Två dagar och sommarens första ledighet har börjat.

Igår red jag dressyr med Hisan på banan. Jag blev avbruten av telefonsamtal och en massa annat så det blev inget sammanhängade pass. Hisan jobbade ändå bra och var avslappnad efter att han hade kollat in alla hästarna i beteshagarna. Vi hade miljöträning i form av startande mopeder bredvid honom. Han bara vände på huvudet och tittade lite. Han är cool min Hisan.

Strax innan jag skulle hem kom två beteshästar. Den ena var inte maskad och hamnade i karantän i padocken. Den kommer att släppas i helgen, antaglien med Berra Bus som kommer till betet. Det kommer att bli kul!! Del sär Berra en häst som har betytt mycket för mig och som har lärt mig massor. Kanske inte om finlir i ridningen men om hantering och sårvård ;). Hans ägare är dessutom en god vän så det blir kalas.
Den andra hästen som kom var Iddi, fjordningen. Han blev så till sig när han klev ur transporten att han helt enkelt travade iväg mot hagarna utan att ta någon notis om vad som hängde i grimskaftet. (Han har bott flera år på granngården innna.) När han sedan skulle släppas med de två kvarvarande barfotahästarna kom hans ägrinna olyckligt nog emellan när Haflingerstoet Nora måttade en spark mot Iddi. Den träffade henne rakt i bröstet och hon fick åka ambulans in till sjukhuset för att röntgas. Som tur var blev hon bara rejält blåslagen och inget var brutet.


Idag tog jag en tur på hundslingan i Skrylleskogen. Nästan det första som hände var att jag mötte Lillemor och Anita. Jag hälsade glatt men Lillemor tycks fortfarande inte ha begripit att det inte jag som är skulden till att hon inte fick komma tillbaka till Jans bete. Hon är sur och kan tydligen inte ens säga hej fortfarande, det är två somrar sedan nu. Lågt tycker jag att inte ens hälsa. Anita hälsade vänligt i alla fall, tur att det är ordning på någon.
Red vidare, det var mycket hundar, folk och hästar ute. Turen avlöpte utan bekymmer. På vägen tillbaka över tippen mötte jag en ryttare i backen som var på väg upp i full galopp. Han visade inte någon vilja att sakta av vid mötet. Lite dåligt tycker jag. Många av dem jag träffar på ute när jag rider har mycket dålig koll på hästarna,tänk om det hade varit en av dem han hade mött. Vill inte ens tänka på hur det hade slutat.

Körde därefter lilla Leo. Han har på sistonne gått med springrem vilken har hjälpt honom mycket. Han hade den endast på sig halva tiden idag eftersom han fick skav av remmen mellan frambenen. Det var stor skillnad på när han hade den och när vi tog bort den. Han var lixom mer stabil med den på.
Jan hade glömt att sätta i öronpropparna eftersom han hade ett annat huvudlag och det medförde att han låg på som bara den, speciellt på de ställen vi skulle köra långsamt. Han travar i alla fall mycket bättre för varje gång jag kör honom. Han gick 25-tider idag. Resten av hästarna får gå snabbt på måndag innan jag åker till Rom.

Joggade på kvällen och testade min nya pulsmätare som jag har fått får 49,95kr. Testade på mig för att se hur den funkade. Kanske det går att modifiera den till att passa hästarna också? Jag skall bara bli vänn med den först. En bra sak är i alla fall att mitt flås inte har blivit sämre även om jag inte har sprungit på ett par månader nu. Ridningen måste ju göra sitt för att hålla det uppe.

Nycklar och åter nycklar

Det är det ända jag har i huvudet just nu...  Jag har hand om alla nycklar på jobbet. Just nu är det häktiskt så det är skönt att koppla av och göra annat än att tänka på alla dessa nycklar.

Igår flyttade vi ett betong rör och jag städade bilen invändligt i stallet. Det är bra sysslor när hästarna skall vila. Pärlan (bilen heter så) har inte varit städad sedan förra sommaren och hade fortfarande mycket julgran kvar i bakluckan fram tills igår. ;)

Idag blev det ridning. Jag började med Hisan. Allt som oftast undrar jag varför jag låter honom vila. För han är bara störig dagen efter. Svaret är att jag tycker att han skall ha ledigt från mig ibland. Hur som tog vi den vanliga rundan i Skrylleskogen. Jag hade tänkt att skritta mycket och försöka tänkta på gropen och vallen på tungan för att öva. Lättare sagt än gjort, när Hisan är på sitt störiga humör är han också trotsig och gör mycket tvärt om mot vad han brukar. Så så mycket koncentration på tungan blev det inte utan mer på att få honom att gå framåt och inte studsa eller något annat dumt. Mot slutet av passet jobbade han bättre men på sådan här dagar är han spänd även när han jobbar och blir hög i formen. Det kommer att bli bättre i morgon, det vet jag. Då är huvudet mer ikapp med energin.

