Egen skylt

Båda hästarna fick vila idag. 
 
När jag körde till stallet såg jag att de bytt vägskylt precis utanför stallet. Det har suttit en varningsskylt för ridande där hela tiden. En sådan där med en ryttare till häst på. Men nu satt där en med en travhäst på. 
 
 
Jag tycker att det är sjukt kul för travhästar kryllar det liksom inte av i halvblodsmeckat Flyinge. Jag vågar säga att det finns en travhäst där och det är Lilla. 
 
Så nu har hon en egen skyllt.
 
Troligtvis har de satt upp den för att varna för körekipagen (klassiska körhästar då) som ofta kommer ut från en väg med skymd sikt typ där. Men om man vill så kan man ju se det som att den varnar för Lilla och mig då... He he
 
För vi är faktiskt rätt lika bilden på skylten. Tycker ni inte?
 
 
 

Bus och plask

Två uteritter med bus har det blivit i kväll. Jag var först ute med Lilla. Jag lät henne kliva på lite. Vi roade oss med att genom vattenhindret för att skoja till det lite extra.
 
Det var en varm kväll i kväll. Fuktigt med lite dropp från himeln. Det är lovat varmare väder nu. Det ser jag verkligen fram emot. 
 
Hisan har ju gått massor i helgen. Jag tog ändå ut honom på en kortare uteritt idag. Jag vill inte att han skulle stå och stelna till.
Så kravlös runda på halvlång tygel. Jag passade på att öva på handställningen igen. Vi busade också runt i vattenhindren. I det ena kunde vi trava ett par varv på volt. Inte så dumt med vattenhål på hemmaplan sådär.
 
Jag är så otroligt glad för mina fina hästar..

Semifinal hoppning

Idag var det dags för Hisans medverkan i semifinalen i hoppningen på SRNC. Den gick i 1.10 vilket är typ den nivån Hisan och jag borde vara på.
 
Tyvärr lyckades jag tajma in en riktigt dålig ryggdag. Efter att ha duschat Hisan för att få honom ren så insåg jag att jag troligast inte skulle kunna rida så bra. Även om ridningen oftast hjälper mig att må bättre i ryggen så är det svårt att rida bra om man börjar med ryggont redan från början. Om det hade varit en vanlig dag hade jag ridit ett skrittpass, men nu skulle det hoppas.
 
Jag bad därför en annan tjej att visa honom inför tävlingsdeltagarna.
 
Hisan gjorde tre bra rundor. Med första tjejen så sköt han ut bogen inför ett hinder och råkade missa det. Med dem andra tjejen var han riktigt bra med på noterna men rev tyvärr samma hinder som han bröt ut vid rundan innan. Sista tjejen hade ett stopp på första. Det blev så som det lätt kan bli även när jag rider. Är inte galoppen igång ordentligt så bjuder han falskt.
 
Jag är nöjd med rundorna. Nu skall jag själv bara reparera ryggen och tagga till ordentligt inför min egna tävling nästa vecka. 
 
Samma hinder, tre olika ryttare.
 
Lilla har provat sina nya skydd. Jag är lite osäker på storleken. Jag skall prova dem en gång till i morgon för säkerhets skull innan jag bestämmer mig i fall de skall bytas till mindre storlek eller ej.
 
 
 

Morgon i stallet

Lite bakvänt kanske, men idag har jag gjort stallet och tränat Lilla före frukost.
 
Jag har haft mycket i huvudet sista tiden så det var skönt att sela för vagnen och bege sig ut och låta henne springa på. Det är något visst med att sitta där bakom och känna kraften och farten.
 
 
Lilla var jättefin och vill springa på. Hon joggade en dryg mil i ett lite högre tempo än när hon rids och var endast svettig under selen när vi kom hem. 
En dusch fick hon ändå. Så här års är det bäst att inte ha svettrester i pälsen även om det bara är några ynka små.
 
Hisan fick hagvila, men han var inte helt nöjd med det. Verkade som om han också hade velat med på tur. I morgon vankas där en massa hoppning för hans del.
 
Jag åkte förbi Hööks också en sväng innan frukost. Jag har funderat länge på rosa terrängskydd fram till Lilla och nu gjorde jag slag i saken och införskaffade sådana. De kommer att bli fina till de kommande tävlingarna. 
 
Provning och bilder kommer i morgon. :)

Grundomgång dressyr SRNC

Då var det dags för första tävlingsdagen i detta SRNC som går av stapeln i Lund. Grundomgång dressyr i avdelningsridning var det som stod på schemat. Hisan har stor rutin på det. Han har till och med varit med och vunnit distriktsmästerskapen i avdelning här i Skåne för ett par år sedan.
 
