Ptroo

Nu tror jag att det börjar gå upp för mig varför jag reagerade som jag gjorde igår på hoppningen.

Stress! Jag har mycket att få färdigt på jobbet inför semestern så det har blivit fullt tryck hela veckan plus att jag har jobbat lite extra för att hinna med allt. Det i kombination med att jag känner viss stress vid hoppning speciellt nu när självförtroendet är lågt är nog svaret. Eller det är i vart fall vad jag vill tro just nu.
Lägligt att det i morgon är sista dagen före semestern. Fin tajming. ;)
Dessutom skall jag på ansiktsbehandling i morgon eftermiddag. Det tycker jag att jag är värd att få unna mig.

Idag var jag nämligen så vimsig när jag kom hem eller vi kan kalla det för slut i huvudet att jag la mig på soffan och glömde bort att det var torsdag och att jag hade insläpp i stallet. Galet, men när jag glömmer sådant så ligger jag på en galet hög stress nivå. Att jag dessutom är yr talar också för det.

I vart fall skulle Hisan ridas och det i sig är ju avkoppling... oftast.

Vi begav oss till Skattebergarundan. I och med att jag var själv lät jag Hisan galoppera på. Det kändes ju som en jättelång runda när vi var ute i förrgår men nu när jag red den själv tog det typ 30 minuter att galoppera hela vägen dit, trava ett varv runt fältet och galoppera tillbaka. Alltså var det inte heller någon lång runda alternativt rider jag det "för snabbt".

Hisan tyckte i vart fall att det var trevligt att få sträcka ut och jag behövde verkligen också den där galoppen för att rensa skallen.

Han är dessutom knappt svettig efter en sådan där galopp... det är bra. Inget blåsande heller. Alltså är konditionen helt ok enligt mina normer.

Hisan var pigg hela rundan jag försökte ta i honom så lite som möjligt för att om möjligt främja bjudning när det kom av sig självt. Jag såg bara till att vi höll oss i måttlig fart när så krävdes och att jag bestämde gångart.
Lite moderat bus förekom också från Hisans sida. Men denna gången var det små brallar i form av jämfota galopp. Sådant kan jag tollerera även om tillsägelse är på sin plats. Det är de där brallarna då han far rätt upp i luften som jag inte gillar. Då blir jag höjdrädd.

I morgon skall jag försöka få tag på något litet hinder att hoppa över i förebyggande syfte inför lördagen.

Buuu...

Den här veckan är verkligen hektisk för mig. Nästa vecka går jag på semester så det är därför. Mycket skall göras på alla plan.

Just för att jag är på gränsen till slut hela tiden kändes det som en bra idé att hoppträna... eller inte. Fast anledningen är mest att jag ju ska tävla till helgen.

Jag saknar den där vardagshoppningen. Det där hindret som man kan sätta upp på låg höjd och bara pluppa över och öva distanser eller bara rulla på. Jag som lätt blir osäker skulle behöva det. Så att det blir avdramatiserat. På Flyinge är alla hoppning kringskuret. Visst kan man eventuellt sätta upp lite sockerbitar och lägga fram någon bom men det blir ett helt företag när det inte är kotym att göra så plus att någon säkerligen skall rida dressyr samtidigt och då är ju bommar ivägen. Terränghindren får inte hoppas utan att tränare närvarar...

I vart fall började träningen bra. Vi kom bra på hindren som hade utlagda bommar framför och bakom.
När vi sedan skulle rida mot en oxer med vattenmatta kom jag fel, fesred och styrde undan. Nästa anridning fulstoppade Hisan. Sedan hoppade han men dock mycket nära. Här tappade jag all tro på mig igen då vi skulle hoppa en bana på mellan 1m och 1.10 och det verkligen knöt sig big time.

Vi backade därefter ner till mesnivå typ knappt 50cm som jag hoppade över. Jag vet inte rikigt varför det knöt sig idag. Jag hade verkligen sett fram mot träningen. Det var så länge sedan. Men jag tror att det är allt runt om med extra stress som påverkar mig. Just nu känner jag mig dessutom helt snurrig så helt ok är jag nog inte.

