Karlshamnsritten

Igår åkte jag med Lilla upp till Karlshamn och Karlshamnstravet. Det kändes lite märkligt att vara där på en icke-travdag kan jag säga. Så annorlunda mot när jag var där sist för nio år sedan och red mitt första montélopp på Karin.
 
Värmning inför start med Kronoborgs Karin 2007-07-18
 
Nu var det distansritt som gällde, men delar av slingorna gick inne på banan.
 
Lilla var riktigt taggad kan jag säga. Det märktes redan när vi värmde upp hur hon liksom slängde med huvudet på ett busigt vis. Det är liksom så som Lilla brallar med ryttare. :)
 
Målet för ritten var att göra ett godkänt resultat. Då förra tävlingen inte blev som tänkt var det viktigare än att rida för placering. Ett gäng ryttare drog iväg i en högt tempo strax efter start. Lilla var bra sugen på att gå med, men fem mil är ändå fem mil och jag hade min plan klar. Plus att jag inte hade velat lägga allt krut redan från början hur som. Banan gick över mycket asfalt. Så det var också en bidragande orsak till att jag valde det tempo som jag valde. Skulle jag rida där igen så vet jag ju lite hur terrängen ser ut och då kanske jag lägger upp planen annorlunda.
 
Lilla spanar in travbanan inför start
 
I vetgaten var Lilla sig  själv den här gången. Hon låg lågt i puls på alla kollerna. Mycket nöjd med det är jag. Hon fick en kommentar om att tarmljuden var lite sämre i första vetgaten. Sekunden efter la hon en stor hög bajs. Fin tajming. Ingen kunde tveka på att magen inte var igång där...
Hon låg på fint ute på slingorna. Men för att få bäst resultat så skall vi nog försöka få sällskap hela vägen nästa runda. Det märktes att hon liksom tyckte att det var roligare att springa om hon såg någon annan. Inte nödvänligtvis att vi behövde vara sida vid sida, men se någon i vart fall.
Jag var lite osäker på hur hon skulle beté sig i rätvarv på travbanan. När vi till exempel kommit in till Jägers efter långa uppehåll så brukar hon ta fatt och vilja springa väldigt fort. Det var jag inte så sugen på nu, utan en mer moderat fart var att föredra. Det första varvet var nämiligen mitt i loppet med 1,5 mil kvar till vila. Men jag hade inte behövt oroa mig. Lilla viste vad som gällde. Vi red in på banan, red ner till innerspår och hon tuffade fint på i den farten jag angav. På upploppet fick hon springa på lite grann med 5 mil i benen. Det kändes som on hon tyckte att det var kul att få öka lite på slutet och hon var inte alls så trött som man kunde tro. Jag behövde bara viska (inta "fartsits") att det fick gå lite fortare så svarade hon.
 
Lilla med Groom. 
 
Vi slutade femma, det vara bara tre placerade, så inte i närheten av någon framstående placering. Men ett fint lopp och godkänt resultat. Jag är supernöjd med min fina häst. Nästa start kan kanske bli 8 mil. Jag skall suga lite på den karamellen. Och se hur hon har tagit den här äventyret innan jag anmäler.
 

En dryg vecka

Jag har varit off helt när det kommer till motivation.
 
Eller det stämmer väl bara till viss del. Lilla har tränat på. Förra helgen var vi inne i Lund och kättrade på lördagen. Hon skötte det super. I måndags fick hon nya skor inför den här helgens tävling.
Målet för hennes träning har varit att köra lite varannan dag som uppladdning och bara lugnt nu som sista uppladdning. Hon har tränat på bra helt enligt plan.
 
Hisan har också fått en liten paus och han har inte gått mer än varannan dag och väldigt lugnt för att vara han. 
 
Själv har jag försökt komma igång med min träning. Jag har faktiskt fått börja jogga lite. Varannan dag... Ser ni mönstret?
Min egen träning går framåt om än långsamt. Men är det rehab så skall det vara långsamt. Jag känner av foten när jag joggar. Inte så farligt mucket, men lite. Efteråt är den bra stel. Har jag någon gång sagt att jag tycker att rehab är sjukt tråktigt? I så fall säger jag det nu...

Måndag till onsdag

I måndags hittade jag energi till att motionera båda på kvällen. Lilla fick trav lite mera på rundan och Hisan trimmades i paddocken. Det låg cavaletti bommar utlagda så jag tränade på att rida på olika antal galoppsprång mellan dessa i båda varven. Jag borde öva mer på sådant här eftersom det är så nyttigt. Det är motiverande och tränar ögat för avstånd. Plus att hästen blir mer reglerbar och vaken. Win-win på alla plan med andra ord. 
 
I går vilade Lilla. Jag var med jobbet i Stockholm. Hisan reds ut av min medhjälpare. 
 
