Påskveckan

Påskveckan med lediga dagar har sprungit förbi.
 
Fram till onsdag var jag i Berlin med jobbet. Det är något speciellt med påsken i Tyskland för mig. Vi reste ner dit under många år i min barndom. Jobbresa betyder hästfritt för min del. Hisan vilade i måndags då Lilla reds. Hon vilade i stället tisdag, onsdag då Hisan motionerades. 
 
När jag väl var tillbaka i stallet på skärtorsdagen var det ingen rast ingen ro som gällde. Först körde jag Lilla en sväng innan det var dags för hoppträning för Hisans del. Vi hoppade en bana på 1m. Det kändes faktiskt över förväntan. Fast vi hade lite problem på vägen. Första rundan gick det bara fortare och fortare. Runda nummer två fick vinet stopp där jag glömde rida mot ett räcke. Hisan tjurade sedan ihop mot ett hinder med vattenmatta. Lite ringrostigt med andra ord. Jag tar det på mig.
 
I fredags var min bästis både från stallet och skolan på besök. Hon ville gärna rida en sväng vilket gjorde mig väldigt glad. Så förmiddagen vigdes åt uteritt, eftermiddagen och dagen efter vigdes åt shopping. Bättre kan det ju inte bli. 
 
I lördags vilade Lilla och Hisan extraknäckte som barnponny.
 
 
Han är väldigt bra på att ta hand om de små. Både yngre hästar och barn. Så jag är inte orolig att sätt upp någon liten på hans rygg, han har stenkoll på att det är en liten där uppe och är väldigt försiktig. Efteråt borstade vi Lilla som är i bättre format för stallpyssel om man är kort än Hisan. 
 
I går var det inbokat en pay&race i Hovdala för Lillas del, vilket betydde att Hisan fick vila. Vi tog oss runt de 2 milen på minimitiden vilket var en och en halv timme. Lilla var väldigt pigg, lite för pigg. När vi går ut på riktig tävling så måste det gå lugnare. Hon pulsade in fint igår.
 
 
Idag har både Hisan och Lilla skrittat i en timme. Man kan nog aldrig skritta för mycket...
 
Glad Påsk (om än i efterskott)!
 
 

Helgens aktiviteter

I fredags vilade Lilla. Hisan reds ut en sväng av en av mina medhjälpare. Själv hade jag annat på schemat, nämligen SPA-besök. Någon gång ibland måste även jag få bli bortskämd och fredagen är nognden bästa veckodagen arr skämma bort sig på.
 
Igår gick Lilla en dryg mil under sadel. Hon vill gärna springa lite för snabbt hemmavid. Hon kan rundorna utan och innan och vet att det går att springa på där. Jag får ideligen påminna henne om att ta det lugnt. Egentligen bör hon gå lite lugnare. Jag får klura lite på hur jag skall frammana det utan att behöva ta i henne. Idag fick Lilla vila. Det blir bäst om det blir varannan dag för hennes del. 
 
Hisan vilade igår och idag fick han gå årundan. Mestadels galopp fick det bli. Hisan var lite på tårna till en början. Så pass på tårna att han först påstod att ponnyn som stod i hagen längs ridstigen var farlig. Men han slutade tycka det efter min skarpa uppmaning om att inget trams för dagen var vad som gällde. Resterande ridtur förflöt utan faror eller annat hittepå. Vi hade alltså en mysig tur.
 
Kommande dagar skall för min del ägnas åt att planera upp påsken och till att göra en mer övergripande planering av de kommande veckorna. 
 
 

Hoppat igen :)

Tjohoo! Hoppträning idag igen. Det känns riktigt bra att vara tillbaka igen. Och det bästa av allt. Det känns riktigt bra.
Efter framridning som var över travbommar, galoppfattning och galopp över en cavaletti på båge, ny båge över ny cavaletti så travhoppade vi en linje. De var räcke, sju galoppsprång (fast vi tog det på åtta av någon anledning som jag inte förstår, Hisan brukar inte vara den som kortar sig alla gånger) cavaletti och räcke ut på studs. Där var räcket 1.10 sista gången jag hoppade det. Och... det känndes inte i foten ens i landningen. Det har jag varit lite orolig för. Att det skulle kännas efter ett lite större hinder. Nu får jag sälppa min oro för den verkar verkligen vara obefogad.
 
