Massage

Hisan har blivit masserad och stod och njöt med dimmiga ögon på stallgången.

Lite spänningar vid manken och så roterad i bäckenet på höger sida var vad som hittades. Spänningarna runt manken påtalades högljut från Hisans sida men släppte superfort.

Massagedagar är vilodagar och Hisan blev därför endast ompysslad idag.

Därefter åkte jag ner till Lena och fölis. Jag var superläskig idag... dessutom skrämdes jag med blixten när jag försökte ta kort. Men det är lika bra att hon vänjer sig... det kommer att blixtra friskt i vinnarcirkeln när hon kommer dit.

Lena ansåg att det var klia som hennes tvåbening skulle göra idag. Hon gick runt mig och ställde sig nära med de ställen där jag skulle klia. Rumpa, bog etc. Så jag kliade Lena och Lena kliade fölis... super.

Därefter satte jag mig i höet och då blev jag mer intressant. Fölis kom fram och inspekterade och snusade mig i håret. :D

Klättring

Igår var jag hästfri och var iväg med jobbet.

Idag kliade det därför i hästnerven och jag for iväg med Hisan till tippen för att klättra i backen.

Det var en hel del trafik på tippen. Både hästar, män med hundar och cyklister fanns där.
Till en början var Hisan lite spänd men mycket snart slappande han av och jobbade över förväntan. Inga brallar inga sparkar utan bara samarbetsvilja och power.

Jag är supernöjd med honom.

I morgon kommer massören till Hisan och jag skall hinna ner till min lilla snutta en sväng.

Förra veckan snö. Nu 18 grader varmt.

Det ver minst sagt omväxlande. Nu är det absolut inte så att jag misstycker. Jag älskar värme!

Idag blev det i alla fall hoppning på Åbanan i Flyinge. Den ligger utomhus, långt i från de isolerade stallen och har varit stängd hela vintern. Därmed borde det vara säkert.
I vart fall har det inte varit några nya utbrott i stallarna på Flyinge under de senaste veckorna så det börjar nog klinga av där. Däremot finns det nu kvarka på Jägersro... i ett av galoppstallarna.

Hisan var pigg som bara den. Men utöver piggheten var han på bra humör. Han var fokuserad och brydde sig exempelvis inte om männen som satt och fiskade i buskaget nedanför banan vid ån. Plus i kanten för det, vi hoppade nämligen fram precis bredvid dem.

När vi sedan gick över till att hoppa lite mer riktiga hinder fick Hisan först spunk, han låg superbra men stannade och fyrade av en superbrall... i nästa anridning hoppade han utan knussel och fortsatte att hoppa utan bekymmer resten av träningen.

Vi hoppade flera olika låga banor och Hisan fick hoppa dem flera varv för att coola ner tillräckligt för att bli kontrollerbar.

Efter några varv kom vi bitvis dit hän och Hisan gick i lugn galopp med bjudning och kändes super. Avslappnad och fin.

Vi avslutade med att hoppa en bana på mellan 1 meter och 1.10. Vissa distanser fungerade helt super och vissa vollade oss problem då han tog av stort och svängarna efter inte hanns med riktigt.

I vissa lägen när jag förskte bromsa honom efter stora hopp blev det dock miss i komunikationen då bromsen plötsligt började att fungera...

I det stora hela fungerade ridningen till slut bra även om vi hade lite misskomunikation på vägen.

Vi skall nog se till att lösa det till helgen. Min plan är att se till att motionera honom rejält fram tills dess så att vi inte får ett anfall av hyper på tävlingsbanan igen.

Men det som är bra är att han nu tar tag i hindren ordentligt och att han är modig när han hoppar på ett helt annat sätt än förra året. Vi är på G med andra ord... bara inte riktigt framme men vi skall nog nå dit till slut.

Underbar helg

Nu, lagom till helgen har vädret ordnat upp sig och jag har fått massor gjort. Dock inte allt. Jag borde ha bokfört... men det har jag inte hunnit med... kanske hinner jag börja i kväll.

Jag har dock inte ridit så mycket i helgen... men jag har sprungit. Det var minsann inte igår. Men orken finns kvar. Jag springer på samma tid som innan, utan att få håll. Tänk om vikten skulle kunna uppföra sig på samma sätt...

Igår var jag först nere hos Lena med fölis. Vi påbörjade nytt hagbygge men kunde inte slutföra då vi inte fick ner stolparna tillräckligt långt.

Lilla fölis fylde igår två veckor


På eftermiddagen åkte jag med Hisan till Annettes granne som skulle prova honom för evetuellt tävlande. Jag har funderat på att be någon mer rutinerad än mig att tävla honom upp i klasserna. Han behöver rutin och jag har svårt för att ge honom det när jag inte har det själv.

