Dripp dropp

Idag regnade det. Det var typ en månad sedan sist. Naturen behövde det även om jag har njutit som bara den av all sol och värme. 
 
Idag har jag och Lilla varit hos veterinären på återbesök. Lilla böjdes och longerades och friskförklarades. Det var det bästa av allt. <3
 
Hisan har ridits ut och vi har busat i skogen i regnet. Ja, ni läste rätt... Men som sagt regnet var välbehövligt så idag tyckte jag inte så illa om det som jag brukar. 

Svarta Hingsten

Igår var jag och klappade Svarta Hingsten.
 
Han är Kung i sin hage med utsikt över ett gäng unga tjejer i hagen tvärs över vägen. 
 
 
Jag saknar honom så det var trevligt att få hälsa på och klia honom lite på manken. <3
 

Handhäst

Jag har inte ridit med Lilla som handhäst sedan förra hösten. Anledningen till att jag slutade var dels att det var lite jobbigt att göra det i mörkret på kvällarna men också att Lilla blev lite väl glad i hatten allt som oftast. Jobbig kombination med en superglad häst som hoppar rundor i snöret medan den andra man sitter på är lite ängslig i mörkret...
 
Nu var det ju inte tal om mörker utan skritt i dagsljus. Det enda som kryddade till det hela lite var flygfäna men det fungerade ändå bra. 
 
Vi var ute ca 40 minuter och tog först en runda runt travbanan för att checka av att det gick bra. Sedan tog vi en runda på tippen. 
 
 

Tippen

Gårdagens planer på hoppträning fick tyvärr ställas in. 
 
I stället blev det en runda på tippen för mig och Hisan. 2 intervaller i varje galopp uppför blev det. Det var dessutom en sådan där superunderbar kväll, en sådan som man kan leva på länge. 
 
 
Lilla och jag gick två varv på travbanan. Det tog 30 minuter. 
Jag funderar på att ta henne som handhäst i kväll. Det var jättelänge sedan sist plus att det skulle vara roligare för hästarna att gå tillsammans. 
 

<3

 

Värmebölja

Det är riktig högsommarvärme nu och det är så underbart. 
 
I gårkväll var jag ute och gick i 24 minuter med Lilla. Jag dröp av svett efteråt men det är faktiskt nyttigt för mig.
 
Sedan var jag och Hisan på utrett med en av sommargästerna. Det blev mest skritt men lite trav och galopp också För att undvika insekterna. 
Skritt kan man ju aldrig få för mycket av och så här dagen efter en tävling är det nästan bättre att göra något lugnt än att vila hästen. 
 
I kväll kommer de få vila i alla fall. 

FT dag 2

Terrängen gick igår.
 
Banan innehöll flera nya hinder och dessutom fanns där med en kombination. Det var roligt för det brukar sällan vara det på en så här låg nivå. 
 
Hisan hoppade fint och vi nollade på hinder och tidsmässigt. 
 
Det var bra varmt igår. Upp mot 30 grader. För Hisans del var det nog inte helt positivt. Inte för att han inte klarar värmen utan för alla äckliga insekter som bits. Nu hängde ju dessa inte med när det gick lite fortare som väl var. 
 
Terrängen var riktigt kul och tur var väl det eftersom jag var så bedrövad efter gårdagens resultat. Tyvärr hade jag ingen som kunde filma. 

FT i Flyinge dag 1

Nu ger jag formelt upp allt som har med dressyr att göra på tävling. Så troligtvis struntar jag i fler fälttävlanstävlingar också framöver.
Tydligen hatar alla dressyrdomare oss så till den milda grad att det inte är värt att vi visar oss på banan.
Jag vet att det är lite som att svära i kyrkan att klaga på resultatet i efterhand. Men jag kan inte begripa varför vi alltid ligger så lågt i poäng som vi gör. ALLTID!
 
Hisan har faktiskt utvecklats sedan förra året men det hjälps inte, vi fick sämre poäng i år... Så jag ger helt enkelt upp. Vi kan tydligen inte förbättra oss och jag är trött på att stånga huvudet i väggen.
 