Hisan var sjukt pigg också och det märktes att han tyckte det var kul när inte matte fegade för mycket.
Som sagt jag måste hoppa mer, inte nödvänligtvis högt men mer. Det får inte bli en stor grej bara för att jag gör det för sällan. För att det skulle kunna blir bättre hade jag dessutom behövt ha fler hästar att hoppa med för att inte slita för mycket på Hisan... in my dreams säger jag bara. Det är bara att göra det bästa av det som går.

Och för övrigt skall jag runt den där förbaskade 1m tävlingsbanan på lördag... jag bara ska! Jävlaranamma skall fiskas upp någonstans ifrån...

En underbar kväll

Igår stupade jag i soffan efter stallet och det enormt jobbiga som Hisan fick utstå i hela 20 minuter... nämligen att gå över asfaltsvägen och äta gräs. *ironi*

Jag glömde skriva i söndagens inlägg att jag också var nere hos Fölis. Vi stod på ett nytt ställe i stallet och hon skötte sig lika bra som på de andra ställena. Stod stilla i linorna och var duktig.
Jag testade om Hisans müsli skulle fungera bättre som godis än äpple och morot och så var det. Kanonbra för jag har tänkt mig att kunna använda det som possitiv belöning i vart fall vid inlärningen med bett i munnen. Så nu testar vi det i nästa vecka.

Hisan skall vara på sommarkollo i samma stall. Det kommer att möjliggöra för mig att lättare vänja henne vid alla grejer.
Hisan kommer dit på lördag och då skall de små komma ner från betet för att jobbas med. Sedan blir det bete igen för dem. :)

Idag var jag ute och red med stallägarens medryttare. Kul med sällskap. Det var en underbar ljummen kväll så vi beslutade oss för att rida ut på upptäcksfärd. Jag känner ju inte till alla vägar än och hon hade heller inte varit just där men hennes vänner hade berättat hur vi skulle rida.

Vi lyckades alltså att hitta till Skattebergafältet och där fanns det en klippt gräsväg som gick i kilometer längs en å med näckrosor. Inte illa. :)
Vi lät hästarna rulla på i galopp. Här har vi något som Hisan tycker är skitkul. Att upptäcka nya ställen. Han blir extra pigg och glad.

Hisan tyckte det var underbart och jag kan inte vänta tills vi kan rida där igen så att jag kan låta honom galoppera på än mer. Det är sandgjord under och underlaget var helt perfekt. Lagom sviktande och mjukt. Vi kunde inte höra våra galopperande hästar utan det kändes som om vi flöt fram. Galopprunda, oh yes!

I morgon har jag bokat in hoppträning i Flyinge för Hisan. Det blir bra som uppvärmning inför helgens tävling. Det var dessutom ett tag sedan vi hopptränade nu.

Surt sa räven

Håhå jaja... jag tror bestämt att jag har börjat inlägg så förr.

Igår var jag och Hisan på Reving Hed med nyfunna fullblodsvänner och red. Vi red Krankesjön runt och badade med hästarna.

Hisan uppförde sig nästan helt godkänt. Först visade han hur duktig han var när jag skulle öppna/stänga grindar. ;)
Men sedan när vi var på den norra sidan av sjön då en i ridsällskapet sa "jag kommer att öka galoppen lite här" for själve fan i Hisan och han studsade och sedan for han iväg. Det var lögn att hålla honom. De andra hängde på och vi red ordentligt fort en lång bit. Så fort Hisan tyckte att de var lite för nära bar det av igen.
Bushäst att sticka med matte på det där viset.
Jag misstänker starkt att det är en dum idé att ens tro att vi skall försöka oss på jaktritt i år efter denna rundan... jag misstänker att det kommer att bli en repris nämligen.

När vägen tog slut kunde vi till slut pulla upp.

Idag har jag gått till den andra ytterligheten på ridskalan... Sticker med matte ena dagen och nästan beter sig väl på dressyrbanan nästan.

Att jag skriver nästan var för att i LA-klassen tyckte Hisan att det räkte med travökningar och skojade till det lite.