Skrittade sedan två rundor på tippen med Lena. Det funkade mycket bättre att koncentrera sig på henne. Hon kan ju inte gå långsamt av sig självt utan jag försökte bromsa med sitsen och försöka få till en mjuk kontakt. Jag valde att rida henne på tvådelat tränsbett i stället för det Nya Zeeländska som hon har annars. På det tvådelade brukar hon alltid bita sig fast i vänster sida. Hon hade tendens att göra det till en början nu också men efter ett tag kom vi till ett läge där hon i stället tog jämn kontakt på bettet och blev mjuk och fin. Hon hade "tjocka" läppar när vi kom tillbaka till stallet men formligen spottade ut bettet ur munnen så fort det bara gick, med efterföljande grimage. Hon brukar göra så... Hoppas att hon kan blir behagligare i munnen av dessa övningar för munnen är ett problem område för henne. Stark som hon kan bli.

Snabbjobb

Är man borta och tar det lugnt så får man ta igen det när man kommer hem. Igår tränades alla 5.

Började med att köra jobb med Karin och Leo. Jag fick köra Ferrarin *harkel* Karin. Hon är klasfin nu. Precis som förra gången är hon lätt att reglera och hon tycker att det är himla roligt att springa. Vi körde ett par vändor i 20-tempo.

Därefter blev det hårdträning även för mig när det blev Lenas och Lillebors tur. Jag fick för mig att Lena skulle tuktas till lydnad så det blev ett par varv i lugnare tempo än vad hon ville. Hon blir väldigt svajig när det går långsamt. Och när hon sedan fick springa gick deet undan. Problemet med banan hemma är balansen i svängarna. Inte ens i den största svängen går det att komma in för fort när man rider för då håller inte hästen balansen. Detta är något som den svarta damen absolut inte tar hänsyn till. På ett av de snabbare varven tyckte hon inte att hon behövde lyssna på att jag vill sakta in lite inför svängen och ofelbart blev det galopp. Rundan efter lyssnade hon och då stod hon också på benen. Det går bra att gasa ut ur svängen så det är bara in som det måste gå lite lugnare. Hon jobbade ok men hon har nog stressat upp sig lite av att hon har fått gå om på sista raksträckan de senaste gångerna hon har fått gå fort hemma.

Jag avslutade med att ge Hisan en liten bensträckare. Men jag måste erkänna att jag nog inte orkade egentligen. Det blev 2 varv på travbanan och menstadels i skritt. Jag tog ut hon idag eftersom han stod inne så mycket igår. Energin måste ju ut.

Idag vilar alla hästar... jag borde jogga. Får se om jag orkar efter jobbet.

Blött och geggigt

Efter en häktisk hästfri långhelg i Berlin var det dax att ta i tu med träningen igen. Jag var faktiskt ute en sväng i går med en påse äpplen för att stilla abstinensen efter häst lite i alla fall. ;)

Idag var hoppträning för Piia inplanerad. Tyvärr var det också den dagen det skulle regna efter flera veckors uppehåll. Nog för att vi behövde regn, men jag skulle ju rida. Träningen skulle ju dessutom vara utomhus.
Det finns inget dåligt väder heter det ju...
Åkte iväg med Hisan färdig sadlad för att minska tiden som sadeln kunde vara ute i regent för att slippa bli blöt om baken.
Väl framme hade Hisan tappat en gångart, nämligen skritten. De hade stått inne allihopa idag eftersom det vräkte ner. Från parkeringen och bort till ridbanan nere vid ån på Flyinge varvade han att trava och takta. Allt var farligt, för att inte tala om vagnen med hindermaterial som stod i en hörna på banan... oj oj. Att sedan sakerna rörde på sig när man brutalt stoppade dit mulen var ruskigt hemskt. För att inte tala om när det kom förbi ett vagnsekipage draget av två hästar (läs monster). Dras vagen bara av en och snabbt så går det bra, men två och längsamt, förskräckligt.
Själva hoppningen gick kanon. Banan var rejält tung och Hisan fick ta i. Han jobbade trotts allt tittande jättefint, och var trevlig som tusan i munnen. Skolningen i onsdags måste ha gett otroliga resultat. Piia kommenterade att han såg ut som en dressyrhäst *fniss*.
Han tog i och hoppade riktigt ordentligt som han inte har gjort på länge. Vi hoppade lådor och vattenmattor, både runda och avlånga helt utan bekymmer. Den runda var dessutom andra hindret i en kombination som sedan höjdes till 1.20 men det var inga problem för Hisan idag. Han stannade en gång på slutet när han var trött och mycket ofokuserad i anridningen inför en kombination av 3 oxrar. Hoppade kalas med ny anridning och mer fokus.