Jag red först fram Hisan själv och visade honom för deltagarna. Ryttarna lottades och Hisan fick först en schweizisk tjej på ryggen, därefter red en irländsk tjej och tävlingen avslutades med en belgisk kille.  
 
Ryttarna var jämnare i år än tidigare år då vissa lag har utmärkt sig med sämre ryttare. Det var kul att se. Hisan gjorde bra ifrån sig med alla ryttare men det märktes på slutet att han var trött, kanske inte fysiskt med psykiskt och dessutom blev han lite varm. Så sadel lossades och lindorka åkte av fort som attan när sista ryttaren var klar. Då blev Hisan nöjd. 
 
I morgon får han helvila för på söndag skall han hå semifinalen i hoppning. Den kommer att gå i 1.10.
 
Lilla har fått vila idag. 
 
 
Vad som är väldigt trevligt med studentryttartävlingarna är att träffa alla gamla vänner både de svenska och de utländska.
 

Förberedelser och annat

Jag förbereder mig inför en hästig långhelg. I morgon är jag ledig från jobbet och Hisan skall deltaga i SRNC på LCR.
I morgon är det dressyr och då med avdelningsridning. Det kan Hisan väldigt bra så det ser vi fram emot.
 
Hisan blev riden av min medhjälpare idag. Jag red samtidigt på Lilla. Härligt med uteritt med sällskap.
 
Att Lilla skötte sig suveränt behöver jag väl knappast skriva. Det gör hon ju alltid. Hisan skötte sig också så klart. 
 
Badad blev han också och tidigt i morgonbitti blir det till att knoppa man.

Höstkänsla

Väderet är ur led. Kallt och ruskigt idag, fast utan regn. Alltid något att vara glad för. 
 
Jag fryser i vart fall. Vart tog sommaren vägen? Den är saknad av alla.
 
Hästarna har vilat idag. Jag har i stället varit upptagen med att åka och hämta foder och annat sådant där kuligt...
 
I morgon har jag planerat för lite mer fart på hästeriet igen. 

Lite höjd

 Hoppträning idag!
 
Det blev kombination, fem och en halv, sex och en halv. Kryss, räcke, räcke. 
 
Hisan hoppade fantastiskt villigt. Och i och med det försvann all tvekan hos mig som jag känt förr om åren. Det kändes riktigt, riktigt bra måste jag säga. Hindren kom ändå upp på lite höjd till slut. Utsprånget var lite drygt 1.20 på ett ungefär. 
 
 
Jag skall verkligen ta med mig känslan från idag. För i och med den är vi sjumilakliv närmare mitt mål att komma tillbaka på samma nivå som jag var på tidigare. 
 
Lilla skrittades ut av min medhjälpare idag på förmiddagen. 
 

Nya skor

Lilla har fått nya skor idag. Jag fortsätter med att köra på travskor fram och ridhästskor bak. Efter fyra veckor och relativt hård träning med asfaltsjogg så var de bara måttligt slitna. Det bådar gott. Hon går lätt på sina fötter. Jämt slitna var de också, nästan ännu bättre.
 
Efter skoningen blev det skritt-dressyr i padocken för hennes del. Jag skulle öva sitsen, framför allt handställningen. Jag passade därför på att rida serpentiner. Svänga för sitsen och hålla händerna stilla som om jag höll två champagneglas utan att spilla.
Det gick över förväntan, men attans vilken träningsvärk jag hade från gårdagen. Träning för Linda känns.
 
Med tanke på min träningsvärk fick Hisan välförtjänt vila idag. 
 
Jomensåatte...
 

Sitsträning

Idag har jag och Hisan varit på äventyr igen. Vi har varit i Munka Ljungby och tränat för Linda. 
 
Vi har gjort skänkelvikningsar och byten. Vi har också rättat till min sits, eller hur man nu säger... Jag är inte riktigt stark i vänster sida. Höften vill inte riktigt bete sig lika dant där som på höger sida. Och det är rätt troligt att det smittar av sig till Hisan. Alterbativt så känner han sig svagare i sin vänster höft eftersom det var på vänster ben som han blev sparkad förra året. Kanske är det till och med så att det är lite av båda som är roten till det onda. I vart fall så har jag känt mig mycket bättre i ryggen sedan vi kom på att vänster sida strejkade och när vi gjorde övningen med sittbenen för ett tag sedan. Idag byggde vi liksom vidare på den. 
 