Jag som ett tag trodde att jag skulle få en nolla på övningen då det knapt blev någon trav alls på den diagonalen fick vara nöjd med en trea och omdömet brysk korrigering. Det var ju definitivt så det såg ut, men inte så det var...
Min korrigering bestod i att skänkla framåt och smacka lite tyst. Men Hisan var i bus-mode och valde att gå emot i form av att lätta fram och backa... Vad som är värst av att domaren trodde att jag korrigerade bryskt eller att Hisan visar grym istadighet på dressyrbanan låter jag vara osagt...

Jag fick ändå godkänt på en hel del rörelser så jag får vara nöjd med det.I LB:n gick det ändå hyfsat. Jag kom lite sent till framridningen och hann inte rida igenom så mycket som jag skulle ha velat. Vi fick ändå mest 6:or vilket är helt ok. Ett par slarvfel med dåliga vägar av mig drog ner oss rejält och eftersom vi endast är "godkända", får 6:or så har jag tydligen inga marginaler alls att gå på för att komma upp i de där ouppnåliga 60%.
Att det skall vara så galet svårt?

Jag funderar lite på om det är Hisans gångarter som inte är tillräckligt bra. Förutom att jag inte rider världsbäst då. För hur mycket vi än tränar kommer han inte ha superflashiga framben eller en galopp som bara går upp, upp upp. Han är inte född sådan.
När jag stundtals tittar på mina medtävlande så finns det flera som har hästar som går i sämre form än Hisan ute på banorna som lik väl hamnar högre i listorna. Idag fanns det till och med en tydligt oren som då "gick bättre"...

Det låter verkligen som ett "surt sa räven"-uttalande från mig. Men samtidigt verkar det vara totalt omöjligt för oss att få 60%, jag är ju inte ens närmare nu trots att vi har förbättrats sedan första tävlingen i våras.

Är det så att normen är halvblod och allt annat göre sig ej besväret ens för att bli godkända till och med i de lägre klasserna?

Självklart skall jag träna vidare för jag kan lära mig att rida honom bättre. Men en LB är ju inte GP direkt och eftersom nivån är lägre måste det ju finnas någon möjlighet att kunna bli godkänd? Eller? Tänker jag fel nu?


Här är hela härligheten för allmän beskådan.


Glad midsommar

Trimning och inövning av dressyrprogram avklarat.

Hisan kändes fin och jag tror att det kommer att gå bra på söndag bara jag kommer ihåg hur jag skall rida i båda programmen... ;)

I morgon väntar uteritt på Revinge på eftermiddagen.

Men nu först skall det firas midsommar.

GLAD MIDSOMMAR alla läsare!


Terrengn hoppning

Vi har haft rikigt midsommarväder här hela den senaste veckan. Ordentliga skrurar då det rikigt vräker ner varvat med härlig sol och värme.

Igår var det rikigt tryckande på kvällen när jag red en runda på Hisan.
Jag fick en redan öppnad flaska Equimin Sommarspray av en vän. Det sägs att denna variant flugmedel har slutats att säljas här i Sverige. Det går dock att få tag på i Tyskland.
I vart fall luktade det helt galet illa och trots att jag sprayade på det utanför stallet så kände jag mig yr av doften när jag sedan sadlade Hisan inne. Vi raglade därför ut ur stallet tillsammans på tur märkbart tagna av ångorna.

När vi sedan piggnade till i den friska luften begav vi oss ut runt omgivningarna för en kort uteritt och lite bushopp över några stockar. Hisan hade kul i vart fall.

Flugsprayen fungerade över förväntan. När vi skrittade av såg jag hur blinningarna landade på Hisans hals men genast flög iväg igen. Det var bara det där med doften då, fast det är nog det som gör att det är så effektivt.

Igår lyckade jag med att köra från jobb i Malmö, ta in och fodra 3 hästar, brodda, lasta och slutligen komma fram i tid till terrängträning i ösregn på under en timme. ;)

Turligt nog slutade regnet precis till när jag parkerade bilen utanför banan och lastade ur. Lite tur skall man ha.

