Slutspurt

Den har veckan har varit slutspurt inför semestern och bloggen har därför fått stå tillbaka.
Därför blir det på nytt en långt inlägg.
 
I måndags reds Hisan men inte av mig och Lilla vilade.
 
I tisdags blev det en uteritt för Hisans del. Han var rund och fin och kändes kanon.
Lilla joggade den vanliga rundan hemma.
 
I onsdags åkte jag in till Jägers med henne och körde ett jobb på milen. Jag hade längre käk än vanligt och hon gick därför lågt i formen. Det funkar bra i låga farter men inte när vi springer fortare.
Jobbet gick i 30-fart full distans och hon kändes kanon.
 
Hisan vilade.
 
I torsdags var det hoppträning igen. Hisan hoppade som aldrig förr så viljan var det inget fel på. Men något slarvig var han för vi rev en massa hinder.
Mycket berodde det på att jag red av honom mot hindren. Jag måste hitta jämvikten där så att jag får tryck i honom men utan att rida av. Jag får inte heller bromsa vilket jag har lätt för.

Vem har sagt att det är enkelt att rida?

Lilla vilade.
 
I går, fredag, var jag helt slut.
Hästarna borde ha tränat men jag orkade inte så det blev vila. Det hade varit dåligt väder hela dagen dessutom vilket inte är inspirerande alls.
 
Nu får jag tagga till lite inför kvällens dressyrtävling. :)
 
 

Midsommarhelg = tävlingshelg

I går var jag ute med Kristina på tippen, ja gamla rögletippen och red. Oj vad jag saknar de där omgivningarna.
 
Vi började med ett varv i skritt och red sedan Billebjersrundan innan vi avslutade med snabbare galopp uppför på tippen igen.
 
I dag var det tävling igen för Hisans del. Dressyr den här gången och i Landskrona. Tävlingsplatsen ligger mitt inne på en friidrottsarena. Det är en helhäftig tävlingsplats. Sådant gillar jag.
 
Hisan kändes jättefin men stelande tyvärr till inne på banan. Men oavsett putsade vi vårt LA rekord och de där 60% som jag siktar på i år är snart inom räckhåll.
 
 
Lilla har joggat både igår och idag. I morgon blir det en vilodag för henne och sedan lätt jobb, mest skritt på tisdag. Därefter har jag planerat in nytt Jägersrojobb på onsdag.

Busy

Dagarna springer iväg och bloggen har fått stå tillbaka. Inte för att jag inte har gjort något då utan för att dygnet har för få timmar.
 
Det kommer därför bli ett jäääättttelångt inlägg.
 
Måndag
Uppladdning inför Lillas premielopp stod på schemat. Vädrets makter var inte riktigt med på noterna utan bjöd på åska och regn. Jag behöver nog inte skriva att jag blev blöt?? För det räknade ni nog ut själva. :)

Lilla uppförde sig bra som vanligt och brydde sig inte alls om att det mullrade eller att hon blev dyngsur.
 
Hisan blev också riden men inte av mig.
 
Tisdag
Dagen D för premiloppet.
 
Jag var helt galet nervös och det var ett under att jag ens kunde sitta still på min stol på jobbet på morgonen. Vid lunch bar det av till stallet för att fodra och förbereda inför allt.
Vi var på plats inne på Jägers till 14 och loppet skulle gå vid 16.
 
 
Lilla pimpades med bästa förmåga med rosa detaljer. - foto Emmy Persson
 
Efter att jag hade petat i mig lite mat blev det värmning på milen och stora banan. Lilla kändes lugn och fin. Tillbaka in i stallet för att byta till sulky och pusta lite mellan.
 
