Helg

Jag har hunnit med mycket i helgen. Hästarna är tränade men inte riktigt enligt den ursprungliga planen för båda. 
 
Igår hade jag först tänkt åka in till Jägers med Lilla. Men tiden blev knapp och jag fick heller inget sällskap att träna med på en tid som jag kunde så jag stod över. I stället fick det blir ett varv rungt årundan för henne uppsuttet. Jag stod i fältsits nästan hela rundan vilket känns i benen kan jag meddela. Jag valde inte fältsitsen för att det skulle gå fort utan för att hon blir schwungigare då helt enkelt.
 
 
Hisan och jag var i Vomb i lördags och galopperade tillsammans med Marie. Hisan har ridits lite väl mycket på bana och i ridhus på sistone, men det skall det bli ändring på nu när det blir fler ljusa timmar efter att jag slutat jobba på kvällarna. 
 
 
Vomb bjöd på helt underbart väder och hästarna skötte sig helt super. Det är så härligt när man kan ligga och rulla i galopp sida vid sida och snacka om ditt och datt med sitt ridsällskap. 
 
Idag hade jag en liten tanke på att jag skulle åkt in till Jägersro i stället eftersom det inte blev av i lördags. Men jag lade ner den tanken. Mycket för att jag faktiskt skall försöka mig på att få sällskap när jag skall in. Inte för att jag skall sitta och vänta ut det om det inte går heller men jag skall ge det ett par chanser till först. Men nästa lördag blir det inte för då är det V75 som går av stapeln. Kanske kan jag åka in på söndag. Vi får se helt enkelt. 
 
Lilla gick i stället ett skrittpass i paddocken. Det är styrketräning för hennes del så vi höll inte på så länge. Kvalité framför kvantitet som det så fint heter. Hon var superduktig. 
 
Hisan fick gå årets första dressyrpass ute. Vi övade rakriktning genom att ta sikte på staketstolpen tvärs över banan och använda det som fokus och mål. Bitvis var inte herrn med på noterna alls utan flaxade iväg hej vilt med bogar och rumpor men när dessa var insamlade fungerade det fint. Vi red även en stolp innanför spåret i trav för att inte hänga på staketet. Det fungerade också bra när väl alla bogar och rumpor var på plats (jag lovar att han kan ha typ 50st minst av varje sort när han sätter den sidan till). Galoppjobb blev det på volt med ökningar på långsidorna. 
 
Han jobbade bra och var till och med lite svettig efteråt i vårsolen. Fokus var dessutom över förväntan. Annars kan han ju hitta på att något hörn är läskigt när man är ute eller att han kan reagera på allt möjligt utanför paddocken men inte idag. Sådant fokus gillar vi skarpt. 
 
 

TGIF

Fredag! Bästa dagen!
 
Jag passade på att ta den där ridturen på Lilla som inte blev av igår. Vi busade runt bäst vi kunde och red över det nedfallna trädet. Lilla börjar för riktig kläm på det där med hur man hoppar nu. Superkul. 
 
Vi träffade också på en lite ponnyhingst när vi var ute. Jag som är mest van vid valacker brukar inte tänka på sådant. Men med ett litet sto är det annorlunda. 
Svansen i vädret och så en massa trampande och fnysande långt efter att vi hade lämnat honom bakom oss. Det måste vara våren som fått hormonerna att svalla.
 
 
Vila för Hisan idag men i morgon planerar jag galoppjobb för honom. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska till Jägers med Lilla i morgon eller ej. Det verkar som om jag inte kommer att ha något sällskap ändå. Frågan är då om jag skall strunta i det eller åka och träna själv ändå. 
 
Jag får nog sova på den saken. 
 
 
 

Hoppträning

Alltså, åhhhh! Jag blir så irriterad på mig själv. Hur mycket har jag inte tränat på att han en något så när upprätt överliv? Ändå lutar jag framåt och jag märker det inte, det känns inte så. Baaahhhh!
 
Jag är osäker igen, osäker på mig, osäker på avstånd och framför allt osäker på Hisan. Är han frisk i sina ben? Rider jag på honom skador igen? Även om skadan var en gigantisk benbit, troligtvis ett islag från början dessutom så känns det som om det skulle kunna komma tillbaka. Jag sitter och mäter och grejar och då blir det sällan bra. 
 
Vi har dessutom fått till dressyren så pass nu att jag nästan inte får fram Hisan. Jag måste ut och galoppera! 
 
Han blir lätt lite så min kära häst. "Du sa ju samla... Och nu skall jag inte samla? Fan vad du är jobbiga matte! Jag gör som jag vill." " Är du inte med mig 100% så är du emot mig och då skiter jag i'et".
Kul kul.
 
Tur för honom att jag tycker om honom. :P
 
På det stora hela hoppade han fint och hindren låg väl närmare 1.10 så det går framåt. Bara inte så snabbt som jag önskar och självförtroendet är det väl inte helt hundra med. Men det skall komma. Jag kan!
 
Innan träningen longerade jag Lilla. Jag brukar sällan longera, jag tycker att det är svårt att göra det bra så det är ingen favorit övning direkt. 
Ämen idag hade någon bitit Lilla i sidan så att pälsen var lite bortskavd precis där sadeln skulle ligga och då blire ingen ridning. Skritt var det jag hade tänkt annars. Men det går säkert att rida i morgon så då kan jag ta det då i stället. 
 
