Valborg

Det är inte mycket som inte går i hästens tecken just nu. Så även denna valborg.

Hisans bakteriella prov eller vad det nu kan heta på fackspråk visade ingen tillväxt idag heller. Jag och veterinären diskuterade olika behandlingar och enades om att vi skulle göra ett försök till att behandla hemma. Hisan kommer att få dubbel dos Hippotrim hemma i 5 dagar och därefter hoppas vi att vi har betvingat bölden. Skulle den trots detta komma tillbaka är det operation som gäller. Jag vill ju helst slippa det av flera skäl så därför testar vi detta först. Så i morgon hämtar jag ut medicinen under förutsättning att apoteket faktiskt håller öppet... det är ju 1 maj i morgon.

Nu till vad jag faktiskt har gjort idag.

Efter jobbet åkte jag min vana trogen in till Jägers i och med att det var torsdag. Jag var ut med Sir Remington en sväng. Han var fin som vanligt och han hade tydligen gått kanonbra i träningen tidigare under dagen. Vi gjorde lite öppna och sluta på rakt språr på slingar innan vi gick in på volten. Han la sitt huvud lite på sned åt vänster i traven, det har han inte gjort på sistonnne men han följde mina hjälper utan problem lika fint åt båda håll. Det är ju start på tisdag igen och det verkar mycket lovade.


Den svarta hingsten himself.

Därefter blev det en tur ut till Lena. Jag hade köpt nya skor till henne som skall på nu till helgen.
Vi tog en promenad i solen och det går bättre och bättre... denna gången höll hon sig i skinnet och gick snällt bredvid mig. Undrar om det inte är lite hormoner i gungning hos henne nu. Det har ju alltid varit sting i den märren och att hon nu verkar känna sig frisk gör att hon formligen studsar fram och exploderar åt alla håll. Det kommer att gå över det är jag vertygad om och det är fantstiskt att hon gör sådana framsteg.
I morgon skall vi åka till Brodda igen för att kolla om det finns något ägg på G igen.

Hisan fick vila idag till förmåna för valborgsfirande hemma med Fredrik. I morgon blir det först ritt för hans del för att sedan börja behandligen om allt går enligt plan (jag är inte helt säker på att jag faktiskt får tag på medicinen i morgon... vi får se).

Vilken kväll

 I morgon är det valborg... eller sista april som det heter här. Då skall man ju hälsa våren men fågan är om inte sommaren redan är här.

Eftersom provsvaret låter vänta på sig och Hisan aldrig har fungerat bra av att stå helt still tog vi en lugn skrittur tillsammans. Och va mysigt vi hade det. Jag kunde rida första ritten för i år i kortärmat.
Det bästa är att flygfäna inte tycks ha vakat till liv helt än. Det är ju aldrig någon nackdel att slippa dem när man är ute om man säger så. Jag satt och funderade på min sist under ritten och Hisan kändes superfin.

I morgon får vi för hoppningsvis veta hur och var Hisan skall behandlas. Typiskt att den blommade upp igen. Nu skulle ju min tävlingssäsong dra igång. Fast det kommer ju mer tävlingar och nu har vi ju tid att jobba på finliret hemma lite till om man nu skall försöka vända det till något possitivt.

Basilusker

Det var ena eländiga och slöa basilusker som eventuellt finns i Hisans böld. De har haft hela 12 timmar på sig att föröka sig på odlingsplattan men inte en endaste en gick att finna.

Det blir till att vänta till i morgon för att få besked med andra ord...

Ny tradition?!

Jag hann med att åka in till Jägersro idag också i och med att det endast blev besök i Helsingborg och inget jobb idag. Den lille röde skulle springa långdistanslopp och vad han sprang sedan. Tiden blev 1.15,6 över 2640m och det var nytt banrekord!När allt stämmer och han är lugn är han grym den lille.

Efter loppet vankades det champagne i stallet igen. Kommer detta att bli en ny tradition? Sir Remington kommer att starta på Jägers igen nästa tisdag.

Hemma från kliniken

Så var vi hemma igen och inte mycket klokare. Kanske blir vi klokare i morgon.

Hisan har blivit rejält drogad vilket är en förutsättning för att undersökningen skulle löpa smärtfritt. Han har blivit kollad i munnen, nyt prov är taget och käken är röntgad ur tre vinklar. Röntgen var helt utan anmärkning, alternativet att det var en tandrot som ställde till det är alltså utesluten. Det fanns heller inget i munnen, fast det trodde jag ju inte heller i och med att Eva har gjort den årliga tandkollen på honom.
Det återstår alltså att invänta det nya provsvaret i morgon och därefter besluta om han skall läggas in för alternativ 1: penicilinbehandling eller alternativ 2: operation. Jag håller tummarna för alternativ ett även om resultatet av det inte heller känns allt för lockande. Jag är lite rädd för att jag antingen tar hem ett skelett igen eller en bomb som kommer att brisera efter ett par dagar på box. Båda de alternativen är bra mycket bättre än operation ändå.

Sådant är i vart fall läget. Håll nu tummarna för alternativ 1!

Hisan och jag var ute på en morgon tur innan vi åkte upp. Det blev en mysig historia på en trevligt pigg Hisan.

Klinikbesök

Ja det gick ju i alla fall smidigt att få en snabb tid på kliniken. Hisan och jag skall upp till Helsingborg i morgon vid 10. Hoppas nu att vi kan betvinga den eländiga bölden så att jag slipper den för all framtid.