Själva loppet gick till en början helt enligt plan. Hon voltade fint, gick som hon skulle genom första sväng. Travade på bra och sprang om en häst. Men när vi kom på upploppet blev det lite mycket. Stänk från framförvarande och att hästen bakom kom upp bredvid, så Lilla rullade över i galopp. Det var det absolut sämsta tänkbara ställe att galoppera på då galopp på upploppet automatiskt leder till diskning. Hade hon galopperat tidigare i loppet hade vi kunnat reparera det.
Så kan det gå. Men vi provar igen den 3:e juli.
 
Så här fina ser vi ut i full mundering. - Foto Emmy Persson
 
Hisan fick full vila i tisdags och gick i hagen fram till sent när vi kom hem från banan.
 
Onsdag
Vilodag för Lilla. Vi gick ut och betade en sväng hon och jag.
 
Hisan trimmades lite. Jag var mör efter gårdagen.
 
Torsdag
Torsdag är ju hoppdag för mig och Hisan men eftersom jag hade anmält till hopptävling på fredagen fick det bli markarbete för oss i stället.
Ett par språng blev det ändå men fokus låg på tempot i galoppen.

Hisan svarade fint på övningarna som bestod i övergångar. Han kom upp fint och galopperade med bra aktivitet.
 
Lilla vilade även idag.
 
Fredag och midsommarafton
Ledig dag från jobb och då beslutar jag mig för att tävla. Normalt sett går jag upp vid 6 på vardagar men nu ringde klockan redan vid 5. Jag är nog inte frisk...

Jag hade anmält till 1.20 på en stor tävling här i Lund så det var nära till tävlingsplatsen i alla fall.
 
Hisan kändes fin och gårdagens träning satt i. Han var pigg och positiv på framhoppningen som var minst sagt kaosartad. Det brukar vara bättre på regonala tävlingar men det var tveksamt om det var det igår.

Inga bekymmer för oss i vart fall, jag som brukar kunna bli så stressad när det är massor av hästar överallt.
 
Inne på tävlingsbanan var jag fokuserad och även om hindren var maxade kändes de inte oövervinnerliga som de har gjort tidigare.
Jag hade hittat en tanke som fungerade, jag såg för mig själv att hindren blev mindre och mindre ju mer jag tittade på dem.
 
1.20 är ett stort steg för mig. Jag har gjort bra rundor på den höjden men också katastrof diton. 1.10 är en trygg höjd, 1m är enkelt och 1.20 är strax utanför komfortzonen. Just därför är bra rundor eller i vart fall rundor med en bra känsla viktiga.
 
Skärmdump från filmen.

Gårdagens runda var en sådan. Känslan var bra men det trillade en massa bommar så resultatet på pappret var ganska uselt. Men om man väger in att vi inte ens kom över första hindret för ett par veckor sedan så är jag mer än nöjd nu.
Till nästa start skall vi finputsa så kanske lite fler bommar ligger kvar.
 
 
Analysen av rundan då:
Mot ettan var Hisan lite tveksam på mig men jag var beslutsam så han hoppade. Mot tvåan blev jag kvar i handen. Mot fyran tappade vi lite energi i svängen och blev framtunga.
Jag är kvar i handen igen mot femman.
Mot sista hindret blir jag passiv och tar inte den halvhalt som vi skulle ha behövt. Hisan bromsar själv men vi kommer i botten och river grovt.
 
Lilla fick ett lätt joggpass hemmavid igår.
Jag har inte kört henne med pisk tidigare men efter galoppen i tisdags var det än viktigare att hon tar bettet ordentligt och då kan pisken vara ett bra hjälpmedel.
Jag har en lång körpisk med ände och lång släng (eller vad det nu heter). Den kändes lämplig att ha.

Hon reagerade inte alls på att jag viftade med den och til en början inte när jag nuddade henne med den heller. Men efter att jag nuddat henne och samtidigt smackat begrep hon vad jag menade och ökade sedan vid bara nudd av pisken. Så nu kan hon den.

Hela passet gick hon med ett bra stöd på bettet och var mycket pigg och fin. Vi fortsätter så och hoppas  att det håller.