Intressant att se sin häst från sidan i bland. Även om verkligheten överträffar bilden...

Lilla skötte sig största delen av tiden men sedan åkte svansen upp på arabvis och det brallades och busades lite väl mycket. Sötfröken har temperament och energi så det räcker och blir över. :)
 

Onsdag

I går hade jag en näst intill hästfri dag. För mig är det återhämtning, jag kommer hem i vettig tid och hinner med att vila. Men det var inte helt för min egen skull jag inte hade hand om hästarna igår utan för att jobbet kallade.
 
Hisan reds ut igår och Lilla fick vila. Idag tar jag tag i träningen med full kraft igen. Hoppning för Hisan och skritt för Lilla. 
 
Jag hann ju med lite hästeri igår. Jag åkte till hovslageributiken i Kävlinge. Jag har helt missat att jag har en stor butik med hästskor i kubik så nära. I stället har jag åkt in till Jägersro enkom för detta när jag inte har lyckats handla skor när Lilla har gått jobb. 
Det som gör det stökigt med butiken på Jägersro är öppettiderna. De funkar inte alls ihop med ett 8-17-jobb och när man ändå pusslar ihop för att hinna dit på lunchen så möts man av en lapp på dörren där det står att det ändå är stängt, åter om någon timme typ. Vansinne när man åker dit enkom för att handla något. 
Så nu tror jag mer på att handla i Kävlinge, det är inte direkt på vägen till något men det är inte så långt bort heller. Öppettiderna är generösa i vart fall på onsdagar och det är öppet när det står att det är öppet. Sedan har de galet mycket skor så det blir inget problem att hitta det jag ska. 
 
Halvrudna utan tåkappor blev det precis som vi har pratat om. Fungerar det så kan jag ju köpa ett litet lager så jag har och slipper åka var fjärde vecka.
 
 

Rusk

Fy faro för vädret i går kväll. Det mörknade redan mitt på dagen såg jag när jag tittade ut genom fönstret från jobbet men lagom till när jag skulle hem så började det regna. Stora kalla droppar som sedan blandades med läskiga snöflingor.
 
Hästarna var vid gott mod när jag tog in dem och trots det eländiga vädret så tog jag mig samman och red till ridhuset i klädd diverse extra kläder på både mig och Hisan för att inte bli blöta.
 
Hisan fick på snedden hela den korta vägen. Han var inte så överdirvet förtjust han heller.
 
I ridhuset stod där en hinder, vi gillar hinder. Men det var inte hoppning vi skulle syssla med idag.
 
 
En lite bom skuttade vi över och så använde vi de andra hindren till att rida runt. i perfekta volter.
Det blev alltså som ett galoppass med markarbete.
 
Hisan gjorde fina galoppombyten på en åttvolt runt hindren. Vi gjorde en fyrkant som involverade den lilla bommen. Vi avslutade sedan med att rulla på på en volt i jämn rytm över bommen.
Det fungerade bra i vänster galopp men i höger var tydligen plankan som han kom mot just då lite farlig så han liksom kastade sig över. Vände jag på volten så att han hoppade i höger galopp från andra hållet så var det inga kast utan bara vanligt språng. Det spännande i historien var att vi hade kommit från samma håll men i vänster galopp strax innan. Häst logik... suck
Det tog ett par rundor innan han släppte den tanken. Nu var ju denna typ knappt så att den behövde hoppas ens så det är bara dumheter.

Härligt med ett rejält pass markarbete i vart fall.
 
Lilla fick vila för jag kunde inte för mitt liv förmå mig att ge mit ut två gånger.

En tävlingsplanering tar form

Igår körde jag Lilla. Det hade regnat lite till och från så rakbanan var fin.

Det blev alltså lite intervaller för hennes del. Hon sprintade iväg på pigga ben och var superfin.
 
Till helgen planerar jag att göra vår första visit på Jägersro på evigheter. Det skall inte blir något mastodontjobb som hon skall gå där men intervaller i sällskap med annan häst är väl planen.
 
Jag har också sett ut en "tävlingsstart" för Lilla. Jag har anmält oss till en utbildningsritt i distans i Hässleholm den 1 maj. Sträckan är inte så lång, lite drygt en mil. Det är som en runda i Vomb med andra ord och det klarar vi utan bekymmer. Tycker hon sedan att det är en kul grej så skall vi kunna starta lite sådant framöver när hon blivit 5 år.
 
Hisan vilade igår, enligt plan.

Intryck från Halmstad

Vilken helg!

I fredags kom Linda och vi skrittade ut tillsammans med hästarna. Hon på Lilla och jag på Hisan. Så trevligt att ha sällskap när jag rider. Det händer inte så ofta, framför allt inte hemma. Trots att det regnade (jag hatar regn - om nu någon skulle ha missat det).

På lördags morgon begav vi oss av tidigt för att hinna göra stallet innan vi drog upp till Halmstad.
Linda skulle hålla kurs och jag fick vara med för att se och lära.
 