Tjejen som provade honom träffade jag under B-tränarkursen och hon har fina meriter upp till 1.45 och har ridit juniorSM för något år sedan.

Hon testade honom i sitt ridhus och Hisan uppförde sig som en dröm. Så fint som han bjöd på hindren och så väl som han hoppade. Hon red honom mycket mjukt och fint och det såg väldigt harmoniskt ut. Hisan är ju inte den som inte säger vad han tycker, och han verkade trivas med henne i sadeln.

Jag skall själv tävla nästa helg och sedan skall vi försöka lägga upp en plan tillsammans. Det första målet är att få honom stabil på 1.20 och sedan får vi se hur långt vi går. Jag hoppas att han kan upp på 1.30 i alla fall i år. Men vi får se.

Idag red medryttaren och jag lite dressyr i paddocken hemma. Han var utan graman och jag tyckte ändå att jag hade en bra form på honom. Dock måste vi jobba massor på de där övergångarna... grr...
Hisan uppförde sig super idag också. Bara nu min ork håller i sig så att jag pallar att motionera honom så mycket som han kräver så kanske vi är över den där jobbofasen med allt för mycket bock och brall och kan jobba i mer harmoni. Jag hoppas det i alla fall.

Nu på kvällen vara jag nere hos Lena och fölet igen. Jag lyckades med Annettes hjälp att fånga henne i hagen och kunde stå och klappa henne ett bra tag. När jag väl har fångat henne så finner hon sig bra i att bli klappad... men att fånga henne är ett helt företag.

  

Utan livlina...

Idag lyckades jag uppbåda en massa energi. Det var väl för att det är fredag... annars begriper jag inte var den kom ifrån.

Jag började med att rida ut på Hisan. Han var till en början mycket lugn och fin vilket gjorde att jag kände mig modig. Jag hade planerat att rida ett par varv i den runda skogen.

Sagt och gjort. Galopp och minst två varv åt varje håll. Det blev 3 i vardera riktning och det blev inte så lugnt som först tänkt. En viss Hisan valde att krydda turen med diverse språng. Dock var han inte motvillig alls idag utan det kändes som om det spratt lite för mycket i honom för att han skulle kunna hålla ihop det. Tur var det väl då att vi inte skilldes åt där i skogen. För tanke slog mig ganska fort att jag hade gjömt mobilen hemma och jag satt riktigt löst ett par gånger måste jag säga.

Nu kom vi hem tillsammans och Hisan var lugn och inte allt för hispig. Men jag säger det igen... jag uppskattar inte alls de där tilltagen alls.

Efteråt var jag nere hos Lena och fölis. Grimman åkte på igen och hon var lite mer sugen på att försöka få av den nu. Testade med bakhovarna och försökte gno av den mot mamma. hon lyckades inte.

Jag provade att lyfta ben vilket gick bra. Sedan hade vi en sejour av borstning och klappning innan hon slapp mig. Hon blev hyfsat trött tillslut kan jag säga.
Hon behöver hanteras. Han har lärt sig att springa undan... hon brås på sin mor.

Hopp och skutt

Idag blev det hoppträning. Inte den vanligt varianten utan i Granelundshallen för en hippolog. Jag red för henne en gång i vintras också. Det är bra att det finns andra ställen att vara med på när de vanliga träningarna inte blir av.

Jag befarade att vi skulle vara i det lilla ridhuset som är mini mini men som tur var höll vi till i det stor. Det är sjukt stor skillnad för Hisan.

Nu blev det i och för sig kalabalik till en början. Först fick jag knappt på honom sadeln då han fånade sig eftersom det var två släp mellan honom och hans stallkompisars släp. Sedan när jag väl hade klätt på honom och kravlat mig upp visade det sig att de andra hästarna som vistades på utebanan var allt annat än tama vilket tyvärr smittade. Vi formligen hoppade och studsade in i ridhuset där vi skulle hålla till och jag trodde att jag skulle landa vid sidan om ungefär hur många gånger som hellst.

Väl inne i ridhuset var han först mycket spänd men så fort han slappnat av hoppade han riktigt fint.

Själva träningen gick ut på att vi skulle rida över bommar i trav. Flytta dem undan skänkeln före och efter och göra tempoväxling där emellan.

Hisan svarade bra och kändes fin.

Sedan när vi kom till hoppningen var han först mycket spänd och svårreglerad. Först gick han inte fram. När jan sedan ökade lite så så fort jag ville bromsa minsta lilla blev det tvärnit. Mycket ryckigt med andra ord.