3:e plats

Tävling idag.

Hisan skötte sig super och vi nollade första klassen. Tiden blev också bra och vi ledde länge men blev sedan nedknuffade av två som red snävare och duckade under trädet som stod mitt på banan.

En enorm förbättring mot senaste starterna då vi vägrat ut oss.

I 1.10 var han också fin men jag blev kvar i handen i svängen till hinder 5 så vi petade ner det. Känslan vi hade var ändå super även i den klassen. Jag är nöjd trots 4 fel.

Nu käns det som att vi är tillbaka. Härligt!


Den gula rosetten skymtar lite på sidan.

Här kommer också film från båda rundorna.Lilla har joggat idag och för att förbereda oss inför tisdagen fick hon ett rosa band i manen idag. Nemas problemas som med allt annat trots att det fladdrade på bra.Igår var jag iväg med Hisan till Dagstorps terrängbana med Rebecca och en annan vän.

De andra hästarna var lite yngre och Hisan fick agera ankare och trygghet åt ett litet sto. Han älskar ju småtjejer och gick helt in i rollen som lekfarbror precis som han brukar.

Så inga tveksamheter utan alla hinder jag styrde mot hoppades (förutom en konstig stock som det växte grenar på, den tog han på andra försöket).
Vi hoppade även en riktigt stor oxer med våra mått mätt. Den var en meter hög och hade varit med i 100 och enstjärning klass senast de höll tävlingar där.
Självförtroende boost för mig och det märktes verkligen idag. Vi får nog se till att träna lite mer terräng framöver. Det kommer att göra oss gott.

Lilla skrittades en timme i vagn igår. Hon var pigg som bara den och kunde inte hålla sig från att busa till det lite och skutta på bakbenen. Jag skall nog inte vila henne två dagar ur rad när hon är i kondis... *note to self*.


Kom av mig lite...

I torsdags var det hoppträning.

Hisan kändes så fin igen. Sög tag i hindren och hoppade med mod och vilja. Han vägrade inte en gång och trots att vi kom lite fel någon gång hoppade han ändå.

Hindren kom upp till 1.20 på slutet och det var bland annat en stor trippelbarr med som inte skapade något problem alls.
Så här skall han vara och det är så skönt att han min härliga Hisan tillbaka. Nu får vi bara hoppas att vi kan ta med oss den här känslan in på tävlingsbanan i morgon. Det blir start i 1m och 1.10.

På väg hem såg jag på FB att en väns häst hade fått sitt ben avsparkat och fick därför tas bort. Det la sordin på det mesta och jag har därför inte uppdaterat.
Det är så orgligt, ledsamt och framför allt onödigt.

Lilla har vilat i två dagar men skall skritta en lång runda idag. Hisan och jag skall ut på lite roliga äventyr som uppladdning inför morgondagen.


Nu var det hjul...

... här i vårt hus. Hjulen är komna hopp trallallala! *sjunger*


Kort vagn

Nu är Lilla anmäld till sitt premielopp. Det blir nästa tisdag och hon fick spår 8 men bricka 13.Jag tror att det blir ett bra spår för då kan hon gå iväg i lugn och ro och slippa ha de andra för tätt inpå i första sväng.

Inför starten testade vi Lilla i kort vagn idag. Slagremmen åkte då på igen för säkerhets skull. Men det var som vanligt inga bekymmer för den lilla svarta. Jasså, sitter du närmare nu tycktes hon säga.

Vi körde också två heat med henne. Först gick hon 3 varv på milen men lång vagn. Sedan in till stallet igen för att byta till sulky och så tillbaka ut till milen igen. Tre nya varv varav 1,5 i 30-fart. Jag behövde inte driva henne utan hon klev bara på.
Det är så häftigt att sitta så nära som man gör i sulkyn. Speciellt när det är bakom världens finaste Lilla.Något motljus kanske... Men så är det också en bild på världens finaste lilla rumpa.