Träningen började lite skakigt för min det. Hisan var mottligt bockig och jag red inte på i lagom galopp som jag skulle.
Vi fick en del stopp men tillslut var det som om det lossnade lite för min del.
Vi avslutade med en liten bana:
Hög med stockar, björkstam med ris under, runt och över en bank. Inhopp ner i vattnet och ut i backe över en stock med djup landning. Slutligen en S-båge till ett lite större stockhinder.


Uppvärmingshinder
Foto taget från Rebeccas blogg.


Hisan tvekade på björkstocken, det var nämligen ett dike under. Hisan har alltid haft lite ruelser mot diken men det verkar som om det är på övergående nu. Vid nästa anridning hoppade han det super och avslutade banan storstilat.

Nästa vecka skall vi försöka få till en vanlig hoppträning för hästa helg har jag bokat in en hopptävling igen.

Men idag blir det dressyrtrimmning. ;)


Filmtajm

NU  har jag lyckats att redigera färdigt och få upp filmerna från senaste månadens happenings... inte en dag för tidigt. Därför blir detta inlägg en orgie i Youtubefilmer.

Men först skall jag berätta vad vi har gjort i helgen. ;)

Igår red jag och min medhjälpare i Warren-Haistings. Hisan skötte sig fint. Jag tycker inte att han har varit igång nog för att sätta maxtryck i honom. Men jag antar att det mest är mes från min sida. Nu blilr det till att träna ordentligt i veckan som kommer eftersom vi skall starta dressyr nästa helg.

Så här såg det ut.
Idag har jag varit med Hisan i Vomb. Jag valde att ta löpsadeln idag i ett fåfängt försök att träna mina bene. Jag kan avslöja att jag är rätt mör idag och jag lär ha träningsverken allan i morgon.

Vi hade supertur med vädret och det var precis lagom varmt för att man inte skulle bli allt för varm.

Sedan har jag varit nere hos Fölis och testat om hon kunde ha en gjord runt magen. Hon brydde sig inte ett dugg. Jag tyckte att det var en kul sak att ta kort på. Det begrep inte madammen alls som tyckte att jag var bra dum som inte lät henne gå ut i hagen direkt i stället.
Nästa gång provar vi en sele. Jag har på känn att det inte kommer att bli några direkta protester där heller. ;)Nu blir det filmtajm... vi tar dem i kronologisk ordning.

Först dressyrträningen för en månad sedan. Hisan blev jättefin mot slutet och vi fick mycket beröm. Här är en hårt nerklipt version. Ursprungligen var det en hel halvtimme film. Tillhörande inlägg finns här.Sedan var det den där inomhustävlingen i hästhagen. Hisan var så fin när jag red fram ute och i ridhuset som var så kvavt att luften helt stod stilla gick det minst sagt... mindre bra.
Tillhörande inlägg finns här.Sedan var det pay & cross med stilbedömning. Jag har skrivit med bedömningsgrunderna på slutet. Det rullar på lite fort och jag har inte orkat ändra det så pausa om ni vill läsa. ;)
Tillhörande inlägg finns här.Mycket nöje med filmtittandet!

Biten

Jag ökade maten lite igår och fick en precis lagom pigg Hisan idag. Tyvärr grumlades den lyckan av en invasion av flygfän i Flyinge. Jag gissar att det är ån som är orsaken tillsammans med att det är lummigt runt ridbanorna för så här jobbigt har det inte varit tidigare... eller jo ute på Rivingefältet, fast där var det riktiga bombplan som förföljde oss. Detta är små ettriga myggor som bits som bara den.

Så alltså en kanonfin Hisan mellan betten... jag som hade tänkt hoppa något hinder men med tanke på att det var ett tag sedan vi hoppade och på att han gärna ville springa ifrån när de bet honom. Ingen bra kombo med andra ord.

I morgon skall det regna så då får vi väl en mellandag när det gäller bitandet och så blir det ridhus som gäller.