Jag är mycket nöjd med denna träningen och en ny är inplanerad efter Italienresan.

Avslutade med rykt av Lena och Lillebror. Lena fick dessutom två bakskor påslagna.

Sitsträning

Skrittade Lena både på tippen och på volten. Hon är häftig. Hon försöker hela tiden och gör sitt bästa även om hon har det mesta emot sig. På volten red vi mycket öka-minska volten och vända över. Hon fick böja sig rejält och brev väldigt fin och uppmjukad. Det är enorm skillnad på balansen i skritten och traven. Så fort hon lugnar sig och jobbar i skritten är den riktigt fin. Traven är vinglig som bara den på volten. Hon är ändå minst vinglig i trav av de 4 som finns på gården. Planen med dagens ridning var att lösgöra och det tycker jag att vi lyckades bra med. 

Var hemma hos Djurjouren på sitsträning igen. Vi jobbade med placeringen av mina händer/armar, och Hisans mun. Han är ju inte alltid framme vid bettet och tjaffsar ofta med huvudet.
Jag skulle tänka på att bibehålla den raka linjen från armbågen via handen och tygeln till Hisans mun. Här har jag slarvat mycket och jag föll tillbaka i dåliga vanor att knycka på handlederna och lägga handen så fort jag inte aktivt tänkte på det.
Genom att ge Hisan en stabil kontakt på bettet började han acceptera det bättre och kom till ro i munnen. Jag skulle tänka en bild av hur bettet låg i munnen på honom och hur tungan skulle vara mjuk som en svamp. Bettet skulle sedan göra en grop i tungan och jag skulle försöka göra en liten vall ovanför gropen genom att lyfta upp bettet lite lite. Så fort jag fokuserade på detta så funkade det bra och Hisan slappnade av mot bettet och sänkte huvudet. Så fort min tanke vandrade iväg bröts kontakten och vi fick börja om.
Nyttig träning för mig och bra för Hisan att behöva tänka till lite extra.

Nu tar jag hästledigt ett par dagar och åker till Berlin med jobbet. Jessica skall motionera Hisan under tiden så att han kan hålla energin i schack. ;)

Ridtur ackompangerad av fågelkvitter

Red Billebjärsrundan med Hisan. Han blir så otroligt tittig när han har vilat. Bitvis i början av turen hoppade han mest sida till sida när han hittade "hemskheter" i diket. Mycket enerverande är det, men han är förlåten.
Efter halva rundan slappnade han av tillräckligt för att jobba och tillslut blev det en riktigt trevlig tur.

I morgon skall vi på sitsträning igen, roligt och nyttigt för Hisan att få tänka till lite extra. ;)

Jag anmälde Lena till ett lopp på Halmstad i nästa vecka med Niklas i sulkyn. Klumpigt nog lyckades jag att spärra Jans inloggning på STC genom att inte få ordning på bokstäverna på tre försök. Klantigt värre men som tur var gick det att lösa... Hästen är i vart fall anmäld. På torsdag vet vi om hon kommer med.

Mockning

Idag tänkte jag bara upplysa alla om att jag faktiskt har mockat. Hela 5 boxar. Det var minsann inte igår. Ingen ridning idag bara kroppsarbete. Jajjamen!

Hopptävling - back to basic

Jag kan verkligen inte bedömma när min start skall vara på tävling. Idag var jag på plats ca 1h för tidigt. Att jag aldrig lär mig *suck*.

Jag hade ju anmält mig till de lägsta klasserna för att få självförtroende. Och 90 kändes verkligen lågt. Det tyckte nog Hisan också. Han hoppade kanon och vi dubbelnollade efter en hermonisk runda. Jag slutade 12:a där de 10 fösta var placerade. Lite surt men det är nollorna som räknas.


Foto: Emmy Persson

I en meter var det stilbedömning. Det var en av de avgörade orsakerna till att jag faktiskt anmälde mig till denna tävlingen. Det var bra länge sedan jag var med i en stilhoppning. Det måste ha varit på ett SAM senast tror jag, i Göteborg kanske. Hur som skulle det bli kul att få sin ritt bedömd.
Hisan hoppade jättebra och vi nollade grunden. Vi hade bara en liten komunikationsmiss inför hinder nummer 5 men det spelade ingen roll. Jag rätade upp mig och Hisan tog det som en förhållning (klumpigt av mig). Vi klarade hindret med hoppet blev lite kantigt. I omhoppningen lyckades jag göra ett par riktigt fina svängar men så när vi kom till sista hindret trodde jag nog att jag hade även denna omhoppning i hamn så jag slutade rida och då gick det ju som det gick. Hisan sa: Hidret är jätteGUUULT matte, ihhh! Och så fick vi ett stopp. Vi hamnade ändå i top 20 på resultatlistan av 58 startande så jag är nöjd ändå. Jag behöver dock jobba mera med flåset känner jag.