Här är ritten:
 
 
Sedan blev det hoppning.
Jag gjorde en supertabbe. I svängen mellan 5:an och 6:an fick jag hjärnsläpp och var först på väg mot fel hinder (det gröna betforhindret). Det syns inte riktigt på filmen men jag fick dra runt honom till rätt hinder, det ljusgröna. Min ridning blev därför inget vidare till hinder nummer 7 så han bröt ut även om han låg bra. Hisan kräver massor av ridning i hoppningen. Det går inte att åka med alls. Se tillexempel i anridningen mot 3:an då han skyggade för hindret bredvid, där var jag vaken men inte mot hinder nummer 7.
Inga bommar ramlade i vart fall och jag fick inga tidsfel så...
 
 
Det blir terrängstart i morgon men vi är långt ifrån tätstriden och chanslösa. Jag skall i vart fall rida en så bra runda jag kan i morgon.
 
Det var jättevarmt idag. Härligt! Hoppas på samma väder i morgon.
 
I morse var jag inne på Jägersro och körde Uffes häst Yoyo Limburgia. Jag har ridit honom länge nu men aldrig kört honom tidigare.
Det var spännade att köra en annan häst igen. Jag gör ju det så sällan.
Uffe sa att Lilla var stel i nacken och att jag skulle tänka på att lossa det. Lite av anledningen till att jag skulle köra Yoyo var för att få känna skillnaden där.
När jag började jobba med Yoyo var han stel som en planka men med hjälp av Uffes träning har han blivit mjukare vilket jag också känt i ridningen.
Nu skall jag bara lyckas med att nå dit med Lilla. Vi gör lite stretchövningar i stallgången nu redan under konvalesensen som start.
 
Yoyos rumpa från i morse
Lilla går fortsatt bara i hagen.
Jag kommer att börja skritta henne för hand i morgon.
 

Förberedelser

Vila på rid-/träningsfronten idag.
 
Jag gjorde i stället persedelvård och ryktade hästar.
 
Inte så händelserikt kanske men när det vakas fälttävlan skall alla sadlar putsas och alla träns tvättas. Det tar sin lilla tid.
Jag har nu ägnat kvällen åt att plugga dressyrprogram och kommer även att göra det i morgonbitti.

Kvällsritt och hoppträning

I tisdags vilade Hisan.
 
Jag var i stallet på morgonkvisten enbart.
 
I onsdags blev det i stället en kvällsritt på tippen med galopper uppför. Det blev 4 repor upp för hans del och det var nog precis vad Hisan behövde.
Mysigt också med varma kvällar med sol. Det skall jag komma ihåg till bistra höst- och vinterdagar.
 
 
Igår var det hoppträning som gällde i ridhuset.
 
Träningen gick bra. Vi red en linje räcken på diagonalen som var på 4 språng, trångt och tre framåt. Det var klurigt att ändra mitt i serien men ack så nyttigt.
Hisan var snäll och hoppade i de flesta situationer utom när jag satte honom rejält i skiten i en omhoppningssväng på oxern. Det lastar jag inte honom för alls. Han kan ju inte reda upp allt tokigt som jag hittar på.
 
Men det där med ridhus när det är så varmt som det är nu är inte riktigt min grej, och inte riktigt Hisans heller. Det är kvavt så in i. Det hade gått att krama ur både Hisan och mig efteråt så våta av svett var vi.
 

Nu väntar fälttävlansstart för oss till helgen så det är dax att se till att vi verkligen kan dressyrprogrammet.

Lilla

Det blev två dagars boxvila för Lilla och igår fick hon gå ut själv i hage. Bra mycket roligare det än att stå inne i en box.
 
Jag kommer låta henne vila veckan ut och börja skritta henne först för hand och i vagn lite senare. Hon skall också på återbesök om en dryg vecka. Först efter det och om hon blir friskförklarad kommer jag att jogga henne igen.
Detta skall få ta tid. Hon måste få läka.
 
Humöret hennes är på top i vart fall vilket är mycket trevligt.
 
 

Veterinärbesök

Innan det var dax för Lilla att besöka vetinären red jag Hisan på travbanan.
det blev mycket öppna för att böja honom även om vi red på rakt spår. I galoppen red jag små små serpentiner i båda galopperna. Han lossnade fint även om vi hade ett par duster, det är inte fullt ös medvetslös som gäller om man skall trimma även om travbanan kanske inbjuder till det stundtals.
 
