Långhelg

Torsdagen den 25 maj skrittade jag Lilla runt årundan. Hon var pigg som vanligt. Hisan trimmades på nytt i Warren-Hastings.
 
Fredagen den 26 maj blev det massa pyssel för mig. Lilla badades och båda hästarnas utrustning putsades. Jag såg till att packa alla grejer. Det är mycket som ska packas till en distanstävling. Hela bilen blir full och det är en massa grejer som kommer med för att ha som extra. Jag har en lång checklista i mobilen. Utan den hade jag glömt hälften. Det lite roliga är när man sedan åker på en hopptävling. För det känns verkligen som om man glömt massor. Där har man ju bara med sadel, träns och behskydd till hästen liksom.
 
Lördagen den 27 maj ringde klockan vid 03:00. Helt okristligt tidigt. Men vi behövde fodra oss själva och sedan även hästarna innan vi skulle iväg. Resan upp till Glimåkra tog 1,5h.
 
Det lovades riktgt varmt väder och det var knappt att det gick att ha annat än långärmat innan starten gick ens. 
 
Lilla kom iväg bra och första rundan gick som en dans. Hon pulsade in fint och drack som hon skulle efter första milen och i pausen. 
 
 
På slinga två drack hon fint och var pigg. Men i vetgate kom inte pulsen ner. Jag var lite orolig ute på slingan just för att hon hade problem med pulsen förra året också då det också var varmt, så jag såg till att lägga in mycket skritt och dessutom ta det lugnt in till ankomsten på slinga två, men det hjälpte ju inte. Kontentan blev uteslutning för hög puls även detta år. Så magplask i den internationella debuten med andra ord. 
Lilla ska ta det lugnt nu för att verkligen återhämta sig efter överhettningen och jag ska fundera över olika strategier för att komma till rätta med hur hon klarar eller inte klarar värme. Jag måste lära mig hur hennes puls funkar under ansträngning i värme. Därför ska en pulsmätare som kan sättas på sadeln införskaffas och bättre tekniker för kylning ska testas.
 
Vi kommer igen, efter vila och omstrukturering. Men vi har inte bråttom alls. Det får ta tid.
 
Söndagen den 28 maj var det hoppning för Hisan som stod på schemat. Platsen var Ribersborg i Malmö. En av mina favorittävlingsplatser. 
 
Jag hade anmält ner oss till 90cm. Detta för att få en positiv upplevelse efter förra veckans stolpe ut och uteslutning på grund av stopp. 
Min träningsvärk var mindre än jag trodde att det skulle vara vilket bara var positivt. 
 
Rundan gick enligt plan. Hisan var mer aktiv i bakbenen och bjöd på hindren. Vi fick två språng där jag var efter i hoppen men nollade rundan. 
 
 
Skönt att ha en runda som gick som tänkt att ta med till kommande tävlingar. Och bra för mig att kunna hämta upp nederlaget från dagen innan. 
 
 
 
Vi strök oss från den andra klassen jag var anmäld till då det var väldigt varmt även denna dag och jag inte ville ha Hisan stående i kvav luft i släpet. Vi tar 1m på nästa tävling igen. Jag behöver inte ha bråttom med hoppningen heller. 
 
 

Laddar!

Nu börjar uppladdningen mot årets tävlingshelg. Kristi himmelsfärds helgen bjuder först på distansritt och sedan på hoppning på ribban. Jag kan redan nu utan att överdriva tala om att jag kommer att ha träningsvärk delux på söndag. 
Men först lite uppdatering:
 
Måndag den 22 maj var hovslagaren inbokad och Lilla fick nya skor och sulor på inför distansstarten. Hon vilade. 
 
Hisan trimmades efråt i Warren-Haistings. Min idé om att ha hårt fokus på att gå framåt för hans del funkar fortsatt bra. Han svarar fint på vad jag vill och visar inga protester. Vi red snygga galoppombyten och kunde till och med göra små cirklar (fast det var rätt jobbigt ändå tyckte Hisan som stånkade högt) i galopp med energi i.
 
Tisdagen den 23 maj fick Lilla jogga runt årundan. Hon är überpigg och fick påminnas stup i kvarten om att inte kuta fullt ös medvetslös rakt fram. Vi fattade även galopp på det vanliga stället med endast lite spring in. Ett stort steg framåt. 
 
Onsdagen den 24 maj vilade Lilla. Hisan drillades av mig och min medhjälpare i Warren-Hastings. Fortsatt bra respons på framåttänket. 

Vad har hänt sedan sist?

Lördagen den 6 maj vilade Lilla och Hisan reds. Jag måste erkänna att det har blivit lite mer uteritter utan fokus för hans del än vad som är bra. Missförstå mig rätt. Uteritter är alltid bra men ett fokus och mål med träningen är också viktigt annars blir det bara rastning av häst och det är mest det som blivit. 
 