Foto: Emmy Persson

På stilprotokollet står det:
Ryttarens sits - mellan hinder: 7
Ryttarens sits - över hinder: 7
Vägval: 7
Tempo och balans: 6
Sammanlagt helhetsintryck: 7
Summa: 34 av 50.


Som en sportbil ungefär...

Idag har det varit hårdträning på Kronoborgs stuteri.
Jag kom ut till stallet strax efter 9. Då hade Jan redan harvat banan och värmt Leo, Karin och Lillebror. Vi började med att ge Leo och Karin ett rejält snabbjobb. Jan hade satt springrem på Leo och han sprang verkligen mycket bättre när huvudet kom ner. Jag körde Karin och hon var fantastiskt fin idag. Hon har ju vilat några veckor och det märktes att hon tyckte att det var roligt att få komma ut och springa igen. Hon var taggad men väldigt possitiv idag. Hon är mycket känslosam den damen. Hon är kul att köra, som en fin sportbil ungefär. Mycket gas, speed och finlir med skön kurvtagning. ;)
Därefter red jag Lena medan Jan körde Lillebror. Vi tog det lite lugnare med dem. Lena är i kalasfin form. Hon är stabil och vill verkligen springa. Hon har inte varit så här säker på benen sedan före alla skador, vilket är super kul. Dock blir damen lite väl het när hon går fort med andra. Det verkar inte spela någon roll att hon dresseras med lydnadsövningar annars. När det väl går fort är all lydnad som bortblåst och damen springer som bara den. Lillebror tränade också bra. Han gick 30-tider denna veckan. Vi får hoppas att han håller så kan det nog bli bra med honom också.

Därefter red jag Hisan. Vid detta laget var jag lite matt så ridningen blev där efter. Jag började med att värma upp på tippen och red sedan lite på volten i hagen. I morgon blir det hoppning inne på LCR. Jag har anmält till de lägsta klasserna och det är bara för att försöka vända den dåliga tränden som vi är i för tillfället. Jag skulle ju inte tävla, utan snarare träna just nu, men eftersom jag fick en träningstid först efter nästa helg tyckte jag att en lång tävling skulle kunna vara ok.

Dagens träningar var inte slut än. Jag åkte in till Jägers för att hjälpa Annette med körningen av hennes Wannabe. Hon behöver sällskap på banan för att hajja att man skall springa snabbt. Så värst snabbt gick det tyvärr inte. Vi körde i 35-tempo. Annette hade nog hoppats att hästen skulle vilja gå snabbare. Wannabe var trevlig att köra. Mycket snäll och väluppfostrad. När hon väl hajjar blir det nog bra. Vi skall försöka att få ihop det så att vi kan träna tillsammans antingen inne på Jägers eller på Jans bana fram över. Det är roligare för tvåbeningarna och mycket nyttigt för hästarna med sällskap.

Resten av kvällen skall ägnas åt återhämtning inför morgondagen, dvs slappande i TV-soffan.

Härlig fredag

Red ut en sväng med Jessica jag på Lena och hon på Hisan ner mot Lund till. Hisan gillar henne, han tar väl hond om henne när hon sitter på. Det känns bra, jag lämnar över ridningen av honom till henne när jag skall åka bort.
Vi red förbi trädgårdsmonstret som idag var helt synligt även för oss tvåbeningar. Monstren *harkel* barnen stod bakom häcken och den ena tyckte att det var en kalasbra idé att fyra av ett leksaksflygplan rakt mot hästarna. Konstigt nog är sådana "synliga" monster inte lika farliga. Hästarna rörde bara lite på öronen och skrittade raskt vidare.
Vi hade en mysig tur med mycket trav och galopp. Jag tillät Lena att galoppera lite i en brant gräsbacke. Roligt sa hon och var laddad resten av vägen hem. Man har aldrig tråkigt när man rider henne. Hisan var lugnare idag, galoppen i går gjorde honom gott. Han var lydig och skötte sig kanon. Han fick galoppera före oss hela den långa backen upp tillbaka till Hardeberga by, härligt. Lena fick ta det mera piano. Tråkigt tyckte hon men det är nyttigt för henne att varva ner i bland. Det ligger ju inte riktigt för henne.

I morgon blir det hådrträning för alla fem hästarna på gården, eller fyra skall gå fort och Hisan skall röra på sig. Därefter skall jag in till Jägers och köra med Annette. Det kommer att bli en rolig dag i morgon. ;)

Sommargästerna börjar anlända.

