Det värmer ur... eller?

Jag tittar inte jätteofta på trav på Tv och i ärlighetens namn inte så ofta live heller. Men idag tittade jag på Elitloppet. En gång om året liksom med toppen av världens hästar.

Det brukar vara spännade och jag tycker att det är intressant att se eliten på samma sätt som jag gärna tittar på Världs cuppen i hoppning.
Men idag fick jag en fadd eftersmak i munnen efter att ha sett förök nummer 2. Det har skrivits mycket här i olika sociala medier om travets hets om pengar och jag har själv skrivit om starter till vilket pris som. Det jag såg idag ställde det lite på sin spets och det på ett negativt sätt.

Commander Crowe den otroligt vackre fuxen som vann i princip allt förra året inklusive elitloppet skulle försvara fjolårets vinst och var därför på plats.
I värmningen såg han skit ut, framhalt, nickade som bara den. I defileringen lika dant och så också i provstarten. Men ändå skulle tydligen hästen starta??
Min första tanke var - Varför tillåter veterinären detta? Varför blir han inte avvisad från banan?
 
Jag har i mitt stilla sinne alltid trott att veterinären är där för hästen och skall vara ett ombud för denne när omdömet så uppenbart brister för alla andra inblandade så som tränare, kusk och ägare. Men tydligen är det inte så enkelt.
Kanske är det inte så enkelt att veterinären helt alena kan besluta om detta? Jag är helt klart inte 100% insatt. Men kanske är det så att jag önskar att det var så det var. Någon måste ju stå upp för hästarna.
Läktarna buade i vart fall åt ekipaget som ändå startade.
 
Nu gick det inget vidare i loppet och tur i oturen var det väl att det blev så kan jag tycka. Han såg ju ändå "bättre" ut i högre fart. Det värmde liksom ur. Fast egentligen var det väl adrenalinet som rann till så att han inte kände av sin skada. (Enligt uppgifter i tidningen efteråt var det en skada som han själv tillfogat sig i hagen som gjorde att han haltade.)
 
Varför bryr jag mig då om detta? För jag är ju inte inblandad i hästen överhuvud taget. Jag är ju inte ens i Stockholm och tittar på detta.
Jo för jag bryr mig. I min värld skall inte hästar tävla om de inte är fräscha. De skall inte värma ur skador. De skall inte heller se skit ut efter loppet/tävlingen för då är vi som tar ut hästen till start fel ute.
 
Jag har ju mina idéer och faktiskt tänker jag ganska ofta på om jag är rätt ute med det här med tävlingen med hästarna. Nu blir jag än mer tveksam igen.
 
Det är ofta man ser hästar som kanske inte borde starta i lopp som startar. Kanske har jag själv utsatt min lilla häst för jobb när hon borde ha sluppit? Kanske kommer jag att starta henne utan att ha full koll på hennes mående?
Helt klart är att det hände och det borde inte få hända. Hästen måste sättas i första rummet här. Den måste få komma tilltals gällande sin dagsform och också få slippa även om det står miljoner på spel.
 
Jag hoppas att dagens händelser skall öppna ögonen på flera och få flera att tänka på hästen inför start. Så den har en chans att prestera det vi önskar av denpå ett bra sätt och att den inte pressas onödigt mycket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0