Pulstest

Underbart väder idag. Lilla fick gå ett jobb i sanden. 
 
Vi avslutade rundan som var på 9km och en medelhastighet på 18km/h med att trava in på gårdsplan och slänga av utrustning för att pulsa henne. Hon hade 66 i puls och en något flämtande andning. Efter dusch var andningen lugn och hon låg runt 60 i puls. Då hade det gått 3 minuter. 
Nästa puls ing blev efter 10 minuter då vi hade gått ett varv i parken. Då låg hon på 56 i puls. 
 
Detta skall jag göra lite olika varianter på för att ha mer koll på hur hon pulsar ner inför kommande distansstarter.
 
I distansritt är sådant här jätteviktigt. Man har 20 minuter på sig att visa upp hästen för veterinären på tävling när man kommer in till tävlingsplatsen för paus och då skall hästen inte ha mer än 60 i puls på Lillas nivå. Även efter avslutad ritt gäller det samma. Alltså är det viktigt att känna sin häst så att man vet hur snabbt man kan gå till veterinärgrinden. Är pulsen för hög kan man bli diskad. Det finns dessutom minuter att tjäna på att ha en häst som pulsar ner fort när det väl blir tävling sedan. 
 
Inom travet mäter man pulsen annorlunda. Där är man mer intresserad av att hästen tränar på en maxpuls i jobben och att hästen där har en jämn puls. En förhöjd puls betyder sjukdom. Givetvis tyder en snabb återhämtning på en god kondition även här men det är inte riktigt så intressant hur fort pulsen går ner på samma vis. Distansen går ju mycket långsammare även om det hade varit intressant att veta vad hon låg på under jobben. Jag skulle önska mig ett pulsband som hon kunde ha under sadel och sele. Kanske kan jag få tag på ett sådant, vi får se.
 
Hisan vilade idag. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0