Vi hoppade ett par linjer på mycket låg höjd till en början. Sedan när hindren kom upp på 1.10 nivå lossnade det lite och vi kunde rida med mer rytm och tryck så som det skall vara.

Så träning som innan den riktigt startade var en katastrof slutade rikigt bra. :D

Nästa vecka hoppas jag kunna få rida för min ordinarie tränare och då ute också. Det blir nog avgörande för hur nästa helgs tävling skall gå.

Exhausted

Igår var det dax för verkning av Lena. Jag ville också att hovslagaren skulle titta lite på den lilla och ge sitt utlåtande.

Lilla madamen hade också blivit lite lös i magen. Troligen på grund av Lenas fölbrunst. Så hon fick tvättas i rumpan. Inte allt för populärt kan jag meddela. Men hon finner sig om än med snörpt mule.

Sedan när mammas hovar blev fixade fick den lilla öva på att stå "hyfsat" stilla på gången bredvid. Jag kan också berätta att även små hovar känns när de ställs ovanpå människofötter... om än bara lite i jämförelse.

Sedan var det Hisans tur. Planen var ridning i paddocken men min ork svek mig något fruktasnvärt.

Den ursprungliga tanken... eller jag vet inte om den ens var ursprunglig... på hoppträning blev inställd på grund av regnet. Eftersom det inte går att träna inne på Flyinge och Åbanan (utebanan) är mycket vattenkänslig så blev det inställt.
I stället skall jag hoppa i världens minsta ridhus i kväll. ;) Tillsammans med mina stallkamrater. Det kommer att bli kul.

Det blev ridning i paddocken igår ändå. Men jag var helt oengagerad och det blev en kort tur. Det lilla jag orkade med svarade Hisan bra på. Inga protester men han hade behövt mer ridning. :(

Aprilväder

Det kom snö idag... SNÖ! Hallå... det skulle ju vara sommar nu... eller?
Nog för att jag vet att det är april men hallå...

Det blev en tur in till Jägersro idag. Annettes Blixtra skulle springa och det gjorde hon bra. Han slutade tvåa igen. Kul!

Därefter blev det torkning av fölis. Hon fick uppleva sin första snö idag... och blev lite blöt. Dock torkade hon fort med hjälp av torkning med handduk. Värre var det för Lena som är en riktig fryslort. Det blir till att sova inne för dem i natt.Hon var dessutom på rikigt keligt humör och jag fick klappa henne utan att hon gick iväg och utan att jag höll fast henne. Det tar sig det här. ;)


Hisan fick nöja sig med rykt idag... ridning utomhus i snöblandat kallt elände hade ändå inte varit någon hit.

I morgon kanske det blir hoppning för hans del. Men det beror dels på flygstoppet eller på vädret kan jag säga. All träning är flyttad från Kungsgården ut på sommarridbanan som ligger i andra änden av anläggningen där det skall vara säkert att rida utan att utsätta sig för smitta. Ridhusen är stängda. Vi får se.

Galoppjobb

Idag har jag varit med Hisan hemma hos Jan och galopperat på travbanan.

Hisan var helt harmonisk idag. Det var superskönt att för en gång skull få rida ett pass på gamla Hisan utan tokerier eller något annat dumt. Jag vet att den harmoniska Hisan finns där inne någonstans men det är svårt att locka ut honom tydligen.

Han gick åtta vändor med kort återhämtning mellan. Två av dem lät jag honom galoppera på och gå upp i fyrsprång.
Inget flåsande efteråt så nästa gång ökar vi på med fler vändor.

Vi måste få upp mer flås för att orka med sommarens tävlingar. Håller man till i ridhus hela vintern så blir flåset därefter. Det gäller även lata tvåbeningar som borde ut och springa... eller hur?

Han tittade inte på något inte ens den där lastpallen som han brukar skygga för, inte heller det där ciprex-blocket som ligger i kanten på ett annat ställe utan var helt i harmoni och kunde jobba. När vi väl kommer dit hän vågar jag mera och kan känna mig tuff och litar på honom. Vi behöver hitta dit oftare och inte bara när det går att släppa på i full fräs i galopp utan i allt arbete.

Hisan trivs hos Jan, och han trivs med att springa på den travbanan. Så är det bara.

Lugn söndag

Jag började morgonen med att åka till Hisan.

Han fick gå ett kort pass i paddocken. Uppförande idag var perfekt. Han svarade på allt och han gjorde inga protester alls. Inga sparkar och inga brallar... varför gjorde han då inte det igår.