Dels så fick jag tänka skenben in och sedan lyfta upp hästen med skänklarna. Detta skall inte låta klokt. Det är för att jag skall komma ihåg övningen, inget annat. Då min höft är sned åt väster så fick jag lyfta upp höger höft i stället och sitta kvar i det. Jobbigt som attan men det gav en superfin häst. Vi gjorde sedan skänkelviksövningarna från sist med ledande tygeltag i skritt. Vi jobbade också på att få med frambenen, inte bara bak som tyceltgeltag var till för. Ett par fina fick vi till och till råga på allt gjorde Hisan riktigt snygga byten så där bara. Inte för att vi behövde eller så. Skönt att känna att bytesproblematiken var övergående. 
 
Den här texten kändes typ föga sammanhängande. Men skriver jag inte ner tankarna efter passet oavsett hur de nu hamnar i skriven text så kommer jag inte ihåg något alls.
 
Lilla vilade idag. 

Midsommardagen

Varför får jag alltid skav på mitt skenben av stiglädren när det blir lite varmare. 18 grader idag men fuktigt. 
 
Jag red först ut på Lilla. Vi körde lite tempo på galoppbanan på slutet. Hon var för skön på travrakan strax innan. Skyggade lite för någon fiskares packning som låg i kanten och sprang på lite efteråt. Då passar hon på att mitt i allt hoppa över en vattenpuss, men bara ett steg. Hon stod så fint på benen i trav så. Lilla söthästen. <3
Jag nämnde ju att hon hittat balansen på ett helt annat sätt innan i veckan. Här kan vi snacka om att behålla balansen. 
 
Hisan fick gå ett galoppjobb på galoppbanan. Två varv med finish fick det bli. Så fantastiskt det är att rida fort. Att känna kraften och farten. <3

Midsommar

Nu har jag varit iväg igen ett par dagar med jobbet igen. Hästarna har så klart inte bara vilat under tiden utan de har tränats av mina duktiga medhjälpare. 
 
Idag har jag redan varit ute och gjort stallet nu på morgonen. Det är fullskaligt midsommarväder ute med regn och rusk. Hästarna är försedda med regntecken och får mysa i hagen hela dagen idag. I morgon tar jag vid igen med träningen av dem. På söndag har jag lite andra planer. 
 
Nästa vecka kommer att bjuda på lite fler hästiga aktiviteter.
 
Glad Midsommar!

Skritt

Skritt kan man inte få för mycket av. Idag blev det skritträning med lite galoppinslag för Hisan. 
 
Jag försökte på nytt att filma mig själv men det går verkligen superdåligt. På två minuter film tittar jag in i bild två korta gånger. Sedan dimper kameran i backen. 
 
 
Tur att Fredrik har följt med mig på tävlingarna på sistone så att det i vart fall har blivit vettiga filmer därifrån. 
 
Lilla har vilat idag.  
 

Vinden i ansiktet

Red ut en sväng på fina Lilla efter jobbet. På travrakan lät jag henne springa på. 
 
Hon har sin mammas steg den lilla svarta. Ett lätt steg där man bara står över i lätt sits och hör det taktfasta trummandet av hovslagen mot marken. Jag brukade säga att det kändes som att flyga när Lena drog iväg och man satt på. Lilla har det steget. 
Jag blir lite ledsen när jag tänker på att travkariären hennes blev som den blev. Med det steget borde hon ha varit en stjärna. Nu är jag ju som vanligt inte särskilt objektiv när jag säger så. Jag älskar ju min lilla häst och ser bara positivt i henne. 
 
Men oavsett har hon hittat en balans nu, där man kan ge henne slapp tygel trots att det går undan och inget förändras. Inget bära eller hålla i för att hålla i trav. Hon fixar det själv. Hon har dessutom en helt annan styrka än när jag tog beslutet att skippa den regelrätta travträningen i vintras. Jag har inte byggt henne klart, det har jag inte, men det känns som om vi har kommit en bra bit på vägen. 
 
I juli kommer vi att köra vår nästa distansstart. Det ser vi fram emot. 
 
Hisan vilade idag. 

Tagga tävling

Hisan och jag har varit iväg igen. Planen var från början två klasser men jag insåg mina begränsningar så det blev bara en. Jag har ju knappt varit hemma den här veckan och sådant sätter sina spår.
Nu gick ju dessutom den första klassen himla bra så det skulle ju vara synd om man väntat i en massa timmar för att sedan gå in och göra en kass runda. Bättre att sluta när man är på topp liksom.
 
Lite av och på var det men jag är glad över vår runda idag. Riktigt nöjd var jag även med att jag lyckades med att tagga till själv trots lite ridning och trötthet.
 