Igår var jag ledig från hästarna. Lilla vilade men Hisan trimmades. Idag var det tvärt om. ;)
Lilla gick jobb men Hisan vilade.

Lite blandat

Hisan fick vila idag. I stället har jag burit höbalar och kört världens finaste Lilla.

Pigg som en mört var den lilla madammen. Jag fick lugna henne flera gånger då det inte lämpar sig att springa på på samma sätt som på travbanan hemmavid. ;)

Vi passade på att springa genom vattnet idag också... skritt var det inte tal om utan plask, plask, rakt igenom i trav. Söta Lilla. <3

Jag har beställt hjul till sulkyn nu. Hoppas att de kommer snart. Nu måste jag bara få tummen ur och snygga till den lite sena är vi full ekiperade.


Pay & Jump

Idag har Hisan och jag varit iväg och hoppat.

Vi åkte till en liten klubb ganska nära.

Jag anmälde till 1.10 för jag tycker verkligen att vi skall komma runt en sådan bana.

Klubben hade inte allt för mycket hindermaterial så framhoppningshindren var av höbalar. Men vad gör väl det. Höjden på banan varierade också kraftigt. Första hindret var ett minikryss och sista var max 80cm. Men det spelar ju ingen roll heller.

Tigern hittade fram idag också och bommarna valde att ligga kvar trots en liten touch på nummer 6.Jag är nöjd med mitt busfrö till häst idag. Men varför passar det honom bara stundtals?Mitt hjärta <3

Stora banan

Träning på stora banan igen för Lilla då.

Jag steg upp grymt tidigt för att hinna träna innan B-loppen startade idag.

Lilla fick först gå två varv på slingan och sedan två bakvarv innan vi startade själva träningen.

Vi fick sällskap av två andra vilket var kanon, precis det vi behövde.

Först voltade vi med Lilla innanför den som ledde volten. Vi gick iväg långsamt men det blev ändå galopp i första sväng då hon förväntade sig att det var så vi skulle göra och tyckte nog att det var mycket hästar. Vi tog upp och gjorde om. Den här gången ledde Lilla volten vilket så klart inte var något bekymmer för henne.
I första sväng fick jag hålla i henne och mana på och då höll hon sig i trav.
Vi gick första varvet långsamt och ökade sedan till trettio i andra.

Lilla kändes fin och gjorde precis det hon skulle.

Nu skall vi testa en kortare vagn på onsdag sedan är det tänkt att jag skall mäla ut henne i premielopp. Spännade, spännande.

Igår vilade jag från hästarna men Hisan reds.

Idag får han vänta till eftermiddagen då jag skall ut till stallet igen. Just nu är det slappa och softa som gäller.

Hårdträning...

Nomnomnom...
Tidig nationaldagsmorgon

Ledig dag idag... men inte sovmorgon utan jag gick upp tidigare än vanligt.

Varför då undrar ni säkert. Har hon en skruv lös?

Eventuellt kan det vara så men på schemat stod det först träning med Lilla inne på Jägersro.

Det blev milen idag igen. Stora banan var stängd.

Hula Hula gjorde oss sällskap och Lilla gjorde ett jättebra jobb i 35-fart 2000m.
Idag var hon inte i närheten av att fela en gång och farten är vad hon skall kunna. Nu är det bara träning på stora banan och kort vagn kvar att öva på.

Som avslutning gjorde vi positonsbyten i lite lägre fart. Nyttigt för den lilla.

Vad som skiljer från förra träningen som gick dåligt var framför allt vädret. Det var ju hagelstorm sist... det kan störa även den bästa. Och så blev båda hästarna skodda igår.
Uffe tyckte också att det såg ut som att hon växer igen, det kan också vara bidragande. Det är svårt att se när man ser henne dagligen. Man blir hemmablind.

Men snart skall det bli premie... snart!Därefter blev det till att åka hem och byta häst. Hisan stod redo med knoppar i manen och väntade på dressyrtävling.