Jag har funderat massor på gårdagens ritt.
Det är inte för att det var tävling som han blev så. Det händer nämligen titt som tätt hemmavid också, både i paddocken och ute. Det är inte samma känsla som tidigare när han tiltade ur men nästintill. Han är dock kontaktbar men brallig.

Det där med att bralla på samma ställe är en typisk Hisan-grej att göra... och det där med att låtsas bli skrämd av mötande hästar är heller inget nytt. Den problematiken hade vi hela tiden i avdelningsridningen men det blev bättre när vi gjorde det oftare. Nu var det lite mer extremt ändå.

Sedan har han på sistonne kastat sig lite över hindren. I sista filmen var det väl bara första och sista sprången som var hyfsade. Resten var överilade. Han var lite sådan på träningen förra helgen också men det löste sig med tränarens hjälp så att han tog det lite lugnare. Väl på banan är det alltid för sent att ändra och det är som det är den dagen.

Det kan vara överenergi men det borde inte vara det. Jag får träna mera helt enkelt, och framför allt ute och kanske ha ett nytt upplägg inför kommande träning.

Jag har också varit nere hos den lilla idag men ett par kompisar.

Jag lyckades fånga henne i hagen. Hon var hyfsat lätt att fånga men var inte nöjd med situationen när hon inte fick bestämma själv. Det är humör i den lilla. ;)

Fjanterier

Nu till dagens strapatser.

Jag hade anmält Hisan till hopptävling ute i Eslöv. Vädret brukar alltid vara lite si och så när man är där. I år regnade det i Desstuom var hela anläggningen en byggarbetsplats eftersom de håller på att bygga ett nytt ridhus.

Hisan var så taggad när han kom ut ur släpet till veterinärbesiktningen att han höll på att straffa ut sig redan där. Han visade knappt någon trav utan galoppe eller trav på snedden. Veterinären undrade om han brukade springa snett... men det brukar han ju inte. Jag undrade om jag skulle springa en runda till och visst kunde jag det om jag inte trodde att det skulle bli för farligt... vojne.

Vi fick hålla till i en hel gräshage på framridningen och det var super. De flesta trängdes i det lilla ridhuset så jag och Hisan kunde rida ostört i hagen.
Han var super under framridningen. Lugn, lyssnade och kändes bara underbart bra. När vi sedan kom in på framhoppningen byttes detta till det mosatta. Han var så spänd så spänd och skyggade för alla andra ekipage och brallade gärnet efter det lilla krysset. Eftersom jag hade problem med att ens galoppera runt fyrkanten var det omöjligt att ens tänka tanken att hoppa de större hindren. Galet.
Nu behövs det ju inte så mycket framhoppning på en meter så jag gick helt sonika in på banan ändå.

På andra hindret fick vi tyvärr ett nedslag men efter tredje stod en funktionär i vägen och allt blev pannkaka.Jag lämnade banan och sur som sjutton gick jag och pratade med domaren. Resultatet blev att jag fick hoppa om banan men fick med mig mina 4 fel som jag hade dragit på mig innan jag blev störd.

Den andra rundan blev då "felfri" men utan rytm, med brall och på en spänd Hisan.Jag blir inte riktigt klok på vaför han blev så spänd. Han var inte så inne på banan sist. Och på förra helgens träningar var han bara hur fin som hellst. Nog för att det blåste en massa idag... men så skall han inte reagera på det. Jag får fundera på ett annat upplägg kanske? Jag strök mig från 1.10.

Efteråt åkte Fredrik och jag till den lilla. Planen var att pyssla med henne men riktigt så blev det inte. Jag umgicks i stället med dem i hagen. Fölis är för söt. Jag får knappt röra henne i hagen, men hon kommer fram och nosar bara det sker på henns villkor. När jag vänder ryggen till och fixar med annat så kommer hon fram och buffar.

 

Ninaträning i paddocken

Igår kom jag hem sent från en trevlig middag hemma hos Annette och ostiopatbehandling av mitt föl. Hon är sned i bäckenet. En möjlighet är att det är samma snedhet som Lena har dragits med under hela sin karriär som även detta föl har fötts med. I vart fall gjorde osteopatens händer underverk. Hon har varit svajig och låg i bakdelen ända sedan hon rättade upp sig i kotorna bak. Direkt efter hans behandling såg man stor skillnad. Nu går hon rakare och stabilare. Hon skall få fler behandlingar oavsett och förhoppningen är att hon skall bli normal och växa rätt. Vi har ju redan kommit en bra bit.