Då blev ju träningsupplägget för denna veckan enkelt... uteritt i kväll och sedan lugnt alternativt helvila resten av veckan beroende på vad för behandling han kommer att få där uppe.


Sommar?

Idag vaknade jag för min klocka vid sju. Det var strålande väder och hela 12 grader ute. Jag kunde inte motstå tanken på en joggingrunda före frukost.

Senare damp det ner ett SMS från Annette med en bild på en liten fölunge. Villiekullas första föl för i år föddes under natten.
Min kusin Malin och jag skyndade oss ut och efter att vi hade hjälpt till att bygga en liten hage för sto och föl fick de gå ut tillsammans. En lite näpen svart dam inte ens ett dygn gammal gick ut tillsammans med sin mamma på ostadiga ben. Min lilla Lena blev aldeles till sig i sin hage och sprang rundor och skrek. Hade hon fått hade hon nog snott det lilla fölet.

Senare fick Lena följa med mig på en promenix i repgrimma i det fina vädret. Detta var mest en terapi runda i och med att hon på sistonne har fått spunk när hon har kommit en bit från hagarna. Det fick hon även nu. Vi tog god tid på oss och stannade och tittade på vad som fick henne att spunka tills hon lugnat ner sig och kunde gå där ifrån i lugn takt. Vi kommer att göra om samma sak varje gång jag åker ut till henne tills vi är lugna och snälla innan vi gör något annat mer avancerat. Nästa gång jag sitter på kommer det dessutom att se med sällskap så att det inte blir mer spunk heller. Jag misstänker starkt att det vilda Ängelen har haft dåligt inflytande här. ;)

Hisan fick senare ett pass i padocken. Jag hade vid detta laget blivit rejält solbränd i det sommarvarma vädret. Nu hade termometern nått upp mot närmare 20 grader. Solbränna och heldagar gör mig trött...
Passet blev kort men med mer kvallité än på länge. Hisan jobbade bra och jag fick bra driv i galoppen och en bra känsla i övrigt. Hisan gick ut på gräs i går och verkar mycket nöjd och glad att få vara tillsammans med Hardy igen.

Nästa veckas planering hänger lite i luften på grund av att vi måste åka upp till Helsingborg för bölden som för övrigt sprack idag. Fram tills jag vet vilken dag det blir är det dumt att ens göra några planer.

Mycket häst

Jag undrar om det finns något namn på det eller någon hjälp att få... men idag har jag ridit aldeles för många hästar igen...

Men jag skall börja med att berätta vad jag gjorde för hästigt igår.
Fredagen var vikt åt Hisan i första hand. Vi begav oss ut på en lite längre tur. Han var helt otroligt pigg trots att han gick två pass på tordagen. Det tog mig halva ritten att få honom att slappna av dessutom. Jag hade bestämt att jag inte skulle ta i honom utan försöka rida honom helt för sätet. Jag behövde heller inte ta i honom för att han skulle bli spänd, det var han bara vi kom utanför gårdsplanen. Efter lite diskusioner om vart vi skulle och att jag faktiskt bestämde vägen så lugnade han ner sig.
Nu vet jag inte riktigt vad som har blivit tokigt här för Hisan brukar inte vara så här spänd och framför allt inte när han har gått dagen innan. Vi brukar heller inte ha problem med vart vi skall eller diskutera vägval när vi är ute. Hur som löste det sig och förutom ett gigantiskt bocksprång mot slutet av ritten så blev det bra till slut. När han väl slappnade av kunde han jobba djup och rund och kändes mer lösgjord än på länge.
Däremot har Hisans böld som jag för länge sedan trodde var färdigbehandlad fullkommligt exploderat i storlek. Good bye tävlingar de kommande helgerna med andra ord. Det får bli klinikbesök i veckan för att bli av med problemet en gång för alla. Han är fortfarande inte påverkad av den på något sätt. Inte feber, inte hosta och han är superpigg. Jag tror dock inte att vetrinären kommer att släppa honom igenom på besiktningen med bölden som den ser ut nu.

Efteråt åkte jag en sväng till Lena som fick en rejäl rykt för att bli av med all päls hon fäller. Madammen tyckte faktiskt om denna behandling för en gång skulle även om hon tydligt talade om för mig när hon tyckte att det räckte och ville ut i hagen igen.

Så till idag.
Jag började dagen på Jägers. Det var Jägersrolördag och ett himla håll igång inne på banan. Uffe tyckte att jag kunde vara ute med Sir Remington i ca en timme så jag gav min för att jogga och rida lösgörande på slingan. Sir var på ett väldigt piggt humör och tykte nog att det kunde gå lite snabbare än vad jag tillät så jag hade att göra för att påminna honom om att formen skulle vara rund och låg och farten ridhästjogg och inget annat. Han var mjuk och fin och svarade direkt på vad jag bad om. Jag var däremot bra slut efter denna turen. Jag rider helt klart för lite.

Så varför inte ändra på detta genast?