Nu skall vi ju snart iväg till sommarkollo och jag har inte sett så mycket kryp där nere, i vart fall reagerar inte Fölis. Vi får väl se hur det går.
Jag funderar annars på ridflugtäcke men det känns som lite överkurs.

I övrigt blir det blött hö framöver för Hisan, det är grönt och luktar som en sommaräng. Smakligt är det också men tydligt för dammigt. Hisan hostar och det måste vi råda bot på.


Klinikbesök

Idag har vi varit för koll på ATG-kliniken i Malmö.

Jag ville kolla upp honom som jag skrev tidigare i och med att diagnosen som ställdes var allvarlig och att jag nog tyvärr skulle hänga upp mig på att det inte var ordentligt undersökt och därför mesa för mycket. Kanske dumt men jag är som jag är.

Vetrinären som undersökte var dessutom samma som från sista tävlingen i Trolleholm. Hon kände igen honom. ;)

Hisan fick springa på gången, vilket han först tyckte var så tråkigt att han knappt masade sig fram. Sedan blev det longering på grus och sist på asfalt. Vänster framben klämdes och böjdes i genom.

Konklutionen blev att Hisan inte är halt. Han hade visat om han hade en fissur så det är struket.
Han är svagare i högersidan vilket kan anas på volt på asfalt. Han har också tappat en hel del muskler bara på en veckas vila vilket inte direkt stärker högersidan.

Ordinationen vi fick var hem och rid.

Så det gjorde jag.

Dressyrsadel på och så trimmade vi lite på gräsplanen som används som framhoppning vid utetävlingar.

Hisan var fin men lite matt. Han har ju ätit bra mycket mindre mat än vanligt nu när han har gått på halvfart. Jag brukar göra så när han sätts igång. Mycket mindre mat och så ökar jag motionen först och därefter kommer maten. Nu är det dax att öka den lite så sagt och gjort.

Nu kör vi på igen helt enkelt. ;)

Jag var även nere och red i Blentarp och pysslade med Fölis i kväll.
Lika snäll som vanligt var hon. Stod så fint i gången och lyfte fötter bara jag viskade till henne att jag ville hålla i tassen.
Jag skall försöka hinna med att klä på henne lite grejer till helgen. Vi borde ju kunna börja prova huvudlag och gjord runt magen snart. :D

Vanlig vardag

Jag hann inte med att skriva på bloggen igår. Så kan det vara...

Igår blev jag väldigt sugen på att rida en sväng i galoppsadeln. I och med att vi inte är fullt igång blev det mest långsamridning. Men det brukar inte spela någon roll för träningen av mina ben.
Jag hissade därför upp byglarna lite och så bar det av.
Jag brukade stundtals träna så på Hisan inför montén. Långsam trav är nästan svårare att stå i än snabbare dessutom.Hisan skrittade mest men vi travade lite och så galopperade vi dessutom lite.

Min galoppsadelsits är inget att hurra för. Jag har legat av mig massor. Dessutom är det skilnad på vad som är mest effektivt för snabbridning i galopp och vad som lämpar sig bäst för travridning.

Nog om det nu. Det brände i vart fall bra i lårmusklerna på mig.
Hisan skötte sig super och kändes fin.

Idag blev det en kort trimning för hans del i Warren-Haistings i alla gångarter.
Fortfarande fin. Men sedan ett par dagar tillbaka har vi hö i stallet i stället för hösilage. Det är ingen höjdare. Det är tydligt för dammigt även om det är nytt och smakligt. Hösilaget höll sig inte i värmen så det är på så sätt ett bra mycket bättre alternativ. Jag får väl blöta det, fast i och med att han äter så långsamt kommer det ju ändå vara tort igen innan han är klar. Jobbigt det där.

Morgondagen är det röntgen som gäller. Dagarna efter skall det trimmas inför nästa helgs dressyrstart på gräs. Det ser vi framemot.


Måndag igen

Nu kan man fråga sig varför fredagens inlägg blev dubbelt?? Det är det inte om man kollar på sparade inlägg i loggen till bloggen... skumt.