Efter jobbet kom Nina Bengtson till stallet och höll lektion för mig och Hisan i paddocken. Han gick super. Jobbade bra och var påverkbar till tusen. Vissa protester kom i galoppen men de avtar dels i styrka och antal allt eftersom. Jag hoppas att detta protesterande skall vara i en övergående fas nu.

I vart fall var hon mycket nöjd med honom och jag är mycket stolt.


Namn

Oj vad jag har funderat...

Mitt första alterbativ 'Via col Vento' gick inte för det fanns redan en häst som heter det.
Igår fick jag en idé om 'Lunatica' men kanske är det inte helt taktiskt att döpa sin häst till galen och sedan be någon annan att köra den i lopp?

Jag har spånat och jag vill ha ett italienskt eller latinskt namn på henne. Det som har kommit upp är:

Bella vittora (ljuva vinsten)
Chiacchierata (ett snack - som i prata, snacka)
Ars vincendi (konsten att vinna - ett lite för hingstigt namn)
Velux/Celer quam ventus (snabb som vinden - men också det låter hingstigt)

Igår kallade Annette och Staffan henne för Tingeling på skoj och tänker jag efter så är det gulligt. Men så var det det där att jag vill ha ett italienskt namn då.

Tingeling heter 'Campanellino' i den ursprungliga versionen. I Disneys variant heter Tingeling 'Trilli'. 'Campanellino' är också namnet för snödroppe på italienska. Det enda som stör lite är att substantiv som slutar på 'o' på italienska är maskulina. Men feer är ju tydligen okönade så även om det bär en kvinnlig gestallt och har långt hår så kan de ha manligt klingade namn... undrar om ett litet sto kan det också. Vidare borde man säga 'il campanellino' när man talar om blomman men om om man pratar om fen... 'la fatina' torde det kunna bli 'la campanellino'... eller?

Jag får studera den översatta texten av James Matthew Barrie.

En kompis

Idag fick Lilla en kompis. Ett hingstföl som är typ dubbelt så stort som henne, och alldeles korrekt... hon ser superliten ut och så ser hon mycket sne och vind ut i jämförelse...

Humör visar hon också. Hon sparkar mot oss i hagen när vi tar henne på baken...

Hon fick komma in tillsammans med Lena idag så att jag kunde fixa lite med henne. Hon fick prova grimma. Tokigt nog var hon helt ok med att ha prylar på huvudet men ta på henne det får han bara knappt. Hon blir sur och snörper ihop mulen.Jag tror att jag har ett namn på henne nu. Jag tror att jag skall kalla henne Lunatica. Det finns ingen som heter det än i alla fall. Vi får se om det blir godkännt. Det passar humöret också.

Innan var jag och red min andra galning.

Jag red till runda skogen. Redan när vi kom förbi husen blev Hisan spänd och backade ut i fältet där bonden höll på med vårbruket. Pinsamt men svårt att göra något åt.
Vidare var han superspänd och än värre blev det när vi kom till skogen. Jag fick ta ett helt varv i trav först för att han skulle lugna sig lite. Sedan blev det ett varv i vardera galopp. Dock inte utan brallar. Jag är så sur på det där brallandet. Men jag vet inte vad jag skall göra åt det.

Jag ser till att få min vilja igenom och jag lyckades rida igenom ett par brallar idag.

Efter ritten släppte jag honom på gången som jag brukar. Normalt sett går Hisan in i boxen men inte idag... Skrymslan var inte hemma utan iväg och tränade. Hisan var då så klart tvungen att gå ut och leta efter henne... Han är olyckligt kär den. Det är inte lätt att vara häst.

Kaxig

Idag har jag suttit i hagen och beundrat min lilla. Hon tränade på galoppintervaller och "snackade" en massa. Så söt så.

Hon visar attityd också. Det sparkades bak ut mot mig och så ville hon inte alls bli klappad.
I morgon får hon och Lena gå in när jag kommer så att vi kan bekanta oss på en mindre yta... lättare för mig att komma nära henne och svårare för henne att komma undan. ;)

Lena var bara så lagom road av oss tvåbeningar. Vi sticks ju. Hon har haft konstaterad mastit (juverinflammation) och har fått penicilin i 5 dagar nu. Så det är förståligt.


-Jag når inte... Mamma kan ju...

Jag hann med en kort sejour med Hisan i paddocken i kväll. Vi kollade mest av lite efter gårdagens tempojobb. Han var smidig och fin. I morgon skall jag rida lite mer, men tiden var knapp idag. Jag blev kvar hos Lilla lite för länge.

Ååååhhhh.... TEMPO

Idag har det bara blivit Hisan. Jag har varit med honom och galopperat på Jans bana.