Jag fick ett ryck när jag kom ut till Annettes. Lena har inte vilat sitt högra bakben på samma sätt som tidigare utan har vilat mer jämt på bägge så som hästar normalt gör. Alltså har jag tagit det som ytterligare ett friskhetstecken. Alltså blev jag sugen på att se om det hade blivit någon förbättring. Sagt och gjort åkte sadeln på.
Lena stod snällt still när jag satt upp och gick ut lugnt på stallplan utan att trilla fram på bogarna som vid mit tidigare försök.
Hon är däremot lite känslig i sina oskodda framhovar och man märker skillnad på grus och gräs. Hon kunde svänga ordentligt men vänstersidan var rejält mycket stelare. Vad hon däremot gjorde var att flippa ur totalt så fort hon kom en bit i från hagen med Ängelen. De börjar nog bli lite väl bundis nu verkar det som. Jag har aldrig tidigare stött på detta beteende hos Lena. Men det går säkert att jobba bort.
Summa sumarum: Lena är mer ridbar nu än tidigare men hon är grymt omusklad och till och med lite istadig/vildare.

Jag tog även en tur på Dina. Skall det ridas så skall det ridas rejält. Även Dina fick gå i en rund form och hon joggade 6 varv runt fältet. Hon var lite stelare än sist men hon har dessutom stått mer still än de tidigare veckorna. Man kan anta att hon är en häst som behöver mer rörelse för att bibehålla sin mjukhet. Hennes stelhet försvinner fort med arbete.

Slutligen blev det Hisans tur. Jag hade lovat att låna ut honom till LARS klubbmästerskap på LCR så vi begav oss dit. Han  kändes mjuk och framåt när jag värmde upp honom och när vi började hoppa fram gick det super.
Sedan när jag skulle visa och presentera honom för de lottade ryttarna fick han spunk för en solkatt på andra sidan hindret och behövde övertygas om att det gick att hoppa rätt in i den. Riktigt pinsamt när alla tittar måste jag säga.
De ryttarna hoppade honom bra men kanske i lite väl hög fart. Han stannade i vart fal inte men den sista ryttaren missade ett hinder i farten... hon verkade inte själv så medveten om det till en början dock.
Det blev ett bra jobb för Hisan som verkade tycka att det var riktigt lajo lajban. Ridhuset var varmt så för en gång skulle blev han dessutom svettig.

full fart

Idag har jag varit på Jägers efter jobbet igen. Sir Remington var jättefin. Gick mycket låg och rund när vi joggade och svara det fint på övningarna på volten. Han gick lite emot när jag bad om högeröppna men han lossnade fort.
Det fungerar kanon med honom just nu.

Jag satt lite och funderade på hur och varför jag rider Hisan och Sir Remington annorluda. För resultatet blir verkligen annorlunda och känslan är långt i från varandra.
Jag kom fram till att jag nog ställer så pass mycket högre krav på Hisan att det blir fel. Jag har koncentrerat mig mer på detalgerna hos Sir Remington och det har lett till en bra helhet... hos Hisan har jag mer förutsatt att allt bara skall vara perfekt och därmed tappat alla detaljer... vad flummigt det lät men jag kan inte beskriva det bättre.
Framöver skall jag försöka fokusera mer på utförande och småsaker äver på Hisan och strunta i hur det ser ut.

Det var egentligen Jessicas dag med Hisan idag och hon var ute med honom en tur i Skrylle. Jag kom däremot till stallet lite senare och tog ut Hisan på ytterligare en tur. Denna gången i skritt. Vi red ut tillsammans med Hardy och Caroline som instruerade mig. Vi koncenterade oss på att rida hästen rak och att låta energin gå rakt fram. Därefter vände runt på bakdelen med rak häst för skänkeln och inte tygeln. Resultatet blev att bogarna lösgjordes lite vilket var målet för mig just nu. Jag har nu två hemläxor som jag skall samanföra till ridningen senare idag.
Hisan skall kunna öka och minska stegen i alla gångarter med bibehållen energi. Och så skall han "vända rak". Det där sista blev verkligen inte bra förklarat i skrift.

Jag är nog helt enkelt för trött...

Fösrt måste det bli riktigt dåligt innan det kan bli bra...

... så hoppas jag att det är. Men för att det skall bli bra måste jag verkligen ta mig i kragen och det skall jag starta med i morgon.

Hoppningen idag gick inte bra. Och det kändes tydligt att det tog emot. Jag antar att det är bogen men det kanske är för enkelt att bortförklara allt som går sämre än vanligt på den. Vad jag däremot är säker på att de vilodagar som Hisan har fott nu inte direkt har hjälpt till att göra det bättre.

På träningen hade jag inte tid att rida igenom honom vilket resulterade i att han var hyfsat mycket planka i vänstersidan. Han hoppade i och för sig igenom sprången fint. Men det är lite vilja som saknas och han blev rejält sur på mig och min skänkel när jag ville ha ram honom. Vi är ju i ett läge just nu när Hisan inte hoppar om jag inte rider honom ordenligt fram för skänkeln. Går han då emot skänkeln för att det tar emot i bogen kan ni ju bara gissa vart det barkar. Blä med andra ord.

Hisan blev stretchad innan lastning och masserad med Arnika i stallet vid hemkomst. Jag hoppas att det kan göra lite nytta. Han fick dessutom sova med fleecetäcket på för att lite bli för kall efter att jag hade masserat. Jag är ju inget duktig på sådant här men jag resonerar som så att lite massage aldrig skadar... De kommande dagarna planerar jag att rida igenom honom så rejält som jag kan så får vi se om det släpper.

Champagne!

