Jag vill kalla det hoppdressyr

Efter förra veckan hittade jag den där boken jag skrev om begagnad på nätet. Jag har dock inte börjat läsa den än och det kommer att ta tid att bli klar med den. Den är nämligen inte särskilt liten. :P

Idag har Hisan fått jobba ordentligt.

Först har han gått ett pass på dagen och nu i kväll har jag ridit. Allt enligt plan. Jag har tänkt att han skall gå mera nu i höst och vinter. Han behöver röra på sig. Till en början skall han gå så en dag i veckan och sedan skall jag eventuellt utöka det till flera beroende på hur det faller ut.

Idag red jag hoppdressyr. Jag vill kalla det för det eftersom vi lägger så mycket fokus på grundridningen. Det är nyckeln till att komma vidare. Hisan kan hoppa. Jag skall bli modigare, men framför allt skall vi finslipa.

Idag red vi serpentiner och sedan lärde vi oss något som hette öppna och stänga. Låt oss säga att det är för yttersidan som det öppnas och stängs.
Under öppnafasen skall hästen gå undan inner skänkel och under stänga skall ytter skänkel hålla hästen på plats och rama in. Först inverkan för inner och sedan för ytter med andra ord. Jag har tidigare funderat på vad Tord har menat med att stänga men nu fattar jag, tror jag.
Han menar att man kan öppna och stänga hästen lite var stans på en hoppbana. Inte helt random utan för att åstadkomma bra vägar och riktiga anriningar. Alltså kan man i en sväng inför en anridning öppna hästen för att sedan när man påbörjar sista delen av svängen inför hindret strax innan den skall rakriktas stänga den (kraftig ytterskänkel) för att få en perfekt anridning. Någon som hängde med?

Vi avslutade med att hoppa en lite bana där vi försökte praktisera detta.

Jag hade lite bekymmer att växla mellan att sitta och rida och kontrollera exakt varje sak till att rida i den där framåt galoppen som Hisan behöver gå i för att vi skall kunna komma till bjudning i hoppningen.  Jag rattar för mycket och då går det inte. Jag skall inte ratta. Hisan sköter det bra själv. Jag skall tänka positivt och ge honom understöd och ha en bra galopp det är allt.

Kommentarer
Postat av: Linda

Han menar typ att man ska förbereda svängen:-)

2010-10-01 @ 10:37:24
Postat av: Ullis

Jag gillar enkelt. :D

2010-10-01 @ 10:53:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0