Idag lyckades jag uppbåda energi på nytt. Den måste ha kommit med våren... För båda har blivit ridna idag med. Först ut var Lilla som travade på jättefint runt årundan. Sedan var det Hisans tur. Han var verkligen i gasen. Det blev årundan för hans del med. Uppförandet var till en början bra. Men när vi avslutade med ett knappt varv runt galoppbanan så var där en ponny som gick framför. Mr Häst hade då inte alls lust att gå lugnt utan skulle ifatt. Jag fick be ryttarinnan på den andra hästen att sakta ner för att det inte skulle bära av i hundra nittio... Så fort vill jag inte gå där, plus att det inte var planen för dagen att gå fort alls. Hisan var taggad till tusen efteråt med. Han måste gå några mer ordentliga pass med andra ord. 

Back in business

Veckan som gått har jag spenderat i Stockholm med jobbet långt ifrån allt vad hästar heter. Jag avslutade min vistelse där uppe med en SPA-vistelse. Det är minsann inte så ofta som jag unnar mig något sådant. 
 
Hästarna har inte vilat utan de har hållits igång av mina duktiga medhjälpare. Hisan har gått som vanligt och Lilla har tagit det lite lugnare med skritt efter förra helgens tävling. 
 
Igår red jag ett kort pass i dressyrsadeln på Hisan påmWarren-Haistings. Det har varit väldigt varmt i veckan och marken där var superhård. Vi avslutade därför passet i paddocken i stället. 
Idag blev det uteritt mestadels i galopp för den brune hästen. 
 
Lilla vilade igår och idag fick hon gå en lugn uteritt med endast små inslag av trav. Under veckan som kommer skall hennes pass ökas på för att vara uppe i full nivå till kommande helg. 

Tävling på Ribban

Idag var det Hisans tur att tävla igen.
 
Ribersborg i centrala Malmö var tävlingsplatsen den här gången. Det är en helt fantastiks anläggning som inte används så mycket, vilket är synd. Det kunde ha varit så många fler tävlingar där och på en högre nivå. Nu var status lokal och högsta klassen 1.05.
 
Hisan och jag startade i 1m. Vi skulle ha startat 1.05 med men klockan rann iväg och därför strök jag mig från den andra klassen. Vädret var fantastiskt, ur min synvinkel. Men det känns inte kul att låta hästen stå och vänta allt för länge i ett varmt släp i gassande solljus. Framför allt inte efter gårdagens erfarenhet.
 
Hisan var taggad till tusen och taktade ner till banan. Helt optimalt är det inte med helvila dagen innan start för den Herrn... Mitt mål med ritten var att inte backa. Rida framåt och lösa distanser framåt. Det är så jag måste rida om vi skall komma framåt. Det går att backa sig runt en bana på 1 meter men sedan går det inte. Då blir jag osäker, vilket gör Hisan osäker och så blir det pannkaka.
 
Mitt mål föll väl ut. Vi gjorde en fin felfri runda.
 
 
Lilla fick en lugn och skön dag i hagen idag. Hisan var ju iväg. Han kan annars vara lite störig och tetig vilket inte är någon hit när man skall ta det lugn som häst.
Jag kom hem till en pigg och harmonisk liten häst som stod med kompisen och väntade vid grinden. Lite TLC hann vi också med i stallet. Veckan som kommer lägger vi om schemat till bara lugna aktiviteter för att optimera hennes återhämtning.

Flopp

Gårdagen ägnades åt tävlingsförberdelsler. Jag red ut Hisan. Pustade alla sadlar och träns. Slutligen badade jag Lilla inför dagens start. 
 
Det blev tyvärr en flopp. Efter första rundan låg vi på en fin andraplats. Men vid en delning av vägen red jag fel och därmed försvann alla chanser till ett bra resultat, vi fick ett par kilometer extra att gå... Väl i mål blev vi dessutom uteslutna då Lilla fått värmeslag. Bara för två veckor sedan hade vi snö, idag hade vi 20 grader plus och hon har helt enkelt inte hunnit ställa om. I övrigt var hon jättefin och hade bara pulsen gått ner i tid så. Från placering till platt fall med andra ord. 
 
Nu skall jag pyssla om Lilla lite extra och se till att hon inte farit illa på grund av detta. Hon var vid gott mod när vi kom hem. Därefter får vi utvärdera och se hur vi kan ladda om.

Solig vecka

I måndags vilade Lilla. Jag hopptränade Hisan på Åbanan. Första hoppträningen utomhus i år. Det var sent eftersom jag redan hunnit med två utetävlingar. Men vädret har ju inte direkt varit fördelaktigt.
Hoppningen gick ok. Hisan fick något spunk under framhoppningen då han inte kunde hoppa en låg kombination utan var tvungen att stanna mitt i och bajsa. Tur att han inte gör sådant när det är tävling utan känner att han måste bruka allvar då.
Vi avslutade med att hoppa en liten bana. Jag valde medvetet att inte hoppa banan högre. i fick en positiv runda även om hoppet över vattenmattan var lite knixigt då han kom av nära. Jag är anmäld till tävling på söndag och vill ha med mig en bra runda i kroppen och inte riskera att det blir en negativ sådan nu så pass tätt innan.
 
