Use the fence to create a shape of the horse

Hisan har haft ledigt från sin matte idag. I stället har jag varit och hämtat inspiration på en clinic med Meredith Michaels Beerbaum. Jag skulle verkligen vilja kunna rida hoppning som hon. Hon sticker liksom ut i världscupen eftersom hennes hästar alltid hoppar så luftigt och fint och det märks verkligen att hästarna taxerar själva och hon guidar. Dessutom är de alltid väl framme för skänkeln. Tänk om jag skulle kunna rida Hisan så... vi hade varit oslagbara... he he

Jag skall försöka sammanfatta hennes metod.

Going foward, coming back. Turning left, turing right
Clinicen var uppdelad i två delar, först med mindre rutinerade hästar och sedan med mer rutinerade diton.
Gemensamt för båda var att hon började med att låta dem värma upp i trav där ledorden var: "Forget about the position of the head." och "Nice soft hands."
När hästarna var avslappnade blev det ombedda att göra transistion, övergångar.
Därefter fick de göra samma arbete i galopp.

Skall jag vara ärlig var det nog bara en tjej i första gruppen som luckades med att inte greja med händerna och få sin häst fram för hjälperna i detta skedet. De andra längde mest bara på tyglarna.

Detta är inte allt för långt i från Kyras ABC som Lindah försökte banka in i huvudet på mig i somras.

Use the fence to slow the horse down
Merediths ridning består i att hon rättar hästen framåt mot hindren i stället för att hålla i och därigenom backa mot hindren.
Hon säger: "The pace is your friend" och om du har ett bra grundtempo har du mer att variera ur. Går det för långsamt kan du endast rätta framåt och då blir anridningen forcerad och sprången blir lätt flacka. Dessutom kan hästen lätt bli stressad.
I stället skall man låta hindret bromsa hästen. Det fungerar inte alltid på låga hinder men när de börjar komma upp i storlek backar hästen gärna av lite själv. Det är detta som hon utnyttjar, och det är ju sjukt framgångsrikt.
Hon lägger hästen i ett possitivt framåt tempo och hästen backar av och taxerar. Ingen stress och resulatet blir ett mjukt runt språng. "To create a shape of the horse."

Hon sa vidare att om man behövde öka hästen mot hindret hade man för dålig galopp från början.

Hon var heller inte motståndare till skarpare bett om de gjorde så att ryttaren vågade släppa hästens mun mer. Men sanningen var inte så enkel att detta hände med alla skarpa bett. Vi såg ett exempel på detta när en av ryttarna red sin häst med skarpt bett i en allt för "over flexed" form.
Likaså var hon emot att man under betslade hästen då det ofta ledde till att ryttaren andvände för mycket hand för att få kontroll. "Nice and soft hand" var hennes ledord.

Så fort ryttarna annamade vad hon sa såg man stor skillnad. Hon avslutade också med att säga att avstånden inte var viktiga. Är hästen väl framme för skänkeln kommer resten lättare och det blir då mindre rattande/bromsande.

Jag måste säga att jag blev mycket inspirerad och jag skall verkligen försöka ta med mig allt detta till nästa hoppträning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0