Funderingar

Idag är det rikigt sunkigt skånskt höstväder. Det regnar på tvären och inte lite heller.
Jag är hemma idag med feber. Skönt att vara hemma i detta sunket i alla fall även om jag avskyr att inte må bra.

Igår var red jag båda hästarna på kvällen trots att jag var helt matt och dålig redan då. Kanske inte helt smart men i och med att de hade förutspått dagens rusk så kändes det mer logiskt med en vilodag för hästarna idag i stället.

Hisan går det inte att åka omkring på. Han känner direkt att matte bara går på halvfart och hittar på lite extra kul. Jag fick inte fram honom helt och i och med mina matta ben fick jag en massa roliga byten när jag försökte rida förvändgalopp till exempel. Det hade varit bättre med en uteritt om det nu hade varit dagsljus och jag dessutom inte hade varit under tidspress. Hisan hade nämligen ett besök av massören inplanerat.

Det var över två månader sedan sist.
Vi fick bekräftat att vi är på helt rätt väg i alla fall. Massören hittade lite spänningar i korset på höger sida och vida manken på vänster, och på vänstersidan av halsen. Dock var detta inte alls lika mycket som det tidigare har varit utan bara lätta spänningar. Det känns också när man rider honom.

Lena fick gå lite styrketräning. Jag försökte rida så gott jag kunde med mer ytterskänel.
Jag hade också lite bommar utlagda på marken som hon fick trava över. Efter att ha klonkat i den första i skritt lyfte hon fint och taktmässigt på benen de resterande gångerna som vi gick över dem.
Dock märkte jag efter ridningen att hon har reagerat på novabettet i mungiporna. Förbaskat! Men hon är känslig i huden. Det får nog bli metallbett eller kanske läderbett för hennes del. Jag skulle vilja ha dett sådant där enbart i läder utan kärna, vad det nu kan heta... jag får leta. Kanske finns det i travshoppen.
Till nästa ridtur testar vi rakt tränsbett i metall i varjefall.

Nu när jag sitter här i soffan och pimplar te och ändå inte skall göra något vettigt funderar jag på bästa lösningen på att skapa bjudning i Hisan.

Hoppningen ger bjudning. Han taggar till och tar tag i hindren. Men det går ju inte alltid att hoppa. Dock har jag ju känslan där.
Uteritter kan också skapa den där gåvlijan. Han taggar i där med.
Banan framkallar inte riktigt samma känsla. Kanske påverkar jag honom negativt också då jag sällan är lika inspirerad där.
Att vara på honom med skänklarna verkar ju inte vara svaret. Jag har ju lagt upp en massa filmer som bevisar det. Att ge honom en skänkelhjälp och tro att han behåller det fungerar inte just nu i alla fall. Men visst skall det vara det som är målet. Ber jag om trav skall han trava på med samma energi tills jag ber om något annat. Nu får jag hela tiden påminna om att det är fram vi skall.
Visst blir han också bekväm när han vet att jag kommer att tjat och stänger av.

Ponnyspark säger Lindah, men kickar jag till svarar han vara med en kick och får mig ur balans utan att öka.
Spö på rumpan blir oftast det samma. Spö på bogen fungerar ibland men ofta blir det spark som svar där med.
Jag får väl sparka på tills svar kommer eller något...

Jag tror att hörnen är hemande. De kommer "ofta" på en liten bana och hörn är bromsande. Som det ser ut nu kan jag inte rida ut i veckorna. Det är mörkt och det fungarar helt enkelt inte i annan gångart än skritt.

Jag får mer energi i honom när vi är iväg och tränar, men då har jag ju en tränare på backen som talar om när det är bra.
Kanske kan jag försöka optimera tiden lite mer så att jag kan ta mig till ridhus en kväll mer i veckan. Jag får se över planeringen.

Kommentarer
Postat av: Lindah

Löshoppning!!!ger styrka som faaan!!

använd hörnen till din fördel istället. Om du slutar försöka böja hans hals och har honom på yttertygeln kommer han förmodligen pga brist på styrka att gå utåtställd. Låt honom göra det. Håll kvar yttertygeln och var gång ett hörn kommer så håll kvar yttertygeln och DRIV. Han kommer i början att ha valet att gå igenom staketet eller svänga. I och med att du håller i yttertygeln och att han är en intelligent häst så kommer han att inse att shitt, jag måste svänga och det enda sätt han KANn göra det på är att lägga över vikt på baken och hiva upp bogen och kasta sig runt hörnan. Det blir inte snyggt i början men stärker otroligt mkt. Se inte hörnen som hörn utan tänk att du alltid rider på ett rakt spår. Kommer det ett hörn så ska han svänga, inte du. Det enda du ska tänka på är att DRIVA och hålla kvar honom på yttertygeln.

Det känns FEL att ha en utåtstsälld häst men det kommer att stärka. LOVAR!!!

Gör samma sak med Lena. Skit i att det ser fel ut. På sikt blir det RÄTT.

Driv och håll i ytter och låt hästen(arna) svänga bäst faaan de vill.

Jag gillar dina funderingar, gråter blod att jag inte kab vara där och hjälpa.

På detta vis slipper du den konflikt ni hamnat i.Den som innebär att Hisan svarar på din drivning med att korrigera dig att sluta genom att sätta dig ur balans.

2010-10-27 @ 23:10:24
Postat av: Ullis

Hisan skall utsättas för styrkehoppning i vinter så snart vinterträningen tar vid. Många studsar.

Jag har funderat på att löshoppa honom i paddocken men frågan är om staketet inte blir en forsättning på hinderserien då... Emmys Figge gjorde så en sommar när vi löshoppade honom i Jans hage... ;)Lena skulle kunna utsättas för löshoppning med nergrävda hinder. Mycket intressant att se vad hon skulle tycka om det.Jag skall helt klart testa det där i hörnen nästa pass hemma. Hisan svänger i och för sig själv redan. Han har stenkoll på hörnor och man måste påminna honom om att gå rakt fram till jag säger att vi skall svänga annars blir banan ännu mindre.Och ja, Hisan är smart. Stundtals tänker mr Hisan för mycket själv. Han har ju idéer och lösningar på nästan allt... sällan överenstämmer de med mina. Men på sätt och vis hade det varit tråkigt också utan alla hans trix. :D

2010-10-28 @ 08:07:39
Postat av: Ullis

Förövrigt hette visst det där bettet som jag var och fiskade efter franskt läderbett. Får väl se om jag får tag i ett sådant bara.

2010-10-28 @ 08:11:19
Postat av: Lindah

Lägg då till en yttertygel i hörnorna. För det är den du måste få honom till för att få energi och hindra dig själv från impuslen att böja halsen i hörnorna utan håll kvar i yttern.

2010-10-28 @ 09:56:46
Postat av: Em

ha ha ha, japp minst sagt snopet när hästen fortsätter över staketet också. Men han har gett roliga minnen som man sent glömmer =)

2010-10-28 @ 16:58:07
Postat av: Ullis

Distansen stämde så bra... han bara seglade över. :D

2010-10-28 @ 22:53:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0