Hos vetinären upptäcktes en hälta i kotan höger bak så nu är Lilla behandlad där. Vi passade även på att fixa tänderna när hon ändå var på plats.

Uteritt

I söndags red jag ut med en av sommargästerna. 
 
Tanken var ju att Hisan skulle sköta sig och visa hur man skulle göra. Det gick väl så där. Jan fick syn på en uppställd vit bod på vägen och var tvungen att bråka lite. Inget allvarligt eller så men om man nu skall visa hur man skall göra är detta lite fel. 
Söta Hisan. 
Nu fick tyvärr den andra hästen ett balltramp under ritten så det blev ändå inte så bra, men det är ju sådant som händer. 
Vi skrittade ju ändå mest så detta hände trots att vi tog det så lugnt. 
 
Jag körde ett kort pass med Lilla på banan bara för att känna av henne inför veterinärbesöket igår. 
Hon kändes avslappnad och fin. 

Banjobb

Jag har haft besök här under Falsterbodagarna och i fredags passade vi på att träna hästarna tillsammans.

Min vän körde Lilla och jag red Hisan. Det var länge sedan han gick ett "travjobb" på banan så Hisan var något i gasen.
Samtidigt slogs höet på banan så efter första snabbrepan kom vi samtidigt som klippmaskinen i svängen. Hisan blev givetvis rädd och backade. Han backade då rakt in i Lillas vagn och blev rädd. Det innebar att jag fick smaka grus och blev lite trampad strax ovanför bröstet i tumultet. Hisan är en snäll häst och han vill inte trampa på mig så det resulterade enbart i ett stort blåmärke där och ett i ländryggen där jag landade.
 
Jag inser givetvis hur mycket allvarligare detta hade kunnat bli.
 
Vi gjorde klart jobbet med hästarna och Hisan skötte sig resten av passet. Lilla skötte sig givetvis 100% hela tiden. Det gör hon alltid.
 
I lördags vilade båda hästarna för då var det Falsterbo som gällde fullt ut.

Många dagar utan uppdatering

Dåligt av mig...
 
I veckan har det varit Falsterbo och jag har varit nere där från torsdag till söndag. Det har varit superkul men tyvärr har tiden vid datorn varit mycket begränsad.
 
Shopping har jag däremot hunnit med. Det har blivit en hel del rent ut sagt.
 
Jag skall göra ett eget inlägg med det lite längre fram.
 
Upptäkte att jag hade glömt att skriva om Hisans hoppträning i tisdags.
Vi var ju på Eslövs ridklubb och fick hoppa ihop med en ridskolegrupp. Det blev en liten miss i planeringen där men det gör ingenting.

Hisan hoppade bra och tvekade inte en sekund på de lite högre hindren som vi fick hoppa. Det mesta av övningarna var på väldigt små hinder men det är absolut inte fel. Hisan respekterar inte alltid de små hindren lika mycket som de större och slarvar över dem. De kräver därför mer ridning än man tror.
 
Onsdagen har jag redan skrivit om i ett inlägg.

I torsdags vilade Lilla och Hisan trimmades lite i hagen hemma.
Han var lite stel i vänster sida så jag fick ta igenom en del. På slutet tycker jag ändå att han blev fin.

Jägersro

Igår var jag och Lilla inne på Jägersro. 
 
För en gångs skull körde jag inte jobbet själv utan det gjorde Uffe åt mig. 
 
Jag ville ha lite andra ögon på hur hon är.
 
När främmande kuskar sitter upp i loppen och kör kommer de gärna med tips och idéer. Många är bra men jag håller inte alltid med.
Till exempel tryckte kusken i senaste loppet att hon skulle gå med aluminiumskor i stället så det skall jag prova till nästa start. 
 
Vad jag ville att Uffe skulle testa är att hon biter tag i bettet när hon går uppkäkad. Framför allt få i sista sväng. 
Hon hänger inte på en töm utan faller in mot innerplan och då får man styra massor med höger töm. 
Jag tror att det beror på bristande styrka men kuskarna tycker annorlunda. 
 
Nu skall hon i vart fall kollas upp på måndag i fall det inte enbart är styrkerelaterat.

