Fredag och lördag

Igår tog jag tag i mig själv och red ett rikigt ok dressyrpass i dressyrsadeln på banan i sken av lamporna.
Hisan bjöd fram massor och det kändes lite mer stabilt än senast då jag tyckte att jag flaxade och hade mig i sadeln hela passet.

Mot slutet testade jag att sitta ner men med det tryck som jag behöver för att få fram honom så fixade jag det inte alls. Jag behöver ta ner tempot... och då riskerar jag ju att jag tappar bjudningen igen. Det får helt klart jobbas på det där.
Jag läste också att en del av vägen till att kunna sitta ordentligt var att se till att stretcha höftböjaren innan ridning. Det har jag inte testa än eftersom stallet i sig inte är så inbjudande till att lägga sig ner på knä för att göra stretchingövningar. Kanske bör jag tänka om och skaffa mig en fin matta att ha som underlag.

En gång i tiden när jag red för Loppan hade hon oss till att kuta två varv runt ridhuset innan vi ens satt upp för att vi skulle vara uppvärmda. Vi är ju så noga med uppvärmning och avskrittning på hästarna men ack så sällan för oss själva. Jag stretchar Hisan ofta efter träningspass men aldrig mig själv efter ridning...

Idag packade jag in Hisan och begav mig till Flyinge för uteritt. Jag parkerade vid Flyinge rf. eftersom det är ett bra ställe att börja ridturen runt på. Parkerar jag på det vanliga stället vid Kungsgården kommer jag lite för fort fram till de vägarna som lämpar sig för galopp.

Hisan har inte vilat sedan i måndags men det märktes inte idag. Han var spänd och pigg. Dock inte busig och dum vilket var skönt.
Det tog mig i princip hela ridturen att få honom att slappna av. Jag vet inte om det berodde på att det var en massa att titta på i ån eller att det var länge sedan vi red en rikigt uterittsrunda och inte vara de där små som finns runt stallet.
I vart fall var det en trevlig tur.

Jag red också en liten tur på Skrymslan hemma vid. En mer possitiv häst får man leta efter. Men vilken skillnad det är på steglängd mellan henne och Hisan. Det är helt klart intressant att rida andra hästar ibland.

Jag är ju så van vid att sitta på fullblod nu. Ger jag Hisan mer drivning vid uteritt så svarar han med att länga på klivet och ju mer driv ju flackare blir han tills han går över i fyrsprång vilket ju är en mycket flack variant av galopp där den extrema steglängden till och med gör galoppen fyrtaktig.
Skrymslan som ju är ren ridhäst har ju ett helt annat rörelsemönster i detta fallet. Driver man henne så får man ju också en större galopp men rundare och mer uppåt.
Jag har säkert skrivit om det tidigare, men när man rider två olika hästar direkt på vartannat så blir det så mycket tydligare vad som skiljer, och olika raser gör ju inte skillnaderna mindre direkt. ;)

Kommentarer
Postat av: Linda

Spansk uppvärmning för att komma ner i sadeln. HELa framskrittningen sker i fältsits men utan framåtlutat överliv. Dressyrläder, långa. Skitsvårt att hålla balansen men man kommer väldigt djupt ner sen efteråt. Snett igenom, volta, byta varv UTAN att sätat dig ner. efter 5 minuter så är man garanterat uppvärmd:-)

När du sitter ner på Hisan, sitt enbart på ytterrygghalva, tänk bara på den. När en halva går upp går den andra ner så man måst esitta som Toker när han spelar Pianao men det är ganska svårt. Fokusera på yttersidan bara, sitt på den så blir det lättare.

2010-10-10 @ 13:35:59
Postat av: Ullis

Helt plötsligt kändes de där två varven i ridhuset som en barnlek till uppvärmning.

Jag kanske ska börja med det igen. Ridbanan är samma storlek som ridhuset vi hade i Läckeby där vi sprang.Tänk att en gång i tiden tyckte jag att ridhus med måtten 20x40 var stort. Nu är jag sjukt bortskämd med både stora banor och ridhus.Den där spanska uppvärmingen är att stå rakt upp och ner i sadeln alltså... jag kan se framför mig hur jag skulle vingla i sadeln då.Däremot skall jag försöka tänka på det där med att sitta på ytter...

2010-10-10 @ 21:42:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0