Det blev 8 intervaller med kort återhämtning emellan. Han fick galoppera på lite men jag lät honom inte gå för fullt. Dels var han lite för pigg och brallig för att det skulle vara helt kul. Och så är han sjukt otränad för sådant. Jag har ju inte kunnat galoppera på honom så mycket här i vinter. Det har ju mest blivit ridhus och det är inte så konditionshöjade alla gånger.

I vart fall uppförde han sig bra och blev inte en rädd för maskinerna som grannen använde i vårbruket på fältet bredvid. Han jobbade också i en bra form under hela passet.

Efteråt tog vi tillfället i akt och lånade Jans duschspilta. Vi har en jättefin duschspilta i Hisans stall också men det finns inte varmvatten där än och jag tycker att det är lite kallt att duscha dem i kallt vatten redan. Så jag hade därför med mig schampoot för att tvätta bort vintern. Och förhoppningen är att han inte skall hinna bli allt för skitig till lördagens tävling... jag tror dock att jag inte kommer att bli bönhörd angående detta... men hoppas kan man ju alltid.

I vart fall är jag supernöjd med honom. ;)

Not another manic monday

Igen ridning idag. Hisan fick vila efter helgens hoppning. Han fick nöja sig med att bli borstad.Hisan låter hälsa att oavsett vilka små söta föl som föds är han stjärnan!

Innan dess var jag nere och hälsade på Lilla igen. Jag kommer att bombardera bloggen med bilder framöver.

  

Jag hade med mig Emmy, Jan och Göran ner som alla ville beundra den lilla.

Lenas mjölkproduktion hade verkligen kommit igång. Det formligen rann mjölk ur henne och lilla fölis hade en rejäl mjölkmustasch när hon hade druckit.

Hon har rättat upp sig än mer i kotorna nu. Hon går fortfarande lite på ballarna men någon dag till så löser det sig nog.

Hoppning i dagarna två

Jag har hunnit med att åka med Hisan på hoppkurs på Karupslund också för Leif Nilsson också.

Just nu har de funnit kvarka på Flyinge och även om det står på hemsidan att verksamheten flyter på som vanligt och att smittan är isolerad i ett av lektionsstallarna så vågar jag mig inte dit.
Därför kom denna kursen väl till pass. Jag har ju anmält mig och Hisan till tävling i Eslöv nästa helg och denna kursen hölls utomhus vilket är bra eftersom tävlingen också kommer att vara ute.

I fredags red jag dressyr med Hisan på banan hemma. Jag har glömt att skriva det i och med all fölvakan.

Så i går när träningen började var Hisan supertaggad. Skrymslan var ju med och kombinationen av det och att vi var ute blev bra.

Faktiskt båda dagarna har jag haft det angenäma bekymret att Hisan har bjudit och sprungit mot hindren som han gjorde när han var fyra. Hålla in behövdes alltså snarare än att väcka och driva som tidigare.

Igår hoppade Hisan super på alla hinder och avstånden stämde av sig själv. Jag var så nöjd med honom. Lagom till träningen var jag nämligen så trött att jag knappt kunde tänka än mindre koncentrera mig tillräckligt. Turligt nog skötte Hisan allt till prefektion.

Idag hade vi en insident när jag fesred mot en kombination och då fick en utbrytning. Men så fort jag koncentrerade mig så hoppade han super igen. Vi hade ytterligare en insident när jag tryckte av honom lite stort på en stor oxer (1.20) med vatten under där det gick så sablans fort efteråt att vi "missade" nästar hinder. Det är sådant som händer.

Kontentan var i vart fall en suverän Hisan som verkligen har tänt till igen. Jag är så nöjd med honom.

Jag har också ridit Sir Remington idag. Han åker ner till Frankrike för ytterligare en start i morgon. Det kommer att bli på fredag eftermiddag någon gång. Jag kommer att hålla tummarna.
Det var ett tag sedan jag red honom nu. Jag har ju varit sjuk och haft ont om tid. Han var lite motig och ville inte gå i form från början men så fort vi kom in på volten gick det att rida igenom det och vi avslutade passet med att han var lösgjord och mycket fin.

Lenas bedårande fölis

Det har hänt en hel del denna helgen. Att fölet har kommit har ni redan fått veta. Men jag tänkte visa lite fler bilder och berätta lite mera.

Varje grej förtjänar sitt eget inlägg... så det kommer mera.