Idag kom Sandra med ett par hästar från hennes stall för att de skulle gå på bete hos oss hela sommaren. Kul med mer kompisar där ute.

Jag skulle ju ha varit iväg på dressyrträning men tyvärr blev den framflyttad så vi blev kvar hemma.

Lena fick ett pass på volten medan jag väntade på att Sandra skulle komma. Hon jobbades både i skritt och trav och var för dagen ovanligt balanserad.
Jag släpte Hisan i hagen bredvid under tiden för att han inte skulle stå inne själv och vila. När väl Sandra kom så fick han fnatt. Jag har nog i princip aldrig sett honom röjja i hagen så av sig självt, bus pojken.

När väl de 3 fösta gästerna var på plats i hagarna fick Hisan sig ett litet jobb på banan. Det var ett tag sedan han fick galoppera på ordentligt så det var väl dax nu. Jag red totalt 6 varv varav 2 i trav. Lät honom galoppera på bra med vi höll oss i ökad galopp inget fyrsprång. Vi får snart in till Jägers igen och släppa på lite mera där.
Hisan var spänd med gick i en rund form hela tiden idag. Jättrefin var han. Det var nog bra att han fick gasa lite idag eftersom Jessica skall rida i morgon.

Hårt trafikerat

Red en liten tur i Skrylleskogen. Det var grym myckt folk ute idag, både cyklister och ryttare. Det är ju bra när hästen är lite spänd efter gårdagens vilodag, not. Lite tittigt och hoppigt blev det men på det hela taget skötte han sig kanon. När vi väl kom till hundstigen så slappnade han av massor och jobbade sedan fint. Överallt jobbas och fixas det just nu så det är svårt att hitta någon bra väg att rida på utan att träffa på både det ena och det andra ute.
I morgon skall vi upp till Farstorp igen och rida i Ninas härliga ridhus. Det skall bli riktigt roligt. Hoppas att det blir lika inspirerande som förra gången.

Skrittade sedan ut en runda på Lena. Övade på att omväxlande korta och länga skritten precis som vi gör när hon skrittas för hand. Hon är mycket lyhörd även om det stundtals är mycket vingligt och blir tokigt. Hon vill i alla fall och försöker massor även om det inte alltid lyckas. Hon blir frustrerad på mig ibland också när hon tycker att jag ber henne om skumma saker. Varför gå åt sidan eller långsamt lixom när man kan gå fort rakt fram? Travarna är för söta ibland.

Sommaren är kort, våren är tillbaka

Igår red jag en sväng med Hisan på tippen mestadels i skritt. Det var en trevlig tur utan krav. Checkade läget på arbetet med de nya vägarna där uppe. Det hade kommit en bra bit på vägen men de hade inte rensat allt de hade skogat ner än. Det är så pass mycket spret och ris att det inte går att komma fram överallt. Det går alltså inte ens att hoppa över det, kan ni tänka er.Idag var jag endast ute i hagen och klappade och pussade lite på alla. Jag passade på att spendera lite tid på att bara vara. Det är underbart trevligt och något som jag tar mig alldeles för lite tid till att göra. Det är inte så dumt att bara studera hästarna heller. De har mycket spännade för sig.Det är härligt att solen inte har försvunnit med det är tråkigt att det blev kallare igen.
Det blir heller ingen start i Halmstad med Lena nästa måndag. Vi hade anmält med spårförbehåll och det straffade sig. Nåja, det finns lopp att anmäla till nästnästa vecka också.
Jag har dock gjort tvärt emot vad jag hade tänkt och har anmält mig och Hisan till 90cm och 1m tävling på hemmaklubben på söndag. Vi behöver ju inte känna oss skrämda av höjden i alla fall. Plus att det är lokal tävling så hindren är mindre tittiga. Jag har också pratat med Piia Pantsu som har sagt att hon skulle ta sig an oss. Första träningen blir den 26:e, roligt.

Gräsligt

Årets gräsdebut skedde idag på Södra Sallerups gräsbana. Framridningen och framhoppningen gick som en dans. Jag rätade på mig, Hisan hoppade med ett enormt självförtroende och alla våra tidigare problem med stopp på framridningen var som bortblåsta. Han hoppade helt underbart.Väl inne på banan fick vi ett kanonsprång över första. Han hoppade väl över med mycket rygg. Inför nästa blev det som en gång innan i Dagstorp. Broddarna bet i gräset, distansen stämde inte och hoppet blev konstigt. De två näst kommande sprången kändes likadant. Hisan galopperade på men han lixom fastnade i varje språng. I svängen till hinder nummer 5 stämde det således inte alls och han kunde inte hoppa. Ny anridning och inga problem. I svängen mot 7:an hände samma sak igen och vi var uteslutna. Dock hoppade han 7:an igen innan jag lämnade banan.De stoppen vi har haft problem med på träningarna var inte alls av samma karktär som de idag. Kanske var han för hårt broddad? Ryttarfel igen? Något annat som spökar? Ingen aning faktiskt.
Hur som strök jag mig från 1.20 för att inte utsätta oss för för svåra utmaningar. Nu tänkte jag dra mig tillbaka från tävlingarna till förmån för träning. Nästa gång jag anmäler oss till tävling skall det vara med självförtroendet sprutande ur våra öron och då kommer vi att vara svårslagna. :D

