten alla gånger. Typiskt.

Skodda

Hovslagaren har varit på besök idag och båda har fått nya skor.
 
Hovslagaren och jag diskuterade hur Lilla skall skos i vinter och konstaterade också att hennes bakhovar har växt så nu kommer hon att behöva tvåor bak. Fram är hon inte lika stor än och drar inte mer än ettor än. Hon har växt lite på höjde också. Jag mätte henne till 152,5cm i helgen.
 
Efteråt körde jag den vanliga rundan med Lilla. Hon var pigg så in i bomben.
 
Jag har också anmält henne till kval nästa vecka och i morgon får jag veta vilket spår hon får. Jag är helt galet nervös.
 
Hisan vilade då han trimmades rejält av min medhjälpare igår. Vila var i och för sig redan påtänkt sedan länge för hans del idag. Dagsljuset försvinner ju snabbare och snabbare nu och med det min ork.
 
I söndags red jag programridning med Hisan.

Han var verkligen på sitt sämsta humör och det var minsann inte lätt att få honom till att göra som han skulle alls.

Tomas Berlin höll i programridningen och började med att ge tips. Han poängterade att jag skulle massera mungiporna på Hisan med bettet för att bli mjukare i handen och resultatet kom omedelbart.

Jag infogar film från när vi red upp programmet på slutet. Jag fick det då poängsatt och jag tror nog att han var lite extra snäll mot oss när han dömde.

Men oavsett så är tipsen han ger ovärderliga så jag suger åt mig av allt.
 
 
Lilla vilade både i söndags och måndags.

26 joggandes

 Frågan är om jag ens kommer ihåg vad jag skrev i lördags... men jag gör ett försök att skriva om inlägget på nytt.
 
Jag var efter en tidig morgon i stallet inne på Jägersro för att köra ett jobb med Lilla.

Jag hade bestämt med kusken jag hade till att köra henne i premieloppet så att jag fick sällis på stora banan. Gissa om jag blev glad då vi faktiskt blev hela fyra ekipage på banan samtidigt. :)

Det blev som ett litet eget provlopp för hästarna.

Vi körde två heat och det första gick i 40-tempo. Lilla låg bakom i stänket och det verkade som om hon tog det bra. På upploppet körde vi tre i bredd.
Lilla gasade lite först men verkar inte riktigt vara med på att hon skall gå mellan hästar. Hon har inte greppat att hon skall tävla med de andra än.
 
I heat två gick det lite snabbare och då joggade hon på en 26-tid. Hon har fantastiskt lätt för att trava men det är en bra bit kvar tills hon är klar för att tävla.
Jag vill att hon har begipit att hon skall tävla och hon behöver kunna gå mycket snabbare. Tvååringsloppen går i 15-, 16-fart och det tror jag inte att hon går än. Hur fort det går för henne att sänka sig får vi se. Det får komma när det kommer.
Planen är att kvala nästar vecka i vart fall, sedan tar vi jobb efter jobb och ser hur det verkar.
 
 
Hisan vilade fredag och lördag.

Men åh...

Jag hade ju skrivit ett långt inlägg igår som skulle publicerats automatiskt. Nu är det borta... orkar inte skriva om det just nu!

Misströstan...

Jag behöver lite inspiration. Jag har verkligen tappat all när det kommer till Hisans träning.
 
Det är flera veckor sedan vi hoppade kontinuerligt och i morgon är jag anmäld till programridning för Tomas Berlin. Han är super och jag har varit på sådana för men motivationen är verkligen i botten vilket är trist. Han har varit superfin nu på slutet.
 
Förresten jag ser att jag har ett fåtal läsare. En kommentar då och då hade faktiskt varit trevligt...
 
 

Den där latmasken...

Den fick inte vinna idag. Även om det var nära tillhands.

När jag gick från jobbet var det mulet i Malmö. När jag kom fram till Lund regnade det så att jag blev dyngsur bara genom att cykla hem från bussen. Visst blir man sugen på att rida då? Speciellt när det är ridning utomhus som gäller...

Nu blev det uppehåll när jag kom till stallet så jag beslutade att ta tjuren vid hornen och bege mig ut oavsett.