I måndagas vilade Hisan och i stället var Malin och jag ute med Dina och Morgan på en skrittur. Malin hade tentat och en sen tur i lugn och ro var väldigt trevligt. Båda hästarna tog det lugnt och det blev en fin tur.

Igår tog Jessica hand om Hisan medan jag var inne på Jägers med Emmy och Fredrik och hejade på hingstarna.

Den lille röde startade tidigt och blev hetsig bakom vingen vilket reulterade i en galopp från start. Loppet gick fort och tyvärr försvann hans chanser där. Röd som han är blir det lätt lite för hetsigt ibland. Dock verkar han lugna ner sig lite för varje månad som går så nog kan det bli bra. Inridningen skall förhoppningsvis påbörjas till helgen. Säkerhetsvästen åker då på.


Den svarta hingsten fick ett bra lopp som han avslutade på mäktiga 1.08,7 sista 500 meterna. Han vann plättlätt. Det var dessutom kul att få se honom i lopp på riktigt nu när jag har jobbat så mycket med honom.
Uffe bjöd dessutom på god champagne efter loppet. ;)

Idag på morgonen har jag varit med Lena på Brodda för undersökning. Emmy var med mig och det var trevligt med sällskap. Jag har ju aldrig var med om sådant här förr.
Lena tog det hela med ro men blev alldeles till sig när det kom in ett föl i stallet. Det strålade om henne och det såg verkligen ut som om hon kunde tänka sig att ha ett sådant. Tur att Lena och jag inte verkar ha riktigt samma inställning till det där med avkommor.
Det konstaterades att hon hade massor av ägg i äggledarna men inget var på väg än. Jag skulle komma tillbaka på fredag i nästa vecka.

  
Bilderna tagna av Emmy Persson


En heldag i hästens tecken

Idag har jag haft att göra.

Jag började morgonen på Jägers. Det var dax för en tur på Sir Remington idag igen. Jag tror att jag börjar låta tjatig men han är fortfarande superfin. Vi började med att skritta på slingan. En av ägarna var med och körde holländaren. Därefter mötte Uffe upp och tyckte att jag kunde rida ett varv på milen i makligt 30-40 tempo, men ändå. Jag har bara joggat honom djup, rund och mycket långsamt tidigare. Lite konstigt tyckte den gode hingsten att det var att han skulle springa fortare än vanligt med ryttare på ryggen och han verkade undra om han verkligen skulle. Uffe körde med bredvid i bil och tyckte att jag skulle skärpa till honom på slutet och jäklar säger jag bara. Som han travar. Ett mjukt stöd i handen och så bara svisch sa det. Jag har tidigare sagt att Lena har svävat när jag red henne fort när hon var hel men i så fall flyger Sir. Underbart häftigt i alla fall.
Jag avslutade med lite lugnt lösgörande arbete på volten i både skritt och trav.
På tisdag kommer han definitivt flyga om sina motståndare i loppet.
Den lille röde gick i hage och bjöd oss på show här han varvade vådliga repor med diverse halsbrytande skutt och snygga poser på bakbenen. Jag säger det igen... att rida in honom kommer att bli spännade.

Därefter åkte jag med Annette till Slätteröd för att köra häst. Jag skulle köra Knodden. Knoden är tre liten och tycker att livet är en kul lek. Han är härlig och full med upptåg. Vi körde några rundor på rakbanan. Det tog mig ett litet ta att lista un hur jag skulle köra honom i och med att han är grön och jag är mycket orutinerad som kusk. Han behövde bra mycket mer stöd än de hästar jag har kört tidigare. Han har inte startat än och håller fortfarande på att lära sig att trava fort. Vi koncentrerade oss på att försöka köra så fort det gick.

Tillbaka hos Annette red jag dessutom en liten sväng på Dina i skritt. Hon hade gått ett jobb hemma igår och jag skulle rida lösgörande på henne. Hon hade tagit träningen bra och kändes mjuk och fin. Det tar emot i hennes högerbog men hon ger sig snabbt och blir eftergiven.

Slutligen blev det Hisans tur. Dressyrsadel på och ett pass i padocken för att försöka få ordning på den undflyende bogen. Detta är lite samma problem som Lindah hjälpte till att lösa i vintras men tydligen har jag missat lite på sistonne så det är på väg tillbaka. Dock inte lika allvarligt som då.
Under ganska häftiga protester startade vi passet. Jag var på honom mycket så att han skulle fram men resultatet blev mycket gå emot eller överilat. Kontentan var att bogen nog var hyfsat på plats men kvallitén i övrigt var medioker. Dessutom rider jag faktiskt extra dåligt i dressyrsadeln. Jag skall nog trimma lite i hoppsadeln lite så att jag får lite mer ordning innan jag rider i dressyrsadeln igen. I morgon blir det vila för Hisan och på tisdag tar Jessica honom. Onsdag är vikt till hoppträning. Sedan tar Jessica igen. Fredag blir det skritt och lördag och söndag hoppning. Dessuom skall Hisan avmaskas skyndsamt. Det blir en häktisk vecka för hans del.