Ett par dagars paus

Då var jag tillbaka i stallet efter ett par dagar iväg med jobbet.
 
Skönt med lite paus ibland men också härligt att vara tillbaka.
 
Hästarna har vilat idag och i stället har jag ställt iordning inför morgondagens tävling. Hur det kommer att gå står skrivet i stjärnorna. Jag hoppas att jag kan lyckad med att ladda i kväll. Satsar på det!!
 
Ingen av hästarna har så klart vilat bara för att jag har gjort annat utan de har tränats av mina medhjälpare de här dagarna. 
 
 
Kollade till hästarna uppifrån igår på vägen hem. 
 

Massör och trimm

Lilla hade besök av massören Göran idag. 
 
Hon är bättre i kroppen än sist. Det gör mig glad. Men både hon och Hisan måste sätta mer muskler. Vi fick nytt nyslaget hö från årets skörd igår så det kommer nog.
 
Hisan har trimmats på banan och gjort galoppombyten av bara farten. Jag satte fram ett sockerbitshinder och vips var det mer fart i bushästen.
 
 
Tänk vad lite bommar kan göra för humöret.
 
 
 

Trött måndag

Helgens aktiviteter har tagit ut sin rätt. Efter jobb idag har jag varit helt slut. Fast det stämmer inte riktigt. Efter jobb, en lunch promenad och ytterligare en genom Pildamsparken i Malmö och träning hos sjukgymnasten är jag helt slut.
 
Hästarna fick vila idag. Det blev endast ryckt och TLC för dem.
 
Nu väntar horisontalläge för mig, i morgon blir det nya tag.

Fullt ös

Ingen vila här inte. 
 
Körde Lilla i morse i härligt soligt väder. Hon gick en mil i vagn på ett fint sätt. Efteråt bar det av till Halmstad med Hisan för träning för Linda. 
 
Jag hade hoppsadeln med den här gången och tog upp våra problem med bytena. Vi började med att konstatera att det fIngemar bäst att värma upp Hisan på serpentiner i stället för rakt spår i trav. Han mjukar upp sig fint då. Sedan fick jag fokusera på att rida bara ena bakbenet, ytter bak. Det är lättare att bara rida ett bakben än en hel häst som Linda sa. Och det stämde verkligen. Trots det hade vi precis samma problem med bytena som igår. Kanske för jag runt lite mindre i sadeln men ingengälld drog jag upp benen i varje fattning... Gahhh! Mäkta irriterad var jag på mig själv. Men fokus låg på bakbenet idag inte på mina skänklar. Jag får fokusera på dem en annan dag. 
 
En annan elev till Linda satt även upp en säng på Hisan och jäklar var fin Hisan blev. Jag har en rysligt fin häst faktiskt. Det är så kul att se honom så fin under andra ryttare. Då vet jag var målet är.
 
Mot slutet av passet fick vi äntligen rätt på galoppen och bytena. Jag fick tänka mig en anridning mot ett stort hinder och sätta galoppen därefter, då fick jag fina byten. Jag skall ta med mig det sista bytet, det var bra och jag skall sätta upp flera "mentala hinder". Det där lät väldigt fel, men tja. "Mentala 1.20" oxrar låter bättre. Det är den galoppen vi skall ha även i markarbetet framöver. Då kan vi nog få ordning på det mesta.
 
Linda är fantastisk att träna för. Hon ser verkligen detaljerna och ger dig verktyg som är självklara men så svåra att kura ut. Fokus på en endaste detalj gör så extremt mycket för helheten. 

Muller i horisonten

Varmt väder idag men jag hade något otur med vädret. Morgonen bjöd på åskmuller och regnskurar. Nu kändes det i och för sig att det var sommarregn med ljumna droppar och en hög temperatur ändå. 
 
Hisan var inte helt tillfreds med flygfäna idag heller så vi travade och galopperade mest.
 
Jag har lite bekymmer med galoppbytena från vänster till höger. Så brukar det inte vara. Jag tror att det är min sits som ställer till det men det är inte lätt att veta med hästar alla gånger. Lite del i det hela tror jag också är att HIran gärna är bekväm och inte framme riktigt alla gånger. Ett par fina byten fick vi till men inte direkt på hjälpen så som han kan när det är från höger till vänster. Det är som om han vill vara kvar i den förvända i stället. Kunde göra en massa tvära svängar införvänd med bibehållen balans. Men det är ju inget att sträva efter. Vi har alltid haft lätt för byten förr.
Det är bara att traggla vidare. Jag får blanda in hinder också för det är lättare att få till både bjudning och byten då. Det är ju ändå hoppning vi vill hålla på med och bytena är inte oväsentliga, framför allt inte om vi vill tillbaka till vår nivå som vi var på innan. 
 