I vart fall så behövde jag bara vaka i två nätter. Det var prefekt tajming att fölis valde att komma till värden natten till lördagen. Jag hade tid att vara i stallet och få uppleva allt runt hennes födsel. Dessutom var det inte helt problemfritt.
Jo födseln skötte sig själv. När jag kom ut i stallet låg Lena ner och fölis låg i hinnorna i halmen. Själva ögonblicket hade jag missat men resten fick jag vara med om.Inom en timme och med lite hjälp kom fölet på benen. Hon var mycket pigg. Sprattlade runt massor innan hon kom upp på de långa benen. Det första hon gjorde var att nysa så hårt för att hon hade ett halmstrå som hade fastnat i morrhåren att hon for in i väggen. Sedan var det bara att börja om från början med att resa sig.Hon letade rätt kvickt upp mammas spene men här stötte vi på problem. Lena hade mjölkstockning visade det sig. Det innebar att det knappt kom något ur spenarna och det som kom var en klar gul vätska. Veterinären tillkallades och Annette åkte för att hämta råmjölk på Brodda stuteri. Tur att det ligger så nära.

Veterinären kom och Lena fick hormon som skulle stimulera mjölkproduktionen och penisilin. Prov togs också för att se om det är en juverinflammation som har framkallat det.

Medan vi väntade på veterinären fixade vi klart fölhagen så att de skulle kunna gå ut. Så efter att lillan hade fått råmjölk, som först behövde tina, så fick de gå ut.Hon är lite vek i kotorna bak men redan till idag har hon börjat räta upp sig. Hovslagaren skall komma ut och trimma till Lenas hovar så han får ta sig en titt på hennes benställning också.

Det blir mycket intryck på en gång för en sådan liten.Idag har jag varit ute och släppt ut i hagen. Den lilla följer mamma bättre börjar visa lite bus.
Hon hoppade jämfota med bakbenen mot mig. Och hon busade lite i hagen. ;)


Världens stoltaste mamma

Nu har hon kommit. Lenas föl. I natt strax innan 5.

Jag tror att jag skall kalla henne Via col ventoMer bilder och info kommer sedan.

Vårregn

Det blev ridning i paddocken idag.

Först på Skrymslan och sedan på Hisan.

Hisan är verkligen på G nu. Han tar i och är med... lite för mycket till och med ibland.
Idag hade jag lagt upp en bom på cavaletti att galoppera över och fyra travbommar som var sneda. De snea bommarna vållade lite bekymmer till en början emn snart var Hisan med på det. När jag sedan lade till galoppbommen blev det lite väl mycket och efter att han hade snubblat på en bom en gång låste det sig för honom. Det gick att tokspringa genom serien eller att försöka hoppa studs. Alla andra varianter var uteslutna. Jag funderar på om det inte är så att han ser dem lite dåligt och därför blir lite stressad av dem. De är nämligen naturfärgade och underlaget går ton i ton. Nåväl, jag avbröt den delen av övningen och övergick till att galoppera över galoppbommen.

Det gick super men när jag helt plötsligt bestämde mig för att inte rida en åtta hängde inte Hisan med. Han var inne på att göra samma övning som tidigare och försöker ibland att förekomma mig. Det blev ett stort missförstånd oss emellan men vi delade i vart fall inte på oss.

Han är mer med nu än på länge. Det som kanske inte är helt bra är när han försöker förekomma mig. Men det är ett helt annat bekymmer som vi får ta tag i senare.

Just nu är jag nere hos Lena och kommer att vaka hela natten. Hon har visat lite tecken så om det nu kommer ett föl eller inte får vi se.

Grumpy

Det var Hisan idag. Det kan knappast vara för mycket träning som gjort honom sur... kanske att han fick låna ut sin Matte till Skrymslan som blev riden först?

I vart fall vilade han igår. Jag och Fredrik var inne på Jägersro och tittade på Blixtras travlopp. Det lilla stoet gjorde ett kanonlopp på hemmabanan och slutade 2:a på fina tiden 16,8 full distans. Det var kul att få se det live. Det finns krut i den lilla tjejen.

Hisan blev riden i paddocken, kanske var det också en anledning till att vara sur?
Han hade dressyrsadel + graman.

Först ville han inte gå i hörnorna och sparkade med bägge bakbenen för att visa sitt missnöje. Sedan fick jag inte nudda honom med höger skänkel i vänster varv för då grymtade han och krumbuktade. När han sedan väl hade förlikat sig med att det var jobba han skulle göra så gick han super. Det blev ett av våra bästa pass på länge. Undrar bara varför han skulle sura så först.

Innan Hisans ritt var jag ute med Skrymslan... och dagens ritt som var härlig påminde mig om en viktigt regel: aldrig sitta och filosofera på långa tyglar på en okänd häst... hux flux var vi mitt på fältet. Och det bara för att grannen hade släppt ut sina får i hagen. Man måste lära sig den hårda vägen. ;)

Inget föl än förresten.