 
I tisdags var jag på galej på Jägersro då det var storlopp att titta på då galopplöpet Pramms Memorial gick. Både Lilla och Hisan reds ut av mina medhjälpare.
 
I onsdags trimmades Hisan på Warren-Haistings i dressyrsadeln av mig. Allt för att ge knäet tillräcklig återhämtning. Lilla vilade.

Hovslagaren var förbi och fixade nya pjux till båda. Lilla fick supersulor inför kommande distansstart. 
 
Gårdagen, det vill säga torsdagen, bjöd på bjöd på särdeles fantastiskt väder med sommar känsla. Båda hästarna fick motion. Hisan tirmmades igen i Warren-Haistings i dressyrsadeln. Jag längtar tillbaka till hoppditon, men vill spara knäet till helgens aktiviteter.
 
Lilla reds ut i väldigt lugn fart. Jag ville känna in sulorna och den nystoppade sadeln. Hon känns kanon kan jag säga.
 
Idag väntar pyssel inför morgondagens tävlingsstart. Sadlar skall putsas och hästar skall badas.
 
 

Fredag till söndag

Hisan fick vila i fredags. I stället red jag en runda på Lilla. Knäet ville inte riktigt så det fick bli fältsits hela rundan. Då var det smärtfritt. Ett problem blir ju bara att jag inte kan stå i fältsists i fem mil. Jag måste helt enkelt hitta ett sätt att bli frisk här och det snabbt.
 
Lilla var annars väldigt fin och spänstig. Det lovar väldigt gott.
 
I går sadlade jag ut Hisan i dressyrsadeln för att få mindre böj i benet vid ridningen. Det fungerade enligt plan. Så derssyr funkar... bara det att jag inte vill dressyra. 
Nåväl, jag skulle ju kunna länga lädren även när jag rider Lilla. Det kan nog hjälpa lite. Det är bara till hoppningen som det inte går. Men jag kan ju välja att trimma i dressyrsadeln framöver.
 
Lilla vilade igår.
 
Idag är det 1 maj och med maj månad kom riktigt najs väder. I solen har det varit varmt. Hästarna har fått gå nakna i hagen hela dagen. Den enda nackdelen med det är ju att Hisan som är rulloman blir ju väldigt skitig. Det är ju i och för sig inget stort problem och välbefinnandet för hästarna uppväger ju all skit i pälsen.
 
Lillla fick gå en och en halv mil i vagn. Min rygg orkade tyvärr inte med mer skumpande i vagnen än så, jag valde att köra för att spara knäet. Lilla kändes riktigt fin. Hon var pigg men låg inte på utan travade bara på med en mjuk kontakt. Precis så som man vill att det skall vara.
 
Hisan reds därefter ut i sällskap med några vänner. Han skötte sig väldigt fint på rundan som blev en dryg mil. Knäet höll sig över förväntan faktiskt. Så det kan säkert gå. Jag skall försöka rida i längre läder och spara det i veckan som kommer. Som tur är känns det inte alls när jag går utan det är när det blir upprepade knäböj under belastning som är problemet. Springa gör jag ju inte än så det påverkas ju inte.

Hoppträning

Träningen började hyfsat för min del. Hisan hoppade bra på uppvärmningshindren och jag kände att jag hade koll. Övningen bestod av trav in över ett litet räcke. Sex eller sju språng fram till en oxer som hade en galoppbom framför och en bakom. Hisan började med att gå fint på sju språng när det var lågt. När hindren kom upp lite i höjd fick vi rida på sex för att få en fint flyt. När utsprånget över oxern kom upp på lite drygt 1.15 så fegade först Hisan ur. Senaste tävlingen satt nog kvar lite hos oss båda.
 
Jag red an på nytt med mer tryck och då gick det att hoppa tydligen.
 
Vi körde övingen ett flertal gånger och det kändes bättre och bättre för varje försök. Tyvärr tjorvade mitt knä ihop helt. Det blev varm och det kändes inte bra alls att rida vidare. Jag avbröt därför lektionen. Hisan hade ju ändå hoppat väldigt fint de sista sprången och han kan ju inte veta varför vi avbröt.
 
Lite trist men så är det ibland. Knäet får "lagas" så det slutar tjorva. Tyvärr är det nog överansträngt efter dels kryckorna i vintras och sedan att jag haltat runt under rehabiliteringen. Kör man 5 mils ritt på det så är det lätt att ett knä kan bli lite ansträngt.
 
Lilla vilade

Onsdagen som var

Lilla vilade i onsdags. I stället var det Hisan som fick motioneras. Det blev i ridhuset då vädret fortfarande inte var allt för mysigt.
 
Jag hade en rent allmänt dålig riddag men både höft och knä som tjorvade å det grövsta. Passet blev därför mycket i skritt. Bättre att rida i en gångart som funkar än att försöka få till något som är omöjligt. Ibland blir det bara så här nu.
Mot slutet av passet tyckte jag ändå att det blev bättre och bättre. Hisan var i vart fall en riktig gentleman.

RSS 2.0