Jag hade starttid vid 11 så det var inte mycket tid att gå på. Men jag hade beräknat väl för jag fick precis den tid till framridning som jag ville.

Vi var på LCR och där kan vi ju anläggningen. Tävlingen gick på stora banan utom hus och det är också perfekt för oss.

Hisan kändes fin idag och jag fick till en bra mycket bättre galopp med mer enerig än vanligt. Jag tyckte också att traven kändes mer energisk och Hisan släpte ner mig bättre så jag kunde sitta utan allt för mycket studsande.

Nu fick jag ju inget lysande resultat om man ser till konkurrensen men jag hyfsade mina procent och red in på 54,1%. Det är det bästa vi någonsin gjort i LA så jag är nöjd med honom. Och ja, jag vet att vi inte är i hamn än. Långt ifrån men jag tävlar mot mig själv i dressyr inte mot mina medtävlande... det är för knäckande.

Vad som framför allt drog ner var en protest i första skänkelvikningen i form av istadighet... på medellinjen med 10m volter fick han också för sig att krombukta och slutligen den ökade vänstergaloppen avslutades med en brall precis när jag skulle ta upp honom inför avbrottet.
Så kan det gå. Men vi fick jämnare betyg med mer 6:or än vi brukar, och som sagt, jag är supernöjd.

Till nästa start får vi fila mer. Tydligen är hoppning dagen innan ett bra recept... jag får köra på det. Jag hade gärna hoppat fram också... kan man få det tro? ;)


Tisdagshoppning

Vi bytte dag den här veckan.

Jag kände att jag fortfarande hade kvar helgens misslyckande färskt och lyckades frambringa fokus därur.

Vi hoppade s-linje och en linje med relaterat oxer, tre lite trånga, räcke, tre lite långa. Hisan svarade bra men vi fick locka lite för att få fram tigern. Han blev också lite spänd stundtals när jag fick gå på honom lite.

En bra sak var faktiskt att jag inte hade sporrar, jag hade glömt dem hemma. Men han svarade över förväntan. Kanske skall jag lämna dem hemma ett tag för att se om det minskar våra meningskildaktigheter...

Jag är nöjd med honom på det stora hela. Hindren låg på vår vanliga höjd och vi kom över med självförtroende.

Till helgen är vi anmälda till 1.10 p&j.

Båda hästarna fock nya pjux dagen till ära innan träningen och Hisan fick bli piffad inför nationaldagens dressyrstart redan på kvällen efteråt.

Lillas pass bestod i promenad i grimma och att beta gräs. ;)
Vi roade oss också med att hoppa över bäckar... eller läs matte fick hoppa, Lilla tog ett stort steg... hmmLilla - rena rama hoppehästen ;)


Onåd

Hisan fortsatte med att vara i onåd.

Han spelade allan-ballan när vi var ute på hemmaplan enbart för att han hade extra sällskap och tyckte att det var läskiga människor som var ute på promenad. Det är inte ok.

Emmy var med ute och körde Lilla som givetvis uppförde sig helt prickfritt och bäst av alla. Tänk att det är den som är yngst som har mest vett. <3

Misslyckande

Då var det tävling i söndags igen.

Jag var anmäld till 1.10 och 1.20 i Dagstorp. Det är en fin bana och jag vet att Hisan trivs där.

Framhoppningen gick hyfsat. Vi fick lite bekymmer på en oxer då det mitt i anridningen for in ett ekipage utan styrsel bakom hindret. Efter det fick jag trycka över Hisan ett par gånger.

Inne på banan var det väntetid men jag höll igång honom så att han inte skulle somna till.

Efter startsignal ökade vi lite, tog tillbaka och jag satsade för att attakera första hindret så som vi brukar göra. Men i stället för att locka fram tigern i Hisan blev det bara spring och sedan stopp. Sedan blev det ett stopp till och vi var utestlutna. På tredje försöket hoppade han hindret men då var det ju redan försent.