Idag var det skönt att åka till stallet efter en hel helg med helt andra aktiviteter. Jag har haft det underbart trevligt utan häst. ;)

Poolbad och annat trevligt har jag gjort. Men jag har också lyckats med att bränna mig något vansinnigt i solen... Det innebär att jag inte har några som helst bekväma kläder just nu... galet.

Hisan var pigg idag. Han deklarerade bestämt att han inte alls behöver vara konvalecent nu utan tyckte att jag var mesig som mest ville skritta.
Vi får helt enkelt lösa det genom att öka motionen.

Idag la jag in flera travbitar och försökte få honom att fokusera och jobba i skritten. Att få honom att jobba när vi väl travade var inget bekymmer men i skritten var det svårare. Det var fullt av flygfän i luften och med dessa finns det inget som heter fokus.

Än har vi i vart fall sluppit bus och har enbart varit pigga... det tackar vi för och satsar på att vara igång helt i alla gångarter till helgen.

Äntligen fredag

Fredag eftermiddag/kväll då är det bara att köra hårt.

Jag ska nämligen iväg denna helgen också, och jag hoppas verkligen inte Hisan hittar på något nytt spännande denna gången.

Så igår blev det först ridning nere i Blentarp. Lite kul är det att få rida lite i annan gångart än skritt. ;)

Sedan bar det av till Fölis. Hennes svullna has är mycket mycket bättre redan. Men det är lite svullnad kvar.
Jag tog in henne, borstade och lyfte hovar. Hon står så fint så fin så i linorna nu. Stora damen. Nästa vecka får vi nog börja traska lite rundor med schabrak på ryggen och en täckesgjord runt magen tror jag. Sedan skall vi börja med att vänja vid sele. Spännande. :D

Slutligen red jag en 30 minutersrunda med Hisan i skritt. Jag la in två små trav inslag under ritten. Han kändes fin och höll sig lugn hela tiden. Jag har i och för sig dragit ner på maten massor nu när vi bara "vilar" honom. Och så i och med att han går i minihage så kommer ju inte energin ut någonstanns annars. Bra ändå att han tar vilan på rätt sätt.

Nästa vecka blir det igångsättning på riktigt.

Äntligen fredag

Fredag eftermiddag/kväll då är det bara att köra hårt.

Jag ska nämligen iväg denna helgen också, och jag hoppas verkligen inte Hisan hittar på något nytt spännande denna gången.

Så igår blev det först ridning nere i Blentarp. Lite kul är det att få rida lite i annan gångart än skritt. ;)

Sedan bar det av till Fölis. Hennes svullna has är mycket mycket bättre redan. Men det är lite svullnad kvar.
Jag tog in henne, borstade och lyfte hovar. Hon står så fint så fin så i linorna nu. Stora damen. Nästa vecka får vi nog börja traska lite rundor med schabrak på ryggen och en täckesgjord runt magen tror jag. Sedan skall vi börja med att vänja vid sele. Spännande. :D

Slutligen red jag en 30 minutersrunda med Hisan i skritt. Jag la in två små trav inslag under ritten. Han kändes fin och höll sig lugn hela tiden. Jag har i och för sig dragit ner på maten massor nu när vi bara "vilar" honom. Och så i och med att han går i minihage så kommer ju inte energin ut någonstanns annars. Bra ändå att han tar vilan på rätt sätt.

Nästa vecka blir det igångsättning på riktigt.

Uppsutten skritt

Idag har jag beslutat att jag skall röntga om Hisan för säkerhets skull. Jag kommer nämligen inte att kunna släppa det där med att det eventuellt skulle kunna vara en liten liten spricka i benet på honom. Även om det inte är troligt så kan jag inte se mig själv styra mot ett hinder utan att tänka på att hans ben skulle kunna gå av i landningen bara därför.
Jag har nog med hjärnspöken som det är nämligen och behöver inte fler.
Tid är bokad om en vecka på ATG i Malmö. Så så får det bli.

