Lång lördag

Idag har jag varit busy med hästarna.

I morse var jag i Vomb med Camilla och en annan galopptränare som hon känner.
Det var supertrevligt och fantasktiskt att känna hur hästarna typ connectar.

Hur skall jag säga för att inte verka helt flummig. Men fullbloden är ju mycket kvicktänkta och känsliga. Det är det jag uppskattar med dem men ibland blir det ju också lite tokigt när de tänker för mycket själva.
I vart fall så känner man ibland att de inte riktigt är på samma nivå som de andra. Ta till exempel travarana hos Jan. Hisan var aldrig riktigt med på vad de flydde från, men det var ju kul att springa så han hängde på. Hans uttryck och deras var helt annorlunda.
När jag rider ut med de andra i stallet och deras hästar hoppar till har Hisan antligen redan reagerat för länge sedan eller är inte med på varför alls. Ibland reagerar han på deras runda mera "uppåtgalopp" som enbart en signal till bus.

Med de andra fullbloden går han in i en helt annan mode redan från början. Han är cool, de kan skutta, fara och hålla på men han förstår och är lugn. De är ju bara pigga, ingen fara på taket. När jag tänker efter var det ju så med Berra också när vi red ut. Ett mentalt lugn lägger sig, och är någon pigg så påverkar det nödvändligtvis inte de andra.
Nu tycker ni nog att jag har flummat till det men det bör upplevas. De är på samma vågläng liksom. Inte för att det är sämre med andra hästar, bara annorlunda.

Ritten gick super. Hisan skötte sig på alla plan och var superlugn. Vi kantrade massor. Vi var ett brokigt gäng. En i galopputrustning med korta läder, en i western utsyrsel och så Hisan i hopp-/ridutrustning. Men kul var det.
Vi var ute en dryg timme.

Efter lunch var jag nere hos Annette och fodrade. Jag passade även på att rycka upp en massa stånds på gården. Fruktansvärt jobbiga växter. Undrar hur de har kommit hit. Jag förbannar den/det som har sett till att sprida denna växt hos oss. Den tillhör inte de ursprungliga sydsvenska växterna och är därför "agressiv" då dess tillväxt inte begränsas naturligt. Jobbigt som bara den.

Efteråt  fick Hisan byta kompisar på betet. Han kommer att gå kvar hos Jan i en vecka till innan han stallas in på sitt vanliga stall.
Han har klarat betet hyfast än så länge men han har ändå tappat lite. Just nu fodrar jag honom med mer kraftfoder än vanligtvis med ekvationen svårfött fullblod på bete tillsammans med träning fungerar inte helt. Det har jag sagt förr och jag får bevis för det varje år.
Kanske hade han fungerat på bete om han vilade hela sommaren. Det är ju inget alternativ för mig så vem vet.
Det är inte brist på gräs som gör det utan snarade att han äter för lite i proportion mot vad han behöver när han jobbas.
För psyket däremot är bete helt super... men det tror jag har framgått från mina  inlägg så här långt. ;) Just nu fungerar ju träningen och ridningen av Hisan helt otroligt superbt.

Kommentarer
Postat av: Linda

Förstår helt vad du menar med hästar av samma ras på samma våglängd. Märkte det hemma tex. Blandade man raser i hagarna blev det bråk eller i alla fall inet fullkomlig harmoni. Och uteritter är roligare med hästar av samma ras. Så är det bara. Enkelt och logiskt, inte flummigt alls.

2010-08-07 @ 20:56:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0