Slask och blask

Nu har vi fått snö. Hoppas inte den blir liggande länge, men risken finns, och om den skall ligga får det gärna vara minusgrader. Inte som igår när det kom blöt och tung snö som dessutom ger hästarna jobbiga klampar i hovarna. 
 
Hisan fick vila igår. Det var ju trots allt fredagskväll. Han var ju dessutom så duktig i torsdags. 
 
Lilla och jag var i ridhuset. Hon har vilat i veckan, mest för att jag inte ville rida innan hovslagaren hade fixat till hennes hovar igen. Men också för att det är svårt att hinna med att träna båda på ett bra sätt på kvällarna när det är mörkt. 
Igår blev ridningen mest miljöträning. Det var flera ekipage i ridhuset och en massa snö som kanade ner i sjok från taket i blåsten. Lite småläskigt om ni frågar Lilla. 
Som vanligt uppför hon ändå sig prickfritt och gör vad hon blir ombedd. Det är dessutom bra att öva på alla dessa extra orosmoment, det är hon ju inte van vid. 
Vi gjorde även en extra tvist på traven i ridhuset. Jag travar henne längs en långsida. Ridhuset är stort så hon får plats bra där. Vi saktar av väl innan hörnet och skrittar sedan genom kortsidan. Nu utökade vi svårigheten och gjorde en avsaktining mitt på långsidan också med bara ett fåtal steg skritt innan vi kom fram i trav igen.
Detta är inga problem för henne men innan vi börjar med böjda spår måste hon kunna samla traven. Det går inte att svänga bra annars, det har hon inte balans till och då tycker jag att det är orättvist mot henne att göra det. 
 
Travare har ofta svårt med balansen då de är avlade på att trava fort rakt fram. Att då kräva att de skall trava i ridhus med en ryttare på ryggen där dimensionerna är helt annorlunda kräver en helt annan balans än de har från början. Skyndar vi långsamt så kommer hon att kunna klara det men hon måste bygga massvis av styrka också för att orka samla sig tillräkligt. 
 
Men det kommer. Tillsvidare fungerar det bra att bara trava långsidor. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0