Idag har jag skrittat uppsuttet. Hisan kändes pigg och fin. Dock lite åt det spända hållet och helt klart lite tittig. Men han har vilat många dagar så det var väntat.
Jag red förbi Granelundshallen och faktiskt var det bra mycket mindre flygfän i dag. Dock är det ju lite kallare i luften så kanske det har inverkat.
Mot slutet av rundan som totalt tog 35 minuter testade jag att trava ett par steg. Han kändes helt ren så det är possitivt.
Jag tror ändå att mitt beslut att röntga om är helt rätt. Och beslutet om att skritta veckan ut står fast.
Igång sättning i början av nästa vecka, sedan röntgen och om allt är ok så kör vi hårt igen. Så ser planen ut.


Fågelfötter och en del annat

Busväder är på ingång över Skåne. Har vi riktig otur stannar det dessutom ett antal dagar.

Det har kommit åskväder tre dagar på raken nu men jag har än klarat mig från att bli blöt.

I måndags blev det en hel del häst för min del i och med att det var helgdag.
Jag var först ute och gick med Hisan som inte visade någon direkt hälta. Han var helt ren i skritt men var något oren när jag sprang med honom. Vila/skritt resten av veckan så får vi se vad som blir sedan.
Hisan blev minst sagt vild när vi gick förbi betet med åringarna. De sprang nämligen i hagen och Hisan ville hänga på. Jag fick lite att hålla i om man säger så. Men så väst ont i benet hade han verkligen inte just då. ;)
Det är inte lätt att vara litet fullblod och ha stått på boxvila, om än bara i två dagar.

Förresten blev jag så full i skratt när jag borsade av Hisan. Han hade ett lager damm på ryggen och när jag drog borsten över fick jag syn på detta... :DFågel ser ut att ha spatserat omkring lite i vartfall (med fuktiga fötter...)... jag hade velat varit med och sett vad Hisan gillade det tilltaget... ;) Men lite fult är det att tjuvrida. Eller hur?

Därefter bar det av ner till Fölis.
Jag lyckades med att tappa henne i hagen då den kom en traktor med skramlande släp på vägen utanför beteshagen. Inte så bra men jag kunnde verkligen inte hålla i när hon sprang i nerförsbacke... Hon var lättfångad efteråt och följde med in snällt så ingen skada skedd.
I stallet passade vi på att bekanta oss med spolspiltan och fick frambenen badade. Hon hade något kladdigt i pälsen nämligen.
Svullnaden på benet är på väg ner, den minskar tydligt mellan gångerna jag är där.

Jag avslutade dagen med att rida en sväng på Skuttelin som förhäst till unghästen. Denna gången blev det mestadels i galopp för att springa ifrån alla insekter.

Tisdagen innebar en ny skrittrunda för hand för Hisans del. Han var helt lugn idag och spatserade på bra.
Dock har han en lymfangitliknande syllnad på insidan av skenan vf. Jag hittar inget sår och den går ner i och med skrittandet.
Lite mystiskt vad den kommer av.

Idag har vi varit ute på en ny skritt för hand runda. Jag har lyckats med att gå nya rundor varje dag trots att det inte finns hur mycket vägar som hellst runt stallet. Hisan är märkbart trött på det hela och försöker ömsom liva upp det hela och ömsom är han märkbart irriterad på de mängder av insekter som har kommit nu när vi har fått det varmt.

När det gäller insekterna så förstår jag honom fullt ut. De är jobbiga även för mig när vi är ute och går. Normalt sett travar eller galopperar vi i från dem. Skillnaden är bara att jag viftar lite med handen, men när Hisan viftar blir det ett farligt stampande med diverse ben och till och med ett och annat skutt och valfritt håll. Detta trots att han dränks i flugmedel varje dag. Men så brukar han ha mycket låg tollerans nivå mot sådant som sticks och bits.

I morgon tror jag att vi tar uppsutten skritt för att variera oss det lilla som går. Han är som sagt till synes ohalt men jag tycker att han kan vila veckan ut och så är det den där svullnaden på insidan av skenan som tillkom igår som jag är lite fundersam över. Vila är nog aldrig fel, aktiv vila är det vi satsar på.

Håhå ja ja

I torsdags red jag terräng på Hisan. I och med att han var så på tårna dagen innan misstänkte jag att det var något liknande som skulle ske dagen efter. Och mer rätt en så kan man inte ha.