Lilla har vilat idag. 

Pulstest

Underbart väder idag. Lilla fick gå ett jobb i sanden. 
 
Vi avslutade rundan som var på 9km och en medelhastighet på 18km/h med att trava in på gårdsplan och slänga av utrustning för att pulsa henne. Hon hade 66 i puls och en något flämtande andning. Efter dusch var andningen lugn och hon låg runt 60 i puls. Då hade det gått 3 minuter. 
Nästa puls ing blev efter 10 minuter då vi hade gått ett varv i parken. Då låg hon på 56 i puls. 
 
Detta skall jag göra lite olika varianter på för att ha mer koll på hur hon pulsar ner inför kommande distansstarter.
 
I distansritt är sådant här jätteviktigt. Man har 20 minuter på sig att visa upp hästen för veterinären på tävling när man kommer in till tävlingsplatsen för paus och då skall hästen inte ha mer än 60 i puls på Lillas nivå. Även efter avslutad ritt gäller det samma. Alltså är det viktigt att känna sin häst så att man vet hur snabbt man kan gå till veterinärgrinden. Är pulsen för hög kan man bli diskad. Det finns dessutom minuter att tjäna på att ha en häst som pulsar ner fort när det väl blir tävling sedan. 
 
Inom travet mäter man pulsen annorlunda. Där är man mer intresserad av att hästen tränar på en maxpuls i jobben och att hästen där har en jämn puls. En förhöjd puls betyder sjukdom. Givetvis tyder en snabb återhämtning på en god kondition även här men det är inte riktigt så intressant hur fort pulsen går ner på samma vis. Distansen går ju mycket långsammare även om det hade varit intressant att veta vad hon låg på under jobben. Jag skulle önska mig ett pulsband som hon kunde ha under sadel och sele. Kanske kan jag få tag på ett sådant, vi får se.
 
Hisan vilade idag. 

Sol, sol äntligen sol!

Härligt väder idag när jag var i stallet. Tyvärr hade ett helt gäng flygfän vaknat till liv och Hisan var inte direkt nöjd med detta. Så ridpasset fick bestå av endast trav och galopp. När vi tog små korta pauser blev han väldigt besvärad av krypen. 
 
Detta är i och för sig ett helt galet framsteg. Mr Häst har sällan kunnat koncentrera sig alls när det har varit så här mycket djur i luften. Nu fanns ju koncentrationen där trots allt. 
 
Jag jobbade mycket med bjudningen i galoppen. Vi satte upp en bra hoppgalopp helt enkelt, gjorde en kort rusch, sedan vända och så samma galopp åt andra hållet. 
 
Lilla vilade idag. 

Lite lätt motion

Jag har i vart fall lyckats med att motionera mig själv väldigt bra idag. 
 
En lite längre promenad på lunchen, sedan en rask promenad till sjukgymnasen. Efter det avslutade jag med uteritter på båda hästarna. 
 
Det blev inga långa ritter, en halvtimme var men det räcker gott för att vara vardag och dessutom efter sjukgymnastiken. 
Jag är bra nöjd med mig själv kan jag säga. 

Storm och regn

Jag brukar alltid titta på väderprognosen innan jag åker från stallet. För att se om täcken skall på eller av. Igår såg det rätt ok ut så hästarna fick vara nakna. Det är ju trots allt juni.
 
Men vad fel det blev. Nu stormar det och regnar på tvären även om det inte är superkallt. Det var två blöta ynkliga små hästar som fick komma in och äta. Nu frös de ju inte direkt men jag lägger ogärna sadel eller sele på en våt rygg så det fick helt enkelt bli vila för båda idag. 
 
Det innebär ju tyvärr att min planering för veckan haltar lite igen. Men det får vara så. 

Måndag och ny vecka

Varför är det så rysligt svårt att komma iväg i tid på morgonen på måndagar? Det är nästan bara de dagarna jag får springa till bussen för att komma i tid till jobbet, bara måndagar. Övriga dagar går jag lugnt... Varför?
 
I vart fall avslutades dagen med ett härligt dressyrpass på Hisan i padocken. Dessförinnan passade jag på att lyssna på bra musik i stallet samtidigt som jag fixade och borstade hästarna. Jag känner mig glad helt enkelt. Det kommer att bli en toppen sommar det är jag övertygad om. Idag var ju första dagen. 
 
Lilla vilade idag, hon kommer att gå i morgon igen. 

RSS 2.0