Efter regn kommer sol

Det gäller både för vädret idag och mitt mående. Underbart, nu är jag på G igen.

Idag har jag varit nere hos Lena och borstat och gosat lite med henne. Fölis verkar inte gilla vädret och har nog bestämt sig för att dröja lite på sin ankomst. Vi får väl se om den gillar de kommande dagarnas solsken bättre och tittar ut då.
Lena var annars vid god vigör men tycker att det är sådär kul att stå inne på nätterna när polarna är ute...

Sedan har jag tittat lite på vårens tävlingar och lagt upp en plan. Nu saknas det bara någon som vill följa med på tävlingarna som medhjälpare. Finns det någon sådan?

Jag tänkte lägga upp det såhär:
17 april Regional på Eslöv RK 1m och 1.10 - Ute, grus
1 maj Lokal i Ringsjöns RF 1m och 1.10 - Ute, grus med bank
16 maj Lokal i Malmö på Ribban 1m och 1.10 - Ute, gräs
30 maj Regional på Trelleborgs RF 1.10 och 1.15 - Ute, gräs

Jag kommer att försöka hålla denna planering och anmäla mig efterhand beroende på hur det känns. Men en sak är säker och det är att jag måste tävla mera för att komma i form själv. Sist blev jag för nervös och då blir det tokigt.

Jag och Hisan var ute på en tur på gräsvägarna. Vi hade det mycket mysigt och trots att Hisan hade en stark längtan hem till Skrymslan och påtalade detta lite försiktigt genom att stanna i korsningarna när jag inte tyckte att vi skulle vända hem så uppförde han sig kanon. Inga brall bara en spark med ett bakben och när han väl slappnade av så bjöd han fint och känndes super. Han var spänd till en början men slappnade av när han väl fick galoppera. Det är faktiskt inte så konstigt med tanke på hur mycket han har vilat nu över påsken. Stort plus i kanten för hans uppförande.

I och med att stallägarna är på påsksemester så tog jag en sväng i paddocken på Skrymslan också. Det är ett sött lite halvblod som är importerad från Tyskland.
Hon är snäll och arbetsvillig och har gemsensamt med Hisan att hon gärna inte går fram när det är jobb som gäller.
Jag red lite lugnt och kände bekantade mig med henne. Vi gjorde tempoväxlignar i trav och kom igång hyfsat. Hon har lätt för sig och det var en mycket trevlig bekantskap.
Det var länge sedan jag red halvblod, flera år sedan tror jag. :D

Glad påsk eller något

Jag hoppas att ni har haft en sådan för det har inte jag...

I onsdags på jobbet brakade magen ihop. Jag kopplade det till stressen inför lov och stundande månadsskifte som alltid innebär merjobb.

Jag åkte och tränade hoppning med Hisan men allt eftersom krashade magen och träningen gick därefter. Synd faktiskt för det var Janne Jönsson som höll i det men i och med att jag både var matt och dessutom springa på toa mitt i passet för att klara av det så kan ni ju tänka er. Hisan skötte sig däremot. Inga stopp och han var en gentleman. Inte heller blev det någon höjd på hindren för det mäktade jag inte med.

I torsdags fick jag vara hemma från jobbet men orkade masa mig till stallet när Hisan skulle bli skodd... så illa var det inte just då... men värre skulle det bli.

I fredags var jag rikigt illa. Fredrik följde med ut till stallet och fick ta tag i allt som var tungt så som väga hö och ta ut gödsel... jag var febersvettig av att bara vara i stallet... däckade sedan hemma och mådde peck.

I går följde Fredrik också med ut och hjälpte till. Jag orkade släppa Hisan i paddocken men det var med nöd och näppe. Han var inte så i gasen som han kan vara men fyrade av en massa snitsiga språng medan jag stod och höll mig upprätt vid staketet.

Idag mår jag bättre och det verkar som om jag har kommit ut på andra sidan av denna sjuka. Jag har till och med orkat rida lite idag. Hisan och jag gjorde inget kul utan det blev paddocken... vi får hitta på något roligare i morgon.

Jag har dessutom varit på spänn om Lena skulle föla mitt i allt detta elände. För jag vill hemskt gärna vara med när fölis kommer så tajmingen är ju inte helt super. Men än har ingen fölis dykt upp. Jag har fått en hälsning från henne idag.Så jag hoppas att ni alla har haft det bättre än mig och jag önskar en glad påsk... om än lite i efterskott.

RSS 2.0