Väl tillbaka i stallet blev det spontangrilling och öldrickande i det underbara vädret. Den ursprungliga planen var ju att fixa med elstängslet men öl är ju så mycket godare.
Medan vi nyktrade till hann med att anmäla Lena till Halmstad med spårförbehåll i alla fall. Vi får se om vi kommer med i loppet i morgon.


Hisan fyller 7

Idag fyller Hisan år. Vi firade det med en lugn tur i Skrylleskogen. De har gjort ett nytt ridspår på tippen så nu kan man ta sig till Rögle dammar nästan helt utan att rida på vägen, kalas bra. Vi provade vägen och den var kanonfin. Det låg dock en svart/blå sopsäck mitt på vägen så Hisan gjorde en fin 180 graders vänding. Han gick doch förbi den utan knussel direkt efteråt. Resten av turen förlöpte utan problem. Jag försökte räta upp mig inför morgondagens hoppning, vet inte om jag lyckades... Släppte ut efter lite speciellt fördelsedagspyssel i det vackra vädret.

Annette kom förbi med Beten och Wannabe för att träna tillsammans med oss. Vi började med att köra alla tre. Lillebror fick gå lite snabbare än han har gjort på mycket länge. Dvs, ett par rundor i 40 tempo. Jan och Annette körde ett par snabba vändor efter att jag hade kört in med Lilleborsan. Han travade bra men det får inte bli för mycket för senorna bara. Han fick kyllera på båda fram efter duschen.

Därefter red jag Lena när Annette körde Wannabe. Det gick bra att värma tillsammans men när vi vände upp i rätvarv så redan på andra rundan bestämde sig Lena för att det var nog mesat och bara drog iväg. Det gick aldeles för fort genom svängen men hon stod på benen konstigt nog. Det har hon inte gjort på mycket länge. Wanabe hängde inte med så Lena blev straffkommenderad till att gå i ryggar. Vi körde 6 intervaller i ca 30 med den snabba inräknat. På "upploppet" efter svängen vek jag ut Lena och susade förbi. ;) Idag var dagen damen absolut inte ville galoppera. Sådana dagar gillar vi, hoppas att det blir många sådana framöver. Förutom snabbvarvet genom kurvan då dessutom knäkappan gled ner så lyckades vi rida genom Annettes bakåt lagda pisk (eller vad det nu skall kallas för) och smälla en hov i hennes däck. Inget dera fick henne att ens vara i närheten av en galopp. Fantastiskt! Hoppas nu bara att hon är fin i morgon så är det en av de bästa träningarna hon har gjort på mycket länge.

Roligt med kör/ridsällskap också. :D

Piia träning

Sista hoppträningen i kursen för Piia Pantsu. Jag har hamnat i en rejäl självförtroende svacka. Det börjar nu mera ofta med ett stopp på det första hindert. Jag hade egagerat sambon till att filma mig idag för att jag skulle kunna se vad det är som jag gör när han stannar. För det är helt klart ryttarfel som är anledningen. Mycket lärorikt var det att se sig själv.
Jag fick det att stämma till slut. Sista rundan kändes kanon.
I banan ingick pulvermangrav, bank och kulvert. Inget av dessa hinder skapade mycket problem. Inte ens fiskarna som var så problematiska sist var något problem idag.
Jag frågade Piia till slut om hon trodde att hon kunde hjälpa oss. Hon sa att jag skulle höra av mig och eventuellt komma och träna i Flyinge. Efter helgen och nästa tävling så är det det jag skall göra. Jag tror att hon kanske kan hjälpa mig bättre eftersom jag verkar ha kört fast med Bertil.
Jag måste verkligen vända min prestationångest nu innan problemen blir för stora. Tävlingar har fungerat bättre än träningar så jag hoppas på det. Jag kommer endast att starta i 1.20 om 1.10 känns bra på söndag. 1.10 brukar kännas lågt så det är nog ingen fara. Fram till söndag skall jag bara tänka possitiva tankar!