Jag har ju ridit för Linda en hel del för ett par år sedan och två gånger nu på sistonne.
Men så lärorikt det är att studera när andra skall lära sig samma saker. Först och främst blir det väldigt tydligt hur mycket hästarna faktiskt påverkas av hur vi sitter. Det är intressant att se hur små saker kan göra så stor skillnad men det är också spännande att se hur lite våra kroppar verkligen rör på sig trots att vi tänker supermycket på hur och att vi gör en speciell rörelse. Nu menar jag ju så klart inte att någon typ rider lätt totalt osynligt, för det syns ju utan jag tänker först och främst på små, små saker som vi gör både medvetet (på kursen var det medvetna grejer som jag studerade) men även alla små saker som vi gör omedvetet hela tiden.
 
Det är ju dessutom alltid bra med en repitition av vad man har lärt sig redan. Vissa saker har ju falligt i glömska mer än andra.
 
Vi befann oss på en jättetrevlig gård strax utanför Halmstad. Tjejen som har gården är instruktör i Parelli Natural Horsemanship. Det är ett system för hantering av häst men också en attityd mot hästar. Jag som enbart äger en repgirmma men inte direkt använder den till annat än att leda hästar i tycker att det där är jättespännande. Men jag är verkligen inte insatt. Nu var det ju inte Parelli vi var där för vilket jag redan har skrivit om.
 
Kursen sträckte sig över både lördag och söndag. Turligt nog hade vi tur med vädret, uppehåll båda dagarna.

Jag fick så mycket intryck att det är helt galet och jag är så trött i huvudet just nu att det inte går att begripa.

För utom krusen, lite dramatik mitt i allt så fick jag även se en superlösning på lösdrift hos en av deltagarna. Skulle jag själv ha en lösdrift en dag så skulle den likna denna som jag såg.
 
Nu på kvällen när jag kommit hem var jag så sugen på att prova själv att göra alla övningar att jag red en stund på Hisan.

Innan det var jag ute och joggade Lilla i 40 minuter.

Rörlig bild

Här kommer då gårdagens träning i rörlig bild.

Kanske stämmer inte min analys eller så stämmer den? Analysen publicerade jag i förra inlägget i morse. Kommentera gärna.
  

Hoppträning igår

Jag och Marie var iväg och hoppade lite själva igår. Vår tränare Tord hade förhinder.
 
Det gick väl hyfsat. Hisan kändes finare än sist, mer spänstig. Men avstånden fungerade inte riktigt som tänkt.

Jag ville rida mjukt och rytmiskt så långt som möjligt. Inget av och på eller så som jag brukar kunna göra. Tidigare har Hisan kunnat tänka lite själv i sådana här lägen men det verkade han inte vilja göra nu, det var väl därför som inget stämde. Nu är väl inte tanken att hästen skall göra allt här men han är hinderklok i grunden och hindren var små. Kanske spelade det in för många gånger hoppar hästarna sämre på små hinder, de tar dem inte riktigt på allvar.

Ett stopp fick vi mot slutet. Lång anridning och lite högre hinder. Jag tror jag tvekade lite så det var anledningen. Hisan fick göra en piruett och sedan på det igen. Då gick det bättre.
Nästa vecka blir det träning för Tord igen.
 
Film är på gång men jag somnade ifrån uppladdningen igår kväll. Något gjorde att den inte kom upp som den skulle så jag får titta på det lite senare.
 
 

Onsdag

Hisan reds ut igår och idag fick han vila. Planen är att han nog skall hoppa i morgon. Vår tränare är upptagen men det var ett tag sedan vi hoppade så det kan hända att vi åker och skuttar lite hur som. 
 
Lilla har däremot blivit riden. Det låg tre bommar utlagda i ridhuset så jag busade lite rundor med henne där och typ "hoppade". Hon skuttade faktiskt till över någon bom någon gång. 
Att bara rida rakt på en bom utan att ha skrittar över den först var också lite läskigt. Det skall jag ta med mig för jag insåg nog inte läskigheten i det innan. 
 
 
En sak jag har noterat är att jag gärna sitter och spjärnar i stiglädren när jag rider i hoppsadel. Riktigt när jag började med det vet jag inte men jag får se till att sluta med eländet. 
En bra sak är att jag i vart fall kommer på mig själv med avarter. Bättre att jag kommer på dem än att jag missar dem, typ. 
 

Hemmakväll

I kväll har jag tittat på avsnitt två av ryttareliten. 
 
Helt ok tisdagsunderhållning. Häst fast ändå inte häst... Typ

Måndag

Lilla fick vila idag då hon ju gick ordentligt igår. I stället blev det en lång rykt med magic brusch. Det kliar skönt i pälsen när man fäller tycker Lilla. Hon kommer att vila igen i morgon och ridas igen på onsdag. Om det blir dressyr eller täckta banan har jag inte riktigt bestämt än. Jag tar mig friheten att inte detaljplanera allt alltid.
 
Hisan och jag var i glasridhuset. Det var ett tag sedan vi var där sist.
Hoppsadeln på idag och tro't eller ej men hindermaterialet utanför ridhuset som vi passerade även idag var helt plötsligt inte farligt alls. Märkligt va?
 
Det fanns kravallstaket kvar i ridhuset sedan förra veckan. De var ju så klart lite spännade att kolla på men sedan tycker ju jag att det är ganska bra med saker och ting att rida runt. Här kunde jag lägga en stor åtta till exempel.
 
 
Hisan är så galet fin nu så han är en fröjd att rida. Jag kan koncentrera mig mer på mig själv och han går som en klocka. Nu upptäcker jag ju saker och ting hos mig själv som jag måste jobba med hela tiden, vilket är irriterande på ett sätt. Men klar blir man aldrig.