Söndagen den 7 maj åkte jag upp till Sösdala för att rida en tremilarunda med en klubbkamrat. Vi red bland annat genom bokskog ned skir grönska. Helt underbart!
Lilla är för närvarande utan sulor vilket begränsar oss lite. Till nästa skoning kommer sulorna på igen för då vankas det snart tävling. 
 
 
Måndagen den 8 maj vilade Lilla. Hisan trimmades på Melonbanan. Bommar och cavaletti låg framme men tyvärr hade vi svårt art fokusera då Hisan mest spelade Allan vid möte med andra hästar. Här får jag för mitt dåliga fokus...
 
Tisdagen den 9 maj var jag hos frissan efter jobbet. Lite senare på kvällen red jag ut Lilla. Hisan vilade. 
 
Onsdagen den 10 maj fick Lilla besök av massören Göran. Han gick igenom henne inför kommande tävlingar. Han hittade lite spänningar i bogen och ländryggen som rättades. 
 
 
Efteråt reds Hisan ut. Det fina vädret var som bortblåst. Det var höstkänsla på vädret, sådant gillar varken jag eller Hisan.
 
Torsdagen den 11 maj var jag i Stockholm med jobbet. Hisan reds av min medhjälpare. Lilla vilade. 
 
Fredag den 12 maj reds Lilla ut. Jag var upptagen med att förbereda inför ridklubbens tävling på lördagen så fokus var inte på träning av någon. Hisan vilade. 
 
Lördagen den 13 maj var det så dags för Öresundsritten. Jag red den med Lilla 2015 men den här gången var min roll att vara tävlingsledare. Tävlingen flöt på bra men det blev en lång dag med extremt tidig start på morgonen. 
Hisan reds av min medhjälpare, Lilla vilade. 
 
Söndagen den 14 maj var det åter vanlig dag. Jag mötte upp med en vän i Vomb där Lilla gick 2 mil på ett bra sätt. Vi red inte på fullt med de fick ändå gå på rätt bra. 
Efteråt red jag ut Hisan hemma. 
 
 
Måndagen den 15 maj skrittade jag Lilla. Hisan vilade. 
 
Tisdagen den 16 maj åkte jag och Hisan och hopptränade i Sjöbo. Hisan var väldigt fin och mer på bakdelen än på länge.  Träningen kändes super. Även söndagens uteritt kändes väldigt bra på samma vis. Det är viktigt för mig just nu att ha en bar känsla med mig från träningen. 
 
Onsdagen den 17 maj hade jag en workshop i Stockholm. Lilla vilade och Hisan reds av min medhjälpare. 
 
Torsdagen den 18 maj red jag årundan med Lilla. Pigg som tusan. Vi har även kunnat galoppera på ett bra sätt de senaste ridturerna. Det tar sig även om det är ett tag kvar till fattningarna begrips och sitter. Hisan vilade.
 
Fredagen den 19 maj bjöd på fantastiskt väder. Jag red årundan med Hisan. Lilla vilade. 
 
Lördagen den 20 maj var jag på nytt i Vomb. Kortare runda på bara 1,6 mil och med mycket skritt. 
 
 
Trimmade Hisan på Melonbanan efteråt. Tyckte att jag fick en bra känsla men med facit i hand hade jag kunnat kräva mer aktivitet från hans sida. Avslutade med ett bad. 
 
 
Idag söndag den 21 maj var det då dags för tävling för Hisans del. Jag hade ingen medhjälpare så jag åkte själv. Det gjorde väl att jag kom lite ur gängorna. 
Hisan var med på noterna till en början. Framhoppningen var bara i vänster varv. Jag avskyr sådant upplägg. Hisan och jag behöver kunna rida värma upp i båda varven för att det ska bli bra. Vi fick ett stopp på oxern vid första anridningen.
Inne på banan funkade inget. Eller... först språnget blev enligt plan men han landade framtungt och bröt ut på tvåan. Hoppade fint på försök två. Trean och fyran gick bra. Till femman som var en kombination fick vi ety omtramp och helt tokig distans i. Så stopp på b-hindret. Kombinationen gick bra på försök två sedan stopp på nytt på sexan och därmed utesluten. Tog sexan på vägen ut utan bekymmer. 
 
Kontentan... Hisan var inte framme, han blev framtung och var inte alls sugen på att hoppa. Red jag som jag skulle? Inte riktigt för jag hade ju inte honom där jag behövde ha honom, på rumpan. Men varför?
Jag tror att jag ska skylla mitt dåliga fokus mest. Jag har ju varit inne på att jag ska rida igenom honom mer...
 
I vart fall red jag en kortis i Warren-Hastings när vi var tillbaka och satte honom där han ska vara. Inga protester kom från Hisans sida utan han var med på noterna. Skulle han känna något så borde han ha protesterat här. Han har alltid gjort så förr när något varit tok. Men jag ska vässa till mig och försöka vara så lyhörd jag kan för att inte missa signaler. 
 
Planen framöver är att inte tolerera lathet varesig från mig eller Hisan, för vi blir båda lätt bekväma. Känns nästa tävling lika skit så får jag kanske omvärdera. 
 