Det kan hända att det blev lite mycket för Lena igår. Jan tycker att hon såg knackig ut. Hon kändes inte annorluda i benet mot vad hon brukar i alla fall. Banan hemma är kanon men den är torr och kanske lite lös. Det kan ha blivit lite för mycket för hästens ben. Planen har hela tiden varit att hon skulle vila till lördag, vi får kolla då och ta beslut därefter.


Min blåa badboll

I kväll måste vara årets första sommarkväll. Jag har kunnat rida i linne. ;) Jag är en tyisk sommarmänniska så det är först nu när vädret är så här härligt som jag verkligen lever. Hela vintern är jag mest som i dvala i väntan på nästa sommar.

Gårdagens ridtur på Hisan var inget kul. Han var spänd hela tiden och det spelade ingen roll vad jag gjorde för att få honom att slappna av. Inte förrän vi kom hem blev det bättre.
I dag var det helt tvärt om. Avspända och lugna begav vi oss till hoppeskogen. Red lite olika vägar i alla gångarter. Känslan av min blåa badboll var tillbaka, även om det var lite väl hårt pumpad idag. Härligt att känslan var tillbaka i alla fall. I morgon skall det hopptränas för Piia Pantsu igen. Det är sista delen av kursen så det skall bli spännande.
Hovslagaren skulle ha kommit till Hisan i dag, men han ringde och sa att han hade slut på skor till honom. Han skulle dock komma i morgon bitti och sko. Det kvittar ju i och för sig för mig bara han har nya pjux till helgens tävling så att jag har något att skruva i gräsbrodden i.

Jag red Lena 10 varv på travbanan, det är ca 1,4 mil och det med min extra tyngd på ryggen. Jag anser att min vikt måste göra att hon kan springa lite kortare än de andra som springer själva och ändå få ut samma intensitet i träningen, typ.
Hon sprang avslappnat och fint. Sista varvet kunde jag släppa tyglarna helt och hon bara joggade på i samma tempo. Det är inte illa för att vara hon, jag är impad, det hade inte gått förut. Hon springer lite med hela kroppen snett till höger, liksom på snedden, om hon själv får välja. Hon har varit bra mycket sneare innan, men då var hon mer banan fast åt samma håll. När jag har korta tyglar springer hon mera rakt men då styr jag ju upp henne lite också. Kan det vara så att hon avlastar det opererade frambenet måntro? Nu skall hon vila och på lördag blir det ett snabbare genrep innan nästa förmodade start.

Trädgårdsmonster

Har ni träffat dem någon gång? De bor ofta bakom häckar i välskötta trädgårdar, de är osynliga för människor och de äter små icke ont anade hästar till frukost. Hisan träffade på ett sådant monster i går.
Vi tog turen halvägs in till Lund och Linero för lite omväxling. Och bakom en häck mitt på asfaltsvägen till Hardeberga by satt det. Det tog en bra stund, med mycket backande och skuttande innan han kunde gå förbi. Och han var rejält skärrad, det var inte bara vanliga buserier utan han var riktigt rädd. Mycket skumt var det för det fanns inget att vara rädd för på andra sidan häcken. Resten av ridturen gick utan problem och han fick galoppera ordentligt i backarna.

Red sedan Lena på banan. Planen var att rida 10 varv men efter 7 åkte ena bakskon, så vi bröt där. Slog på skon igen och ut i hagen. Vi får på det igen på onsdag och då får det bli alla 10 varven. Hon känns jättefin i alla fall och det är ju bra.

De resterande tre jagades på banan. Karin springer utan galoppinslag igen så blistringen har gett avsedd effekt.

Deklarationstider

I lördags hade jag med mig Jessica på en lugnt tur i solskenet. Hon fick rida Lillebror. Han är snäll med allt förutom uppsittningen. Det är något som jag verkligen måste jobba med under sommaren. Han kan inte sno rundor eller fara ut ur stallet varje gång man sitter upp. Tålamod och tid är nog vad som behövs för att komma till rätta med det.
Han testar dock sin ryttare genom att smygöka i traven. Han ökar inte frekvensen på stegen utan steglängden. För den oinvigde märks det knappt förrän det går jättefort.
Lena lullade bara på, undrar om hon beter sig lika bra oavsett vilken ryttare man slänger upp? Jag brukar inte låta andra rida henne eftersom jag inte anser henne som så säker. Tar hon fatt som jag vet att hon kan göra så är det ju inte kul att vara ute i trafiken.
I veckan skall upptakten med mer intensivt jobb inför nästa start börja för Lena.