Revelations

Tävlingen idag gick inte så himla bra. Men den gav mig en massa insikter... och idéer om vad jag skall ta itu med. Vilket på ett sätt inte är helt fel heller. Att det inte gick bra har flera förklaringar. Den som är lättast att åtgärda är kanske att man inte skall dricka en massa rosévin kvällen innan in på småtimmarna. Men det är sådant som händer när det är folk på besök hemma. ;)

Annars är det mitt gamla vanliga "messpöke" som härgar. At bottnar i dåligt självförtroende. Hisan hoppade ju alltid allt förr men han tröttnade på att hans matte bara åkte med, och nu ställer han krav på att jag vekligen skall rida annars är han inte med. Det är här jag mesar... Efter vår kassa 1 metersrunda med stopp... man stannar lixom inte på 1m. Bev jag arg och satte mig att trimma på framridningen. Det var väl då någon gång jag vaknade till lite från gårdagens vin och upptäckte att vänsterbogen hade jag helt missat att ha koll på. Mycket ligger nog dessutom i att jag har ridit för lite i veckan. Eller alls över vintern om man skall hårddra det. Han pringer gärna lite ställd åt höger i vänstervarv eller förböjd i högervarv, alltså har vi en bog på vifft. Och vad är det då som händer när vi inte är framme för hjälperna? Jo Hisan följer efter den där bogen som är på väg åt vänster och bryter ut. Korkade Ullis som inte ramar in och ser til att bjudningen finns.

Till andra klassen gjorde vi bättre. Jag tog ut honom tidigt. Trimmade mera och såg till att han bjöd. Framhoppningen gick kanon och inne på banan fanns bjudningen. Det kändes riktigt bra fast i min iver att han honom framme trillade också två bommar.

Sådant här skall man ha koll på innan man åker och tävlar. Det är rent ut sagt dåligt av mig att åka så oförberädd. Jag har helt klart mycket att ta tag i och vi börjar med vänsterbogen.

Torsdag

Torsdagar kommer från och med idag vara utan Hisan. Jessica tar hand om honom då och jag kommer hem lite tidigare. Hästfritt blir det oftast inte.

Efter jobbet blev det Jägers. Det var folk i stallet när jag kom men de gick medan jag var och bytte om... alltså blev jag inlåst... turligt nog visste jag var nyckeln var. Lite snopet kändes det dock. ;)
Sir Remington var på strålande humör och hans fina form håller i sig. Han skall starta på tisdag och jag ser verkligen fram mot att få se både honom och den lilla röda på ovalen då.
Så mycket mer att säga om hans träning just nu finns det inte. Han jobbar villigtt och utför precis allt jag ber honom om och blir bärig och fin. Vad mer kan man önska sig? Kanske vi skall hitta på några nya och mer komplicerade övningar att roa oss med? Men det får bli efter starten.

Lena fick sig lite gos och mys i hagen. Hon drog även några repor där hon såg strålande ut. Till helgen blir det stor rykt och man ansning för hennes del så att hon är snygg när vi åker till Brodda och träffar hingsten i provröret. :D
Kusin Malin med sambo kom också ut och tillsammans tog vi en tur på fältet. Hon på Morgan och jag på Dina, Frida var också med på Håvard. Vi tog det ganska lugnt mest för att Morgan lätt stressar upp sig och dessutom är han ju den minst rutinerade i sällskapet.

Fredagen kommer att bjuda på lätt träning i padocken för Hisan. Föresten kom hans träckprov idag och han har tydligen 350EPG blodmask... avmaskning bör alltså ske... undrar var de maskarna har kommit ifrån? Han var så gott som maskfri sist jag gjorde en koll.
Det blir till att skaffa recept alltså.
På lördag blir det säsongsdebut på hoppbanan i Eslöv... och ingen hästskötare har jag... håll tummarna för att det kommer att gå bra.


Vårpigg?

Undrar om detta inte är en återkommade rubrik... det känns så i alla fall. Igår vilade Hisan och jag hade tänkt att fixa hans träckprov. Jag har nog aldrig sett min häst knipa så dant. Det måste ha varit för att jag hade en plasthandske på handen. Klockan gick och ingen skit... sedan paserade vi tömningsdax och inget kom. Sedan gav jag upp och åkte hem till kvällsmaten...

Idag var det däremot hoppträning på schemat. Hisan var super explosiv och helt tokigt pigg. Allt gick i 190 och det var bara att hålla i sig till en början. Undrar om det var pinnarna ute på Revinge som fick honom att vilja kasta sig över de små hindren. Inte förrän passet var slut och vi hoppade sista linjen fick jag honom att gå lungt och balanserat och kunde komma till ridning. Se vad våren kan göra med våra små hästar... det kan bero på att det var årets första uteträning också kanske. Det var i och för sig en perfekt uppvärming inför helgens kommande tävling.

Jag lyckades även med konstycket att få en rejäl muskelkramp i min högra vad efter att ha behövt hoppa av i slutet av passet när jag skulle upp på Hisan igen... riktigt läskigt och jag kom fort av hästryggen igen. Det känns dessutom fortfarande i vaden. Undrar om jag har någon brist av något som gör det eller om det helt sonika är ett svar på allmänt osunt levene...

Hisan åkte ut en sväng i hagen igen eftersåt medan jag mockade och spänderade denna med att springa rundor.. skall inte djuren bli trötta av träning? Något stämmer inte här... Tvåbeningen på hans rygg under passet blev i vart fall mycket trött.