Nu i dag satte jag kameran på sargen igen. Jag måste jobba på min sits i hoppsadeln. Jag hamnar lätt i en stolsits. Det är inte ok.
Inte för att man skall skylla ifrån sig men det är så att kvinnor är skapta så att vi lättare hamnar i stolsits. Det gör ju bara att vi måste jobba hårdare och kanske till och med hela tiden för att jämna ut de skillnader som finns mot männen. Jag tror att blir än tydligare i hoppsadeln helt enket. Men det är bara att jobba vidare. Det skall gaauuu.
I och med att Hisan är så fin nu så har jag ju dessutom världens chans att kunna fokusera på den där sitsen helt enkelt.
 
45 minuters ridning och ynka 3km sa appen innan telefonen på nytt dog. 

Söndag

I morse regnade det men som tur var hade det slutat till när jag skulle till stallet.
Jag hade planerat att köra Lilla och det är inget vidare att sitta still i en vagn i blött väder.

Jag gjorde en test att köra årundan. Det kommer jag inte att göra om på ett bra tag kan jag säga. Den var under all kritik just nu. Årundan går bredvid Kävlingeån och där är vackert att både rida och köra men under vinterhalvåret brukar vatten i ån siga och då liksom slukar ån stigen så de blir ett. När vattnet drar sig tillbaka som det har gjort nu kan skicket på vägen vara mycket varierande. Denna gången åt det sämre hållet.
Testar man inte så vet man ju inte. Nu hoppas jag på att det skall vara någon körtävling på Flyinge snart för då brukar vägarna göras i ordning för de ingår i maratonprovet.
Årundan slutar i travrakan så när vi väl kom fram dit så körde jag 4 snabba repor där.

Vi var ute 50 minuter och avverkade 1 mil.

Vi har nu kommit så långt som vi kommer med träningen på hemmaplan. Nästa steg blir att åka in till Jägers. Det får bli om ca två veckor om inget oförutsett händer. Jag måste se till att jag har körsällskap när vi skall in också. Jag vill inte att hon skall träna själv då.

Lilla var hur fin som helst och när hon ökade bara flöt hon på.<3
 
Hisan fick bli trimmad i ridhuset. Det droppade nämligen lite och jag var inte sugen på att bli blöt.
 
Även idag var han superfin men vi blev lite distraherade av ett unghästekipage som inte visade någon som helst hänsyn. De hoppade sockerbitar men mellan att de rev "hindret" grovt så lyckades de med att galoppera rätt upp i rumpan på oss och vara lite all over. Hisan var rätt laddad idag så det var inte direkt till vår fördel.
 
Jag red ett rejält pass. Hisan blev svettig. Mobilen dog efter 34 minuter så jag vet inte rikigt hur länge vi red.
Jag har en liten teori om appen, jag tror inte att den följer helt i ridhuset... Det skall utforskas vidare. 3 km sa den att vi hade ridit när den dog... fortsättning följer.

Är det inte märkligt att en så pass rutinerad hoppehäst som Hisan kan blir helt otroligt rädd för hindermaterial som står utanför stora ridhuset? Nu när bruksprovet är över så hade allt ställts utanför där. Hisan fick spaghettiben och nästan kröp förbi dessa farliga ting båda gångerna vi passerade.
Hade det i stället varit uppbyggda hinder så hade det ju inte varit farligt... hästlogik delux...

Erfarenhetsutbyte

Hittade en artikel från Hippson som jag tycker är intressant.

Kyra Kyrklund och Janne Jönsson har varit på besök på Wången och hålt clinic ihop med Stig H Johansson. Jag hade så gärna velat vara där... *drömmer*
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/kyra-kyrklund-och-jan-jonsson-ridningen.htm
 
Men kontentan är att alla svar finns sällan inom bara en gren och vi har så mycket att lära av varnadra, mellan grenarna.
Tillexempel som Janne så har ridningen mycket att lära från konditionsträningen inom travet. Faktum är att ridhästar ofta har dåligt flås. Travet skulle säkerligen må bra av mer dressyrridning som Stig H sa.

Detta har ju jag själv mycket erfarenhet av. Jag har under flera år ridit travhästar i träning inne på Jägersro. Alla begriper inte vad jag har sysslat med då jag vecka efter vecka har skrittat häst efter häst där inne. De flesta rider galoppjobb eller joggar hästarna under ryttare. Jag har skrittat, övat skolor och ridit volter, böjt och rakriktat. Resultat har man kunnat se på hästarna. Framför allt på hingsten Sir Remington som när det begav sig till och med vann lopp nere på Vincenne i Paris så sent som 2010. Jag har en jättefin vinnarbild på honom som minne. Tyvärr kan jag inte lägga upp den här då jag inte har rättigheterna till det. Men gör en bildgoogling på Sir Remington Vincenne så kommer den upp som nummer 1.
 
Men Stig H säger också att det måste vara rätt ryttare.
 
Lilla rids nu efter samma principer. Det är till största delen skritt även om vissa pass är i andra gångarter.
Det vi gör i skritten är stärkande ridning och det kommer hon att kunna ha stor nytta av på banan.
 
Idag blir det verkligen många inlägg här på bloggen. Nästan så det räcker för hela den kommande veckan.