Lilla vilade idag. 
 
 

Uppdatering delux

Lilla vilade när Hisan var och tävlade.
 
Måndagen den 24 april vilade Hisan. Jag red ut på Lilla. För närvarande tar vi det lite lugnare på hemmaplan. Hisan vilade.
 
Tisdagen den 25 april reds Hisan av min medhjälpare. Lilla vaccinerades men innan dess gav vi oss ut på en liten tur.
 
Onsdagen den 26 april vilade Lilla som sig bör efter vaccination. Hisan och jag åkte i stället på hoppträning. Första träningen på utebana. Hisan var piggare än piggast och vi hade väldiga problem att rida distanserna på rätt antal galoppsprång. Visst spelade det roll att hindren var låga men stundtals var det ju löjligt att det inte gick att få in rätt antal. På sista försöket lyckades vi vilket var tur.
 
Torsdagen den 27 april vilade båda hästarna. Hovslagaren var ute och båda fick nya skor. Jag hade även hämtat hö före jobbet så kvällen gick åt till att ta in det från släpet i stället.
 
Fredagen den 28 april hade jag ledigt. En vän från Stockholm skulle komma på besök och vi hade en konsert inbokad på kvällen.
På morgonen blev det därmed ridning av Hisan. Vi tog årundan en sväng. Lilla vilade fortsatt.
 
Lördagen den 29 april red jag och min vän ut på hästarna. Lilla behövde jogga en kortis efter vilan och Hisan mår alltid bättre av att få komma ut. Årundan blev det på nytt och båda hästarna kändes fina och med på noterna.
 
 
Efter stallet åkte vi till Köpenhamn där vi stannade till kvällen. Det är väldigt trevligt i Danmark. Det är nära, lite för nära, för vi är allt för sällan där. Men har man besök har man ju en "ursäkt" till att åka över. Vi åt på min favorit pizzeria i Norden. Nästa som i Italien.
 
Söndagen den 30 april eller Valborg startade vi i Stadsparken med frukost ute. Det var härligt väder och relativt varmt.
 
Efteråt blev det en runda på två min i Vomb. Skogen visade upp sig från sin bästa sida. Lilla var taggad till tusen och Hisan skötte sig som den kung han är.
 
 
Måndagen den 1 maj var en vilodag för min del. Jag spänderade nästan all tid förutom när jag var i stallet i soffan. Hisan trimmades en sväng på Melonbanan. Lilla fick vila.
 
Tisdagen den 2 maj var det arbetsdag igen. Jag körde varannan-dags-träning av hästarna så tisdagen blev det vila för Hisan och ett lugnt pass med lite jogg för Lilla.
 
Onsdagen den 3 maj vilade Lilla och jag körde ner med Hisan till hoppträning. Vi tränade på gräs den här gången. Det blåste massor, men Hisan var cool och gjorde vad han skulle. Jag hamnade i ett likande läge som i Eslöv på en distans och fick ett utbryt. Hindren stod lite i nedförslut och jag fick honom inte på bakdelen som jag skulle utan kände mig osäker och lutade mig fram. Vad jag behöver göra är att trimma mer på banan med fokus bakdel. Det har blivit lite lite av den varan på sistonne då jag faktiskt inte känt för att trimma. Men nu får jag ta tag i mig själv.
 
 
Torsdagen den 4 maj vilade Hisan. Lilla trimmades efter att vi värmt upp rakt fram på terrängbanan. Jag fick till en fantastisk galopp som vi kunde hålla ett bra tag. Den var så rund den kan bli på en travhäst och i rätt tempo. Vi måste träna mer på fattningar. För Lilla kan inte galoppskänkel och vet därmed inte vad jag ber om när jag försöker be om galopp. Hon kan men vi saknar möjlighet att kommunicera. Jag har ett par teorier om hur vi ska göra för att komma vidare. Vi får se om det lyckas. Annars får jag tänka om.
 
Igår fredagen den 5 maj reds Hisan av min medhjälpare. Lilla vilade. Jag hade tävlingsplaneringsmöte här hemma i stället vilket innebar att vi pratade häst i mängd. Men det var stallfritt för min del.
 

Årets första hopptävling

Jag har med vilje väntat på utetävlingarna och den 23 april var det dags att dra på sig de vita ridbyxorna och bege sig till Eslöv. Det är en banan jag gillar massor. Stor med bra utrymme och en trevlig framhoppning.
 
Hisan kändes fin när vi red fram. På banan var också känslan bra. Men mellan hinder två och tre tvekade jag på distansen och föll tillbaka i dåliga mönster. Jag la mig fram och frös. Det resulterade i att Hisan bröt ut före hindret. Efter en volt red vi an igen och avslutade banan på ett fint sätt. Vi fick inte tidsfel vilket i vart fall var bra.
 
 
Jag gör om och gör rätt till nästa start.
 
 

RSS 2.0