Nästa del blev att hoppa en serie. Den låg väl på runt metern på slutet så den var inte alls särskilt hög. Hisan taggade som bara den genom hela så det vara bara att räta upp sig för att försöka hålla lite styr på det hela. Det var trav in även här.
 
Sista övningen bestod av en lite bana. Trav in i serien. Mot räcket som vi hoppat tidigare. Åtta språng ner till uthoppet från cavalettistudsen. Runt och tillbaka över en trippelbarr. Det där räcket igen och sedan båge mot en oxer med murdelar under. Första rundan blev Hisan överumplad av den sista oxern och verkligen missförstod halvhalten som jag försökte göra på bågen. Det blev huvudkast och tvärstopp långt ifrån hindret. Riktigt varför han tog förhållningen så vet han nog bara själv.Kanske skulle jag ha haft mer ben i svängen. Vi gjorde om och han kom bra på. Sista linjen med trippel, räcke oxer kom vi dessutom en gång till utan bekymmer alls.
 

Bättre

Ingen känning i foten idag när jag red!! Sjukt bra! Det var säkert bara något tillfälligt igår. Eller jag får i vart fall inbilla mig det. 
 
Idag har båda hästarna fått nya skor på fötterna. Och! Jag har tränat båda. 
 
Lilla gick en knapp mil i vagn. Mindre än 300m till hade behövts för att nå milen. Så kan det vara ibland. Det blev ett lugnt men tungt jobb för henne. 
Jag längtar tills det blir varmt nog att spola av henne efter sådana här jobb.
 
Hisan gick ett kortare pass i ridhuset. Han kändes helt galet fin idag och så var det ju det där med att foten höll sig lugn vilket är toppen. Jag kan inte vara mer nöjd än så. 

Vårkänslor

Igår vilade båda hästarna. Jag kände mig lite måndags trött och ville hem fort. Men inte bara därför, det passade helt enkelt bäst att vila dem då med tanke på resten av veckans planering. 
 
Idag blev det trim av Hisan i ridhuset. Han börjar definitivt få vårkänslor. Han är superfin och energin börjar återkomma. Idag blev det nästan lite väl bra. I kombination med att jag kände av min fot i vart fall. Jag brukar inte känna så mycket i foten vanligtvis men idag gjorde jag det. I takt med att Hisan blev piggare och piggare under passet så beslutade jag mig faktiskt för att genupp från ryggen. En longerlina fanns i ridhuset så Hisan fick springa av sig lite utan mig på ryggen. Han gör inget dumt alls. Jag kände mest att jag bara skulle hålla emot när jag kände att foten inte var med i stället för att rida fram. Det skulle bara bli kontraproduktivt så jag satt helt enkelt av. Det var länge sedan jag såg Hisan från sidan så lite intressant var det ju också av den anledningen. 
 
Lilla vilade även idag. 

Planering

Årets tävlingsplanering börjar ta form. Vad som inte är i form än är jag själv. Riktigt hur det skall gå till att få mig i form vet jag inte riktigt än. Jag har ju inte rehabiliterat foten nog för att kunna springa än till exempel. Jag får klura lite på den helt enkelt. 
 
Målet för året med Lilla, eller det finns två mål. Men inom ridsport så är det att kvala och rida Lag-SM. Det kommer att innebära att vi skall rida ett par stycken 8milare i år. Alltså måste jag komma i form.
Mål två är att kvala och starta trav igen. Mål två är mest tveksamt. 
 
Hisan och jag skall ut på hoppbanorna igen och det relativt snart. Målet att hoppa 1.20 utomhus innan sässongen tar slut ligger kvar. 
 
Jag har äntligen bestämt vilken klubb jag skall tävla för i år så nu är det hårdträning som gäller (framför allt för mig då...).