Två dagar

Nu har jag varit lite dålig på att uppdatera igen. Men igår fyllde jag år och då var det lite annat som stod på agendan.
 
i Söndags vilade Hisan. Lilla gick ett jogg-jobb på banan hemma. Hon var superpigg efter vilan så de första varven fick jag hålla in henne för att det inte skulle gå för fort. Efter några varv kunde hon jogga på som tänkt på slak töm.
 
Igår hade jag med mig en tjej ut som var på besök.
 
Vi begav oss ut på tur. Hon på Hisan och jag på Lilla. Det var första gången Lilla var ute på tur där men det bekom henne inte alls. Hon gick först och stegade på bra.
Vi tog Billebjersrundan så det blev en rejäl tur för henns del.
 
 
I kväll skall Hisan och jag hoppträna i Eslöv. Vi behöver vara på en "okänd" bana. Vi har ju faktiskt vunnit en tävling där så helt okänd är den ju inte.

Lilla kommer att vila. Hon skall in till Jägers i morgon bitti.
 

Tomelilla travbana

Trots rubriken så var det hoppning som gällde idag.
 
Hisan var fin på framhoppningen till 1.10 men spände till något så in i inne på banan. Det slutade i stopp på första och sedan stop på 4:e. Sedan var vi uteslutna.

Först tänkte jag strunta i 1.15 men efter ett samtal till min tränare Tord så beslutade jag att hoppa ändå.
Några vänner/klubbkamrater kom också till tävlingsplatsen så efter lite pepp och hjälp på framhoppningen då han stannde upprepade gånger där kändes det mycket bättre.

Inne på banan gick det också bra mycket bättre. Vi fick ett ned i grunden men vad gör väl det.
VI KOM JU RUNT!

Så nu sitter jag och är ganska löjligt nöjd med en runda med ett ner. Nästa gång skall vi ha mer självförtroende och då ligger för hoppningsvis bommarna kvar. :)

Film från 1.15 rundan:
 
Lilla har vilat även idag men skall få jogga lite i morgon.

Taggar

Idag har jag och Hisan varit ute på en runda ihop med en av de andra sommargästerna hos Jan. 
 
Hisan fick agera moraliskt stöd och gjorde det med bravur. Det var massor av insekter ute men han skötte även det bra. 
 
Vi red över Billebjer och tillbaka genom skrylleskogen. Härligt att vara tillbaka på de vägarna igen. 
 
Lilla har vilat även idag men det märks att hon är pigg. kanske får hon skritta i morgon, eller så vilar hon en dag till. 
 
I morgon blir det tävling för Hisans del. 

Hoppträning

Hisan och jag har varit hos min hopptränare uppe utanför Ljungbyhed idag. 
 
Största uppgiften under träningen var att han absolut inte fick stanna. Och så att jag skulle rida väl men det var underordnat det första faktiskt. 
 
Nu stannade inte Hisan så fokus låg i stället på att rida väl... låter det konstigt?
 
Det var fullt av bromsar på ridbanan och det var minst sagt nyttigt för en viss Mr Häst som vanligtvis glömmer allt annat runt honom i jakten på de illasinnade små insekterna. Nu fick han koncentrera sig på mig och helt enkelt ignorera dessa. 
För övrigt hade jag flugsprej på men dessa var riktigt ettriga. 
 
Själva hoppningen gick bra. Hisan bjöd och han hoppade trots att vi kom lite fel. Det bästa av allt var ändå att han inte stannade och att jag red honom med stor beslutsamhet och självförtroende. Nu skall jag bara ta det med mig till helgens tävling också. Men det skall jag se till att göra. 
 
Håll tummarna för vackert väder. 
 
Lilla vilade idag. Det gör hon alltid efter lopp. Hon kommer att vila i morgon och på lördag också. På söndag planerar jag att ta en lugn skogstur med henne. Det skall bli spännande att se vad hon tycker om det. 
Hisan skall ridas ut i morgon så då skall jag kolla framkomligheten på vägarna inför söndagen. 

Kollage

Var bara tvungen att klippa ihop lite fler bilder från igår. 
 
 

Loppet!

Igår fick både Hisan och Lilla vänta inne längre än vanligt på morgonen. Det var verkligen inte Lillas kopp av te om man säger så. Hon var bra sur och visade tydligt att hon ville ut.
När sedan Hisan fick gå ut och hon skulle gå på släpet var det inga glada miner.
Min annars så lättlastade lilla häst tvärvände inne i släpet och kastade sig ut och for bort mot hagarna. Nu var hon lätt att fånga och lasta men hela vägen in till Jägersro (jag plockade upp Uffe där) talade hon om att hon var missnöjd.
Resten av resan in till Lunden gick bra.
 