Igår blev det en dressyrrunda för Hisan. Jag red Billebjärsrundan i dressyrsadeln. Efter att ha varit lite spänd i början av turen så slappnade han av kanonfint och jobbade rejält under resterande delen. Han brukar vara mycket mer spänd när han har vilat så att han kunde slappna av så bra var underbart. Jag övade avsaktningar och lite nedsittning så som jag hade fått i lexa från förra dressyrträningen. Avsaktinigarna fungerar dock bättre på ridbanan eftersom det lätt blir lite för ofokuserat när man skall starta och stoppa en massa på bästa galoppvägen. Jag var ändå mycket nöjd med honom efter ridturen.

Inspiration

I dag var jag hemma hos Nina Bengtsson och tränade. Hennes ställe ligger helt gudomligt vackert vid Trolleholm. Hela stället bara andades inspiration och klätt i vårdräkt var det bara så vackert.

Jag red ett dressyrpass i ett underbart ridhus med eterneller i vaser på ridhusargerna och ridbanans bokstäver var av målad keramik sådan som man kan hitta vid medelhavet, underbart.
Hisan gick fint som vanligt. Nina satt upp och kände på honom. Hennes omdömme var att han var mjuk att sitta på, svarade bra för skänkeln men var starkare i munnen äv vad det såg ut som. Jag fick order om att sitta ner och att inte studsa, he he. Det gick faktiskt bra och han svarade fint. Jag fick nytta av att "strypa tygeln" då vi övade på att bryta av till skritt från galopp vid typ x och fatta ny galopp. Jag fick hemläxa på att se till att han är riktigt fram för skänkeln i galoppen och att hålla armarna in till sidorna.

Tänk vad den ena träningen kan vara upp och den andra ner hela tiden.

Alla hästarna avmaskades idag och släptes sedan i hagen resten av dagen.

Upp som en sol och ner som en pannkaka

Igår var det hoppträning med Hisan. Den en gången känns det underbart rätt. Det bara stämmer, Hisan hoppar och mitt självförtroende är på topp. Nästa träning har jag problem redan vid första hindret på ca 60cm. Det måste bero på min inställning på något vis. Eller kan jag rida så illa ena dagen och tydligen ganska ok nästa?
Helt klar är att jag har problemet accentueras det sista språnget språnget innan hindret. Bertil säger att jag kniper med knäna och säpper stödet i tyglarna. Jag gör detta ganska omedvetet eftersom jag varge gång jag rider an tänker "ha hästen framför mig, håll kontakte och hålla om med benen". Likväl gör jag samma grej gång på gång. När det tydligt brister hos mig så känns det ibland hopplöst och då gå självförtroendet i botten. Bertil gav en talande liknelse: Han säger att jag säger åt Hisan här kommer hindert, hjälp mig. Hisan säger där är hindret nä hjälp du mig. Detta leder till moment 22... Jag behöver nog mental hjälp här. Jag är inte rädd för hoppningen men jag är osäker, orutinerad och har en motsägelsefull sits. Hisan är en klippa dock och det är helt rätt av honom att stanna när jag överger honom, min förhoppning är att jag skall kunna stötta honom mera. Träningen avslutades med en bana som kändes bra, när han klipper i i sprången känns han helt enkelt underbar.

1 maj spenderades på Jägersro. Det var nog första gången sedan jag flyttade till Lund som jag inte befann mig på AF-borgens tak för att lyssna på studentsångarna och dricka champagne. Trist men jag hade lovat att ställa upp på Gentlemannadagen. Förmiddagen spenderades med att dela ut program och godis till besökarna. Vid lunch åkte vi tillbaka till stallet för att hämta Leo som startade. Jan jagade Leo och Lillebror medan jag tog en tur på Lena. Jag fick en av mina vanliga infall. Det spöregnade och jag ville skona lädersadeln så monté grejerna och red ut i skogen. Vissa av mina infall är mindre lyckade men detta föll ut väl. Lena var avslappnade och härlig. Magin med det nya bettet infann sig. Hon har hängt sig lite på bettet på sistonne men idag var hon brai munnen och tog bara ett mjukt stöd. Jag testade att "strypa tyglen" när jag red och hon svarade bra. Förutom att hon har väldiga problem att stanna ordentligt. Men det är ingen nyhet i och försig. Jag försökte stå med rumpan nära sadeln och det var nog nyttigt för mig. Jag behöver rida mer i den sadeln för att utvecklas. Lena är dessutom en bra kandidat att träna på. Hon är van att ridas nu och är minimalt tittig vilket gör att man slipper oroa sig för tvära kast. Vi kom tillbaka hyfsat blöta efter en mysig ridtur i hällregnet.
Leo galopperade tyvärr i loppet och blev diskad. Enligt kusken fick han inte fäste i den nylaggda och blöta banan så även om han sprang kom han inte framåt. Blött och tugnt passar honom tydligen inte alls. Han var mycket trevligare att skritta av i vagn än tidigare i alla fall så långsamträningen hemma har gett något resultat i alla fall. ;)

RSS 2.0