Bordskick

Hur lyckas man få mat mitt mellan ögonen?
 
 

Jockeysitsen

Jag hittade lite gamla filmer på datorn som jag tittade igenom. Bland annat denna när jag mitt under min korta montékarriär tränade jockeysitsen i trav på Hisan.

Han har fått ställa upp på mycket min kära Hisan.
 
 
Sadlarna hänger kvar i stallet. Kanske borde jag ta upp det där igen? Det brände fint i lårmusklerna kommer jag ihåg.
 

Än har inte Lilla fått gå med galoppsadel på ryggen men det kommer nog snart. Måste bara träna upp orken benen först...

Stormig lördag

Igår vilade hästarna, de får ju ofta göra det på fredagar för då vill jag ha möjlighet att komma hem fort och ta helg. Funkar det i den övriga planeringen så får det bli så.
 
Idag har jag däremot motionerat båda mitt under en pågående storm dessutom. Det brukar jag inte heller göra, för jag brukar faktiskt inte rida när det stormar. Men nu hör det ju till att det oftast är storm på mörka kvällar när jag liksom hoppar över att träna hästarna. Nu var det ju dagsljus och bästa ridtid dessutom.

Först ut var Lilla. Jag hade tänkt rida runt hela terrängbanan men när vi hade kommit halvvägs blåste det så mycket så jag vände genom att rida inom den lilla dungen där. Då fick vi ett strömt vattendrag att vada igenom och så det där nedfallna trädet som vi brukar ta oss över. Idag hoppade hon verkligen över det, hon har gått över tidigare, men nu klippte hon i. Så kul att hon börjar fatta det där med hoppningen.
På vägen tillbaka så vadade vi även genom vattenhindret. Nemas problemas sa lilla svarta.

På vägen hemåt sedan fick hon verkligen vind under svansen och blev väldigt pigg.
 
2,6km skritt och vi var ute i 24 minuter.
 


Jag undrar bara om den där appen verkligen är frisk. Jag har vid två tillfällen skrittat Lilla och ridit Hisan i alla gångarter. Trots detta tycker den att hastigheten vi förflyttar oss i är högre när jag rider Lilla... nog för att hon kliver på rätt bra, men jag köper det inte helt. Tidsangivelserna stämmer nog i vart fall.
 
Hisan hade om möjligt än mer vind under svansen än Lilla. Vi skrittade samma runda som uppvärmning och på vägen tillbaka var han mer över mark än på den. Sjukt jobbigt att sitta på honom när han är så.
Jag funderar allvarligt på att döva honom nästa gång jag skall ut i sådan blåst. Kanske kan jag sätta Lillas ryckluva på honom. Han kommer att hata mig och skämmas för sitt utseende men det får jag ta. ;)
 
I går var sista dagen på Bruksprovet på Flyinge. Det innebär att det är hingstar precis överallt och då har jag inte tillgång till ridhus direkt. Alltså skulle hela ridpasset ske utomhus. Nu gillar jag ju vanligtvis det bättre att rida ut när det är årsitd för det men i blåsten var det ingen hit. Det stället vi kunde vara på där det var något så när vindstilla är en gräsplätt som heter Pelus Med ridbana. Det är en banan anlagd redan på 1820-talet av Ehrengranath som för övrigt typ anlade hela Flyinge. Banan var nog superfin på sin tid med almar runt om och spaljeer. Men idag är det mest en gräsplätt med form som med lite fantasi kan liknas vid en ridbana. Underlaget är gräs och ganska djupt så här års.
 

Hisan var fin men lite seg. Något märkligt kan jag tycka då han stunden innan typ exploderade, men det är väl hästlogik på hög nivå - alltså helt obegripligt för mig.
Jag vill i stället tro att det berodde på underlaget... men vad vet jag.

4km enligt appen. Vi var ute i 40 minuter.

Blandad kompott

Idag har jag hunnit en hel massa här på kvällskvisten.
 
Dels har en tjej som skall hjälpa mig lite med hästarna när jag måste jobba eller är bortrest provat Hisan. De verkade trivas med varandra så det kommer säkert att kunna gå bra.

Jag hoppade upp lite på slutet och red Hisan en stund. Han var lika fin som igår... härliga häst. <3
 
Lilla och jag joggade på täckta banan. Det blev en halvmil totalt enligt appen, 46 minuter var vi ute i vart fall.

Lilla var superfin, det går ju inte så fort då banan är rätt liten men det blir rejäl jogg i vart fall och det var ju det som var meningen.
 
 
I morgon kommer i vart fall Lilla att vila. Hon skall gå lite mer i helgen. Men prognosen bådar inte allt för gott. Det verkar kunna bli storm på lördag...

Onsdag

Trimmade Hisan i skolridhuset i kväll.
Det håller i sig efter träningen i fredags. Helt underbart. Jag blev så där löjligt glad när jag red, ni vet som när leendet inte rikigt vill stoppa utan går från öra till öra ungefär.
 
I början av passet när jag travade ville Hisan gärna fokusera mera på de andra ekipagen i ridhuset men efter att vi hade samlat fokus och skrittat en liten stund kom vi igång riktigt bra.

Jag försökte jobba med rakriktningen vilket fungerade väldigt bra i höger varv. I vänster ville han liksom åla sig ur det till en början. Han rikigt slingrade sig med halsen och baken. Jag hade fullt sjå att peta in och hålla alla delar på plats.
Just det där med att varva skritt med att dra iväg i galopp tycker han om det lösgör honom massor.
 