Solen lös med sin frånvaro idag och därmed orkade inte temperaturen upp. Mina händer frös som tusan när jag körde Lilla på galoppbanan. Hon gick ett tuffade jobb och hon gjorde det bra. Totalt sett var vi ute en knapp timme och tog oss 1,5 mil. Det var inte Lilla som blev trött utan jag som blev för kall. Vi varvade tungt jobb i sanden med snabba intervaller på travrakan. Nästa jobb så dubblar vi de snabba intervallerna. Eftersom det var så pass kallt idag fick Lilla ha på sig galoppfilten. Den gjorde henne genomsvettig så det var kanske lite att ta i värmemässigt. Svårt att avväga det där. I vilket fall sätter det nog igång hennes pälsfällning rätt rejält och det är bara bra. Hisan fäller som jag vet inte vad just nu. Det går knappt att borsta honom för det bara yr päls och det tar aldrig slut. Lilla fäller lite mer modest. Det hade varit bra om det gick att spola henne också. Men vi har bara kallvatten och spolplats ute så jag vill inte blöta ner henne helt nu i kylan. Benen spolar jag året runt så länge vattnet inte har frusit. Men resten av kroppen får vänta tills jag har tillgång till varmvatten eller tills det blir över 10 plusgrader ute. 
 
Hisan fick trimmas i ridhuset idag. Jag frös för mycket för att rida ute. Tur att vik kunde passa på igår när det var så fint. Jag galopperade över galoppbommar. Tre stycken i serie närmare bestämt. Hisan var väldigt fin men det blev väldigt tydligt att vi måste jobba på högergaloppen. Det har alltid varit hans svaga galopp men utan bommar är skillnaden inte alls lika stor. Med bommar kan han exempelvis bryta av om man kommer för stort mot för han inte riktigt vill hålla ihop sig i sådana lägen. Mer galopperande tror jag på för att lösa detta. Vi kommer att dra nytta  av det i hoppningen sedan. Annars gjorde Hisan väldigt fina byten idag, åt båda håller till och med. Duktigt Mr Häst <3.

Vackert väder

Gårdagen bjöd på solsken och upp mot 10 grader. Helt underbart om ni frågar mig. Temperaturskillnaderna mellan natten/morgonen och mitt på dagen är enorm. Det var nämligen minusgrader.
 
När det är så fint väder så är det ett måste att vara ute. Speciellt om det är helg. Igår stod jag till och med ute på spolplattan i solen och ryktade. Mysigt. 
 
Lilla joggade årundan. Det var första gången i år som jag vågade mig ner där med vagn. Lilla var pigg och glad. Passet igår var endast tänkt som ett joggpass, vilket det blev. 
 
 
Hisan kunde ju inte få sämre behandling utan det blev årundan för honom också. Mycket galopp blev det för honom. Hisan var glad och mycket positiv. Vi hade en härlig och avslappnad runda. Me like.
 
 
Lite beroende på vädret så får vi se vad för ridning dagen idag bjuder på.
 
 

Vad händer?

I tisdags var jag i Stockholm med jobbet Lilla vilade och Hisan trimmades i ridhuset. 
 
I onsdags fick jag nya övningar hos sjukgymnasten som innebar koordination. Fy vad svårt... Jag är verkligen inte bra på det där. Hästarna vilade på kvällen och jag funderarade på hur jag skulle göra de där rörelserna. 
 
Igår var det en ny dust hos sjukgymnasten. Koordinationen var inte riktigt där. Men då hade jag ju inte hunnit med att öva så mycket från dagen innan. 
På kvällen blev det något så ovanligt som en uteritt i mörker. Jag brukar ju inte gilla det men igår hade jag sällskap. Med sällskap blir allt mycket roligare. En vän som är på besök i Flyinge under bruksprovsveckan körde Lilla och jag red Hisan. Lite harig är han allt den store busen i mörkret men han uppförde sig faktiskt väldigt bra. Lilla var pigg men höll sig till det tempo som kusken sagt. Hon fick även låna Hisans rumpa lite för att inte bli för het på gröten. Eller egentligen var det jag som ville det för jag är inte riktigt tillbaka i sådan form att jag gillar om Hisan blir hoppig än. Och det blir han lätt om Lilla springer om honom. Tävlingsskallar på båda...

Håhåjaja

Träningsvärken har smugit sig på under dagen idag och nu på kvällen är jag helt mör. 17km igår sätter sina spår när man inte är van. Lilla kände säker sig mör också. Hon fick en massage med hård borst ikväll. Lång tapirnos fick hon så det var säkert skönt. 
 
Hisan trimmade jag så mycket jag orkade i ridhuset i kväll. Det kändes verkligen att det var rätt valnatt vila honom igår i vätan och snön. Idag var han mjuk och fin och positiv. Mr Häst kan bli tjurig som bara den om det inte passar. Väta och blötsnö passar aldrig, det vet jag sedan innan. Lika bra att anpassa sig. Vissa strider är inte lönt att ta, vissa saker får hästarna bestämma. Och skall jag vara ärlig så hade jag aldrig ridit ut i snö och slask som igår om jag inte planerat det sedan flera dagar innan och bestämt med sällskap att ritten skulle bli av. Hard-core-ryttare liksom. Det finns inget dåligt väder... eller hur var det nu?