Jag tänkte först ha startat 1.20 ändå och jag var bra sur på honom då men det var ca 2 timmars väntan på nästa start så jag gav upp och åkte hem i stället.

Väl hemma sadlade jag honom och gav mig ut på en runda hemmavid. Vi hoppade lite hinder där ute, flera som jag aldrig hoppat förr, och då hade tigern hittat fram igen.

Ärligt talat var jag djupt bedrövad efter den här starten. Det är flera tävlingar på raken nu som vi stoppat ut oss på första.
Då träningarna just nu går bra känns det konstigt. Mer som om Hisan har fått för sig att det är detta som förväntas av honom. Sedan tror jag också att just den vanliga spänningen runt tävlingar hos mig spelar in. Jag rider inte likadant och det känner han av.

Min handlingsplan är att rida någon lokal och någon p&j så att vi kan få några bra rundor innan jag går upp igen till den höjden vi skall vara på. Jag hoppas att vi kan lösa även detta problem. Det är galet frustrerande.

Lilla fick vila.

Fulltid

Det blev ingen ridning för Hisan i kväll utan enbart sanering inför morgondagens tävling. Han gick ju rejät igår så vila var befogat på sätt och vis.
En grundlig rykt och massor av päslglans behövdes för "rengöringen". Vädret medgav inte riktigt bad i kallvatten även om det är vad som skulle behövts.

Jag lade i stället två timmar på att pusta 2/3 av alla mina läderprytlar som jag har i stallet. Påminn mig gärna nästa gång jag vill köpa något nytt om hur kul jag tycker det är att smörja saker...

Nu är i vart fall hopputrustningen klar för morgondagen och dressyrditon inför onsdagens start. Alltså får Hisan gå med hopputrustning fram tills dess... *latmasken*

I halvtid

Jag är nyss hemkommen från Jägers och träning med Lilla.

Vi hade galen otur med vädret idag. Det var uppehåll ända till vi skulle köra till lite på milen. Då, precis då öppnade sig himeln och det kom en sådan där regnsskur som gjorde oss blöta ända in på kroppen.

Idag fick jag extra sällskap så vi var tre som körde i lag. Jättenyttigt för Lilla, det är precis det hon behövde.

Men träningen gick inget vidare idag. Jag tror att hon fick lite för mycket att tänka på nu när vi var flera. Det var förutom oss många på milen eftersom det bara var där man kunde träna idag. Stora banan var ju stängd.

Hon ville inte riktigt ta bettet och var mer fokuserad på allt utom själva uppgiften.
Vi skulle föröka byta positioner under passet men som sagt, så fort jag styrde ut Lilla gick hon fram men sedan tappade hon intresset. När jag drev blev det galopp. Hon tittade på övriga ekipage och blev osäker på om hon skulle springa fast att de gick långsamt.
Oftast behöver hon fundera lite för att komma under fund med det jag vill så jag hoppas på att hon gör det nu också.

Alltså självklart kan det inte alltid gå bra med unghästar men det är mycket antingen eller med henne just nu. Onsdagens träning var super och dagens tvärt om. Men så är det väl inget att hänga upp sig på. Hon är fortfarande världens sötaste lilla svarta bushäst oavsett.

Snart är det dax att ta itu med andra halvan av hästträningen idag. Hisan skall ridas och utrustningen skall putsas inför morgondagens tävling. 

Vombat

1,1 mil varav hälften i frisk galopp. Vi var ute en timme. Härligt inte minst för Hisan.

Han blev lite lång i formen men behöll lydnaden så jag lät honom hållas.

Vi lyckades också med att undvika regnskurarna helt. De kom när jag satt i bilen.

Lilla joggade en liten sväng i kväll. Hon utvecklas något enormt just nu på alla plan. Min söta lilla mini häst. <3

RSS 2.0