Jag har nu kunnat rida honom kort och sedan bara länga tygeln i galopp så att han blir rund och fin. Sedan har jag kunnat samla upp honom igen kort i ett härligt flow.

Jag gjorde även ett byte som liksom bara smällde till. Jag skulle vilja ha sett det från sidan. Det kändes perfekt, undrar om det var det...? Han kan lätt byta först fram och sedan bak vanligtvis. Rätt ofta kan han dessutom "glömma" att byta bak om han inte är framme.
 
Bjudningen tycker jag har blivit bättre. Men jag får filma oss igen i slutet av veckan så får jag bedömma det då. Känslan är bra i alla fall.
 
Appen sa att vi bara red 3km även idag. Det känns ju som om vi borde ha hunnit med att ta oss en lite längre sträcka nu när vi red i alla gångarter. Jag får kolla mer noggrannt på appen och se om den har hängt med 100%.
 
Lilla vilade i dag. Hon skall få springa lite på täckta banan i morgon. Jag hinner inte med att rida i dagsljus på vardagarna än, men snart skall det gå.

Tisdag

Ljuset är på väg tillbaka. Haleluja!! Nu kan jag hinna med allt pyssel i stallet innan det blir bäckmörkt, och det går så mycket snabbare då. Det kan kanske bero på att jag får energi av ljuset men också på att det är lättare att göra saker när man ser vad man gör...

Dessutom var det inte helt mörkt när jag red iväg till ridhuset. Eller det var mörkt men lite såg man fortfarnade. Klockan var dessutom väl efter 18 då.
 
Lillas öron i mörkret
 
Det bästa med våren är att det hela tiden går mot ljusare och varmare. Jag älskar våren.
 
Jag skall göra ett litet experiment de kommande veckorna. Jag skall se till att ha igång Endomondo på min mobil vid varje ridpass och se hur långt jag rider och hur länge. Jag skall försöka komma ihåg att testa detta i minst två veckor, gärna tre. Tanken är att jag på ett ungefär skall få en bättre uppfattning om hur mycket jag rider. Jag tror nämligen att jag rider bra mycket mindre än jag vill tro.
 
Så dagens pass var ett skrittpass för Lilla i skolridhuset. Totalt var vi ute i 40 minuter och sträckan vi tillryggalade var hela 3km.
Lilla brukar ju gå runt en mil när jag kör henne vanligtvis. Men det är ju inte så mycket det heller.
 
Hisan vilade idag men i morgon blir det arbete för honom igen.
 

Hemläxa

Vilken dag det har varit. Riktigt vårväder och varmt. Underbart!
 
Hisan och jag trimmade i skolridhuset. Jag övade på rakriktningen från i fredags, att inte låta honom luta mot inner tygel. Och vad fin han blev igen. Jag brukar slänga upp mobiltelefonen på sargen och filma mig själv när jag är själv i ridhuset. 
Det är nyttigt att se sig själv men filmerna är sällan av någon bra kvalité. Idag lyckades jag vända på kameran i mobilen så jag filmade inåt väggen till exempel... Bra där! Och just då kändes Hisan som en rund miljon... 
Faktiskt gjorde jag om och gjorde rätt men fick inte tillbaka 100% av känslan med näst intill. Filmen är dock inte visningsbar. Den är mest på ett tomt ridhus och så skymtar jag fram en liten stund här och där. 
 
Det jag däremot tänkte på var att jag kände mig "vinglig" i traven och jag ser vinglig ut i traven. Jag skall leta upp mina gamla anteckningar om det och repetera, jag glömmer så fort. 
 
Skritten och galoppen kändes bäst. Energin var mer på plats idag också. Vi skulle kunna ha lite till av den varan men det var bättre än vanligt och alltså ett steg i rätt riktning. 
 
Lilla vilade idag men i morgon skall hon få ett skrittpass.

Terräng!!

Idag har Hisan och jag varit på Dagstorps terrängbana med två vänner.
 
 
Hisan är helt fantastisk när det är hästar med som är mindre ruttinerade. Han känner det direkt och går verkligen in för att hjälpa dem. Som idag när han fick agera draghjälp ner i vattnet. Han gick som säkerheten själv ner och stod och väntade med en ängels tålamod på att damerna skulle fjanta klart och följa med ner.
Han fick också agera draghjälp över flera hinder.
 
 
Vi hoppade mest i och ur vattnet idag.
 
 
Målet med dagens träning var inte på något sätt att hoppa höga hinder utan snarare jobba på självkänslan och bara hoppa hinder som gav oss ökat självförtroende båda två. Det blev alltså bara små varianter.
 
 
Lilla gick intervaller på banan hemma idag. Tyvärr fick jag punka på vagnen så nu får vi se hur snabbt jag kan få det lagat så vi kan träna igen.
Hon gjorde fina intervaller.
Jag måste ta itu med att leta upp siktmärken så att jag kan klocka henne när jag kör hemma. Det kan jag inte som det är idag. Jag har en app som mäter lite hastigheter med den gör det bara på hela kilometer. Travrakan är mellan 500m och 800m men  eftersom det inte är en hel kilometer och jag saktar av för vändning så blir inte appen rättvisande. Den säger att jag som snabbast körde 19,1km/h idag men det stämmer ju knappast då det är medelhastigheten på hela kilometern.
Det får jag fixa till nästa helg.
 