Jag lyckades inte hålla mig helt från hästar under mina hästfria dagar... jag stannade till hos min syssling Christian på väg ner från Kalmar. Hans sto Noblesse (e:Robin Z) hade fått ett hingstföl för en vecka sedan och jag kunde inte hålla mig från att titta på den lilla krabaten. Hingstfölet som skall få heta After Eight, just det, choklad... ;) är efter efter Airline H och var ett riktigt litet chamtroll. En vecka gammal ägde han världen och tvekade inte att göra längre upptäcksfärder utom sn mammas synhåll. Ett framtida fältävlansämne kanske? Hans mamma Nessan kommer att få lite att stå i för att hålla ordning på honom i alla fall. ;)

Påsk

Nu är det ett par dagar som jag inte har uppdaterat boggen. Men vem vill sitta framför datorn när det är så här fint väder ute? Inte jag i alla fall.
Här kommer en snabb redogörelse för det har blivit mycket häst under dessa dagar.

Onsdag
Hisan hade välförtjänt vila efter allt dressyrande. Grundplanen hade varit hoppträning men någon måtta på allt tränade måste det vara så dagen vegs åt vila.

Jag vilade däremot inte... det blev en tur på Morgan i skritt på Annettes fält. Han är fortsatt väldigt stel i höger sida. Nu skall jag ju inte säga att jag har hunnit med att jobba mycket med att få loss den heller men han har blivit behandlad däremellan. Stelheten sitter nog rejält och det kompliceras av att han inte är riden mer än ett fåtal gånger. Jag är fast övertygad om att det går att lösa men det kräver mycket jobb.

Torsdag
Idag var det halvdag på jobbet i och med att det var skärtorsdag. Början på eftermiddagen spenderades således inne på Jägers men en tur på Sir Remington. Uffe tyckte att jag skulle ha gummibett på honom så vi testade. Sir var lika mjuk och fin som tidigare men jag och gummibettet funkade inte alls tillsammans. Allt blev liksom segt, blä. Kontentan blev alltså: tummen upp för hästen och tummen ner för bettet. ;)

Efter en sen lunch tog jag med mig min kusin Malin till bägge hästarna. Först åkte vi till Lena som fick medecin och sedan ut till Hisan.
Malin skulle få rida en sväng. Det var cirka ett år sedan sist som hon satt till häst. Rikigt hur man kan hålla sig ifrån dessa fyrbeningar så länge är det svårt för mig att begripa... max en vecka eller så sedan kommer grava abstinensbesvär hos mig.
I vart fall fick hon sig en rejäl genomkörare på Hisan i padocken i form av en kusin som grillade henne hårt i hur rumpan skulle spännas. Ritten var inte alls dålig av kusinen som tydligt led av rumpmuskelbrist... he he. Men den kommer med lite mer ridning.

Fredag
Morgonen började med avdelningsträning för Hisans del på Torns. Det är super att vi har åkt så mycket nu på sistonne för alla vinterns transportproblem är som bortblåsta. Nu skickar jag in Hisan i släpet både hemma och borta precis som tidigare. Jag konstaterar att vintern inte är en bra period på något sätt... resten av året är bättre.
Träningen mynnade mest ut i att vi testade nya potensiella ridvägar till framtida avdelningsprogram. Det är nämligen omstrukturering på gång.

Efter lite lunch hemma åkte Malin och jag ut till Annettes. Hon hade fått erbjudande om att rida en sväng på den stilige fuxen Morgan och kunde inte motstå detta. Alltså red jag på Dian, Malin på Morgan och en milt omskakad och nykrockad Frida på Håvard en sväng på fältet. Frida hade blivit påkörd när hon kom på sin moped bara minutrar innan vi kom till Annettes. Som tur var var hon i helt oskadd förutom lite skrubbsår och blåmärken. Men skrämmande var det.
Tillbaka till ridturen som avlöpte utan komplikationer. Vi kom alla tillbaka till stallet tillsammans med respektive häst. Malin gillade Morgan skarpt och skall följa med ut på turer framöver. Morgan kan behöva komma ut och lulla utan några större krav och Malin vill gärna rida... Sådär har vi löst två problem i ett.

Lördag
Min vana trogen blev det Jägers igen även denna lördag. Men först efter att Fredrik och jag hade varit och handlat på morgonen. Nu börjar nämligen det mesta ta form här hemma och ett datum för inflyttningsfest börjar ta form...

Jag startade med Sir Remington som gick sitt vanliga "dressyrjobb". Uffe kom och tittade och gentlemannen tja, han heter ju Sir... gjorde ingen besviken. Han kvalificerar snart in som fullfjädrad ridhäst... men så är det väl. De riktigt talangfulla lär sig snabbt och har lättare för att bära sig än de mer medelmåttiga travhästarna. Jag är i vart fall riktigt stolt över honom. På relativt kort tid har han gått från att inte sitta ihop till att gå fin på volt i skritt och trav. Dessutom kan han göra fina öppnor och slutor nu. Det tar sig.

Den lilla röda fick sig en omgång med sadeln. Han sadlades och hängdes på. Sedan gick vi ut en sväng med hängade stigläder., Den lilla spelevinken sket fullkomligt i både mig och sadel när han fick syn på ett sto i en hage... he he. Det kommer att bli spännade att stitta på honom vill jag lova.