Det fick bli ett kort galoppjobb på galoppbanan för Hisans del. Hoppträningen blev nämligen inställd. Lilla skulle vilat redan från början så vi körde på det.
 
Inga konstigheter för Hisans del. Han skötte sig som sig bör och vi cantrade två varv på en något blöt bana. Ytterspåret var ok så vi höll oss där fast vi borde ha legat i innerspår men någon måtta får det vara.
 
Lerigt och kladdigt var det i vart fall vilket inte uppskattas.

Halvblodsbowling

Det sägs ju att travhästar föds extra snälla. Hur skulle det annars kunna gå att ha dem i vagn. Men ibland funderar jag lite extra på det där med uppförande.
 
Det är ju fullt ös på Flyinge med en massa ditresta hästar men att i princip alla skall få tuppjuck så fort de ser Lilla och mig (och vagnen) är ju lite väl, eller?
 
Så fort jag ser att någon häst tittar till på oss när vi är ute saktar jag av och stannar till när vi skall mötas men ändå.
 
Lilla uppförde sig super som vanligt. Hon var jättepigg men löd 100%. På travrakan på vägen hem laddade hon i som bara den.
 
Hisan fick vila idag, han skall hoppträna i morgon.

Mängdträning

Breeders är i full gång på Flyinge och då tycker jag att det är en bra idé att rida ut med Lilla som handhäst. Ibland undrar man ju hur jag tänker... eller?

Att rida i ridhus den här veckan är minst sagt kringskuret så uteritt är ju det bästa, och båda måste gå. Men de var vrålpigga båda så det var minst sagt spännade.
 
Lilla började med att stå på bakbenen så snart vi började trava. Hon forsatte med osorterade brallar genom hela passet. Det är tydligen otroligt roligt att vara ute tillsammans med Hisan. Mellan brallarna roade hon sig med att försöka bita Hisan i farten... jag säger då det.

Jag fick ryta i till henne ett par gånger dessutom för att avstyra det mesta.
 
Hisan skötte sig utmärkt förutom vid Färs och Frostahallen där hans nerver sviktade så till den milda grad att vi var tvungna att smita bakvägen för att kunna komma förbi där.
 
Med tanke på hur vilt det kan gå till när vi är ute och Lilla är handhäst så är det skydd en masse som gäller för att skydda benen...
 
 

Groggy

Två mycket groggy hästar hade jag idag. De fick lugnande inför sundande tandkoll. För Hisans del är lugnande helt obligatoriskt i sådana här fall. Han är inte lätt att tas med utan.
 
För de som hängt med ett tag vet att jag till och med fått lägga in honom på djursjukhus när jag har haft komplicerade sår för att han slåss.
 
Det bästa är om veterinären är lite snabb med sprutan så att han inte anar onåd. Då går det fint. Och är han väl groggy så går det bra att göra det mesta.

Jag passar dessutom alltid på att klippa ur öronen lite mer noggrannt när han ändå är drogad. Annars får jag bara med nöd och neppe tillåtelse att klippa eventuella tussar som sticker ut, inget annat. Nu extrem klipper jag aldrig öron, men det finns gränser för hur ludna de får lov att vara också.
 
Lilla hade en liten hake trots att hon har mjölktänderna kvar. Det var befogat att tro att hon kanske kommer att få en hake där även när hon får sina permanenta tänder. Något att hålla koll på med andra ord.

Vargtänder hade hon på gång men det är ingen mening att ta dem innan tänderna är bytta om de ens ställer till bekymmer. Det ser vi längre fram. Rekomenderat återbesök är om 6 måndare så vi får se då.
 
Hisan har ett lite småkomplicerat bett och han hade lite vasst allra längst bak. Troligtvis är detta inget som någonsinn har stört honom i ridningen så därför har jag inte uppmärksammat det alls. Han fick det tillrättat och bör få det kollat igen om 6 månader han med.
 
När ändå veterinären var på plats passade jag på att revaccinera dem båda. Det är ett par månder tills det hade varit hög tid men varför inte fixa det när veterinär ändå är ute?

RSS 2.0