Vårkänslor

SOL och 10 grader varmt idag. Hur härligt är inte det?

Lilla och jag skulle till Vombskogen hade vi bestämt men vårt följe fick transportproblem så vi åkte helt enkelt hem till dem i stället och red ut i Blentarp. Det är inte heller fel. Där finns en massa fina sandvägar och ett sandtag som vi tänkte dra några repor uppför i.
 

Tyvärr var där en folk som körde rundor med en fyrhjuling i sandtaget och då fyrhjulingar som kör rally sällan är en bra kombination i hop med hästar så blev det bara en repa upp.
Jag hade en svag förhoppning om att Lilla skulle välja galoppen uppför eftersom det var ganska brant men hon hade inga sådana planer. Stora travkliv blev det i stället. Så så här efteråt känns det ju rätt bra att det inte blev så många gånger. Vi får satsa på att skritta uppför tills hon väljer galoppen i stället framöver. Men man vet ju inte förrän man testat.. eller hur?
 
Uppförandet i övrigt var 100% av Lilla. Lite bekymmer hade hon med att trava lika långsamt som vårt sällskap. Men är man travhäst så är man då är det inte alltid lätt att korta sig även om Lilla har ett rätt brett register i traven så saknas symaskinstrav på stället (kan hända att vi aldrig kommer att sträva efter att besfästa en sådan variant av traven heller...). Det var inget som skapade några bekymmer i vart fall, vi fick stanna till i bland bara och övergångar är nyttigt har jag hört.
 
Hisan vilade idag. Han har ju haft en hel del träning de sista dagarna. I morgon är hans vila över för då skall vi till Dagstorps terrängbana ihop med ett par vänner. Det skall bli superkul.
Lilla skall få gå i vagn i morgon.

Fredag delux

Igår blev det fullt ös hela kvällen. Jag brukar vara helt slut efter arbetsveckan men igår var ett undantag.

Först hämtade jag upp Linda som skulle träna mig och Hisan i det lilla ridhuset i Stävie.

Medan jag fixade klart allt i stallet så skrittade hon ut en sväng på Lilla. Så fantastiskt bra, jag önskar allt som oftast att det gick att göra flera saker på samma gång. Som att rida och mocka samtidigt. Vilken massa tid det skulle spara. Nog flummat.
Jag hade nämligen tidigare på dagen funderat på hur jag skulle kunna hinna med att göra något med Lilla igår men fick inte ihop det i planeringen så det var perfekt att Linda ville rida en sväng.
 
Det finns ju massvis av sitsar: tvåpunkts, trepunkts, lodräta, avlastnings och belastnings sitsar. Vi tränade den sistnämda. Med den typ av sits skall man tala om för hästen att riktigt sätta sig på bakdelen.
Jag skulle hämta in bakdelen med mina sittben och sedan liksom trycka ihop så att sittskinnet i sadeln veckade sig.

Hisan satte sig fint och på slutet av passet blev han så där härlig i formen att han liksom gick kvar rund och bärig trots att jag släppte tyglarna helt.

Vi skrittade under "belastning" och lät honom sedan dra iväg i galopp längs motsatta långsidan och ibland red jag honom över en trave bommar som låg lite mitt i ridhuset. Allt för att det skulle bli lite roligare och främja framåttänket. Vi hade även en galoppbom på spåret där han skulle fatta galopp över efter att han hade samlat ihop sig ett par steg. Bommar is da shit helt enkelt.
 
Samling och sedan iväg i galopp
 
En annan sak som jag skall öva på och som blev väldigt tydlig på hoppträningen i torsdags är att Hisan gärna vill luta sig mot innertygeln och liksom tittar ut och skjuter in innerbogen och vinglar med baken. Både Linda och Tord uppmärksammade mig på detta. Jag bör därför se till att han inte kan luta sig på innern, och därigenom bli rakare.
 
Bomhögen på bild.

Här tränar vi dessutom rakriktning på den linjen där det blir som mest tydligt om hästen är rak eller inte, nämligen när man rider rätt upp. Det vinglades hej vilt kan jag säga.
 
För att sätta mer energi i honom gick Linda bredvid och petade på honom så som när man tränar i passage. Och vilka steg han tog. Riktigt mäktig känsla måste jag säga. Detta är dock inget jag kommer att sitta och traggla med själv utan hjälp av tränare. Men att samla energi uppåt i steget skall vi kunna åstadkomma och det behöver vi för Hisan är lätt bekväm av sig.
 
Så läxa: Rak häst som inte lutar sig på innertygeln och så hitta energin.
 

The movie

Här kommer filmen från träningen igår.

Det jag kan säga är att min osäkerhet (på om Hisan är frisk, avstånden etc...) visar sig i mesridning och därför stoppet. Kanske är det också roten till omtrampen vilket spär på osäkerheten.
 
De sista hoppen är jag dock nöjd med. Jag försöker ta med mig den känslan framöver.
 

Hoppträning för Tord

Äntligen har vi hittat ett ridhus där vi kan träna för Tord igen.
 
Det var en liten bit att åka på mörka grusvägar. Jag trodde helt seröst att jag var vile typ 100 gånger innan vi var framme. Men det var rätt väg. Phu!
 