Jag red även en runda på Dina tillsammans med Frida och Håvard idag. Vi hade lite mer tempo än gårdagen men tog det väldigt lugnt. Båda hästarna skall in på Jägers i morgon för snabbjobb.
Lena fick sin sista dag på medecineringen. Nu hoppas jag att hon kommer i brunst snart. =)
Annette bjöd sedan på en mycket god och för min del välbehövlig Påsklunch... smarrigt vill jag lova. ;)

Kvar att ridas var Hisan. Inplanerat var en härlig ritt på Heden tillsammans med Titt ut och hennes lillmatte. Vi red en rejäl runda som involverade en massa hopp över liggande trädstammar och långa härliga galopper. Hisan visade dessutom hur läraktig han är genom att snabbt ställa sig tillrätta brevid grindarna så att jag kunde öppna dem från sadeln som han lärde sig under förra turen på heden. Han är underbart duktig min lilla Hisan. Och kul var det ju också att få sträcka ut och få galoppen ur kroppen så att säga. Att sedan hoppa lite är ju också buskul. ;)

Nu tar jag hästfritt i två dagar och kör en snabb vända upp till Kalmar.

GLAD PÅSK!

Dressyr i dagarna två

Måndag och tisdag har jag varit ledig för att kunna rida dressyr dagtid. Lite lyxigt kan man tänka men jag har verkligen inte alls haft mycket semester och knappt varit sjuk så ibland månste man kunna vara ledig ju.

Nina Bengtsson har varit på Torns och hållit lektioner.

Igår hade vi först ett pass där vi red mycket i trav, fokuserade på att han skulle gå fram för skänkeln. Man får verkligen tjata på honom för så fort man inte säger till så lägger han av och bara lunkar på. Detta är ju mitt genomgående problem så det är ju inte så konstigt om det märks i dressyren också. Hon tyckte ändå att det var mycket bättre än sist och det var ju trevligt. Det var ju ett bra tag sedan jag red för henne... eller för dressyrtränare alls typ. Vi avslutade passet med förvändgalopp och bakdelsvänningar.

Idag red vi i stället förkortade steg i alla gångarter med beibehållen energi. Hisan var mycket lättare att jobba med idag men protesterade också mera (mycket motsägelsefult). Framför allt kom det protester mot höger skänkel. Det gjorde han innan också när han satt fast i bogen. Det där måste jag klura på... I vilket fall kom han snabbt till att bli sådär rikigt mysig att sitta på idag, nästan som en soffa ;). Synd att den känslan typ aldrig vill infinna sig när det är tävling på g. Då blir alltid han och jag spända... det är nog jag som spänner mig och fortplantar det. Nog om det nu.
Vi fick i alla fall massor av beröm idag och Nina undrade om jag aldrig hade tänkt på att sälja honom som dressyrhäst... "fast han hoppar kanske bra också?" sa hon. Hisan är i och för sig inte till salu och tanken har inte slagit mig. Dock får jag en lite kul blid i huvudet om hur en stackars "dressyrtant" tycker att hon skall skritta honom i ridhuset ett par gånger i veckan vintertid... she will never know what hit her... typ.
Jag är mycket stålt över min lilla Hisan och i morgon blir det vila för hans del

Framåt kvällen var jag ute hos Annette och pysslade lite med Lena. Lena tycker att jag är bra onödig som skall på och borsta och greja... "ingen borstar haren" säger hon. ;)
Hon har i vart fall blivit mycket finare över ryggen efter behandligen. Dock står hon och lyfter sitt högra bakben ibland ändå. Men framstegen hon gör är ändå enorma. Så är det när man tar sig an en trasig häst, man får glädjas åt de små förändringarna.

Annette och jag tog en härlig tur i vårvädret när hon körde Håvard och jag red Dina. Dina hade betslats ner och det fungerade fint. Vi tog en runda på grusvägarna bortom Annettes fält. Dina hade aldrig varit där tidigare så det var mycket att titta på. Att lägga ner henne i en rundare form var därför lättare sagt än gjort. Det skall tydligen göras på bekant mark. En trevlig tur fick vi i alla fall.


Från converastion pieces blogg

Yippie!

Idag kom jag hem med årets första rosett. Och den var av allra finaste bågula valör. ;) Det var avdelningsridning som stod på schemat och det begav sig i Tågarp.


foto: Hanna Johansson

Dagen började tidigt med att Hisan fick panikbadas. Igår var det ju så härligt väder att jag inte hade samvete nog att ta in Hisan tidigare för att låta honom stå inne nybadad för att vara ren till idag. Han fick helt enkelt vara ute naken i hagen med Hardy.
En blöt Hisan innebar också att knopparna fick fixas i blöt man. Ett plus var ju då att alla hårstråna la sig där de skulle, man får vara glad för det lilla. Man måste ju vara snygg när man rider dressyr.

Själva starten satt löst igår men efter att den sista deltagaren blev övertalad så var vi fullt lag. Denna gången var dessutom alla hästarna jämnstora... mycket enklare att synka laget då. Och synkade var vi. Hisan har nu greppat detta med avdelningen och han tycker att det är super kul.

Dessutom var det en mycket stolt Hisan som galopperade ärevarv kan jag meddela. ;)

I morgon och på tisdag är jag ledig från jobbet för att rida dressyrkurs.

