Ont i benen och V75

Idag var det dax för montésitsträning inför loppet på tisdag. Innan det bar av till Malmö med Hisan var jag ute med Lillebror på tippen. Det gick mycket bättre denna gången även om han både är svår att styra och att göra halt med. Just därför övade vi extra mycket på start och stopp i skritt. Vi gick även ner för backen 2 grr. Protesterna var inte lika högljudda denna gången men det blev inte heller så långsamt som jag ville. Får ta det lite pö om pö. Nästa gång blir det ännu långsammare.

I Malmö baxades jag upp på höööga Hisan i galoppsadeln. Vi disikerade min montésits och vägen mot målet kommer att innebära sjukt mycket träningsvärk... nyttigt är det dock och jag fick många tips att ta med mig till tisdagens tävling. Hisan är sjukt snälla att rida på, när matte är i obalans stannar han hellre än att springa iväg. Jag verkligen älskar den hästen.

Därefter åkte jag och Fredrik in till Jägers för att tillsammans med Djurjouren och hennes vänner titta på V75 och Going Kronos som är så fin. Han var lite mattare än vanligt idag men vann ändå uttagningen till Olympiatravet lekande lätt. Det är verkligen kul att se en riktig stjärna. Jag inhandlade ProEquo till Hisan och Lena. Han har blivit lös i magen och har vävt mer än vanligt de senaste dagarna. Kan det vara det nya höet? Eller betforen? Jag skall testa om Lena kan bli besvärsfri i sina karleder med hjälp av den produkten.Därefter var jag ute och gick med Lena. Jag blir inte klok på henne. Men det har jag sagt många gånger tidigare. Igår såg hon knackig ut. Idag pep hon och lillebror upp i hagen på slänten och hon travade klockrent ner därifrån i geggan. Senare såg hon sådär ut när jag sprang med henne igen. I morgon testar jag försiktigt uppsuttet så vet jag bättre. Skrittade på piggt och allet när vi var ute i alla fall. Det gjorde hon inte igår.

Nog svamlat, 10 minuter kvar tills lamporna kan tändas igen...


Är min häst fåfäng?

Ja, han verkar ju tycka att lerinpackning skall göras ganska så ofta...

 

Längre tur idag än igår. Vi red Billebjärsrundan åt andra hållet. Undrar om det egentligen är jag som är mest uttråkad av att hela tiden rida samma rundor?
Hisan kändes lugn och fin ända till vi kom till fåren. Deras bräkande blev förmycket för honom, man kan ju undra vem av dem som var fårskallen i detta samanhang.
Kanske gjorde jag mig ovän med folket i granngården idag när jag galopperade i fatt Jan för att höra om transporten... låt så vara i så fall.

Lena var inte fäsch idag.  Jag hade tänkt gå upp på tippen men vi vände snabbt och koncentrerade oss på ben tvätt i stället. Dock var hon inte sårig i karlederna, så det känns ju inte så possitivt. Får kolla på henne närmare i morgon. Lopp om en dryg vecka är kanske för tidigt om det alls går...

Jan körde Lillebror idag också fast denna gång blev det en lugnare tur.

I morgon skall jag plåga mina muskler med sits-/balansträning i montésadeln. Hi hi.

...ett försök att för en gång skull ta det lite lugnt...

Dagen efter vaccination idag och det blev bara en kort liten tur för att Hisan skulle få komma ut och inte bli sådär studsig som han kan vara när han mot sin vilja har vilat 2 dagar på rad.
Han skötte sig över förväntan. Mjuk och fin och avslappnad, helt otroligt. Kan det vara tänderna eller sitter sederingen fortfarande i? ;)
Hur som tog vi bara några vändor på bortre långsidan av travbanan i det vackra vårvädret. Hoppas att all snö försvinner fort nu så att våren kan komma på riktigt.