Det finns en film från träningen. Jag håller på att spara den och sedan skall den upp på tuben. Det kommer att ta sin lilla tid så den får publiceras i morgon först.
 
 

Trim och nya pjux

Mars månad och ljuset börjar återvända. Jag hann faktiskt med att köra Lilla idag, en vardag. Det har jag inte kunnat göra på evigheter.
 
Men först blev hon skodd. Det bidde tvärtåiga/halvrunda. Det skulle enbart ha varit halvrunda men jag hittade inte rätt skor i brådskan. Det får jag göra om och göra rätt till nästa gång. Lilla skall nämligen ha halvrunda utan tåkappa som vi kan lägga längre bak så att hon får mer överrulling och därigenom en kortare tå. Nu är ju tvärtåiga skor lite åt det håller också, men inte riktigt.
Det är banne mig inte lätt det här med skor.
 
Lilla och jag var ute i en halvtimme ungefär och hon var pigg som bara den. Det bådar gott.
 
Hisan och jag trimmade i ridhuset efteråt. Det kändes bättre med ridningen idag faktiskt. Riktigt roligt var det. Vi hade dessutom ridhuset för oss själva. Kanske var det det som var grejen.
Dessutom stod där en massa hinder framme idag. Hinder är ju aldrig fel och har man försett sin häst med dressyrsadel så kan man ju ändå nyttja dem... till att rida runt. Det finns ju oändliga möjligheter till vägar runt hindren. För jag är inte suicid nog för att vilja hoppa i fel typ av sadel. ;)
 
I morgon kväll blir det till att varva ner för min del. Hästarna kommer att vila.

Måndag då va...

Idag fick Hisan vila igen. Det var ju ändå måndag och måndagar är som måndagar är. Inte helt lätt att uppbringa hur mycket energi som hellst med andra ord.
 
Men Lilla och jag var i ridhuset en liten sväng. Vi roade oss med tre bommar, travbommar. Rätt kul det där tycker Lilla som gärna drar iväg över. Konsten blir då att lugna ner henne lagom så att hon tar det lite piano över.

Jobbigt sa den lilla svarta madammen.
 
Jag gillar hennes attityd så himla mycket. Hon får mig att skratta och le hela tiden. Hur söt är hon inte när hon skall undersöka allt när man har henne med. Hon är sällan rädd för något utan går hellre in för att undersöka och kanske till och med smaka lite på det.
 

Eller som när vi var i skogen. Hon bryr sig inte om något, inget var konstigt alls. Det är bara att styra så går hon fram, oftast till och med lite snabbare än jag tänkt mig men aldrig med någon tvekan, inte ens när hon spänner sig för något.

Undrar när jag skall introducera lite upphöjda bommar... Det är nyttigt att lyfta på tassarna.

Lazy sunday

Efter morgonfodringen i morse så tog jag det lugnt ett bra tag. Eller jag putsade fönstren hemma, det är ju mycket avkopplande... eller inte. Men nu ser vi ut i vart fall.
 
Lilla fick bli stylad idag. Hon blev väl så där nöjd med resultatet.
 
 
Hisan och jag var i ridhuset och dressyrade. Idag fungerade dressyrandet bättre, men jag känner att jag inte har full koll på vad jag gör i sadeln hela tiden. Det känns som om jag flaxar runt. Men resultatet blir som jag tänkt mig när jag kollar till i spegeln. Märkligt.
 
Lilla som fortfarande var tetig och sur över nya frisyren tog ut detta på Hisan i hagen.
 
 
 
 
 
 
 

Lördagsnöje

Händelserik dag idag, speciellt i jämförelse med torsdag och fredag.

Jag var inte i stallet i torsdags. Ridklubben hade årsmöte. Igår var jag fredagstrött och gjorde undan stallet så snabbt jag kunde till förmån för soffan, där jag lite senare somnade i vanlig ordning.
 
Idag har Lilla gått 6 intervaller på travrakan hemmavid. Vi började med att jogga runt terrängbanan. Hon kännd väldigt avslappnad nu. Ett fint stöd i tömmarna bara, mjuk och fin.
Vi blev filmade lite för att kunna studera hennes gång lite, men jag måste säga att jag knappt ser hennes ben alls. Hon är för svart så det liksom bara smälter ihop. Jag får se till att filma när vi åker in till Jägersro där det går att filma från sidan i stället. 
 
 
Lydig är hon i vart fall som stannar så snällt från snabb trav. :)
Vi är inte riktigt redo för Jägersroträningar än men relativt snart kan det bli i vart fall.
 
 
Efteråt var jag och Hisan tillsammans med Nicola och hoppade lite terräng på Velanders bana. Vi hoppade inte så mycket och framför allt bara små hinder. Hisan hade trevlig inställning i vart fall. Han bjöd fint och hoppade till och med i lite tokiga lägen. Vid ett tillfälle hoppade hen till och med en stor trave stockar i för låg fart så att jag tappade stigbyglarna. Det var väl inte superbra, men jag är glad över inställningen han hade i vart fall även om terränghinder inte riktigt skall övervinnas så. Men resten hoppade han med bravur.
 
Sista hindren vi styrde mot sög han i rejält. Det bådar gott.
 
 
När man kan hoppa terräng ute, då är det vår på riktigt.
 

RSS 2.0