Explosiva vårkänslor

I torsdags åkte jag ut till båda hästarna bara för att pussa på dem. Som sagt hela två hästfria dagar tar på en. ;)

I fredags däremot blev det ridning på Hisan. Han jobbade riktig bra men var mer än lovligt exlosiv och så fort det tog emot minsta lilla att utföra en rörelse kom synpunkter fram. Jag fick ändå ett bra dirv i honom och det kändes riktigt bra. Jag gav dock snabbt upp eftersom det verkligen kändes som om jag satt på en krutdurk redo att explodera när som och när detta inte hade hänt på hela passet kändes det som att utmana ödet lite väl mycket. Jag klev därför av och kädde av Hisan utrustningen i padocken. När jag sedan släppte honom blev det springa av... jag tappade helt räkningen på antalet varv han gjorde innan allt spring var ute ur kroppen. Kan det vara vårspring i benen månne?

Idag började jag dagen tidigt inne på Jägers. Uffe hade precis bytt stall på morgonen så jag kom mitt i allt stök. Sir Remington hade vilat två dagar efter sin seger och hade dessutom blivit genomgången av massören. Snacka om att han var fin. Jag började med att jogga långsamt ute på slinga i en djup och rund form. Det märktes att han verkligen var loss i bogarna för jag mötte inte något motstånd alls från hans sida. Senare när jag bad om öppna, sluta och öka-minska volten svarade han direkt. Alla tidigare problem var borta. Jag fick dessutom ett bra lyft i honom, det har jag ite fått på samma vis sedan han vilade massor i vinter. Hoppas nu att vi kan hålla i denna fina lösgjordhet så skall nog allt tävlande gå som en dans.

Hisan och jag var sedan på Torns för en genomkörare inför morgondagens avdelningeridning. Laget hängde för en stund löst när en av deltagarna ville hoppa av såhär dagen innan men det löste sig tillslut. Hisan kändes fin och vi verkar ha fått med oss possitiviteten och framåtandan som vi har jobbat mycket på till hoppningen även hit. Vid detta laget hade det hunnit bli över 15 grader ute så det var helt underbart att rida dessutom.Slutligen åkte jag ut till Annette. Lena hade fått osteopatbehandling i två dagar när jag kom ut. Osteopaten trodde att Lena hade haft ett roterat korsben (tror att det hette så) i hela sitt liv men att det var först nu när alla muskler hade försvunnit som det blev så märkbart. Jag tror nog att det kan ligga mycket i det. Nu skall hon vila och i nästa vecka skall hon få ytterligare en dos Metacam innan hon betäcks.
Jag red även ett långsamt jobb på hästen Dina. Hon är ett mycket ambitiöst sto inte alls olik Lena i sättet. Hon springer gärna fort och är mycket känslig. Hon jobbar gärna på och försöker hela tiden att göra allt man ber om även om hon inte alltid kan eller förstår vad man vill direkt. Helt klart min typ av häst. ;) Hon svarade fint på mina hjälper direkt även om hon hela tiden frågade om hon inte skulle springa snabbare.

En hel del

Jag har inte skrivit på ett tag men bloggen har varit nedprioriterad för flyttenskull... jag skall samanfatta de dagar som jag inte har skrivit.

Fredag
Jag var ute hos Hisan och red ett pass i padocken. Han var jättefin och passet var mycket inspirerade med bra känsla.

Lördag
Hisan och jag åkte till Annette för att galoppera av oss lite i backe. Först blev dock Lena tömkörd och även denna gången var det knappt att damen höll sig på backen. Jag misstänker starkt att vårkänslor är i antågande.
Hisan fick Håvard som sällskap till träningen och vi gjorde 7 intervaller i makligt tempo. Jag trodde att Hisan hade tappat i kondis över vintern men detta pass gav inte en endaste svettdroppe. Visst gick det inte så fort men det var rejält med galopp ändå.

Söndag
Hisan och jag var ute på en tvåtimmarsritt på Revinge hed tillsammans med Hardy. Vi hade det underbart i vårvädret och det var trevligt att kunna vara ute på Heden med sällskap. det avr ett tag sedan.
Lena hanns också men och jag testade att sitta upp på henne. Det var nog lite i tidgaste laget för hon var rejält framtung och ville inte skifta vikten bakåt något nämnvärt. En riktigt resa fick jag mig ändå när hon blev rädd för något uppe id huset. Jag kommer att återgå till promenaderna vid hand för ett bra tag framöver. Hon blir ändå synbart bättre hela tiden så kanske det fungerar bättre om jag gör ett nytt försök i sommar någon gång.

Måndag
Jag hann med en liten rastning av Hisan i padocken innan det blev dax att ta itu med packningen hemma på allvar. Ridningen blev mest med betoning på rastning då min fokus var någon helt annan stanns.

Tisdag och onsdag har jag varit helt befriad från häst och bara ägnat mig åt flytten... vilket i sig inte har varit så lite. Jag har dessutom varit ledig från jobbet. Nu är jag tillbaka och det känns nästan som semester i jämförelse med att konka grejer... varför har man så mycket prylar?
I kväll blir det en sväng ut till både Hisan och Lena... båda skall få stora pussar på mulen. Jag har saknat hästarna massor... hur man nu kan göra det bara för att man inte hänger i stallet på två dagar... snacka om skadad. ;)

För övrigt vann Sir Remington sitt lopp uppe på Valla igår. Jag missade tyvärr sändningen mitt i allt stök. Otroligt roligt i vilket fall han är en otroligt duktig häst och det är kul att få jobba med honom. =)

RSS 2.0