Han var superjobbig att rida fram. Därför vågade jag inte rida på som jag borde när jag skulle rida banan.

Tre stopp blev det därför. Men i övrigt possitivt. Jag ramlade ju inte av... Det var stilbedömning och jag fick ett godkänt resultat ändå trots avdrag för stoppen.
Som omdöme fick jag bra possiton men jag skall lyfta rumpan ur sadeln. Mer galopp och bjudning önskas... men det vet jag ju själv. Kul var det i vart fall.

Film finns men den är inte uppladdad... som vanligt...

Sedan var det tänkt att jag skulle iväg till Stockholm över helgen för att umgås med en god vän och ha det lite lugnt och hästfritt... det gick ju sådär...
På fredagseftermiddagen fick jag ett SMS om att Hisan var halt och på kvällen stödde han inte på benet...

Så lördagsförmiddagen gick åt att dirigera vetrinär till mina duktiga medhjälpare.

Hisan var redan då lite bättre men omdömet från vetrinären löd 1 grad hälta i skritt och 3 grader i trav. Rejält halt med andra ord. Jag upplyste om att Hisan var supersmärtkänslig.

Röntgen utfördes och plåtarna var rena. I och med att han var så pass halt kunde ändå inte fissur uteslutas. Dock går det ju sällan att se det på röntgen direkt.

Ordination som brukligt till ridhästar var boxvila trots att jag försökte säga att det nog är bra med åtmistonne boxhage ute då han väver och stressar när han blir lämnad inne själv... nu när jag är hemma igen skall jag se till det.

Idag när jag kom hem sprang jag med honom men jag uppfattar ingen 3 gradig hälta. Nu har jag inte helt klart för mig varesig hur halt han var innan eller exakt vad en 3 gradig hälta innbär. Men han nickade endast till lite enstaka steg i traven när jag sprang med honom.

På överarmen har han en stor svullnad som är mjuk och vätskefylld. Där har antagligen sparken träffat och det har nog blivit ett hematom eller liknande. Ett sådant har jag själv haft på rumpan och det gjorde *****ont (stjärnorna byts ut mot valfri svordom).
Och med tanke på Hisans smärtkänslighet så måste han ha haft rejält ont.

Metacam i 10 dagar och telefonkonsultation med vetrinären på tisdag blir det igen.

Snygg bild på vänster fram kommer här.

 

Ett som jag säkert vet är att så snart han är ohalt och av metacamen skall massören tillkallas för här lär det bli spänningar i bogen annars.

Lite kuriosa... vetrinären tar 250kr för att plocka av en stycke sko... det är dyrt!

Båda tvä

Igår var det halvdag på jobbet. Det innebar att jag hann med att ta hand om båda två.

Eller det var inte så mycket jag som tog hand om den lilla som hovslagaren. Sist måttade hon fina sparkar mot honom när han skulle verka bak.
Jag skämdes massor så till denna gången hade vi övat benlyft. Övningen gav resultat för denna gången fick hon en stjärna i boken för uppförande. ;)

 

Hon börjar bli stor. Jag har inte lyckats få någon uppställd bild tidigare. Hon blir mer och mer lik Lena också. :D

Nu får den lilla lite vila från mig och alla upptåg så att hon får smälta sina nya upplevelser och vidgade vyer.

Hisan vilade igår när jag var iväg till vetrinären. Det fick jag sota för igår för maken till pigg Hisan har jag inte haft på länge.

Grundtanken var en lätt uteritt eftersom jag idag skall rida en pay & cross på hela 80 cm med honom.

Men tji fick jag. Han kunde inte hålla sig i skinnet utan så fort han såg en annan häst pep han iväg. Så alltså fick vi ta ett snack om uppförande och framför allt om att man inte skall bry sig om andra.
Den lätta uteritten blev slutligen uteritt + trimmning men avslutning på galoppbanan.
Hoppas nu att han kan hålla sig i skinnet i eftermiddag så att jag slipper skämmas.

RSS 2.0