Lena gillade också vädret och var inte alls sugen på att komma in. Men för att hålla karlederna i schack så är det grönsåpa och helosan som gäller dagligen. Jag har blivit tipsad om att använda ProEquo för att stabilisera magen. Det är ju helt klart värt att prova och se om det blir bättre. Gumman och jag skall ut och gå i morgon och latja i backarna på tippen, mindre belastning på frambenen om jag går bredvid. Sedan får nog damen motioneras lite i skogen i helgen för omväxlingens skulle. Nästa start blir inte förrän tidigast den 8:e, Jan pratade om ett 1640 meters lopp med voltstart. Undrar om han var temporärt förvirrad i det läget? Nog för att hon går att styra på det nya bettet men hon kan fortfarande stå still och hoppa på stället. Vi får väl se... lite poäng har vi nu i alla fall.

Lillebror motionerades av Jan på banan i 40 minuter. Man skulle nog kunna säga att vi har lite olika uppfattningar om vad som är ett lugnt pass... Hoppas bara att han kommer att hålla hela vägen denna gången. Det är hans sista chans som travhäst nu i alla fall. I morgon får han nog upp och skritta på tippen, vi måste ju öva lite på att gå långsamt i nedförsbackar utan krombukter eller sura miner . Då blir det ju gförhoppningsvis lugnt men ändå lite motion.

Laxpasta till kvällsmat...? Bantarmat? Kanske inte, men gott.

Veterinär och spår 8 med 40 meters anlopp.

Idag var det dax för årlig vaccination av Hisan plus tandkoll. Han blev drågad och fick tänderna kollade. Mycket bättre än förra året men han har en vargtand som ligger under slemhinnan. Det verkar inte som den irriterar honom men det är bra att komma ihåg den i fall han börjar få problem med den i framtiden.
Hämska mate passade på att trimma öronhåret medan Hisan var groggy och inte gjorde motstånd.

 

Montéträning inför tisdagenslopp med Karin. Upplägget blev inte jättebra ur min synvinkel. För att hinna med träningen efter jobb och vetrinär värmde Jan dem hemma på banan. Så långt var det ingen fara men det är väldigt lätt att stressa fröken och det lyckades jag tyvärr med innan loppet.
För att öva på nästa veckas spår fick jag en egen volt 40 meter bakom de andra, det tyckte inte fröken om så hon blev bra vrång och svårvoltad. Till sista starten och loppet fick jag sällskap av nummer två som straffkommenderades till min volt och med dennes sällskap blev Karin som vanligt igen.
Det som var bra med denna träning var att jag upptäckte att det nog är en dålig idé att rida med 500g sadeln i loppet. Jag har låtit bli att rida i den på ett tag av bekvämlighets skäl. Det straffar sig nu, för jag var rejält vinglig. Galoppen vi fick i loppet får jag nog ta på mig just därför. Jag kommer därför att väga bra mycket mer än alla andra i loppet... grattis! Balans är dock viktigare än vikt.

 

Lilla Lena vann!

Idag var det start för Lena inne på Jägers. Som vanligt var Jan väldigt negativ innan och det blev ju inte bättre av att hon var så dålig i karleden efter montéträningen i onsdags.
Vi böjde henne försiktigt innan vi lastade för att se om det var lönt att åka in, och det var det ju.

Jag värmde som vanligt ute på slingan och hon var mjuk och fin och kändes kanon. Jag tar det alltid lugnt med henne i värmningen för att inte stressa henne och det verkar ha fungerat hitintills.
Kusken fick stränga order om att gå i ryggar och det gjorde han verkligen bra. Han låg sist hela loppet och lyckades trockla sig fram på upploppet så att Lena hade näshåren först över mållinjen. ;) Lilla jag som stod på publikplats såg inte ens att hon vann först, så tätt var det med hästar över mållinjen. Ett jättefint täcke fick hon i första pris!Det känns extra kul att hon kunde vinna eftersom det har varit så mycket strul med hennes ben. Dessutom bevisade vi att ridträningen faktiskt fungerar :D 

Påsklov - eller mer häst än vanligt.