Där inne fick vi stå i kuskens eget stall vilket var lugnt och trevligt, nice!
 
Lilla värmdes fint och kopplade av bra fram till loppet.

Själva loppet tyckte jag fick fint. Hon lågg i ryggar och var lite instängd. I sista sväng galopperade hästen framför men kusken lodsade henne säkert även runt det. Hon slutade 5:a på ett mycket bra sätt. Tiden hon fick blev 1.18,8 vilket är en bra tid. *Stolt matte*
 
Själva loppet finns att se på den här länken. http://www.dantoto.dk/layout/video.aspx?date=2013-07-03&track=ch&race=1
OBS! Fungerar inte i iPhone eller iPad.
 
Hela vägen hem stod hon sedan snällt ända till vi kom fram till gården. Då skulle hon ut i hagen fortare än kvickt. Jag tyckte att hon skulle in och kissa först men det mottogs inte så väl.

Så någon timme i hagen fick det ändå bli i gårkväll för min mycket duktiga lilla svarta. :D

Ny 5:e plats

Lilla kom 5:a igen idag. Hon var så fin. <3
 
Jag är helt slut nu så hela dagen återberättad blir det inte förrän i morgon. 
 
Håll tillgodo med ett litet bildkollage som min vän gjort så länge. 
 
 

Pyssel

Idag har jag pysslat. Selar och sadlar har putsats. Jag har varit inne på Jägersro och hämtat nordenintyg.
Lilla startar i Köpenhamn i morgon igen och Hisans utrustning blev blöt i in i i söndags.
 
Lilla fick spår tre i morgon igen och samma kusk som sist sitter upp. Jag är sjukt nervös redan... igen. Galet!
 
Hisan trimmades lite i hagen. Jag valde hagen för jag hade som plan att dressyra med dressyrsadel och jag gjorde som förr i tiden och red med Lilla lös i samma hage. Bättre att rida i en rektangulär hage med fina mått, den är ca 20x60 minst, än att försöka trimma en lite lätt busig och luftburen häst i skogen. Det tar vi en annan dag... med hoppsadel på.
 
Hagen lutar lite mitt på men volterna på kortsidorna är hyfsat platta. Hisan jobbade bra även om jag inte är riktigt nöjd med hans galoppombyte från vänster till höger idag. Det är från den lätta galoppen till den svåra så det är inte så konstigt att just det krånglar. Det kan ha varit att han är ovan vid backigheten i hagen. Vi tränar alltså vidare.
 
Nu skall jag försöka sova lite inför morgondagen, det kommer inte att bli lätt. Mina nerver funkar dåligt ihop med Lillas tävlande helt enkelt.

Sommar

 
Det betyder gräs och större hage.

I år har de också Lillas nyfödda kusin att studera på avstånd över staketet.
 

SRNC hoppfinal

I lördags vilade båda hästarna. Hisan för att ladda inför söndagen och Lilla för att NM:et gjorde att jag inte kunde träna henne. Det regnade också i princip hela dagen så det var ändå inte läge för träning.
 
I söndags var det då dax för hoppfinal för Hisan. Jag hade i vart fall beställt uppehållsväder men blev inte bönhörd. Det formligen pissade ner och Hisan blir extra kinkig då.

Jag visade honom och hoppade 4 hinder. Tyvärr var jag själv inte i form och fick ett stopp in i kombinationen för att jag presenterade den illa för honom. I försök två hoppade han den bra.

Det var två tyskor som red finalen och tyvärr var inte Hisan så där snäll mot dem. Han stannade ut sig med båda nämligen.
Jag är missnöjd med honom för det faktiskt, lite får han bjuda till även om vädret inte passar. Nåväl han är ju bara häst.
 
Jag körde ett joggjobb med Lilla på kvällen. Det blev 8 varv på travbanan i snabbare jogg.
 
Hisan vilade igår, jag var faktiskt lat och pallade inte rida.

Lilla gick ett lugnare joggpass i sällskap. Det blev 7 varv.

RSS 2.0