Backträning

Idag har jag och Lilla varit uppe i trakten mellan Munka-Ljungby och Örkelljunga och ridit i skogen. Vi åkte upp det för att få träna i ordentliga backa. Det kändes ju som om det var vad som verkligen saknades på vårt Värmlands äventyr förra året. I år skall vi inte missa på den punkten. Vi hade bestämt dag och tid, vi hade bara inte riktigt tagit hänsyn till vädret. Eller det hade vi visst det. Det var snöfritt när vi startade, men ganska snart när vi ridit iväg började det snöa kraftigt och lagom till när vi åkte hem hade det vräkt ner kopiösa mängder. Det tog en lite evighet att köra hem kan jag säga, så eländigt var väglaget. Men bättre att komma hem sent än inte alls. Ibland får saker ta lite tid. 
 
Ritten var annars väl värt tiden i bilen för att komma upp där och hem. Lilla taggade till rejält i backarna när hon fick ösa på lite. Med lite mer sådan träning blir det kanon. I sista backen på väg hem flög en framsko. Lite oturligt men det är sådant som händer. Skon sitter på igen så ingen skada skedd. 
Nästa gång vi åker upp där får det dock vara snöfritt. 
 
Hisan vilade i snökaoset. Herrn gillar inte sådant så det var bäst att han fick slippa. 
 

Helgaktiviteter

I torsdags reds båda hästarna av mina medhjälpare och i fredags fick de båda vila. Jag prioriterade att komma hem tidigt från stallet vilket är ett måste ibland. Ibland måste de ju få en vilodag också så varför inte på fredagen. 
 
I går skulle Lilla gå ett lugnt pass i vagn med mycket skritt. Trodde jag... Hon var inte alls sugen på det. Trav i lugnt tempo gick bra men att skritta verkade inte finnas på hennes karta. Att hon skulle gå ett lugnare pass igår berodde på dagens aktiviteter. Jag kommer till dem senare. 
 
Hisan gick ett pass i skolridhuset igår.mdet var körträning i glasridhuset och då lämpar det sig inte att man rider där inne. Hisan var först jättespänd. Det händer en massa runt ridhusen nu då det förbereds för kommande veckans bruksprov. Jag fick övertyga honom om att han inte skulle bli uppäten om han gick förbi hindermateial och annat liknande... Väl inne i ridhuset var det först samma. Han var spänd till tusen. Jag valde att nästan gå direkt till galoppen för att få honom mer avslappnad. Det brukar nämligen komma när han får springa lite. Och så även den här gången. Han slappnade till slut av men det tog en stund. Nu hoppas jag att han inte hamnat i en sådan period när han skall vara spänd utan att det bara var en engångs grej. 

Det borde vara förbjudet med gägga...

... i vart fall om den sitter i hela hästens päls och det tar sjukt lång tid att trolla fram hästen inför ridning. Ni kan ju bara gissa hur Hisan såg ut idag. *suck* Täcke på hästen är verkligen ett måste under skånska vintrar...
 
Hur som gick passet bra när han väl var avlerad nog för att få på sig utrustning. 
 
Lilla vilade idag. Det hade hunnit bli midnatt innan jag var klar om jag skulle ha ridit och sanerat båda i kväll...
 
För övrigt är jag faktiskt rätt nöjd med mig själv att jag fick tummen ur och lämnade vagns hjulet på lagning. Det har varit punka på det ett par veckor för länge nu. Hämtas i morgon på cykelverkstaden. Snabba puckar, sådant gillar jag. 

Hela havet stormar

Lilla och jag lekte lite i ridhuset. Det stod hinder framme och lite cavaletti på "Lilla-höjd". Sisådär 30cm över marken med andra ord. Vi skrittade över dem och på slutet travade vi till och med över upphöjda bommar. 
 
 
Det var första gången hon travade över upphöjda bommar på det viset. Som vanligt när man ber Lilla om något nytt så är hon direkt med på noterna med positiv attityd.
 
Hisan fick vila idag. 
 
 
 

RSS 2.0