Hade tidigare bestämt mig för att bara göra saker med Hisan som är roliga på påsken. Nu har jag väl inte frågat honom om han verkligen gillar att åka transport kors och tvärs i Skåne, men tanken var att jag skulle erbjuda honom en omväxling mot de vanliga uteritterna själva i skogen eller nötandet på travbanan. Han har verkat hyfsat uttråkad på sistonne. Sagt och gjort.
Långfredag var vi i Södra Sallerup och matte blev drillad i sitsträning. Hisan fick bara skritta medan matte jobbade desto mera. Aj aj vilken träningsvärk jag fick efteråt. Det är jobbigt att skritta.
Påskafton stannade vi hemma och red den vanliga och hyfsat tråkiga Billebärsrundan. Hisan var dock possitivare än på länge och jobbade bra och kändes glad. Det blev mycket start och stopp i galoppen under turen för att inte skrämma påsklovsvandrarna allt för mycket.
Påskdagen packades Hisan på nytt in i finkan och det bar av hem till kusin som bor vid Vombs strand. Det var härligt att rida i nya omgivningar även om underlaget var i lerigaste laget och ridturen inte bjöd på så mycket annat än skritt. Kusin har konverterat till vildhästmetoden och hon verkar tyvärr nyfrälst. Hästen hennes fungerar bra med boot trots att han är fullblod men jag har snarare blivit mer övertygad om att det inte är rätt väg att gå om man vill nyttja sin häst fullt ut till ridning och tävling. Under vår tur i skogen trampade kusinens häst av sig bootsen 3ggr. Mina järnskor satt bra och jag hade inga som helst problem, tänka sig.
Annandag påsk blev det Malmö igen och ridtur tillsammans med Gamla medryttarhästen Berra. Det är alltid kul att återse honom. Han är en häst som har satt sina spår i mitt hjärta. Det var bestämt att vi skulle rida till Jägersro eftersom Berra skulle ha uppfört sig otroligt illa där med sin nuvarande medryttare. Jag var helt säker på att det satt i ryttaren och inte i hästen. Jag hade rätt. Nog för att galoppbanorna där inne väcker minnen till liv hos hästar som har stått där inne i träning men Berras uppförande var inte värre än Hisans. Lite taggade blev de av att komma in där, de vet ju vad som gäller. Efter att ha galopperat en sväng på den raka gaoppbanan red vi hemåt igen. Berra har inte lika bra kondition som Hisan och det skall vara roligt för dem att hitta på sådana saker inte döjobbigt.

I morgon väntar en vilodag för Hisan då Lena skall starta på Jägers. Det är väl tveksamt om det kommer att gå bra. Hon var märkbart störd av sin karled efter montéjobbet i onsdags men i fredags var hon ok igen. Hoppas att hon stårpå benen och att kusken kör i ryggar så kanske kanske det kan gå vägen. Det nya bettet har fungerat kanon i ridningen, Hon kommer att ha samma betsling i loppet denna gången, hoppas att det fungerar bra. Vi har inte testat, hon körs ju inte hemma. Skulle det gå rent åt skogen så får reservplanen med betäckning förverkligas.

Lillebror tränar på lite försiktigt. Jag har börjat att försöka få honom att skritta långsamt ner för tippen som jag fick tips av Djurjouren på Buke om men han har helt andra tankar om vilken hastighet som skall användas i nedförsbackar. Han blev bra vrång och reste sig i protest. Till slut kom vi ner lite snabbare än jag hade tänkt men långsammare än vad han ville. Nästa gång skall vi göra bättre. Jag har även kört honom på banan hemma. Han är pigg som bara den och travar kanon, vi skyndar långsamt. Hoppas nu bara att han håller och att vi kan starta honom senare i år.

Senare i veckan är det tänkt att Hisan skall få sina tänder kollade och årets influsensavaccinations spruta. Tyvärr har jag lyckats med att dubbelboka vetrinären med montéträningen med Karin på onsdag inför vår kommande start den 1 april.  Problem är till för at lösas heter det och det är vad som skall göras i morgon. Det skall anmälas till det loppet onsdag morgon, jag håller tummarna för bra spår.

RSS 2.0